topfacet napisał(a):Jak czytam wasze wpisy to mysle sobie, ze niektorzy powinni mocno wziac na looz, i pisza tylko aby cos napisac.
Spolka ma strategie, ktora konsekwentnie realizuje. Wiadomo bylo, ze w zwiazku z tym bedzie mocno inwestowac i wiaze sie z tym zwiekszone ryzyko. Nie wiadomo jak te nowe projekty sie sprzedaja, wiec trzeba poczekac na dane finansowe i wtedy oceniac.
Też się z Tobą zgodzę, że szczególnie ten najwięcej piszący kolega strasznie się zdenerwował, że jak pisał nie zarobił w miesiąc 100% - zbierał i zbierał między 10 a 11zł a tu kurs spada w dół.
Od dłuższego czasu puściły mu już zwieracze i dyskutuje z samym sobą to oznaka obłędu. Trochę dystansu do siebie i do giełdy. Warto pisać gdy ma się coś do powiedzenia rzeczowego na temat spółki - wart zwrócić uwagę jak to robią inni. To nie miejsce na pisanie pamiętnika. Kolega przypomina mi dziecko, które dostało loda ale szybko mu się skończył i myślało, że już co chwila będzie miało następne lody.
Zgadzam się z tym, że najbliższe miesiące mogą być trudne z powodu inwestycji ale od dawna narzekali wszyscy - także ja - , że spółka się nie rozwija. Gdy spółka - zgodnie z naszymi i swoimi oczekiwaniami - chce się rozwijać to pojawia się ogólne niezadowolenie.
Jak ma spółka się rozwijać i nie inwestować , to niemożliwe. Nawet chcąc wygrać w totolotka trzeba kupić co najmniej jeden kupon.
Były już tu głosy o tym, że dobrze, że inwestują ale są tego konsekwencje. Spółka inwestując nawe gdyby miała lepszą sprzedaż i tak wykazywałaby spadki wyników finansowych kwartalnych.
Z tego co pamiętam ostatni rok wypadł trochę lepiej niż wszyscy się spodziewali. Sądzę, że tak samo będzie teraz. Weszło do sprzedaży kilka gier może jeszcze nie będą to hity takie jak sądził nasz kolego trąc noga o nogę i próbując niepotrzebnie podgrzać atmosferę. Podstawy gospodarcze firm wykuwa się dość długo i w spokoju - czego koledze życzę.
Co zaś do spółki to jestem przekonany, że wyniki sprzedażowe za kwartał powinny być lepsze niż wcześniej, biorąc chociażby pod uwagę ilość produktów w sprzedaży. Inna sprawa jakie mogą być relacje przychodów do kosztów. Nie mamy żadnych wiarygodnych danych aby oszacować sprzedaż nowych produktów - które de faktu dopiero weszły do sprzedaży. Spółka ma strasznie konserwatywne metody kontaktu z akcjonariuszami można mieć do tego zastrzeżenia i słusznie. Nie oszukujmy się jednak, że dla każdej spółki akcjonariusze są tylko dawcami kapitału - tak jest i tutaj. Co prawda za dany kapitał przy IPO za danie możliwości rozwoju firmy akcjonariusz powinien być bardziej hołubiony - ale trudno musicie z tym żyć. Akcjonariuszami są przeważnie mali ciułacze i spółka niezbyt się z nimi liczy. Choć z drugiej strony co spółka może wam powiedzieć ? Ilości sprzedanych kopii nie może ujawnić bo sam wie dopiero jak dostaje raport od dystrybutorów. Ilość sprzedanych w RG także nie dałaby obrazu przychodów i kosztów.
Tak więc nieco się wyjaśni w jakim spółka idzie kierunku dopiero przy raporcie za 4 kw w lutym 2015. Także raport za 2014 nie pokaże za wiele. Obydwa raporty nie pokażą wpływu nowej strategii na wyniki firmy. Skutki nowej strategii będzie można dopiero zauważyć po około roku od jej ogłoszenia. Tak więc wydaje mi się, że zmiany możemy zauważyć w raporcie za 2 kw 2015 - może pierwsze ślady za 1 kw. Do tego czasu możemy tylko gdybać - no chyba, że Zarząd przemówi i powie coś co zmieni sytuację na akcjach spółki. Wydaje mi się, że działania spółki są właściwe - choć nie mam pewności czy podołają wszystkim 3 nogom. Zawsze jednak można spowolnić rozwój jednej z nóg która jest najbardziej kosztowna lub przyniesie spodziewane owoce w najdłuższej perspektywie.
Założenia motywacyjne spółki wydawały mi się mało realne ale sami wiecie, że wystarczy odpał jednego projektu np sprzedanie TWoM w ilości powyżej 5 mln kopii i spółka już zrealizuje cały program z tego 2 mln przed GR. Dwie nogi już przekroczą zamierzenia. Do tego wydadzą jedną obcą grę za sprzedażą 2mln i 3-cis noga spełni oczekiwania. Sam uważam to za abstrakcję ale taki jest rynek gier.
Wszyscy skreślili już Anomaly a może się okazać, że na konsolach może się sprzedać przyzwoicie szczególnie na PS4 gdzie jest jeszcze stosunkowo mały wybór gier a recenzje ma wręcz doskonałe i były prośby do Miechowskiego o edycję na Vita. I dać wyższe zyski niż na inne urządzenia.
Wstrzymajmy się z płaczami i kibicujmy spółce aby z brzydkiego kaczątka przeobraziła się w łabędzia.
Pozdrawiam sfrustrowanych akcjonariuszy spółki.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)