PARTNER SERWISU
agyrdera
24 25 26 27 28

Portfel pasywnego inwestora - Wojetek's stocks

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 286
Wysłane: 3 września 2014 12:39:52
Na Arcticu test 3,30 wydaje się praktycznie pewny. Potem korekta i dalsza wspinaczka jest możliwa. Wszedłem jeszcze przed wynikami na wybiciu 19.08, trochę też dobrałem na ostatniej korekcie i cierpliwie czekam :). Wyniki całkiem przyzwoite pokazali i chyba się rynkowi podobają.
Edytowany: 3 września 2014 12:40

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 3 września 2014 13:06:04
Wojtek a co myślisz o alumetalu? Zwróciłem na tą spółkę uwagę po wczorajszym wybiciu nowego szczytu na ładnym obrocie. Wyniki też przyzwoite a obecna "historia" spółki na GPW ma tą zaletę, że jedyna podaż to nie flipperzy próbujący wyjść na zero lub tnący straty a ci, którzy realizują zysk.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 3 września 2014 13:44:56
Cytat:
Wojtek a co myślisz o alumetalu? Zwróciłem na tą spółkę uwagę po wczorajszym wybiciu nowego szczytu na ładnym obrocie. Wyniki też przyzwoite a obecna "historia" spółki na GPW ma tą zaletę, że jedyna podaż to nie flipperzy próbujący wyjść na zero lub tnący straty a ci, którzy realizują zysk.

Wyniki Alumetalu bardzo mi się podobają (bardziej niż ATC np) jak i sama wycena w porównaniu z Ketami jest niższa (a dynamika wyników może być przecież od Kęt lepsza). Podkreśliłem fragment twojej wypowiedzi gdyż na świeżych spółkach (ale nie debiutach !) gdzie nie ma starej podaży (często jeszcze z 2007) potrafią się ładne trendy kształtować (np. w zeszłym roku Feerum - tak na marginesie obecny wykres to świetna lekcja dla tych co SL nie uznają). Według podobnego klucza kupiłem Global Cosmed. Ważną kwestią jest dopasowanie sobie wykresu i odpowiednie odczytanie sygnałów (obroty, świece).

AML day

kliknij, aby powiększyć

GLC week

kliknij, aby powiększyć

Na obu spółkach wybicia z obrotami, nowe all time high tak więc znakomite sygnały kupna. Oczywiście obecnie już trochę te spółki urosły i możliwe są na nich korekty (które będą mogli wykorzystać spóźnialscy i ci którzy chcą powiększyć pozycje).
Edytowany: 3 września 2014 13:54

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 4 września 2014 09:31:57
Wojetek napisał(a):
Na Arcticu test 3,30 wydaje się praktycznie pewny. Potem korekta i dalsza wspinaczka jest możliwa. Wszedłem jeszcze przed wynikami na wybiciu 19.08, trochę też dobrałem na ostatniej korekcie i cierpliwie czekam :). Wyniki całkiem przyzwoite pokazali i chyba się rynkowi podobają.

Na jakim poziomie postawiłeś stopa? Do poprzedniego lokalnego minimum na wykresie tygodniowym (okolice 2.32 zł) jest ponad 20% licząc od wybicia z 19.08.2014 więc troche daleko.
Pytanie ma cel czysto edukacyjny.

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 4 września 2014 11:01:31
Wojtku, dziś ładne wybicie na DUON.

możesz rzucić technicznym okiem? czy to co widać może utworzyc spodek?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 4 września 2014 11:14:09
@cyzo

Dobre pytanie. Na wykresie tygodniowym faktycznie sensowny stop to dopiero 2,32 i jest to za daleko (20% SL dla mnie to absolutny max - zresztą nieprzestrzeganie tej zasady bardzo źle się kończy). W ustawianiu SL zawsze jednak schodzę o jedną ramkę niżej dla precyzji - w tym przypadku więc na wykres dzienny (ktoś grający na day może schodzić na H4, a z H4 na H1 itd). Na wykresie dziennym udało mi się znaleźć trochę lepsze miejsce na SL (choć bardziej ryzykowne)

ATC day

kliknij, aby powiększyć

SL1 czyli 2,52 był w okolicach SMA200d jak i też dołkiem (a wcześniej szczytem konsolidacji). Przy wybiciu 2,9 (na tyle kupowałem) zdawałem sobie sprawę że korekta może powrócić w okolice nawet poprzedniego minidołka czyli 2,70, ale zejście niżej będzie dyskwalifikowało siłę sygnału kupna (korekty przy najlepszych sygnałach kupna są małe i nie pozwalają na wiele spóźnialskim). SL na 2,52 czyli 0,38zl to ok 13% ryzyka więc w dopuszczalnej normie. Jak widać potem korekta była i nie taka mała. Po wczorajszym wybiciu nowego szczytu ponad 3,12 przesunąłem na SL2 czyli poprzedni dołek (dokładniej to pod) na 2,69 więc mam jeszcze 7% na walorze ryzyka. Po dojściu do 3,3 pewnie będzie korekta i po możliwym wyjściu wyżej mogę znów przesunąć SL na miejsce gdzie korekta się zakończyła. Mam nadzieję że w miarę obrazowo to opisałem - na początku kroniki można pośledzić zagranie na Kanii dokładnie wg tego sposobu: www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...
Sposobem na skrócenie sobie SL jest kupno na korekcie po wybiciu (też to sposób jak się spóźniło na wybicie) - kwestia tylko znalezienia dobrego miejsca w korekcie (przydają się bardzo formacje świecowe typu młot, doji, objęcie hossy itd).

@flesz

Duon week

kliknij, aby powiększyć

Może nie jest to idealny spodek (trochę poszarpany i "brzegi" są niskie) ale jako wybicie z konsolidacji w kształcie prostokąta i kontynuacji trendu wzrostowego to się jak najbardziej nadaje. Zwracam uwagę na RSI które potwierdzało boczniaka - wyjście z tej niskiej zmienności górą na RSI potwierdzi sygnał kupna. SL gdzieś około 1,5 (bo dół konsolidacji za daleko) a test poziomów 1,96-2 przy utrzymaniu tego podejścia możliwy. Tak na marginesie obrót na tym wybiciu całkiem przyzwoity. Trzeba też pamiętać o fakcie przynależności Duonu do WIG250 który jest w bessie co zwiększa ryzyko false break.
Edytowany: 4 września 2014 11:23

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 4 września 2014 11:35:09
dzięki za expresowy wpis :)

DUO obserwowałem już od dawna, zauważając właśnie, że zachowuje się znacznie lepiej niż jego index. Podobnie zresztą ATC, GRI (które tez wydaje się bliskie jakiegoś ruchu) i pewnie jeszcze pare innych.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 4 września 2014 12:44:16
Trochę szerszy wpis z racji chwili wolnego czasu jak i arcyciekawej sytuacji na gpw. 8 czerwca pisałem:

Cytat:
Niewątpliwie jesteśmy w interesującym miejscu. Od dołu dogoniła kurs LT, zadziałała jako wsparcie i powinna dalej wspierać trend wzrostowy. Na RSI również oznaczyłem fakt iż coś się dzieje - zmiana trendu z spadkowego ? Bardzo możliwe. Sama korekta od listopada (mająca formę konsolidacji) nie przebiła trwale istotnego wsparcia na 50 000 pkt - każde naruszenie wsparcia owocowało odbiciem tak więc potwierdza się istotność tej bariery. Pozytywnie wygląda również wybicie ostatniego szczytu na 52 800 i powinno zachęcać do dalszych wzrostów. Najbliższe opory to 54 000 i 55 300.

www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

Miejsce było trochę podobne do obecnego jednak jak się okazało WIG nie miał siły na podejście nawet do 54 000 pkt i nastąpiła kolejna fala spadków (będąca pewnie nie tylko dla mnie rozczarowaniem). Kluczowy wtedy był brak potwierdzenia w nowym szczycie (więc wybicia szczytu z lutego). Obecnie szczyt z czerwca już został wybity więc sytuacja przedstawia się znacznie lepiej. Do pełni szczęścia brakuje oczywiście opuszczenia całego tego boczniaka więc wybicia szczytów z listopada 2013.

WIG week

kliknij, aby powiększyć

Zagrożenia w postaci RGRa na DAX, ew podobnej formacji na Nikkei czy paraboli na SP500 są powszechnie znane - skupmy się więc na pozytywach :). Które indeksy radziły sobie i radzą najlepiej ?

kliknij, aby powiększyć

Nic nowego od czerwca. Wtedy najmocniejsze były duże spółki i tak pozostało. W20 przoduje a potem daleko w tyle W50. WIG250 jeszcze gorzej więc lepiej od małych spółek trzymać się z daleka (chyba że się mocno wyróżniają na tle indeksu lub ich w tym indeksie nie ma) Ciekawie wygląda kolejny fakt jesli rozbić mwig40 i wig50:

kliknij, aby powiększyć

mwig40 jest blisko W20 a WIG50 znacznie słabszy. Warto więc poszukać różnic składach W40 i W50 bo są one spore. Robiąc zestawienie w excelu wyszło mi coś takiego:

kliknij, aby powiększyć

Wykreśliłem spółki które się powtarzały w obu indeksach (gdyż na różnicę w stopach zwrotu nie mają wpływu) i zostawiłem to co zostało.

Wniosek jest prosty - spółki z lewej strony są znacznie mocniejsze (średnio) od tych z prawej strony i stąd różnice w zachowaniu indeksów.

Przechodząc do indeksów sektorowych (8.06 wyszły najmocniejsze energetyka, chemia i banki - co ciekawe pierwsze dwa dały zarobić w 3m 5-8% a banki na ok 0%).

Indeksy sektorowe 3m

kliknij, aby powiększyć

5m

kliknij, aby powiększyć

1y

kliknij, aby powiększyć

Wyraźnym liderem pozostaje energetyka, dobrze radzą sobie chemia jak i banki. Deweloperzy (budowlanka podobnie) w ogonie. Z paliwami jest o tyle ciekawa sytuacja że długoterminowo są słabe, ale w krótkim terminie wyglądają lepiej więc warto je obserwować.

W następnym wpisie sytuacja techniczna na najlepszych indeksach jak i same moim zdaniem interesujące spółki.
Edytowany: 4 września 2014 12:52

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 4 września 2014 14:28:11
Cytat:
W następnym wpisie sytuacja techniczna na najlepszych indeksach jak i same moim zdaniem interesujące spółki.

oo, to będzie pewnie cos o NCINDEX :)

Wloczykij
0
Wpisów: 584
Wysłane: 4 września 2014 18:01:12
Witam, do analizy proponuję Impexmetal. Kurs po wynikach za I półrocze (wyraźnie lepsze od konsensusu)wyszedł ponad linię trendu spadkowego. Zmienność spadła a obroty rosną. Jakie są szanse na wybicie? Jakie główne opory? Dziękuję i Pozdrawiam :)
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 4 września 2014 19:04:59
IPX week na życzenie

kliknij, aby powiększyć

Faktycznie po wynikach kurs odbił, ale moim zdaniem jest to tylko odreagowanie w spadkach/konsolidacji. Pierwszy opór z jakim kurs się musi zmierzyć to ok 2,70 (dawny szczyt jak i wsparcie). Do wejścia w trend wzrostowy daleka droga bo dopiero wybicie 3,85 daje takie perspektywy. Wsparcia oznaczyłem, na plus RSI bo wyszło z trendu spadkowego, nie przekonują natomiast obroty.

Wracając do indeksów oprócz energetyki, banków i chemii, nieźle wyglądają też media (surowce i telekomy też są bardzo dobre ale głównie wpływ na te indeksy mają Orange i KGHM).

kliknij, aby powiększyć

WIG Chemia i WIG MEDIA razem bo sytuacja na nich jest bardzo podobna:

wig media week

kliknij, aby powiększyć

wig chemia week

kliknij, aby powiększyć

Na obu indeksach mamy konsolidacje w których obecnie kurs znajduje się blisko górnej "bandy" prostokąta. Powstaje więc możliwość wygenerowania sygnału kupna z wybicia takich prostokątów i kontynuacji trendu wzrostowego. RSI na mediach zdradza pewne symptomy chęci większego ruchu w górę. Chemia natomiast jest o tyle w lepszej sytuacji że będzie atakować swoje all time high więc nie ma już dalej oporów (media mają).

WIG Energia week

kliknij, aby powiększyć

Strong buy w wielkim skrócie dla energetyki. Jest relatywnie bardzo silna i do tego wybiła swoje historyczne szczyty z 2011. Nie ma wyżej oporów, wybicie zostało potwierdzone obecną świecą (marubozu raczej utrzymają w piątek) jedynie obrót mógłby być lepszy. Podsumowując spółki energetyczne wydają się must have dla portfela.

WIG banki week

kliknij, aby powiększyć

Banki w ostatnim czasie mocno rosną (co ma przełożenie na W20) i możliwe że wygenerują nowy sygnał kupna. Niestety istnieje ryzyko ukształtowania się RGRa i dopiero wybicie ok 8900 pkt oddala to ryzyko. Te poziomy (okolice 9000 pkt) dla indeksu są również ważne dlatego, że jest to szczyt z 2007 roku (widać więc banki znalazły nieprzypadkowe miejsce na odpoczynek). Na plus można zaliczyć sygnały z RSI (zmiana trendu z spadkowego na konsolidację/wzrostowy) jak i wybronienie linii trendu wzrostowego rozpoczętego w 2012 roku.

Na koniec tego posta coś dla ostrych spekulantów

WIG Ukraine week

kliknij, aby powiększyć

Możliwe że indeks ukraińskich spółek kończy/przerywa trend spadkowy i zmienia go na konsolidację. Obecne miejsce daje możliwość "złapania dołka" gdyż po wybiciu nowych minimów pojawiła się obronna świeca i to na niezłych obrotach. Oczywiście jest to ciągle zagranie obarczone sporym ryzykiem, ale nie pozbawione sensu.Oznaczyłem też opory do których indeks mógłby odbić.

NC30

kliknij, aby powiększyć

Po wzrostach ten indeks przeszedł w regularną bessę. Teraz ma szansę na odreagowanie a nawet dłuższe zatrzymanie spadków, gdyż dotarł do historycznych wsparć. Dodając do tego wyprzedanie na RSI to może być spekulacyjna okazja.

Jutro w poście wrzucę moje top10 picks (zdradzić mogę że PGE i Alumetal już ujawniłem) na najbliższe miesiące (albo i dłużej :)).
Edytowany: 4 września 2014 19:25

Damian1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 4 września 2014 19:50:15
Witam,

Jeśli w Twoich analizach Top10 nie pojawi się BDX oraz AMC to poproszę o krótką ich analizę. Dzięki wielkie.

Wloczykij
0
Wpisów: 584
Wysłane: 4 września 2014 22:19:42
Dziękuję za IPX. Na wykresie tygodniowym faktycznie nie wygląda tak przełomowo. Zobaczymy czy przebije 2,70. Pozdrawiam.

Co do energetyki, zaskoczyło mnie to szybkie odreagowanie do ceny sprzed odjęcia PDD na PGE... Czy wchodzenie teraz nie jest za ryzykowne, po takich szybkich wzrostach? Przy okazji lipcowego book buildingu spekulowano że kolejny pakiet SP może chcieć sprzedać po odjęciu dywidendy. Kurs atrakcyjny więc jeśli tylko mają potrzeby w PIR to może być powtórka z rozrywki.
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 5 września 2014 15:14:44
Obiecane top 10 picks na końcówkę roku jak i trochę kącika życzeń ;).

Lista jest ułożona w kolejności od najlepszego picka do najsłabszego. Oczywiście ten ostatni i tak jest lepszy wg mnie od ok trzystu paru spółek na gpw :).

1. PGE week

kliknij, aby powiększyć

Początkowo miejsce na szczycie rankingu miała zająć Energa (jest na 2) jednak przez RSI (opisane przy ENG) jest inaczej. Wykres PGE wygląda bardzo pozytywnie, od dłuższego czasu mamy silny trend wzrostowy. Po przystanku na poziomach oporów (historycznych max) zostały one wybite i kurs kroczy dalej. Sam kupowałem jeszcze przed dywidendą (okazała się dodatkowym bonusem), osobom bez pozycji polecam pilną obserwację i szukanie okazji na lokalnej korekcie (jest jak najbardziej możliwa). Jak już wcześniej pisałem WIG-Energia bardzo dobrze się zachowuje a PGE to jego kluczowy składnik więc warto je mieć w tej energetycznej hossie.

2. Energa week

kliknij, aby powiększyć

Podobny jeśli nie lepszy wykres od PGE. Spółka ciągle w trendzie wzrostowym, oporów do pokonania brak a do tego mocna świeca wybijająca poprzednie szczyty (nawet coś na wolumenie się tam działo). Przynależy też do WIG-Energia i jest od niego nawet silniejsza:

kliknij, aby powiększyć

Sam kupowałem spółkę na wczorajszym wybiciu, możliwe że obecnie robi korektę dla spóźnialskich. Istnieje jednak ryzyko na RSI - oznaczyłem trend spadkowy który trwał (i stanowił dywergencję do kursu). Obecnie jego linia na RSI została wybita - ale nowego wyższego szczytu nie ma. Jest to pewien czynnik ryzyka podobnie jak ryzyko polityczne podaży akcji o którym pisał Włóczykij (podobnie PGE).

3. Forte week

kliknij, aby powiększyć

Jedna z moich ulubionych spółek, która płaci regularnie dywidendę, poprawia wyniki jak i rośnie (w ostatnim czasie konsolidacja). Wygląda na to, że jest o krok od sygnału kupna kontynuacji trendu - po wybiciu konsolidacji trwającej od początku roku. Zwracam uwagę na obrót, który pojawił się w ostatnich dwóch tygodniach jak i możliwe przełamanie spadków na RSI. Od swojego indeksu (silnego mw40) jest też silniejsza.

4. Cyfrowy Polsat week

kliknij, aby powiększyć

Silny trend wzrostowy na Polsacie trwa już praktycznie od dwóch lat. Wybicie oporu na 24,5 dało kolejny sygnał kupna, obecnie możliwe że kurs jest w korekcie i w okolice dawnego oporu zawita. RSI potwierdza trend wzrostowy, jedynie nie widać wzrostu obrotów. Spółka od indeksu wig_media również znacznie silniejsza:

kliknij, aby powiększyć

Sygnał kupna na wig_media jaki może się niedługo pojawić będzie dodatkowym potwierdzeniem wzrostów dla CPS.

5. Ciech month

kliknij, aby powiększyć

Na Ciech zwracałem uwagę już w czerwcu kiedy to był blisko wybicia oporów na 35zł. Opory zostały wybite, trend wzrostowy w dalszym ciągu silny, jedynie trochę obrotów brakuje. WIG_chemia bardzo dobrze sobie w ostatnim czasie radził a Ciech w krótkim terminie (zwłaszcza 3m) wykazuje się nawet większą siłą.

6. Alumetal day

kliknij, aby powiększyć

Mój sierpniowy zakup (wybicie z konsolidacji oznaczyłem). Podobnie jak Energa "świeży wykres" bez starej podaży, do tego wybicie z potwierdzeniem obrotami. Spółka nie jest w indeksie Wig250 (choć pewnie tam trafi). Obecnie RSI ciągle w strefie wykupienia, bardzo możliwe że kurs będzie się konsolidował w okolicach 40zł.

7. ING BSK week

kliknij, aby powiększyć

Walor pierwszy sygnał kupna dał już w połowie 2013 roku. Wtedy akurat go nie wykorzystałem (miałem lepsze moim zdaniem spółki w portfelu wtedy jak mi się wydawało, na ing od lat zawsze też była kiepska zmienność). Był to sygnał kupna potwierdzony obrotami (oznaczyłem, co ciekawe przy wybiciu kolejnego szczytu znów obroty rosły). Obecnie kurs wybił nowy szczyt jak i konsolidację w której się znajdował co powinno zaowocować kontynuacją wzrostów. Brakuje niestety na tym wybiciu obrotów. Znów spółka znacznie lepsza od swojego indeksu:

kliknij, aby powiększyć

8. Sanok week

kliknij, aby powiększyć

Spółka, która bardzo podobnie zachowywała się jak Forte w 2013 roku. Od listopada 2013 jest w konsolidacji (znów podobieństwo), również należy do mwig40 i w ostatnim czasie zdradza chęci wybicia tego boczniaka. Obroty pojawiły się już w zeszłym tygodniu, na RSI możliwe że trend spadkowy/konsolidacja się kończy, brakuje tylko wybicia nowych szczytów. Zwracam uwagę też na ostatnią krótkoterminową siłę waloru w porównaniu do indeksu (w średnim terminie 5m też to widać)

kliknij, aby powiększyć

9. Kety week

kliknij, aby powiększyć

Kolejne wybicie konsolidacji i kontynuacja trendu wzrostowego. Problem polega na tym, że wybicie nastąpiło w połowie sierpnia (z czego niestety nie skorzystałem) a obecnie kurs jest znacznie wyżej. Sam czekam na większą korektę (pytanie kiedy nastąpi i czy będzie w okolice 220zł), możliwe że przy silnym rynku będzie trzeba na większe spadki tutaj długo czekać. Bardzo interesująco wyglądają obroty z ostatnich tygodni - widać , że ktoś intensywnie kupuje...

10. Work Service week

kliknij, aby powiększyć

Gdy ta spółka debiutowała niezbyt podobał mi się jej prospekt. Okazuje się jednak, że ich biznes rośnie podobnie jak kurs od dłuższego czasu. W obecnym tygodniu mamy wybicie konsolidacji trwającej od lutego przy pewnym ożywieniu na wolumenie (mogło by być lepsze). RSI zdaje się potwierdzać wzrostowy potencjał a na wykresie dziennym wygląda na to ze trwa mała korekta. Zagrożeniem jest fakt, że spółka należy do słabego indeksu (Wig250) i dopiero w ostatnim czasie straciła z nim korelację:

kliknij, aby powiększyć

Wszystkie powyższe spółki pokazały dobre lub bardzo dobre wyniki co również było istotnym kryterium filtrującym sygnały techniczne. Z wyżej opisanych sam posiadam 6 z nich :). Jak widać ranking skupił się na spółkach średnich i dużych z najlepszych indeksów. Celowo odrzucam małe spółki (bo się słabo zachowują) jak i NC (j/w).

W moim rankingu nie zmieściło się parę innych interesujących spółek (głównie technicznie), które jednak czytelników mogą zainteresować ("ławka rezerwowych" - PZU, Novita, Paged, Newag, Polna).

Na koniec kącik życzeń:
BDX week

kliknij, aby powiększyć

Trend wzrostowy od dłuższego czasu na Budimexie został przerwany przez nudną konsolidację. Istnieje spore ryzyko wykończenia prawego ramienia formacji RGR, ew dalszy ruch boczny. Dlaczego nie chciałbym mieć obecnie BDX w portfelu (a nic z budowlanki) ?

kliknij, aby powiększyć

Ciekawiej może na kursie być dopiero gdy BDX pokona opór na 135 zł. Kluczowe wsparcie oczywiście obecnie to dół konsolidacji (jak i możliwa linia szyi RGR) ok 110 zł.

AMC week

kliknij, aby powiększyć

Amicę spisałem już na straty po tym jak wybiła dołem 95zł robiąc nowy niższy dołek. Po dwukrotnym testowaniu wsparcia na 85zł kurs odbił i nawet przebił opór na 106,5zł. Możliwe jest że kurs będzie dalej w boczniaku. Kontynuacja wzrostów oczywiście możliwa, jednak kluczowym będzie pokonanie oporu na 115zł. Obroty w ostatnim czasie są bardzo interesujące - warto obserwować.
Edytowany: 5 września 2014 15:30

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 5 września 2014 17:30:17
Ponieważ nie mam dokładnie portfela złożonego z 10 top picks swoich (ani też nie mam równych udziałów kwotowych między nimi), stworzyłem na myfund zgodnie z sygnałami kupna z ostatnich 2 tygodni portfolio z opisanych spółek, aby śledzić jego zachowanie się do końca roku. Zasady proste - 2 tys na walor, razem cały portfel 20 tys. W przypadku wybicia SL (gdzie są zachowam dla siebie) zostaje gotówka do końca roku. Prowizja 0,38%. Do kupienia tam zostały KTY gdzie czekam na korektę. Cele portfela - 10% do końca roku stopy zwrotu na całym portfelu i pobicie WIGu przy pasywnym podejściu (tylko SLe pilnują). Aktualizacja wyników raz na miesiąc tutaj w wątku (ale znacznie mniejsze omówienie niż było w portfelu pasywnym). Wszystko więc mam nadzieję jest transparentne i jasne :).

Pierwsze notowanie (prolog) 05.09.2014

kliknij, aby powiększyć

Portfel: +4,01%
WIG za 2 ostatnie tygodnie: +4,02%

Następne notowanie 3-4 października. Portfel antyhossy będę musiał przemyśleć, bo niestety nie widzę aktualizacji na myfund stóp zwrotu z certyfikatów na pszenicę czy gaz a pozycji foreksowych nie chcę tam wrzucać.
Edytowany: 5 września 2014 17:43

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 12 września 2014 10:13:38
Życzenie do kącika życzeń: Stalprodukt salute

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 12 września 2014 19:38:24
STP week

kliknij, aby powiększyć

Bardzo ciekawy temat. Z tego co czytałem spółka fundamentalnie bardzo poprawia wyniki (i tą tendencję ma utrzymać). Na wykresie w mijającym już tygodniu mamy niezłe wybicie (jakość konsolidacji na STP pozostawiała sporo do życzenia, były dwa false breaks, sygnał kupna 5.09 zrobiony na shooting star) na przyzwoitych obrotach. Wolumen zdradzał zainteresowanie silnych rąk papierem już kilka tygodni wcześniej. Kto nie kupił w okolicach 240-248 ten musi poczekać na korektę, która prawdopodobnie jest blisko patrząc na kształt piątkowej świecy. Możliwe że kurs zawita w okolice 250-260 zł - kupno na korekcie pozwala też na krótszego SL (bo obecny to ok 219 zł więc ok 11%). Na wykresie oczywiście możliwe, że widzimy kształtujący się oRGR albo duży cup&handle ale nie wyciągałbym zbyt daleko idących wniosków. Czynnikiem ryzyka dla STP jest indeks w którym się znajduje (WIG250) będący w bessie. Obecnie na nim możliwe, że widzimy końcówkę wzrostowej korekty. STP stracił korelację z swoim indeksem w sierpniu ale może do niej powrócić.

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 12 września 2014 19:38

catchduck
0
Wpisów: 109
Wysłane: 13 września 2014 16:39:28
Wojetek, czy mógłbyś rzucić okiem na Serinusa na dziennym. Czy tam aby nie zanosi się na pokonanie linii trendu spadkowego zapoczątkowanego w XI 2013. Ostatnia wzrostowa świeca była przy stosunkowo przyzwoitym wolumenie. EMA 20 i 50 lekko zmieniają kierunek w górę. RSI tez chyba dobrze wygląda. Czy tu popyt ma szanse?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 14 września 2014 17:24:16
@catchduck

SEN day

kliknij, aby powiększyć

Dawny KOV, zmieniła się nazwa ale spółka nie (czyt. w koszyku pt. "spekuła" ). Na dziennym średnie, które zaproponowałeś (faktycznie rosną) są raczej dla krótkoterminowców i bardziej pasują do szybszych rynków derywatowych niż akcji (no ale SEN to spekulacyjna spółka z drugiej strony). Ja podałem z SMA 50 100 i 200 - jak widać wszystkie opadają i są mocno rozstrzelone więc generalnie mamy trend spadkowy z wzrostową korektą. LT oznaczyłem i tam prawdopodobnie zmierza kurs. RSI na dziennym niezłe, nawet jest wybicie ostatniego mini szczytu ale wątpliwości rozwiewa wykres tygodniowy:

kliknij, aby powiększyć

Sytuacja jasna - kurs robi korektę w okolice dawnego wsparcia które teraz jest oporem. Razem z LT (dość stromą) stanowi to poważny opór i raczej tam okazja jest dla miśków a nie byków ;). Ale do tego miejsca popyt ciągle ma przed sobą możliwości. W dalszej perspektywie lepsza dla popytu byłaby długa konsolidacja niż ostry rajd w górę (Vka).

catchduck
0
Wpisów: 109
Wysłane: 14 września 2014 18:16:26
Dziękuję Wojetek. Ja wiem, że to spekulacja krótkoterminowa, ale cóż więcej mozna robić z taką spółką.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

24 25 26 27 28

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,535 sek.

hmylhlgu
lwgommbt
acbxlnnw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oaloxyzi
xjspdrdi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat