PARTNER SERWISU
kohqegnh
34 35 36 37 38

Portfel pasywnego inwestora - Wojetek's stocks

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 5 stycznia 2015 17:38:56
RFK week

kliknij, aby powiększyć

Z tymi wysokimi obrotami to bym nie przesadzał bo w porównaniu do tych z 2013 są bardzo słabe. Rafako od dłuższego czasu jest w trendzie spadkowym z silnymi korektami. Po ostatniej konsolidacji, która zbyt długa nie była uważam że wybicie może zaprowadzić kurs w okolice 7 - 7,2zł. Tam czekają silne opory w postaci długoterminowej linii trendu jak i 3 maksy z 2013 roku. RSI potwierdza ostatnie wzrosty, z obrotami jak pisałem jest słabiej. Generalnie krótkoterminowo z TP ok 7,2 zł z SL ok 10% daje zysk do ryzyka na poziomie 2,5 więc przeciętnie (ale chociaż rozsądny SL (ok 5,5) bliski). Długoterminowo raczej to jeszcze nie ten moment.

FSG week

kliknij, aby powiększyć

Dzienne świeczki zdradzają słabą płynność na tym walorze a to najlepiej nie rokuje (słaba płynność = słabe zainteresowanie = mało chętnych = mały potencjał). Generalnie FSG porusza się w konsolidacji między 16 a 20 zł. Wybicie tego ostatniego oporu najlepiej z obrotami zmienia postrzeganie waloru i daje możliwości testu 26 zł czyli oporu z końca 2012. Można próbować łapać dół tej konsoli (nawet krótki SL ok 14,5zł z dołków w 2011 i 2012), ale to raczej mając solidne przekonanie do spółki. Fundamentalnie na pierwszy rzut oka FSG jest tani, tylko pytanie czy nie bez przyczyny ?

Edytowany: 5 stycznia 2015 17:39

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 7 stycznia 2015 20:15:58
Poprosiłbym raz kolejny KGHM. Choć chyba się tu za wiele nie zmieniło.

Damian1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 8 stycznia 2015 10:46:38
Wojetek,

mam w swoim portfelu MON, obecnie tak +10% na tym walorze, czy widzisz teraz sytuację na dokupienie, np. jutro, czy czekałbyś aż walor trochę ostygnie?

Dzięki wielkie

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 8 stycznia 2015 11:16:39
@Damian1

Ja jeśli już mam kupione wybicie z konsoli (jak np MON teraz) częścią kapitału, to z drugą częścią na dokupienie czekam na korektę. Istnieje oczywiście ryzyko że korekta będzie na poziomach znacznie wyższych niż obecne, z drugiej jednak strony tam już ma się znaczny zysk na posiadanej pozycji. W przypadku szybkiego kupienia całą wielkością pozycji na wybiciu narażałbym się na ryzyko fałszywego wybicia. Dlatego strategia - kup połowę na wybiciu a drugą połowę na korekcie wydaje mi się lepsza i bezpieczniejsza (mimo że czasem kosztem paru % zysku).

KGHM week

kliknij, aby powiększyć

KGHM w ostatnich latach to jest doskonały przykład działania AT. Opór na 140 zł znakomicie zadziałał a obecna korekta to nic innego jak odbicie od wsparcia na 105 zł (kilkukrotnie wsparcie wcześniej). Bardzo słabo niestety wyglądają obroty na ostatnich świecach co nie świadczy o aktywności popytu (choć trzeba wziąć poprawkę na święta). Moim zdaniem maks obecnych możliwości kursu to korekta w okolice 118-120 zł gdzie są silne opory. Do sygnału kupna zgodnego z trendem tu oczywiście bardzo daleko.
Edytowany: 8 stycznia 2015 11:16

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 8 stycznia 2015 13:21:00
jak już jesteś "przy piórze" to napisz może coś o CCS.

ja tam widzę końcową fazę formacji oRGR na dziennym, dywergencję na RSI i przebicie linii trendu spadkowego. A co Ty widzisz?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 8 stycznia 2015 14:01:30
Cytat:
jak już jesteś "przy piórze" to napisz może coś o CCS.

ja tam widzę końcową fazę formacji oRGR na dziennym, dywergencję na RSI i przebicie linii trendu spadkowego. A co Ty widzisz?

Jestem bo od jutra mam parę dni przymusowego urlopu od pisania ;p. Zadziałało wsparcie z hist dołków i kurs wszedł w konsolidację. Na dziennym ten oRGR to trochę chciejstwo, większe zagrożenia są w postaci oporów ok 1-05-1,07, ciągle też brakuje obrotów i kurs głęboko pod średnią. Agresywnie można próbować ok 1,07 na wybiciu jeśli by takowe się pojawiło, ale póki co najwyżej obserwacja.
Edytowany: 8 stycznia 2015 14:01

catchduck
0
Wpisów: 109
Wysłane: 8 stycznia 2015 18:19:17
Wojetek, jeszcze odnośnie Monnari. Nawet nie tyle samej spółki, co zaistniałej sytuacji na wykresie. Czy zasięg zwyżki następującej po wybiciu mierzysz długością trwającej bazy i odkładasz pionowo na wykresie, czy stosujesz jakąś inną metodę?
I druga sprawa, jak bronić się przed fałszywym wybiciem? S/L stawiać na poziomie konsolidacji, czy może niżej, biorąc pod uwagę, że korekta przed dalszą zwyżką może nastąpić na obecnym poziomie?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 9 stycznia 2015 11:40:19
Jak się okazało przymusowa przerwa w pisaniu nie będzie konieczna :).

Cytat:
Wojetek, jeszcze odnośnie Monnari. Nawet nie tyle samej spółki, co zaistniałej sytuacji na wykresie. Czy zasięg zwyżki następującej po wybiciu mierzysz długością trwającej bazy i odkładasz pionowo na wykresie, czy stosujesz jakąś inną metodę?

Zasięg wynikający z formacji prostokąta lub np podwójnego dna czy oRGR jest cenną wskazówką przy wyliczaniu sobie wstępnie profit/risk ratio. Jednak to tylko wskazówka i nie ustawiam tam take profit a jedynie obserwuję przy dojściu do takiego miejsca kurs z większą uwagą. Mocne trendy z reguły przekraczają zasięgi wynikające z formacji.

Cytat:
I druga sprawa, jak bronić się przed fałszywym wybiciem? S/L stawiać na poziomie konsolidacji, czy może niżej, biorąc pod uwagę, że korekta przed dalszą zwyżką może nastąpić na obecnym poziomie?

Po pierwsze nie kupować za całą pozycję na wybiciu tylko połową. Druga połowa na korekcie (gdy ta się kończy a nie zaczyna). Po drugie trzeba obserwować świeczkę wybijajacą - jeśli robi się podażowy długi cień, obrotów brakuje to jest coś nie tak i trzeba podnosić agresywnie obronę. Jeśli nic z tych rzeczy się nie dzieje stop na sensownym wsparciu (dół konsolidacji, ew ostatni ważny dołek) może zostać. Niestety false breaki przy grze na wybicia zdarzają się, ale nie można się zrażać. One good trend pays for all :).

catchduck
0
Wysłane: 9 stycznia 2015 12:57:21
Dzękuję za wyjaśnienie. Właśnie taką sytuację z podażowym cieniem mamy na Bytomiu i zobaczymy jak się rozwinie sytuacja. Na Monnari wygląda to znacznie lepiej. Ja akurat zainteresowałem się wybiciem na Mabionie z trójkąta. Kurs od ponad roku był w konsolidacji i testował jego linię poziomą , ale nie było jakiejś znaczącej dystrybucji. Te wybicie wygląda zachęcająco.

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 11 stycznia 2015 21:13:00
Wojetek napisał(a):

Po pierwsze nie kupować za całą pozycję na wybiciu tylko połową. Druga połowa na korekcie (gdy ta się kończy a nie zaczyna).

Tylko kiedy stwierdzić, że to już koniec korekty? :)
Testowałeś kiedyś otwieranie drugiej połowy pozycji po ponownym wybiciu szczytu sprzed korekty, lub zaraz bezpośrednio bo szczytu ustanowionego przez świeczkę wybijającą?
Taką metodę obrony przez fałszywkami proponuje Tomek Symonowicz na blogach bossy:
Fałszywe wybicia cz.3

Wojetek napisał(a):

Po drugie trzeba obserwować świeczkę wybijającą - jeśli robi się podażowy długi cień, obrotów brakuje to jest coś nie tak i trzeba podnosić agresywnie obronę.

Czy to oznacza, że po zaobserwowaniu takiego scenariusza przesuwasz linię obrony nie czekając aż cena osiągnie pierwotnie założony poziom? Mógłbyś rozwinąć temat?
Przecież często się zdarza, że cena dochodzi do dolnej granicy konsolidacji (gdzie np. był postawiony stop) odbija się i ponownie dochodzi do wybicia.

Pzdr.,

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 12 stycznia 2015 13:25:40
Cytat:
Po pierwsze nie kupować za całą pozycję na wybiciu tylko połową. Druga połowa na korekcie (gdy ta się kończy a nie zaczyna).

Tylko kiedy stwierdzić, że to już koniec korekty? :)
Testowałeś kiedyś otwieranie drugiej połowy pozycji po ponownym wybiciu szczytu sprzed korekty, lub zaraz bezpośrednio bo szczytu ustanowionego przez świeczkę wybijającą?
Taką metodę obrony przez fałszywkami proponuje Tomek Symonowicz na blogach bossy:
Fałszywe wybicia cz.3

Parokrotnie i tak było że kupowałem po wybiciu nowego high co kończyło definitywnie korektę. Nie było to jednak regułą (raczej przy krótkich korektach i mocnych wyjściach z nich) - częściej liczę na powrót w okolice sygnału i tam ustawiam się ze zleceniem a jeśli kurs nie daje takiej możliwości to przy pozytywnym układzie świecowym na day (np młot + wzrostowa świeca). Metoda Pana Symonowicza ma sporo zalet (trafność, wykluczenie dużej ilości false breaków) ale i minus w postaci wyższej średniej ceny kupna.

Duon dobrze kojarzę jako podwójną możliwość kupna na powrocie do wybitego sygnału (nawet trochę poniżej było)

DUO week

kliknij, aby powiększyć

Oczywiście przy mocnych wybiciach nie ma często szans na powrót do miejsca sygnału i trzeba szukać końca korekty trochę wyżej albo jak Pan Symonowicz proponuje kupić nowe wybicie. Tak na marginesie opisany sygnał na kolejnym nowym szczycie ja używam jako moment do podniesienia SL :).

Cytat:
o drugie trzeba obserwować świeczkę wybijającą - jeśli robi się podażowy długi cień, obrotów brakuje to jest coś nie tak i trzeba podnosić agresywnie obronę.

Czy to oznacza, że po zaobserwowaniu takiego scenariusza przesuwasz linię obrony nie czekając aż cena osiągnie pierwotnie założony poziom? Mógłbyś rozwinąć temat?
Przecież często się zdarza, że cena dochodzi do dolnej granicy konsolidacji (gdzie np. był postawiony stop) odbija się i ponownie dochodzi do wybicia.

Pzdr.,

Oceniam tygodniową świecę. Jeśli spełnia warunki wybicia to nie zmieniam SL tylko czekam na rozwój wydarzeń. Jeśli coś "nie gra" podnoszę SL pod jej podstawę. Sytuacja gdzie jest wybicie i powrót do konsolidacji (tym bardziej dołu) i kolejne wybicie i rozpoczęcie trendu to nie jest coś bardzo częstego. Najczęściej po wybiciu następuje silny ruch a po nim korekta (albo do poziomu sygnału/ciut niżej albo kończąca się wyżej) i potem kontynuacja trendu.

Jako przykład kolejna moja transakcja (nawet opisana w kronice jak pamiętam bo ktoś się pytał o tą spółkę) CCS z NC.

CCS week

kliknij, aby powiększyć

Wejście na sygnale 04.12.2013. Były obroty, wybicie z konsolidacji (mogła być dłuższa), silny wcześniej trend. Jedynie kształt świecy mi nie pasował ani dziennej (można sprawdzić) ani tygodniowej. Początkowego stopa z 3,89 (kupowałem po 4,55 więc spore ryzyko: 15%) po zakończeniu tygodnia podniosłem na 4,39 (pod świeczką wybijającą opór). 16 grudnia stop mi wyleciał z czego początkowo nie byłem zbyt zadowolony (kurs znów później odbił w okolice 5zł) ale dziś widać gdzie CCS jest...
Edytowany: 12 stycznia 2015 13:28

Damian1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 12 stycznia 2015 19:55:18
Wojetek,

mółgłbyś pochylić się nad spółką TALEX?

Dzięki wielkie

Tarantino
2
Wpisów: 56
Wysłane: 12 stycznia 2015 20:20:41
A ja poproszę o ocenę wybicia na Mercatorze

catchduck
0
Wysłane: 13 stycznia 2015 11:23:14
W przypadku wybicia z trójkąta zniżkującego (mowa o Mabionie), jak daleko może zejść korekta, aby dalej uznawać taki ruch tylko za korektę? Zakładam, że może to być nawet górna linia trójkąta (pochyła linia trendu), co oznacza, że nie warto podnosić Stop lossa poza trójkąt, pomimo, że kurs dotarł wczoraj do 45 zł. Jak Ty to widzisz Wojtek?
Cały czas mam problem z ustawianiem Stop lossów, nie chcę za ciasno bo mnie wybije, a za szeroko z kolei w negatywnym scenariuszu stracę cały zysk. Kiedy więc podnosić zlecenie obronne?

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 13 stycznia 2015 12:44:26
jeżeli mogę się wtrącic...

moim zdaniem SL powinien być teraz ciut ponizej 43 zł. To bardzo istotna linia, która najpierw była podstawą trójkąta, potem zatrzymała ruch korekcyjny w górę, a ostatnio przebita znów od dołu na dużych obrotach.

Ale też jestem ciekaw opinii Wojtka.

kliknij, aby powiększyć

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 13 stycznia 2015 13:07:05
catchduck napisał(a):
W przypadku wybicia z trójkąta zniżkującego (mowa o Mabionie), jak daleko może zejść korekta, aby dalej uznawać taki ruch tylko za korektę? Zakładam, że może to być nawet górna linia trójkąta (pochyła linia trendu), co oznacza, że nie warto podnosić Stop lossa poza trójkąt, pomimo, że kurs dotarł wczoraj do 45 zł. Jak Ty to widzisz Wojtek?
Cały czas mam problem z ustawianiem Stop lossów, nie chcę za ciasno bo mnie wybije, a za szeroko z kolei w negatywnym scenariuszu stracę cały zysk. Kiedy więc podnosić zlecenie obronne?

Odpowiedź na szybko (wpisy dot. spółek widzę ale analizy będą nieco później):

Ja robię to tak:

MAB day

kliknij, aby powiększyć

Linia trendu wiadomo z czego pochodzi, zakładając grę na jej wybicie jak i lokalne "przebiegunownanie" sygnał kupna ok 42 zł. SL stawiam pod dołkiem świecy czyli pod 38,8. Jeśli by grać ryzykowniej (np połową pozycji na start) SL pod dołem konsolidacji czyli 34 zł (ale to 19% czyli trochę za dużo). SL podnoszę DOPIERO gdy kurs zrobi korektę (załóżmy że teraz ją robi w reakcji na opór ok 43,8) i po tej korekcie wybije nowy szczyt co rozrysowałem. Wtedy podnoszę SL pod dołek minionej korekty.

Cytat:
nie chcę za ciasno bo mnie wybije, a za szeroko z kolei w negatywnym scenariuszu stracę cały zysk

Trzeba pójść na kompromis ;). Jak ktoś nie akceptuje możliwości utraty zysku (co się zdarza vide TOP10 picks moje na paru spółkach) to może próbować trailing stopa. Wielkość jego książkowo ustala się jako ATR * 3 czyli dla MAB obecnie ok 5,5 zł (więc ok 12,5%). Metod opartych na ATR używa z tego co wiem Birger Schäfermeier
- blogi.bossa.pl/2012/06/09/trad...
Edytowany: 13 stycznia 2015 13:11

catchduck
0
Wysłane: 13 stycznia 2015 13:45:35
Dzięki za jasną analizę i wartościowy odnośnik. Czasem łatwiej zająć pozycję, niż potem manewrować zyskiem. Najbardziej bolesne są momenty, kiedy wstrzelasz się w sygnał, a potem źle ustawione stop lossy niweczą plan. Wolałbym grać bez nich, ale nie zawsze jest możliwość śledzenia notowań.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 13 stycznia 2015 17:51:58
Sesja zakończona więc można opisać "kącik życzeń"

Mercator week

kliknij, aby powiększyć

Bardzo ciekawy temat. Wybicie i sygnał kupna było wcześniej bo już po 12 zł. Obroty były lekko podwyższone (mogło być lepiej ale jak na grudniowy rynek i tak nieźle), późniejsza korekta dała możliwość dokupienia dzięki powrotowi prawie w miejsce sygnału (wręcz klasyczne zachowanie dla takich wybić) a obecnie obserwujemy kolejną falkę wzrostową która zatrzymała się na 14zł. Jest to dość istotny opór i przy wykupieniu na dziennym RSI może sprowokować dłuższą korektę płaską. Sam mam te akcje od 12,2 zł, czekam obecnie na korektę by jeszcze trochę dokupić. Możliwe że korekta dotrze w okolice 13,0 zł lub trochę poniżej. Dla spóźnialskich to może być też okazja na wejście z krótkim stopem. SL trzymam pod 12 zł prawie na BEP. Spółka mało płynna więc polecam tu stop limit a nie stop loss.

Talex week

kliknij, aby powiększyć

Szersze ujęcie dlatego że spółka od dawna jest w mocnym trendzie (hit Q1 2014 jakby nie patrzeć) a teraz puka w opór ok 23 zł który jest dwukrotnym historycznym szczytem spółki. Przy obecnym wykupieniu, kształcie świec (doji) oraz wspomnianym oporze wydaje się dobrym kandydatem na sell high jeśli ktoś chce realizować zysk. Oznaczyłem sygnały kupna (ostatni w grudniu), które były też potwierdzone obrotami. Obecnie do kupna raczej to kandydat nie jest ale po korekcie (możliwe że w okolice 19-20zł) kto wie.

Tarantino
2
Wpisów: 56
Wysłane: 13 stycznia 2015 20:46:37
Chciałbym wypytać jeszcze o Mercatora ponieważ też tu siedzę, aktualnie ze średnią 13,04 ( kupowałem go jeszcze na debiucie, później powiększałem pozycję). W poprzedniej analizie ( 2 strony temu ) rysowałeś opór na 13,50 stąd też myślałem, że teraz nastąpiło wybicie, choć na małych obrotach, dlaczego teraz narysowałeś opór na 14?

Przyznam, że jestem laikiem w AT, spółka interesuje mnie głównie ze względu na fundamenty, chciałbym dokupić ostatnią część i czekam na dobry techniczny moment.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 13 stycznia 2015 21:56:39
Mam i ja pytanie z warsztatu technicznego.
Jakich średnich używasz na swoich wykresach?
Stosujesz np SMA200 na dziennym? Zauważyłem, że na pewnych spółkach ta średnia ma istotne znaczenie. Z ostatnich które spostrzegłem to SELVITA na której SMA200 skutecznie ograniczała wzrosty lub wspierała spadki a jej przebicia skutkowały sporą wyprzedażą/wzrostami. Podobnie np TRAKCJA. Pewnie znalazłoby się wiele innych przykładów. Na DUON np niedawno kurs przełamał wsparcie na 1,90 i zatrzymał się dopiero na 1,77 - dokładnie tam przebiegała SMA200 na dziennym.
To przypadek, czy te średnie są tak istotne?

Przy okazji, dziś sporo spółek zrobiło wybicia. Oprócz omawianych już przez Ciebie prosiłbym jeszcze na rzut okiem na:
TFO
MCR
SLV

Wiem, że nie lubisz groszówek z NC, ale może zainteresuje Cię też sytuacja na PST i PYL :)

z góry dzięki :)

PS.
ostatnio da się zauważyć jakiś pozytywny klimat do małych spółek.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

34 35 36 37 38

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,533 sek.

mqhjhclu
gacvviky
bkuieywg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jqsqojxf
jnbfeqyv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat