PARTNER SERWISU
milxktaf
22 23 24 25 26

Portfel pasywnego inwestora - Wojetek's stocks

daimond
0
Wpisów: 223
Wysłane: 17 lipca 2014 11:38:13
Wojtku, czy możesz przeanalizować kilka spółek: ITG, CAR, LBT, KSW, WAS, ATC, SON?

waszi
2
Wpisów: 168
Wysłane: 18 lipca 2014 20:25:36
Uuu trochę się nazbierało w kąciku życzeń:)
Wojtku jeśli nie czujesz sie przytłoczony i znajdziesz czas na jeszcze jedną pozycję to prosiłbym o K2 Internet.
Dziekuję.

ksysiol
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 10
Wysłane: 20 lipca 2014 20:15:10
Cześć.
Daimond, pocisnąłeś z tą listą delikatnie mówiąc. Czy Ty chcesz chłopa zniechęcić do prowadzenia dziennika i udzielania się tutaj na forum? Masz przecież już 23 strony w tym wątku i naprawdę sporo materiału z analizami Wojeteka. Facet niczego (chyba:)) ze swojej metodologii nie ukrywa i chętnie odpowiada na pytania. Nie warto byłoby zacząć działać samemu i przy okazji się czegoś nauczyć? Weź te kilka swoich spółek i sprawdź je chociaż pod kątem kierunku występującego trendu, bo już na dzień dobry widać, że część z nich jest od dawna w trendzie spadkowym lub horyzontalnym bez widoków na zmianę. Jeżeli po wykluczeniu nie spełniających podstawowych kryteriów stwierdzisz, że np. na którejś z nich zauważalny jest koniec korekty impulsu, ale nie będziesz miał pewności, wtedy pytaj. Ty się dowiesz być może czegoś nowego i wartościowego a i autor dziennika skorzysta, bo dostanie "cynka";)
Szanujmy czas swój i innych.
Pozdro i bez urazy.

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 286
Wysłane: 20 lipca 2014 20:41:41
Trochę się tego nazbierało ;) tak więc post "koncert życzeń":

EEX week

kliknij, aby powiększyć

Ostatni bardzo udany tydzień dla kursu spółki (ponad 10% up) nie zamazuje jednak negatywnego szerszego obrazu na wykresie tygodniowym. Kurs ciągle pod średnią (i to ona zadziałała jak opór dając podażowy cień). RSI wskazuje na możliwość wyczerpania spadków, pytanie czy tylko chwilowo. Kluczowym wsparciem obecnie jest 30 zł (psychologia jak i wcześniej testowane), poniżej dopiero 24zł może zadziałać (dawny szczyt). Od góry sporo oporów - te ważniejsze to strefa 40-41zł i ok 48zł. Podsumowując - może będzie z tego boczniak, dla mnie jednak sporo za wcześnie na zakup.

ITG week

kliknij, aby powiększyć

Coś dla łapaczy dołków. ITG z mocnego trendu wzrostowego przeszedł w konsolidację a następnie wszedł w trend spadkowy (dobry przykład, że trendy wzrostowe nie trwają wiecznie). Obecnie na RSI dość spore wyprzedanie, biorąc pod uwagę obecność wsparcia na poziomie ok 210 zł (ew psychologia 200zł) ostatnią niezdecydowaną świecę (doji) i znaczną odległość od średniej możliwe jest tu korekcyjne odbicie o kilka/kilkanaście procent. To jednak nie jest mój "styl gry".

CAR week

kliknij, aby powiększyć

Spółka która dała ponad rok temu ładny sygnał wzrostowy, który dał dobrze zarobić (ok 100%), choć trochę bez wolumenu to wykonano. Obecnie jednak to już tylko historia - kurs przebywa w konsolidacji, pod średnią a RSI jest w trendzie spadkowym, co może skutkować wejściem kursu w głębsze spadki. Obecnie działa wsparcie na 160zł więc możliwe jest odbicie, jednak bardzo możliwe że jeszcze w okolice 160 zł kurs zawita.

LBT week

kliknij, aby powiększyć

Dla mnie mało czytelny wykres (a jeśli coś takie jest to w to nie wchodzę). Niby jest linia trendu (ale przebita), wsparcie oznaczone, generalnie jednak kurs nie ma jednorodnego kierunku. Wszystkie opcje możliwe.

KSW week

kliknij, aby powiększyć

Kolejna fajna spółka z zeszłego roku. Dlatego fajna bo dała zarobić i fundamentalistom (tym prawdziwym, którzy potrafili przewidzieć skutki podaży na rynku rzepaku dla kursu) jak i technikom (mój sygnał oznaczyłem). Ostatnio mamy niezłe obroty i przebicie średniej - czy to powrót do wzrostów dopiero zobaczymy, obecnie zakładam ciągle konsolidację na poziomach 70-60zł. Dopiero wybicie kolejnego oporu (na ok 70zł) daje nowy sygnał wzrostowy.

WAS week

kliknij, aby powiększyć

Dość szeroki boczniak. Dla grających w nim możliwe że nadchodzi okazja złapania "dołu". "Bandy" czy wsparcia i opory oczywiste i oznaczone. Sam jednak boczniaków unikam bo niezbyt dają zarobić.

ATC week

kliknij, aby powiększyć

Pomijając podażową ścianę z lewej, to na ATC w dalszej/bliżej przyszłości może coś się "urodzi". Obecnie jednak po trendzie spadkowym mamy konsolidację (z rosnącym RSI co nieźle rokuje) jednak jest zdecydowanie za wcześnie by zajmować pozycję long.

SON week

kliknij, aby powiększyć

Moja dawna konkursowa spółka (wzięta na zasadzie kontynuacji trendu, co mimo słabego timingu na początku nieźle procentowało). Niestety wybita została linia trendu i realizuje się negatywny scenariusz dla kursu czyli wejście w trend spadkowy. Kluczowymi poziomami były okolice 7,9-8zł gdzie mieliśmy najpierw wyłamanie a następnie pullback (okazja dla spóźnialskich na wyjście). Obecnie możliwe, że kurs wykonuje korektę wzrostową jednak generalny kierunek jest spadkowy.

K2

kliknij, aby powiększyć

W długim terminie ciągle trend spadkowy, z linią trendu która przyszłości może zadziałać jako silny opór. Krótkoterminowo, możliwe że utworzyła się prowzrostowa formacja oRGR (trochę naciągana), RSI neutralnie więc może potencjał spadkowy się wyczerpał. Dla mnie jednak to nie jest szczyt marzeń (ani nawet średnia półka ;) ).

W najbliższym czasie będę na urlopie więc moja aktywność tutaj spadnie, kiedyś jednak trzeba wypocząć :).
Edytowany: 20 lipca 2014 20:43

daimond
0
Wpisów: 223
Wysłane: 20 lipca 2014 22:58:03
dzięki i sorki za tak długą listę życzeń wave

zlotowka
0
Wpisów: 2
Wysłane: 29 lipca 2014 11:28:21
Witam, mam pytanie do ciebie Wojtku, jako że jakiś czas temu analizowałeś kawę i dość ładnie wyłapałeś odbicie na niej co sądzisz o kukurydzy - jesli znajdziesz chwilę wolnego. Interesuejsz się coś rynkiem fx mam tu na myśli bardziej towary jak pary walutowe. pozdrawiam

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 29 lipca 2014 15:23:35
@zlotowka

Na kawie to był naprawdę dobry deal, mimo iż pewnie parę procent więcej jeszcze dałoby się z tego urwać. Płynnie przechodząc do drugiego pytania - fx traktuję tylko jako narzędzie jeśli jest mi niezbędne. W przypadku opisywanej kawy miałem pozycje na certyfikacie RCCOFAOPEN oraz na fx (pominę milczeniem brokera bo mi za reklamę nie płaci xxx tyś ;)). Pozycja na certyfikacie w moim mniemaniu zarobiła zdecydowanie za mało w stosunku do ruchu jaki na kawie był, pozycja na fx z racji dźwigni zarobiła zdecydowanie lepiej. Dlatego jeśli ktoś posiada odpowiednie zabezpieczenie (kapitał) i dobrze dobierze wielkość pozycji (jak i SL) to pewnie na surowcach lepiej zarobi na fx niż na certach (w przypadku mniejszych kwot dźwignia może okazać się problemem). Par walutowych nie ruszam - podobnie jak opcje to nie moja działka ;).

Corn week

kliknij, aby powiększyć

Corn dobrze nadawał się do antyhossy - oznaczyłem strzałką silny sygnał sprzedaży (wyłamanie wsparcia i kontynuacja trendu spadkowego), trochę temat przeoczyłem a można było nieźle zarobić. Czy to co obecnie widzimy to trwalsze odbicie ? Szczerze w to wątpię bo trochę to jest budowane "w powietrzu" - solidniejsze wsparcia oznaczyłem poniżej i raczej w ich bliskości spodziewałbym się mocniejszego ruchu wzrostowego. Generalnie jednak trend jest ciągle spadkowy i raczej powinno się szukać możliwości zagrań short na walorze.

Większe omówienie surowców mam w planach na weekend :).
Edytowany: 29 lipca 2014 15:24

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 30 lipca 2014 09:30:00
Wojtku, czy w wolnej chwili mógłbys przeanalizować technicznie DUON i ERGIS ?

ps

trzymasz jeszcze CPD ?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 30 lipca 2014 17:51:50
Trzymam CPD i KGH z SLami już na zysku. Z ostatnich transakcji miałem jeszcze wcześniej trochę PSW, z racji dynamicznych spadków NC30 zrealizowałem zysk. Stratne JSW było opisywane w kronice dość dokładnie.

Dzisiejsza sesja trochę zaskakująca - możliwe, że w antyhossie (którą trochę zaniedbałem ostatnio) za chwilę pojawią się mocne sygnały na W20 i mW40 a razem z nimi shorty.

kolega
PREMIUM
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 295
Wysłane: 30 lipca 2014 20:42:43
Wojtek,

czy to znaczy że otrzymałeś sygnał wyjścia z rynku
czy też zajęcie krótkiej pozycji

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 31 lipca 2014 08:42:05
WIG Banki week

kliknij, aby powiększyć

Jeden obraz - 1000 słów.

Na wykresie oznaczyłem jako O - ostrzeżenie. Średnia SMA30t wypłaszcza się, widać że trend słabnie, mogą się pojawiać dywergencje na RSI i robiony jest LH jak i LL (ale jeszcze nie kluczowy). W tej fazie już nie dokupuję akcji z takiego indeksu - żółte światło więc gdy je widzę z daleka (tj bez pozycji) hamuję i nie dokupuję, gdy z bliska (mam już pozycję) jadę (trzymam) ale uważnie używając analogii z sygnalizacją świetlną.

W - wyjście z akcji danego indeksu - typowe formacje typu podbitka, odbicie od dawnego wsparcia już niżej, wybicie wypłaszczonej średniej i brak powrotu ponad nią, zmiana trendu na RSI na spadkowy - to wszystko są sygnały wyjścia z takiego indeksu - oczywiście kluczowe jest też zachowanie na konkretnym walorze (bo może być dużo lepsze) i jego siła względem indeksu/podobnych spółek.

S - wejście w shorty - gdy nie mam większych (bo jakieś zawsze są), że wchodzimy w trend spadkowy. Wyłamanie ważnego wsparcia (długoterminowego), wybicie konsoli dołem, nachylenie średniej w dół, słabość względem reszty rynku.

Widać mniej więcej gdzie na bankach czekam na shorty (na FPKO już można było grać o jest RGR, FPEO na granicy sygnału)

W antyhossie o moich pomysłach na S będzie szerszej.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 31 lipca 2014 09:21:08
Nie mogę edytować a ucięło dość istotne słowo:

Cytat:
S - wejście w shorty - gdy nie mam większych wątpliwości (bo jakieś zawsze są), że wchodzimy w trend spadkowy.

corbolo
0
Wpisów: 34
Wysłane: 1 sierpnia 2014 15:36:51
Cześć. Bardzo konkretna i wartościowa kronika. Mam do Ciebie Wojtku dwa pytania:
- czy korzystasz z formacji świecowych?
- co to jest średni SMA30t? To samo co SMA30?

Dziękuję za dostęp do wiedzy i pozdrawiam thumbright

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 1 sierpnia 2014 18:57:39
@corbolo

1. Tak korzystam - stanowią cenne uzupełnienie informacji jakie dają średnia, RSI czy sam kształt wykresu. Nie są jednak dla mnie czynnikiem "stand alone" ;).

2. SMA30t - Simple moving average 30 okresowa t - od tygodni więc to średnia na wykresie tygodniowym. Czasami też pisałem tutaj o SMA100d czy SMA200d - czyli średnich ale na wykresie dziennym.
Edytowany: 1 sierpnia 2014 19:00

corbolo
0
Wysłane: 1 sierpnia 2014 20:04:19
Czy dostrzegasz oznaki odwrócenia trendu na pszenicy?

Fundamentalnie to w Europie zaczyna brakować pszenicy jakościowej - jest poszukiwana w Polsce przez odbiorców z Francji - nie mogą wywiązać się z podpisanych kontraktów, bankructwo Argentyny (możliwe problemy z dostawami, również dotyczy Soji). W Australii jest susza i zbiory będą niższe niż szacowane.
www.topagrar.pl/articles/aktua...

www.portalspozywczy.pl/zboza/w...
Edytowany: 1 sierpnia 2014 20:08

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 3 sierpnia 2014 12:11:00
Wpis surowcowy - m.in też dla corbolo.

Ropa Crude week

kliknij, aby powiększyć

Kiedyś na ropie można było świetnie zarobić na trendzie wzrostowym czy późniejszym spadkowym (2008-2009). Niestety to już przeszłość i od 2011 mamy boczniaka między 110 a 70 USD. Każda konsolidacja musi się kiedyś skończyć i powstaje z niej silny trend - pewnie i tu tak będzie. Póki co mamy spadki od poziomu 108 USD, które może zatrzyma prowizoryczna linia trendu wzrostowego jak i wsparcia z dawnych szczytów na 98 USD w początku zeszłego roku. Do obserwacji.

Złoto week

kliknij, aby powiększyć

Po silnych spadkach złoto od połowy 2013 buduje konsolidację na poziomach 1400-1200 USD. Czy będzie z tego odbicie i trend wzrostowy ? Bardzo możliwe, choć równie dobrze konsolidację kurs mógłby opuszczać dołem. W ostatnim czasie zmienność maleje, można wyrysować koncepcję trójkąta, z którego wybicie powinno wskazać trwalszy kierunek dla kursu. RSI wygląda bardzo pozytywnie (trend wzrostowy). Kluczowy opór oczywiście to 1400 USD, wsparcia ok 1230-1250 USD są istotne, mogą stanowić pierwszą linię obrony jak i potwierdzenie wzrostowych aspiracji Aurum.

Srebro week

kliknij, aby powiększyć

Trochę kalka sytuacji, która jest na złocie. Wygląda to o tyle ciekawiej że linię trendu spadkowego kurs niby przebił a teraz do niej wraca. Ciągle jednak nie ma negacji trendu spadkowego wyższym szczytem od poprzedniego. Oznaczyłem koncepcję zagrania - agresywniej ok 2000, albo z potwierdzeniem po przebiciu poprzedniego szczytu tj 2170. Wyjście poniżej minimów konsolidacji tj. 1850 neguje oczywiście cały układ i zapowiada kontynuację spadków.

Obu metalom szlachetnym z pewnością należy się bacznie przyglądać bo możliwe, że będą na nich wkrótce ważne rozstrzygnięcia.

Miedź week

kliknij, aby powiększyć

Gdzieś w internecie czytałem o hossie na miedzi... Cóż jaki analityk taka hossa :P Dla mnie jest to ciągle trend spadkowy. Ostatnio zaczęło robić się na koperku o tyle interesująco, że jest ponad średnią i próbował wybić linię trendu spadkowego. Brakuje jednak potwierdzenia nowym wyższym szczytem (powyżej 340 USD) jak ostatni dołek jest najniższym (brak higher low) co też nie najlepiej rokuje. Na plus dywergencja na RSI szczytów - obecny niższy został utworzony na wyższym RSI niż poprzedni wyższy cenowo high.

Wheat week

kliknij, aby powiększyć

Pszenica dała "popalić" wielu traderom w ostatnim czasie. Gdy już wydawało się, że wchodzi w trend wzrostowy nastąpiło załamanie i obecnie jesteśmy niżej niż pod koniec 2010. Z tego co pamiętam przed wybiciem w marcu były tutaj pytania o pszenicę i byłem sceptycznie nastawiony ze względu na nowy niższy dołek z lutego. Okazało się że opory ok 700 USD zadziałały (ładna formacja świecowa z początku maja)i zakończyły się mocnymi spadkami (godnymi wystąpienia w antyhossie - czego żałuję że nie wykorzystałem). Spodziewany wg mnie scenariusz to przy obecnym wyprzedaniu wzrostowa podbitka do poziomów ok 575 USD i dalsze spadki. Trwalsze wsparcia dopiero na poziomach 450-420 USD. Możliwe że ew podbitkę będę wykorzystywał do zajęcia pozycji krótkiej.

Corn week

kliknij, aby powiększyć

Trochę kalka z pszenicy. Opisywałem niedawno "kuku", wielkich zmian nie ma - ciągle spada ;). Sygnał ok 400 usd był bardzo silny i łatwy do wykorzystania. Na RSI mamy wyprzedanie więc ew korekty możliwe, ale trwalszy "grunt" kurs zapewne znajdzie dopiero ok 300 USD.

Coffee week

kliknij, aby powiększyć

Kontynuacja wzrostów na kawie ? Niewykluczone. Ostatni tydzień był bardzo interesujący, z jednej strony mamy kontynuację odbicia z poziomów 160 USD (dawne wsparcie a potem opór, do tego powrót do średniej i na koniec fibo 50%), z drugiej jednak poziomy ok 210 USD działają jako silny opór co uwidoczniło się podażowym cieniem na ostatniej świecy. Ich wybicie powinno spowodować kontynuację trendu wzrostowego.

Soy week

kliknij, aby powiększyć

11% w dół w tydzień ! Dziwne, że media się nie zainteresowały tematem (Putin ciekawszy, wiem) ale wykres wygląda arcyciekawie. Duża formacja RGR (która prawdopodobnie się realizuje, vide powrót do wyłamanej linii szyi w zeszłym tygodniu). Obecnie ok 1065 trzyma wsparcie jednak nie wygląda dla mnie ono na solidne i spodziewam się ruchu w okolice 900 USD. Przy obecnym wyprzedaniu oczywiście wzrostowe korekty jak najbardziej możliwe. Soję będę obserwował i bardzo możliwe że wyląduje w AH.

Natural gas future

kliknij, aby powiększyć

Na koniec trochę egzotyki czyli gaz. Spekulanci na wzrostach i spadkach w lutym/marcu mogli nieźle zarobić. Teraz otwiera się możliwość zajęcia pozycji short na dłuższy termin. Wybita w ostatnim czasie linia trendu wzrostowego, średnia opada, RSI w trendzie spadkowym i na dodatek trochę naciągana ale jednak formacja RGR. Kluczowa będzie możliwa obecnie korekta wzrostowa - jeśli dotrze tylko w okolice 4,22-4,30 to może to być świetne miejsce na zajęcie pozycji krótkiej (powrót do wybitego wsparcia). Wyjście ponad 4,80 oczywiście neguje spadkowy układ.

Edytowany: 3 sierpnia 2014 12:20

corbolo
0
Wysłane: 3 sierpnia 2014 17:18:47
Dziękuję Angel

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 7 sierpnia 2014 12:37:47
Liderzy hossy mają dość

Tak można streścić to co dziś widzimy na GPW - spółki średnie i małe w wielu przypadkach dają definitywne sygnały sprzedaży. Najczęściej są to walory, które po silnych wzrostach przeszły w konsolidacje a teraz je wyłamują dołem. Trochę przykładów:

Amica week

kliknij, aby powiększyć

Pisałem już o Amice wcześniej w kronice 7 czerwca 2014
Cytat:
Dalej spadkowo moim zdaniem. Ostatnie tygodnie to wzmocnienie pod średnią, raczej typowy powrót do wybitego wsparcia które teraz jest oporem niż powrót do wzrostu. Dla mnie stopem było wybicie wsparcia na 105zł jak i złamanie linii trendu. Jeśli trend wzrostowy miałby tu powrócić niezbędne jest wybicie 107zł a następnie oporu na 121zł. RSI potwierdza niestety spadki.

Zamet week

kliknij, aby powiększyć

Zametu chyba w kronice nigdy nie było - ale dziś daje ostateczny sygnał spadkowy. Może jeszcze zrobi podbitkę dla spóźnialskich, ale nowy trend jest raczej jasny.

Zetkama week

kliknij, aby powiększyć

Gwiazda mojego portfela z 2012-2013 (ile dała zarobić ? odsyłam tu: www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

Oznaczyłem sygnały sprzedaży - dziś mamy już finalny, choć były już wcześniej sygnały słabości na walorze i prawdopodobna dystrybucja. Możliwa ciągle podbitka (ze względu na wyprzedanie), później w grę może wejść wsparcie ok 50zł.

Z "starej gwardii" ostało się mocne Forte:

kliknij, aby powiększyć

Ciągle mamy na walorze trend wzrostowy, ale od dłuższego czasu negatywna dywergencja RSI z kursem się utrzymuje. Dla kogoś kto kupił po 10-15zł to nie problem bo finalnego sygnału sprzedaży ciągle nie ma. Jednak na dzień dzisiejszy bym w FTE nie wchodził ;).
Edytowany: 7 sierpnia 2014 12:52

corbolo
0
Wysłane: 21 sierpnia 2014 06:08:14
Wojtku, czy w ramach "kąciku życzeń" mógł byś przeanalizować Marvipol oraz Orange?

Pozdrawiam

Monrov
0
Wpisów: 12
Wysłane: 21 sierpnia 2014 12:49:29
Ja z kolei jeśli tylko masz jakiś wolny czas poprosiłbym o przyjrzenie się zapomnianemu już trochę Boryszewowi
Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

22 23 24 25 26

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,516 sek.

fyidirqf
gobunclr
myfkxqqi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qzpshlaf
qyqpnrfc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat