PARTNER SERWISU
imlfqmyb
1 2 3

To ja też zacznę bogacić się na giełdzie.

tomaszwrona
0
Wpisów: 9
Wysłane: 21 maja 2014 12:59:56
Witam,

Postanowiłem napisać trochę o mojej przygodzie z giełdą, takie pisanie doda mi może trochę sił i motywacji, bo momentami potrzebuję.

Przez ponad 40 lat mojego życia finanse i inwestowanie omijały mnie, no, może poza różnymi oszustami.
Niecały rok temu zacząłem pisać program do obsługi giełdy dla jednego z inwestorów,(tak jestem programistą i utrzymuję się wyłącznie z pisania programów), więc musiałem temat przetrawić i poznać mechanizmy GPW.

Myślę sobie tak: program jest, przybywa mu funkcjonalności, to ja też zacznę bogacić się na giełdzie.

Mija właśnie dwa miesiące od założenia przeze mnie rachunku w domu maklerskim, całe moje inwestowanie wygląda bardzo kiepsko.

Na razie zauważyłem dwie prawidłowości:
- jeżeli kupię jakieś akcje, to wtedy fatum zasiada na tym papierze i cena leci w dół,
- jeżeli sprzedam jakieś akcje, czyli zdejmę fatum, to cena akcji zaczyna rosnąć.

Jak widać, muszę się jeszcze dużo nauczyć, między innym cierpliwości.

Bilans jest taki: zainwestowałem 2800 PLN, zrobiłem 25 tys. obrotu i teraz mam 2500 PLN.
W sumie 300 zł za dwa miesiące nauki to tanio.
Teraz dołożyłem jeszcze do rachunku 2000 PLN.

Straciłem na : ERGIS, HUTMEN, KERNEL, MBANK.
Zarobiłem na : BIOTON, EKOEXPORT, HYGIENIKA, PGE
Teraz mam KERNEL, MBANK, PGNIG.

Aktualnie uczę się kiedy nie należy kupować i cierpliwości book . Moje pozycje leżą już tydzień, a ja nie sprzedaję bo czekam, cierpliwość jest u mnie synonimem cierpienia, ale czekam la . Natomiast nauka w temacie: "kiedy nie kupować" trwa.

Następne tematy do nauki w przyszłości to: kiedy kupować, kiedy nie sprzedawać, kiedy sprzedawać.
Oczywiście jako programista, tworzę odpowiednie narzędzia wspomagające, ale to inny temat.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 21 maja 2014 16:48:42
Znam takich, co od dobrych 7 lat piszą systemy, i co roku słyszę, że już są blisko, że jeszcze pół roku...

Na giełdzie nie ma fatum. Tak zresztą jak w komputerach ;) Akcje nawet nie wiedzą o Twoim istnieniu.

Zainwestowałeś równowartość iPada i ciągle go masz. Plus dla Ciebie. Nie każdemu tak tanio wyszło aby się dowiedzieć, że giełda nie jest ani prosta, ani logiczna, ani tym bardziej że nie służy do tego żeby inwestor zarabiał.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 21 maja 2014 19:24:11
z doświadczenia wiem że programiści, uparcie szukający wzoru matematycznego na zachowanie akcji/kontraktów czy papierów forexowych z zasady są najgorszymi inwestorami.

Niestety - rynkiem rządzą psychologia i trochę dane fundamentalne, poza możliwościa spięcia w algorytmy, wszelkie takie próby kończa się po prostu stratą kasy.

tomaszwrona - a co kierowało Twoimi zakupami? Te akcje sa od sasa do lasa, różne branże, różne sytuacje finansowe, raz niezłe fundamenty raz wątpliwe...
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 21 maja 2014 19:27

vinnie
0
Wpisów: 25
Wysłane: 21 maja 2014 21:56:13
Masz już jakąś strategię (tudzież jej zarys) czy jeszcze się krystalizuje?

tomaszwrona
0
Wysłane: 21 maja 2014 22:56:52
Co kieruje moimi zakupami?
Niestety, moje wybory do tej pory były trochę przypadkowe. Dopiero rozeznaję się w poszczególnych spółkach, czytam, analizuje, no i wybieram z tego co chociaż trochę liznąłem. Wielu tajemniczych nazw spółek z WIG30 i WIG50 jeszcze nie potrafię nawet przypisać do branży. Nie jest to u mnie jeszcze poukładane, ba, potrafiłem nawet pomylić spółkę: przeanalizowałem co innego i co innego kupiłem.

Myślę, że docelowo będę miał w wąskim polu widzenia kilka spółek i w szerszym polu kilkanaście. Być może nie będę miał zbyt wiele czasu i ograniczę się tylko do wąskiego pola.

Jeżeli chodzi o "cudowny" program który piszę: jest to tylko zwykłe narzędzie porządkujące pracę, pracę kogoś, kto od wielu lat operuje na giełdzie, ja mam to narzędzie, powiedzmy, że "rykoszetem" i korzystam. Sam bym się nie podjął pisania takiego programu, po pierwsze jestem kompletnie zielony, po drugie to jest bardzo drogie rozwiązanie i nie byłoby mnie stać. Korzystając staję się mniej zielony, a program staje się lepszy.

P.S.
Wiem, że ścisłe umysły doznają nieraz objawienia przez tzw. matematyczną regułę; ja niestety nie należę do "wybranych".
Edytowany: 21 maja 2014 22:58

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 22 maja 2014 09:14:59
Chyba nie chciałbym pracować na systemie operacyjnym Twojego autorstwa Anxious

obs
obs
0
Wpisów: 490
Wysłane: 22 maja 2014 14:25:17
Po pierwsze - trudny okres na początek - wybacz, ale zajęcie się giełdą przez osoby, które do tej pory tego nie robiły świadczy o zbliżającej się bessie :)
Po drugie - nie dokładaj dalej nowego kapitału dopóki nie nauczysz się czegoś więcej. Szkoda kasy...
Po trzecie - więcej transakcji nie oznacza więcej zysków
Po czwarte - jest wiele czynników, które wpływają na kursy i zajmie Ci sporo czasu poznanie i zrozumienie ich - właściwie wszyscy cały czas się uczą
Po piąte - skoro nie masz jeszcze wiedzy to przynajmniej zastosuj kilka zasad, o których fajnie napisał 'Wojetek' w swojej kronice (kronika).

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 25 maja 2014 21:44:12
Cytat:
Po pierwsze - trudny okres na początek - wybacz, ale zajęcie się giełdą przez osoby, które do tej pory tego nie robiły świadczy o zbliżającej się bessie :)

no bez przesady... jedna jedna jaskółka nie czyni wiosny... ja np zainteresowałem się GPW w połowie 2009 i jakoś nie wywołałem bessy :)

pozatym kolega @tomaszwrona nie usłyszał o giełdzie w tramwaju ;)

Edytowany: 25 maja 2014 21:45

tomaszwrona
0
Wysłane: 27 maja 2014 22:58:49
Chęć osiągnięcia lepszych wyników w inwestowaniu mobilizuje mnie do szybszej pracy nad aplikacją.
W weekend częściowo zakończyłem nową funkcjonalność w moim programie. Chodzi o to, żeby system dawał sygnał do kupna i sprzedaży; jak coś jest wg parametrów dobre do kupna, to zapala się sygnał zielony, analogicznie, w przypadku sprzedaży - czerwony. Zestawów parametrów sterujących kupnem ma być 5, ale w tej chwili jest tylko 1, osiągnięcie stanu 5 zestawów parametrów zajmie pewnie z pół roku, nie wiadomo też, czy z czegoś się nie wycofamy. Rzecz była o tyle trudna, że wymagana była też wizualizacja on-line dla 4 parametrów dotyczących pozycji, żeby człowiek wiedział na jakiej podstawie dostaje sygnał. Do tej pory w zakresie wykresów on-line posiłkowałem się systemami zewnętrznymi, ale ich możliwości się skończyły. Wspomniana wizualizacja bazuje na danych z ostatnich 60 tygodni, a szczególnie uwzględnia ostatnie sześć sesji w tym intraday do "teraz". Udało się hello1 , w końcu mam własne wykresy sesji on-line. Jaki będzie z tego pożytek, to się okaże.

Mimo wielu błędów w działaniu, (trudne początki nowych funkcjonalności), dostałem w poniedziałek sygnał: kupić PGE teraz. Obejrzałem wizualizacje i kupiłem po 21.02 . Niestety, nie mogę na forum publicznym opowiedzieć, jak liczą się te parametry, właściciel projektu by sobie tego nie życzył, lecz wiem, że ślepe opieranie się na nich jest ryzykowne. Symulacja inwestowania wg zaimplementowanej sygnalizacji daje duży minus. Dlatego są niezbędne wizualizacje, żeby człowiek popatrzył i odcedził ziarno od plew. Być może gdy wprowadzę kolejne zestawy parametrów, (nazwijmy je filtrami), to wynik będzie się polepszał, ale ilość sygnałów do kupna będzie malała. Raczej spodziewam się luzowania parametrów, na rzecz decyzji człowieka.

Wspomniana funkcjonalność ma wspierać tylko działania krótkoterminowe i daytrading.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za uwagi.

Tomek

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 28 maja 2014 09:27:30
@ tomaszwrona

Cytat:
Mimo wielu błędów w działaniu, (trudne początki nowych funkcjonalności), dostałem w poniedziałek sygnał: kupić PGE teraz.

Zerknąłem na wykres - dostałem dokładnie przeciwny sygnał wg moich "czarodziejskich" metod. Ciekawe, czyj będzie lepszyAngel

Życzę Ci, żeby Twój, choć doświadczenie mi podpowiada, że mój Angel

A tak na serio, to chyba najtrudniesza rzecz, taki automat inwestycyjny. Zawsze budowany jest na jakichś upraszczających założeniach i ma dużą wadę w postaci braku elastyczności ludzkiego mózgu.

Niejeden potężny bank inwestycyjny popłynął w straty, sądząc że zatrudnienie 100 nerd'ów i geek'ów z tytułami PhD z matematyki czy fizyki i programowaniem w małym palcu pozwoli stworzyć supermaszynę do ściągania kasy ze stołu.

Mimo wszystko - powodzenia I przygotuj się na to, że nauka zajmie Ci raczej lata niż miesiącesalute
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 285
Wysłane: 28 maja 2014 09:39:42
Cytat:
Zerknąłem na wykres - dostałem dokładnie przeciwny sygnał wg moich "czarodziejskich" metod. Ciekawe, czyj będzie lepszyAngel

Szutnik - możesz wrzucić co nieco na ten temat (pewnie Gann?). Bo dla mnie to w pon na PGE była korekta do dawnego oporu i po wtorkowym odbiciu powinien zrobić nowe szczyty i kontynuować trend wzrostowy. Z racji że oporów wyżej już nie ma wybicie ostatniego szczytu będzie MZ silnym sygnałem wzrostowym.

PGE week
www.bankfotek.pl/image/1732584...

Oznaczyłem dawne opory i wsparcie które na nich się teraz utworzyło.
Edytowany: 28 maja 2014 09:41

Szutnik
153
Wysłane: 28 maja 2014 12:00:05
@ Wojetek

Jeśli Gospodarz Kroniki nie ma nic przeciw? Nie słyszę...Angel
Mam nadzieję, że Gospodarzowi nadmiar moich czarów nie zaszkodziAngel

Mieszanina konwencjonalnej AT oraz Czarów dla PGE wygląda tak:

Zacznijmy konwencjonalnie:

1 Szczyt z okolic 22.05 w formie zbliżonej do 3 świecowej formacji gwiazdy wieczornej. Nie lubię tych dolnych cieni w 3 świecy, bo dość często mylą, ale przyjmijmy, ze jest to coś podobnego, mimo, że jest to dyskusyjne. Następna czarna świeca – potwierdzeniem.

2 RSI 14 – Dywergencje na tygodniowym i dziennym między szczytami z początku maja i obecnym

3. Rozepnij Widły Andrewsa na dołku z 27.06.13; szczycie z 18.11.13 i dołku z 30.01.14 – 22.05 mieliśmy naruszenie mediany Wideł i nawrót do dolnej połowy. To już 3 test mediany Wideł od lutego 2014.

Przejdźmy stopniowo do mniej konwencjonalnych sposobów:

4. W okolicach 21,90 jest wydłużenie 1,618 razy korekta listopad ’13 – styczeń ’14. Chwilowe wyjście ponad z 22.05 mieści się w granicach błędu.
Prawie analogiczną wartość (21,94) daje 1,618 x ostatnia korekta z przełomu kwietnia – maja’14

Czary Ganna, prawie zupełne:

1 Gann – square of 9 : między dołkiem z 30.01 a szczytem z 22.05 135 stopni ruchu kołem 135 to dość ważna wartość Ganna. Od dna z 15.07.13 , które traktuje jako ortodoksyjny koniec spadków ruch do 22.08 to 182 stopnie na SQof9 czyli praktycznie 180 stopni – b.ważny opór.

2. Nie zauważyłem żadnych squaringów – duży plus dla spółki.

Czary zupełne czasowe:

Czary dzienne; szczyt 22.05 jest:
11 sesji (liczba Lucasa) od dołka z 7.05
29 sesji (Lucas) od dołka z 8.04
47 sesji (Lucas) od szczytu z 13.03
62 sesje (pochodna od 0,618) od dołka z 19.02
76 sesji (Lucas) od dna z 30.01.14
90 sesji (Fibonacci 89+1 lub Gann 90) od
123 sesje (Lucas) od szczytu z 18.11.13
223 sesje (pochodna od pierwiastka z 5) od emocjonalnego dna z 27.06.13

Pomniejszych zależnosci nie pokazuję

Czary tygodniowe:
16 tygodni [pochodna od 1,618] od dna z końca stycznia ‘14
26 tygodni [pochodna od 2,618] od szczytu z listopada ‘13
47 tygodni [Lucas] od dna z czerwca ‘13
124 [123+1 Lucas] od szczytu z początków 2012
145 tygodni [144+1, Fibo i Gann] od ważnego emocjonalnego dołka z sierpnia 2011
237 tygodni (236+1 pochodna od 0,236; sześcianu 0,618 Fibo) od początku notowań

Pomniejsze zależności pomijam.

Ciekawe, że tyle zależności czasowych wyskakuje mi w oparciu o szereg Lucasa. Zazwyczaj więcej wychodzi w oparciu o szereg Fibo + Złota Spirala (1,618; 0,618; 0,382; 0,236 itd.)

Biorąc to wszystko „do kupy zusammen” wychodzi mi istotny średnioterminowy szczyt, ale raczej nie koniec wzrostów w ogóle. Sygnał sprzedaży w perspektywie kilku(nastu) tygodniowej korekty?
Jako że nie ma metod w 100% niezawodnych, nieudany techniczny test szczytu, który zdaje się na PGE zaczynamy, będzie ostatecznym potwierdzeniem.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Szutnik
153
Wysłane: 28 maja 2014 12:12:41
@Wojetek

Skoro już tak się rządzę na nie swojej Kronice,sam sobie udzielając zgodyblackeye to ciekaw jestem Twojego zdania na temat GKI (Immobile)
Bardzo lubię takie wybicia z wieloletniej, nudnej akumulacji, jakie tam widzę, a przynajmniej tak mi się wydajeAngel . Dzisiaj, robiąc wyrywkowy przegląd GPW to zauważyłem.
Oczywiście ostatni wykop w górę przegrzał wskaźniki i korekta się należy, ale rzecz chyba do uważnej obserwacji, a po wychłodzeniu wskaźników może i czegoś więcej?

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 285
Wysłane: 28 maja 2014 13:11:48
Cytat:
1 Szczyt z okolic 22.05 w formie zbliżonej do 3 świecowej formacji gwiazdy wieczornej. Nie lubię tych dolnych cieni w 3 świecy, bo dość często mylą, ale przyjmijmy, ze jest to coś podobnego, mimo, że jest to dyskusyjne. Następna czarna świeca – potwierdzeniem.

2 RSI 14 – Dywergencje na tygodniowym i dziennym między szczytami z początku maja i obecnym

1. Jako GW niezbyt mi to się widzi - raczej jako doji/wisielec po wzrostach i korekta. Popytowe dolne cienie na korekcie raczej nie świadczą o determinacji podaży.

2. Ok jest na tyg (mała) i dziennym (większa) co świadczy o utracie impetu i możliwości wystąpienia większej korekty co byłoby zrozumiałe po dotarciu do all time high.

Biorąc pod uwagę średnie wykupienie, odległość od średniej korekta jest możliwa raczej max do 19,5 - ale równie dobrze może jej nie być bo się odbyła do 20,7. Warto spojrzeć na WIG-ENG tam jesteśmy na mniejszym oporze a niedaleko historyczne szczyty indexu - bardzo dobre miejsce na korektę.

Co do GKI - pewnie dojadą do 1,85 i realizacja zysków. Poza tym oporem jeszcze jest psychologia na 2,0. Temat ciekawy ale brakuje mi obrotów jak na porządne wybicie z konsolidacji jak i przeszkadza ta ściana podaży z 2008-2011.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 28 maja 2014 15:13:04
Jaki ma sens kupowanie PGE za kwotę 2500PLN? ja uważam że dysponując malutkim kapitalem lepiej ustawić sie w kolejce po lewej na jakiej dobrej spółce z NC np 11B i czekac na kogoś bardziej nerwowegoking do w.w zabawy konieczna jest znajomośc spółki i obecnej sytuacji

Szutnik
153
Wysłane: 29 maja 2014 09:51:15
Wojetek napisał(a):
Cytat:

1. Jako GW niezbyt mi to się widzi - raczej jako doji/wisielec po wzrostach i korekta. Popytowe dolne cienie na korekcie raczej nie świadczą o determinacji podaży.

2. Ok jest na tyg (mała) i dziennym (większa) co świadczy o utracie impetu i możliwości wystąpienia większej korekty co byłoby zrozumiałe po dotarciu do all time high.

Biorąc pod uwagę średnie wykupienie, odległość od średniej korekta jest możliwa raczej max do 19,5 - ale równie dobrze może jej nie być bo się odbyła do 20,7. Warto spojrzeć na WIG-ENG tam jesteśmy na mniejszym oporze a niedaleko historyczne szczyty indexu - bardzo dobre miejsce na korektę.

Co do GKI - pewnie dojadą do 1,85 i realizacja zysków. Poza tym oporem jeszcze jest psychologia na 2,0. Temat ciekawy ale brakuje mi obrotów jak na porządne wybicie z konsolidacji jak i przeszkadza ta ściana podaży z 2008-2011.

Wczorajsza sesja na PGE w połączeniu z dzisiejszą poranną słabością wydaje się być owym "nieudanym testem szczytu", który zapewniał walidację mojej analizy.

@ GRAF78

Cytat:
Jaki ma sens kupowanie PGE za kwotę 2500PLN? ja uważam że dysponując malutkim kapitalem lepiej ustawić sie w kolejce po lewej na jakiej dobrej spółce z NC np 11B i czekac na kogoś bardziej nerwowego do w.w zabawy konieczna jest znajomośc spółki i obecnej sytuacji

Tylko czego się w ten sposób nauczysz? Gry w czarne/czerwone. To nie lepiej juz pójść do kasyna? Owszem, kasa pójdzie szybciej niż na 11B granym w Twój sposób, ale adrenaliny więcej.Angel

Ale czy na gieldzie chodzi o adrenalinę?
Zdecydowanie - przeznaczyć takie pieniądze, które bez bólu można stracić, na naukę, to bardzo dobry pomysł.

tomaszwrona
0
Wysłane: 29 maja 2014 14:16:08
GRAF78 napisał(a):
Jaki ma sens kupowanie PGE za kwotę 2500PLN?

W tym momencie w sposób intensywny uczę się giełdy. Co do sensowności transakcji, to uważam ją za bardzo OK. Na środowej sesji sprzedałem PGE z + 0,50 PLN na sztuce; po przeczytaniu opinii Wojtka i Szkutnika postanowiłem wyjść ze skromnym zyskiem. Muszę się jeszcze dużo uczyć, żeby w przyszłości podjąć z wami polemikę.

Z brakiem wiedzy oraz ogólnym poczuciem, że nie wiadomo co się wydarzy, radzę sobie wykorzystując rachunek prawdopodobieństwa. Kupuje papiery, które mają wg mnie wysokie prawdopodobieństwo wzrostu w bardzo krótkim okresie czasu i są raczej bezpieczne w perspektywie dłuższej. Rynkiem NC w tym momencie nie interesuję się w ogóle.

Podzieliłem moje 2500 na pół i kupiłem paliwa:
PGNIG po 4.71 w środę,
PKNORLEN po 42.59 dzisiaj.

tomaszwrona
0
Wysłane: 29 maja 2014 14:33:26
Za pozostałe środki kupiłbym teraz SERINUS'a po 7.75, ale zdecydowałem się jednak na BIOTON po 4.86. Nie umiem opowiedzieć, dlaczego kupiłem ten BIOTON mimo zwiększonego ryzyka.
Mam przeczucie, że zarobię na transakcji, a jednocześnie nie lubię takich nieuzasadnionych decyzji.
Czy zawsze miewa się dylematy i niesmak po wątpliwej decyzji, czy tylko na początku ?

Szutnik
153
Wysłane: 29 maja 2014 18:26:34
No to koniec słodzenia z mojej strony.

Cytat:
Za pozostałe środki kupiłbym teraz SERINUS'a po 7.75, ale zdecydowałem się jednak na BIOTON po 4.86. Nie umiem opowiedzieć, dlaczego kupiłem ten BIOTON

A ja umiem. Bo sadzisz, ze jak spadało, to jest tanio. Obie spółki w wyraźnych trendach spadkowych. Szanse na straty bardzo duże, na zysk (jakikolwiek) marne i to tylko przy bardzo dużej dozie szczęścia.

Giełda rózni się od sklepu warzywnego. Gdy chcesz kupić marchewkę, biegasz po okolicznych warzywniakach i kupujesz tam, gdzie najtańsza.
Na giełdach ważny jest trend. Akcje kupuje się nie te, taniejące, tylko te drożejące! Inaczej mówiąc - kupujesz drogo, by sprzedać jeszcze drożej, większemu głupcowi od siebie!
Zjawisko, zwane trendem wzrostowym oznacza, ze akcje są coraz droższe; trendem spadkowym - że są coraz tańsze.

Cytat:
Czy zawsze miewa się dylematy i niesmak po wątpliwej decyzji, czy tylko na początku ?

Po wątpliwej decyzji? Zawsze. Tylko wtedy, gdy robisz wszystko zgodnie z zasadami, a mimo wszystko nie wyjdzie (tak też bywa), nie ma się do siebie pretensji.

tomaszwrona
0
Wysłane: 30 maja 2014 22:59:47
Maj się skończył, podliczyłem miesiąc i okazało się, że jestem na skromnym plusie.
Rzeczywiście traktuję giełdę trochę jak handel marchewkami, sprzedaję je nieraz zbyt szybko, jakbym się bał, że zwiędną. Okazuje się, że giełda pod względem trwałości towaru jest dużo bezpieczniejsza niż takie warzywa.
Prawdziwi inwestorzy pokazują w jakie pozycje ulokowali swoje środki. Mój portfel nie zawiera akcji, w portfelu trzymam pieniądze, są niezbędne do kupowania. Gdy przyglądałem się giełdzie z boku, widziałem ją jako ogromną ilość okazji, a akcje postrzegałem jako towar o rzadko spotykanej płynności. I rzeczywiście jest to prawda.

kliknij, aby powiększyć

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,342 sek.

ranovqao
nlolfscm
jazuewvb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rafcqppt
zqkkhqbk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat