0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
4 sierpnia 2015 20:47:55
przy kursie: 0,84 zł
myślałem, że chodziło o 56 mln akcji, a tutaj rzutem na taśmę widzę, że jest 160 mln akcji, po nominale czyli 1zł. Dzień ustalenia to 19 sierpnia - a nie październik... Za te 160 mln zł z emisji mógłby ktoś kupić całą spółkę, a z tego co mu zostanie spłacić zadłużenie... Chyba, że jesteśmy świadkami przejęcia pakietu kontrolnego nad spółką...? Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
0 Dołączył: 2009-09-19 Wpisów: 20
Wysłane:
4 sierpnia 2015 21:13:08
Jutro WZ Mediatela, Parkiet pisze o zmianie wymogu co do zgody RN na nabycie i zbycie majątku o znacznej wartosci  kliknij, aby powiększyćCzy to może zwiastować próbę wyprowadzenia majątku ze spółki?
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 sierpnia 2015 21:42:06
Emisja akcji z PP nie ma szans na powodzenie. Powiedzmy sobie to szczerze.. Kto z was - posiadaczy akcji - w obecnej sytuacji, przy obecnej, gigantycznej stracie wyłoży kolejne pieniądze? Straty się tnie, a nie uśrednia, to podstawowa zasada. Nawet jeśli (w co wątpię) PDA trafią do obrotu, to z miejsca -50 proc., albo i lepiej. Jako przykład podam Cormay - choć spółka jest w znacznie lepszej sytuacji niż Hawe - zobaczcie ile stracili inwestorzy, którzy wzięli udział w emisji z PP. www.attrader.pl/pl/akcje/CORMA...Jeśli spółka nie ma kasy - a nie ma bo nie spłaciła obligów w maju - to musi uciekać pod płaszcz ochrony sądowej, tj. złożyć wniosek o upadłość. Nie mówię, że tak będzie, ale szansa na to jest na prawdę duża. Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
|
|
0 Dołączył: 2012-10-10 Wpisów: 575
Wysłane:
4 sierpnia 2015 22:26:57
To jest zwykłe oszustwo sprawą powinien zająć się prokurator, knf, i inne organy ... a no tak w tym kraju one nie działają ... To co budujemy Spółkę za pieniądze Inwestorów a jak jest bardzo źle (albo bardzo dobrze) to mamy Inwestorów w nosie i to co najwartościowsze zabieramy biznes w Polsce. I weź zainwestuj w Polsce pieniądze. Po zgromadzeniu Hawe, w środę zbiera się walne Mediatela, spółki prawie w całości należącej do Hawe (ma blisko 100 proc. akcji), do której wniesiono najwartościowszą część grupy - Hawe Telekom. Planowane są zmiany w statucie Mediatela, w tym silne uprzywilejowanie części akcji (serii B1), których właścicieli nie będzie dotyczył wymóg głosowania grupami akcji, a będą mogli obsadzić większość miejsc w radzie nadzorczej oraz jednego z dwóch członków zarządu. Inna zmiana to zniesienie wymogu zgody rady nadzorczej na „nabycie i zbycie" składników majątkowych i nieruchomości o wartości przekraczającej 5 mln zł, a także na nabywanie i zbywanie udziałów w innych spółkach. Zarząd Mediatela będzie mógł równie dobrze sprzedać Hawe Telekom ze światłowodowym szkieletem nie pytając rady.www.parkiet.com/artykul/143610...A co jak Inwestorzy zapiszą się na 100% Akcji HAWE ? Zostaną z długami i bez majątku ?
|
|
26 Dołączył: 2013-06-23 Wpisów: 483
Wysłane:
4 sierpnia 2015 22:54:52
mnie bardzo ciekawi, kto to byl te 20+% na walnym oraz kto jest wlasicicielem Misami Limited, obecnego wlasciciela Trinity
|
|
0 Dołączył: 2009-02-06 Wpisów: 925
Wysłane:
5 sierpnia 2015 08:07:12
ChiefMike napisał(a):To jest zwykłe oszustwo sprawą powinien zająć się prokurator, knf, i inne organy ... a no tak w tym kraju one nie działają ... To co budujemy Spółkę za pieniądze Inwestorów a jak jest bardzo źle (albo bardzo dobrze) to mamy Inwestorów w nosie i to co najwartościowsze zabieramy biznes w Polsce. I weź zainwestuj w Polsce pieniądze. Po zgromadzeniu Hawe, w środę zbiera się walne Mediatela, spółki prawie w całości należącej do Hawe (ma blisko 100 proc. akcji), do której wniesiono najwartościowszą część grupy - Hawe Telekom. Planowane są zmiany w statucie Mediatela, w tym silne uprzywilejowanie części akcji (serii B1), których właścicieli nie będzie dotyczył wymóg głosowania grupami akcji, a będą mogli obsadzić większość miejsc w radzie nadzorczej oraz jednego z dwóch członków zarządu. Inna zmiana to zniesienie wymogu zgody rady nadzorczej na „nabycie i zbycie" składników majątkowych i nieruchomości o wartości przekraczającej 5 mln zł, a także na nabywanie i zbywanie udziałów w innych spółkach. Zarząd Mediatela będzie mógł równie dobrze sprzedać Hawe Telekom ze światłowodowym szkieletem nie pytając rady.www.parkiet.com/artykul/143610...A co jak Inwestorzy zapiszą się na 100% Akcji HAWE ? Zostaną z długami i bez majątku ? Jest to przygotowanie do wyprowadzenia majatku z HAWE, Paweł Paluchowski wyprowadzil juz majatek z EFH S.A. stawiajac wierzycieli w ciezkiej sytuacji. Od pewnego czasu pracuje w HAWE, zapewne z podobna misja czyli zabezpieczyc i przetransferowac co wartosciowsze aktywa, a wierzycieli pewnie zostawic na lodzie.
|
|
0 Dołączył: 2009-05-15 Wpisów: 1 099
Wysłane:
5 sierpnia 2015 08:55:56
Coś ten "sqeez" na akcjach i emisja strasznie na chama robione. Coś mi tu nie gra. Obstawiam następne walne, w niedługim czasie. Niekoniecznie zwołane przez zarząd Hawe.
|
|
1 Dołączył: 2009-07-21 Wpisów: 991
Wysłane:
5 sierpnia 2015 09:15:43
przy kursie: 0,85 zł
Tak, czy siak - raj dla trader'ów Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody
|
|
0 Dołączył: 2010-09-07 Wpisów: 88
Wysłane:
5 sierpnia 2015 09:26:20
@Avocado Cytat:TPH podał, że sprzedał cypryjski wehikuł Trinitybay Investments z około 14,3 proc. akcji Hawe na rzecz innej cypryjskiej spółki - Misami Ltd. Do kogo ona należy - nie ujawniono, ale wedlug Parkietu w imieniu Misami umowę podpisywał prawnik kojarzony z Markiem Falentą A źródełko tutaj: telko.inTeraz kurs jest na historycznych minimach i poza dzisiejszymi kupującymi każdy jest umoczony. U mnie strata jest duża, powinienem już dawno ją ściąć, teraz to się zastanawiam czy nie zaczekać do rozwiązania.
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
5 sierpnia 2015 09:55:44
diR napisał(a):Tak, czy siak - raj dla trader'ów Nie. To jest środowisko łapaczy noży a nie traderów. Rozsądny trader trzyma się od czegoś takiego z daleka. No chyba, że mógłby sprzedawać na krótko. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
|
|
1 Dołączył: 2009-07-21 Wpisów: 991
Wysłane:
5 sierpnia 2015 10:02:07
Szutnik, w sumie to masz rację Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
5 sierpnia 2015 10:34:50
koszyk napisał(a):Coś ten "sqeez" na akcjach i emisja strasznie na chama robione. Coś mi tu nie gra. Obstawiam następne walne, w niedługim czasie. Niekoniecznie zwołane przez zarząd Hawe. Gdybyście drobni akcjonariusze potrafili się skrzyknąć na jakiś forach i stworzyć grupę mającą odpowiednio dużą grupę głosów i jakiegoś łebskiego prawnika w swoim gronie. To moglibyście coś wywalczyć. Faktycznie wygląda to na próby zostawienia akcjonariuszy z niczym. Tylko, że działać trzeba natychmiast. Może spróbujcie zapytać poprosić o wsparcie SII. Wiem, że niezwykle trudno będzie zebrać ponad 25% głosów aby mieć większość ale szanse są zanim będzie Walne Mediatela. Życzę powodzenia. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
5 sierpnia 2015 10:40:38
wariat napisał(a):@Avocado Cytat:TPH podał, że sprzedał cypryjski wehikuł Trinitybay Investments z około 14,3 proc. akcji Hawe na rzecz innej cypryjskiej spółki - Misami Ltd. Do kogo ona należy - nie ujawniono, ale wedlug Parkietu w imieniu Misami umowę podpisywał prawnik kojarzony z Markiem Falentą A źródełko tutaj: telko.inTeraz kurs jest na historycznych minimach i poza dzisiejszymi kupującymi każdy jest umoczony. U mnie strata jest duża, powinienem już dawno ją ściąć, teraz to się zastanawiam czy nie zaczekać do rozwiązania. Nie wiem czego szukałeś na tej spółce. Ja ostrzegałem na kilku forach już wtedy gdy chcieli inwestorom sprzedać 50-100 mln akcji po 6zł - chyba już 4 lata temu. Pisałem, że spółka nie ma perspektyw a wycena jest mocno przewartościowana. Kurs wtedy był w okolicach 5zł. Dziwi mnie, że nie dało Ci do myślenia wyjście Falenty. Teraz widać na ile wycenił ich wartość 500zł za tyle akcji. Policz sobie ile wychodzi za akcję. W świetle spadających cen za transfer danych nie było perspektyw na spółce. Pisałem także tu na forum o perspektywach spółki przy okazji wątpliwości co do majowych obligacji. Na co liczyłeś wtedy - to był ostatni dzwon na otrzeźwienie. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
5 sierpnia 2015 15:27:54
w pelni sie zgadzam. a dla odmiany dzisiaj znowu spore obroty i az dziw bierze, ze znajduja sie naiwni, ktorzy wierza w odbicie kursu...
|
|
Wysłane:
6 sierpnia 2015 07:57:36
Podczas WZA przegłosowano 13 uchwał, w tym zmiany dotyczące statutu. Jedna z uchwał przewiduje silne uprzywilejowanie części imiennych akcji serii B1. Ich właścicieli nie będzie dotyczył wymóg głosowania grupami akcji, a będą mogli obsadzić większość miejsc w radzie nadzorczej oraz jednego z dwóch członków zarządu. www.stockwatch.pl/wiadomosci/h...
Edytowany: 6 sierpnia 2015 08:39
|
|
Wysłane:
6 sierpnia 2015 09:13:22
przy kursie: 0,80 zł
Wydaje mi się, że akcjonariusze powinni się skrzyknąć i pogłówkować nad przepisami spółek prawa handlowego. Ustalić co robią - może sprzedać dużą część akcji jak kurs zanurkuje a nie będzie chętnych na akcje to Zarząd może sobie przegłosować milion innych uchwał jeśli nie będą mieli z czego spłacić zobowiązań. Jeśli kurs będzie bardzo nisko to nie będzie chętnych na objęcie tej emisji po 1 zeta. Akcjonariusze nie dajcie się dy... Może spróbujcie skrzyknąć się pod patronatem Stowarzyszenia Inwestorów gdzie reprezentował by Was jakiś prawnik ze stowarzyszenia. Myślcie coś czas działać, bo faktycznie zostaniecie z nic nie wartą makulaturą z Zarząd wyprowadzi cały mająteko do innej spółki albo sprzeda majątek w częściach. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
0 Dołączył: 2011-12-06 Wpisów: 25
Wysłane:
6 sierpnia 2015 12:26:10
Zawsze popieram organizowanie się inwestorów drobnych ale tutaj jest ta trudność że decyzje mają zapadać na poziomie Mediatela a nie Hawe, a Hawe reprezentuje Zarząd, tudzież większość a nie wszyscy.
Co do sprzedaży aktywów z Hawe Telekom zwracam uwagę że mamy zabezpieczenia warunkowe na majątku i to znacznej wartości - raport roczny 2014 strona 70. A zatem mamy zagadkę, ile wynoszą wierzytelności Alior Banku wobec "osób powiązanych" na dzień dzisiejszy. I wg mnie od odpowiedzi na to pytanie bardzo wiele zależy w kwestii sytuacji Hawe.
|
|
Wysłane:
6 sierpnia 2015 13:15:38
Majątek i Infrastruktura Mediatel(a) należy do Hawe i Hawe nie jest decyzyjny ma g**** do powiedzenia to co to za właściciel ?
W głowie się nie mieści...
|
|
Wysłane:
6 sierpnia 2015 14:01:42
Maciej Wegorkiewicz napisał(a):Co do sprzedaży aktywów z Hawe Telekom zwracam uwagę że mamy zabezpieczenia warunkowe na majątku i to znacznej wartości - raport roczny 2014 strona 70. A zatem mamy zagadkę, ile wynoszą wierzytelności Alior Banku wobec "osób powiązanych" na dzień dzisiejszy. I wg mnie od odpowiedzi na to pytanie bardzo wiele zależy w kwestii sytuacji Hawe. bardzo ciekawa wypowiedz - rozumiem, ze moze sie w praktyce okazac, ze Hawe juz nie ma szansy na odzyskanie aktywow Hawe Telekom. ponownie - szkoda, ze prawo nie wymusza kompletnej przejrzystosci w takich sytuacjach.
|
|
0 Dołączył: 2012-02-03 Wpisów: 27
Wysłane:
6 sierpnia 2015 20:44:48
Ale to Hawe głosowało za tymi uchwałami. Działa na wsłasna szkodę? A może to ma ułatwić sprzedaż np. jednego czy dwóch włókien i spłatę części obligacji.?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.