Na początek krótki komentarz do wyników spółek portfelowych. W ich przypadku można powiedzieć, że był to dosyć spokojny sezon wyników. Było tylko jedno większe odchylenie na plus Abc Daty, ale za to nie było również negatywnych zaskoczeń.
Abc Data, Getin, Makarony, Atrem, Elemental i Decora - te raporty odbieram pozytywnie i widzę tu dalszy potencjał.
Decora zanotowała gorszy wynik netto rok do roku, ale na poziomie operacyjnym jest poprawa, podobnie jak i w poprzdenim kwartale. Gorszy rezultat netto to efekt różnic kursowych na wycenie kredytów, także jest to zdarzenie jednorazowe.
MW Trade, Libet - tu liczyłem na nieco lepsze wyniki. O MW Trade już pisałem przy okazji publikacji. Po słabej początkowej reakcji rynek skorygował spadki i obecnie mamy boczniak.
Co do Libetu to po przeglądaniu sprawozdań i kilku wypowiedziach przedstawicieli liczyłem na wynik roczny w granicach 10 mln netto. Może być ciężko zrobić brakującą część w IV kwartale.
JW Construction dla mnie neutralnie. Na pewno jest bardzo znaczna poprawa względem zeszłego roku, ale z drugiej strony myślę że ten raport nie daje za dużo paliwa do wzrostów w najbliższym czasie. Ładne przepływy operacyjne, za które spółka spłaciła trochę zadłużenia, ale wciąż dług jest bardzo duży i spółka trochę się pod nim dusi. Nie rozumiem też dlaczego trzymają segment hotelarski, który jest trwale nierentowny.
Kredyt Inkaso - tu wciąż czekam na raport, który wychodzi za 2 tygodnie.
Mam jeszcze CCC, ale tu raport mało mnie interesuje. Zakup krótkoterminowy albo wyleci na stopie albo zarobi kilka %. Mam też Mercatora, ale że redukcja wyniosła 98% to pozycja stanowi 0,4% portfela także również ten raport nie będzie miał większego znaczenia.
carollo11 napisał(a):Jak nastroje po lekture raportów?... tak na marginesie Libet chyba nienajgorzej...Lentex tak samo...Decory jeszcze nie czytalem...moje osobiste rozczarowanie to Projprzem ....slabiutko co chyba widać na ponad 4% spadku...A jak oceniacie KGHM i PGNiG ktos "siedzi w tym temacie"..ja uwaznie przygladam sie KGHM i zastanawiam sie czy nie zaryzykowac...prosze o opinie:)
O Libecie i Decorze wspomniałem, a na KGHM to bym uważał. Może wiele już nie spadnie, ale miedź osatnio trochę straszy. Jak dla mnie jest to na razie spółka do obserwacji, a na kupno jeszcze za wcześnie.
Do Projprzemu nie zaglądałem, ale cała branża budowlano-deweloperska ostatnio mocno rosła. Możliwe, że wyceny trochę wyprzedziły fundamenty, bo po raportach dominują reakcje negatywne lub neutralne.