Wpis surowcowy - m.in też dla corbolo.
Ropa Crude week

kliknij, aby powiększyćKiedyś na ropie można było świetnie zarobić na trendzie wzrostowym czy późniejszym spadkowym (2008-2009). Niestety to już przeszłość i od 2011 mamy boczniaka między 110 a 70 USD. Każda konsolidacja musi się kiedyś skończyć i powstaje z niej silny trend - pewnie i tu tak będzie. Póki co mamy spadki od poziomu 108 USD, które może zatrzyma prowizoryczna linia trendu wzrostowego jak i wsparcia z dawnych szczytów na 98 USD w początku zeszłego roku. Do obserwacji.
Złoto week

kliknij, aby powiększyćPo silnych spadkach złoto od połowy 2013 buduje konsolidację na poziomach 1400-1200 USD. Czy będzie z tego odbicie i trend wzrostowy ? Bardzo możliwe, choć równie dobrze konsolidację kurs mógłby opuszczać dołem. W ostatnim czasie zmienność maleje, można wyrysować koncepcję trójkąta, z którego wybicie powinno wskazać trwalszy kierunek dla kursu. RSI wygląda bardzo pozytywnie (trend wzrostowy). Kluczowy opór oczywiście to 1400 USD, wsparcia ok 1230-1250 USD są istotne, mogą stanowić pierwszą linię obrony jak i potwierdzenie wzrostowych aspiracji Aurum.
Srebro week

kliknij, aby powiększyćTrochę kalka sytuacji, która jest na złocie. Wygląda to o tyle ciekawiej że linię trendu spadkowego kurs niby przebił a teraz do niej wraca. Ciągle jednak nie ma negacji trendu spadkowego wyższym szczytem od poprzedniego. Oznaczyłem koncepcję zagrania - agresywniej ok 2000, albo z potwierdzeniem po przebiciu poprzedniego szczytu tj 2170. Wyjście poniżej minimów konsolidacji tj. 1850 neguje oczywiście cały układ i zapowiada kontynuację spadków.
Obu metalom szlachetnym z pewnością należy się bacznie przyglądać bo możliwe, że będą na nich wkrótce ważne rozstrzygnięcia.
Miedź week

kliknij, aby powiększyćGdzieś w internecie czytałem o hossie na miedzi... Cóż jaki analityk taka hossa :P Dla mnie jest to ciągle trend spadkowy. Ostatnio zaczęło robić się na koperku o tyle interesująco, że jest ponad średnią i próbował wybić linię trendu spadkowego. Brakuje jednak potwierdzenia nowym wyższym szczytem (powyżej 340 USD) jak ostatni dołek jest najniższym (brak higher low) co też nie najlepiej rokuje. Na plus dywergencja na RSI szczytów - obecny niższy został utworzony na wyższym RSI niż poprzedni wyższy cenowo high.
Wheat week

kliknij, aby powiększyćPszenica dała "popalić" wielu traderom w ostatnim czasie. Gdy już wydawało się, że wchodzi w trend wzrostowy nastąpiło załamanie i obecnie jesteśmy niżej niż pod koniec 2010. Z tego co pamiętam przed wybiciem w marcu były tutaj pytania o pszenicę i byłem sceptycznie nastawiony ze względu na nowy niższy dołek z lutego. Okazało się że opory ok 700 USD zadziałały (ładna formacja świecowa z początku maja)i zakończyły się mocnymi spadkami (godnymi wystąpienia w antyhossie - czego żałuję że nie wykorzystałem). Spodziewany wg mnie scenariusz to przy obecnym wyprzedaniu wzrostowa podbitka do poziomów ok 575 USD i dalsze spadki. Trwalsze wsparcia dopiero na poziomach 450-420 USD. Możliwe że ew podbitkę będę wykorzystywał do zajęcia pozycji krótkiej.
Corn week

kliknij, aby powiększyćTrochę kalka z pszenicy. Opisywałem niedawno "kuku", wielkich zmian nie ma - ciągle spada ;). Sygnał ok 400 usd był bardzo silny i łatwy do wykorzystania. Na RSI mamy wyprzedanie więc ew korekty możliwe, ale trwalszy "grunt" kurs zapewne znajdzie dopiero ok 300 USD.
Coffee week

kliknij, aby powiększyćKontynuacja wzrostów na kawie ? Niewykluczone. Ostatni tydzień był bardzo interesujący, z jednej strony mamy kontynuację odbicia z poziomów 160 USD (dawne wsparcie a potem opór, do tego powrót do średniej i na koniec fibo 50%), z drugiej jednak poziomy ok 210 USD działają jako silny opór co uwidoczniło się podażowym cieniem na ostatniej świecy. Ich wybicie powinno spowodować kontynuację trendu wzrostowego.
Soy week

kliknij, aby powiększyć11% w dół w tydzień ! Dziwne, że media się nie zainteresowały tematem (Putin ciekawszy, wiem) ale wykres wygląda arcyciekawie. Duża formacja RGR (która prawdopodobnie się realizuje, vide powrót do wyłamanej linii szyi w zeszłym tygodniu). Obecnie ok 1065 trzyma wsparcie jednak nie wygląda dla mnie ono na solidne i spodziewam się ruchu w okolice 900 USD. Przy obecnym wyprzedaniu oczywiście wzrostowe korekty jak najbardziej możliwe. Soję będę obserwował i bardzo możliwe że wyląduje w AH.
Natural gas future

kliknij, aby powiększyćNa koniec trochę egzotyki czyli gaz. Spekulanci na wzrostach i spadkach w lutym/marcu mogli nieźle zarobić. Teraz otwiera się możliwość zajęcia pozycji short na dłuższy termin. Wybita w ostatnim czasie linia trendu wzrostowego, średnia opada, RSI w trendzie spadkowym i na dodatek trochę naciągana ale jednak formacja RGR. Kluczowa będzie możliwa obecnie korekta wzrostowa - jeśli dotrze tylko w okolice 4,22-4,30 to może to być świetne miejsce na zajęcie pozycji krótkiej (powrót do wybitego wsparcia). Wyjście ponad 4,80 oczywiście neguje spadkowy układ.