Wygląda na to, że inwestorzy którzy wskazali konto w obcym banku mogą niestety jednak mieć problem. Faktycznie po kontakcie z infolinia uzyskałem informację, że DM czeka na dyspozycję odblokowania środków przez Emitenta, przy czym środki są zablokowane na rachunkach PKO.
Skontaktowałem się więc z przedstawicielem Echo i uzyskałem informację, że takowa dyspozycja została złożona... wczoraj.
Wobec tego podjąłem próbę nawiązania kontaktu z centralą PKO BP. Dowiedziałem się, że obecnie trwa proces księgowania środków i jeszcze dziś zostaną zwolnione.
I tutaj zaczyna się problem. Otóż bank zrobi ze zwolnionymi środkami to co zapisujący zadeklarował przy zapisie. Jeśli był to przelew na konto, wyjście przelewu poza PKO BP zależy od tego czy księgowość DM zdąży przed 14:30. Jeśli nie, to przelewy wyjdą dopiero jutro. Jeśli uda się zaksięgować przed 14:30 to przelewy wyjdą dziś sesją Elixir. Krótko mówiąc poszkodowani będą inwestorzy, którym pieniądze wrócą jutro, lub posiadają rachunek maklerski w innym banku niż rachunek ROR gdzie mogą wypłacić pieniądze i podjąć pieniądze.
Nie widziałem co prawda żadnych papierów, ale wedle deklaracji i wyjaśnień wydaje się, że to brak odpowiedniego przepływu informacji wewnątrz PKOBP, powolne procedury i chyba jednak opieszałe działanie, faworyzujące własnych klientów są za to odpowiedzialne.