0 Dołączył: 2015-05-14 Wpisów: 63
Wysłane:
24 lipca 2015 15:45:21
Wczoraj na GNB0218 i GNB0318 pojawił się "dobry wujek" z dużym kupnem po 98%. Dał okazję do wyjścia. Patria o Muerte.
|
|
127 Dołączył: 2009-03-01 Wpisów: 2 050
Wysłane:
24 lipca 2015 16:45:19
Może jestem naiwny, ale ja wolę korzystać z takich dni, a nie ulegać emocjom. W mojej opinii to okazja. Jakby rynek się posypał tak mocno, że i GNB nie byłoby w stanie wykupić obligacji to nie wierzę, że i z BFG ktokolwiek odzyska kapitał. Poszłaby lawina na całym rynku finansowym.
|
|
0 Dołączył: 2012-07-24 Wpisów: 144
Wysłane:
24 lipca 2015 17:20:51
Wtedy prawdopodobnie z BFG nie udałoby się odzyskać 100% z tych 100tys euro. Lecz rząd nie dopuści do tego, żeby ludzie stracili CAŁĄ kasę z depozytów. Zaraz zaczęła by się ucieczka np. z Millenium, BPS. Ja bym obstawił raczej, że razie defaultu rząd da np.: 100% gwarancji dla depozytów do 1000 euro +cięcie 3% dla 1000-10000euro +cięcie 7% dla depozytów 10tys-100tys euro. I oczywiście podwyżka podatków i nacjonalizacja banku poprzez przejęcie przez PKO. A że gwarancje były inne? I kto wyjdzie na ulicę? Ci co mają ponad 100tys euro? Oni sporo mają w nieruchomościach i nie będą się afiszować że popłynęli. Bo nikt nie będzie ich żałował.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2013-03-15 Wpisów: 40
Wysłane:
25 lipca 2015 16:52:53
tak się zastanawiam... czy NAPRAWDĘ zakładacie bankructwo banku który ma 73 mld zł aktywów i robi po grubo ponad 300 baniek zysku netto rocznie?
Taki BPS ma uje...y prawie co trzeci kredyt. jest na programie naprawczym, ma kuratora z KNF na karku; a ich obligi chodzą z rentownościami podobnymi, co teraz GTN.
ja rozumiem, że niskie stopy, że CHF, że Bea Straszydło itd... Ale bez jaj!
jak dla mnie przy obecnych ryzykach dla banku, rentowność papierów jest w miarę ok; chociaż przy panice jaka się nakręca, nie ma znaczenia czy ktoś wali papier z yieldem 7% czy 7,50% czy 8%. Jak tak dalej pójdzie, to ludzie posypią jeszcze parę dużych figur i getin będzie chodził z rentownością 10%. Jak to nie jest okazja, to nie wiem co nią jest.
Edytowany: 25 lipca 2015 16:57
|
|
0 Dołączył: 2012-03-04 Wpisów: 171
Wysłane:
26 lipca 2015 11:48:00
Jeśli wierzysz w to co piszą w papierach to chyba jesteś mało rozgarnięty. Za to nie ma kar, więc mogą pisać dowolne rzeczy bez obaw. Mogą, czyli TRZEBA ostrożnie założyć że takie rzeczy się dzieją. Bank jest instytucją ekstremalnie zlewarowaną. Jego działanie opiera się na bardzo ostrożnym obracaniu wielką masą obcych środków i ZAUFANIU. Wystarczy, że będą drobne albo większe nieprawidłowości odnośnie tych dwóch kwestii i te twoje miliardy przeminą jak ubiegłoroczny śnieg. Nawet niedawno był taki przypadek - Nova KBM. Po prostu anulowali akcje i kazali się bujać. Oczywiście po drodze istnieją rozmaite koła ratunkowe jak dodruk akcji, przejęcie przez inny, silniejszy bank, ale radzę prześledzić co działo się przy okazji ostatniego podniesienia kapitału w tej spółce. Jest o tym zresztą parę wątków wyżej. Rynek nie ma do GNB zaufania. Sprawdź sobie na ile % jest u nich lokata, a ile w PKO BP albo Pekao. To jest bardzo pomocny syntetyczny wskaźnik.
Edytowany: 26 lipca 2015 12:02
|
|
Wysłane:
26 lipca 2015 16:31:59
aha, idąc tym tropem, Leszek za chwilę anuluje akcje i obligacje Getinu (i nie tylko). To kto za nim w kolejce, skoro to taki super trik? BPS, Millennium, mbank? Może pół GPW umorzy sobie akcje, obligacje? Tak po grecku - po co spłacać - mamy swoją godność!
|
|
0 Dołączył: 2012-10-22 Wpisów: 537
Wysłane:
26 lipca 2015 17:23:48
Miałem te papiery kiedy chodziły po nominale albo lekko powyżej. Przy którejś tam kolejnej emisji dałem sobie spokój. 2,5% na lokacie w Getinie, 5,5% za obligacje Getinoble - Za 3% różnicy brutto w zarobku ryzykowanie utraty kapitału, zważywszy na to co się dzieje na Catalyst brzmi co najmniej śmiesznie. Swoją drogą wykres historyczny akcji pokazuje dokąd zmierza bank spadek od 2007 roku z 19 na 1 zł. To już wiem skąd się wziął ten skromniutki majątek 1,3 mld dolarów u Pana Czarneckiego Kiedy jeszcze kupowałem obligacje Getinu nie brałem pod uwagę notowań akcji emitenta (doświadczenie przychodzi z czasem) - Dobrze że dałem sobie z nimi siana dawno temu, dzisiaj miałbym kolejnego emitenta którego papiery dołują.
Edytowany: 26 lipca 2015 17:25
|
|
Wysłane:
26 lipca 2015 17:53:29
Z 19 na 1? Bądźmy w swoich wypowiedziach chociaż odrobinę rzetelni.
|
|
0 Dołączył: 2012-03-04 Wpisów: 171
Wysłane:
26 lipca 2015 19:11:10
Oczywiście żadnego anulowania nie będzie, bo nie ma czegoś takiego w polskim prawie. To dotyczyło akurat Słowenii. Są za to liczne przykłady upadłości, w których spółka nie ma nawet pieniędzy by opłacić postępowanie upadłościowe. Raczej mało prawdopodobne jest by PIS wywrócił system bankowy, to są tylko populistyczne hasła żeby nabić wynik wyborczy. W waszym przypadku (ja nie mam i nie będę miał tych obligacji) problemem jest raczej wysoki udział złych kredytów i agresywna polityka w postaci znacznego udziału CHF w bilansie - co zresztą źle świadczy o zarządzających. I bez PIS to się wykolei gdy frank pójdzie na 4,5-5 zł. A przecież nie ma rzeczy niemożliwych. Ludzie "posiadając" (w kredycie) mieszkanie warte 300 tys. a dług wart 600 tys. będą masowo stwierdzać "p..ę, nie robię!" ...i tutaj sprawa znów wraca do PIS, bo zakredytowani najpierw pójdą z tym do nich po "dokapitaliozowanie" z pieniędzy podatnika. PIS nie da bo nie będzie miał z czego, no chyba że zrobi coś takiego jak zrobiła Irlandia, czyli dalej zadłuży kraj. Ale wtedy kurs franka pójdzie jeszcze wyżej...
To o czym piszę właśnie dzieje się w Rosji, więc nie jest to żadna fantastyka. Zakredytowani w walutach obcych przeżywają Armagedon, a co słabsze banki padają.
Edytowany: 26 lipca 2015 19:25
|
|
Wysłane:
26 lipca 2015 19:28:53
Nawet jak wystrzeli na 5 zł to równie dobrze za 3-5 lat może wrócić i na 2 zł. Niczego wykluczyć nie możemy. A to, że kredyt na 30 lat chwilowo będzie w przeliczeniu na PLN warty więcej chyba przeżyją. W CHF zadłużenie cały czas maleje. Rynek się porusza od skrajnego przewartościowania (mamy to obecnie na CHF) do skrajnego niedowartościowania (doświadczymy tego za kilka lat). Banki powinny pomagać kredytobiorcą w potrzebie zarówno w PLN i CHF. Państwo nie powinno narzucać jakichś sztywnych regulacji na których niby skorzystają również Ci dla których obecna rata nie jest problemem. Widać po ostatnich wystąpieniach w mediach powoli do polityków zaczyna to docierać w jak łatwy sposób sektor bankowy z dojnej krowy mogą uczynić kulą u nogi. Liczę, że pójdą po rozum do głowy.
|
|
|
|
Wysłane:
26 lipca 2015 19:46:47
Joker napisał(a):Z 19 na 1? Bądźmy w swoich wypowiedziach chociaż odrobinę rzetelni. Jeżeli będziesz łaskaw, oświeć mnie, bo doprawdy nie wiem co w tym stwierdzeniu jest "nie rzetelne"
Edytowany: 26 lipca 2015 19:51
|
|
Wysłane:
26 lipca 2015 20:33:15
stooq.pl/q/?s=gnb&c=mx&...Nie widzę spadku z 19 zł. A chyba patrzenie na wykresy, które nie ujmują odciętych PP, dywidend itp jest nierzetelne?
|
|
Wysłane:
26 lipca 2015 21:50:33
Attchartszakres ustawiony na MAX. Nie mam pojęcia skąd różnica w cenach i wykresach Cena emisyjna wyniosła 10 zł z kawałkiem: GPWA tutaj krótki artykuł i dość ciekawe stwierdzenie dotyczące Getinu: Cytat:Piotr Palenik, analityk ING Banku Śląskiego powiedział, że Getin Noble i Bank BPH odczują opodatkowanie najbardziej z powodu posiadania niskiego zwrotu z aktywów (ROA) Puls BiznesuWg mnie - Jeżeli zostanie wprowadzony podatek dla banksterki, Getin (w tym np. Getin Online) będzie albo zmuszony obniżyć oprocentowania lokat (niższe koszty odsetkowe), albo wprost przeciwnie - podwyższyć je i rżnąć klientów różnymi "produktami finansowymi". Tak czy siak, bank będzie miał problem, obligatariusze także, w nieco lepszej ale i tak słabej sytuacji będą właściciele depozytów - mam świadomość że BFG nie będzie miało tyle środków aby oddać wszystkim pieniądze w razie upadku całego holdingu bo Getin Noble pociągnie to wszystko za sobą. Zobaczymy na jesieni jak się potoczą sprawy...
Edytowany: 26 lipca 2015 22:07
|
|
Wysłane:
26 lipca 2015 22:10:38
Mówisz o cenie emisyjnej Noble Bank, który obecnie stanowi stosunkowo niewielki udział w całym Getin Noble Banku. Nie chcę mi się już opisywać całej zależności i historii. W każdym razie pisanie, że ktoś mógł wejść w dzisiejszy GNB po 19 zł i dzisiaj jego akcja warta jest 1 zł jest NIEPRAWDĄ.
|
|
0 Dołączył: 2011-04-14 Wpisów: 879
Wysłane:
27 lipca 2015 06:47:21
GETIN rozpoczął swoją karierę na GPW w 2001 roku z ceną coś koło 3,5 zł, rok później przeżył swój dołek na poziomie sporo poniżej 0,5 zł.. a w szale zakupowym oczywiście chodził nawet powyżej 16 zł... a tak ogólnie to kłania się tutaj agresywne podejście "doradców" finansowych GETINu (nie ma chyba nic droższego od darmowego doradcy finansowego) do klienta, mam między innymi konto w GETIN (głównie ze względu na przeróżne atrakcyjne lokaty w GETIN i jego syjamskich siostrach), kilka razy byłem namawiany na słynne polisolokaty, pod hasłem, że "po co mi co chwila zmieniać lokaty, jak tutaj przez kilkanaście lat będę miał co kwartał niezwykle atrakcyjny zysk", przy mnie też namawiano klientkę ok. lat 70-75, aby zamiast odnawiać lokatę, zakupiła obligacje GETINu, gdyż to właściwie to samo co lokata... tysiące ludzi, którzy często włożyli w te obligacje dorobek życia, teraz się obudzili widząc, że to jednak nie lokata, nic dziwnego, że w panice wycofują pieniądze, a przynajmniej redukują zaangażowanie w te papiery do rozsądnego poziomu w stosunku do całości posiadanych zasobów
|
|
0 Dołączył: 2012-07-24 Wpisów: 144
Wysłane:
27 lipca 2015 12:09:59
na razie sprzedają Ci bardziej zapoznani ze specyfiką tego rynku.:-) GNB1220 już po 85
|
|
0 Dołączył: 2015-03-18 Wpisów: 9
Wysłane:
27 lipca 2015 12:39:29
Arcio napisał(a):na razie sprzedają Ci bardziej zapoznani ze specyfiką tego rynku.:-) GNB1220 już po 85 Czy ta dzisiejsza wyprzedaż może mieć związek z przypomnieniem przez E.Szwedę w artykule opublikowanym w dzisiejszym Parkiecie, że agencja ratingowa EuroRating obniżyła w połowie lipca rating GNB do BB- (trzeci poziom poniżej granicy inwestycyjnej) z perspektywą negatywną?...
|
|
0 Dołączył: 2015-07-03 Wpisów: 36
Wysłane:
27 lipca 2015 14:23:41
Tymczasem nikt nie zwraca uwagi na bardzo ciekawe komunikaty dotyczące kupowania obligacji Getin Noble Banku przez firmę z grupy kapitałowej Noble Securities - POZA RYNKIEM, po "atrakcyjnej cenie"... 1 z takich komunikatów: gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/com...Tych transakcji jest więcej: mojeinwestycje.interia.pl/gie/...Dość "dziwne" jest kupowanie poza rynkiem, w perspektywie notowań na rynku zorganizowanym po cenach w okolicach 85-95% nie sądzicie?
|
|
0 Dołączył: 2015-03-12 Wpisów: 191
Wysłane:
27 lipca 2015 14:26:32
Kupują serię zdaje się GNO0320, która na catalyst stoi w okolicach nominału, ale i tak śmierdzi to przekrętem jaki zrobił Ściborski na PCZ.
|
|
Wysłane:
27 lipca 2015 17:50:35
jest ruch na papierach, to kupują i sprzedają. Od jednego kupują, trochę biorą na książkę, trochę sprzedadzą dalej. Zwykły trading. Nie doszukiwałbym się tutaj drugiego dna. Ani trzeciego.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.