0 Dołączył: 2014-11-22 Wpisów: 351
Wysłane:
17 marca 2015 10:23:37
przy kursie: 72,72 zł
Greenthumb napisał(a): Cytujesz dziennikarza, jeśli dobrze usłyszałem to w wywiadzie mówi o przedziale 6-8 tyg. Samo GDC było niemal 2 tyg temu, więc już bliżej niż dalej :)
Ach, to sorki, przeczytałem jedynie artykuł :) baks napisał(a): Chyba jednak nie prowadziłeś żadnego biznesu związanego z branżą o której piszesz, bo zrozumiałbyś, że samodzielnie to można napisać prostą gierkę z 2-3 poziomami na smartfona, której nikt nawet nie zauważy w dziesiątkach tysięcy podobnych.
Tak jak nie zauważyli Minecrafta? Albo Banished? Albo Binding of Isaac? Albo The Escapist? Albo Miami Hotline? Albo Gratuitous Space Battles? Democracy? Super Meat Boy? Bride? Ablo setek innych hitów stworzonych przez jedną, dwie, może trzy osoby? Kto tu nie ma pojęcia o branży. A możliwości "samotnego wilka" tylko rosną, bo na rynku za niewielkie pieniądze można kupić coraz więcej kompletnych content packów, z muzyką, efektami dźwiękowymi, skryptami, obiekmi 3D, grafiką do UI, generatorów postaci, budynków, miast, etc. Zerknij sobie na Asset Story przy Unity i Unreal Engine, to zrozumiesz o czym piszę. I oczywiście że przydaje się zespół, bo pracuje się raźniej i sprawniej. I wyobraź sobie że takie zespoły złożone z ludzi z całego świata, o różnych specjalnościach nieustannie powstają. Ludzie się poznają na forach developerskich, na forach community Unreala, Unity czy Ogre, na różnych game jamach, przez demoscene, przez steamworkshop, przez scenę modderską i przez setki innych punktów kontaktu. I takie małe zespoły, dla których głównym kosztem jest czynsz i miska z ryżem i fasolą, będą mogły sobie pozwolić na sprzedawanie gier po 6.99$, bo i tak dobrze mogą przy tej cenie zarobić. A jak na tym tle wygląda struktura kosztów spółki giełdowej która musi ponosić koszty obecności na rynku głównym? Musi płacić za audyty, księgowość, hr, administrację, wynajem budynku, zusy, wakacje i tysiące innych pierdołek? Policz sobie wycenę spółki, gdyby TWoM był sprzedawany po tej cenie? A niedługo może, bo, jeżeli stanie się to samo co stało się w innych segmentach rynku, to klientom może przestawić się w głowach włącznik, i zaczną się zastanawiać, dlaczego mają płacić za mój produkt $19.99, skoro ostatnio kupili tyle dobrych gier po $6.99? Niektórzy kupują gry już wyłącznie w przecenach, i to sięgających przynajmniej 75%, więc w pewnym względzie ta przyszłość już do nas dotarła.
|
|
0 Dołączył: 2014-12-22 Wpisów: 60
Wysłane:
17 marca 2015 10:51:39
Tak czytam Rocq twoje posty i mam wrazenie ze sie bardzo meczysz z akcjami na rachunku :) To konkurencja nas zje, to samotne wilki w garazu wyprodukuja hita, a to z kolei trzeba zus zaplacic ( teraz rozumiem ze zusu nie placimy, budynkow nie wynajmujemy? ;) ) A to gry tansze, a to unreal za darmo. Same problemy i jak to nazywasz "zagrozenia". A ja Tobie powiem, ze jedynym zagrozeniem do zarobienia na akcjach jestes ty sam, bo nie widzisz prostego faktu, jakim jest ze firma przez TWOM ma juz renome. Jesli wyjdzie kolejna gra, to kazdy kto gral w TWOM sobie ja kupi, bo bedzie wiedzial ze jest szansa na fajna zabawe, za te jedyne 19.99 euro / dolcow. I nie sa to zadne duze pieniadze, dla przecietnego europejczyka. To jakbym ja mial wydac 20 pln na steamie i sobie kupic gre w celach testowych. Za duzo sie martwisz, w momencie gdy trzeba po prostu siedziec i nic nie robic, a sprawa z kursem wyjasni sie sama, a wlasnie na MACD przekrecamy sie na K, wiec prawdopodobnie bedzie 82 do testu :) pozdrawiam Oczekuj nieoczekiwanego.
|
|
Wysłane:
17 marca 2015 11:03:44
Mr Exclusive napisał(a): Jesli wyjdzie kolejna gra, to kazdy kto gral w TWOM sobie ja kupi, bo bedzie wiedzial ze jest szansa na fajna zabawe, za te jedyne 19.99 euro / dolcow. I nie sa to zadne duze pieniadze, dla przecietnego europejczyka.
Stosując tą logikę, TWoM powinni już sprzedać ponad milion kopii, skoro Anomaly poszło ponad milion sztuk. Gry casual początkowo też chodziły po $19.99 a później za kilka dolców mogłeś kupić całe paki tych gier. Co do wskaźników i dziennych wykresów świecowych na tej spółce, to są one niewiele warte, przez speców od podciągania kursu jedną akcją, podbijania/zbijania na zamknięciu, popychaczy na popycie oraz speców od testowania stop lossów. Nie wiem czy to zabawa, czy objaw jakiegoś większego kombinowania, bo nie mam doświadczenia w inwestowaniu w tak małe spółki - na dużych spółkach nigdy nie widziałem takich dziwacznych zagrywek.
|
|
|
|
Wysłane:
17 marca 2015 11:16:10
"cyrki" na kursie sa zwiazane z tym, ze w FF jest malo akcji i ktos sie musi niezle nameczyc, aby w konsoli, ktora juz leci 3 miesiac, odebrac papier. 3 miesiace to dla przecietnego grajka wiecznosc do potegi N-tej. A fakt ze jest malo papierow w FF to najmocniejsza strona calej zabawy, ktora ty chcesz popsuc emisja :) Emisja i owszem, ale przy kursie 3 cyfrowym, a nie teraz, gdy pieniedzy nie potrzebuja. Uwazam tez, ze nie powinno sie komus mowic jak ma prowadzic biznes,zwlazcza ze biznes ma sie niezle ( a po TWOM - znakomicie ). A jak juz bardzo chcesz, to skrzyknij kilku chlopakow na forum, pozamykajcie sie w garazach, zrobice hita ( przeciez to nie problem wg Ciebie ) i sprzedawajcie wasze cudo po 6.99,albo najlepiej po 2.99 tak jak w "specjalistycznych magazynach" nakazuja. Wprowadz spolke na gielde, zrob emisje, stworz AAA na miare GTAV i spokojnie spedzaj rezte zycia na hamaku na kajmanach. pozdrawiam :) Oczekuj nieoczekiwanego.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 marca 2015 11:28:38
Cytat:"cyrki" na kursie sa zwiazane z tym, ze w FF jest malo akcji i ktos sie musi niezle nameczyc, aby w konsoli, ktora juz leci 3 miesiac, odebrac papier. Przez ostatnie 3 miesiące przemielono 130% FF a w listopadzie taki poziom osiągano w ciągu kilkunastu sesji. Nadal uważasz, że ktoś pioruńsko musi się męczyć? Nie sądzę.
|
|
Wysłane:
17 marca 2015 11:33:23
Nie zgodze sie, bo zakladam ze duza czesc z tego co sie mieli, to z reki do reki. No ale to takie bajanie, bo nigdy sie nie dowiemy. Wazne ze korekta plaska, bez zjezdzania do FIBO i tych 50-55 pln ta usilnie tutaj wyczekiwanych :) Oczekuj nieoczekiwanego.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 marca 2015 11:36:10
Z ręki do ręki? Ciekawa teoria. Mógłbyś wytłumaczyć w jakim celu ktoś miałby bawić się w ten sposób?
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
17 marca 2015 11:51:34
krewa napisał(a):Z ręki do ręki? Ciekawa teoria. Mógłbyś wytłumaczyć w jakim celu ktoś miałby bawić się w ten sposób? Nie ulega wątpliwości (wystarczy prześledzić transakcje) pojawiają się co jakiś czas paczki małych transakcji realizowanych w tym samym czasie. Dla mniej obeznanych niezauważalne. Jednak ten sam czas realizacji pozwala zauważyć, że są to większe pakiety. Oczywiście przy takiej niechęci oddawania akcji przy obecnej wycenie trudno zebrać większy pakiet (1tyś lub więcej) po atrakcyjnej cenie. A zbieranie większych pakietów od razu by zauważono i kurs poszedłby do góry poprzez wycofanie sporej części transakcji na wyższe poziomy. Przy odpowiedniej cierpliwości można uzbierać nawet ponad tyś akcji dziennie przy spokojnym skupowaniu. Nieraz zdarzały się realizacje pakietów 300 i więcej sztuk a tego nie robią mikro inwestorzy, bo to często przekracza wolumen jaki posiadają. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 marca 2015 12:04:55
Baks, to nadal nie jest odpowiedź na moje pytanie. Powtarzam, w ciągu ostatnich 3 miesięcy przemielono o 1/3 więcej akcji, niż jest w wolnym obrocie. Wszystko odbyło się w ramach ruchu bocznego przy malejącej zmienności. Średnia wartość transakcji w ciągu ostatniego miesiąca jest na niezmiennym poziomie i wynosi nieco ponad 5 tys. zł.
A przy okazji - sytuacja dojrzewa do rozwiązania, pora wołać położną. ADX szoruje po dnie poniżej kierunkowych. Zmienność maleje, wstęgi B. zwężają się. Będzie dym.
|
|
0 Dołączył: 2009-06-03 Wpisów: 19
Wysłane:
17 marca 2015 12:43:14
krewa napisał(a):Z ręki do ręki? Ciekawa teoria. Mógłbyś wytłumaczyć w jakim celu ktoś miałby bawić się w ten sposób? Krewa ja mógłbym: 10% mojego pakietu zakręciło tutaj kilka kółek od stycznia do dziś. Jestem przekonany że obecne obroty w dużej mierze generuje DT bo w takiej konsoli DT sobie tutaj spokojnie papierem obracają i zarabają swoje 1%-2%.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 marca 2015 12:55:11
Gratuluję. Niemniej, to wciąż nie jest transakcja "z ręki do ręki". Takie transakcje to mieliśmy okazję obserwować na Alchemii i chyba słyszałeś jak to się skończyło. Btw. nie ma na warszawskim parkiecie bardziej dostojnych walorów do uprawiania DT? Bo ani zmienność, ani obroty do tego specjalnie nie zachęcają. Przy średniej wielkości transakcji w okolicy 5000 zł i 170 transakcjach dziennie to nie jest wymarzony walor do uprawiania DT. Owszem, można, tylko po co? edit: H-L z ostatnich 20 sesji to 3,42%. Musisz być naprawdę dobry w te klocki i łapać ekstrema na te 1-2% zarobku
Edytowany: 17 marca 2015 12:59
|
|
0 Dołączył: 2010-04-01 Wpisów: 31
Wysłane:
19 marca 2015 01:17:41
przy kursie: 71,60 zł
W dzisiejszym Parkiecie jest wywiad z Prezesem. Podsumowując:
1. Sprzedaż akcji: Zarząd chciał skonsumować część sukcesu, pozostaje długoterminowymi inwestorami. Uważa, że prawdziwe sukcesy przed nimi.
2. TWoM odpowiadał za 80% przychodów w 2014. Prezes uważa, że dotychczasowe przychody z TWoM to 20-30% z całego cyklu życia (zakładany na 2 lata). Sprzedaż pudełkowa 2% całości.
3. TWoM mobilny planowany w 2Q z szeroką kampanią promocyjną. Koszt kilkaset tysięcy PLN. Koszt TWoM niecałe PLN2m.
4. Dodatkowy produkt TWoM pod koniec roku, duży potencjał komercyjny, koszty niższe niż podstawowego TWoM.
5. Spółka pozostanie przy produkcji gier indie i nie będzie robić gier o budżetach liczonych w dziesiątki milionów PLN.
6. Industrial będzie miał budżet zbliżony do TWOM i będzie reprezentował bardziej popularny gatunek niż TWOM. Wg spółki ma szanse sprzedawać się lepiej niż TWOM. Wersje na inne platformy będą wypuszczane stopniowo. Nie znalazłem informacji kiedy premiera.
7. Games Republic ma 500 gier, zespół odpowiedialny za projekt nie jest duży, spółka planuje przyspieszyć prace, spodziewają się osiągnięcia progu rentowności w 2016.
8. Przejście na GPW na początku jesieni. Spółka zbiera oferty od DM, umowa do końca marca, planuje zatwierdzenie projektu na przełomie 2 i 3Q. Spółka liczy, że przeniesienie notowań poprawi płynność i przełoży się na wzrost zainteresowania ze strony inwestorów nie mogących inwestować na NC.
Mam nadzieję, że niczego ważnego nie przeoczyłem i nie zmieniłem wydzwięku wywiadu. Zachęcam do kupienia Parkietu, przeczytania i wyrobienia własnego zdania na poruszane kwestie.
|
|
Wysłane:
19 marca 2015 08:52:04
przy kursie: 71,60 zł
Ta sprzedaż pudełkowa jest dość rozczarowująca. Ciekawe czy to wynik tego, że faktycznie nie była zbyt duża, czy może tego, że spółka podpisała umowy dystybucyjne na zasadach flat fee licence?
Po oczach bije również to, że z 10% przychodów o których mówili na konferencji, nagle zrobiło się 20-30%. Na bankierze ktoś zauważył, że to już druga rzecz która rozjechała się z tym co mówili na konferencji. Pierwszą była data prezentacji trailera i pierwszych informacji na temat Industriala. Na konferencji była mowa o tym że można się tego spodziewać przed wakacjami (bodajże w maju czy czerwcu), a w wywiadzie udzielonym kilka dni po konferencji Paweł Miechowski mówił już że najwcześniej we wrześniu, podczas jakiejś imprezy w stanach.
Te 20-30% również może się okazać zbyt optymistycznym założeniem, bo gra powoli dojrzewa do momentu, w którym większość sprzedaży zacznie być generowana na wyprzedażach.
|
|
Wysłane:
19 marca 2015 09:04:38
przy kursie: 71,99 zł
Na konferencji, jeśli się nie mylę padło stwierdzenie, że dotychczasowa sprzedaż to ok 1/8-1/7 całej przewidywanej czyli 12.5-14%. Konferencja dotyczyła wyników za 2014. Jesteśmy 2.5 miesiąca później więc 20-30% nie dla mnie zaskoczeniem.
|
|
Wysłane:
19 marca 2015 09:09:45
Z tego co ja widzę w sprawozdaniach z konferencji, była mowa o mniej niż 10%.
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
19 marca 2015 09:19:46
Na konferencji padło stwierdzenie, że na podstawie sprzedaży gier Anomaly podobny okres generował ok 1/10 dotychczasowych dochodów z cyklu życia tych gier - więc większość przychodu z TWOM dopiero przed nami. Chyba nikt nie traktował tego jako dokładne wyliczenie, tym bardziej, że nie wiadomo było czy obejmowało tylko PC czy wszystkie platformy (moim zdaniem Anomaly było popularniejsze na mobilnych urządzeniach niż na PC i taka analogia dla TWOM byłaby b.ryzykowna, ale to tylko moje zdanie ). Ta sprzedaż pudełkowa jest rzeczywiście niska, wyrywkowo TWOM był wyżej w rankingach niż LotF w rankingach amazonów - widocznie to nie jest popularny kanał sprzedaży.
|
|
Wysłane:
19 marca 2015 09:25:52
Nawet gdyby było poniżej 10% to mamy 1.5 miesiąca sprzedaży w 2014 oraz 2.5 miesiąca w 2015. Na pewno sprzedaż premierowa i świąteczna była wysoka ale 20% na dzień obecny wydaje się realistyczne.
|
|
Wysłane:
19 marca 2015 09:41:51
farat napisał(a): Nawet gdyby było poniżej 10% to mamy 1.5 miesiąca sprzedaży w 2014 oraz 2.5 miesiąca w 2015. Na pewno sprzedaż premierowa i świąteczna była wysoka ale 20% na dzień obecny wydaje się realistyczne.
Dynamika przybywania komentarzy przeczy Twojej tezie. 1 stycznia było około 5400 komentarzy, dzisiaj jest 7643. Czyli sprzedaż z ostatnich niemal 4 miesiecy odpowiada 41% sprzedaży z pierwszych sześciu tygodni. In plus może działać fakt, iż w tym okresie były tylko dwie wyprzedaże - na początku stycznia i ostatnia.
Edytowany: 19 marca 2015 09:43
|
|
12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 698
Wysłane:
19 marca 2015 09:43:06
rockq napisał(a):Ta sprzedaż pudełkowa jest dość rozczarowująca. Ciekawe czy to wynik tego, że faktycznie nie była zbyt duża, czy może tego, że spółka podpisała umowy dystybucyjne na zasadach flat fee licence?
Po oczach bije również to, że z 10% przychodów o których mówili na konferencji, nagle zrobiło się 20-30%. Na bankierze ktoś zauważył, że to już druga rzecz która rozjechała się z tym co mówili na konferencji. Pierwszą była data prezentacji trailera i pierwszych informacji na temat Industriala. Na konferencji była mowa o tym że można się tego spodziewać przed wakacjami (bodajże w maju czy czerwcu), a w wywiadzie udzielonym kilka dni po konferencji Paweł Miechowski mówił już że najwcześniej we wrześniu, podczas jakiejś imprezy w stanach.
Te 20-30% również może się okazać zbyt optymistycznym założeniem, bo gra powoli dojrzewa do momentu, w którym większość sprzedaży zacznie być generowana na wyprzedażach. Przecież wyraźnie jest napisane w wywiadzie, że mowa o "dotychczasowych przychodach" czyli o przychodach na dzień dzisiejszy, a więc nie po 6 tyg., tylko po 16 tyg. sprzedaży. Znowu celowo wprowadzasz w błąd i zaraz będziesz przepraszał, że nie doczytałeś? Tak nie można robić, to ewidentna manipulacja. Pisz takie rzeczy na bankierze, tam nikt nie dba o merytoryczną wartość wypowiedzi, a to forum ma wyższy poziom.
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
19 marca 2015 11:01:08
przeczytałem artykuł w parkiecie i w stosunku do tego co napisał farat Cytat:TWoM odpowiadał za 80% przychodów w 2014. Prezes uważa, że dotychczasowe przychody z TWoM to 20-30% z całego cyklu życia (zakładany na 2 lata). Sprzedaż pudełkowa 2% całości. także pojawia się informacja, że prognoza jest w oparciu o sprzedaż produktów Anomaly. Co ja odczytuję bardziej jako korektę prognozy, którą kieruje się spółka (w celu określenia momentu i wysokości %obniżek na platformach cyfrowych) niż informacją "między wierszami", że przez pierwsze niecałe 3 miesiące sprzedało się więcej kopii niż w roku 2014. Nadal uważam, że nie jest jasne czy prognoza uwzględnia sprzedaż na urządzenia mobilne.
|
|