0 Dołączył: 2008-08-31 Wpisów: 389
Wysłane:
27 listopada 2013 22:21:12
przy kursie: 16,50 zł
Myślę, że może być trochę za wcześnie na odtrąbienie problemu. Przychody spadły tylko w jednym kwartale i mimo wszystko nieznacznie. Może to być zwykła zmienność, gdzie raz wynik jest lepszy, raz gorszy. Poczekałbym na kolejne kwartały.
Warto by wiedzieć, na których projektach firma zarabia, a na których dopiero zacznie. Bo przecież mamy innowacyjne projekty finansowane częściow przez UE, które dopiero powinny się przełożyć na wynik. Może w 2014, może w 2015? Gdyby spróbować to oszacować... może ktoś spróbuje? ;-)
Robertus
Edytowany: 27 listopada 2013 22:22
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
27 listopada 2013 22:26:31
Moim zdaniem nie ma szans na sensowną dywidendę, Spółka za mało zarabia a potrzeby gotówkowe ma ogromne. Po przeczytaniu ostatniego raportu zastanawiam się czy nie duża spółka jaką jest jeszcze Plasma, nie prowadzi zbyt wielu kosztownych projektów naraz? i czy finalizacja tych projektów bedzie wstanie przełóżyć sie na skowo zwiększone przychody? Prowadzone prace badawcze w kontekście nadchodzących inwestycji w energetyke w naszym kraju jak najbardziej maja sens, podobnie poprawa trwałości kół kolejowych - tylko na efekty finansowe przyjdzie nam jeszcze długo czekać. Pozytywem są 3 fundy w akcjonaracie które wraz z głównym udziałowcem wzieły udział w ostatniej emisji - więc wierzą w ścieżkę rozwoju jaka obrała Plasma.
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
27 listopada 2013 23:09:21
dla mnie efekty inwestycji pojawią się w wynikach spółki dopiero w 2015 roku.. tak to oceniam
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
27 listopada 2013 23:57:53
Też tak myślę. Projekty są ciągle na etapie technicznej realizacji, a gdzie jeszcze komercjalizacja? Na dywidendę bym nie liczył (chyba, że Zarząd będzie chciał "zabłysnąć" giełdowym populizmem). Kasa jest potrzebna w w/w wdrożenia oraz właśnie komercjalizację, czyli kapitał obrotowy, bo sprzedaż przecież z definicji powinna rosnąć. W końcu po to są te wszystkie projekty i wdrożenia, żeby więcej sprzedawać.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-11 Wpisów: 27
Wysłane:
28 listopada 2013 10:33:40
przy kursie: 17,70 zł
Z moich informacji wynika ze na przyszły rok nie będzie planowany duży przyrost przychodów. Pomiomo wszystko ich wyniki zależą od koniunktury inwestycyjnej w energetyce czy innych sektorach gospodarki i dopóki nie ruszy duży cykl inwestycyjny nie będzie można liczyć na duży wzrost wartości, jednak czas dobrze wykorzystują przygotowując się do tego bumu. A wiadomo że inwestycje tam muszą być, jedynie co mogą być odłożone w czasie ze względu na decyzje polityczne.
Może popatrzmy na to w ten sposób - dzisiejsza wycena w miarę sprawiedliwie wycenia obecny biznes prowadzony przez spółkę, chodź bardziej sprawiedliwe byłby C/Z ok. 12 przy obecnej koniukturze na rynku- zakładam że po przejściu na rynek podstawowy nie będzie z tym problemu. Wszystko co wykreują podczas procesów BR będzie dodatkowym bonusem. Patrzcie jak mało polskich firm wogóle prowadzi badania w tych obszarach i jak to często nie jest doceniane przez akcjonariuszy - oczekujemy dobrego zysku, dynamiki wzrostu, najlepiej w funkcji regresji.
Dla mnie tematy związane z badaniem i rozwojem są mimo wszystko ryzykowne. Dzięki nim będą mieli przewagę technologiczną na rynku jeśli się oczywiście uda - pytanie na jak długo oczywiście i jaka jest szansa na eksport ich usług na rynek UE.
A długoterminowo - wiadomo od Prezesa - spółka będzie miała charakter dywidendowy.
|
|
67 Dołączył: 2011-01-02 Wpisów: 1 254
Wysłane:
30 listopada 2013 16:57:04
WatchDog napisał(a):Obie wartości są prawdziwe ;) Chodzi o długość średniej kroczącej. Przygotowuję odpowiednie wyjaśnienie prostujące sytuację. Kiedy możn się spodziewać komunikatu? :)
|
|
Wysłane:
30 listopada 2013 17:17:43
barsie napisał(a):Z moich informacji wynika ze na przyszły rok nie będzie planowany duży przyrost przychodów. Pomiomo wszystko ich wyniki zależą od koniunktury inwestycyjnej w energetyce czy innych sektorach... W części masz racje ale drugim wiodącym projektem jest zwiększenie trwałości kół w transporcie szynowym i tu o komercjalizacji nic nie slychać, nie ma informacji na temat jakichkolwiek umów na obróbkę kół, mam watpliwości czy ta technologia przyniesie duże zyski w Polsce bo w Polsce jak wiadomo większość pociagów, tamwajów jezdzi wolno a dbaniem o szczegółty techniczne mało kto sie przejmuje.
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 187
Wysłane:
11 lutego 2014 13:13:01
przy kursie: 17,49 zł
Spółka skorygowała prognozę - przychody i zyski powiększone. linkLepiej późno niż wcale ... - mam wrażenie, ze rynek wyceniał raczej gorsze wyniki za Q4 2013. Od (całkiem dobrych swoją drogą) wyników za Q3 kurs powoli przesuwa się w dół. Poniżej 18 pln mamy jednocyfrowe PE dla spółki która mniej więcej od Q2-Q3 2012 m systematycznie raportuje stabilnie rosnące kwartalne wyniki - wygląda na dość konserwatywną wycenę, przynajmniej na pierwszy rzut oka. Chyba, że ...w 2014 możemy się spodziewać jakiegoś tąpnięcia ... - może Zarząd w raporcie za Q4 napisze słowo komentarza nt. perspektyw na 2014 rok.
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2013-05-28 Wpisów: 175
Wysłane:
11 lutego 2014 13:49:10
Z tego wynika, że opóźnienie w przekazaniu informacji dotyczącej skorygowania w górę prognozy mogło spowodowało spadki kursu.
Z drugiej strony jak można korygować prognozę ponad miesiąc po zamknięciu roku obrotowego ? Nie jest to przypadkiem lekceważenie inwestorów ? (już bardziej delikatnie nie potrafiłbym tego nazwać :))
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
11 lutego 2014 13:55:35
Niekoniecznie lekceważenie.
Z doświadczenia wiem, że zamykanie kont przychodowych i kosztowych po zakończonym roku zajmuje więcej czasu niz w trakcie roku.
Dużo zalezy od procedur księgowych stosowanych w danej spółce. U jednych wszystkie przychody i koszty mogą juz być zaewidencjonowane w pierwszych dniach stycznia, podczas gdy u innych przeciąga się to do początku lutego albo i dłużej.
Nie szukałbym tu sensacji, że spółka opóźniła korektę prognoz. Pewnie chcieli podać dane rzetelne, i podejrzewam, że dane te będą już bardzo bliskie danym ostatecznym w sprawozdaniu rocznym
|
|
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2013-05-28 Wpisów: 175
Wysłane:
11 lutego 2014 16:25:04
Mówimy o 'prognozie" a nie o raporcie czy sprawozdaniu. Nie wiem jak to wygląda pod względem prawnym ale na logikę prognozowanie czegoś po fakcie nawet brzmi kiepsko ...
|
|
Wysłane:
11 lutego 2014 18:28:40
@Pilkahalowa czy wolalbyś być zaskoczony raportem? jak dla mnie bardzo pozytywna informacja i dobrze że podali skorygowana prognoze, rynek nie będzie zaskoczony wynikami. Zarząd jest skromny i nie obecywał cudów po raporcie za IIIQ 2014r.
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
11 lutego 2014 19:07:43
pracuję w dziale finansowo-księgowym w średniej firmie i wiem z doświadczenia, że sporządzenie wstępnych wyników rocznych wczesniej niż koniec stycznia jest na ogół mało precyzyjne. o ile przychody można precyzyjnie określić już w połowie miesiąca, to koszty "spływają" znacznie wolniej.
oczywiście są firmy które potrafią zamknąć rok znacznie wcześniej, ale każda branża i każda firma ma inną organizację, procedury itp.
wydaje mi się, że spółki które publikowały prognozy mają obowiązek skorygować prognozy przed danym raportem jeżeli różnią się więcej niż o 20%. jeżeli się mylę proszę sprostować.
Edytowany: 11 lutego 2014 19:11
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
11 lutego 2014 22:07:12
Kiedyś też oceniałem korektę prognozy już po roku obrotowym jako dziwactwo i powód do napisania w sprawozdaniu o wypełnieniu prognozy. Jest jednak faktycznie wymóg informowania o odchyleniu spodziewanego wyniku o 10% od prognozy. Z tym, że większość spółek jak wie, że im się wynik odchyli to daje od razu raport za IV kwartał. On też może być szacunkowy i wtedy ładniej wygląda fakt ścięcia
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
12 lutego 2014 11:06:26
przy kursie: 16,59 zł
Cytat:Z tym, że większość spółek jak wie, że im się wynik odchyli to daje od razu raport za IV kwartał. On też może być szacunkowy i wtedy ładniej wygląda fakt ścięcia No, akurat tutaj prognozę podnieśli :)
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
12 lutego 2014 11:13:32
przy kursie: 16,59 zł
anty_teresa napisał(a):Kiedyś też oceniałem korektę prognozy już po roku obrotowym jako dziwactwo i powód do napisania w sprawozdaniu o wypełnieniu prognozy. Jest jednak faktycznie wymóg informowania o odchyleniu spodziewanego wyniku o 10% od prognozy. Z tym, że większość spółek jak wie, że im się wynik odchyli to daje od razu raport za IV kwartał. On też może być szacunkowy i wtedy ładniej wygląda fakt ścięcia
Dokładnie to na NC trzeba raportować w przypadku odchylenia >20%. Załącznik nr 3 do regulaminu ASO paragraf 3 pkt. 15.
Edytowany: 12 lutego 2014 11:17
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 187
Wysłane:
13 lutego 2014 11:50:07
przy kursie: 16,10 zł
zmiana prognozy za poprzedni rok w lutym rzeczywiscie nie brzmi najfortunniej ... ale w tym raporcie najmniej ważna jest data.
Mamy spółkę na NC która: - publikuje prognozy - w 2013 udało się znacząco przekroczyć prognozę - ostatnie raporty kwartalne pokazywały stabilny core business - projekty rozwojowe (koła, laser) są szansą ale jak na razie mam wrażenie że w wycenie konserwatywnie nie ma jakiejkolwiek premii za nowe segmenty rynku - spółce niewiele potrzeba by móc przenieść się na główny parkiet Polityka informacyjna polega raczej na przekazywaniu twardych informacji - w pewnym sensie przeciwenstwo "bicia piany" w stylu Bluebox Cormaya - chyba rozwiązanie leży troszeczkę pośrodku.
Tymczasem notowania wskazuja na lekką przewagę podaży nad popytem - wg. mnie rynek wycenia trupa w szafie albo jest wiekszy udziałowiec który potrzebuje gotówki ... Ta spółka trochę jest dla mnie zagadką ... może jest w niej coś złego czego ja nie umiem się dopatrzeć ...
|
|
Wysłane:
13 lutego 2014 12:19:06
albo jest trup w szafie - pytanie tylko jaki? Kary umowne za złe wykonanie usług, naprawy gwarancyjne? albo spadki to wina że Plasma jest Spółka nie popularna co mnie troche dziwi bo rozwijają nowe technologie w zakresie obróbki metali
|
|
PREMIUM
7 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
14 lutego 2014 12:45:29
prośba o analizę wyników
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
14 lutego 2014 18:09:45
W zasadzie nie ma sensu zgłębiać ponownie tego samego tematu. Wynik kwartalny jest słaby i sprawia wrażenie słabości sezonowej. Chociaż to dopiero drugi taki odczyt, więc nie wiadomo na ile ta sezonowość będzie trwała. Rentowność na sprzedaży znacząco niska nawet jak na sezonową . Bilans wzrósł na bazie zobowiązań krótkookresowych i rozliczeń międzyokresowych, więc procesy zachodzące w firmie nie uległy tu zmianie.
Nawiązując do wpisu GRAFA: kluczową kwestią jest komercjalizacja projektów wdrożeniowych. A najpierw ich skuteczne zakończenie z sukcesem. W te działania pompowane są znaczne pieniądze, więc jeśli się nie uda, Plasma zostanie z potężnymi kosztami utopionymi i balastem niewykorzystanego capexu. Chociaż nie popadałbym w skrajność i nie zakładałbym, że nie uda się absolutnie nic.
Użyję porównania olimpijskiego: ta firma jest niczym sportowiec ostro trenujący przed ważną imprezą. Ale inaczej się biega, skacze, pływa itp. przed trenerem, a inaczej przed miliardem ludzi. Na razie wszystko nadal jeszcze jest "przed".
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.