PARTNER SERWISU
blckfmlb
1 2

FCFE - Kruk

negro69
0
Wpisów: 15
Wysłane: 18 lipca 2013 11:10:07
Witam,

na początku chciałbym podkreślić, że jestem pod wrażeniem tej strony i szalonej liczby wartościowych informacji na niej zawartych.
Kiedyś grałem (spekulacyjnie) na giełdzie (akcje, futures), a teraz chciałbym to zmienić i zacząć inwestować (rozmyślnie i długoterminowo).
W związku z tym zależy mi bardzo na zrozumieniu metody wyliczania FCFE na podstawie sprawozdań finansowych.
Zacząłem od wzoru:
FCFE = Wynik netto + Amortyzacja – Nakłady inwestycyjne (w tym zmiana KON) + Zmiana stanu zadłużenia

Z powodu wątpliwości odnośnie wyliczania nakładów inwestycyjnych, zmiany KON i zmiany stanu zadłużenia, zacząłem szukać informacji i trafiłem do wypowiedzi
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-... a następnie na forum.

Chciałbym wyliczyć FCFE dla Kruka za 2012 na podstawie raportu:
pl.kruk.eu/gfx/kruk/userfiles/...
/sprawozdanie_finansowe_wg_ifrs_grupa_kapitalowa_kruk_2012.pdf

Proszę o pomoc w wyliczeniu FCFE dla tego konkretnego przykładu, w szczególności wyliczenie pozostałych składników FCFE.
Wynik netto = 81 194 tys. zł
Amortyzacja = 7 335 tys. zł

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam
Michał

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 28 lipca 2013 08:19:36

negro69
0
Wysłane: 29 lipca 2013 09:13:04
Tak,
problem z wyliczeniem FCFE jest aktualny. Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 29 lipca 2013 09:53:06
Jeszcze tylko takie pytanie... Po co Ci to? Czy tylko dla wyliczenia przykładowego? Czy może dla sporządzenia wyceny?
Generalnie rzecz ujmując wybrałeś do nauki dość niewdzięczną spółkę... W mojej opinii najtrudniejszą z możliwych :) Kłania się tutaj rachunkowość stosowana przez Kruka. Zerknij na wątek - > dyskutowaliśmy tam co i jak spółka pokazuje.

Wracając do tematu -> FCFE za 2012r. to nic innego jak saldo netto przepływów pieniężnych pomniejszone o wypłacone dywidendy. Tyle tylko, że saldo to nic nie mówi o powtarzalności. Teraz przejdźmy do przytoczonego przez Ciebie wzoru.

FCFE = Wynik netto + Amortyzacja – Nakłady inwestycyjne (w tym zmiana KON) + Zmiana stanu zadłużenia

Wynik netto - można wziąć ze sprawozdania, ale jeśli chcesz tego użyć do wyceny to trzeba wziąć za powtarzalny pozbawiony zdarzeń jednorazowych, czyli w przypadku Kruka będą to przeszacowania wartości pakietów.

Amortyzacja - Niby jest w sprawozdaniu, ale Kruk ma jak napisałem dość niestandardową i trudną rachunkowość(choć najlepiej oddającą rzeczywisty wynik finansowy). Tak naprawdę chodzi o to w FCF, żeby oszacować poziom gotówki. W przypadku Kruka mamy coś co można nazwać amortyzacją portfela. Gotówka spływająca od wierzycieli tylko w części przechodzi przez wynik. Spora jej część przechodzi tylko przez rachunek przepływów. Tak duża jak różnica pomiędzy EBITDA gotówkową oraz EBITDA i przeszacowaniami portfela.

Nakłady inwestycyjne to w większości inwestycje w nowe portfele, które widać niestety dość pośrednio w CF operacyjnym
Zmiana KON, to zmiana stanu należności, RM, zapasów i zobowiązań handlowych krótkoterminowych. -> można wziąć z bilansu

Jeśli liczenie FCFE ma służyć do wyceny spółki to proponowałbym policzyć to od czegoś co nazywa się EBITDA gotówkową.
Możemy przejść do liczb, ale jeśli to tylko w celach edukacyjnych to proponuję zmienić branżę -> będzie łatwiej zrozumieć o co biega...

negro69
0
Wysłane: 29 lipca 2013 13:34:38
Generalnie chciałem w tym przykładzie połączyć dwie kwestie: wyliczenie przykladowe i sporządzenie wyceny (spółka jako potencjalna inwestycja).
Skoro Kruk jest dość nietypową spółką do nauki, to oczywiście możemy ją zmienić. W tym momencie ważniejszy cel to nauka, inwestowanie nieco później. Później możemy wrócić do FCFE dla Kruka.

Jako nową spółkę proponowałbym Magellana lub Wawel. Czy te spółki będą łatwiejsze do analizy FCFE?

Pozdrawiam

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 29 lipca 2013 14:04:09
Proponuję Wawel, łatwiejszy od Magellana.

Gadajmy też o raporcie rocznym:
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Teraz jeszcze małe pytanie. Dlaczego FCFE, a nie FCFF?

negro69
0
Wysłane: 30 lipca 2013 23:52:13
Obliczenia dla spółki Wawel w tys. zł.:

wynik netto: 66668
amortyzacja: 14333 (z raportu spółki za 2012)
nakłady inwestycyjne: -25285 (Przepływy pieniężne netto z działalności inwestycyjnej)
zmiana KON: 48724 (KON liczony jako aktywa obrotowe - zobowiązania krótkoterminowe, na podstawie raportu za 2012)
zmiana stanu zadłużenia: 124867-115372=9495

FCFE wychodzi: 41772

Prośba o weryfikację.

PS. Moim zdaniem FCFE lepiej niż FCFF odpowiada dochodom dla właścicieli (akcjonariuszy).

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 31 lipca 2013 01:14:26
Jak wspomniałem kluczowy jest charakter tego co robisz. Jeśli mielibyśmy policzyć tylko FCFE to najprościej zrobić to z przepływów. W końcu to nic innego jak zmiana salda środków pieniężnych powiększona o wypłaconą dywidendę, czyli 30196 + 16497

Można też wedle wzoru, ale Ty akurat się pomyliłeś, a właściwie źle zinterpretowałeś.

zysk netto OK
amortyzacja OK
nakłady inwestycyjne OK
, ale już KON powinien dotyczyć tylko działalności stricte operacyjnej. Zauważ, że jeśli kredyty długoterminowe dochodzą do swojej wymagalności, to KON nagle mocno się kurczy. Zobowiązania długoterminowe zamieniają się w krótkoterminowe. Czy to ma wpływ na wypływ gotówki? Nie... Z tego powodu zmianę kapitału obrotowego trzeba wziąć to z przepływów operacyjnych, albo wyłączyć ze zmiany to co dotyczy kredytów, obligacji itp.
Dalej z zadłużeniem jest podobnie. Istotny jest poziom zadłużenia odsetkowego.

Zobacz, że FCFE = zysk netto + amortyzacja + zmiana kon + zmiana zadłużenia - nakłady inwestycyjne,

ale CFO(przepływy operacyjne)=zysk netto + amortyzacja + + zmiana KON + zapłacone odsetki,

więc

FCFE= CFO - zapłacone odsetki - nakłady inwestycyjne + zmiana stanu zadłużenia=
= CFO +/- CFI +/- CFF

Natomiast jest to kompletnie nieprzydatne do wyceny metodą dcf...

PS: Oczywiście FCFE lepiej odpowiada przepływom do właścicieli bo właśnie tym jest :)
Natomiast do wyceny łatwiej użyć moim zdaniem FCFF. Jaka jest różnica? Ano taka, że nie musisz zastanawiać się kiedy zapada dług(kredyt) i jak będzie się zmieniał. Zakładasz stałą relację długu do kapitału własnego.
Inaczej mówiąc FCFF lepiej nadaje się do spółek dojrzałych, które mają już stabilną dźwignię finansową, bo jest prostszy do liczenia.
Kolejna rzecz. Policzenie historycznego FCFE jest do niczego zupełnie nie przydatne. Zupełnie. Do wyceny liczysz rzeczy przyszłe. Ponadto w zysku netto masz także różnice kursowe itp, które ciężko uznać za powtarzalne do nieskończoności. Licząc FCFE pozbywasz się tego problemu, bo zakładasz stabilność kursu. To oczywiście w teorii, bo coraz więcej spółek niestety wsadza i różnice kursowe i wycenę derywatów do EBIT.

negro69
0
Wysłane: 1 sierpnia 2013 17:58:31
Do FCFF jeszcze dojdziemy, najpierw chciałbym pewnie się poczuć z wyliczaniem FCFE. Dane historyczne analizuje jedynie w celu nauki. Widzę dwie metody wyliczenia FCFE (liczby na przykładzie raportu Wawla):
a) przepływy pieniężne + dywidenda (30196 + 16497)
b) Przepływy pieniężne netto z działalności operacyjnej - nakłady inwestycyjne + Środki pieniężne netto z działalności finansowej + dywidenda (71978 - 25285 - 16497 + 16497)

Wersja b) to nieco zmodyfikowana opcja, którą napisałeś poniżej (FCFE= CFO - zapłacone odsetki - nakłady inwestycyjne + zmiana stanu zadłużenia). Dość wyjątkowo, w przypadku spółki Wawel środki pieniężne z działalności finansowej są równe dywidendzie.

Prośba o weryfikację, liczbowo warianty a) i b) się zgadzają. Czy te dwa podejścia [a) i b)] można zastosować do każdej spółki (nawet tych cięższych do analizy jak Magellan czy Kruk)?

Pozdrawiam

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 1 sierpnia 2013 18:47:52
Jest OK. Tak podejście przepływowe można zastosować do każdej spółki, także Magellana i Kruka

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 4 sierpnia 2013 15:32:09
negro69 napisał(a):
Dość wyjątkowo, w przypadku spółki Wawel środki pieniężne z działalności finansowej są równe dywidendzie.

Bo Wawel jedzie na kapitale własnym.

Cytat:
Czy te dwa podejścia [a) i b)] można zastosować do każdej spółki (nawet tych cięższych do analizy jak Magellan czy Kruk)?

Do wszystkich spółek da się zastosować cash flow. Nawet jest to wskazane, bo 'pieniądz jest pieniądz'. Bańka dotcom'ów, a także nieruchomości pokazały, że takie wyceny porównawcze są zdradliwe. Najpierw wszystko jest dużo warte, bo wszystko inne jest dużo warte. Potem wszystko jest nic nie warte. Przeżywa tylko to, co generuje prawdziwą gotówkę.

Ze spółkami finansowymi (Kruk, Presco, Magellan, MWT itp.) jest taki problem, że ich działalność operacyjna polega na obracaniu / lokowaniu pieniędzy.

'Zwykła' firma, jak Wawel, generuje gotówkę ze sprzedaży drożej tego, co wyprodukuje taniej. Potem tę gotówkę zagospodarowuje. Albo zużywa ją w działalności inwestycyjnej (np. poprzez capex), albo w działalności finansowej (np. poprzez dywidendę), albo operacyjnej (np. poprzez zwiększenie kapitału obrotowego). Pierwszy i trzeci wariant w założeniu mają prowadzić do zwiększenia skali działalności. Drugi do utrzymywania skali działalności i zwracania nadwyżki właścicielom.

'Firma' finansowa środki wygenerowane ze swoich lokat (jeśli ich nie oddaje w dywidendzie) od razu reinwestuje, ale w ramach swojej działalności operacyjnej. Dlatego obrót w sekcji operacyjnej jest mniej przejrzysty. Trzeba się więcej napracować, żeby to sobie rozpisać.

aurora80
15
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 495
Wysłane: 4 sierpnia 2013 20:55:53
A jeżeli Wawel nie ma zadłużenia odsetkowego i kapitałów mniejszości, to w przypadku wyceny mnożnikowej, uwzględniamy tylko kapitalizację, tzn. EV = kapitalizacja ? Czy doliczamy kredyt kupiecki? Jeśli nie doliczamy, to będzie wyglądało to tak:
EBIDTA za kolejne 4 kwartały = 100 432 000
EV= 1 450 188 097
EV/EBIDTA = 1 450 188 097 / 100 432 000
EV/EBIDTA = 14,45

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 4 sierpnia 2013 21:17:56

aurora80
15
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 495
Wysłane: 4 sierpnia 2013 22:27:45
Czyli 58 476 000 zł
EV/EBIDTA= 13,85

negro69
0
Wysłane: 19 sierpnia 2013 17:48:44
Witam,

przeczytałem ostatnio książkę "Na sposób Warrena Buffetta" Roberta G. Hagstroma. Może ktoś z Was tę ją miał w ręku?
Zwróciłem uwagę na zdanie mówiące o dochodach dla właścicieli wyliczanych jako zysk netto powiększony o amortyzację, odpisy oraz umorzenia i pomniejszony o nakłady kapitałowe i potrzebny wzrost środków obrotowych (strona 97 dla zainteresowanych). Moim zdaniem użyte pojęcie dochody dla właścicieli jest zbliżone do FCFE. Zastanawia mnie tylko dlaczego nie zostało wspomniane nic o zmianie zadłużenia. Może to tylko błędne tłumaczenie?

Pozdrawiam

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 19 sierpnia 2013 18:08:49
Czytałem. Nie tylko to zresztą :)
Ale nie radzę uczyć się standardowej analizy finansowej w oparciu o Warrena Buffetta. Gość ma wyrobione własne metody, które są mutacjami standardowych. Zresztą słusznie, jak widać po wynikach. Poza tym 'standardowo' to się chyba jeszcze nikt na giełdzie nie dorobił. Toutes proportions gardées sam nie używam już standardów.

Czemu bez zmian zadłużenia? Z tego, co czytałem o WB, to sądzę, że chodzi o to, że kasę pożyczoną trzeba oddać. Możesz wziąć kredyt i go użyć w biznesie do zarabiania dodatkowych pieniędzy. Ale to dopiero pieniądze zarobione przez biznes są prawdziwe. Sam kredyt, to tylko cudze pieniądze, a nie Twoje. Przy charakterystycznym dla WB podejściu zarówno do governance, jak i do oceny siły biznesu to może być dobry powód, żeby tego nie liczyć. To moje prywatne zdanie.

Poczatkujacy92
0
Wpisów: 17
Wysłane: 13 listopada 2013 19:29:15
Wydaje mi się, że ten temat będzie najlepszy do tego. Również mam pytanie o książkę Na sposób WB....

Może przytoczę fragment:

"Buffett woli posługiwać się tym,co nazywam dochodami dla włascicieli, a zatem zyskiem netto przedsiębiorstwa powiększonym o amortyzację, odpisy oraz umorzenia i pomniejszonym o nakłady kapitałowe i potrzebny wzrost środków obrotowych."

Dochód dla właścicieli = zysk netto + amortyzacja + odpisy + umorzenia - nakłady kapitałowe - potrzebny wzrost środków obrotowych

Czy dobrze przedstawiłem wzór na podstawie tekstu, mam jeszcze małe fundamentalne doświadczenie, w raporcie za 2012 r KGHM znalałem, zysk netto, amortyzację odpisy, ale umorzeń już nie, zamiast nakładów kapitałowych znalazłem nakłady inwestycyjne. Natomiast wzrost środków obrotowych jest przewidywaną wartością czy można gdzieś znaleźć go w raporcie, pod jakąś inną nazwą?

Nakłady kapitałowe będą tym samym co nakłady inwestycyjne? I teraz w sprawozdaniu za rok 2012 KGHM znalazłem nakłady inwestycyjne rzeczowe, nakłady inwestycyjne kapitałowe, czy powinienem to zsumować?

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 13 listopada 2013 22:39:42
Taki to urok korzystania z amerykańskich poradników na europejskim gruncie plus koślawe tłumaczenie. Sick
Nie rób mechanicznie tak, jak napisali, tylko postaraj się pomyśleć, co chesz osiągnąć.
To, co liczy Mr. Buffet wygląda mi na nadwyżkę gotówkową, jaką generuje dany biznes.

Bierze zysk netto, a więc po potrąceniu tego, co musi zapłacić bankom za finansowanie oraz rządowi za możliwość działania w tym przypadku akurat w USA.
Dodaje z powrotem amortyzację, a więc niegotówkowy koszt, odzwierciedlający modelowe starzenie się środków trwałych.
Odejmuje nakłady kapitałowe, czyli capex (capital expenditures), czyli to, co trzeba wydać, aby firma kręciła się dalej, a także rozwijała działalność. Capex jest rzeczywistym wydatkiem odpowiadającym modelowej amortyzacji.
Ponadto odejmuje gotówkę, którą trzeba zamrozić w kapitale obrotowym, który w standardowym biznesie rośnie wraz ze wzrostem skali działalności. Standarodwoym, nie znaczy, że w każdym.
To, co zostaje gotówka do dyspozycji po uwzględnieniu potrzeb bezpośrednio związanych z prowadzoną działalnością.
Taką gotówkę można zagospodarować wedle swojej fantazji: na akwizycje, na dywidendy, na spłatę kredytów itd. itp.

kasztan
0
Wpisów: 205
Wysłane: 5 grudnia 2013 00:14:19
negro69 napisał(a):
Witam,

na początku chciałbym podkreślić, że jestem pod wrażeniem tej strony i szalonej liczby wartościowych informacji na niej zawartych.
Kiedyś grałem (spekulacyjnie) na giełdzie (akcje, futures), a teraz chciałbym to zmienić i zacząć inwestować (rozmyślnie i długoterminowo).

Moja sytuacja jest podobna i także jestem samoukiem w analizie finansowej. Co jakiś czas grzęznę nad jakimś zagadnieniem, kombinuję, liczę i kiedy nic nie wychodzi, mam ochotę potargać raport i natychmiast wrócić do AT i futuresów. Niektóre wątki na forum urywają się w pół gwizdka, a szkoda bo tematy są bardzo ciekawe.

Nadal Wawel, tak jak zaczął się wątek, sprawozdanie jednostkowe za 2012 r.
Liczę FCFF i zatrzymuję się przy zmianie KON.
Bilansowa zmiana stanu zapasów: -6241
Bilansowa zmiana stanu należności: 32440
Bilansowa zmiana stanu zobowiązań za wyjątkiem kredytów: 9260

A teraz CFO.
Zmiana stanu zapasów: 6240
Zmiana stanu należności: -32439
Zmiana stanu zobowiązań za wyjątkiem kredytów: 18829

Skąd wzięła się różnica w zobowiązaniach między bilansem a przepływami?

I teraz proszę powiedzieć, czy dobrze interpretuję.
Widzę, że zapasy się zmniejszyły, tzn. sprzedali więcej słodyczy z magazynu, gotówka wpłynęła.
Należności się zwiększyły, bo faktury nie zostały zapłacone, gotówki na koncie nie ma (jest mniej).
Zobowiązania się zwiększyły, czyli dobrze, długo trzymają gotówkę i nie płacą od razu.

Liczymy:
6240 + (-32439) + 18829 = (-7370)

Kapitał obrotowy się zwiększył, bo więcej gotówki „wyszło” ze spółki. Czyli niedobrze.
Jeśli źle to interpretuje, to proszę o komentarz.

Pytanie, jak zaprognozować KON w DCF? Jak np. oszacować przyszły poziom zapasów? Prognozujemy wtedy ceny surowców i koszty pozyskania?

Kolejna pozycja FCFF – inwestycje.
W 2012 r. wyniosły 25 mln. Na czym się opierać szacując poziom przyszłych nakładów? Przyjmować arbitralnie jakiś procentowy poziom od przychodów przeznaczany na inwestycje?
Licząc FCFF można przyjąć dla uproszczenia, że amortyzacja będzie się równała poniesionym inwestycjom?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 5 grudnia 2013 01:19:32
Cytat:
Skąd wzięła się różnica w zobowiązaniach między bilansem a przepływami?

Bo w zobowiązaniach w bilansie masz także inwestycyjne, które nie dotyczą działalności operacyjnej. Ponadto wydaje mi się jak zerkniesz na zmianę stanu rezerw w bilansie i CF, że różnicę odniesiono na CF. Wtedy się mniej więcej zgadza.
Cytat:
Kapitał obrotowy się zwiększył, bo więcej gotówki „wyszło” ze spółki. Czyli niedobrze.

Zgadza się
Cytat:
Pytanie, jak zaprognozować KON w DCF? Jak np. oszacować przyszły poziom zapasów? Prognozujemy wtedy ceny surowców i koszty pozyskania?

Najprościej byłoby odnieść KON do sprzedaży na przestrzeni paru lat wcześniej i zobaczyć jaki średnio jest w stosunku do przychodów. Potem odnieść to na przychody przyszłe
Cytat:
W 2012 r. wyniosły 25 mln. Na czym się opierać szacując poziom przyszłych nakładów? Przyjmować arbitralnie jakiś procentowy poziom od przychodów przeznaczany na inwestycje?
Licząc FCFF można przyjąć dla uproszczenia, że amortyzacja będzie się równała poniesionym inwestycjom?

Jest w sprawozdaniu nota ile zamierzają wydać w kolejnym roku. Potem zależy jak prognozujesz przychody i to jak spółka zamierza dalej się rozwijać. Nie ma reguły. Po okresie inwestycji najczęściej zakłada się, że amortyzacja jest równa inwestycjom, a w zasadzie inwestycje równe amortyzacji, którą wyliczysz już po okresie inwestycji.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,307 sek.

ilqbhrhu
vnzgalpb
wnzopzid
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wkjuuoxt
aamahhqh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat