PARTNER SERWISU
wdquzcza
61 62 63 64 65

BANKRUCIK portfelik

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 9 września 2013 00:20:00
Palikot osiągnął to co ma swoimi rękoma i za to ma plusa. To jakich ma ludzi dookoła siebie raczej jest wynikiem tego że sam nie był przekonany i przygotowany na 3 miejsce w wyborach. Nie mniej jednak brak mu determinacji politycznej,a wygraną trochę zaprzepaścił bo co zdziałał? Nie wiesz na kogo głosować - startuj sam w wyborach Dancing

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 9 września 2013 04:20:18
harbul napisał(a):
2mek99 napisał(a):

A z merytorycznych tematów tutaj omawianych to wolę opodatktować alkohol niż sieci handlowe. W przypadku alkoholu (przynajmniej teoretycznie) karamy pijaków a w przypadku podaktu od sieci (a również bankowego) wszystkich obywateli bo przecież ten podatek zostanie dodany do cen zwiększając inflację.

Od kiedy podatki sa po to by kogos "karac"? Z tego co mnie uczyli w szkole, a pozniej w szkole wyzszej, ich glownym celem jest zaspokojenie potrzeb finansowych panstwa. I zgodnie z ta zasada miernikiem systemu podatkowego jest jego efektywnosc a nie wymierzanie spolecznej sprawiedliwosci. Od tego sa kary, sady i wiezienia. Inna sprawa, ze nie kazdy konsument napojow alkoholowych to, jak to ladnie okresliles "pijak".

Co do rzadow PO wydaje mi sie, ze nie o tym Bankrucik chce dyskutowac w swoim temacie, ale powiem tyle, ze zadluzenie kraju na 110 MILIARDOW zlotych w 2 lata nie moze do niczego dobrego prowadzic.

Na zaczepki zwiazane z moim wyksztalceniem nie bede odpowiadal :)

No cóż to jeszcze Tobie odpowiem i rzeczywiście nie zaśmiecajmy tego bloga (możemy się przenieśc na mój - "Po bandzie")

Sorry za to wykształcenie ale chyba dosyć wyraźnie pisałem - ekonomiczne. Możesz być świetnym lekarzem, prawnikiem ale nie musi to oznaczać, że wiesz jak działa ekonomia.

Podatki mają nie tylko cel fiskalny ale również czasami mają wymusić pewne działania obywateli. Dlatego wprowadza się bardzo wysokie podatki od tytoniu, alkoholu czy ostatnio również np. coca-coli, chipsów, itp.

A co do powstawaniu długu to przypomnę, że Kaczyński i Gilowska obniżyli podatki (składka emerytalna, PIT, spadkowy) na kwotę około 40 mld zł rocznie. Za 6 lat to już 240 mld plus kolejne 50 mld to efekt osłabienia złotówki. Więc te ekstra 300 mld (a nie 500 jak tu niektórzy piszą) można przypisać spokojnie Kaczyńskiemu - no ale to nie ekonomista więc mimo wszystko uważam, że winę ponosi Gilowska.

Jaki dureń (za przeproszeniem) wiedząc że mamy deficyt systemu emerytalnego 15 mld rocznie (w 2007) zwiększa go z dnia na dzień o kolejne 30 mld). W zeszłym roku dziura w systemie emerytalnym wyniosła 47 mld i to tylko dlatego, że Tusk cofnął częsciowo obniżke składki plus skasował pomostówki. Efekt ze zmian w mundurówkach i z podniesienia wieku emerytalnego będzie dopiero w przyszłości.

Druga sprawa również pokazuje bezmyślność rządu Kaczyńskiego. Zrobili te obniżki na chwilę przed odpaleniem funduszy europejskich. UE daje nam kasę ale około 1/3 wkładu musimy dawać sami (państwo lub samorządy). Czyli pozbawili Polskę w zasadzie możliwości wykorzystania funduszy europejskich. System działa w ten sposób, że najpierw wykładasz kasę a później dostajesz częściową refundację. Ta refundacja zacznie przewyższać wydatki na inwestycje dopiero na końcu perspektywy finansowej (w zasadzie w 2015). I to jest drugi powód wzrostu zadałużenia.
To zadłużenie (i fundusze europejskie) uratowały nas również przed recesją. Mieliśmy tylko spowolnienie ale i tak skumulowany wzrost PKB wyniósł 15-20% od wystąpienia kryzysu. Wiele krajów jest w tym samym miejscu gdzie 5 lat temu a niektóre się nawet cofnęły.

Oczywiście mogliśmy nie korzystać z fundszy i nadal korzystać z coraz bardziej rozpadających się dróg, lotnisk, itd.

Nie oznacza to, że wszystko jest cacy. Jest korupcja, nepotyzm, itp. Tyle, że za poprzednich rządów w tym temacie było dokładnie tak samo a nawet gorzej bo nie pamięta żeby rodzina Tuska dostawała posadki w firmach gdzie właścicielem większościowym był Skarb Państwa.

Edytowany: 9 września 2013 04:22

mikh
0
Wpisów: 50
Wysłane: 9 września 2013 09:00:52
@ 2mek99

Rozpadające się drogi i lotniska ( np. Modlin ) to efekt korupcji i głupoty urzędników rozdających nieswoje pieniądze. Dalekowschodnie tygrysy nie korzystały z dotacji, a funkcjonują dużo lepiej niż uzależnione od zapomóg celowych Grecja lub Hiszpania.

Co do durnia: głupotą jest utrzymywać emerytalne status quo. Ten system już zbankrutował. Nie ma potrzeby reanimować truchła. Trzeba zlikwidować ZUS i każdemu obywatelowi powyżej 65 roku życia przekazywać 800-1000 zł miesięcznie na przeżycie z utworzonego w miejsce osZUSta funduszu emerytalnego zasilanego z budżetu, wpływów z prywatyzacji i podatku od wydobycia gazu łupkowego bez pośrednictwa urzędniczej hałastry .

Należy uświadomić ludziom, że ich los zależy od nich, od tego ile zaoszczędzą, od tego, jak wychowają dzieci, a nie od widzimisię wykształconego ekonomisty, który przewraca miliardy w excelu i pozjadał wszystkie rozumy.

ZUS to kamień u szyi, który wygnał za granicę miliony młodych, który uniemożliwia uczciwe zatrudnianie, który tłamsi gospodarkę. Jeżeli tego nie rozumiesz, to zasługujesz na określenie, którym tak beztrosko szafujesz.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 9 września 2013 09:19:00
mikh napisał(a):
Trzeba zlikwidować ZUS i każdemu obywatelowi powyżej 65 roku życia przekazywać 800-1000 zł miesięcznie na przeżycie z utworzonego w miejsce osZUSta funduszu emerytalnego zasilanego z budżetu, wpływów z prywatyzacji i podatku od wydobycia gazu łupkowego bez pośrednictwa urzędniczej hałastry.

A w temacie gazu łupkowego, to w środę ma być głosowanie w PE w sprawie dyrektywy, która może nasze łupkowe plany pożegnać. Atomowi lobbyści z Francji i pewnie z Rosji chcą przepchnąć rękami europosłów bardzo niekorzystne prawo dla Polski. Pytanie dlaczego UE ma w ogóle takie kompetencje? Ciekawe jak zachowa się w kontekście tego nasza władza, ale obawiam się że znam odpowiedź.

Cytat:
W środę w Parlamencie Europejskim odbędzie się głosowanie ws. dyrektywy, która przewiduje pełną ocenę oddziaływania na środowisko przy poszukiwaniu gazu łupkowego. Zdaniem polskich europosłów i producentów gazu może to zatrzymać inwestycje w łupki w Europie.
Chodzi o projekt dyrektywy ws. oceny skutków inwestycji na środowisko. W obecnym kształcie zapisy przewidują obowiązek przeprowadzania procedury oceny oddziaływania na środowisko na każdym etapie inwestycji, także w trakcie poszukiwań. Zdaniem polskich europosłów może to zwiększyć biurokrację i koszty związane z poszukiwaniem gazu łupkowego do tego stopnia, że może nawet zatrzymać inwestycje łupkowe w UE. Tak samo uważa międzynarodowa organizacja zrzeszająca producentów gazu i ropy.

gazownictwo.wnp.pl/pe-w-srode-...

Edytowany: 9 września 2013 09:19

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 9 września 2013 10:21:27
@forumowicze

nie traktuję tej dyskusji jako zaśmiecania wątku o ile, tak jak teraz wpisy są poparte argumentacją..thumbright thumbright

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 9 września 2013 12:39:48
mikh napisał(a):
@ 2mek99

Rozpadające się drogi i lotniska ( np. Modlin ) to efekt korupcji i głupoty urzędników rozdających nieswoje pieniądze. Dalekowschodnie tygrysy nie korzystały z dotacji, a funkcjonują dużo lepiej niż uzależnione od zapomóg celowych Grecja lub Hiszpania.
Co do durnia: głupotą jest utrzymywać emerytalne status quo. Ten system już zbankrutował. Nie ma potrzeby reanimować truchła. Trzeba zlikwidować ZUS i każdemu obywatelowi powyżej 65 roku życia przekazywać 800-1000 zł miesięcznie na przeżycie z utworzonego w miejsce osZUSta funduszu emerytalnego zasilanego z budżetu, wpływów z prywatyzacji i podatku od wydobycia gazu łupkowego bez pośrednictwa urzędniczej hałastry .

Należy uświadomić ludziom, że ich los zależy od nich, od tego ile zaoszczędzą, od tego, jak wychowają dzieci, a nie od widzimisię wykształconego ekonomisty, który przewraca miliardy w excelu i pozjadał wszystkie rozumy.
ZUS to kamień u szyi, który wygnał za granicę miliony młodych, który uniemożliwia uczciwe zatrudnianie, który tłamsi gospodarkę. Jeżeli tego nie rozumiesz, to zasługujesz na określenie, którym tak beztrosko szafujesz.

Cytat:
Dalekowschodnie tygrysy nie korzystały z dotacji

No nie wiem. Proponowałbym co nieco zapoznać się np z polityką gospodarczą Chin (dotacje wprost, niemal do wszystkiego co się rusza, to norma) albo Japonii czy Korei Płd ( dotacja nie wprost, najczęsciej poprzez długoletnie zwolnienia podatkowe)...

Cytat:
Trzeba zlikwidować ZUS i każdemu obywatelowi powyżej 65 roku życia przekazywać 800-1000 zł miesięcznie na przeżycie z utworzonego w miejsce osZUSta funduszu emerytalnego zasilanego z budżetu, wpływów z prywatyzacji i podatku od wydobycia gazu łupkowego bez pośrednictwa urzędniczej hałastry .

Super. Tylko na jakie wpływy z prywatyzacji liczyć, gdy w zasadzie największe rzeczy już sprywatyzowane?
Aaa, zapomniałbym. Podatek od gazu łupkowego :

Jak wynika z informacji "Parkietu", Lane Energy z sukcesem przetestowało jeden z łupkowych odwiertów na terenie swojej koncesji. Co ważne, firmie udało się uzyskać długookresowy wypływ gazu ze skał łupkowych, bez wspomagania na znaczącą skalę. Gaz płynie od 21 lipca. Obecnie wydobywa się go około 8 tys. m sześc. na dobę. To pierwszy taki przypadek na skalę europejską. Odwiert, o którym mowa, nosi nazwę Łebień LE-2H i znajduje się na obszarze koncesji Lębork. Wykonała go w czerwcu 2011 r. spółka Lane Energy Poland, w której 70 proc. udziałów należy do amerykańskiego ConocoPhilips, a pozostałe 30 proc. do 3Legs Resources zarejestrowanego na Wyspie Man.

Choć jest to pierwszy taki przypadek na skalę europejską, to przy obecnych kosztach wydobycia (szczelinowanie hydrauliczne) przepływ gazu w takiej skali nie jest jeszcze rentowny." (DM BZ WBK SA)

http://stooq.pl/n/?f=780249

Ooo, to tego podatku może być od gromaAngel Emeryci - już zamawiajcie wycieczki w ciepłe kraje, bo nadchodzi emerytalne eldorado z gazu łupkowego...

Cytat:
ZUS to kamień u szyi, który wygnał za granicę miliony młodych, który uniemożliwia uczciwe zatrudnianie, który tłamsi gospodarkę.

A ja myślałem, że to się nazywa Demografia. Czego to się człowiek nie dowie na stare lata...to wszystko przez ZUS.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

2mek99
0
Wysłane: 9 września 2013 14:56:28
mikh napisał(a):
@ 2mek99

Deja vu z poprzedniej mojej dyskusji.

Co da likwidacja ZUS i stworzenie nowej instytucji, która będzie wypłacać emerytury? Koszty będą pewnie podobne. Brakuje 47 mld zł. Z czego wypłacisz tę kasę? Za 5 lat będzie brakowało 100 mld. Skąd kasa?

Jeżeli chcesz uprościć i zmniejszyć administrację w ZUS (czy cokolwiek miałoby zamiast niego powstać) musiałbyś uprościć procedury. Czyli np. przychodzi obywatel i "na gębę" bez zaglądania w staż pracy dostaje 1000 czy 1200 zł. To rozwiązanie zniechęci do podejmowania pracy lub pracy legalnej. Skoro składki nie będą miały wpływu na wysokość świadczenia to ludzie będą ich unikać.
A cała ta ekipa w ZUS jest potrzebna właśnie do rozliczania składek, indeksacji, kontroli "rozchorowanych" obywateli itd.

2mek99
0
Wysłane: 9 września 2013 15:11:31
mikh napisał(a):
@ 2mek99

Tak a pod Berlinem budowa lotniska jest już opóźniona o 2 czy 3 lata i w ogóle nie wiadomo kiedy powstanie.

Z tą korupcją to w Polsce śmiesznie wyszło.
Skoro była korupcja to ceny powinny być zawyżone w przetargach a firmy, które dostały zlecenia powinny opływać w dostatki (patrz Hiszpania i Grecja kilka lat temu). Tymczasem u nas prawie każda firma, która wygrała jakiś przetarg albo już zbankrutowała albo jest w trakcie wieloletniego planu naprawczego.

Jaki z tego wniosek? Ano taki, że albo korupcji nie było, albo była ale się nie udała wreszcie być może ludziska nie znają się na finansach i nawet nie potrafili policzyć dobrze ile budowa kosztuje.
Znajomy opowiadała mi, że jedna z firm, która upadła, próbowała przygotować coś takiego jak budżet dopiero w ostatniej fazie swojej działalności.
Poza tym nawet jeżeli chodzi o technologię w budownictwie to też dopiero się tego uczymy. Przecież ostatnie duże inwestycje przed 2008 były w Polsce jeszcze za Gierka.

Przy takiej jakości biznesu nawet najlepszy urzędnik nic nie poradzi.

maobab
0
Wpisów: 221
Wysłane: 9 września 2013 16:45:42
2mek99 napisał(a):

Nie oznacza to, że wszystko jest cacy. Jest korupcja, nepotyzm, itp. Tyle, że za poprzednich rządów w tym temacie było dokładnie tak samo a nawet gorzej bo nie pamięta żeby rodzina Tuska dostawała posadki w firmach gdzie właścicielem większościowym był Skarb Państwa.

Ale koledzy ze szkolnych ławek już te posadki dostali.
Edytowany: 9 września 2013 16:45

varciasz
22
Wpisów: 264
Wysłane: 10 września 2013 20:13:46
@Bankrucik - możesz podpowiedzieć jakies typy do krótkich inwestycji? Jestem pewien że więcej ostatnich raportów przejrzałeś niż ja. Okres - max do następnych raportów. Warunek - spółka posiada zysk netto i zmniejsza zadłużenie

bankrucik
141
Wysłane: 11 września 2013 00:02:50
@varciasz
ciężkie pytanie zadałeś bo po analizie raportów wyciągnąłem kilka wniosków które zawarte są w moich zleceniach kupna... a ponieważ płynność jest słaba to nie mogę nazw najnowszych spółek ujawnić...
po drugie ja obstawiam trochę dłuższy horyzont inwestycyjny , raczej następne półrocze niż kwartał

mogę zwrócić uwagę na te firmy które już mam binky albo mają w miarę dużą płynność

PLASMA
PGS
RELPOL
MW TRADE
MEDIACAP
SELENA
WASKO
MAKARON

kilka spółek nie mieści się z uwagi na Twoje ograniczenia:-) czyli posiadanie zysku netto, choć zakładam wyjście na plus więc dla mnie mają potencjał do zwyżki

pozdrawiam

bankrucik
141
Wysłane: 11 września 2013 18:05:15
dzisiaj Mabion najlepiej w portfeluthumbright

bankrucik
141
Wysłane: 11 września 2013 23:12:43
o zauważyłem że 900 dni minęło mi na STOCKWATCH-uThink

bankrucik
141
Wysłane: 15 września 2013 22:39:29
srebrnyptak napisał(a):
jak przejedza te kase z OFE to zostana do okrojenia aktywa w bankach - jak na cyprze.
Tak liberalny rzad walczy z kryzysem - zaklinanie rzyczywistosci i grabieżangry3

i to jest przerażające... najboleśniej jest wtedy kiedy człowiek dużo oczekiwał i wierzył że to będzie dobry rząd dla Polski, a rzeczywistość jest taka jak widać.... katastrofalna....żeby bal na Tytaniku trwał dalej , robi się każdą niegodziwość i zadłuża po uszy następne pokolenia

bankrucik
141
Wysłane: 16 września 2013 01:00:35
STAN NA 15.09.2013 !!!!
w portfelu: ( w nawiasach średnia ważona!!! cena zakupu)

powyżej 10 % wartości portfela

PGS SOFT (0,83) -
MABION (18,27)-
K2 Internet (12,44)- dobrane

poniżej 10 % wartości portfela
DUDA (0,63) - sprzedano 1/3 + częsty dt
NIEMOWLAK - dobrane
RELPOL (5,77)- dobrane
BMP(2,62)-wyprzedane, zostało 1/5
orzełopony ( 1,72)
i3D(1,65)- dobrane
SMS kredyt(1,37)
PLASMA (12,31)- wyprzedane, zostało 1/4
MEDIACAP
ELEKTRIM
OCTAVA (0,84) - dobrane
MAKARONPL ( 3,46)- dobrane

dodatkowo Orzeł opony - obligacja z newconnect zakupionathumbright

dodatkowo dochodzą zbierane papiery
2 niemowlaków - wpadło ciut, ciut
2 Miśków - wpadło trochę

gotówka- 2 % ( wpadło trochę dywidendbinky )

od ostatniego podsumowania:
zyski ze sprzedanych pozycji
INTEGER - 24%
PLASMA - 72%
BMP - 8%
MW TRADE - 12%
DUDA- 19 %
strata na sprzedanych pozycjach
PATENTUS - 15%

bankrucik
141
Wysłane: 17 września 2013 00:18:46
dzisiaj sprzedana kolejna część DUDY (0,70) z zyskiem 10%, trzeba gotówkę na inne zakupy przygotować.. a po drugie DUda mi się ostatnio jakoś nie podobabinky

Edytowany: 17 września 2013 00:19

srebrnyptak
0
Wpisów: 361
Wysłane: 17 września 2013 11:12:48
mozesz rozwinac mysl ze nie podoba ci sie duda?
ja zastanawiam sie nad zwiekseniem zaangazowania wlasnie w dudzie. Plan naprawczy widac dziala, niska cena zboz to przelozenie na nizska cene zywca itd.
w dodatku dzis w podlodze pisza ze moze sie zglosic inwestor branzowy do ofe aby odebrac ich papiery w dudzie. Niezle wyniki i najlepsze miesiace w roku powinny pchnac maciore wyzej?

2mek99
0
Wysłane: 17 września 2013 12:08:25
Na razie mamy świńską górkę, zakaz uboju rytualnego, problemy w Rosji z inspekcją sanitarną i karnetem TIR - więc nie do końca może być tak różowo.

bankrucik
141
Wysłane: 17 września 2013 22:41:41
srebrnyptak napisał(a):
mozesz rozwinac mysl ze nie podoba ci sie duda?
ja zastanawiam sie nad zwiekseniem zaangazowania wlasnie w dudzie. Plan naprawczy widac dziala, niska cena zboz to przelozenie na nizska cene zywca itd.
w dodatku dzis w podlodze pisza ze moze sie zglosic inwestor branzowy do ofe aby odebrac ich papiery w dudzie. Niezle wyniki i najlepsze miesiace w roku powinny pchnac maciore wyzej?

nie podoba mi się zachowanie DUDY w krótkoterminowej perspektywie... a ponieważ potrzebuję gotówki to sprzedałem część

bankrucik
141
Wysłane: 19 września 2013 01:12:40
dokupione akcje jednego Miśka i dwóch niemowlaków ( ciut, ciut)
wiem... ale podkreślam ujawnię jak osiągnę oczekiwany poziom zaangażowaniaPray

Edytowany: 19 września 2013 01:15

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

61 62 63 64 65

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,718 sek.

cpqklpec
pieozcuo
zgunkqow
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pqbdjyuh
pehsbvxf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat