PARTNER SERWISU
fxkjxwzv
5 6 7 8

Pytania początkujących

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 11 września 2013 20:16:25
wapkil 22.07.2012 napisał(a):
Wyobraź więc sobie defensywny, maksymalnie bezpieczny portfel, złożony z samych spółek z ratingiem AAA - według SW na przykład z Fon, Veno, UrlopyPL, Nicogames i dajmy na to obligacji East Pictures. Przecież w bazie nie macie dla wszystkich tych spółek błędnych danych. Rating powinien umożliwić porównanie wiarygodności firm. W przypadku SW można więc sobie porównać którąś z obdarzonych ratingiem Prime perełek z takim BRE z jego tragicznym ratingiem na poziomie B.(...)
Rating powinien też oddawać aktualny stan spółki, gwałtownie może więc się zmienić tylko w przypadku dotykającego spółkę prawdziwego kataklizmu. Zresztą nawet w takich przypadkach nie pamiętam sytuacji, w której rating w ciągu jednego dnia zmienił się z AAA na D. Poza SW, gdzie na przykład ostatnio tak zmienił się rating MEW.

Wracam do tematu, bo minął rok z okładem od dyskusji. MEW właśnie padł i ma ogłoszoną upadłość.
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
Cytat:
MEW S.A. z siedzibą w Warszawie informuje o otrzymaniu w dniu 11.09.2013 r. postanowienia Sądu Gospodarczego dla m. st. Warszawy, X Wydział Gospodarczy dla spraw upadłościowych i naprawczych z dnia 10.09.2013 r. o ogłoszeniu upadłości MEW S.A. obejmującej likwidację majątku dłużnika.

A Fony, Venosy, Urlopy i inne wymienione wyżej, ewidentnie nie całkiem wiarygodne spółki, istnieja. Nawet Nicolas.

Wspominam to tylko przy okazji, a tak naprawdę mam inną wiadomość w temacie ratingu. Pod koniec sierpnia widziałem się z prof. Altmanem, spędziliśmy prawie cały dzień omawiając bieżące sprawy i zaległe tematy. Jednym z nich jest nowy kierunek jego badań, arcyciekawy w konteście kryzysu - poruszę na innym wątku. Tutaj chciałem przekazać wiadomość na temat sławetnych Retained Earnings we wzorze na Z"-score/EM-score.

Istotą tej wielkości jest kwota łącznych zysków, które spółka wygenerowała przez wszystkie lata działalności, od jej powołania, i zatrzymała w kapitale. A więc suma całkowitych dochodów minus wypłacone dywidendy i skupy akcji. Inaczej mówiąc, całkowity łączny zysk netto plus saldo zmian w kapitale nie przechodzących przez zysk netto.
Takie jest założenie, ale w praktyce jest to najtrudniejszy do wyliczenia wskaźnik. Profesor Altman jest tego świadom, dodatkowo sprawę utrudnia fakt, że systemy rachunkowości w różnych krajach potrafią się mocno różnić oraz że różne spółki mogą różnie prezentować tego rodzaju wielkość. Dlatego całkowicie uprawnione jest zastosowanie uproszczenia, byle było odpowiednio wiarygodne i ostrożne. My wykorzystujemy pozycję Zysk (strata) z lat ubiegłych, wiedząc iż jest to tylko część niepodzielona. Drugie podejście, które obecnie testuję, to Kapitał zapasowy minus Agio. Ale znów, nie wszystkie spółki to pokazują tak samo, więc prostego wyjścia nie ma. Pracujemy i będziemy dawać znać jak idzie, wszelkie pomysły mile widziane, które nie powodują konieczności sumowania wszystkich sprawozdań z wszystkich lat działania - niektóre spółki mają po kilkadziesiąt lat...
Edytowany: 11 września 2013 20:16

OriUL
0
Wpisów: 75
Wysłane: 20 listopada 2013 07:29:45
Witam,

Nie wiedziałem za bardzo gdzie zamieścić to pytanie.

Czy znacie może jakieś przydatne strony, materiały itp. z których można wyciągnąć chociażby podstawy czytania sprawozdania finansowego funduszu inwestycyjnego?

I nurtujące mnie pytanie: gdzie w sprawozdaniu umieszczone są wpływy gotówki od inwestorów do funduszu?

Z góry dzięki.
Unia Leszno - Drużynowy Mistrz Polski 2010!

remix1977
2
Wpisów: 426
Wysłane: 25 kwietnia 2014 23:24:28
xlogic napisał(a):
Witam, chciałem się zapytać o wskaźnik Altmana. W internecie znalazłem wzór na wskaźnik Altmana dla rynków rozwijających się. mfiles.pl/pl/index.php/Wska%C5...

Wzór ma postać:

EM-Score = 6,56*X1 + 3,26*X2 + 6,72*X3 + 1,05*X4 + 3,25
X1 = (Aktywa obrotowe – Zobowiązania obrotowe)/ Aktywa ogółem
X2 = Zyski zatrzymane/Aktywa ogółem
X3 = EBIT/Aktywa ogółem
X4 = Wartość księgowa przedsiębiorstwa / Zobowiązania całkowite

Witam, mógłbym prosić o weryfikację wskaźnika (ratingu) dla Fabryki Konstrukcji Drewnianych? Jeżeli wyjdzie ok, to prosiłbym o wyjaśnienie z jakich danych to wyszło, bo mi wychodzi całkiem inny.

Z góry dziękuję

erbe
0
Wpisów: 120
Wysłane: 15 stycznia 2015 11:15:07
Co mówi wskaźnik zysk netto/wartość księgowa zakładając ze wartość księgowa są to aktywa pomniejszone o wartości niematerialne i prawne. Na amerykańskich www znalazłem wyjaśnienie, że to ROE. (Na moje oko to ROA materialne.). Jak to jest? Drugi wskaźnik to zn/sprzedaż.

Ps. Czy stockwatch myśli o dostosowaniu forum na urządzenia mobilne. Komunikat ciasteczek nie chcę się wyłączyć na Asus Zenfone 5 Android z przeglądarką Uc browser. Edition: Udało się wyłączyć podczas przeglądania forum. Forum da się przegladac jest responsywne, nie ma tego podczas pisania.
Edytowany: 15 stycznia 2015 11:18

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 15 stycznia 2015 15:34:05
No przecież wartość księgowa to nic innego jak kapitał własny. I słusznie często jest korygowany o wnip, bo ten potrafi być sztucznie wykazany np celem optymalizacji podatkowej.
Tak, czy owak jest to zmodyfikowane ROE. Poza tym użycie w kalkulacji ROA zysku netto jest błędne... Wszak liczymy zwrot z aktywów, a skoro z aktywów to dlaczego obciążać go kosztem finansowania? To merytorycznie niewłaściwe. Do kalkulacji bierzemy NOPAT, czyli zysk operacyjny po opodatkowaniu.

ROE opisuje poziom zwrotu dla akcjonariuszy z inwestycji w spółkę, a więc efektywność inwestycji Akcjonariuszy. Zn/przychody to nic innego jak rentowność sprzedaży netto, która służy do oceny efektywności powiedzmy "operacyjnej"

erbe
0
Wpisów: 120
Wysłane: 15 stycznia 2015 16:32:21
Ok, dzieki. Znalalazlem swoj blad w rozumowaniu co do ROA.

maruder1991
0
Wpisów: 8
Wysłane: 18 stycznia 2015 21:41:48
Czy mógłby mi ktoś dlaczego po decyzji banku Szwajcarskiego ludzie wyprzedają akcje Polskich banków? Gdzie tutaj szukać zależności?

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 18 stycznia 2015 22:24:59
@Maruder
Banki mogą mieć problemy w związku z niespłacaniem kredytów zaciągniętych w CHF.
Edytowany: 18 stycznia 2015 22:25

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 18 stycznia 2015 23:35:48
Zależność jest taka:
Wyższy kurs CHF - wyższe zobowiązanie wobec banku i wyższa rata. Wyższą ratę ciężko może być spłacić, a w takim razie bank musi założyć rezerwy co obniży wynik. Dodatkowo mamy pogorszenie LTV, co znów podnosi ryzyko, co na wycenę oczywiście się przekłada choćby przez wzrost kosztu kapitału.

Washington Irving
0
Wpisów: 165
Wysłane: 12 marca 2015 12:52:55
Witam,

Pytanie moje brzmi:

W jaki sposób pokazuje przychody z franczyzy franczyzodawca w rachunku zysków i strat? Czy są to PPO, czy przychody ze sprzedaży produktów/towarów/materiałów? A może zależy to od modelu franczyzy (jeżeli dawca jest właścicielem towaru, to księguje w przychodach ze sprzedaży, a jeśli tylko pobiera opłatę to w PPO, a jeśli pobiera % od obrotu - to sam nie wiem d'oh! )?

Dzięki za pomoc z góry!thumbright

maruder1991
0
Wpisów: 8
Wysłane: 14 kwietnia 2015 23:51:04
Co można wnioskować po tak dużym udziale zapasów w aktywach spółki ABCData w aktywach? Zapasy to 348064000zł a suma aktywów to 948364000zł. Czy jest w ogóle możliwość dowiedzenia się co kryje się pod tymi zapasami? Wydaje mi się, że jest to całkiem spora suma, która może wpływać np. na wartości wskaźników. Jeśli wiedza odnośnie tego co kryje się pod zapasami nie jest dostępna to jak właściwie to zinterpretować? W sprawozdaniu finansowym za rok 2014 w podrozdziale "Zapasy" nic interesującego niestety nie znalazłem.
Podobnie wygląda to z pozycją należności. Wygląda to jak na moje oko co najmniej dziwnie.
Czy moglibyście napisać jak powinien wyglądać stosunek aktywów obrotowych do całości aktywów w zdrowej spółce? Wiem, że zależy to oczywiście od charakteru i rodzaju działalności spółki ale na pewno istnieją jakieś przynajmniej umowne zakresy.
Edytowany: 14 kwietnia 2015 23:57

Deogracias
PREMIUM
12
Wpisów: 486
Wysłane: 20 kwietnia 2015 11:08:14
Wszystko to o co pytasz jest w omówieniach sprawozdań spółki.

Jest omówione najnowsze:
www.stockwatch.pl/forum/wpis-n...

Są tez dostępne omówienia starszych.

Jakkolwiek te kwoty są obiektywnie wysokie, to zestawione ze sprzedaż na poziomie ponad 5 mld zł nie wydają się niczym nadzwyczajnym. Wskaźniki rotacji są w normie.

Zerknij np. do sprawozdań ACTION i AB - te spółki prowadzą bardzo podobną działalność i tam również bilanse są zdominowane przez kapitał obrotowy.

Spółka faktycznie nie podaje jakichś szczegółów odnośnie struktury zapasów - ewentualnie ciekawy byłby ich wiek i struktura rodzajowa.
Nowy wpis >>> Top 10 wpisów z 2020 roku
Zapraszam na bloga - https://dariuszgrupa.pl
https://twitter.com/DarekGrupa

Poproś analityków Stockwatch o analizę fundamentalną wybranej spółki >>> Przycisk w profilu spółki

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 kwietnia 2015 11:45:31
Washington Irving napisał(a):
Witam,

Pytanie moje brzmi:

W jaki sposób pokazuje przychody z franczyzy franczyzodawca w rachunku zysków i strat? Czy są to PPO, czy przychody ze sprzedaży produktów/towarów/materiałów? A może zależy to od modelu franczyzy (jeżeli dawca jest właścicielem towaru, to księguje w przychodach ze sprzedaży, a jeśli tylko pobiera opłatę to w PPO, a jeśli pobiera % od obrotu - to sam nie wiem d'oh! )?

Dzięki za pomoc z góry!thumbright

To zależy już od spółki - czy traktuje tę franczyzę jako podstawową działalność. Raczej są w przychodach, ale tak jak napisałem to kwestia dość indywidualna.

prostokąt
0
Wpisów: 21
Wysłane: 29 kwietnia 2015 23:24:44
Witam!
Chciałem się zapytać taką jedną rzecz.
Czy to że spółka została wyceniona na np. 100zł ale teraz warta jest 80 zł to oznacza że w pewnej perspltywie czasowej spółka potencjalnie osiągnie wartość tych 100zł? O to w tym chodzi?
Edytowany: 29 kwietnia 2015 23:25

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 30 kwietnia 2015 22:24:50
Zaraz zaraz. Spółka jest wyceniona na 100 zł czy jedna akcja jest wyceniona?
Przez kogo - analityka? Czy na rynku po tyle chodzi? Try to be more specific.

prostokąt
0
Wysłane: 30 kwietnia 2015 23:37:56
To tylko przykład.
Chodzi mi o to że akcje tej spółki zostały wycenione na 100zł a teraz akcje mają tylko 80zł.

prostokąt
0
Wysłane: 19 maja 2015 00:01:12
Witam!
Prosze o pomoc.

Gdy w raporcie na temat pszenicy mamy dwie wartości prognozowanych cen.
Którą wartość ( mniejszą czy większą) naleęy brać pod uwagę żeby ocenić czy rynek jest niedowartościowany lub przewartościowany ?

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 19 maja 2015 00:45:32
prostokąt napisał(a):
To tylko przykład.
Chodzi mi o to że akcje tej spółki zostały wycenione na 100zł a teraz akcje mają tylko 80zł.

To oznacza, że analityk zakładając pewien własny scenariusz (który może być błędny) uważa, że w perspektywie (przeważnie) jednego roku cena akcji powinna wzrosnąć do 100 zł.

Inny analityk wyceniając tę samą spółkę może zakładać inny scenariusz, bardziej negatywny i uważać, ze akcja tej spółki będzie za rok warta np. 60 zł.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 19 maja 2015 00:51

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 19 maja 2015 00:48:20
prostokąt napisał(a):
Witam!
Prosze o pomoc.

Gdy w raporcie na temat pszenicy mamy dwie wartości prognozowanych cen.
Którą wartość ( mniejszą czy większą) naleęy brać pod uwagę żeby ocenić czy rynek jest niedowartościowany lub przewartościowany ?

Tego nikt nie wie, ponieważ jest to prognozowana cena, a prognoza ma to do siebie, że niekoniecznie musi się spełnić.

PS Widzę, że ktoś tutaj chce inwestować na podstawie raportów/prognoz analityków, nie tędy droga, to nie takie łatwe.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 19 maja 2015 00:50

prostokąt
0
Wysłane: 19 maja 2015 15:34:51
To w takim razie na czym się skupić?
Na sprawdzić w tabeli wielkość produkcji w miesiącu któym ogłosili raport ?
Bo w sumie jeśli pszenicy wyprodukowano mniej w stosunku do miesiąca poprzedniego to znaczy że trzeba płacić więcej, nieprawda ?

Opieram się na : http://future.aae.wisc.edu/wasde.htm
Edytowany: 19 maja 2015 15:50

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,311 sek.

okmdxxhw
ydeohrjn
tecknfoo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vtxozero
fwobfzyh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat