PARTNER SERWISU
dxvjmftg
7 8 9 10 11

TIMBERONE (Catalyst)

Medelin
0
Wpisów: 129
Wysłane: 29 października 2013 17:33:18
Piotr221 napisał(a):
Świadectwo depozytowe służy zablokowaniu papierowych wartościowych na rachunku maklerskim. Wtedy nie można ich sprzedać aż do upływu terminu ważności świadectwa. Dlatego Zającowi mogą być potrzebne świadectwa, żeby uniknąć sytuacji, w której ktoś zgłosi roszczenie, a następnie pozbędzie się obligów.

No dobra - a jak można się teraz pozbyć obligów???
Ok pewnie teoretycznie (być może) można w drodze jakiejś umowy cywilno-prawnej ale nie sądzę aby w KDPW z tego powodu cokolwiek zmieniali w zapisach. Nie sądzę by KDPW miała obowiązek uwzględniać jakieś transakcje które były zawierane poza rynkiem giełdowym (w tym wypadku Catalyst bo do tego rynku były obligi dopuszczone) a z obrotu są wycofane, więc fizycznie nie da się teraz chyba już nic w KDPW zamotać ze zmianą. Ewentualnie taki nabywca ma roszzcenie z tytułu umowy sprzedaży obligacji - ale czy to w ogóle jest możliwe (pomijając już nawet ryzyko nabywcy) tego nie wiem, prawnika trzeba i to biegłego w tych sprawach.

Reasumując te obligi są już zablokowane w KDPW tak czy inaczej.

Zastrzegam, że to tylko moja opinia.
Vae victis !

kostek-mundek
2
Wpisów: 325
Wysłane: 29 października 2013 18:50:50
Wierzytelności wszelkich typów zawsze można się jakoś pozbyć. Trzeba o tym poinformować sąd, w ustawie p.u.n. jest opisane jak i w jakim terminie.
Skądinąd to ciekawe, obligacje zablokowane na rachunku też chyba można odblokować, bo czemu nie? Na przykład po okazaniu umowy cywilno-prawnej.
Jeszcze jedną ciekawą rzecz znalazłem - po upływie 6 miesięcy od wycofania z obrotu obligacje tracą z mocy prawa formę zdematerializowaną i DM powinien zamienić je na formę papierową (z ustawy o obligacjach). Zastanawiam się czy ktokolwiek będzie tego przestrzegał?

Medelin
0
Wysłane: 29 października 2013 20:25:11
Cytat:

Wierzytelności wszelkich typów zawsze można się jakoś pozbyć. Trzeba o tym poinformować sąd, w ustawie p.u.n. jest opisane jak i w jakim terminie.
Skądinąd to ciekawe, obligacje zablokowane na rachunku też chyba można odblokować, bo czemu nie? Na przykład po okazaniu umowy cywilno-prawnej.
Jeszcze jedną ciekawą rzecz znalazłem - po upływie 6 miesięcy od wycofania z obrotu obligacje tracą z mocy prawa formę zdematerializowaną i DM powinien zamienić je na formę papierową (z ustawy o obligacjach). Zastanawiam się czy ktokolwiek będzie tego przestrzegał?

No właśnie to by się zgadzało z tym o czym myślałem. Jest sporządzana lista wierzytelności i jeśli cos się w niej zmieni to na tym kto tej zmiany dokonał ciąży obowiązek poinformowania syndyka.

A raz zablokowanych papierów w KDPW nie można odblokować (blokada jest na określony czas).
Vae victis !

tomm072
0
Wpisów: 100
Wysłane: 29 października 2013 21:07:48
Zablokowane papiery można odblokować przed terminem jeżeli zwróci się świadectwo depozytowe

Medelin
0
Wysłane: 30 października 2013 20:30:24
Cytat:
Zablokowane papiery można odblokować przed terminem jeżeli zwróci się świadectwo depozytowe

ok zgadza się, skrót myslowy. Miałem na myśli niemożliwość takiej sytuacji, że dostarczasz gdzieś świadectwo depozytowe, potem odblokowujesz akcje i je sprzedajesz (pozostawiając w nieświadomości adresata któremu przedstawiłeś świadectwo).
Vae victis !

cabott
0
Wpisów: 21
Wysłane: 31 października 2013 10:17:47
Medelin napisał(a):
(blokada jest na określony czas).

Jaki jest minimalny czas takiej blokady? Jest to gdzieś określone?

Piotr221
0
Wpisów: 19
Wysłane: 31 października 2013 12:20:22
Świadectwo depozytowe jest wydawane w jednym egzemplerzu, więc się tak nie da, żeby je oddać i jednocześnie nie poinformować adresata.

Termin można podać dowolny, ale dostosowany do sytuacji. Jeśli upłynie termin ważności świadectwa, a obligi nie zostaną w tym czasie wykupione, to trzeba przedstawić nowe świadectwo.

FIRE
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 49
Wysłane: 11 grudnia 2013 14:29:07
To otrzymałem od Pana Zająca
"Wycena nieruchomości zostanie w ciągu najbliższych dni przekazana do sędziego komisarza w celu zatwierdzenia. Prawdopodobnie w drugiej połowie stycznia Syndyk uruchomi procedurę przetargową. Regulamin przetargu będzie dostępny na jego stronie internetowej.
pozdrawiamlove4

bartekj
0
Wpisów: 61
Wysłane: 11 grudnia 2013 15:57:13
Cytat:
Norweska firma TergoPower szykuje się do budowy w Biłgoraju elektrociepłowni na słomę. Zakład ma stanąć na obrzeżach miasta, na terenach spółki TimberOne, która jest w upadłości. Inwestor prowadzi rozmowy z syndykiem, który zarządza majątkiem.

www.tygodnikzamojski.pl/artyku...

Dexterowski
0
Wpisów: 55
Wysłane: 12 grudnia 2013 09:53:42
Mam pytanie do obligatariuszy T1 - czy przesyłaliście do p. Zająca lub do sądu świadectwo depozytowe i żądanie wykupu? Ja przesłałem skan do p. Zająca, ale wydaje się, że jest to niepotrzebne bo procedurę prowadzi kurator w zaszdzie poza obligatariuszami (zgodnie z przepisamu pun).

pozdrawiam

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 13 grudnia 2013 12:30:15
Cytat:
Dobre wiadomości dla obligatariuszy biłgorajskiej spółki. Syndyk zarządzający majątkiem TimbeOne potwierdził, że kupnem nieruchomości stanowiących zabezpieczenie dwóch serii obligacji jest zainteresowany TergoPower. Według szacunków, wartość transakcji znacznie przewyższy nominał niespłaconych obligacji.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/n...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 13 grudnia 2013 12:36:36
oby się Wam udało!

tomm072
0
Wysłane: 13 grudnia 2013 17:00:06
- Jeśli dojdzie do sfinalizowania umowy sprzedaży po tej cenie, to obligatariusze otrzymają prawdopodobnie całą wartość nominalną obligacji oraz 10 proc. zaległych odsetek. Obligatariusze obu serii są w grupie wierzycieli zabezpieczonych rzeczowo, czyli są uprzywilejowani co do kolejności zaspokojenia wierzytelności. – mówi Zbigniew Okoniewski.
Może ktoś wyjaśnić dlaczego akurat 10% zaległych odsetek?

sasky
PREMIUM
49
Wysłane: 13 grudnia 2013 20:43:39
@tomm072 odpowiedź na Twoje pytanie pojawiła się pod newsem

tomm072
0
Wysłane: 13 grudnia 2013 21:29:38
Dzięki sasky

Medelin
0
Wysłane: 14 grudnia 2013 13:55:03
Niesamowicie miło czytać na tym watku takie newsy !!! i oby tak się to wszystko skończyło... a tymczasem nie zapeszam Shhh

Natomiast w kwestii zabezpieczenia i odsetek to zupełnie się nie zgadzam.
Otóż wg mnie kapitał i odsetki nie mogą być w innych kategoriach (wymienianych w ustawie)! z prostej przyczyny- zarówno kapitał jak i odsetki są wierzytelnościami zabezpieczonymi, czyli są w tej samej kategorii (za kosztami postępowania, wynagrodzeniaem syndyka, wierzytelnościami wobec SP itp. a przed wszelkimi innymi).

Wg mnie najpierw zabezpieczeni będą posiadacze pierwszej serii (z kapitału i odsetek) a później drugiej serii - czyli posiadacze pierwszej serii odzyskaja swoje odsetki przed kapitałem posiadaczy drugiej serii. Tak zreszta wynikało z mojej rozmowy z prawnikiem. Ale zastrzegam to tylko moje przypuszczenia a nie 100% racji.
Vae victis !

sasky
PREMIUM
49
Wysłane: 14 grudnia 2013 15:39:38
Ustawa prawo upadłościowe i naprawcze dzieli odsetki w zależności od momentu, w którym powstały. Mamy dwie grupy: za ostatni rok przed datą ogłoszenia upadłości i za okres wcześniejszy.

Wcześniejsze odsetki należą do kategorii piątej. Do pierwszej zalicza się m.in. należności z zawartych przez upadłego przed ogłoszeniem upadłości umów, których wykonania zażądał syndyk oraz należności powstałe z czynności syndyka albo zarządcy.

Ale jak to się ma konkretnie do tej sytuacji, nie mam pojęcia.

Medelin
0
Wysłane: 15 grudnia 2013 08:37:44
ok są to ogólne zapisy z ustawy dotyczace odsetek ale tutaj mamy do czynienia z odsetkami które są zabezpieczone (tak samo jak kapitał). Róznica jest taka sama jak między zwykłymi wierzytelnościami a wierzytelnościami zabezpieczonymi.
Vae victis !

Dexterowski
0
Wpisów: 55
Wysłane: 16 grudnia 2013 12:57:12

Jeżeli nieruchomość będzie sprzedana za choćby 2/3 ceny oszacowanej obecnie przez rzeczoznawcę to mamy ponad 7 mln. Powinno wystarczyć na zaspokojenie kosztów likwidacji, nominałów, kuponów i to obu serii (zgodnie z kolejnością z art 489 puin, zabezpieczenie odsetek zgodnie z warunkami emisji i wpisem hipoteki), więc nie wiem skąd p. Okoniewskimu wzięło się tylko 10% odsetek. Chyba, że koszty likwidacji są jakies atronomiczne.

I jeszcze pytanie do obligatariuszy - czy wysyłaliście p. Zającowi jakieś dokumenty (np. świadectwo depozytowe), czy była z jego strony jakaś reakcja?

sasky
PREMIUM
49
Wysłane: 16 grudnia 2013 14:59:34
Dopytałem u źródła - u syndyka. Podstawą jest tutaj. artykuł 345 u.p.u.n - przepis: Kolejność spłacania wierzytelności zabezpieczonych hipoteką, zastawem, zastawem rejestrowym, zastawem skarbowym i hipoteką morską

Cytat:
Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, wierzytelności zabezpieczone hipoteką, zastawem, zastawem rejestrowym, zastawem skarbowym i hipoteką morską, a także wygasające według przepisów ustawy prawa oraz skutki ujaw-nienia praw i roszczeń osobistych ciążące na nieruchomości, użytkowaniu wie-czystym, spółdzielczym własnościowym prawie do lokalu lub statku morskim wpisanym do rejestru okrętowego, podlegają zaspokojeniu z sumy uzyskanej z likwidacji obciążonego przedmiotu, pomniejszonej o koszty likwidacji tego przedmiotu oraz inne koszty postępowania upadłościowego w wysokości nieprzekraczającej dziesiątej części sumy uzyskanej z likwidacji, nie więcej jednak niż o taką część kosztów postępowania upadłościowego, która wynika ze stosunku wartości obciążonego przedmiotu do wartości całej masy upadłości.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

7 8 9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,686 sek.

styyfefe
vdukmsga
msbuybxl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kvzjkzzw
metqkmek
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat