PARTNER SERWISU
fxkjxwzv
1 2 3

To ja też zacznę bogacić się na giełdzie.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 6 czerwca 2014 10:37:34
@Szkutnik
Uważam że zarabiania na giełdzie nie można sie nauczyc można tylko poznać zachowania i psyhike ogółu inwestorów, oraz nabyć wmiare kompletna wiedze na temat jednej lub kilku spółek. Pomocna tez jest analiza techniczna i tą wiedze warto posiąść.

@11Bit gdybys mnie posłuchał zarobiłbyś pare % i akurat w tym przypadku porownanie gry w kasynie dużo bardziej pasuje do zakupu PGE po 21 niż 11B po 12,60

Mlody87
0
Wpisów: 9
Wysłane: 6 czerwca 2014 11:10:09
Cytat:
gdybys mnie posłuchał zarobiłbyś pare %

salute

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 6 czerwca 2014 12:51:27
@graf

Ciekawe czy byś tak napisał, gdyby stracił opierając się na Twoją radzie!?
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 6 czerwca 2014 13:06:05
GRAF78 napisał(a):
@Szkutnik
Uważam że zarabiania na giełdzie nie można sie nauczyc można tylko poznać zachowania i psyhike ogółu inwestorów, oraz nabyć wmiare kompletna wiedze na temat jednej lub kilku spółek. Pomocna tez jest analiza techniczna i tą wiedze warto posiąść.

@11Bit gdybys mnie posłuchał zarobiłbyś pare % i akurat w tym przypadku porownanie gry w kasynie dużo bardziej pasuje do zakupu PGE po 21 niż 11B po 12,60

Cytat:

Chcesz zdeklarowanego technika (czyli mnie) przekonywać do wartości AT?Angel
A tak swoją droga to AT nie zajmuje się niczym innym, jak interpretacją geometrycznego zapisu zmieniającego się stanu psychiki inwestorów....
Swoją drogą Gospodarz chyba stosuje coś typu automat na oscylatorach (tak wynikałoby z jego deklaracji nt. programu), a więc to, o czym traktuje dział AT zwany badaniem momentum.

Cytat:
11Bit gdybys mnie posłuchał zarobiłbyś pare % i akurat w tym przypadku porownanie gry w kasynie dużo bardziej pasuje do zakupu PGE po 21 niż 11B po 12,60

Każda potencjalna transakcja, w której prawdopodobieństwo sukcesu jest mniejsze lub = 50% JEST HAZARDEM!

A to, co proponujesz, jest grą w czarne/czerwone z tą różnicą, ze w razie klęski nie tracisz natychmiast całości stawki, ale też i nie podwajasz w przypadku sukcesu.
Jest to więc wolniejsza odmiana tej gry, ale jej koniec będzie podobny, tylko bardziej rozłożony w czasie - istotne uszczuplenie pierwotnego stanu portfela. Dlaczego? Bo prawdopodobieństwo sukcesu wynosi ok 50%, a dodając koszty prowizji, w długim terminie musisz wg tej metody minusować, choć zapewne po drodze zaliczysz kilka spektakularnych celnych strzałów, ktore wzbudzą podziw postronnych obserwatorów.

"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

GRAF78
93
Wysłane: 8 czerwca 2014 23:05:49
akurat w tym przypadku prawdopodobieństwo sukcesu ocienałem na znacznie wyżej niż 50% w perspektywie 6 m-cy

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 9 czerwca 2014 09:04:06
@Szutnik

kompletnie nie rozumiem idei tego Twojego wykładu - jeśli miał być o ryzyku inwestowania na przykładzie 11Bit to żeś trafił tak bez sensu że ło maj gad.... mało jest na tym śmiesznym szulerskim rynku tak stabilnych i perspektywicznych firm, ja znam nie więcej niż 20, choć praktycznie cały NC index przeglądam.

Jeśli miał być ogólnie o inwestowaniu na NC, to z kolei w drugą stronę: przecież średnia szansa na tym rynku jest dużo niższa niż 50% (wystarczy spojrzeć na NC index), więc też nie za bardzo trafione.

Więc w sumie nie wiem po co cały wywód... GRAF78 podał jedną z parunastu najbardziej perspektywicznych spółek NC jako propozycję na duży zarobek, czy on wyjdzie to inna sprawa, ale w analizie fundamentów i potencjału mało jest spółek o takiej perspektywie. Inwestycja w nią NIE JEST HAZARDEM, w rozumieniu obstawiania kasyna.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 9 czerwca 2014 09:10

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 286
Wysłane: 9 czerwca 2014 09:42:56
@up

Cytat:
Hazard to wszystkie gry pieniężne, w których o wygranej w mniejszym lub większym stopniu decyduje przypadek
Słowo "hazard" pochodzi z języka arabskiego: "az-zahr" znaczy "kostka", "gra w kości"

Jeśli giełdę postrzegamy jako grę (stąd pewnie "gra na giełdzie" i "gracze giełdowi a nie "inwestowanie na giełdzie" i "inwestorzy giełdowi) to oczywiście każda transakcja na niej ma znamiona hazardu bo jest w mniejszym lub większym stopniu uzależniona od czynników kompletnie nieprzewidywalnych, w tym szczęścia.

W przeciwieństwie do szefa NBP który mówił o giełdzie jako kasynie tak rynku nie postrzegam. Inwestycje na giełdzie zawsze obarczone są dozą niepewności i ryzyka ale to przecież normalne. Ryzyko jako odchylenie od oczekiwań zapewnia zysk bądź stratę. Gdyby tego odchylenia nie było to zysk byłby zerowy.

Moim zdaniem niepotrzebny jest spór czy 11bit czy inna spółka jest ryzykowna czy nie oraz czy inwestowanie w nią to hazard lub nie. Na rynku niektóre scenariusze są bardziej realne a inne mniej ale ciągle wszystkie możliwe więc spór jest raczej bezprzedmiotowy. Strategię weryfikuje stan konta a nie to czy jest mniej lub bardziej ryzykowna. Dla kogoś lepsze jest inwestowanie w duże spółki z W20, a dla kogoś innego w te z NC - w zależności od potrzeb i psychiki sposobów "na giełdę" jest naprawdę wiele.
Edytowany: 9 czerwca 2014 09:44

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 9 czerwca 2014 10:38:04
Scarry napisał(a):

mało jest na tym śmiesznym szulerskim rynku tak stabilnych i perspektywicznych firm, ja znam nie więcej niż 20, choć praktycznie cały NC index przeglądam.

ale zapewne dużo wiecej niz Twoje 20 jest firm które w jakims tam horyzoncie czasowym dadzą zarobic więcej niż 11B. niestety na giełdzie "stabilność i perspektywy" nie są gwarancją zysku.

Edytowany: 9 czerwca 2014 10:44

Scarry
193
Wysłane: 9 czerwca 2014 10:44:39
flesz napisał(a):

ale zapewne dużo wiecej niz Twoje 20 jest firm które w jakims tam horyzoncie czasowym dadzą zarobic więcej niż 11B. niestety na giełdzie "stabilność i perspektywy" nie są gwarancją zysku.

dużo więcej ? [tutaj pusty śmiech]

kliknij, aby powiększyć

jasne, dużo więcej ;) Blisko 5-krotny spadek wartości indeksu w ledwo 5 lat.

Nie wiem o czym piszesz, bardzo chętnie zapoznam się z wykresem lub liczbami, a nie z pustymi słowami.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 9 czerwca 2014 10:48

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 9 czerwca 2014 10:49:10
nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi... miałem na mysli to ze jest znacznie więcej niz 20 spółek które dadzą lepszą stope zwrotu w jakimś okresie czasu niz 11B.

a Ty dajesz wykres całego indeksu na który składa się ze 400-500 spółek, z czego 70% to totalne śmieci
Edytowany: 9 czerwca 2014 10:49

Scarry
193
Wysłane: 9 czerwca 2014 10:55:55
@flesz

no spoko wave

aczkolwiek i tak nie jestem pewny czy tak łatwo znajdziesz 20 spółek

generalnie NC jest rynkiem o niesamowicie wysokiej stopie ryzyka. Regulacje prawne - znikome, łatwość dostania się na giełdę - ogromna. Zdecydowanie trudny rynek.

Pilkahalowa
PREMIUM
0
Wpisów: 175
Wysłane: 10 czerwca 2014 09:32:52
Trzeba pamiętać, że jeśli jakaś firma błyśnie na NC to od razu szybko rośnie i zwrot jest wówczas najczęściej większy niż na głównym parkiecie. Działa to też w drugą stroną i jak pojawi się zła wiadomość to kurs może spadać jak kamień w studni. Moim zdaniem inwestowanie na NC jest zbliżone do działania VC inwestujących w Start-upy. Jeden na dziesięć jak wypali to zwraca koszty nieudanych pozostałych inwestycji.

Ciężko też chyba prawidłowo oceniać wartość indeksu NCINDEX bo największe spółki jakie w nim są, jak tylko mogą przenoszą się na główny parkiet a potem już tam rosną. Można by to porównać do mierzenia poziomy gry klubów w naszej Ekstraklasie, z której jak tylko pojawi się jakiś talent to od razu jest sprzedawany. Jak się kupuje to tanich zawodników i zasada jest ta sama - jak urośnie to przenosi się do bogatszej ligi. Wówczas trudno liczyć na to, że średni poziom gry w piłkę znacznie urośnie :)

Szutnik
153
Wysłane: 10 czerwca 2014 16:45:53
Scarry napisał(a):
@Szutnik

kompletnie nie rozumiem idei tego Twojego wykładu - jeśli miał być o ryzyku inwestowania na przykładzie 11Bit to żeś trafił tak bez sensu że ło maj gad.... mało jest na tym śmiesznym szulerskim rynku tak stabilnych i perspektywicznych firm, ja znam nie więcej niż 20, choć praktycznie cały NC index przeglądam.

Jeśli miał być ogólnie o inwestowaniu na NC, to z kolei w drugą stronę: przecież średnia szansa na tym rynku jest dużo niższa niż 50% (wystarczy spojrzeć na NC index), więc też nie za bardzo trafione.

Więc w sumie nie wiem po co cały wywód... GRAF78 podał jedną z parunastu najbardziej perspektywicznych spółek NC jako propozycję na duży zarobek, czy on wyjdzie to inna sprawa, ale w analizie fundamentów i potencjału mało jest spółek o takiej perspektywie. Inwestycja w nią NIE JEST HAZARDEM, w rozumieniu obstawiania kasyna.

Zanim padną tego typu słowa, warto wrócić do oryginalnej wypowiedzi GRAF'a i mojej odpowiedzi:

Graf:
Cytat:
Jaki ma sens kupowanie PGE za kwotę 2500PLN? ja uważam że dysponując malutkim kapitalem lepiej ustawić sie w kolejce po lewej na jakiej dobrej spółce z NC np 11B i czekac na kogoś bardziej nerwowego do w.w zabawy konieczna jest znajomośc spółki i obecnej sytuacji

Moja odpowiedź:
Cytat:
Tylko czego się w ten sposób nauczysz? Gry w czarne/czerwone. To nie lepiej juz pójść do kasyna? Owszem, kasa pójdzie szybciej niż na 11B granym w Twój sposób, ale adrenaliny więcej.Angel

Dialog nie dotyczył samej spółki tylko sposobu spekulowania, proponowanego przez GRAF'a
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

GRAF78
93
Wysłane: 10 czerwca 2014 19:00:18
A co jest złego w spekulacji? które szczególnie w mojej propozycji była bardzo mało ryzykowna - na giełdzie nie chodzi o to kto miał racje a oto kto ma (zarobił) pieniądze. 11Bit to nie bankrut ani spekulacyjna spółka o "podejrzanej" reputacji, wiec gdy np nie uda sie na krótko jest bardzo duże prawdopodobienstwo że uda sie zarobić w dłuższym terminie.

Dwa inwestowanie 5 tys w PGE wg mnie nie nauczy prawie nic, ktoś kupi po 21 sprzeda po 22 i bedzie zadowolony sam z siebie bo zarobił brutto 238zł, a następnym razem gdy zainwestuje odpowiednia dla tej Spółki kwotę np 200tys pln to emocje będą zupełnie inne i błędy też.

GRAF78
93
Wysłane: 10 czerwca 2014 19:09:05
ucofb napisał(a):
@graf

Ciekawe czy byś tak napisał, gdyby stracił opierając się na Twoją radzie!?

Gdybym nie znał tej spółki i zachowania jej kursu na pamięć to bym tak nie pisał
oczywiście ja nie gwarantowałem zysków bo wszystko się może zdażyć. Nie wiem może się myle ale inmniejszy kapitał tym wieksza zmienność jest potrzebna żeby coś z tego było.

kolega
PREMIUM
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 295
Wysłane: 10 czerwca 2014 19:29:47
szutnikowi chodziło chyba tylko o to ze w ten sposób nic sie nie nauczy
I nie chodzi o to żeby spekulujac w ten sposób zarobił 100% czyli 5 tysi
W tym przypadku lepiej nawet stracić te 5 Tysi ale sie nauczyć czegoś
Bo jak zacznie grać mając 200 tysięcy i nie będzie potrafił inwestować
To straci 200 tysięcy i te zarobione 5 tysięcy będzie na nic

Lepiej stracić teraz żeby potem zarabic

Pink Floyd
0
Wpisów: 177
Wysłane: 10 czerwca 2014 20:30:14
Szutnik napisał(a):

Każda potencjalna transakcja, w której prawdopodobieństwo sukcesu jest mniejsze lub = 50% [b]JEST HAZARDEM!

Dlaczego? :)

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 10 czerwca 2014 21:44:52
Przyznam, że ciekawy wątek się zrobił thumbright. Od siebie napiszę, że podstawą sukcesu jest dobry system wave, nad takim systemem pracuje się kilka ... lat! Gdy już taki system się zbuduje trzeba obserwować zmiany zachodzące na rynku gdyż rynki się niestety zmieniają blackeye. Proszę przypomnieć sobie jaką euforię jeszcze przed kilku laty wywoływało info o NE z PP (co było wg mnie absurdalne), dzisiaj takich emisji jest jak na lekarstwo i ... bardzo dobrze.
Innym problemem jest płynność ... 95% papiera na GPW trudno jest kupić w dobrej cenie i jeszcze trudniej sprzedać blackeye.
Jak wątek się rozwinie i znajdę trochę czasu napiszę trochę więcej wave.
Edytowany: 10 czerwca 2014 21:51

GRAF78
93
Wysłane: 10 czerwca 2014 23:15:10
Pink Floyd napisał(a):
Szutnik napisał(a):

Każda potencjalna transakcja, w której prawdopodobieństwo sukcesu jest mniejsze lub = 50% [b]JEST HAZARDEM!

Dlaczego? :)

A ja nie wiem jak można obliczyć to prawdopodobieństwo metoda matematyczną, moim zdaniem nie da sie i możliwe jest tylko subiektywne szacowanie.

Szutnik
153
Wysłane: 11 czerwca 2014 10:27:13
kolega napisał(a):
szutnikowi chodziło chyba tylko o to ze w ten sposób nic sie nie nauczy
I nie chodzi o to żeby spekulujac w ten sposób zarobił 100% czyli 5 tysi
W tym przypadku lepiej nawet stracić te 5 Tysi ale sie nauczyć czegoś
Bo jak zacznie grać mając 200 tysięcy i nie będzie potrafił inwestować
To straci 200 tysięcy i te zarobione 5 tysięcy będzie na nic

Lepiej stracić teraz żeby potem zarabic

O właśnie!

1. Wstawiasz zlecenie na 11B jak chce GRAF, ktoś nerwowy sprzedaje, kupiłeś.
2. Ponieważ TERAZ walor jest słabym trendzie wzrostowym, więc coś tam prawdopodobnie zarobisz, sprzedając później.

Czego to nauczyło? Tylko tego, że "czając się na jelenia" zawsze zarobisz! Ta wiedza jest skuteczna tylko tak długo, jak długo walor jest w trendzie wzrostowym! A co się dzieje, gdy trend wzrostowy się skończy?

O, tak się dzieje:

4. Wstawiasz zlecenie na papier, wg metody GRAF'a, wyraźnie poniżej bieżącego kursu.
5. Ku Twemu zdziwieniu szybko pojawia się cały tabun "jeleni", z radością przekazujących Ci papier.
6. "Poczekaj - bedzie wyzej" mówi doświadczenie z przeszłosci. Tylko, że trend się zmienił...
7. Trzymasz dzielnie papier, dziesiątkując portfel i zaciskając zęby na rosnących stratach, bo przecież będzie wyżej - patrz pkt 2!
8. Przerażony rozmiarem strat w końcu poddajesz się, z reguły w pobliżu dna.
9. Po stosunkowo krótkim czasie od sprzedaży bezsilnie patrzysz, jak papier odjeżdża w górę, ale Twój poziom zniechęcenia nie pozwala Ci już wejść ponownie...

I co warte jest po całym cyklu hossa/bessa takie doświadczenie, nabyte w pkt 2??
Czego to nauczyło o zjawisku TRENDU, rzeczywistej przyczynie wszystkiego, co opisałem w pktach 1-9?

Czy po takich doświadczeniach można wyciągnąć jakiekolwiek sensowne wnioski co do przyczyn wcześniejszych sukcesów i późniejszej porażki?

Nie! Oto kolejny kandydat na upadłego inwestora, pomstującego: "To wszystko mafia! Oni mnie wykończyli, robiąc spadki tylko po to, by zaraz potem zrobić wzrosty!"

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,315 sek.

okmdxxhw
ydeohrjn
tecknfoo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vtxozero
fwobfzyh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat