0 Dołączył: 2015-04-07 Wpisów: 1
Wysłane:
30 maja 2015 13:05:51
przy kursie: 24,24 zł
Właśnie "wyciekła" informacja, że Steam Summer Sale 2015 odbędzie się pomiędzy 11 a 20 czerwca. Jest szansa na zwiększenie liczby sprzedanych sztuk Wieśka uk.ign.com/articles/2015/05/29...
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
30 maja 2015 14:12:30
zupełnie nie wiem z czego się cieszysz.. lepiej żeby tak dobra gra sprzedawała się jak najdłużej z pełną marżą dla firmy to nie są zawody na ilość kopii tylko na ilość kopii sprzedanej z możliwie najwyższą marżą. Lepiej żeby mody i DLC były tak dobre żeby podtrzymać sprzedać w pełnej cenie lub cenie zbliżonej do pełnej. Tym bardziej że wyprzedaż oznacza niesamowity szum informacyjny, milion atrakcyjnych gierek w fajnych cenach i raczej sprzedaż Wieśka może to zmniejszyć czasowo. Steam sale to są imprezy dla tytułów spadających lub przegranych, które mają okazję do uratowania firm przed kłopotami, przez duży zastrzyk finansowy. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 30 maja 2015 14:15
|
|
0 Dołączył: 2015-01-04 Wpisów: 29
Wysłane:
31 maja 2015 12:55:46
ja też się cieszę bo będę mógł kupić produkt wysokiej jakości za niższą cenę i mało mnie interesują spekulanci którzy chcieliby zarabiać nic nie produkując.najważniejsze żeby firma zarabiała tyle aby ludzie w niej pracujący zarabiali godziwe pieniądze i firma miała jeszcze pieniądze na dalszy rozwój.mam nadzieję że CDP będzie miał kiedyś tyle kasy że wycofa się z tej szulerni jaką jest giełda i nie będzie się musiał nikomu tłumaczyć dlaczego koszty pracy są wysokie, marże niskie,sprzedaż poniżej oczekiwań itd .Taki Techland np nie pcha się na giełde i nieźle sobie radzi bez tych wszystkich podpowiadaczy-pasożytów z funduszy którzy doprowadzają do takich sytuacji jak na załączonym obrazku www.youtube.com/watch?v=GK-1zT...
|
|
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
31 maja 2015 13:46:15
@niemogący
co to za brednie wypisujesz? I to z ust posiadacza akcji VIvidGames (jak rozumiem jesteś mega-rozczarowany że okazałeś się niedoświadczony i nie załapałeś że kupujesz akcje na górce, pewnie jeszcze bez stop-lossa) A Techland przecież zamierza wkrótce wejść na giełdę * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 31 maja 2015 13:48
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
31 maja 2015 14:40:58
niemogącysłuchać napisał(a):ja też się cieszę bo będę mógł kupić produkt wysokiej jakości za niższą cenę i mało mnie interesują spekulanci którzy chcieliby zarabiać nic nie produkując.najważniejsze żeby firma zarabiała tyle aby ludzie w niej pracujący zarabiali godziwe pieniądze i firma miała jeszcze pieniądze na dalszy rozwój.mam nadzieję że CDP będzie miał kiedyś tyle kasy że wycofa się z tej szulerni jaką jest giełda i nie będzie się musiał nikomu tłumaczyć dlaczego koszty pracy są wysokie, marże niskie,sprzedaż poniżej oczekiwań itd .Taki Techland np nie pcha się na giełde i nieźle sobie radzi bez tych wszystkich podpowiadaczy-pasożytów z funduszy którzy doprowadzają do takich sytuacji jak na załączonym obrazku www.youtube.com/watch?v=GK-1zT... Filozofia jaką wyznajesz jest nielogiczna (nierynkowa i samolubna). Najwyraźniej wyznajesz zasadę trochę jak Kali, że wziąć pieniądze tanio dobrze na nich zarobić ale później jak samemu się zarobiło to już nie dać zarobić innym. Właśnie takim ludziom nie powinno się dawać do ręki kapitału, bo myślą tylko o własnym dobrobycie. Giełda jest jednym z najlepszych regulatorów zmusza do transparentności spółki. Ja nie zainwestowałbym w spółkę poza parkietem - w całkiem nie znaną spółkę. Tutaj jednak mogę to robić w miarę bezpieczny sposób jednocześnie umożliwiając spółce rozwój. Techland jest pewnego rodzaju ewenementem i nie należy na nim opierać wzorców biznesowych. Co się komuś udało w sprzyjających okolicznościach nie oznacza wzorca. Techland działa od wielu lat mając kapitał z okresu innej epoki. Jednak na naprawdę wielki rozwój sami uznali , że przydałby się dodatkowy kapitał. Dotychczas bazowali na w miarę udanych projektach średniej wielkości. Jednak na światkowe hity trzeba mieć dużo więcej kapitału. Jak się o czymś pisze warto wiedzieć o czym się mówi. Nie wiem jak wyobrażasz sobie aktualnie start niewielkiej firmy bez kapitału. Może robić co najwyżej tłumaczenia do gier innych wydawców. Na rozwój potrzeba kapitału tak samo jak często na dokończenie komercyjnych produktów - wide Anomaly 11bit. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 31 maja 2015 14:45
|
|
0 Dołączył: 2015-01-04 Wpisów: 29
Wysłane:
31 maja 2015 15:36:37
hehe człowiek se na kacu niedzielnym coś napisze a tu już go od akcjonariusza vivid games wyzywają dobre
|
|
0 Dołączył: 2012-10-10 Wpisów: 575
Wysłane:
31 maja 2015 15:57:11
baks napisał(a): Filozofia jaką wyznajesz jest nielogiczna (nierynkowa i samolubna). Najwyraźniej wyznajesz zasadę trochę jak Kali, że wziąć pieniądze tanio dobrze na nich zarobić ale później jak samemu się zarobiło to już nie dać zarobić innym. Zaraz zaraz. Przepraszam tak właśnie działa kapitalizm, pozyskać kasę tanio, dobrze zarobić i ją oddać. Tak działa kapitalizm. Mało kto daje dobrze zarobić drugiemu - kto zmniejsza sobie zysk aby komuś dać zarobić ? Nikt tak nie robi, każdy myśli o sobie i ciągnie do siebie to jest Biznes a nie działalność Charytatywna ! baks napisał(a): Właśnie takim ludziom nie powinno się dawać do ręki kapitału, bo myślą tylko o własnym dobrobycie.
A kto nie myśli ? To biznes prowadzi się aby rozdawać kasę własną i akcjonariuszy ? To coś nowego. baks napisał(a): Giełda jest jednym z najlepszych regulatorów zmusza do transparentności spółki. Ja nie zainwestowałbym w spółkę poza parkietem - w całkiem nie znaną spółkę. Tutaj jednak mogę to robić w miarę bezpieczny sposób jednocześnie umożliwiając spółce rozwój.
Czym się różni zakup udziału w Spółce publicznej od zakupu udziału w 'normalnej' spółce SA czy ZOO ? Niczym ! Ryzyko takie samo. Rozmawiając face to face z prezesem, pracownikami, samodzielnie przeglądając papiery dowiesz się więcej i szybciej. Możesz negocjować dodatkowo opcje - wykup, cena odkupu, zatrudnienie w firmie, dostęp do wszystkich informacji, często jesteś osobą decyzyjną i masz duży wpływ na to co robi i się dzieje w firmie, mała firma może szybciej się przeorganizować itp. Nie masz wahań wartości portfela na rachunku - jeśli ktoś to lubi ten sport i sprawdza codziennie :)
|
|
Wysłane:
31 maja 2015 16:06:49
PS. Czy osoba która jest spekulantem i kupi Akcje dobrej, przyszłościowej firmy, znajdzie rodzynka w szambie - nic nie produkuje ?
Fizycznie nie. Ale jest to osoba obrotna i przedsiębiorcza która wyszukuje wartość - to jest jej Biznes. Tak wiec czy faktycznie zarabia na niczym i pieniądze ma za darmo ? - nie sądzę zarabia na znalezieniu i zakupie wartości,dostrzeżeniu tego czego nikt inny nie widział wcześniej.
Spółce Publicznej pomagasz raz na IPO - kupujesz Akcje od Spółki, później przecież Akcje kupujesz od innych uczestników rynku - poprawcie mnie jeśli się mylę.
|
|
3 Dołączył: 2013-02-05 Wpisów: 70
Wysłane:
31 maja 2015 17:46:48
ależ właśnie w ideologii kapitalizmu, którego jednym z przejawów jest wolny obrót kapitałem na giełdzie właśnie (czyt. spekulacja), podstawą są działania samolubne jednostek, które dążą do uzyskania korzyści własnej. Te egoistyczne działania jednostek mają w założeniu przełożyć się ostatecznie na dobro ogółu. Każdy więc kto spekuluje (gra) na giełdzie czyni to z egoistycznych przesłanek, i proszę nie bredzić tu o robieniu komuś dobrze ;-) dobrze robimy tylko sobie.
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
31 maja 2015 17:58:35
@ wieled To bardzo uproszczone pojmowanie ustroju kapitalistycznego. Wystarczy sobie przeczytać tak często wspominane, a tak naprawdę rzadko czytane "O bogactwie narodów" Adama Smitha, by zrozumieć, że społeczeństwo, opierające się wyłącznie na zasadzie: robię dobrze tylko sobie czeka nieuchronny rozpad. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
|
|
Wysłane:
31 maja 2015 18:33:29
Szutnik czytałem czytałem.. proszę mi jednak powiedzieć, w którym miejscu się mylę mówiąc, że spekulując na giełdzie dążymy do realizacji własnych i tylko własnych korzyści?
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
31 maja 2015 19:26:20
@ wieled A czy ja gdziekolwiek stwierdziłem, że w tym akurat temacie nie masz racji? "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
31 maja 2015 19:28:55
Poczekajcie, bo mieszamy tutaj parę tematów mam wrażenie, a ja chciałbym kontynuować tylko jeden dotyczący CDP. Teorie ekonomiczne proszę dyskutować w innych bardziej odpowiednich do tego celu wątkach. Oczywistym jest, że każda spółka i CDP także jest po to aby zrobić zwrot akcjonariuszom, i to zwrot jak największy. Nie mówimy tutaj o cenie akcji, tylko potencjalnej dywidendzie. Często jednak rozchodzą się terminy inwestycji różnych grup akcjonariuszy. Przykładowo programy motywacyjne oparte o cenę akcji skłaniają tych wynagradzanych do kolorowania sytuacji w spółce, kosztem innych mniejszościowych akcjonariuszy. Ponadto część właścicieli często osiąga dochody z pracy na rzecz spółki i to także skłania do przeinaczania rzeczywistości. Po to, żeby interes SPÓŁKI czyli WSZYSTKICH akcjonariuszy był jak najlepiej realizowany potrzebna jest transparentność. TO, że akcjonariusze oceniają politykę cenową firmy jest jak najbardziej normalne i wręcz pożądane.
|
|
Wysłane:
31 maja 2015 19:29:00
Szutnik napisał(a):@ wieled To bardzo uproszczone pojmowanie ustroju kapitalistycznego. Wystarczy sobie przeczytać tak często wspominane, a tak naprawdę rzadko czytane "O bogactwie narodów" Adama Smitha, by zrozumieć, że społeczeństwo, opierające się wyłącznie na zasadzie: robię dobrze tylko sobie czeka nieuchronny rozpad.
Uproszczone ale niestety tak jest każdy ciągnie w swoja stronę w Polsce widać to na każdym kroku - Górnicy, Policjanci, Frankowicze, Wojsko, Politycy, Biznes - każdy chce pieniędzy, ulg, zwolnień, i przywileji a to niestety nie jest za darmo. Mało kto jest świadomy tego, że jedziemy na jednym wózku, i mało kto patrzy na 'big picture', niestety brakuje w Polsce elit, osoby na świeczniku to przeciętniacy i miernoty karierowicze bez wizji. Model społeczeństwa, prawo jest do całkowitej zmiany - ale nie prędko się to zmieni - na początek konieczna jest wymiana pokoleniowa. Kupując Akcje na Giełdzie pomagamy innym, podbijamy cenę Akcji i zwiększamy kapitalizację Spółki - niestety działanie podobne jak w piramidzie finansowej, zasady działania giełdy też bym zmienił całkowicie.
|
|
Wysłane:
31 maja 2015 19:39:08
anty_teresa napisał(a):Poczekajcie, bo mieszamy tutaj parę tematów mam wrażenie, a ja chciałbym kontynuować tylko jeden dotyczący CDP. Zgoda ! Odnośnie polityki cenowej to każdy się chyba zgodzi, że lepiej sprzedać mniej sztuk i wygenerować większy zysk na sztuce niż sprzedawać w promocyjnej niższej cenie - więcej z mniejszą marżą. Większa sprzedaż po promocyjnej cenie to ryzyko wydania większej kasy przez CDP na serwis i obsługę zapytań\problemów klientów.
|
|
Wysłane:
31 maja 2015 20:46:16
ok skoro wszyscy się mniej więcej zgadzamy ;-) wróćmy do tego co nas tu przywiodło. Ostatnio podano, że W3 jest najlepiej sprzedającą się grą w wersji pudełkowej w WB. Podobnie w Japonii (przy czym znalazłem dane sprzedaży na PS4 w Japonii - ponad 67 000 sprzedanych egzemplarzy i to jest właściwie dominacja (na drugim miejscu najlepiej sprzedających się gier w tym tyg. w Japonii jest Minecraft: PlayStation Vita Edition – prawie 12 000 egzemplarzy) Read more at gematsu.com/2015/05/media-crea... Z kolei udało mi się jeszcze znaleźć dane ze Steamu: otóż w dniu premiery było ponad 350 000 Ownersów (czyt. osób którzy zakupili grę) w dniu wczorajszym natomiast jest już ponad 510 000. (dane na podstawie narzędzia wyliczającego sprzedaż poszczególnych produkcji z platformy Steam)
|
|
PREMIUM
289 Dołączył: 2014-12-15 Wpisów: 1 947
Wysłane:
31 maja 2015 22:30:55
Analizujac wolumeny sprzedazy na Steam kilku wybranych tytulow, mozemy pokusic sie o prognoze wynikow Dzikiego Gonu. 350 tys z dnia premiery zostanie podwojone w okresie 1-1.5 miesiaca. Zakladajac umiarkowanie, ze GOG wypracuje 20 procent tej wielkosci, otrzymujemy w sumie 850 tys kopii cyfrowych PC po 30-45 dniach. Przyjmuje dla uproszczenia, ze caly koszt i marketing bedzie rozliczany poprzez sprzedaz na PS4 i XONE. Jako, ze lwia czesc z 35 mln dolarow na reklame idzie do US jest to nawet logiczne. Otrzymujemy wtedy 125 mln zl przychodu dla CDP ze Steam i GOG w pierwszej polowie lipca.
|
|
0 Dołączył: 2015-06-01 Wpisów: 2
Wysłane:
1 czerwca 2015 13:17:04
przy kursie: 23,66 zł
Zapominasz o innych platformach cyfrowych, poza tym zwykle więcej ludzi kupuje grę gdy faktycznie jest już po premierze, czyli gdy mogą zagrać. Dlatego obstawiam milion sztuk wersji cyfrowej i nie zdziwię się jak łącznie zeszło już 4 miliony sztuk gry na wszystkie platformy (wliczając pudełka). Zasadnicze pytanie, to kiedy panowie z CDP zamierzają coś ogłaszać:).
|
|
2 Dołączył: 2014-07-26 Wpisów: 171
Wysłane:
1 czerwca 2015 15:21:23
Pamiętajcie że skyrim do którego ostatnio Witcher jest jednak coraz częściej porównywany sprzedał 7mln w pierwszym miesiącu i 3mln w kolejnych trzech miesiącach.
|
|
0 Dołączył: 2014-08-29 Wpisów: 70
Wysłane:
1 czerwca 2015 17:29:48
Wszyscy dyskutują o Wiedźminie, a tu powoli faktem stają się zapowiedzi odnośnie GOGa. Zwróćcie uwagę, że pierwsza 25-tka publikowana na stronie głównej to już nie tylko "good old games". Pomijając trzy pozycje związane z W3, aż 9 innych tytułów to gry z 2014-15 roku. Nie wszystkie ceny powalają na kolana, ale są pozycje po 20-30 i więcej euro. Na razie to głównie RPG, zobaczymy co będzie dalej.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.