26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
10 stycznia 2014 19:59:38
Wspomniany wyżej Polnord trafił do portfela w średniej 8,91 zł i udziałem około 7%. Dziś nastąpiło przebicie oporu na 9 zł i przy okazji wybicie z małego orgr. Teraz przed kursem trudniejsze zadanie, czyli przebicie oporu na 10 zł. Wolumen rośnie na wzrostach i maleje w czasie korekt. Jest też fundamentalne story pod wzrost. Najtańszy deweloper, nowy zarząd, fundusze przeprosiły się ze spółką, znika ryzyko korporacyjne - RK nie ma już większości w radzie nadzorczej. Ostatnio pojawił się też temat wejścia nowego inwestora strategicznego w miejsce Prokomu. Myślę, że nowy inwestor byłby pozytywną wiadomością dla rynku. W razie przebicia 10 zł będę rozważał uśrednianie. Sprzedaję poniżej 8 zł.
Colian na razie troszkę się zepsuł. Być może będę ustawiał się szukając jakiegoś wsparcia albo poczekam na przebicie 3,80 zł.
Edytowany: 10 stycznia 2014 20:00
|
|
Wysłane:
16 stycznia 2014 08:46:34
Połowa ABC Daty wyleciała po 4 zł. ABC Data była kupiona w średniej 4,1 zł więc strata na tej części to około -2,5%. Następny poziom obrony dla drugiej połowy to okolice 3,80 zł. Technicznie nie jest to duże zaskoczenie, bo kurs ma co korygować, ale fundamentalnie tej słabości nie rozumiem. Pomijając nawet Actiona to ABC jest w tej chwili notowana z 15%-20% dyskontem do Asbisu i AB PL przy podobnych dynamikach przyrostu zysków. Chyba, że jest coś o czym nie wiem. Jak kurs zakończy korektę to może sprzedaną połowę odkupię.
Edytowany: 16 stycznia 2014 08:47
|
|
Wysłane:
16 stycznia 2014 12:14:21
ABC Data sprzedana na lokalnym minimum, tak to na razie wygląda. Może stop był zbyt "czuły". W to miejsce kupiłem Coliana, o którym wspominałem kilka postów wcześniej. Nie udało się wziąć w dobrej cenie, bo chciałem wziąć w jeszcze lepszej i czekałem na 3,20-3,30. Skończyło się na tym, że wziąłem po 3,85 zł i prawdopodobnie dobiorę jeszcze wyżej.
Edytowany: 16 stycznia 2014 12:14
|
|
|
|
Wysłane:
21 stycznia 2014 13:10:58
Sprzedałem w końcu resztówkę Libetu. Założyłem wcześniej, że poniżej 3,20 jej nie oddam i w końcu się udało. Wcześniej sprzedawałem w czasie zjazdu z listopada. Średnio sprzedałem po 3,27 zł, po tyle też kupiłem, więc wyszło na zero pomijając prowizję. Sprzedana również pozostała Duda po 0,87 groszy. Dudę również sprzedawałem partiami. Średnia sprzedaż wyszła po 0,845 zł, co przy kupnie po 0,83 daje +1,8%. Skutek obu transakcji pomijalny. Dudę sprzedaję, bo chcę mieć gotówkę na inne papiery. Na razie moje zainteresowania skupiają się na Bos Banku i LST Capital. Na obydwu spółkach mam startowe pakiety, nabywane głownie dzisiaj. Boś podoba mi się zarówno technicznie jak i fundamentalnie. Na Lst liczę na udany test 2 zł i nową falę. W tym momencie jeszcze za wiele o tej spółce nie wiem, mam nadzieję że za tę ignorancję nie zostanę pokarany :).
Edytowany: 21 stycznia 2014 13:11
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 71
Wysłane:
21 stycznia 2014 21:31:49
Hej hej...a zastanawiales sie moze nad spolka Radpol ,po ostatnich rekomendacjach i dzisiejszym historycznym wrecz wolumenie cos zaczyna sie dziac,pytam raczej z ciekawosci bo zakladam ze ze wzgledu na wskazniki (spolka jest droga ) chyba nie wpisuje sie w Twoja strategie inwestowania:)
|
|
0 Dołączył: 2010-11-01 Wpisów: 314
Wysłane:
22 stycznia 2014 09:20:33
Radpol - to reko też mnie trochę zdziwiło.Cena docelowa /16,20/ jeszcze bardziej.
|
|
Wysłane:
22 stycznia 2014 10:44:07
carollo11 napisał(a):Hej hej...a zastanawiales sie moze nad spolka Radpol ,po ostatnich rekomendacjach i dzisiejszym historycznym wrecz wolumenie cos zaczyna sie dziac,pytam raczej z ciekawosci bo zakladam ze ze wzgledu na wskazniki (spolka jest droga ) chyba nie wpisuje sie w Twoja strategie inwestowania:) Radpolem się nie interesowałem, nie znam spółki, ale rekomendacja gdzieś mi się w oczy rzuciła. Technicznie moim zdaniem wygląda okej, trochę podobnie do Coliana. W październiku-listopadzie mocny wzrost z wybiciem historycznego oporu z 2007 roku w okolicach 11,50 zł, następnie korekta w kształcie flagi i udany test poziomu ~11,5 tym razem od góry. Aktualnie oczekiwałbym ataku na ostatnie maksima z końca listopada. Co do tych wskaźników to nie do końca. Np taki Boś ma podobne wskaźniki zysku do Radpolu(ponad 20), ale wydaje mi się tani. Być może Radpol również ma dobre prognozy na ten rok i wcale taki drogi nie jest.
Edytowany: 22 stycznia 2014 10:46
|
|
24 Dołączył: 2010-08-20 Wpisów: 530
Wysłane:
23 stycznia 2014 14:10:12
Ktoś ładnie PKC na Colian-ie puścił
Edytowany: 23 stycznia 2014 14:10
|
|
Wysłane:
23 stycznia 2014 17:29:32
Ano ktoś przeczyścił arkusz. Gwóźdź programu mnie ominął, ale po 4 zeta dobrałem do równej ilości. Obecna średnia 4,88 zł. Colianem chyba jeszcze pobuja, trochę akcji może jeszcze taniej wpaść. Podobnie dobierałem też Boś Bank i obecna średnia to 45,74 zł. Tu więcej zakupów nie planuję. Wyleciało też Indygo (do niedawna LST Capital). Atak na na 2,2 chyba na razie odwołany. Sprzedałem średnio po 1,99 a kupiłem po 2,03 czyli około -2% straty.
|
|
24 Dołączył: 2010-08-20 Wpisów: 530
Wysłane:
23 stycznia 2014 20:09:14
3,88
|
|
|
|
Wysłane:
23 stycznia 2014 21:18:46
a fakt, widać myślałem już o cenie sprzedaży :D
|
|
Wysłane:
28 stycznia 2014 17:50:08
Sprzedana druga część ABC Daty. Większość wczoraj, resztki jeszcze dziś. Średnio po 3,99 i taka też jest ostateczna cena sprzedaży, co daje -2,7% na tej transakcji. Ogólnie dystrybutorzy IT zachowują się słabo w ostatnich tygodniach, może oprócz ABPL. Sprzedałem też 2/5 Decory po 12,10 - 12,60 zł. Kupno było średnio po 11,81 zł. Chyba zejdę tu docelowo do zera, w tej chwili został udział 5%. Są to dwie najsłabiej się zachowujące spółki dlatego poleciały. Musiałem wypłacić kilka procent funduszy z rachunku, a że lubię mieć wolną gotówkę to coś trzeba było sprzedać. Dla uproszczenia obliczeń wynikowych przyjmę, że ta wypłata miała miejsce na początku roku, co tak na prawdę nie będzie nadużyciem, gdyż przez cały czas miałem wolne środki na rachunku i alokację w akcje na poziomie 80%-85%.
Dokupiłem Coliana w przedziale 3,82-3,92 i na ten moment pozycji już nie powiększam. Średnia 3,87 zł.
Edytowany: 28 stycznia 2014 17:50
|
|
Wysłane:
2 lutego 2014 22:38:34
Podsumowanie stycznia:  kliknij, aby powiększyćW styczniu udało się zarobić skromne 3,2%. Głównym koniem pociągowym był Atrem, reszta spółek przeważnie neutralnie. Atrem jest obecnie w ciekawym miejscu, tuż pod ważnym oporem 8,9-9 zł. Może to być powód do korekty, ale po cichu mam nadzieję na przebicie go jeszcze w tej fali, a następnie korektę z testem tego poziomu już w roli wsparcia. Udziały wszystkich spółek lekko wzrosły na skutek wypłaty małej części środków. Dokupiłem po 40 zł trochę Eko Eksportu, bo obecnie zachowuje się lepiej niż zakładałem. Docelowo mam chcę przeznaczyć na tę spółkę więcej środków, które będę wykorzystywał w zależności od zachowania kursu. Powoli wyprzedaję Decorę, która zachowuje się poniżej oczekiwań. W przyszłym tygodniu będę poszukiwał na rynku jeszcze 1-2 spółek.
Edytowany: 2 lutego 2014 22:43
|
|
Wysłane:
4 lutego 2014 14:20:58
Sprzedałem do końca Decorę. Średnia cena sprzedaży to 12,16 zł. Decora była kupowana po 11,81 zł więc wynik z tej transakcji to +3%. Na prawie 4 miesiące przebywania w portfelu nie jest to zbyt dobry wynik. Po zakończeniu obecnych spadków wydaje mi się, że znajdę coś ciekawszego i płynniejszego na jej miejsce. To jeszcze wczoraj. Dziś natomiast sprzedałem Getin Holding. Była to mała pozycja 5% portfela. Cena sprzedaży 3,99 zł czyli +14%. Ostatnio zachowuje się słabiej od mWig40, więc biorę zyski póki jeszcze są. W stosunku do innych banków jest dosyć tani, ale technicznie jest jeszcze miejsce na korektę. Obecnie ze spółek portfelowych mam jeszcze zastrzeżenia do Trans Polonii. Ostatnie pozytywne komunikaty zostały zignorowane. W dodatku kiepsko tu z płynnością na co ostatnio postanowiłem zwracać większą uwagę. Mimo to zamierzam tu poczekać do wyników, bo fundamentalnie spółka mi się podoba. Z drugiej strony dokonałem też małych zakupów. Do portfela trafił Mostostal Zabrze. Kupowany głownie wczoraj, ale jeszcze nie mam docelowej ilości. Wykres wygląda bardzo zachęcająco. Jest miejsce na jeszcze jedną falę wzrostową. Jest to też chyba jedna ze zdrowszych spółek z budowlanki. Portfel zamówień na 2014 prawie pełen: budownictwo.wnp.pl/energetyka-...
Edytowany: 4 lutego 2014 14:23
|
|
Wysłane:
4 lutego 2014 17:02:43
Na sprzedaż Getinu już lepszego momentu wybrać nie mogłem  papier odleszczony może jechać dalej
Edytowany: 4 lutego 2014 17:15
|
|
Wysłane:
5 lutego 2014 13:55:28
HEJ HEJ..... a rozważałeś moze Lentex po ostatnim wybiciu ,pozytywnych rekomendacjach i dobrych wynikach spółki Gamrat..pisze bo pamiętam ze wątek Lentexu pojawił sie w kronice ale wtedy kurs był jeszcze przed etapem "czyśćca":)
|
|
Wysłane:
5 lutego 2014 20:05:46
Widziałem Lentex, widziałem też rekomendację na 10 zł i myślę, że kurs może tam się znaleźć, ale wydaje mi się że widziałem też korzystniejsze możliwości. Ostatnio szukałem spółek, które dosyć mocno zachowywały się w czasie korekty i można powiedzieć, że czekały z rozpoczęciem kolejnej fali aż szeroki rynek się nieco uspokoi. Na takiej zasadzie do portfela trafił 2 dni temu Mostostal Zabrze (średnia 2,16). Dziś na takiej samej zasadzie trochę Mabionu. Część przed wybiciem średnio po 40,60 zł, a następną część chciałem wziąć po wybiciu 42 zł, ale że nastąpiło to na fixingu to zrobię to prawdopodobnie dopiero jutro. Wracając do Lentexu to jakbym go kupił teraz to nie wiedziałbym gdzie postawić stopa. Można kombinować z poprzednim szczytem, ATR, zniesieniami czy co tam jeszcze, ale ja wolę klasycznie - poniżej poprzedniego dołka. Ten natomiast był na Lentexie w okolicach 6,8 czyli trochę daleko bo aż 15%. Na Mabionie to 37 zł czyli niecałe 10%, a jeśli jeszcze wziąć pod uwagę, że kurs Mabionu jest dużo bardziej zmienny od kursu Lentexu to stosunek zysku do ryzyka był dużo lepszy dla tego pierwszego. Podaję to jako przykład, bo nie wybierałem między tymi spółkami, ale mniej więcej w ten sposób staram się to zawsze rozważać.
Edytowany: 5 lutego 2014 20:12
|
|
Wysłane:
6 lutego 2014 18:09:17
Gratuluje zakupow Mabiona:) swoja droga skad takie wzrosty...?
|
|
Wysłane:
6 lutego 2014 18:30:58
Kilka wrażeń po sesji dotyczących spółek portfelowych/strategii: ATREM - opór na 9 zł na razie powstrzymał wzrosty. Pocieszający jest spadek obrotów na spadkach, ale -3,5% na takiej sesji nie jest dobrym wynikiem.
BOŚ - wczoraj ktoś urządził cudofixing i postanowił zrobić wybicie z trójkąta. Dziś kurs utrzymywał się cały czas w rejonie maksimów, co odczytuję jako pozytywny znak, że rynek to wybicie zaakceptował. Kursy banków z mwig40 od kilku dni szaleją. Boś jest od nich wciąż sporo tańszy. Biorąc pod uwagę to, że możliwe jest w tym roku 100 baniek zysku netto to na koniec 2014 PE=11. Dla porównania dla Millenium albo mBanku jest to około 18.
COLIAN - kurs na razie nie może się otrząsnąć po brzydkiej świeczce z końca stycznia. Fundamentalnie myślę, że jest tu wciąż potencjał, ale zweryfikuje to kurs. Po przebiciu ostatnich dołków sprzedaję.
EKO EXPORT - spodziewałem się raczej kierunku poniżej 39 zł, więc z jednej strony kurs pozytywnie mnie zaskakuje, z drugiej nie zebrałem jeszcze zakładanej ilości. Po dzisiejszych delikatnych zakupach mam średnią 38,74 zł. Jutro poznamy siłę tego odbicia w starciu z linią trendu spadkowego.
ELEMENTAL - po asymilacji PDA walor się przebudził. Spore obroty i możliwość rozpoczęcia nowego trendu. Jest to najmniejsza pozycja w portfelu i mam tu podejście buy&hold - czekam z Enterprisami na 10 zł ;).
KREDYT INKASO - wskaźnikowo tania spółka, a w rzeczywistości wypadałoby znać się na branży żeby to ocenić. Kurs zachowuje się lepiej niż indeks i historyczne szczyty są na wyciągnięcie ręki, można powiedzieć na długość porządnej białej świecy. Można też dopatrzeć się małego orgr, który formował się w czasie ostatniej korekty i który daje zasięg około 25 zł. Także na razie czekamy i przymykamy oko na czasem dosyć spore dziury w arkuszu.
MABION - ostatecznie dziś nic więcej nie dobierałem, bo nie lubię wskakiwać do tak pędzącego pociągu, zwłaszcza kiedy nie potrafię ocenić potencjału fundamentalnego. W cenach zakupu pozycja tylko 6% portfela, ale i tak cieszy. Pierwotnie planowałem zostać tu na dłużej, ale po takich wzrostach nie wykluczam, że na najbliższych sesjach wezmę szybki zysk. Swoją drogą pierwszy raz widziałem, żeby na spółce o kapitalizacji >400 mln i free float >50% przez dłuższy czas brakowało zleceń sprzedaży w arkuszu.
MOSTOSTAL ZABRZE - dziś korekta, którą póki co traktuję jako nawrót do przebitego oporu i prawdopodobnie jutro będę dobierał, bo na razie ta pozycja to tylko 6% portfela.
POLNORD - ten papier mnie mocno irytuje. Od kilkunastu sesji cały czas ktoś sprzedaje z ukrytego. Jedną próbę przebicia 10 zł pod koniec stycznia już raz udało mu się zgasić i dalej nie odpuszcza. Biorąc pod uwagę duże wolumeny mam wrażenie, że robione są po części sztucznie, żeby zachęcić popyt. Dlatego też wywalam w przypadku zejścia poniżej 9 zł, a jak nerwowo nie wytrzymam to nawet wcześniej.
TRANS POLONIA - pisałem już, że jak na ostatnie pozytywne komunikaty kurs zachowuje się dosyć słabo. Dziś popyt pokazał się nieco odważniej, ale wciąż wszystko dzieje się w ramach konsolidacji 6,6-7,3 zł. Póki kurs tak się trzyma zamierzam poczekać do wyników za IV kwartał.
Mam obecnie około 7,5% portfela w postaci gotówki, a na oku dwie spółki i dwie warunkowo. Także może już jutro znowu coś będzie się działo.
Edytowany: 6 lutego 2014 18:31
|
|
Wysłane:
6 lutego 2014 18:35:05
carollo11 napisał(a):Gratuluje zakupow Mabiona:) swoja droga skad takie wzrosty...? dzięki, spodziewałem się wzrostów, ale to mnie zaskoczyło. Może to tylko sprzyjająca sytuacja techniczna, a może ktoś już coś wie. Z tego co mi się obiło o uszy lek jest w fazie jakiejś certyfikacji, możliwe że niektórzy już znają jej wstępne wyniki, ale to tylko gdybanie.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.