PARTNER SERWISU
ankqxnnd
11 12 13 14 15

Portfel średnioterminowy mrk

carollo11
0
Wpisów: 71
Wysłane: 14 listopada 2013 23:33:29
Witam i pozdrawiam nocnych marków:)
Jak nastroje po lekture raportów?... tak na marginesie Libet chyba nienajgorzej...Lentex tak samo...Decory jeszcze nie czytalem...moje osobiste rozczarowanie to Projprzem ....slabiutko co chyba widać na ponad 4% spadku...A jak oceniacie KGHM i PGNiG ktos "siedzi w tym temacie"..ja uwaznie przygladam sie KGHM i zastanawiam sie czy nie zaryzykowac...prosze o opinie:)

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 16 listopada 2013 19:20:54
Na początek krótki komentarz do wyników spółek portfelowych. W ich przypadku można powiedzieć, że był to dosyć spokojny sezon wyników. Było tylko jedno większe odchylenie na plus Abc Daty, ale za to nie było również negatywnych zaskoczeń.

Abc Data, Getin, Makarony, Atrem, Elemental i Decora - te raporty odbieram pozytywnie i widzę tu dalszy potencjał.
Decora zanotowała gorszy wynik netto rok do roku, ale na poziomie operacyjnym jest poprawa, podobnie jak i w poprzdenim kwartale. Gorszy rezultat netto to efekt różnic kursowych na wycenie kredytów, także jest to zdarzenie jednorazowe.

MW Trade, Libet - tu liczyłem na nieco lepsze wyniki. O MW Trade już pisałem przy okazji publikacji. Po słabej początkowej reakcji rynek skorygował spadki i obecnie mamy boczniak.
Co do Libetu to po przeglądaniu sprawozdań i kilku wypowiedziach przedstawicieli liczyłem na wynik roczny w granicach 10 mln netto. Może być ciężko zrobić brakującą część w IV kwartale.

JW Construction dla mnie neutralnie. Na pewno jest bardzo znaczna poprawa względem zeszłego roku, ale z drugiej strony myślę że ten raport nie daje za dużo paliwa do wzrostów w najbliższym czasie. Ładne przepływy operacyjne, za które spółka spłaciła trochę zadłużenia, ale wciąż dług jest bardzo duży i spółka trochę się pod nim dusi. Nie rozumiem też dlaczego trzymają segment hotelarski, który jest trwale nierentowny.

Kredyt Inkaso - tu wciąż czekam na raport, który wychodzi za 2 tygodnie.

Mam jeszcze CCC, ale tu raport mało mnie interesuje. Zakup krótkoterminowy albo wyleci na stopie albo zarobi kilka %. Mam też Mercatora, ale że redukcja wyniosła 98% to pozycja stanowi 0,4% portfela także również ten raport nie będzie miał większego znaczenia.

carollo11 napisał(a):
Jak nastroje po lekture raportów?... tak na marginesie Libet chyba nienajgorzej...Lentex tak samo...Decory jeszcze nie czytalem...moje osobiste rozczarowanie to Projprzem ....slabiutko co chyba widać na ponad 4% spadku...A jak oceniacie KGHM i PGNiG ktos "siedzi w tym temacie"..ja uwaznie przygladam sie KGHM i zastanawiam sie czy nie zaryzykowac...prosze o opinie:)

O Libecie i Decorze wspomniałem, a na KGHM to bym uważał. Może wiele już nie spadnie, ale miedź osatnio trochę straszy. Jak dla mnie jest to na razie spółka do obserwacji, a na kupno jeszcze za wcześnie.
Do Projprzemu nie zaglądałem, ale cała branża budowlano-deweloperska ostatnio mocno rosła. Możliwe, że wyceny trochę wyprzedziły fundamenty, bo po raportach dominują reakcje negatywne lub neutralne.
Edytowany: 16 listopada 2013 19:22

mrk
mrk
26
Wysłane: 16 listopada 2013 19:38:03
Po pobieżnym przejrzeniu raportów dokonałem małych przetasowań. Moją uwagę szczególnie zwróciła jedna spółka. Jest to Trans Polonia. Spółka zajmuje się specjalistycznym transportem drogowym i zanotowała bardzo dużą dynamikę wzrostu zysku rok do roku. Biorąc pod uwagę historię finansową spółki jak i etap cyklu koniunkturalnego wydaje mi się, że jest szansa na dalszą poprawę wyników w następnych okresach. Dobra pogoda w końcówce tego roku sprawia, że ostatni kwartał może być również dobry r/r. Wreszcie spółka poczyniła spore inwestycje w tabor, rzeczowe aktywa trwałe kwartał do kwartału wzrosły z 20 do 25 mln zł. Mam nadzieję, że skoro w III kwartale wzięli w leasing kilka nowych ciężarówek i naczep, to zrobili to nie po to żeby stały na parkingu :).
Kupiłem trochę w średniej 6,65 zł udział w portfelu 6,5% i prawdopodobnie będę go zwiększał.

Wyleciało 2/3 JWC średnio po 6,11 co na razie daje +23%. Tak jak pisałem w poprzednim poście nie widzę w najbliższym czasie paliwa do większych zwyżek kursu. 1/3 na razie zostawiłem i zobaczę co rynek zrobi w następnym tygodniu na chłodno już po przetrawieniu wyników. W przypadku przebicia 6 zł sprzedaję do końca.

Edytowany: 16 listopada 2013 19:39

carollo11
0
Wysłane: 16 listopada 2013 20:06:26
No tak na miedzi faktycznie nerwowo..tak na marginesie ostatnio obserwuje Vindexus( malo wiem o tej spolce we wszystkich komentarzach jakie czytalem prognozowany trend wzrostowy),Echo Investment
(stabilne fundamenty,dobry ostatni raport chociaz potencjalny zakres wzrostu chyba powoli sie wyczerpuje) i chyba PGNIG ( tutaj kluczowy moze byc moment oporu na 5,85,w terminie srednim spodziewam sie raczej boczniaka ,pozniej moze bedzie lepiej:),spolka zanotowala zysk lepszy od prognoz,sytuacja makroekonomiczna chyba tez stabilna ) ..takie moje amatorskie przemyslenia

mrk
mrk
26
Wysłane: 19 listopada 2013 08:55:44
Zredukowałem 40% Libetu. Jak wspominałem w podsumowaniu raportów liczyłem na nieco lepszy wynik. W dodatku teraz 2 sezonowo słabsze kwartały, dlatego może zabraknąć dobrych argumentów do wzrostu. Mimo to na razie zostawiam pozostałą część i będzie ona stanowić około 4% portfela. Spółka dalej mi się podoba i ma zdrowe fundamenty.
Dobrana Trans Polonia, docelowo chcę żeby stanowiła 10% portfela.

Dziś prawdopodobnie wyleci reszta JWC, no chyba że obroni się 6 zł w co niestety wątpię.

Wczoraj dobra sesja dla Decory i Makaronów obie spółki opuściły konsolidację. Makarony wspomagało pozytywne info o wygraniu przetargu z Agencją Rezerw Materiałowych na dania gotowe.

carollo11
0
Wysłane: 19 listopada 2013 20:13:54
ABC Data,czy na tym walorze jest jeszce potencjał wzrostu..???

mrk
mrk
26
Wysłane: 20 listopada 2013 09:51:30
W przypadku ABC Daty mieliśmy niekorzystnego newsa, mianowicie że Arthur Holding czy jak mu tam w przyspieszonej księdze popytu zbył wczoraj swoje akcje po 4,10.
http://stooq.pl/t/bt/
Można spojrzeć co działo się z kursami kiedy np Skarb Państwa sprzedawał w ten sposób akcje. Zazwyczaj spadały i w krótkim terminie spadały zachowywały się gorzej niż rynek. Przypuszczam, że tu może być podobnie. W średnim i długim terminie dalej widzę tu potencjał i nie zamierzam sprzedawać.

Wczoraj wyleciała pozostała 1/3 JWC. Łączne podsumowanie tej transakcji:
Śr. cena K: 4,96
Śr cena S: 6,05
Wynik: +22%

Mam teraz 25% portfela w gotówce i rozglądałem się za jakimiś nowymi spółkami, ale do kupna "na już" nie znalazłem. Obserwuję spółki, które już wcześniej miałem w portfelu czyli Eko oraz Delko, które w końcu przeszło do korekty. Myślę, że ciekawym tematem po korekcie może być też BOŚ. Rozglądałem się też za jakimś developerem na miejsce JWC, gdyż chciałbym mieć przedstawiciela tego sektora w portfelu, ale najlepsze spółki z branży mocno odjechały. Tak więc czekam na korektę lub w przypadku niektórych spółek sygnały do jej zakończenia.
Prawdopodobnie wezmę udział w dwóch IPO czyli Energii i Newagu. Przy Enerdze spodziewałbym się kilku % zwrotu na debiucie, ale widząc zainteresowanie zapewne będzie duża redukcja i mało akcji dla pojedynczego inwestora. Wczorajsze zapisy z podwyższonym limitem przegapiłem, więc na razie czekam do 2 grudnia na zapis w transzy indywidualnych.
Na Newag zapiszę się delikatnie, bo spółka ciekawa, ale zdecydowania za droga. Liczę, że fundusze zbiją cenę przynajmniej do 17 zł.

edit. zastanawiam się też nad ponownym wejściem w eSki na FW40 celem zabezpieczenia akcji.
Edytowany: 20 listopada 2013 10:03

kamilcia
PREMIUM
4
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 125
Wysłane: 20 listopada 2013 11:08:28
nie za wcześnie z tym JWC ? z kresek wygląda, że właśnie jesteśmy po korekcie

carollo11
0
Wysłane: 20 listopada 2013 15:05:34
A Echo Investment...?

mrk
mrk
26
Wysłane: 20 listopada 2013 19:49:34
kamilcia napisał(a):
nie za wcześnie z tym JWC ? z kresek wygląda, że właśnie jesteśmy po korekcie

Możliwe, że timing sprzedaży mógł być lepszy. Niewykluczone, że jeszcze 20 czy 30 groszy wzrośnie, ale generalnie obstawiam teraz trend boczny.
Decyzję podjąłem w większej części po lekturze raportu, w mniejszej z zachowania kursu. Przed wynikami liczyłem na osiągnięcie przedziału 8-9 zł w perspektywie kilku tygodni. Po raporcie wydaje mi się, że takie poziomy odsuwają się w czasie. Chociaż nie jest ze mnie jakiś wybitny analityk fundamentalny. W każdym razie jeśli masz te akcje to życzę wzrostów.

carollo11 napisał(a):
A Echo Investment...?

Echo właśnie zalicza się do grupy deweloperów, która mocno odjechała. Mógłbym rozważyć po korekcie albo dłuższym trendzie bocznym. Nie analizowałem spółki, ale mimo trendu wzrostowego wydaje mi się, że na ten moment stosunek potencjalnego zysku do ryzyka jest za mało korzystny. Jeżeli jednak miałbym te akcje w portfelu to bym sobie spokojnie trzymał.

carollo11
0
Wysłane: 21 listopada 2013 19:24:47
Arctic co sie dzieje..?Capital Park ...czy warto zapisywac sie na debiut..

mrk
mrk
26
Wysłane: 22 listopada 2013 10:20:37
Ja Capital Park nie analizowałem, ale nie wiem czy wystarczy mi środków żeby złożyć zapis. Czeka Energa, czeka Newag, a warto byłoby też mieć trochę wolnej gotówki na ewentualne okazje rynkowe.

Co do Arctica wygląda lepiej niż pod koniec września, ale to dalej trend spadkowy. Takie wystrzały jak wczoraj zdarzają się podczas trendów spadkowych i nie muszą niczego oznaczać. Lepiej wyglądałoby to po przekroczeniu poprzednich szczytów 3 - 3,15 wtedy jest szansa nawet na 3,80. Nie zachęca też poziom potencjalnego stop lossa, który teraz musiałby wynieść co najmniej kilkanaście procent.
Generalnie uważam, że lepiej nie wchodzić w takie tematy jak Arctic szczególnie teraz kiedy rośnie wiele spółek znajdujących się w spokojnych trendach wzrostowych. Jakbym jednak miał tu zagrać to obecnie bym jeszcze poczekał na zachowanie kursu po tym wczorajszym wystrzale.

Przy okazji. Złożyłem zapis na Newag. Ostrożnie, za niecałe 8% portfela. Mam nadzieję, że instytucje stargują nieco z ceny.

carollo11
0
Wysłane: 22 listopada 2013 10:43:30
Dzieki za konsultacje ,w sumie myslalem bardzo podobnie ale uwazam ze zawsze warto sie upewnic u madrzejszych :)

nowy1
0
Wpisów: 27
Wysłane: 23 listopada 2013 23:04:18
Czy może Pan napisać pare słów o Dudzie

mrk
mrk
26
Wysłane: 24 listopada 2013 22:38:16
No nie pan, nie pan :). Przejdźmy na 'ty' jak to zwykło się robić w internecie, szczególnie w tej anonimowej części.
Pytasz czy warto teraz kupić? Tego tak do końca nie wiem, mogę tylko udzielić kilka ogólnych wskazówek.Przed zakupem powinieneś sobie odpowiedzieć na pytanie w jakim horyzoncie planujesz inwestycję w akcje Dudy. Im dłuższy horyzont tym mniej istotny jest poziom wejścia. Zakup akcji możesz też rozłożyć na kilka tur, zamiast kupować całą zakładaną ilość. Wygładzisz wtedy cenę zakupu i unikniesz stresów, gdybyś nie trafił w dołek korekty.
Co do kursu Dudy, to na razie idzie on jak po sznurku. Nie wykluczyłbym teraz jakiegoś przystanku. Spółka zrobiła już w tej fali dobrze ponad 50%, więc nie byłoby to nic dziwnego. W dodatku obecne poziomy 0.92-0.93 to zniesienie fibonacciego 38,2% całej fali spadkowej od 2009 roku. Ale czy tak będzie nie wiem, równie dobrze w przyszłym tygodniu może atakować 1 zł.

Co do portfela to sprzedałem w piątek akcje CCC po 125,5 zł. jak patrzę na zamknięcie w usa to pewnie będzie można zrobić to wyżej, ale plan minimum gry pod odbicie zrealizowany i około +8% zysku.
Z tego co czytałem w Parkiecie Newag rozszedł się bardzo dobrze, zwłaszcza wśród instytucji, więc raczej nie ma co liczyć na obniżkę ceny, może za to instytucje dostaną cenę wyższą niż 19 zł.
Do spółek obserwowanych z poprzednich postów, czyli Eko, Delko i Bosia dorzucam Odlewnie i.. Peixin. Boś dostał w piątek wysoką rekomendację od Noble i mocno wzrósł, co nieco krzyżuje moje plany zakupu. Mimo to koniec korekty na tym papierze nie wydaje mi się być przesądzony.
Edytowany: 24 listopada 2013 22:39

nowy1
0
Wpisów: 27
Wysłane: 25 listopada 2013 17:55:51
Dziekuje za Twoja opinie

mrk
mrk
26
Wysłane: 25 listopada 2013 23:06:30
Newag. Jakubas to jednak pazera. Miało być 15% oferty, czyli około 3 mln akcji dla indywidualnych a jest 2 mln. Reszta dla instytucji i to po 20,50 zł. No takie przesunięcie to dodatkowe 1,5 mln zł w kieszeniach sprzedających. Szkoda bo pewnie redukcja uniemożliwi tu godziwe zyski nawet mimo udanego debiutu.
www.newag.pl/wp-content/upload...

Jeszcze co do Dudy, to dodam do poprzedniego postu, że gdybym się nią interesował to od zakupu bym się jeszcze wstrzymał. W krótkim terminie stosunek zysk/ryzyko wydaje się mało atrakcyjny. Zaczekałbym na jakąś korektę, chociażby płaską konsolidację. Decyzję jednak trzeb podjąć indywidualnie, żeby było potem wiadomo do kogo mieć pretensje :)
Edytowany: 25 listopada 2013 23:14

carollo11
0
Wysłane: 27 listopada 2013 22:41:20
A Seko...warto dorzucic do obserwowanych?...spolka wyglada na niedowartosciowana ..niecale dwa tygodnie temu cena waloru przebila opor chyba na 6,79 po blisko 4 miesiecznej konsolidacji...dzisiaj w stockwatchu doceniona za perspektywy wzrostu redukcje kosztow itp...generalnie czy w tym przypadku kupowanie na wsparciu ktore poprzednio bylo oporem to dobry pomysl..

mrk
mrk
26
Wysłane: 28 listopada 2013 15:05:57
Wczoraj i dziś sprzedałem po 3,20 zł większość akcji Libetu, które mi się jeszcze ostały. Pakiet zredukowałem bezpośrednio po wynikach o około połowę. Teraz sprzedałem prawie całą resztę.Wynik na transakcji będzie koło zera, podsumuję jak sprzedam wszystkie akcje.
Moje postrzeganie samej spółki się nie zmieniło. Solidna i firma i tak dalej, ale częściowe wyjście głównego udziałowca i brak pewności co do jego dalszych zamiarów robią swoje. Nie widzę tu spadków poniżej 3 zł, ale też o wzrosty w najbliższym czasie może być ciężko, stąd decyzja o całkowitym wyjściu. Nie zdziwiłbym się jakby Innova chciała w najbliższym czasie sprzedać wszystkie posiadane akcje.

carollo11 napisał(a):
A Seko...warto dorzucic do obserwowanych?...spolka wyglada na niedowartosciowana ..niecale dwa tygodnie temu cena waloru przebila opor chyba na 6,79 po blisko 4 miesiecznej konsolidacji...dzisiaj w stockwatchu doceniona za perspektywy wzrostu redukcje kosztow itp...generalnie czy w tym przypadku kupowanie na wsparciu ktore poprzednio bylo oporem to dobry pomysl..

Jakieś 3-4 miesiące temu Seko mnie zainteresowało, ale zrezygnowałem z uwagi na małą płynność. Staram się unikać takich tematów, gdzie spread wynosi zazwyczaj ładne kilka %. Widać zresztą jakie są luki na wykresie.
Jeżeli chodzi o sytuację w spółce to najlepiej chyba oddać głoś prezesowi, który ostatnio wypowiedział się dla SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/5...
Dodam, że jeśli chciałbym kupić te akcje to nie w tym momencie. Poczekałbym na korektę, albo chociaż konsolidację.
Edytowany: 28 listopada 2013 15:06

mrk
mrk
26
Wysłane: 29 listopada 2013 17:49:23
Trzeba przyznać, że dzisiejsza sesja dostarczyła sporo wrażeń. Po kolei.
Pojawił się raport Kredyt Inkaso. Bardzo duża poprawa rok do roku, co zostało dostrzeżone przez rynek. Mam nadzieję, że była to luka startu przed nową falą wzrostową. Kroczące PE wynosi teraz około 9. Kruk ma w tej chwili 14. Wiem, że są powody, żeby notować wyżej Kruka, ale czy aż tak mocne, żeby ta premia wynosiła ponad 50%? Wydaj mi się, że Kredyt Inkaso powinno nieco nadrobić.

Dobrałem dziś ABC Datę po 4,33 zł. Obecna średnia 4,10 zł. Uważam, że ta spółka prezentuje w tej chwili najkorzystniejszy stosunek zysku do ryzyka spośród spółek portfelowych. Obecnie jej udział w portfelu wynosi około 10% i zastanawiam się nad dalszym zwiększeniem.

Wcześniej akumulowałem też trochę Trans Polonię. Obecna średnia 6,67 zł i ponad 11% udział w portfelu. Do tej spółki też jestem pozytywnie nastawiony, ale więcej dobierać nie zamierzam i tak na ten moment jest to moja największa pozycja.

Newag zgodnie z moimi obawami nie da zarobić. Ponad 90% redukcji i mój ostrożny zapis sprawiły, że ta pozycja będzie stanowić 0,5% portfela. No cóż 10% pewnie wzrośnie, więc dobre i to.

Mam w tej chwili prawie 20% gotówki i kilka spółek na oku, więc może w przyszłym tygodniu ruszę na jakieś ostrożne zakupy.
Edytowany: 29 listopada 2013 17:51

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

11 12 13 14 15

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,277 sek.

zyzpyyax
znjdjvsh
cgltvtiz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fplaprup
uvjsxxfj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat