PARTNER SERWISU
gyesdmcz
1 2 3

Taśmy Wprost wpływ na GPW

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 750
Wysłane: 15 czerwca 2014 11:26:30
Jaki wpływ na GPW będzie miała nowa "afera taśmowa"? Udział prezesa NBP , ministra rządu RP, zakulisowe ustalenia dotyczące zmiany ministra finansów. Nie wpłynie to raczej na lepsze postrzeganie Polski jako miejsca dla inwestycji kapitałowych. Ciekawi mnie obraz GPW w przyszłym tygodniu. Jakie jest wasze zdanie?

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 15 czerwca 2014 15:41:10
Cytat:
Nie wpłynie to raczej na lepsze postrzeganie Polski jako miejsca dla inwestycji kapitałowych.

albo ja jestem dziwny albo nie wiem co.. ale ja tam nie widzę absolutnie nic dziwnego w takich zakulisowych negocjacjach - odbywały się zawsze i odbywać będą. Niczym nie różnią się od deali politycznych jakie ubija się np w USA. Tam głowy lecą regularnie za różne ustępstwa i zmiany.

Inną sprawą jest Nowak i jego nagranie - to po prostu nadaje się natychmiast do prokuratora, gość wie że oszukuje urząd skarbowy i zastanawia się tylko jak się z przestępstwa wykaraskać a nie czy to jest lub nie jest złe.

Obydwa nagrania mają całkowicie inną rangę, i ich pomieszanie wygląda mi na celową robotę, sprowadzającą Belkę i Sienkiewicza do poziomu Nowaka.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 15 czerwca 2014 15:41

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 15 czerwca 2014 20:11:02
Zastanawiająca jest łatwość, z jaką można generować tego rodzaju taśmy. W tym przypadku wygląda na to, że ktoś zorientował się, że do znanej knajpy do sali VIP lubią sobie przyjść politycy i pogawędzić, zainstalował więc podsłuch - i czekał. Zbiory taśm mogą być bardzo duże i ujawniane w miarę potrzeb. Jeżeli byli to ludzie doświadczeni, to przed publikacją taśm podsłuch został zdjęty i ciężko będzie namierzyć spryciarzy.

Zaś, ludzie stojący u steru władz są dość niepoważni. Mają tendencje do niepotrzebnego mielenia jęzorem w miejscach, które trudno uznać za właściwe. Nie pomnę już o kulturze języka. Prawie we wszystkich ujawnionych przez te lata taśmach konieczne są liczne wykropkowania wyrazów powszechnie znanych. Gorzej, że wypowiedziane słowa świadczą o tym, jakie procesy mentalne przebiegają w umyśle mówiącego - wstyd i prymitywizm. Niedługo możemy dojść do sytuacji, w której powszechnie znane wyrazy nie będą wykropkowywane, natomiast te trudniejsze trzeba będzie wykropkowywać, by nie zawstydzać nie znającego ich czytelnika.

Ze zwiastunów tych rozmów, które nie zostały jeszcze upublicznione z ciekawością czekam na zapisy dialogu między Kwiatkowskim a Kulczykiem. Ma to przynajmniej jakieś przełożenie na GPW.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 15 czerwca 2014 20:58:10
Yaroman napisał(a):
Jaki wpływ na GPW będzie miała nowa "afera taśmowa"? Udział prezesa NBP , ministra rządu RP, zakulisowe ustalenia dotyczące zmiany ministra finansów. Nie wpłynie to raczej na lepsze postrzeganie Polski jako miejsca dla inwestycji kapitałowych. Ciekawi mnie obraz GPW w przyszłym tygodniu. Jakie jest wasze zdanie?

Ostatnim razem takie burze polityczne zachwiały (na moment) GPW w... grudniu 1995 r przy sprawie Olina.
Od tamtego czasu biznes nauczył się olewać polską politykę i zapewne teraz też tak zrobi, a wcale nie zdziwi mnie wzrost w poniedziałek rano - bo mamy sezon podciągania przed FED (17-18.06.14)
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 16 czerwca 2014 08:34:52
Honor jest towarem deficytowym nie tylko na wątku F51, ale i na Wiejskiej.
Donald Tusk w 2006 roku napisał(a):
Dziś wszyscy przyzwoici ludzie w Polsce muszą zażądać nie tylko natychmiastowego skrócenia kadencji Sejmu, ale i natychmiastowej dymisji rządu

linka
To była reakcja człowieka honoru na aferę taśmową Lipiński-Beger.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 16 czerwca 2014 08:46:49
Zastanawiałem się, co ta sprawa znaczy dla gospodarki i giełdy. Sądzę że nic.
Polityka jest brudna mniej więcej wszędzie. Pewnie im dalej na wschód, tym brudniejsza. Ale ci z zachodu też święci nie są.
Polityka przyciąga szumowiny i stąd system częstych wyborów, żeby w miarę sprawnie oddzielać plewy od trucizny. Ziarno bywa rzadkością i szybko pleśnieje. Chociaż trochę zależy to od klimatu. Nasz jest wybitnie dobry dla polityków. Mix komuchów, psychopatów i pospolitych przestępców jest trwale zabetonowany nad Wisłą. Społeczeństwu to nie przeszkadza, a gospodarka dała sobie radę z dużo większymi wybojami.
Przynajmniej zasady gry są jasne, a kto się dopiero teraz zorientował, no to witamy w rzeczywistości.

Szutnik
153
Wysłane: 16 czerwca 2014 09:25:06
Kto uważa, że poranne -1,7% na WIG20 to wyłącznie wpływ afery taśmowej, powinien zauważyć, ze poranne kontrakty na S&P500 miały -0,8% (sporo) a np. na londyński FTSE100 -1,05%.

To jest znacznie szerszy problem, związany z nieciekawymi nastrojami na Zachodzie na starcie dzisiejszych notowań.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 16 czerwca 2014 10:14:26
Tak mi się przypomniało...

Otto von Bismarck:
Cytat:
Zwykli ludzie nie powinni wiedzieć jak się robi parówki i jak wyglądają kulisy polityki

* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 16 czerwca 2014 13:30:41
Brniemy dalej.

Oto słowa Prof. Chojny-Duch:

"Szkoda by było tracić tak kompetentnego człowieka i skazywać go na pracę naukową."

To z serwisu TVN24

Wyłazi z niej czysta arogancja: Praca naukowa to kara, zdaje się, że jakaś bardzo ciężka. W świetle tego, co Jakubas powiedział o nowej oligarchii - widać, jak tak naprawdę traktują nas politycy. Cym jest więc dla nich nauka??

gamingo
PREMIUM
1
Grupa: Bus Driver, SubskrybentP1, Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 14
Wysłane: 16 czerwca 2014 13:31:50
Scarry napisał(a):
Tak mi się przypomniało...

Otto von Bismarck:
Cytat:
Zwykli ludzie nie powinni wiedzieć jak się robi parówki i jak wyglądają kulisy polityki

Tak mi się skojarzyło... :)
www.youtube.com/watch?v=SFydP_...
Edytowany: 16 czerwca 2014 13:33

gamingo
PREMIUM
1
Grupa: Bus Driver, SubskrybentP1, Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 14
Wysłane: 16 czerwca 2014 13:41:44
lesgs napisał(a):
Brniemy dalej.
Cym jest więc dla nich nauka??

Ta Pani w latach 90 miała powazne problemy z interpretacją przepisów podatkowych
i wynajmem mieszkania. Można znaleźć w internecie.

Ale nie ma co się martwić. Naród wychowany na serialach wybierze za nas ;)

tack
0
Wpisów: 180
Wysłane: 16 czerwca 2014 14:14:34
Osobiście od lat uważam Belkę za największego szkodnika dla polskiej ekonomii .
Po pierwsze za paskudny podatek , którego był twórcą .
A po drugie za horrendalnie wysokie stopy procentowe , które utrzymuje od dawna w interesie ... no właśnie kogo ???
Teraz na dodatek okazało się że analizy , komunikaty i wypowiedzi RPP to najzwyklejsza ściema , a wszystko się robi na zapotrzebowanie polityczne i jak JPPrezes sobie gdzieś tam wydealuje (sorry za słowo).
Zniszczenia po ZSRR są potworne w naszym społeczeństwie , a ich obrazem są nasze elity , horror .

Szutnik
153
Wysłane: 16 czerwca 2014 21:27:33
@ tack

Cytat:
A po drugie za horrendalnie wysokie stopy procentowe , które utrzymuje od dawna w interesie ... no właśnie kogo ???

Za to odpowiada cała RPP. Belka jest ledwo od paru lat szefem NBP a RPP cierpi na zboczenie wysokiej stopy od kilku swych kadencji.

Mistrzostwem samym w sobie w wykonaniu poprzedniej RPP było straszenie podwyżką stóp procentowych w lipcu - sierpniu 2008, gdy juz gołym okiem bylo widać, że świat mocno spowalnia, a co bystrzejsi widzieli duże problemy sektora finansowego w USA.

A poza tym rekordowo wysoka realna stopa procentowa była za I kadencji RPP, w której to RPP najbardziej ultra-jastrzębio wyróżniał się niejaki Marek Dąbrowski, który niemal zawsze głosował za podniesieniem stóp, nawet wtedy, gdy gospodarka była na krawędzi recesji, a wzrost PKB spadł do +0,2% r/r za L. Millera. Wszyscy inni przy tym panu to łagodne monetarne gołąbki Angel

Cytat:
Teraz na dodatek okazało się że analizy , komunikaty i wypowiedzi RPP to najzwyklejsza ściema , a wszystko się robi na zapotrzebowanie polityczne i jak JPPrezes sobie gdzieś tam wydealuje (sorry za słowo).

Z tą ściemą to przesada. RPP ma sporo wad, ale nie jest tylko dekoracyjnym wazonikiem, inaczej Belka nie mówiłby o pier....RPP. Czasem mu jednak przeszkadzali....

Cytat:
Po pierwsze za paskudny podatek , którego był twórcą .

On go tylko skopiował z paru krajów....

Cytat:
Osobiście od lat uważam Belkę za największego szkodnika dla polskiej ekonomii

Paru gorszych było. Np zapomniany już Krasiński z późnego PRLu Angel O Hilarym Mincu z wczesnego PRLu nie wspominając Angel - przy nim każdy późniejszy ekonomista-polityk to super pożyteczny chłopak Angel

Belkę po prostu strasznie ciągnie do polityki i politycznych rozgrywek

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 16 czerwca 2014 22:29:15
ujme to tak - potepiam to co sie stalo, aczkolwiek dopuszczam mysl, ze czasem pewne zachowania jakkolwiek naganne, gdy zostana ujawnione publicznie, sa usprawiedliwione i logiczne, z punktu widzenia szerszego interesu panstwa (vide cytat z Bismarck'a). odnosze sie wylacznie do rozmowy Sienkiewicz-Belka.
na reszte, czyli poziom wypowiedzi, lekkomyslnosc doboru miejsca takich rozmow i o czym to swiadczy - spuszczam litosciwie zaslone milczenia.

a wplyw na GPW? he? ze jak? jaki to ma miec wplyw? pierwsza to afera w kolejnej juz wersji RP? blagam...

zupelnie inna kwestia - kto dokonal nagran. i w jakim celu.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 16 czerwca 2014 22:33

Beagle
0
Wpisów: 32
Wysłane: 16 czerwca 2014 22:53:28
Na przestrzeni kilku ostatnich lat mało który bank centralny wykazał się niezależnością od polityków. EBC od dawna przeprowadza (mniej lub bardziej otwarcie) skup obligacji krajów strefy euro. Działania Rezerwy Federalnej również mówią same za siebie. Nie zdziwiłbym się, gdyby większość szefów banków centralnych odbyła w 2013 rozmowy podobne do tej między Belką a Sienkiewiczem.
Zwracam jednak uwagę na to, że NBP nie pompował sztucznie polskiej gospodarki, nie interweniował również na rynku długu. RPP nie dokonywała żadnych zaskakujących obniżek stóp. Mimo to, do zeszłorocznej rozmowy na ten temat dorabia się chwytliwą historyjkę ("PO kazało wydrukować 10 miliardów złotych, żeby wygrać wybory") i mamy medialną aferę.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 16 czerwca 2014 22:59:04
siekoo napisał(a):
aczkolwiek dopuszczam mysl, ze czasem pewne zachowania jakkolwiek naganne, gdy zostana ujawnione publicznie, sa usprawiedliwione i logiczne, z punktu widzenia szerszego interesu panstwa (vide cytat z Bismarck'a)

siekoo jaki szerszy interes państwa, chyba interes partii? Takie coś może dałoby się obronić, gdybyśmy mieli recesję, rentowności obligacji zbliżałyby się do 10% a z kraju wycofywaliby się zagraniczni inwestorzy. Wtedy do akcji wkracza BC, żeby uchronić kraj przed bankructwem.
A tu kontekst był całkiem inny, co zresztą zostało nakreślone przez BS w rozmowie - zbliża się rok wyborczy, pis prowadzi w sondażach, gdyby gospodarka nie zaczęła przyspieszać, PO będzie musiało robić cięcia, co byłoby okropne, no bo przecież rok wyborczy i "pisiorki" doszłyby do władzy..
O czyj interes głównie tutaj chodzi? Bo mi się wydaje, że głownie rządzących.

Swoją drogą podobnie mówił dziś Tusk i sam Belka, co w kontekście tego co zostało tam powiedziane i kto w tym uczestniczył jest po prostu zaśmianiem się w żywe oczy.

Cytat:
Niezależnie od tego, w jak w paskudny sposób wyrażali swoje opinie i oceny, to raczej rozmawiali o tym, jak pomóc państwu polskiemu, a nie jak zaszkodzić - dodał. Premier

I jeszcze na koniec jeden cytat z Sienkiewicza:

Cytat:
Niech to zostanie między nami, ale odebrałem 15 telefonów od wszystkich najważniejszych ludzi w tym kraju, żebym broń Boże nie robił krzywdy, więc mam wykręcone ręce. (...) Gdybym był ministrem na początku czteroletnich rządów, inaczej by to wyglądało, ale ja nie bardzo mogę sobie pozwolić na głębokie zmiany w służbie, od dyskrecji której zależy wiele istotnych decyzji w tym kraju na kwartał przed wyborami, bo to jest samobójstwo...

czyli kto tak na prawdę rządzi w państwie? Jakie haki muszą mieć służby na tych "15 najważniejszych ludzi w kraju" żeby oni stawali takim murem za utrzymaniem statusu quo w służbach?

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 16 czerwca 2014 23:12:14

Nie chce nikogo bronić, ale z rozmowy Sienkiewicza z Belką wynika:

1. Rostowski był słabym ministrem finansów, a Belka chciał "technicznego", spoza polityki. Źle? d'oh!
2. Belka zauważył, że potrzebne są reformy finansów (cięcia etc), których polityk nie zrobi. Źle? d'oh!
3. Belka wyraził chęć ratowania gospodarki w przypadku problemów, ale chce mieć do tego odpowiedniego partnera, za którego Rostowskiego nie uważał. Działania o których mówili, to skoordynowane działania ministerstw i banków centralnych (vide: ECB, Fed)
4. Sienkiewicz skoordynował służby przeciwko przestępcom skarbowym (min. VAT), uszczelniając system fiskalny. Źle?

Cytat:
Sienkiewicz sugeruje, że lepsza współpraca służb m.in. CBŚ, Urzędu Kontroli Skarbowej i wywiadu skarbowego pozwoli skuteczniej walczyć z "tłustymi misiami". "Mam wrażenie, że za jakiś czas to będzie bardzo przyzwoite narzędzie także do naszych gier z takimi tłustymi misiami, którzy uważali, że są kompletnie bezkarni. A byli bezkarni, dlatego że sam CBŚ wobec takiego Jakubasa to mógł mu nagwizdać, sam UKS to mógł mu nagwizdać i wywiad skarbowy też mógł mu nagwizdać" - mówił Sienkiewicz w taśmach "Wprost".

5. Belka stwierdził, że czasami są problemy z RPP. Fakt! Wyżej omawiany brak timingu przy stopach procentowych.

@mrk

Cytat:
Takie coś może dałoby się obronić, gdybyśmy mieli recesję, rentowności obligacji zbliżałyby się do 10% a z kraju wycofywaliby się zagraniczni inwestorzy. Wtedy do akcji wkracza BC, żeby uchronić kraj przed bankructwem.

W tym jest cały ambaras, że trzeba zapobiegać, a nie leczyć. Sztuka polega na tym, by nie doprowadzić do recesji i innych skutków, a nie działać dopiero przy ich wystąpieniu

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 16 czerwca 2014 23:27:56
serpico napisał(a):

@mrk
Cytat:
Takie coś może dałoby się obronić, gdybyśmy mieli recesję, rentowności obligacji zbliżałyby się do 10% a z kraju wycofywaliby się zagraniczni inwestorzy. Wtedy do akcji wkracza BC, żeby uchronić kraj przed bankructwem.

W tym jest cały ambaras, że trzeba zapobiegać, a nie leczyć. Sztuka polega na tym, by nie doprowadzić do recesji i innych skutków, a nie działać dopiero przy ich wystąpieniu

Czy ten wyżej opisany scenariusz był zagrożeniem w lipcu zeszłego roku? Oczywiście, że nie. Czy rok wyborczy i ewentualne cięcia w przypadku powolnego wzrostu PKB, obniżające poparcie były zagrożeniem? Oczywiście, że tak.
Czy to jest jakaś moja nadinterpretacja? Przecież w rozmowie wyraźnie pada kontekst tego "ratowania", czyli rok wyborczy i ponad 40% pisu w sondażach. Rząd chciał pomocy BC do walki z opozycją. Inną kwestią jest czy BC faktycznie musiał coś robić. Bo jednak niedługo potem gospodarka na szczęście zaczęła ruszać.
Edytowany: 16 czerwca 2014 23:29

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 17 czerwca 2014 00:29:48
Przeczytałem cały materiał dzisiaj i stwierdzam, że nic takiego złego tam nie ma. Tak wygląda polityka! Z całego wywiadu, wynika, że Belka to na prawdę troszczy się o Państwo, najlepszym fragmentem jest wymiana zdań o BGŻ i Rabobanku i dużej niechęci do sprzedaży niezależnemu inwestorowi. Mniej więcej tak to leciało: BGŻ to nie jest tylko kawał systemu bankowego to kawał państwa Polskiego, nie powinniśmy dopuścić do tego żeby tak świetnie, konserwatywne zarządzane banki trafiły w ręce przypadkowych inwestorów.

Sienkiewicz o tym, że Państwo Polskie nie istnieje, tłumaczy dalej, mamy poszczególne instytucje, które oddzielnie w ogóle nie działają, mówi chcę, żeby w końcu te instytucje razem współpracowały i w końcu niektórzy nie myśleli, że są zupełnie bezkarni.

Pomimo tego, że miałem o Belce do tej pory dobre zdanie, to teraz mam jeszcze lepsze.

W ogóle mam wrażenie, że w tej restauracji spotkało się dwoje inteligentnych mężczyzn, którzy porozmawiali jak mężczyźni podczas typowo męskiego spotkania.

Za anegdotę o dwóch panach co już nie mogą to biję brawo :) Pewnie sporo osób nie zrozumiało...
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 17 czerwca 2014 00:33

tack
0
Wpisów: 180
Wysłane: 17 czerwca 2014 06:28:46
Szanowny kolego ucofb , jeżeli uważasz zachowanie tych panów za normę to jest to dla mnie bardzo smutne .
Dla mnie to oni zachowywali się jak prymitywni , pijani sekretarze partii komunistycznej z PRL zastanawiający się jak można wykończyć np. Jakubasa .Pomyśl że może inni zastanawiają się jak wykończyć ciebie , najlepiej za pomocą skomplikowanych przepisów prawa podatkowego .

Ci ludzie stanowią elitę naszego społeczeństwa , a przez przypadek poznaliśmy ich prawdziwe poglądy na nasze państwo .
Prawdopodobnie nie są odosobnionym przypadkiem tylko jest to normą .

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,351 sek.

awbdpnac
vskkrivs
dfqyksyz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ibdpiyeu
wjkxjsvx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat