Obiecane top 10 picks na końcówkę roku jak i trochę kącika życzeń ;).
Lista jest ułożona w kolejności od najlepszego picka do najsłabszego. Oczywiście ten ostatni i tak jest lepszy wg mnie od ok trzystu paru spółek na gpw :).
1. PGE week

kliknij, aby powiększyćPoczątkowo miejsce na szczycie rankingu miała zająć Energa (jest na 2) jednak przez RSI (opisane przy ENG) jest inaczej. Wykres PGE wygląda bardzo pozytywnie, od dłuższego czasu mamy silny trend wzrostowy. Po przystanku na poziomach oporów (historycznych max) zostały one wybite i kurs kroczy dalej. Sam kupowałem jeszcze przed dywidendą (okazała się dodatkowym bonusem), osobom bez pozycji polecam pilną obserwację i szukanie okazji na lokalnej korekcie (jest jak najbardziej możliwa). Jak już wcześniej pisałem WIG-Energia bardzo dobrze się zachowuje a PGE to jego kluczowy składnik więc warto je mieć w tej energetycznej hossie.
2. Energa week

kliknij, aby powiększyćPodobny jeśli nie lepszy wykres od PGE. Spółka ciągle w trendzie wzrostowym, oporów do pokonania brak a do tego mocna świeca wybijająca poprzednie szczyty (nawet coś na wolumenie się tam działo). Przynależy też do WIG-Energia i jest od niego nawet silniejsza:

kliknij, aby powiększyćSam kupowałem spółkę na wczorajszym wybiciu, możliwe że obecnie robi korektę dla spóźnialskich. Istnieje jednak ryzyko na RSI - oznaczyłem trend spadkowy który trwał (i stanowił dywergencję do kursu). Obecnie jego linia na RSI została wybita - ale nowego wyższego szczytu nie ma. Jest to pewien czynnik ryzyka podobnie jak ryzyko polityczne podaży akcji o którym pisał Włóczykij (podobnie PGE).
3. Forte week

kliknij, aby powiększyćJedna z moich ulubionych spółek, która płaci regularnie dywidendę, poprawia wyniki jak i rośnie (w ostatnim czasie konsolidacja). Wygląda na to, że jest o krok od sygnału kupna kontynuacji trendu - po wybiciu konsolidacji trwającej od początku roku. Zwracam uwagę na obrót, który pojawił się w ostatnich dwóch tygodniach jak i możliwe przełamanie spadków na RSI. Od swojego indeksu (silnego mw40) jest też silniejsza.
4. Cyfrowy Polsat week

kliknij, aby powiększyćSilny trend wzrostowy na Polsacie trwa już praktycznie od dwóch lat. Wybicie oporu na 24,5 dało kolejny sygnał kupna, obecnie możliwe że kurs jest w korekcie i w okolice dawnego oporu zawita. RSI potwierdza trend wzrostowy, jedynie nie widać wzrostu obrotów. Spółka od indeksu wig_media również znacznie silniejsza:

kliknij, aby powiększyćSygnał kupna na wig_media jaki może się niedługo pojawić będzie dodatkowym potwierdzeniem wzrostów dla CPS.
5. Ciech month

kliknij, aby powiększyćNa Ciech zwracałem uwagę już w czerwcu kiedy to był blisko wybicia oporów na 35zł. Opory zostały wybite, trend wzrostowy w dalszym ciągu silny, jedynie trochę obrotów brakuje. WIG_chemia bardzo dobrze sobie w ostatnim czasie radził a Ciech w krótkim terminie (zwłaszcza 3m) wykazuje się nawet większą siłą.
6. Alumetal day

kliknij, aby powiększyćMój sierpniowy zakup (wybicie z konsolidacji oznaczyłem). Podobnie jak Energa "świeży wykres" bez starej podaży, do tego wybicie z potwierdzeniem obrotami. Spółka nie jest w indeksie Wig250 (choć pewnie tam trafi). Obecnie RSI ciągle w strefie wykupienia, bardzo możliwe że kurs będzie się konsolidował w okolicach 40zł.
7. ING BSK week

kliknij, aby powiększyćWalor pierwszy sygnał kupna dał już w połowie 2013 roku. Wtedy akurat go nie wykorzystałem (miałem lepsze moim zdaniem spółki w portfelu wtedy jak mi się wydawało, na ing od lat zawsze też była kiepska zmienność). Był to sygnał kupna potwierdzony obrotami (oznaczyłem, co ciekawe przy wybiciu kolejnego szczytu znów obroty rosły). Obecnie kurs wybił nowy szczyt jak i konsolidację w której się znajdował co powinno zaowocować kontynuacją wzrostów. Brakuje niestety na tym wybiciu obrotów. Znów spółka znacznie lepsza od swojego indeksu:

kliknij, aby powiększyć8. Sanok week

kliknij, aby powiększyćSpółka, która bardzo podobnie zachowywała się jak Forte w 2013 roku. Od listopada 2013 jest w konsolidacji (znów podobieństwo), również należy do mwig40 i w ostatnim czasie zdradza chęci wybicia tego boczniaka. Obroty pojawiły się już w zeszłym tygodniu, na RSI możliwe że trend spadkowy/konsolidacja się kończy, brakuje tylko wybicia nowych szczytów. Zwracam uwagę też na ostatnią krótkoterminową siłę waloru w porównaniu do indeksu (w średnim terminie 5m też to widać)

kliknij, aby powiększyć9. Kety week

kliknij, aby powiększyćKolejne wybicie konsolidacji i kontynuacja trendu wzrostowego. Problem polega na tym, że wybicie nastąpiło w połowie sierpnia (z czego niestety nie skorzystałem) a obecnie kurs jest znacznie wyżej. Sam czekam na większą korektę (pytanie kiedy nastąpi i czy będzie w okolice 220zł), możliwe że przy silnym rynku będzie trzeba na większe spadki tutaj długo czekać. Bardzo interesująco wyglądają obroty z ostatnich tygodni - widać , że ktoś intensywnie kupuje...
10. Work Service week

kliknij, aby powiększyćGdy ta spółka debiutowała niezbyt podobał mi się jej prospekt. Okazuje się jednak, że ich biznes rośnie podobnie jak kurs od dłuższego czasu. W obecnym tygodniu mamy wybicie konsolidacji trwającej od lutego przy pewnym ożywieniu na wolumenie (mogło by być lepsze). RSI zdaje się potwierdzać wzrostowy potencjał a na wykresie dziennym wygląda na to ze trwa mała korekta. Zagrożeniem jest fakt, że spółka należy do słabego indeksu (Wig250) i dopiero w ostatnim czasie straciła z nim korelację:

kliknij, aby powiększyćWszystkie powyższe spółki pokazały dobre lub bardzo dobre wyniki co również było istotnym kryterium filtrującym sygnały techniczne. Z wyżej opisanych sam posiadam 6 z nich :). Jak widać ranking skupił się na spółkach średnich i dużych z najlepszych indeksów. Celowo odrzucam małe spółki (bo się słabo zachowują) jak i NC (j/w).
W moim rankingu nie zmieściło się parę innych interesujących spółek (głównie technicznie), które jednak czytelników mogą zainteresować ("ławka rezerwowych" - PZU, Novita, Paged, Newag, Polna).
Na koniec kącik życzeń:
BDX week

kliknij, aby powiększyćTrend wzrostowy od dłuższego czasu na Budimexie został przerwany przez nudną konsolidację. Istnieje spore ryzyko wykończenia prawego ramienia formacji RGR, ew dalszy ruch boczny. Dlaczego nie chciałbym mieć obecnie BDX w portfelu (a nic z budowlanki) ?

kliknij, aby powiększyćCiekawiej może na kursie być dopiero gdy BDX pokona opór na 135 zł. Kluczowe wsparcie oczywiście obecnie to dół konsolidacji (jak i możliwa linia szyi RGR) ok 110 zł.
AMC week

kliknij, aby powiększyćAmicę spisałem już na straty po tym jak wybiła dołem 95zł robiąc nowy niższy dołek. Po dwukrotnym testowaniu wsparcia na 85zł kurs odbił i nawet przebił opór na 106,5zł. Możliwe jest że kurs będzie dalej w boczniaku. Kontynuacja wzrostów oczywiście możliwa, jednak kluczowym będzie pokonanie oporu na 115zł. Obroty w ostatnim czasie są bardzo interesujące - warto obserwować.