PARTNER SERWISU
jweziglk
254 255 256 257 258
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 19 grudnia 2014 17:22:55 przy kursie: 70,80 zł
@BAKS
po raz kolejny widać, że nie czytasz... Nie 20 proc. kapitalizacji, tylko kapitałów własnych. Czytaj wartość umowy to minimum 600 tys zł, a nie 4 bańki...
znów drobnostka...

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 19 grudnia 2014 17:49:22 przy kursie: 70,80 zł
Jeśli tak mówisz to sorry - nie będę się wykłócał bo nie mam pewności co do tego - sądzę, że nie pisałbyś gdybyś nie był przekonany ale czasem także się mylisz. Nie rozwijam tematu z braku czasu i chęci do trwania w sporze. Ty masz swoją działkę księgowość a ja specjalizuję się w innych dziedzinach. Wystarczy mi, że odnoszę sukcesy w biznesie i na giełdzie.wave
Chyba tak sam jak ja chciałbyś mieć na koncie tą "drobnostkę" różnicy - gdyby to ode mnie zależało zgodziłbym się abyś połowę różnicy wziął dla siebie - ale żaden na tym nic nie zyska. Myślę, że do Humble nie masz zastrzeżeń bo tu widać na stronie przychody - więc nie da się ich podważyć. Inne rzeczy każdy może mierzyć własną miarą. Jednak zgodzisz się chyba, że raczej te 600tyś jest raczej zdecydowanie zaniżone , bo gra była już hitem w momencie podpisywania umowy. A była gdzieś informacja , że w samej Polsce było w sprzedaży kilkadziesiąt tysięcy. Więc raczej uważam na dość istotnie wyższy zysk. Choć firma uważa pudełka za dobrą formę reklamy. Nie kwestionuję, że w umowie spółka mogła wziąć określoną kwotę. Jednak te 600 to zdecydowanie mało to zysk z tylko Polskiej edycji a gdzie reszta ?
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 19 grudnia 2014 18:03

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 19 grudnia 2014 18:24:18 przy kursie: 70,80 zł
wariatus napisał(a):
Scarry napisał(a):

12 lutego będzie raport i skończy się pierwsza fala gdybania.

Byłem przekonany, że 13. Proszę wybacz mi (naprawdę od niedawna się giełdą zajmuję) poziom pytania, ale skąd wiadomo takie daty?

wszystko masz na stockwatchu
www.stockwatch.pl/gpw/11bit,wy...

po prawej stronie:
Terminy kolejnych sprawozdań
2015-02-12 jednostkowy - IV kwartał
a jak kupisz abonament, to po 12.02 jeszcze popatrzysz sobie jak wyglądają wszelkie fundamentalne wskaźniki, jak już administracja naniesie nowe dane ;)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 grudnia 2014 18:25

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 19 grudnia 2014 21:33:11 przy kursie: 70,80 zł
baks napisał(a):
Jeśli tak mówisz to sorry - nie będę się wykłócał bo nie mam pewności co do tego

Nie masz mnie za co przepraszać, bo za własne błędy płacisz sam.

baks napisał(a):

Ty masz swoją działkę księgowość a ja specjalizuję się w innych dziedzinach

Po raz enty się mylisz. Księgowość nie jest moją działką. Skończyłem Politechnikę, a zawodowo pracuję w mediach. Kiedyś też zaczynałem inwestować na giełdzie jak każdy. Zaczynałem od AT, ale chcąc mieć przewagę nad innymi, zacząłem zgłębiać AF i kwestię wycen. Niestety nie da się zrozumieć AF bez podstaw księgowości, więc i pewne arkana zgłębiłem. Tak, przeciętny inwestor najczęściej nic nie kuma, ale jak chcesz ze spółką "rozmawiać" to musisz znać rachunkowość, a w zasadzie sprawozdawczość. Aż tyle i tylko tyle. Jak już rozumiesz co spółka mówi, to kolejnym krokiem jest próba przełożenia tego na wartość i stąd moja wiedza dotycząca wycen. Niby proste - tak powinna wyglądać ścieżka każdego inwestora na giełdzie. Jak widać na wątku niektórym się nie chce i myślą, że zarobią fortunę tylko dlatego, że 1000 razy napiszą na forum przemiennie:
-spółka jest maga niedowartościowana
-to drugi Aplle (Nota bene już jednego Steva w branży mamy. Obyście sobie nie wykrakali thumbright )
-zaraz po raporcie to się będzie działo

baks napisał(a):

Myślę, że do Humble nie masz zastrzeżeń bo tu widać na stronie przychody - więc nie da się ich podważyć. Inne rzeczy każdy może mierzyć własną miarą.

Nie wiem, nie patrzyłem.
baks napisał(a):

Jednak zgodzisz się chyba, że raczej te 600tyś jest raczej zdecydowanie zaniżone , bo gra była już hitem w momencie podpisywania umowy. A była gdzieś informacja , że w samej Polsce było w sprzedaży kilkadziesiąt tysięcy. Nie kwestionuję, że w umowie spółka mogła wziąć określoną kwotę. Jednak te 600 to zdecydowanie mało to zysk z tylko Polskiej edycji a gdzie reszta ?

Nie, nie zgodzę się. A gdzieś to dzwony biją... TWOM nie było żadnym hitem, bo nie zostało jeszcze wydane. Umowę z Koch'em podpisano 1 października. Odpowiedź na postawione pytanie brzmi:
Pewnie w kieszeni Deep Silver. Nikt nie spodziewał się takiego hitu, co widać po kursie i artykułach branżowych w tamtym czasie. TWOM nie istniało. Mam wrażenie, że nawet zarząd nie spodziewał się takiego hitu. Dlatego też wcale bym się nie zdziwił, jakby procent od sprzedaży był bardzo niski, podobnie jak kwota licencji patrząc z dzisiejszej perspektywy.

surfmen
3
Wpisów: 110
Wysłane: 19 grudnia 2014 22:12:45 przy kursie: 70,80 zł
Ciekawe jaki był nakład pudelek dla Media i Saturna bo właśnie w tej sieci TWoM jest aktualnie niedostępne.

Wojtala
0
Wpisów: 40
Wysłane: 19 grudnia 2014 23:11:13 przy kursie: 70,80 zł
A propos sprzedaży w Media Markcie...

Chciałem kupić drugi w sumie egzemplarz gry dla znajomego. Na swój musiałem w Empiku poczekać kilka dni. Udałem się więc do Media Marktu w M1, patrzę na tzw. wystawkę z przebojami, nr 1 puste, na drugim FarCry4 pomyślałem "Ha! pewnie TWOM rządzi", i podszedłem do osoby z MM odpowiedzialnej za dział gier. Spytałem, czy jest polski przebój TWOM. Chłopak pod nosem się uśmiechnął, i zaprowadził mnie do regału, gdzie stało chyba z 9 pudełek.
Jaki z tego wniosek? Żeby być w wystawce w MM w pierwszej 10 "najlepszych" gier, trzeba zasponsorować właścicielowi sklepu! Do tej pory szczerze powiem, nie myślałem, że tak to działa! (naiwny bardzo byłem!). Wziąłem pudełko, do kasy i... zmieniłem spojrzenie na takie "ratingi" sklepowe.
Ale i w Empiku i we wspomnianym MM widać, że reklama dołuje, czyli... zaoszczędzili spore pieniądze :) I dobrze moim zdaniem. TWOM sama siebie już reklamuje, więc po co jeszcze wydawać na chyba obecnie całkowicie zbędną reklamę... 3some

Scarry
193
Wysłane: 19 grudnia 2014 23:24:28 przy kursie: 70,80 zł
dobra, kończymy już powoli) hałas w tym roku... 11Bit wrzuciło krótką prezentację na YT, chłopaki podsumowali co się dzieje

* zdaje się że żadnych infografik już nie będzie...
* pokazano na urywku że gra jest już w jakiejś beta wersji na iPadzie
* więcej info i konkretów na tygodniach (jak rozumiem po nowym roku już)
ten urywek filmu jest dla mnie najważniejszy, bo to wiele wskazuje że TWOM na iOS, będzie drugą, jeszcze większą żyłą złota love4 niż Steam:

kliknij, aby powiększyć

bardzo ale to bardzo ważne info od konkurencji do naszych szacunków www.gry-online.pl/S013.asp?ID=...
Cytat:
Studio CI Games poinformowało, że 30% wszystkich sprzedanych egzemplarzy Lords of the Fallen rozeszło się w ramach dystrybucji elektronicznej.

Cytat:
CI Games przyznało, że udział dystrybucji elektronicznej w ogólnej sprzedaży był znacznie większy niż w przypadku zeszłorocznego Sniper: Ghost Warrior 2, choć nie podano dokładnych procentów. Pokazuje to jednak, w jakim kierunku zmierza cały rynek.

Każdy sam wyciągnie wnioski i liczby sprzedanych TWOM jeśli mamy dość twardy dowód że cyfrowo (Steam+GOG+podobne) zeszło ok. 100-150 000 Lords of Fallen, sprzedającego się wielokroć słabiej cyfrowo niż TWOM.

pozdrawiam kolegę naganiającego o 150 000 TWOM. wave
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 19 grudnia 2014 23:44

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 20 grudnia 2014 04:38:53 przy kursie: 70,80 zł
baks napisał(a):
Panowie można sobie dyskutować o zaśmiecaniu lub nie - to moim zdanie trochę niegrzeczne i obraźliwe dla ludzi zaangażowanych w tą spółkę.
(...)
Komu byliby potrzebni Teresa czy podobni gdyby nie drobni inwestorzy - portal nie miałby racji bytu - z nas żyjecie w dużym stopniu.
(...)
A tak wracając to od czego to forum jest jak nie od wymiany poglądów ?
/itp. o drobnych inwestorach/

Ja nie krytykuję, nie potępiam, nie naśmiewam się z drobnych inwestorów. Przeciwnie - masz rację, dla nich jest ten serwis. Stwierdzam tylko fakty. Dla mnie 200+ stron wątku JEST istotnym elementem oceny "temperatury" danych papierów. Też wymieniam poglądy.

Krytykuję za to bezwzględnie gości, którzy zasługi inwestycyjne przypisują sobie, a wtopy wszystkim innym. To jest etap, z którego każdy powinien wyjść jak najszybciej. Dla własnego dobra.

Cytat:
Trudno sobie wyobrazić aby w jakimkolwiek innym kraju taki sukces spółki nie wywołał euforii na najbardziej nawet profesjonalnych forach. Tym bardziej w obliczu prób narzucenia gorsetu AT na taką spółkę. Taka spółka gdyby była notowana na Nasdaq to nawet przy takich samych obrotach miałaby wycenę grubo ponad 100$

No akurat mam wrażenie, że najbardziej wredny w tym względzie jest nasz polski grajdoł. Najczęściej (dotyczy to też filmów) polskojęzyczne recenzje, opisy, notki są albo sponsorowane (wtedy wychwala się absolutnie totalny chłam), albo żenująco bezmyślnie, za to snobistycznie krytyczne (jak znamienny tekst w znanym tygodniku, którego nazwy nie warto tu już wymieniać).
Ewentualnie zaczynają piać z zachwytu, gdy już wiadomo, że to duża rzecz. Kojarzę, że pierwsza polska recenzja Matrixa, jaką przeczytałem, była baaardzo chłodna. Ale potem nasi 'krytycy' zorientowali się, że dla innych to kultowy film, więc też im się spodobał.
Ostatnio czytałem taką chłodną recenzję na temat "Interstellar". Portal niby specjalistyczny, a tekst i spostrzeżenia na poziomie chłopca z podstawówki.
Żeby odnieść porządny sukces w PL trzeba najpierw odnieść sukces "w jakimkolwiek innym kraju".

Być może z tego właśnie powodu w USA taka firma miałaby obroty po prostu o rząd wielkości większe i wtedy ta wycena byłaby rzeczywiście taka, jak piszesz.

Cytat:
inwestorzy w USA nie baliby się , że im AT się "wywala" przy tej spółce - wide Facebook i inne - szkoda o tym wspominać.

Czemu "szkoda"? To akurat ciekawe, co piszesz. Moim zdaniem AT wcale się tu nie wywala. Za to FB nie jest dobrym porównaniem. To jest inny model biznesowy. Jak już szukać gorących papierów z Nasdaqa, to lepiej wspomnieć o Tesli. To samochody, ale oni też co jakiś czas wypuszczają jakiś nowy model. Albo się spodoba, albo nie. Albo z mediów: contentowy segment Netflixa. Robią seriale. I albo się spodoba (jak House of Cards, czy Orange is New Black), albo polegnie (jak Marco Polo).

Właśnie spółek z takim modelem trzeba szukać do porównań, jak sam piszesz:
Cytat:
nikt z "fachowców" nie był w stanie uwierzyć w sukces pierwsi uwierzyli inwestorzy - nawet przewidywali choć nie w takiej skali , bo tego nie dało się przewidzieć.

Ludzie z jakichś przyczyn kupią i Angry Birds i TWoM. Albo przeciwnie - nie kupią. To jest taki biznes. Filmy czasem dostawały po kilku latach drugą szansę (jak Blade Runner). Przy grach to raczej mało prawdopodobne.
Edytowany: 20 grudnia 2014 04:42

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 20 grudnia 2014 09:57:51 przy kursie: 70,80 zł
Cytat:
Ja nie krytykuję, nie potępiam, nie naśmiewam się z drobnych inwestorów. Przeciwnie - masz rację, dla nich jest ten serwis. Stwierdzam tylko fakty. Dla mnie 200+ stron wątku JEST istotnym elementem oceny "temperatury" danych papierów. Też wymieniam poglądy.

To 200+ stron to jest od 2010 roku, więc ta "temperatura" nie jest taka wysoka. Pojawiło się sporo osób, które przed 14 listopada nawet nie zaglądały na wątek, a teraz przychodzą "chłodzić głowy".

Ja nie dziwię się osobom takim jak Scarry, które zainwestowały w spółkę wcześniej i sporo udzielają się w wątku, bo robiły to samo przed erą TWOM.

QMX
QMX
1
Wpisów: 213
Wysłane: 20 grudnia 2014 10:55:44 przy kursie: 70,80 zł
Mały przegląd sprzedaży na dziś

www.empik.com/bestsellery/mult... 1 miejsce, najlepiej sprzedający się produkt

appshopper.com/mac/bestsellers...

steamcommunity.com/search/grou...

prawie 105 tys członków w grupie, FarCry ma zaledwie 20 tys. więcej :))

I anomaly2 cały czas głównie w top3 na androida

Scarry
193
Wysłane: 20 grudnia 2014 14:34:43 przy kursie: 70,80 zł
chimpo napisał(a):
Cytat:

To 200+ stron to jest od 2010 roku, więc ta "temperatura" nie jest taka wysoka. Pojawiło się sporo osób, które przed 14 listopada nawet nie zaglądały na wątek, a teraz przychodzą "chłodzić głowy".

Ja nie dziwię się osobom takim jak Scarry, które zainwestowały w spółkę wcześniej i sporo udzielają się w wątku, bo robiły to samo przed erą TWOM.

Stwierdzenie 200+ stron jest zdecydowanie na wyrost, dokładnie jak chimpo zauważył to jest skumulowane z 4 lat, kiedy ja sam sporo wypowiadałem się na spółce od ok. 1.5 roku temu, zwracając uwagę forumowiczom-inwestorom na jej ogromny potencjał (część tamtych postów nie ma bo wtedy brzmiały jak naganianie). Od eksplozji kursu doszło ok. 20% stron.
Edytowany: 20 grudnia 2014 14:37

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 20 grudnia 2014 15:10:08 przy kursie: 70,80 zł
QMX napisał(a):
Mały przegląd sprzedaży na dziś

www.empik.com/bestsellery/mult... 1 miejsce, najlepiej sprzedający się produkt

appshopper.com/mac/bestsellers...

steamcommunity.com/search/grou...

prawie 105 tys członków w grupie, FarCry ma zaledwie 20 tys. więcej :))

I anomaly2 cały czas głównie w top3 na androida

Odpowiedź Twoja i Scarrego jest chyba właściwym argumentem na stwierdzenie Teresy
cytat
-spółka jest maga niedowartościowana
-to drugi Aplle (Nota bene już jednego Steva w branży mamy. Obyście sobie nie wykrakali thumbright )
-zaraz po raporcie to się będzie działo

Tak właśnie mamy nadzieję, że będzie się działo - i to nadzieje uzasadnione.
Pamiętaj
Teresa, że nasz horyzont nie sięga tylko do raportu. My widzimy nieco dalej i kurs w najbliższych 12 miesiącach nas za bardzo nie interesuje. No chyba, że kurs osiągnie w tym czasie wycenę na poziomie mBanku - wtedy pozwolę sobie skonsumować mały kęs z tego tortu w postaci jakiegoś używanego "wózka" nowszego niż mam. Mnie interesuje perspektywa koniec 2017 lub dłużej zależy od dalszych posunięć spółki. Jeśli będą szanse na + 30% rocznie zostaję jak to mówicie do nieskończonościsalute 3some
Niestety Stewa już nie ma wśród nas a szkoda, bo miałem wielki szacunek dla jego geniuszu. Tacy genialni wizjonerzy rzadko się zdarzają a w naszej gospodarce także przydałoby się kilku...Pray thumbright
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 20 grudnia 2014 15:12

Scarry
193
Wysłane: 20 grudnia 2014 16:43:17 przy kursie: 70,80 zł
@baks
ale trochę faktycznie jest tak że obniżasz poziom merytoryki forum pisząc publicznie takie teksty - "mega niedowartościowanie".. przecież możesz ujac w inne słowa, generalnie jakbyś tonował wypowiedzi to by ci admini mniej je cieli ;) niektóre rzeczy można zostawić niedopowiedziane, są oczywiste dla kumatych osób. Wszystko jest kwestią smaku i tej cienkiej granicy pomiędzy entuzjazmem dla szybko rozwijajacej się spółki a już naganianiem bez podstaw Angel.. wiem bo sam się zmagam z tym problemem ;)
Edytowany: 20 grudnia 2014 16:53

Scarry
193
Wysłane: 20 grudnia 2014 21:55:48 przy kursie: 70,80 zł
mozna już powiedzieć że po ogromnym sukcesie Steam-a mamy teraz bardzo udaną premierę w głównie amerykańskim świecie Maczków, TWOM trzeciego dnia od pojawienia się w sklepie, doszedł do 4 tej pozycji, najlepiej sprzedających się płatnych pozycji: appshopper.com/mac/bestsellers...
Edytowany: 20 grudnia 2014 22:00

introverted_investor
0
Wpisów: 79
Wysłane: 20 grudnia 2014 22:13:24 przy kursie: 70,80 zł
@Scarry: Do 21. (4. w grach): appshopper.com/mac/bestsellers...

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 20 grudnia 2014 23:16:03 przy kursie: 70,80 zł
a użytkownicy Mac'a nie mogą kupić TWoM (i innych gier) za pośrednictwem Steam'a?

Scarry
193
Wysłane: 20 grudnia 2014 23:59:55 przy kursie: 70,80 zł
@graf78

mogą, ale hm... ekosystem to ekosystem, Steam to osobny ekosystem niż iTunes i jego otoczenie. Większość makowców nie zainstaluje nic poza iTunes.

To tak jak na PC ludzie dość niechętnie korzystają z kolei z czegoś więcej niż Steam (np Uplay, Origin)

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 21 grudnia 2014 04:51:27 przy kursie: 70,80 zł
Cytat:
To 200+ stron to jest od 2010 roku, więc ta "temperatura" nie jest taka wysoka.

Cytat:
Stwierdzenie 200+ stron jest zdecydowanie na wyrost

Konkretnie 267, więc faktycznie na wyrost.

Cytat:
(...) dokładnie jak chimpo zauważył to jest skumulowane z 4 lat,(...) Od eksplozji kursu doszło ok. 20% stron.

20%, czyli jedna piąta. Od eksplozji kursu. Popatrzmy...

kliknij, aby powiększyć

No cóż, proporcja trochę kuleje.
Ale każdy widzi to, co chce. W tym cały urok :)

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 21 grudnia 2014 09:27:35 przy kursie: 70,80 zł
Od 13 listopada w temacie przybyło 55 stron.
Kod:
mod: co najmniej drugie tyle postów usunięto jako nic nie wnoszących do dyskusji lub niezgodnych z regulaminem forum
Edytowany: 21 grudnia 2014 09:47

Scarry
193
Wysłane: 21 grudnia 2014 09:30:56 przy kursie: 70,80 zł
Nie rozumiem rafsty co mają do tego proporcje... szczerze mówiąc to nie rozumiem twojej myśli. Dużo rozmawialiśmy na tym konkretnym wątku wcześniej i naturalne jest ze jak okazało się ze spółką odniosła taki ogromny sukces rozmawiamy jeszcze więcej.
Edytowany: 21 grudnia 2014 09:32

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

254 255 256 257 258

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,196 sek.

jbqhfmuv
lebkfxbs
udoulwge
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
smybotoj
ivshnvrv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat