tzmdafwi
Advertisement
PARTNER SERWISU
dcfkszci
41 42 43 44 45

UBOAT LINE (Catalyst)

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 31 stycznia 2015 21:16:16
Cytat:
Zadanie na poniedziałek dla każdego z nas, to wystąpić o świadectwo depozytowe. Rano zadzwonię do mecenasa i wypytam o kwestię horyzontu czasowego na jaki zablokować papiery, mając w perspektywie batalię. Jak już tu na forum zasugerowano, lepiej zachować oryginał i wysłać z wnioskiem odpis poświadczony notarialnie. Wracając z oryginałem do banku, mamy możliwość szybkiego odblokowania papierów.

tylko czy to nie bedzie wymówką do nieuznania roszczeń przez spółkę... pt. "tylko oryginał jest ważny" ?

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 31 stycznia 2015 21:34:34
Ile dni spółka może być bez prezesa? Bo nie wiem czy zauważyliście ale Gregory nie jest prezesem, więc kogo zawezwać do zapłaty? Przewodniczącego Rady Nadzorczej?

voytecc
0
Wpisów: 9
Wysłane: 31 stycznia 2015 21:36:36
pinkmartini napisał(a):
Wracając z oryginałem do banku, mamy możliwość szybkiego odblokowania papierów.

Czegoś tu nie rozumiem ...blokuje czy nie blokuje ?? ... i do kogo to wysłać/jaki adres? jak tego pier...go ubota prawie już nie ma...

DRIVER77 napisał(a):
Ani rolka ani wykup nie ma nic do blokady

Edytowany: 31 stycznia 2015 21:38

DRIVER77
0
Wpisów: 641
Wysłane: 31 stycznia 2015 21:48:11
Vox napisał(a):
Cytat:
Zadanie na poniedziałek dla każdego z nas, to wystąpić o świadectwo depozytowe. Rano zadzwonię do mecenasa i wypytam o kwestię horyzontu czasowego na jaki zablokować papiery, mając w perspektywie batalię. Jak już tu na forum zasugerowano, lepiej zachować oryginał i wysłać z wnioskiem odpis poświadczony notarialnie. Wracając z oryginałem do banku, mamy możliwość szybkiego odblokowania papierów.

tylko czy to nie bedzie wymówką do nieuznania roszczeń przez spółkę... pt. "tylko oryginał jest ważny" ?

Notarialnie poświadczona kopia=oryginał
No chyba ze ksero im wyślesz to cie wyśmieją.
Mozesz wysłać oryginał,za chwile pójdziesz po drugi dla sądu.
Wezwanie na adres siedziby spółki za zwrotnym potw. odbioru, inaczej z automatu sąd odrzuci takie wezwanie.
A jak wiadomo aby zaczać działać to nr 1 to wezwanie.
Co do adresu co cie to ineresuje. W KRS jest wpis gdzie prowadzona działalność i tam ślesz.

mambo
0
Wpisów: 70
Wysłane: 31 stycznia 2015 21:48:53
Czy teraz można jakoś zabezpieczyć roszczenie z UBT0915? Czy teraz tylko dla UBT0415 jest możliwe żądanie wykupu?

DRIVER77
0
Wysłane: 31 stycznia 2015 21:53:49
voytecc napisał(a):
[quote=pinkmartini]Wracając z oryginałem do banku, mamy możliwość szybkiego odblokowania papierów.

Czegoś tu nie rozumiem ...blokuje czy nie blokuje ?? ... i do kogo to wysłać/jaki adres? jak tego pier...go ubota prawie już nie ma...

Blokuje. Innej opcji nie ma. Dostajesz świadectwo ale w zamian masz zablokowane papiery abyś ich nie puścił gdzieś. Mozesz wziąść świadectwo iść do notariusza poświadczyć i z oryginałem iść za pół godz do swojego biura oddać i powiedzieć że już nie potrzebujesz i odblokują.
Ale co ci przeszkadza ta blokada? No chyba ze chcesz po aktualnym kursie opchać to nic nie rób.

DRIVER77 napisał(a):
Ani rolka ani wykup nie ma nic do blokady

Jak będziesz chciał rolować to dostaniesz intrukcje co zrobić. A jak wykupią to kasa na rach maklerski wpłynie i sprawa załatwiona.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 31 stycznia 2015 21:54:59
Cytat:
Jak już tu na forum zasugerowano, lepiej zachować oryginał i wysłać z wnioskiem odpis poświadczony notarialnie. Wracając z oryginałem do banku, mamy możliwość szybkiego odblokowania papierów.

@Driver77, moja watpliwosc wziela sie stad, że jaki jest sens posiadania swiadectwa depozytowego, ktore mozna za chwile odblokowac? Co takie swiadectwo niby ma poswiadczac?

Z tego co wiem, swiadectwo depozytowe to nieodwolalna blokada do daty wymienionej w swiadectwie. Takze jedyna zaleta wyslania kopii, to zabezpieczenie sie przed jego zaginieciem. niczego nie odblokujecie przed data.
Edytowany: 31 stycznia 2015 21:55

mambo
0
Wpisów: 70
Wysłane: 31 stycznia 2015 22:00:12
DRIVER77 napisał(a):

Może być tylko jeden oryginał, wystawca zaświadczenia czyli dom maklerski nadaje numer i rejestruje każdy wydany dokument tego typu. Można wystąpić o drugi ale wówczas ten pierwszy zostaje w systemie domu maklerskiego oznaczony jako anulowany. Do tej pory nikt nie honorował w transakcjach kopii poświadczonych nawet notarialnie ponieważ nie wiadomo co się dzieje z oryginałem.
To z mojego doświadczenia jak brałem udział w wezwaniach na różne akcje.

Raz w życiu widziałem świadectwo w pieczątką "DUPLIKAT" ale to było dla akcji niepublicznej bardzo dawno temu i wówczas można było się takim świadectwem posłużyć ale tylko w domu maklerskim, który je wystawił.
Edytowany: 31 stycznia 2015 22:06

DRIVER77
0
Wysłane: 31 stycznia 2015 22:03:41
Poświadcza ze posiadasz papiery UBOTA na swoim rachunku.
Przecież musisz im wysłać bo skąd bedą wiedzieć kim ty jesteś i czy wogóle posiadasz te papiery. Przecież mogłeś je puścić w rynek.
Blokada jest po to że przedstawiasz świadectwo czy to do wezwania czy do sądu i żebyś czasem nie puścił ich w rynek a rządasz spłaty.
Proste?

Nie wiem jak na waszych rachunkach. W Alior samemu ustalasz na ile czasu chcesz zablokować dzień,miesiąc,pół roku,rok.

DRIVER77
0
Wysłane: 31 stycznia 2015 22:07:42
mambo napisał(a):
DRIVER77 napisał(a):

Może być tylko jeden oryginał, wystawca zaświadczenia czyli dom maklerski nadaje numer i rejestruje każdy wydany dokument tego typu. Można wystąpić o drugi ale wówczas ten pierwszy zostaje w systemie domu maklerskiego oznaczony jako anulowany. Do tej pory nikt nie honorował w transakcjach kopii poświadczonych nawet notarialnie ponieważ nie wiadomo co się dzieje z oryginałem.

Tu się zgodze na akcjach tak jest. Tylko oryginał czy na posiedzenie czy na WZA. Za każdym razem aktualne.
W przypadku obligów jest troszkę inaczej. Przecież nie będzie nikt chodził kilka razy po oryginał czy do wezwania czy dla sądu.
Ja w takich przypadkach zawsze stosowałem N.P.K. i nikt się nie doczepił,nawet sąd.

Bercik40
0
Wpisów: 494
Wysłane: 31 stycznia 2015 22:25:52
pinkmartini napisał(a):
pusto nie pusto, Misiąg wciąż oddycha i ma nasze pieniądze!

Pozostaje tylko znaleźć Misiąga i odzyskać walizkę z kasą za obligacje. Może walizkę Misiag trzyma u 100nogi.
Edytowany: 31 stycznia 2015 22:29

DRIVER77
0
Wysłane: 31 stycznia 2015 22:29:25
DRIVER77 napisał(a):
mambo napisał(a):
DRIVER77 napisał(a):

Tu się zgodze na akcjach tak jest. Tylko oryginał czy na posiedzenie czy na WZA. Za każdym razem aktualne.
W przypadku obligów jest troszkę inaczej. Przecież nie będzie nikt chodził kilka razy po oryginał czy do wezwania czy dla sądu.
Ja w takich przypadkach zawsze stosowałem N.P.K. i nikt się nie doczepił,nawet sąd.

Tu wszystko na temat świadectwa i blokad. W sumie to co napisalem ale w telegraficznym skrocie:
obligacje.pl/news/3250/swiadec...

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 31 stycznia 2015 22:45:05
Bercik40 napisał(a):
pinkmartini napisał(a):
pusto nie pusto, Misiąg wciąż oddycha i ma nasze pieniądze!

Pozostaje tylko znaleźć Misiąga i odzyskać walizkę z kasą za obligacje. Może walizkę Misiag trzyma u 100nogi.

ta kasą to już dawno "zainwestowana"

DRIVER77
0
Wysłane: 1 lutego 2015 01:02:16
Podejrzewam że te 5mln zł się rozpłynęło.binky
Ale genialny Misiąg wpadł na genialny plan. Nie ma kasy to Stonoga mi wyprodukuje.hello1
Podejrzewam że Stonoga nie kupił tych papierów wogóle.Think
Poprostu Misiąg przybiegł z planem ,, Słuchaj Zbyszek potrzebuje 5 baniaków na szybko. Weź naruchaj leszczy na FB po 1 zł /szt i 5.000.000 zł gotowe.king
Szybko łatwo i przyjemnie.Dancing
Dlatego Misiąg tak się zapieklił w swoim wpisie na FB.d'oh!
Plan bombki strzelił.Boo hoo!

To taki mój domysł. jakoś dziwnie mi się to ułozyło do kupy. Ale może się myle.

marek270
0
Wpisów: 15
Wysłane: 1 lutego 2015 07:58:38
Jeśli ktoś składa pozew zbiorowy ,to również bym się dopisał

Jakie to mogą być koszty ?

Posiadam UBT 0915

yodyod
24
Wpisów: 480
Wysłane: 1 lutego 2015 09:59:25
Sytuacja prawna przedstawia się różnie dla obligatariuszy w zależności od tego, czy już złożyli żądanie przedterminowego wykupu czy nie
1) Pierwsi nazwijmi ich Grupa 2850 może i powinna złożyc ostatnie przedsądowe wezwanie do zapłaty, potem wniosek do sądu o wydanie nakazu zapłaty (tu zaczynają się już konkretne koszty 5% i więcej opłat sądowych + koszty zastępstwa procesowego) a potem (albo zamiast tego - tego nie jestem pewien) złożyc wniosek o upadłośc - tylko w przypadku tych obligatariuszy minął okres 2-3 miesięcy braku realizacji zobowiązan wynikających z wyemitowanych obligacji (termin realizacji prawa do przedterminowego wykupu minął w październiku), żeby spełnic kryterium wartości sporu wymagany byłby wniosek zbiorowy
2) Pozostali - składają wniosek o przedterminowy wykup i grzecznie czekają 35 dni roboczych od publikacji raportu bieżącego w którym stwierdza sę naruszenie WEO, a potem rozpoczynają zabawę jak w punkcie 1

yodyod
24
Wpisów: 480
Wysłane: 1 lutego 2015 10:08:43
Zobaczcie, nie tylko my jesteśmy naiwni
BPH Investement Limited złożył sprawę w sądzie dopiero w styczniu (obligacje.pl informowało, że sąd wydał decyzję w przeciągu 14 dni) (a zatem 3 miesiące po możliwym pierwszym terminie), Oni też wierzyli, że te 5,1 mln PLN nie jest wirtualne, dopiero kiedy spółka nie zapłaciła w terminie odsetek od obligacji serii C zaczęli działac, bo zrozumieli, że to może byc KANT

w ogóle pojawienie się komunikatu z dnia 30 stycznia jest kuriozalne, tak jak zapowiedz terminu podanie prognoz finansowych (nikt ich oczywiście nie zobaczył) - standardy komunikacyjne tej spółki nie istnieją - czemu w takim razie nie podali kwoty żądań przedterminowego wykupu zgłoszonych we wrześniu
komunikat z 30 stycznia ma raczej zniechęcic drobnych obligatariuszy do działan, że się będą odowoływac i takie tam, a tu będzie rachu ciachu i po strachu 14 +14 i komornik

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 1 lutego 2015 10:15:49
yodyod,
Skąd masz wiedzę że to BPH Investement Limited walczy o swoje 100k?
Nie nazwałbym tego naiwnością... Każdy kto tu siedzi ma chociaż podstawową wiedzę
w ocenie sprawozdań finansowych i ryzyka inwestycji. Ryzyko które się tutaj ujawnia
jest NIE DO PRZEWIDZENIA. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że działamy tylko w sferze
domysłów. I to jest k...a chore!
Edytowany: 1 lutego 2015 10:17

ricco1
2
Wpisów: 495
Wysłane: 1 lutego 2015 10:39:02
nikt nie kazał nam inwestować w obligacje:) powiem szczerze, że takich obligów na 9-11% mam jeszcze sporo w innych społkach i się mocno zastanawiam czy nie posprzedawać póki stoją w okolicach nominału i pokupować takich na 6-8% Whistle Wprawdzie to jeszcze nie gwarantuje że mniej oprocentowana nie odwali jakiegoś numeru, ale ryzyko jest chyba dużo mniejsze niż w tamtych....

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 1 lutego 2015 10:42:16
Oczywiście, że tak Kalashnikov. Jeszcze w listopadzie wszystko wyglądało OK. Wtedy ukazała się odpowiedź na pytania na walnym. Przypomnę, że według podanych danych jedynie 11 proc. należności było przeterminowane, a 3 proc. przeterminowane więcej niż 3 miesiące. To normalny poziom przy dużej ekspansji. Wszystko co złe stało się najprawdopodobniej w kolejnych okresach. Czyli jakieś mega złe decyzje, albo wyprowadzanie majątku ze spółki.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

41 42 43 44 45

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,376 sek.

aixgnwvx
vdkuiipb
vdeaqfmn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pgqaegeh
feurlvrx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat