0 Dołączył: 2014-03-06 Wpisów: 135
Wysłane:
5 września 2014 08:28:14
przy kursie: 3,71 zł
Oceniam, że najważniejszy w historii news spółka pokazała wczoraj. Jest to przełom jakiego po CLC nie można było się spodziewać. Współpraca ze światem nauki, wspólne szukanie środków z UE, wspólne nauczanie to jest bezwzględnie wyjątkowo dobra informacja. Szczególnie po tym jak zaczęła się współpraca ich spółki zajmującej się drukiem 3D, 3FX z MASKOPOLEM z dawnego BUMARU. W moich oczach poszli dzięki temu o kilka klas wyżej. Polecam wszystkim uważne zapoznanie się z ich komunikatem z 4 września. Budujący w każdym zdaniu.
|
|
Wysłane:
9 września 2014 08:26:24
przy kursie: 3,92 zł
Emisja pozamykana, więc jest kasa. Sprzedaż akcji własnych też idzie im całkiem nieźle. Ciekawy post znalazłem na oficjalnym portalu społecznościowym spółki "Przekazaliśmy dziś do publicznej wiadomości informacje dotyczące zakończenia subskrypcji prywatnej akcji zwykłych na okaziciela serii D Emitenta Columbus Capital SA, emitowanych na podstawie Uchwały nr 1 Zarządu Columbus Capital S.A. z dnia 27 sierpnia 2014 roku w przedmiocie podwyższenia kapitału zakładowego w ramach kapitału docelowego o kwotę 700.000,00 zł (siedemset tysięcy złotych) w drodze emisji subskrypcji prywatnej. Z oczywistych względów to dla naszej spółki w tym roku jedno z najważniejszych wydarzeń i jednocześnie ogromny mandat zaufania inwestorów finansowych dla naszego całego zespołu. Jest to również potwierdzenie słuszności naszej strategii na lata 2014 - 2016 i wyraz akceptacji dokonanych już inwestycji. Liczymy że jeszcze w tym roku pozyskamy nowe środki na nasze projekty, co wydarzy się być może już niebawem. Dziękujemy przy tej okazji wnikliwym inwestorom za słowa uznania i za wsparcie." Czyżby byli jacyś inwestorzy finansowi grubszego kalibru? PIE czy Columbus Energy S.A. tez rozwija się świetnie. Nowe umowy w jeden tydzień na 614 tysięcy pln to już zaczyna robić wrażenie. 3FX w organizacji ma poza umową ze zbrojeniówką zlecenie czy zlecenia z YAWAL S.A. Tu już nie może być mowy o przypadku.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
9 września 2014 09:38:00
przy kursie: 3,57 zł
Ciekawie czyta się ten wątek. Raz, że jak na razie koledze dwaPLUSdwa udało się nagonić na tą spółkę jedynie samego siebie, dwa że niektóre fragmenty wypowiedzi są tak uwłaczające nawet dla intelektu średnio rozwiniętego szympansa, że aż zabawne. Rzec by można - jaka spółka, taki akcjonariat. Lektura listu prezesa zarządu ze sprawozdania za IIQ14 dostarcza podobnych rozrywek.
Nie mówie, że spółka jest zła. Po prostu kiedy widzę zestawienie słów "plany", "strategie", "zwiększanie wartości dla akcjonariuszy", "nowe technologie", "odnawialne źródła energii", "gwarancja zysków" to zapala mi się żółta lampka. Lepiej niech spółka najpierw pokaże wyniki tych "planów" i strategii, bo przypomina mi to trochę spółki Don Patro. W szczególności, że jak się popatrzy na wykres to pompka już była a płynność i kapitalizacja spółki podpowiadają, że łatwo teraz o część drugą, czyli dump.
Edytowany: 9 września 2014 09:38
|
|
|
|
PREMIUM
101 Dołączył: 2009-03-11 Wpisów: 916
Wysłane:
9 września 2014 11:23:35
Też jestem pod wrażeniem. Elaborat wysmyczył niezły, a mógł zwyczajnie napisać "KOMU KOMU BO IDĘ DO DOMU".
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
9 września 2014 17:46:56
dwaPLUSdwa napisał(a):"Liczymy że jeszcze w tym roku pozyskamy nowe środki na nasze projekty, co wydarzy się być może już niebawem."
a te nowe środki to nic innego jak emisja akcji w zamian za udziały w kolejnych spółkach "w organizacji"....
|
|
Wysłane:
10 września 2014 11:01:21
Z komunikatów wygląda, że na spółki celowe w organizacji poszło kilkanaście tysięcy, a kasa z emisji jest chyba na inny cel. Inaczej nie było by środków aby pożyczyli dla 3FX sp. z o.o., czy dla PIE / Columbus Energy SA. Emisja zgodnie z komunikatem poszła po złotówce, a przecież co kilka dni mają nowe kilkadziesiąt tysięcy ze sprzedaży akcji własnych, wiec jak dla mnie dobrze że inwestują.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 września 2014 12:40:59
nie wydaje ci się dziwne, ze spółka z kapitałem kilkanascie tysięcy jest w stanie realizować milionowe kontrakty ?
|
|
PREMIUM
4 Dołączył: 2013-12-02 Wpisów: 366
Wysłane:
10 września 2014 13:02:25
To akurat dziwne nie jest:) Każde SKA tak działa, a kredyty wielomilionowe na inwestycje (deweloperskie na przykład) natomiast sama spółka z tematu, to naprawdę przypomina Dona i jego inżynierię:) Nic nie robią a kapitalizacje ho ho:)
|
|
Wysłane:
12 września 2014 09:57:25
flesz napisał(a):nie wydaje ci się dziwne, ze spółka z kapitałem kilkanascie tysięcy jest w stanie realizować milionowe kontrakty ? Mają przekształcić firmę od drukarek 3D w spółkę akcyjną, ale póki co widzę że zasilają spółkę pożyczkami, co w ramach GK jest normalne. Najważniejsze, że maja kontrakty.
|
|
Wysłane:
15 września 2014 09:58:11
piotrch napisał(a):Ciekawie czyta się ten wątek. Raz, że jak na razie koledze dwaPLUSdwa udało się nagonić na tą spółkę jedynie samego siebie, dwa że niektóre fragmenty wypowiedzi są tak uwłaczające nawet dla intelektu średnio rozwiniętego szympansa, że aż zabawne. Rzec by można - jaka spółka, taki akcjonariat. Lektura listu prezesa zarządu ze sprawozdania za IIQ14 dostarcza podobnych rozrywek.
Nie mówie, że spółka jest zła. Po prostu kiedy widzę zestawienie słów "plany", "strategie", "zwiększanie wartości dla akcjonariuszy", "nowe technologie", "odnawialne źródła energii", "gwarancja zysków" to zapala mi się żółta lampka. Lepiej niech spółka najpierw pokaże wyniki tych "planów" i strategii, bo przypomina mi to trochę spółki Don Patro. W szczególności, że jak się popatrzy na wykres to pompka już była a płynność i kapitalizacja spółki podpowiadają, że łatwo teraz o część drugą, czyli dump. Jestem po wrażeniem merytorycznej krytyki i co więcej cieszę się że mogłem Ciebie rozbawić. Sam sobie jednak zaprzeczasz, że jestem jedynym zainteresowanym spółką skoro ty też o niej piszesz. Fakt, że prezes ambitne plany sobie wyznaczył i może nawet to brzmi zabawnie w ustach niedawnego kandydata na bankruta, jednak spółka albo zostanie za to wynagrodzona albo ukarana. Póki co rynek i jakiś duet inwestorów finansowych wynagradza spółkę i nic nie wskazuje na to abyś miał rację. Nowe zlecenia ze spółek zależnych są na tyle duże, że ja zaryzykuję podtrzymanie poglądu optymisty co do dalszego rozwoju tego emitenta. Oceniam fakty i dalej obserwuję.
|
|
|
|
Wysłane:
15 września 2014 12:12:41
Od kiedy to fakt pisania na forum świadczy o zainteresowaniu spółką? Może świadczyć co najwyżej o chęci wypowiedzenia się na jej temat, ale do interesowania się to tu jeszcze daleko.
Nawet jeśli przyjmiemy, że jak to ująłeś "rynek i jakiś duet inwestorów finansowych wynagradza spółkę" to otrzymała olbrzymi kredyt zaufania. Po obecnej wycenie można postawić tezę, że ów rynek i inwestorzy finansowi oczekują znaczącej poprawy wyników.
I tu dotykamy sedna sprawy. Bo to o czym piszesz to nie są żadne fakty, a spekulacje, wizje, plany i zamiary. Fakty jak na razie prezentują się mizernie. Jeśli owe plany i strategie się zmaterializują w postaci konkretnych wyników to chwała prezesowi za to. Mój wpis jednak miał na celu raczej zwrócenie uwagi na to, że kupując akcje w przy takiej wycenie każdy sam musi rozważyć, ile z tych optymistycznych wyników obecny kurs już inkorporuje oraz jaki jest potencjał do wzrostu a jaki do spadku.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
15 września 2014 13:18:35
W kwestii "wyników" przypomnę tylko swój wpis... anty_teresa napisał(a):Oooo... Proszę, proszę www.newconnect.pl/index.php?pa...zgodnie z tym raportem akcje w Gandor zostały wycenione na... 6 mln. To nic, że kapitał założycielski wynosi 5 tys. zł: www.newconnect.pl/?page=1045&a...Cytat:Ganador sp. z o.o. jest spółką celową, mającą umożliwić realizację transakcji nabycia 7 nieruchomości na Śląsku. To nic, że tych nieruchomości nie kupiono, a ich cena wynosi 2mln. Projekt został wyceniony już przez rzeczoznawcę na... 12 mln. Acha JRI w międzyczasie stała się spółką energetyczną i nabyła pakiet akcji PIE. Nabył go też JRI. Jakby ktoś nie wiedział to PIE jest spółką która już za parę lat osiągać będzie 70 mln zysku netto  No, ale udziały kupione były po... Nie, nie dziesiątki czy setki milionów :) Czuję przez kości, że ta wycena będzie miała wpływ na wyniki pierwszego kwartału :) Bilans napuchnie i będzie czekał na przekłucie jak ten STI Group Ciekawe jak będą wyglądać przepływy, bo jeśli ktoś myśli, że została podana cena nabycia któregoś pakietu to się myli.
|
|
Wysłane:
15 września 2014 16:04:01
A tym kontekście zastanawia mnie jedynie odpowiedzialność zawodowa rzeczoznawców. Podstawa do jej dochodzenia jest, tylko chyba chętnych brak, bo spółka nie pozwie (chyba że kolejny zarząd?) a mniejszościowi jak stracą te 5 tys. czy 10 tys. zł na inwestycji to przecież nie pójdą do sądu...
|
|
Wysłane:
16 września 2014 08:35:21
Piotrch, nie chcę się czepiać, ale dwie kwestie rozumiemy inaczej i widać różnicę potencjałów. Nie lubię argumentów wyssanych z powietrza, a tym bardziej nie prawdziwych.
1)0 jakiej odpowiedzialności rzeczoznawców piszesz? Mylisz fach i siejesz ludziom zamęt. Z twojej wypowiedzi wynika jak by rzekomy rzeczoznawca (którego nie ma) popełnił przynajmniej przestępstwo. Columbus w wakacje przedstawiła wycenę swojego przedsiębiorstwa na zasadzie "co by było gdyby" wykonaną przez analityka finansowego, a nie przez rzeczoznawcę, ja przynajmniej taką wycenę z lipca 2014 czytałem. Z matematycznego punktu wycena jest wykonana celująco, ale to jakie dane wyjściowe zarząd przekazał do procedowania analitykowi to chyba nie jest wina analityka. Jakieś dał i kropka. Wiem z doświadczenia, że analityk nie jest Temidą, a ma za zadanie podstawić do modelu liczby jakie dostaje od dającego zlecenie. W tym wypadku jakość wyceny jest bardzo wysoka, więc nie myl pojęć analizy analityka, z wyceną od rzeczoznawcy.
2)"Lepiej niech spółka najpierw pokaże wyniki tych "planów" i strategii, bo przypomina mi to trochę spółki Don Patro". - Tak masz rację i ja czytam komunikaty spółki chyba w odróżnieniu od ciebie. Spółka pokazuje wyniki swoich strategii, ba krzyczy nimi w EBI. Uważasz, że sprzedaż przez PIE / Columbus Energy przez kilka tygodni z rzędu swoich usług po średnio 500.000 PLN to nie jest dowód, że sprawnie wdrożyli strategię sprzedaży i to w tak krótkim tempie od przejęcia. - W 3FX pokazali, że mogą w miesiąc od założenia firmy zdobyć konkretne i powtarzalne zlecenia ze zbrojeniówki patrz dawny Bumar, czy od YAWALA. O firmie od manekinów nie wspomnę.
Obserwuję znaczną część rynku i nie ma drugiej spółki która rozwija się z taką dynamiką jak columbus tym bardziej bez zadłużenia. Jest wiele super szybko rozwijających się spółek, ale z obligami w pasywach. Są też ciekawe biznesy, ale w 100% uzależnione od dotacji z którymi dziś są warte np. 100 mln zł, ale gdyby coś z dotacjami poszło nie tak, to ich nie ma z dnia na dzień. Możesz mi wierzyć, lub nie ale szukam wad columbusa od strategii kwietniowej, tylko że w tym czasie spółka dokonała takiej transformacji, że ze śmiecia stała się wyznacznikiem jakości zarządzania biznesem. Jak tego nie widzisz twój problem, jeśli ja widzę coś czego nie ma, to mój problem.
|
|
Wysłane:
16 września 2014 08:51:24
anty_teresa napisał(a):W kwestii "wyników" przypomnę tylko swój wpis... anty_teresa napisał(a):Oooo... Proszę, proszę www.newconnect.pl/index.php?pa...zgodnie z tym raportem akcje w Gandor zostały wycenione na... 6 mln. To nic, że kapitał założycielski wynosi 5 tys. zł: www.newconnect.pl/?page=1045&a...Cytat:Ganador sp. z o.o. jest spółką celową, mającą umożliwić realizację transakcji nabycia 7 nieruchomości na Śląsku. To nic, że tych nieruchomości nie kupiono, a ich cena wynosi 2mln. Projekt został wyceniony już przez rzeczoznawcę na... 12 mln. Acha JRI w międzyczasie stała się spółką energetyczną i nabyła pakiet akcji PIE. Nabył go też JRI. Jakby ktoś nie wiedział to PIE jest spółką która już za parę lat osiągać będzie 70 mln zysku netto  No, ale udziały kupione były po... Nie, nie dziesiątki czy setki milionów :) Czuję przez kości, że ta wycena będzie miała wpływ na wyniki pierwszego kwartału :) Bilans napuchnie i będzie czekał na przekłucie jak ten STI Group Ciekawe jak będą wyglądać przepływy, bo jeśli ktoś myśli, że została podana cena nabycia któregoś pakietu to się myli. Dwie szybkie uwagi. - Sprawdziłem komunikat i te 70 mln zł PIE ma zarobić do 2018 roku łącznie. Przy tej dynamice sprzedaży jaką wykazują nie jest to kosmos. Nie znamy jednak tak wiele danych, tak więc póki co w połowie się z tobą zgodzę że budzi to mieszane uczucia. - W sprawie zakupu nieruchomości to trafiłeś kulą w płot bo 12 września 2014 roku JRI kupiło 7 nieruchomości i podwyższyło kapitał w Ganadorze. Jak przypuszczam na dniach columbus podwyższy kapitał w Ganadorze o swoją część i będzie miał 50% w biznesie. Jak dla mnie zakup 7 nieruchomości komercyjnych za ceną 2,4 mln złotych choćby były to baraki po 500 m2, to koszt budowy takich obiektów i tak przebija 8 mln zł o gruncie nie wspomniawszy. Wystarczy zapoznać się z listem intencyjnym obu spółek z czerwca i mogel biznesowy Ganadora wyjaśni wycenę spółki na 12 mln. Wycenę przez analityka, a nie przez rzeczoznawcę. Nie myl pojęć, bo ta wycena analityka jak pisałem poprzednio nie ma żadnej gwarancji wykonalności i to rynek jakby zauważył na niekorzyść columbusa. Gdyby to był rzeczoznawca to inna sprawa.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 września 2014 10:09:04
podejrzewam, że na tych nabytych nieruchomościach są pokłady złota albo innego kruszca, stąd taka kosmiczna wycena.
bo jak inaczej to interretować, kupili nieruchomość za 2,4 mln i odrazu wyceniają na 8 ?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 września 2014 10:26:41
Cytat:- Sprawdziłem komunikat i te 70 mln zł PIE ma zarobić do 2018 roku łącznie. Przy tej dynamice sprzedaży jaką wykazują nie jest to kosmos. Nie znamy jednak tak wiele danych, tak więc póki co w połowie się z tobą zgodzę że budzi to mieszane uczucia.
Oczywiście, Oczywiście. Dziś sprzedaż 1 ołówek, za tydzień 2. Przy tej dynamice będziesz po pół roku sprzedawał tygodniowo 33,5 mln ołówków. W 40 tygodniu będziesz sprzedawał bilion. Zakładając, że masz 1 grosz netto na ołówku to zarobek Twój wyniesie w 40 tygodniu 11 miliardów złotych. To takie proste... Możliwe prawda? Z jednym ołówkiem idziesz na giełdę po 100 mld... Cytat:W sprawie zakupu nieruchomości to trafiłeś kulą w płot bo 12 września 2014 roku JRI kupiło 7 nieruchomości i podwyższyło kapitał w Ganadorze. Jak przypuszczam na dniach columbus podwyższy kapitał w Ganadorze o swoją część i będzie miał 50% w biznesie. Jak dla mnie zakup 7 nieruchomości komercyjnych za ceną 2,4 mln złotych choćby były to baraki po 500 m2, to koszt budowy takich obiektów i tak przebija 8 mln zł o gruncie nie wspomniawszy. Wystarczy zapoznać się z listem intencyjnym obu spółek z czerwca i mogel biznesowy Ganadora wyjaśni wycenę spółki na 12 mln. Wycenę przez analityka, a nie przez rzeczoznawcę. Nie myl pojęć, bo ta wycena analityka jak pisałem poprzednio nie ma żadnej gwarancji wykonalności i to rynek jakby zauważył na niekorzyść columbusa. Gdyby to był rzeczoznawca to inna sprawa. Wiem, wiem. Ja się przecież nie znam. Z pewnością za 2,4 mld kupili 7 biurowców każdy 10000 GLA, a nie 7 lokali usługowych w starym budownictwie o powierzchni 50 m2. Faktycznie przy biurowcach wycena 12 mln jest konserwatywna. Proponuję aby zajęli się także obrotem samochodami. Kupią starego Mercedesa za 10 tys. i sprzedadzą drożej, bo przecież wyprodukowanie nowego kosztuje 200 tys., o komplecie zapasowych opon nawspominawszy. To co nie sprzedadzą za 200 tys. koła? Znów jest pomysł na biznes i nowy fundusz :). Przepraszam, że pomyliłem pojęcia. W końcu tak drastycznie się różnią... Analityk działa na zlecenie spółki, a rzeczoznawca na... Analityk wsadza do modelu dane uzyskane od spółki, a rzeczoznawca od... Analityk powinien posiadać uprawnienia zawodowe, a rzeczoznawca... Skoro odwracając logikę wycena rzeczoznawcy gwarantuje wykonalność, to musisz powiedzieć to wszystkim obligatariuszom i akcjonariuszom Religi czy Ganta, bo tam operaty wykonywali rzeczoznawcy...
Edytowany: 16 września 2014 10:36
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 września 2014 10:32:22
piotrch napisał(a):A tym kontekście zastanawia mnie jedynie odpowiedzialność zawodowa rzeczoznawców. Podstawa do jej dochodzenia jest, tylko chyba chętnych brak, bo spółka nie pozwie (chyba że kolejny zarząd?) a mniejszościowi jak stracą te 5 tys. czy 10 tys. zł na inwestycji to przecież nie pójdą do sądu... Wykonanie operatu czy wyceny to masa założeń. Ujawniając je bronisz się przed każdym zarzutem. Dodatkowo wyceniasz przedmiot zakładając jego najlepsze możliwe wykorzystanie. Przykładowo masz grunt rolny. Możesz założyć, że za rok uda Ci się go przekształcić w działkę budowlaną, potem zbudujesz tam osiedle apartamentowców. Jest to teoretycznie możliwe. Dyskontujesz wpływy ze sprzedaży i poniesione koszty i masz wycenę swojej działki rolnej DCF... Tak to działa. Metodologicznie jest prawidłowo. Pozostaje kwestia założeń, ale te właśnie są od zamawiającego wycenę... I to jest w każdym operacie. Rzeczoznawca opierał się na transakcjach rynkowych, ble, ble ..... i danych otrzymanych od spółki...
|
|
0 Dołączył: 2012-04-11 Wpisów: 703
Wysłane:
16 września 2014 11:22:09
O Columbusie z Parkietu : Cytat:„Ja nie mam nic, ty nie masz nic i on nie ma nic, to razem mamy w sam raz tyle, żeby założyć wielką fabrykę", www.parkiet.com/artykul/138938...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 września 2014 12:22:13
To widzę, że zainspirowałem kolegów z Parkietu do artykułu...
|
|