24 Dołączył: 2011-11-23 Wpisów: 480
Wysłane:
22 stycznia 2015 23:32:15
@Addison
czy pamiętasz może z imienia i nazwiska tego konsultanta, który podał Ci fakt zablokowania kont przez armatora i w związku z tym zaprzestanie sprzedaży biletów na promy bo w świetle wczorajszego komunikatu spółki doszło do kłamstwa po czyjejś stronie, a to w myśl ustawy o obrocie PW może rodzić poważne skutki prawne...
dodatkowo mam pytanie, czy ktoś z Was rozmawiał ostatnio z M.M która rzuca pewne światło na działalność UBOAT na południu kraju? a wcześniej z osobą odpowiedzialną za finanse w firmie?
|
|
0 Dołączył: 2013-01-29 Wpisów: 641
Wysłane:
22 stycznia 2015 23:47:46
Vox napisał(a):czyli wniosek jest jeden - sprzedac poki tylko mozna... lepsze 50% nominalu niz 0% i stracone nerwy... Sam nie wiem co powiedzieć. Osobiście nie mam tych papierów,ale obserwuje ten temat bo wkur.. mnie takie spółki. Sam w dwóch utopiłem troche $$$. W jednym przypadku upadłość(układ) albo brak układu jak narazie. W drugim brak zwróconego kapitału,brak upadłości,brak komunikatów. Za to wachlarz zabezpieczeń (hipoteki,akt 777) wszystko uruchomione na maxa łącznie z komornikami, kupa biegania,załatwiania,dodatkowych kosztów i od pół roku nie idzie grosza wydębić z niczego. Rzekoma bida w spółce.(Niewierze). Tu przynajmniej 3 miesiace przed wykupem wiadomo ze coś nie halo. W moim drugim przypadku do prawie ostatniego dnia wszystko było halo. Mogłem puścić papiery zbyt był blisko nominału, jednak zaryzykowałem do dnia wykupu. I zdziwiłem się mocno i dziwię do dzisiaj bo nadzieja jeszcze w mocnym zabezpieczeniu była. Ale tej nadzieji niewiele zostało. Wszystko w razie odzyskania czegoś potraktuje jako bonus. Narazie w straty to wrzuciłem.
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
23 stycznia 2015 08:20:42
@yodyod
Nie znam personaliów, facet.
@driver77
Podobnie oglądam EKA, tam też popyt wygląda bardzo dobrze na tle inf ze spółki. Miałem kiedyś obligi tej firmy, ale zajęli się bardziej produkcją obligacji to pożegnałem.
lokata na 2015, rubel: wysokie odsetki plus koniec spadku wartości. Zachód jak mniemam kupuje już akcje w Moskwie.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2012-11-26 Wpisów: 494
Wysłane:
23 stycznia 2015 11:29:32
Nie chcę siać fermentu, ale moim zdaniem NIGDY już nie odzyskacie kapitału z tych obligacji. Może dostaniecie jakiś kupon jeden może drugi i to wszytko. Pamiętacie taką spółkę Gant developmet pomimo zabezpieczeń nikt nie odzyskał niczego. Niby prezes gadał że aktywa spółki przewyższają zobowiązania o 200 mln, ale co sąd na to TAM NIE NIC NAWET NA OPŁACENIE UPADŁOŚCI. Znacie jakiś obligatariuszy którzy odzyskali kasę z zabezpieczeń bo ja nie. Spółka nie ma kasy i deszcz kasy do niej nie spadnie, chyba że od was.
|
|
0 Dołączył: 2014-09-09 Wpisów: 194
Wysłane:
23 stycznia 2015 11:45:33
może tak, może nie! Wg mnie Gant nie miał twarzy jednego głównego inwestora. W przypadku Uboat wiemy kogo obwinić za obecny stan rzeczy. Prezes Misiąg nie zazna spokoju, póki nie uporządkuje spraw i nie spłaci długów. Jak ktoś już zasugerował na forum, znajda się i tacy co będą chcieli rozwiązać z prezesem sprawy ot tak po "polsku", chociażby dla czystej satysfakcji.
Być winnym wielu osobom w Polsce 8,5mln zł, przy tym być osobą rozpoznawalną z twarzy i nazwiska. Chcielibyście tak żyć? Owszem można, ale nie jest łatwo tak żyć.
Edytowany: 23 stycznia 2015 11:55
|
|
0 Dołączył: 2012-10-22 Wpisów: 537
Wysłane:
23 stycznia 2015 11:56:24
Oj tam zaraz ferment. Wiadomo że trzeba towarzystwo maksymalnie wyleszczyć z papierów - a potem grać pod dobre informacje z spółki. Tak od poniedziałku co sprytniejsi kręcą lody i jest git.
Ale do meritum - Jako posiadacz tych papierów uważam że należy wszystko co było proponowane tutaj w kwestii ewentualnego rolowania, przesłać do uboata. Do wykupu serii kwietniowej są prawie 3 miesiące. Może warto uprzedzić ich w kwestii naszych oczekiwań.
Kwestie zabezpieczenia hipotecznego wsadźmy między bajki - wiadomo po tych kilku latach działania Catalyst ile to jest warte. Mnie interesuje za to rolowanie papiera - lataniem do sądu w tej styropianowej demokracji mało można ugrać...
|
|
Wysłane:
23 stycznia 2015 12:11:04
Jakie miałbyś oczekiwania odnośnie warunków rolowania papierów? Co do zabezpieczenia, jeśli to będzie działka w Krakowie (pod inwestycje), to nie najgorzej. Wówczas wydaje mi się, że obligatariusze mogliby zrzucić się na swojego niezależnego rzeczoznawcę w celu potwierdzenia wyceny. Poza tym koniecznie biegły rewident! Nie orientuję się, czy sprawozdania spółek z NC muszą być badane przez biegłego rewidenta. Wątpię.
Edytowany: 23 stycznia 2015 12:11
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
23 stycznia 2015 12:11:23
@pinkmartini
A kto powiedział, że w kraju? Jeżeli to było dobrze zaplanowane to facet spokojnie może z kraju wyjechać, dobrze zarobiony. Będzie nieosiągalny.
Fakt, że na forum rozlewa się spiskowa teoria, ale my tutaj teoretyzujemy a prezes działa realnie, na kasie inwestorów puszczając komunikaty, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.
Mam coraz większą pewność, że cały ten numer był zaplanowany.
Co do ganta, byłem raz u nich na walnym, kiedy pionieer wprowadzał swojego człowieka do RN. Zadałem kilka pytań, o zgorzelec, polanicę. Jedno mi utkwiło, zapytałem jak chcą wyjść na działce w poznaniu licząc wtedy, że koszt działki na mieszkanie wynosił 130tyś PLN. Odpowiadali rubasznym śmiechem, wtedy był kurs ok 30 PLN. Zobaczyłem te twarze, gwiazdy, wojskowych(bo to wojskówka zakładała) to już wiedziałem, że trzeba spadać. Do tego ten młody z pioneera do RN. Miałem wtedy ich obligi.
Jest ten szary budynek odra tower we wrocku, jeden obligatariusz spory zdążył przed syndykiem, albo znajomy albo cholera wie co. Zabezpieczył hipoteki na kilku(a może i kilkunastu) mieszkaniach licząc po 2.5k za m2. Te same zabezpieczone mieszkania gant sprzedawał i kilka osób wpłaciło zaliczki, gant miał po wpłaci całości zdjąć hipotekę i oddać ją ludziom, ale nie zdążył. Więc ludzi potracili zaliczki nic nie mając w zamian.
Edytowany: 23 stycznia 2015 12:25
|
|
2 Dołączył: 2010-09-25 Wpisów: 426
Wysłane:
23 stycznia 2015 12:11:32
ze swojej strony zaproponowałem im, aby w ew. propozycji uwzględnili częściowe kwartalne spłaty (amortyzacja obligacji).
Nie do końca zgadzam się z Waszą argumentacją o hipotece, że jest bezwartościowa. To, że sprawy są w toku i długo trwają to jedno, ale pewnie niektóre z nich zakończą się sukcesem.
jednak windykatorzy kupują kredyty hipoteczne za bodajże 30-40% po to, aby na nich zarabiać... Dobra hipoteka np na domu prezesa dałaby mi jasny przekaz, że prezesowi zależy na spłacie zadłużenia.
|
|
0 Dołączył: 2012-06-06 Wpisów: 115
Wysłane:
23 stycznia 2015 12:12:42
Nie wiemy co G. Misiąg ma w głowie, ale jestem absolutnie pewny, że szczegółowo śledzi notowania akcji i obligacji. W zależności od rozwoju sytuacji podejmnie odpowiednie kroki.
Nie wiemy jak wygląda sytuacja Uboata z pozostałymi wierczycielami - Uboat ma przecież nie tylko zobowiązania z tytułu obligacji. Ale jeśli chodzi o obligi, to GM ma jeszcze 3 miesiące na rozergranie tego tematu. Zobaczymy co wymyśli.
|
|
|
|
2 Dołączył: 2010-09-25 Wpisów: 426
Wysłane:
23 stycznia 2015 12:15:47
pinkmartini napisał(a): Nie orientuję się, czy sprawozdania spółek z NC muszą być badane przez biegłego rewidenta. Wątpię. no to trochę mało wiesz, a dużo piszesz, mam nadzieję,że w pozostałych tematach masz wiedzę): Edit! sorki -sprawdziłem Twoje poprzednie posty i widzę, że raczej składasz propozycje, a nie siejesz zamęt :). www.gpw.pl/Obowiazki_informacy...NewConnect W porównaniu z Głównym Rynkiem, obowiązki firm notowanych na NewConnect są mniejsze. Spółki muszą przedstawiać: • raporty bieżące (w węższym zakresie niż na głównym rynku GPW), w tym również informacje poufne • raporty kwartalne, zawierające wybrane pozycje bilansowe oraz wybrane pozycje rachunku zysków i strat • raporty roczne zawierające zaudytowane sprawozdania finansowe,• Sprawozdania finansowe zamieszczane w raportach okresowych emitent sporządza zgodnie z przepisami obowiązującymi emitenta ( (w przypadku spółki zagranicznej, spółka może stosować standardy obowiązujące w kraju swojej siedziby).
Edytowany: 23 stycznia 2015 12:23
|
|
PREMIUM
1 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
23 stycznia 2015 12:47:42
koledzy inwestorzy, takie pytanie: czy nowa ustawa o obligacjach może tutaj nam pomóc i jeżeli tak to jak? widać że czeka już tylko na podpis prezydenta, a wejść w życie ma 1 lipca 2015. www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/Prze...pozdrawiam
|
|
Wysłane:
23 stycznia 2015 13:01:13
Tutaj masz największe perełki tej ustawy: Artykuł - nowa ustawaPoza instytucją zgromadzenia obligotariuszy to nie ma większych sensacji. De facto to o czym napisałem wcześniej jest właśnie próbą nawiązania do tej działalności tejże instytucji. Natomiast tutaj nie jest problemem prawo tylko kwestie jego egzekwowania - ślamazarne sądy, pierdołowaci prokuratorzy i niedouczeni sędziowie. Taki mamy klimat...
|
|
Wysłane:
23 stycznia 2015 14:04:23
ciekawa sprawa, jeśli będzie rolka, to po wejściu ustawy. Zawsze coś można dopisać do nowych warunków emisji dla serii C.
|
|
Wysłane:
23 stycznia 2015 14:12:56
Nie koniecznie, zważywszy na fakt że uboat chce zrolować obie serie na raz
|
|
0 Dołączył: 2012-11-26 Wpisów: 494
Wysłane:
23 stycznia 2015 14:34:09
Kalashnikov napisał(a):Oj tam zaraz ferment. Wiadomo że trzeba towarzystwo maksymalnie wyleszczyć z papierów - a potem grać pod dobre informacje z spółki. Tak od poniedziałku co sprytniejsi kręcą lody i jest git.
Ale do meritum - Jako posiadacz tych papierów uważam że należy wszystko co było proponowane tutaj w kwestii ewentualnego rolowania, przesłać do uboata. Do wykupu serii kwietniowej są prawie 3 miesiące. Może warto uprzedzić ich w kwestii naszych oczekiwań.
Kwestie zabezpieczenia hipotecznego wsadźmy między bajki - wiadomo po tych kilku latach działania Catalyst ile to jest warte. Mnie interesuje za to rolowanie papiera - lataniem do sądu w tej styropianowej demokracji mało można ugrać... No chyba chłopie nie wierzysz że mam zamiar kupić ten papier toaletowy nawet za 5% nominału to i tak za drogo jak dla nie. Ogólnie można powiedzieć (nie mam zamiaru kogoś obrażać), że gra na giełdzie to szukanie większych frajerów od siebie
|
|
0 Dołączył: 2012-04-09 Wpisów: 1 241
Wysłane:
23 stycznia 2015 14:38:44
dokładnie o to chodzi na GPW - żeby ostatni w łańcuchu pokarmowo-giełdowym gasił światło lub został z gorącym kartoflem w dłoni :)
Edytowany: 23 stycznia 2015 14:39
|
|
Wysłane:
23 stycznia 2015 14:46:27
Trafnie to ująłeś - Ale frajerów mam wrażenie szukać nie trzeba. Wystarczy parę pierdół na bankierach i innych forach rzucić żeby temat chwycił. A że spółka ma ch...ą politykę informacyjną to za wiele nie potrzeba żeby zręcznie doprowadzić do sytuacji kiedy inwestorzy oddają papiery za pół darmo, zgodzisz się chyba ze mną?
Wielu przedmówców zgodziło się że oddawanie za te pieniądze jest bzdurą. Wiadomo - każdy robi jak uważa za stosowne.
|
|
0 Dołączył: 2012-04-09 Wpisów: 1 241
Wysłane:
23 stycznia 2015 14:51:39
to czy oddawanie po tej cenie jest bzdurą tego wiedzieć nie możesz - bo to się dopiero okaże - może ktoś uznał że jak sprzeda za pół ceny i pogodzi się ze stratą to ukoi swoje nerwy i będzie spał spokojnie - a to też jest bezcenne :), a pseudo zabezpieczenia różnych firm są jak na razie nic nie warte, bo nikt niczego nie odzyskał :).. nawet jak się odzyska to tak jakiś ułamek nominału
Edytowany: 23 stycznia 2015 14:54
|
|
0 Dołączył: 2011-03-09 Wpisów: 70
Wysłane:
24 stycznia 2015 14:58:30
Jak można zrobić rolowanie obligacji w takich małych i rozdrobnionych emisjach ?
Czy ktoś wie, jak oni technicznie chcą to przeprowadzić? Bo ja wiem na czym rolowanie polega, natomiast nie wiem jak oni wyobrażają sobie to od strony technicznej bo obecnie, np. przy eka to rolowanie wiązało się z dodatkowymi kosztami i kłopotami dla obligatariuszy.
Edytowany: 24 stycznia 2015 14:59
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.