Robi się mały offtop, postaram się tylko dodać coś na podsumowanie krótkiej dyskusji o Ubocie.
Cytat:Natomiast mogę się zgodzić z jednym, ze najczęściej osoba oszukana dobrze się zastanowi nad kolejną inwestycją. Sam straciłem dla mnie dużo w PSWCAPITA i od tamtej pory w sumie nie wchodzę w dziwne spółki
A ja powiem Ci tak - w przypadku obligatariuszy nie tyle co zastanowi co zmieni zupełnie rynek. Albo obligacji skarbowych albo lokat bankowych. Dotarliśmy do granic możliwości tego nieefektywnego rynku. Mało który obligatariusz porwie się na inwestowanie w akcje - podobnie jak mało który akcjonariusz będzie się bawił w obligacje. Jeden lubi jak mu cyganie grają a drugi jak mu nogi śmierdzą.
Cytat:Czego wy oczekujecie, że gpw ma wchodzić do firm i sprawdzać faktury niczym us bo właściciel sprzedał pakiet kontrolny za połowę wartości rynkowej?
Winą powinniście obarczać radę nadzorczą za to, że nie wykonywali swoich obowiązków mając w czterech literach co tam się dzieje.
Wina jest, sprawa w sądzie będzie. Wiesz czego brakuje w finale każdej dotychczasowych spraw i jakie są oczekiwania inwestorów? Solidna KARA dla złodziejskich praktyk osób zarządzających. Nie cofnę kijem Wisły, nie zmienię systemu sądownictwa w Polsce. Nie będę się kopał z koniem. Jeżeli przeciętny polak inwestujący pieniądze nie ma żadnego narzędzia aby się uchronić to nie ma wyjścia - Czym innym jest podejmować ryzyko inwestowania a czym innym dawać się okradać w bezczelny sposób.
Prawo i jego egzekucja po prostu nie działają. Wiemy dobrze że złodzieji byłoby mniej gdyby NATYCHMIAST po wykryciu takiej kara była adekwatna, długa i uciążliwa.
Co więcej polskie prawo nie posiada także wbudowanych opcji PREWENCJI - Tu można działać tylko post factum.
Cytat: NO NASZA PERELKA MA 5 MLN ZYSKU NETTO ZA OSTATNI ROK... puke_l
W RAPORCIE, przepraszam w wydruku z Symfonii
Raporty znaliśmy, czytaliśmy, analizowaliśmy.Przeczytaj sobie artykuł pana Emila Szwedy, uwagę przykuwa zwłaszcza ten fragment:
Cytat: W dyskusjach na forach internetowych widać coraz większe zniechęcenie detalicznych inwestorów do rynku. Można powiedzieć, że jest to kosztowna lekcja, którą młody rynek musiał odrobić, żeby oczyścić się z jednej strony z oszustów, z drugiej z naiwniaków.
obligacje.plTen rynek jak i cała polska giełda oparta jest na oszustwie. Codziennie oszukiwani są inwestorzy którym się podaje sprawozdania z dupy, pracownicy który się rąbię na pensjach, i inni mniejsi przedsiębiorcy których wali się płacąc od wielkiej łachy wystawione faktury. Nie oczyści się rynku z złodziejstwa w tym zastanym stanie prawnym! To są pobożne życzenia. Nazywanie z kolei inwestorów takich chociażby jak my naiwniakami (a warto tutaj wspomnieć że niektórzy "naiwniacy" brali udział w emisjach papierów dłużnych Uboata za kilkaset tysięcy za pośrednictwem obligacje.pl) to nie przesada ani nadużycie. To grube przegięcie pały i naplucie w twarz okradzionym ludziom.
Cytat:Jak ktoś nie chce stracić całego swojego kapitału to tylko ucieczka z tego rynku to zagwarantuje.
Może i pachnie to jakąś paranoją, ale obserwując co tu się wyrabia, to nikt nie jest w stanie już tu nic przewidzieć.
A odzyskanie siana jest niemożliwe.
Część osób się ewkauuje bo to widać po notowaniach obligacji. Czy to jeszcze nie czy już tak paranoja? Dobre pytanie. Jest dopiero luty a ja mam na tyle serdecznie dość że mam ochotę powychodzić nawet z "bezpiecznych" papierów. Po prostu odrzuca mnie obserwując na to co się odp...a - a najbardziej irytuje wrażenie że to postępuje!
Cytat:Zostaje jeszcze szansa na pomoc ze strony SII.
Skuteczni są jak KNF i polskie sądy. Działają coś tam może i robią, ale nie mają żadnej siły sprawczej. Tutaj potrzebne jest ustawodawstwo z jajami - usuwanie skutków nigdy nie będzie lepsze od usuwania przyczyny!