Szukam tego raportu i szukam - aż dziw bierze, bo ostatni komunikat przekazany przez ESPI z tej spółki był 10 stycznia... 2008 r.! Gdzie by nie spojrzeć. Zbadamy to, bo przecież spółka emituje informacje, tylko gdzieś to ginie i portale też ich nie mają.
Gdyby ktoś szukał za pierwsze półrocze to jest tutaj.
Wyniki: delikatna poprawa. Ruszyła sprzedaż, co widać po nieco rosnących przychodach oraz należnościach. Pieniądze jeszcze nie spływają, wzrosły zapasy, toteż przepływy operacyjne są ujemne - krótkoterminowo to sygnał poprawy sprzedaży, lecz jak patrzę na historię przepływów operacyjnych, to często były minusy, nawet przy spadku sprzedaży. Tak więc podchodzę raczej ostrożnie do tej poprawy, podobnie jak do wykazanego bardzo dużego zysku. Nie jest on dodatkowo potwierdzony podatkiem dochodowym.
Spółka poprawiła troszkę rating dzięki spadkowi zobowiązań krótkoterminowych - zaciągając m.in. na to dodatkowe 17 mln zł kredytu. Natomiast pozostaje on słaby głównie poprzez bardzo dużą nie pokrytą stratę z lat ubiegłych w kapitale - aż 182 mln zł. Jednak trzeba przyznać, że w ciągu niecałych 2 lat zmniejszyła się ona z kwoty prawie -300 mln zł. Z raportu nie wynika jednak aby były jakiekolwiek przesłanki niestabilności.
Zwracam jednak uwagę na rzecz, której nie umiem na szybko wyjaśnić, a o którą poproszę kogoś bardziej dociekliwego: co tu się dzieje z kapitałem własnym w sprawozdaniu skonsolidowanym? Za Q3 328 mln, za Q4 232 mln, za Q1 169 mlz i za Q2 259 mln zł. Jednocześnie, w jednostkowym, kapitał własny trzyma się na około 750 mln zł. Ja nie pójdę tym tropem z braku czasu oraz tego, że w branży jestem zielony jak szczypiorek - ale zachęcam do własnych poszukiwań i odkryć. Do zbadania jest też wpływ zmian zasad rachunkowości (ujmowanie wyceny instrumentów finansowych) na wyniki roku 2008.
Na Wielkie Pytanie na temat wyceny odpowiem tyle: nie potrafię zweryfikować podanych danych, czy nie ma w nich dziury. Wiadomo co jest do wyjaśnienia. Jeśli jednak ufać podanym wartościom, spółka jest optymalnie wyceniona przez rynek.