26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
1 grudnia 2013 17:52:23
Podsumowanie listopada:  kliknij, aby powiększyćPortfel w czasie na tle indeksów:  kliknij, aby powiększyćListopad był dosyć słaby w moim wykonaniu, chociaż z wyniku całkowitego jestem zadowolony. W tym miesiącu przyjąłem postawę wyczekującą i robiłem mało transakcji. Jedna spekulacja na CCC i sprzedaż JWC po wynikach kwartalnych to wszystkie zrealizowane transakcje. Sezon raportów był dosyć udany dla portfela stąd mało ruchów. Z nowości pojawiła się Trans Polonia oraz Newag, który wyleci w tym tygodniu na debiucie. Zamierzam również pozbyć się resztki Libetu, ale co najmniej powyżej 3,20. Zapożyczyłem również od użytkownika harbul statystykę dotyczącą długości inwestycji w dany papier. Za 10 dni minie rok odkąd założyłem portfel, jak ten czas leci..
Edytowany: 1 grudnia 2013 17:55
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 71
Wysłane:
2 grudnia 2013 15:25:52
A Cormaj trzeci mocny wzrost przy duzym obrocie..czy to nie jest zapowiedz zmiany trendu?
|
|
Wysłane:
2 grudnia 2013 20:05:11
Cormay zmienił trend, ale tylko krótkoterminowy. Do inwestowania raczej się teraz nie nadaje, co najwyżej do spekulacji, ale na to najlepszy czas chyba minął wczoraj. Wolumen bardzo duży, ale była tam przynajmniej jedna umówiona transakcja na 1 mln akcji. Kurs może teraz przetestować okolice 10 zł tym razem od dołu a i tak w dłuższym horyzoncie niewiele to zmieni. Pomijając już nawet kreski to czy tu jest jakiś fundament pod trwałe i większe wzrosty? Kiepskie standardy prezesa. Ostatnio czytałem, że Blue Box może pojawić się dopiero w 2018 roku czyli za 4-5 lat. W dodatku pojawiły się jakieś problemy z patentem do komponentów urządzenia. Ja Cormaya mam w szufladce "nieinwestowalne" :), obok spółek takich jak Impexmet, CI Games, Midas, Hawe, Idea, Ursus itd.
|
|
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
2 grudnia 2013 20:16:35
mrk czemu zaliczyłeś Impexmet jako spółkę nieinwestowalną?
|
|
Wysłane:
2 grudnia 2013 20:42:29
Te spółki, które wymieniłem łączy to, że prowadzą normalną działalność, ale mają kiepskie corporate governance. Impex ma bardzo zaborczego właściciela, który traktuje spółkę jakby była jego 100% własnością. Sam Impex dryfuje sobie razem z cenami metali, a ewentualne nadwyżki gotówki wykorzystywane są skrzętnie przez Boryszewa. Nie ma przez to w Impexie stabilnego akcjonariatu, chociaż niby jest jedno OFE. Większość graczy traktuje spółkę jako spekulacyjną stąd takie przeloty jak dziś czy kilka dni temu. Stąd też notowanie tej spółki na wskaźniku PE 8,50. Co na przykład spowodowało taką gwałtowną wyprzedaż w marcu i kwietniu o prawie 50%, czy coś się stało w samej spółce albo na rynku? Chyba to, że podobnie mocno leciały inne spółki ze stajni jak Skotan i Krezus. Podsumowując panna nie najgorsza, ale z kiepskiego domu :). Dlatego ja wolę takie spółki odpuszczać i się nie denerwować.
Edytowany: 2 grudnia 2013 20:43
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2013 10:21:23
Przyszły dosyć dynamiczne spadki, co postanowiłem wykorzystać do zakupów. Niektóre walory spadły już całkiem sporo. Wydaje się, że gdzieniegdzie można trafić dobrą okazję. Czy faktycznie będzie dobra okaże się jak zwykle po fakcie. Kupiłem dwa walory:
PCGuard średnio po 2,23 zł Duda średnio po 0,86 zł
PCGuard zakup tylko spekulacyjny. Na Dudzie jestem skłonny zostać na dłużej. Uzasadnienie w następnym poście.
Edytowany: 4 grudnia 2013 10:22
|
|
Wysłane:
5 grudnia 2013 09:27:55
Newag sprzedany na otwarciu po 22,95 zł. +20,8% robi wrażenie, ale przez dużą redukcją i mały zapis ma to marginalne znaczenie dla wyniku portfela.
Co do spółek z poprzedniego postu. PCGuard to zakup na krótki termin. Liczę na pomyślną obronę poziomu 2,20 zł, który powinien stanowić wsparcie, a wcześniej był mocnym oporem.
Duda zwróciła moją uwagę po tym jak kilka dni temu było o niej trochę szumu na kilku kronikach :). Ta spółka faktycznie uczyniła w tym roku bardzo mocny progres względem poprzedniego. Udało się ostatnio spłacić bardzo dużo zadłużenia, które spadło w końcu do średnich wartości względem wyników. Myślę, że jeszcze o kilkadziesiąt milionów mogą je zredukować. Technicznie kurs jest w ciekawym miejscu. Na wykresie można dopatrzeć się dużego RGRa formującego się od połowy 2011 roku. W październiku nastąpiło wybicie natomiast mam nadzieję, że to co obserwujemy obecnie to test linii szyi. Wydaje mi się, że wolumeny dobrze pasują do tej formacji. Również sytuacja fundamentalna uzasadnia RGRa. Jedyne co może niepokoić, to że rynek wieprza raczej nie jest wzrostową branżą. Na razie jednak na horyzoncie sezonowo dobry IV kwartał. Akcje kupione, więc pozostaje czekać co uczyni z tym rynek.
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2013 18:19:42
PCGuard sprzedaż po 2,40 zł, wynik +7,6% Colian kupno po 3,64 zł MWTrade sprzedane w czwartek i piątek pozostałe 3/4 pierwotnego pakietu (wcześniej sprzedawałem 1/4 po 20,3) łączna średnia cena sprzedaży to 19,76 zł, wynik +25,5%.
PCGuard pewnie jeszcze pójdzie w górę, ale Colian uznałem za atrakcyjniejszą inwestycję na krótki termin, więc wziąłem ponad 7% zysku z PCG i dokonałem zamiany. Obie spółki z udziałem około 7% portfela. Ze sprzedażą MWTrade nosiłem się od jakiegoś czasu po nieco rozczarowujących wynikach, szczególnie kiedy okazało się wyniki Magellana były bez zarzutu. Dziś dochodzę do wniosku, że trochę się pospieszyłem. MWT ma szansę się teraz odbić, chociaż w przypadku dalszych spadków na swig i mwig jest to kandydat do pogłębienia ostatnich dołków. Duda dostała w piątek obuchem od ING :). Komunikat o sprzedaży (co zapewne oznacza zamiar wysypania się do końca) poszedł w newralgicznym momencie obrony istotnego wsparcia. Na razie jednak piłka wciąż w grze. Udział podobnie 7% i mam zamiar go zwiększyć. Nieco rozczarowują mnie niektóre "stare" spółki z portfela jak na przykład ABC Data, która mimo świetnych wyników poleciała już >10%. Widać jednak korektę na akcjach wszystkich dystrybutorów IT. Podobnie Kredyt Inkaso i Elemental. Spadki na EMT nie dziwią, miały swoje uzasadnienie w emisji, której cena okazała się bardzo rozczarowująca. Z uwagi na mały udział Elementalu w portfelu ma tu jednak podejście buy and hold. Może będę wychodził z tej inwestycji razem z EI :)
Edytowany: 7 grudnia 2013 18:21
|
|
0 Dołączył: 2013-11-22 Wpisów: 27
Wysłane:
7 grudnia 2013 18:47:57
Jesli chodzi o Dude czy nie myslisz ze pozbyli by sie wszystkiego na ostatnich kilkudziesieciu sesjach? Mieli ku temu okazje byla wieksza cena I nie male obroty a Oni sprzedali tylko million dziwne
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 71
Wysłane:
7 grudnia 2013 22:55:01
A Colian dlaczego tylko na krotki termin...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-11-27 Wpisów: 35
Wysłane:
8 grudnia 2013 20:11:22
zgadzam się, Newag zrobił wrażenie...
dołączam się do pytania - czemu Colian na krótki termin?
|
|
24 Dołączył: 2010-08-20 Wpisów: 530
Wysłane:
9 grudnia 2013 10:42:11
mrk napisał(a): Duda dostała w piątek obuchem od ING :). Komunikat o sprzedaży (co zapewne oznacza zamiar wysypania się do końca) poszedł w newralgicznym momencie obrony istotnego wsparcia. Na razie jednak piłka wciąż w grze. Udział podobnie 7% i mam zamiar go zwiększyć.
Myślę że coś może być w tej wersji o wyjściu całkowicie ING z DUDY. Problem polega na tym że mają jeszcze 13 mln akcji
Edytowany: 9 grudnia 2013 10:42
|
|
Wysłane:
9 grudnia 2013 21:24:31
W temacie Dudy to przyglądałem się transakcjom ING i nie jestem już taki pewien, że chcą wysypać do zera. Wyglądało to tak, że na koniec 2011 i na koniec 2012 mieli tuż poniżej 5%, gdzieś w okolicach 4,8%. Następnie dobrali niecały milion w styczniu-lutym 2013 w cenie około 0,40 złotego. No i teraz go opchnęli niemal na samym szczycie, bo ja rozumiem ten komunikat tak, że transakcja zbycia miała miejsce pod koniec listopada. Więc może po prostu chcieli skeszować zysk z tej ekstra dobranej ilości i wrócić do swojego "stałego" pakietu tuż poniżej progu 5%. Okaże się już za jakiś miesiąc po publikacji sprawozdania ING ze stanem akcji na koniec 2013 roku. A wcześniej może będzie widać po kursie akcji :). Ja w każdym razie trzymam swój pakiet. W tej chwili to 6,5% portfela i jakby się kurs dobrze zachowywał to chętnie będę dobierał. @nowy1 właśnie sprzedali ten milion niemal na samym szczycie tuż pod oporem, więc miało to jakiś sens.
O Colianie napisałem jako inwestycji krótkoterminowej, gdyż mam tendencję do postrzegania pojedynczych walorów przez pryzmat mojego zapatrywania na cały rynek. A w tej chwili obawiam się na rynku korekty, więc nie chcę robić nowych zakupów na dłuższy termin. Być może jest to dobra spółka również na dłuższy okres. Nie zaglądałem do sprawozdania, chociaż po wykresie widać, że musiało być bardzo dobre. Na razie zamierzam trzymać i jak zobaczę jakieś oznaki słabości to sprzedam.
Edytowany: 9 grudnia 2013 21:25
|
|
Wysłane:
11 grudnia 2013 15:53:04
Wczoraj było widać dlaczego Coliana traktowałem tylko jako inwestycję krótkoterminową. Uderzenie podaży w segmencie małych i średnich spółek było szybkie i zdecydowane, chociaż pod koniec sesji część spadków udało się odrobić. Interpretuję to tak, że rynek ma jeszcze ochotę trochę pospadać dlatego częściowo wczoraj częściowo dziś pożegnałem się z Colianem z małym zyskiem. Sprzedaż średnio po 3,80 zysk +4,4%
Dobrałem za to lekko Dudy po 0,85 zł. Co ciekawe chciałem się ustawić po 0,84 ale źle wklepałem zlecenie i wziąłem z prawej po 0,85. No cóż mam nadzieję, że nie będę żałował.
Mocno wahałem się na zakupem Energii i okazało się, że to była słuszna decyzja. Chociaż skala spadków na tej pierwszej sesji jest dla mnie zaskakująca.
|
|
Wysłane:
18 grudnia 2013 10:26:17
Spekulacyjne zakupy: JWConstruction 5,00 Colian 3,64 (wczoraj i dziś) Duda dokupiona po 0,76 Action 46,60 (wczoraj)
Action i JWC małe kwoty. Te spółki nie wyglądają najlepiej, zwłaszcza JWC. Pytanie czy to tylko panika czy może w spółce dzieje się coś złego. Jest jednak szansa na jakieś odbicie. Colian kwota nieco większa, bo ta spółka wygląda całkiem nieźle. Dobrze zniosła korektę na rynku, zobaczymy jak dalej. Duda dokupiona do wcześniej zakładanej maksymalnej ilości, obecnie średnia 0,83 zł. Czaiłem się na Vistulę, ale trochę mi uciekła.
|
|
0 Dołączył: 2013-11-22 Wpisów: 27
Wysłane:
18 grudnia 2013 11:13:12
Dosc sporo masz Dudy myslisz ze to juz koniec przeceny?
|
|
Wysłane:
18 grudnia 2013 11:29:23
Czy sporo to kwestia indywidualna. Obecnie jest to około 9,5% portfela i faktycznie w przypadku mojego portfela jest to górny przedział, bo z reguły więcej niż 10% w jeden papier nie wkładam. Niektórzy mają w portfelu tylko 1-3 papiery i dla nich 10% udziału to może być mało.
Czy to koniec przeceny w szerszym ujęciu to w tej chwili ciężko powiedzieć. Na pewno papier zasługuje na jakieś odbicie z tych poziomów 0,75-0,76 i jest na to obecnie szansa. A czy będzie atak na poprzednie maksy to się okaże. Ostatnio papier był niebezpiecznie słaby. Może to tylko chwilowa słabość spowodowana wyjściem ING OFE, a może coś więcej. Trzeba trzymać rękę na pulsie.
Edytowany: 18 grudnia 2013 11:32
|
|
Wysłane:
18 grudnia 2013 20:53:42
Pozwoliłem sobie zrobić pamiątkowe zdjęcie z wczorajszej sesji. Trochę mnie przetrzepało, chociaż zamknięcie sesji było lepsze niż na załączonym obrazku:  kliknij, aby powiększyćPrzypomina mi się w takich momentach inny pamiątkowy obrazek:  kliknij, aby powiększyćOczywiście wczorajszy dzień się do sesji z tego pamiętnego października nie umywa, ale jak widać nawet w hossie są sesje kiedy byki mogą porządnie oberwać.
Edytowany: 18 grudnia 2013 20:54
|
|
0 Dołączył: 2012-02-06 Wpisów: 14
Wysłane:
18 grudnia 2013 22:50:23
Dziś rano zrobiłem sobie podliczenie spółek i w ogóle stanu finansów. Chciałbym tak szybko zarobić tyle, ile w grudniu spadłem. Cóż, miejmy nadzieję, że to już przeszłość. Pierwsze reakcje są bardzo pozytywne. W związku z decyzją jakie masz zapatrywania na najbliższą przyszłość - koniec roku, styczeń?
|
|
0 Dołączył: 2012-04-11 Wpisów: 703
Wysłane:
18 grudnia 2013 23:57:47
@mrk No Ci powiem, że ten obrazek z 2008 daje do myślenia
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.