0 Dołączył: 2010-10-10 Wpisów: 133
Wysłane:
31 lipca 2013 16:34:23
przy kursie: 10,15 zł
Trzeba być bardzo uprzedzonym do spółki, żeby pisać tak jak Scarry. Pokaż w którym miejscu spółka podała, że odkryła łoża ropy. To bardziej pismaki z różnych portali podają o "odnalezieniu ropy" i zaczynają rozgrzewać rynek. Trochę umiaru w swoich osądach i porównaniach wskazane
|
|
2 Dołączył: 2013-07-31 Wpisów: 13
Wysłane:
31 lipca 2013 19:04:32
Niestety. Niegdyś zdecydowanie najpopularniejszy wątek na tym forum został po prostu ubity i komuś szczególnie na tym zależało. Dziś chyba wszyscy przywykli do tego, że na stockwatch o KOV/Serinus pisze się źle, albo wcale. W wiadomościach dniach mamy newsa o upadłości układowej Budopolu, a słowa o jakby nie patrzeć o jednej z najpopularniejszych spółek na wielu forach. Możesz być pewien, że gdyby odwiert okazał się nietrafiony znów zostałoby to obwieszczone jakimś chwytliwym tytułem. Zaglądnąłem tu po roku, żeby spojrzeć jak wygląda forum i jak widzę nic się nie zmieniło.. Kółko własnej adoracji działa nadal.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
31 lipca 2013 19:27:24
kółko własnej adoracji, które swego czasu mogło przyczynić się do ogromnych strat ludzi czytających wątek, wręcz religijnych fanatyków, na tym wątku już dawno się stąd wyniosło. Nikt już nie próbuje przejmować Lotosu, czy nie liczy wirtualnych pieniędzy, które już już firmie jakimś cudem skapują w Nigerii na jakieś magiczne dodatkowe konta. To co odstawiał królik z kolegami to było żenujące. Nikt powazny, żaden fundusz, z takimi Iorichami w biznes nie wejdzie, SEN ma w tej chwili ludzi uznawanych w wielu kręgach za mafiosów, w zarządzie ... Cytat:komuś szczególnie na tym zależało są ludzie, którzy do końca życia będą widzieć zaniżanie przed odpałem. Ktoś w końcu na tej giełdzie musi tracić. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 31 lipca 2013 19:33
|
|
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
31 lipca 2013 20:13:27
random_hero napisał(a):Niestety. Niegdyś zdecydowanie najpopularniejszy wątek na tym forum został po prostu ubity i komuś szczególnie na tym zależało. Hmm, inwestujesz żeby zarobić, czy żeby sobie poczytać?
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
31 lipca 2013 20:40:55
Jeżeli ktoś miałby 'mordować' to forum, to byłby cios wymierzony przeciwko nam, a nie spółce. W końcu to nie spółka z tego żyje. Ale nasuwa mi się pytanie, czy to 460+ stron gadania, rzeczywiście jest dla spółki takie ważne. Jak by były podstawy do wzrostu, to nikt nie przejmowałby się forami, tylko kupował, kupował, kupował. A jak to tu wygląda?  kliknij, aby powiększyćA teraz popatrz sobie na forum Wawelu. A potem na wykres. Jak odwiert okaże się dobry, to z pewnością sama spółka nie omieszka zasypać inwestorów stosownymi informacjami, a 'newsowe' automaty to wychwycą. Najwyraźniej nie ma o czym pisać, bo samo wiercenie jest jak mielenie. Nikogo nie kręci.
|
|
0 Dołączył: 2012-03-21 Wpisów: 23
Wysłane:
31 lipca 2013 23:14:41
Nie jest prawdą że wszyscy analitycy wypowiadają się negatywnie o SEN .Właśnie jeden z nich w TVNCNBC , wypowiadał się bardzo pozytywnie o spółce. Jego zdaniem odkrycie ropy na Ukrainie otwiera nowy rozdział w historii SEN .Jest nadzieja na istotne zwiększenie przychodów i wyników SEN.Za tym powinny iść pozytywne rekomendacje , co przełoży się na wzrost kursu . Dla WAS SEN to jednak firma kierowana przez ruską mafię , od której lepiej trzymać się z daleka.Nie warto mówić o wydobyciu ropy w Tunezji , parafowanym kredycie EBOR w wys.60 mln dol., planach podwojenia tego wydobycia .Po co , wiecie przecież lepiej , a do błędu nigdy się nie przyznacie !
|
|
38 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 907
Wysłane:
31 lipca 2013 23:52:45
Nie za dużo tych porównań z OIL? To zdają się być dwie zupełnie odmienne firmy. Choć branża ta sama, SEN prowadzi wydobycie i jest bardziej zdywersyfikowana (choć Syria jest ujęta jako "force majeure"). Mnie komunikaty SEN przekonują bardziej od OIL. W SEN nie było dotychczas podejrzanych emisji akcji. Zdarza się także, że na Forum udzielają się przedstawiciele firmy; pamiętam kilka wpisów p. Korczaka. Nie tylko my uwierzyliśmy w komunikat. Zwyżka na TSE dzisiaj to ponad 8%.
NB. Łatwość dostępu do informacji o spółce jest znacznie większa niż to co oferuje w swoim serwisie GPW.
Nieznośne jest to, że stress i nastroje związane z OIL i jego historią giełdową tak łatwo przenoszą się na inne spółki.
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
1 sierpnia 2013 01:33:38
prix napisał(a):a do błędu nigdy się nie przyznacie! Jeśli ta firma rzeczywiście dorobi się fortuny na ropie i będzie chodziła np. po 100zł za akcję, to błąd będzie chyba oczywisty. Giełda jest jak ogródek, albo rośnie, albo więdnie. Tego nie da się zagadać, a nieomylnych w tej branży nie ma. I uwierz mi, nie mam problemów z przyznaniem się do błędów na forum. Znacznie gorzej znoszę przyznawanie się do błędów, o których nie wiesz, czyli na rachunku. Pewnie się zdziwisz, ale w interesie zarówno SW, jak i moim prywatnym jako inwestora leży, żebyś Ty też na tej giełdzie zarabiał. Ale każdy średnio doświadczony inwestor Ci powie, że ważniejsze od zarabiania jest nietracenie. Dlatego pozwól nam zachować (naszym zdaniem) zdrowy dystans. Twoja ocena sytuacji może być zupełnie inna. Różnica zdań akurat jest jednym z motorów rynku. Bez różnicy zdań praktycznie nie byłoby obrotu. Nie miałbyś od kogo kupić akcji, które uważasz za dobre. Ani komu sprzedać tych, których już nie chcesz. Tak więc calm down and carry on. Myślisz niezależnie? Zarabiaj na tym! Jeśli wygrasz, będziesz miał podwójną satysfakcję: rację i kasę. Ale jeśli ja przegram, stratę poniesie tylko ego, a nie portfel. I pasuje mi, żeby tak zostało.
|
|
Wysłane:
1 sierpnia 2013 08:03:27
prix napisał(a): Nie jest prawdą że wszyscy analitycy wypowiadają się negatywnie o SEN .Właśnie jeden z nich w TVNCNBC , wypowiadał się bardzo pozytywnie o spółce. Jego zdaniem odkrycie ropy na Ukrainie otwiera nowy rozdział w historii SEN .Jest nadzieja na istotne zwiększenie przychodów i wyników SEN.Za tym powinny iść pozytywne rekomendacje , co przełoży się na wzrost kursu . Nadzieja ważna rzecz. Szkoda, że nie mają już jej np. redaktorzy i dziennikarze kanału, który raczyłeś wspomnieć. Cytat:Dla WAS SEN to jednak firma kierowana przez ruską mafię , od której lepiej trzymać się z daleka.Nie warto mówić o wydobyciu ropy w Tunezji , parafowanym kredycie EBOR w wys.60 mln dol., planach podwojenia tego wydobycia. Odsiewanie ziarna od plew i decydowanie o czym warto, a o czym nie warto, to jedna z ról redakcji i wydawcy. Tutaj mam pytanie - czytasz SW, czy żyjesz w jakimś przekonaniu, które Ci wystarczy za światopogląd, którego nie trzeba weryfikować? Bo taki tekst na przykład tydzień temu poszedł: www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...Cytat:Po co , wiecie przecież lepiej , a do błędu nigdy się nie przyznacie ! A ten błąd, na czym polega? Tak patrzę, że akcje wg stanu na ten moment są o 24% w plecy przez ostatni rok, a wraz z nimi inwestorzy. I o jakieś 43% poniżej debiutu. To gdzie jest ten błąd popełniony i przez kogo? Aha, tu jeszcze analiza techniczna z 15 lipca. Akcje jak akcje, jak setki innych. Cytat:zanse na odreagowanie pojawiły się również na wykresie Serinusa. Na dwuletnim wykresie w interwale tygodniowym ukazała się świeca z długim dolnym cieniem. Jej uplasowanie na dolnym ograniczeniu kanału spadkowego i zarazem w strefie wsparcia zapowiada próbę odwrotu. www.stockwatch.pl/wiadomosci/e...
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
1 sierpnia 2013 08:17:45
Troszkę dygresyjnie, by nieco rozładować atmosferę. Dr Jan ma jednak poczucie humoru. Serinus to łacińska nazwa gatunkowa afrykańskiego ptaka, po polsku zwanego Kulczyk właśnie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Serinus"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
1 sierpnia 2013 08:19:29
Sen o ropie - analiza techniczna Serinus Energy w porannym Wykresie dnia.  kliknij, aby powiększyćSzczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW: www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
3 Dołączył: 2009-06-01 Wpisów: 229
Wysłane:
1 sierpnia 2013 08:23:57
Szutnik napisał(a):Troszkę dygresyjnie, by nieco rozładować atmosferę. Dr Jan ma jednak poczucie humoru. Serinus to łacińska nazwa gatunkowa afrykańskiego ptaka, po polsku zwanego Kulczyk właśnie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Serinus Gdzie się klika "lubię to" ?
|
|
Wysłane:
1 sierpnia 2013 08:28:28
I nieco mniej dygresyjnie. Przyjrzyjmy się komunikatowi (tekst za bankier.pl): Cytat:Analiza próbek pobranych z NM-3 wskazała na obecność ropy - po raz pierwszy na Ukrainie. Odkrycia dokonano w głębszych formacjach, do tej pory nieeksploatowanych przez spółkę. Dla Serinus Energy oznacza to kolejną szansę na znaczące zwiększenie potencjału ukraińskich aktywów" - podano w raporcie.
NM-3 to trzeci odwiert realizowany przez Serinus na terenie koncesji poszukiwawczej Północne Makiejewskoje na Ukrainie.
"Analiza rejestrów i danych uzyskanych podczas wierceń pozwoliła zidentyfikować 30 m grubości piaskowiec potencjalnie bogaty w ropę. Podczas testów spółka uzyskała 0,5 m sześc. ropy o gęstości 37 stopni według skali API (American Petroleum Institute) oraz niewielkie ilości gazu. Próbki płynów zostały pobrane do badań laboratoryjnych, a odwiert został orurowany, aby umożliwić dalsze badania" - poinformował Serinus.
Do pełnej oceny perspektywiczności złoża konieczne są jednak dalsze analizy próbek.
"Wstępne wyniki testów wskazują, że z odwiertu NM-3 możliwe będzie komercyjne wydobycie, najprawdopodobniej po zastosowaniu technik stymulacji złoża. Co równie ważne, nowe dane pochodzą z rezerwuaru położonego w niższych formacjach, które do tej pory nie były przez nas eksploatowane, jest więc bardzo prawdopodobne, że zyskaliśmy właśnie zupełnie nowe możliwości poszukiwań" - powiedział Jakub Korczak, wiceprezes ds. relacji inwestorskich i dyrektor operacji w Europie Środkowo-Wschodniej. Kluczowe jest następujące zdanie: " Podczas testów spółka uzyskała 0,5 m sześc. ropy o gęstości 37 stopni według skali API (American Petroleum Institute) oraz niewielkie ilości gazu." Pół metra sześciennego? To są ślady, bez jakiegokolwiek znaczenia. Dość częste zjawisko w rejonach występowania węglowodorów. Do przemysłowości złoża daleka droga... "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
52 Dołączył: 2011-07-10 Wpisów: 982
Wysłane:
1 sierpnia 2013 08:46:57
Dla mnie kluczowym zdaniem jest - Analiza próbek pobranych z NM-3 wskazała na obecność ropy - po raz pierwszy na Ukrainie A czy będzie wydobycie to nie wiemy, ale jest na to szansa
|
|
Wysłane:
1 sierpnia 2013 09:07:13
przy kursie: 10,51 zł
@ pandorinium Cytat:Dla mnie kluczowym zdaniem jest - Analiza próbek pobranych z NM-3 wskazała na obecność ropy - po raz pierwszy na Ukrainie A czy będzie wydobycie to nie wiemy, ale jest na to szansa Stary dylemat, czy szklanka jest do połowy pełna, czy do połowy pusta  ? Odpowiedź - to zależy od stanu psychicznego spoglądającego na nią A ten fragment: po raz pierwszy na Ukrainie zdaje się oznaczać: po raz pierwszy na Ukrainie ( w odwiertach dokonywanych przez firmy Kulczyka), bo np. w rejonie takiego Borysławia to nic nadzwyczajnego znaleźć pół metra sześciennego ropy w piaskowcu: pl.wikipedia.org/wiki/Borys%C5..."Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
52 Dołączył: 2011-07-10 Wpisów: 982
Wysłane:
1 sierpnia 2013 10:39:41
No chyba to oczywiste, że rozmawiamy na temat tej spółki i odkrycia przez tę spółkę, a nie o innych:) Czy będzie wydobycie to tego nie wiemy, ale chyba przyznasz mi rację, że większe szanse są na ropę, gdy ją znaleźli - nawet w małej ilości, niż gdyby jej w ogóle nie było.
|
|
2 Dołączył: 2013-07-31 Wpisów: 13
Wysłane:
1 sierpnia 2013 11:26:42
WatchDog napisał(a):random_hero napisał(a):Niestety. Niegdyś zdecydowanie najpopularniejszy wątek na tym forum został po prostu ubity i komuś szczególnie na tym zależało. Hmm, inwestujesz żeby zarobić, czy żeby sobie poczytać? WatchDog inwestuję żeby zarobić, czytam, bo lubię. Zaglądałem na SW, żeby poznać poglądy obu stron i nie tylko na wątek KOV. W pewnym momencie do głosu doszła grupa przeciwników spółki, którzy namiętnie skupili się na wytykaniu tego, czego Serinus nie zrobił lub udowadnianiu, że jest to biznes pokroju OIL, tworząc przy tym różne teorie spiskowe. Najbardziej zastanawiające jest to ile czasu te osoby poświeciły i jak zaciekle walczyły przeciwko nie będąc inwestorami spółki. Druga strona została stłamszona i przegoniona. Nagła niechęć SW do najpopularniejszej spółki na forum przelała się także w artykuły z tytułami pokroju Faktu. To taka moja subiektywna ocena. Myślę, że nie tylko ja mam takie odczucia, a że Was to nie obchodzi, co do tego nie mam wątpliwości. Nie należę do jednej czy drugiej grupy. Nie brałem udział w dyskusjach. Byłem po prostu inwestorem na tej spółce i liczyłem na jakiś obiektywizm forum. W moim odczuciu tego tu zabrakło.
|
|
Wysłane:
1 sierpnia 2013 11:41:26
Chyba czytaliśmy dwa różne fora. Do głosu doszła tutaj grupa fanatyków, która wychwalała każdy nieistotny szczegół, odwracała porażki w sukcesy, a jakąkolwiek opinię niezgodną z ich jedynie słuszną linią, zakrzykiwała i zadeptywała. I wszystko trwałoby do dzisiaj, gdyby panowie trzymali się ram regulaminu i zwykłej przyzwoitości. Niestety, a może na szczęście musieliśmy się rozstać, z powodów czysto formalnych, jeśli tak można nazwać bluzgi, oszczerstwa, pomówienia i oczernianie. Od dłuższego czasu jest normalnie, zobaczymy na jak długo. Dla mnie to spółka jak każda inna, można zarobić, można stracić, trzeba uważać i mieć własne zdanie - jak to na giełdzie. Ma sukcesy, ma poraźki, a pomiędzy nimi nic się nie dzieje. To jest obiektywizm, o który Ci chodzi?
|
|
0 Dołączył: 2009-12-05 Wpisów: 239
Wysłane:
1 sierpnia 2013 12:06:23
Szutnik napisał(a):Troszkę dygresyjnie, by nieco rozładować atmosferę. Dr Jan ma jednak poczucie humoru. Serinus to łacińska nazwa gatunkowa afrykańskiego ptaka, po polsku zwanego Kulczyk właśnie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Serinus Boskie. Łebski koleś z doktora.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
2 sierpnia 2013 10:05:08
przy kursie: 10,05 zł
@jtbbardzo łebski, zrobił tak że ma wytłumaczenie że dalej, w sposób zakamuflowany, firmuje biznes, ale tak żeby nikt z drobnych inwestorów na zachodzie nie kojarzył z nim szybko firmy. Wydaje mi się że "doktor" na zachodzie dobrej marki to nie ma (większość majątku w końcu dorobiona na partnerstwie publiczno-prywatnym, za czym zachodni inwestorzy zdecydowanie nie przepadają). Dobrze że nie nazwał Kulczyk&Iorich&Zviagilskij Investment  , bo by pewnie przez rok transakcji w Toronto żadnej nie było ;) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 2 sierpnia 2013 10:09
|
|