0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
12 sierpnia 2009 13:17:57
przy kursie: 22,22 zł
Nie wierzę, że Skarb Państwa sprzeda poniżej ceny, po której obejmował akcje. To by była kompromitacja i miły powód do ataków w kampanii wyborczej ("rozdawnictwo majątku").
Ale nawet cena, za którą SP objął ostatnio Lotos byłaby tylko połową jego wartości księgowej. Sprzedawanie majątku za połowę wartości księgowej nie jest do końca bezpieczne dla rządzących.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
12 sierpnia 2009 13:34:11
nocnygracz napisał(a):Nie wierzę, że Skarb Państwa sprzeda poniżej ceny, po której obejmował akcje. To by była kompromitacja i miły powód do ataków w kampanii wyborczej ("rozdawnictwo majątku").
Ale nawet cena, za którą SP objął ostatnio Lotos byłaby tylko połową jego wartości księgowej. Sprzedawanie majątku za połowę wartości księgowej nie jest do końca bezpieczne dla rządzących. A po jakiej cenie obejmował?
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 71
Wysłane:
12 sierpnia 2009 13:36:48
no właśnie, wiadomo po jakiej obejmował ?? ja bym z chęcia wskoczył tylko teraz zbyt gwałtowne ruchy się dzieją i nie wiem czy czekać na większe obsunięcie .... życzyłbym sobie aby taj jak ostatnio w panice zjechał do 18,00 zł ..... :)
|
|
|
|
Wysłane:
12 sierpnia 2009 14:02:37
Moim zdaniem karty dla światowych giełd są rozdawane na S&P 500, a tam niestety schodzimy w dół ostatnio i póki nie pokonamy 1015 pktów to ja nie wchodze z powrotem w akcje.
|
|
Wysłane:
12 sierpnia 2009 14:42:43
Skarb Państwa obejmował akcje Lotosu po 22,07 zł. To jest przypuszczalnie cenowe dno po którym mogliby sprzedać te akcje tak, aby w przyszłości nikt im się nie dobrał do pup za pomocą komisji śledczych.
edit: Ale abstrahując od komisji, mając taki pakiet, czy ktoś z nas sprzedałby go w tej cenie? To już nie te czasy, żeby jakiś kolega prywaciarz "sprywatyzował" koniecznie jakiś zakład. Dziś w rządzie już potrafią liczyć (to moja subiektywna opinia, nie fakt), a skala tej prywatyzacji jest zbyt duża dla jakiegoś kolegi z klasy.
Edytowany: 12 sierpnia 2009 14:49
|
|
Wysłane:
12 sierpnia 2009 15:07:38
nocnygracz napisał(a):Skarb Państwa obejmował akcje Lotosu po 22,07 zł. To jest przypuszczalnie cenowe dno po którym mogliby sprzedać te akcje tak, aby w przyszłości nikt im się nie dobrał do pup za pomocą komisji śledczych.
edit: Ale abstrahując od komisji, mając taki pakiet, czy ktoś z nas sprzedałby go w tej cenie? To już nie te czasy, żeby jakiś kolega prywaciarz "sprywatyzował" koniecznie jakiś zakład. Dziś w rządzie już potrafią liczyć (to moja subiektywna opinia, nie fakt), a skala tej prywatyzacji jest zbyt duża dla jakiegoś kolegi z klasy. Czyli od 22 pln wzwyż masz teoretycznie na karku sypnięcie 16% akcji na giełdę, niezbyt fajna perspektywa. A co do ceny to jak zejdzie poniżej 22 pln a rząd będzie pilnie potrzebował kasy to i tak sprzedadzą, bo co, oni za swoje nie kupowali po 22? W każdym razie, i tak wszystko zależy od koniunktury światowej. Jak S&P 500 przebije mocno 1015 pktów to nic Lotosowi pewnie nie zaszkodzi. A jak korekta się pogłębi to nic mu nie pomoże.
Edytowany: 12 sierpnia 2009 15:08
|
|
Wysłane:
12 sierpnia 2009 15:10:40
Przecież nie będą tego sprzedawać przez sypanie na GPW. Znasz jakiś przypadek tak przeprowadzonej prywatyzacji?
|
|
Wysłane:
12 sierpnia 2009 15:35:59
nocnygracz napisał(a):Przecież nie będą tego sprzedawać przez sypanie na GPW. Znasz jakiś przypadek tak przeprowadzonej prywatyzacji? Tak w ogóle, to nie rozumiem dlaczego jest mowa o prywatyzacji przy sprzedawaniu udziałów rzędu 10%? Spółka jest nadal państwowa to co to za prywatyzacja? Też sobie nie wyobrażam, żeby sypali, ale prawo im tego nie zabrania, a dziś mi gdzieś tam w mediach obiło się o uszy, że te 10% KGHM na giełdę chcą rzucić. Chociaż nie wydaje mi się to realne, ale kto ich tam wie, wiesz jacy tam są profesjonaliści w rządzie, nie? Widać to po tym w jaki sposób w ogóle komunikują swoje zamiary co do sprzedaży tych udziałów, jeden bałagan wszystkiego trzeba się domyślać. W każdym razie nic nie poradzisz, wisi nad inwestorami lotosu miecz Domoklesa-Grada ;-) Chociaż dużo groźniejszy jest ten laserowy miecz giełd amerykańskich ;-)
|
|
Wysłane:
12 sierpnia 2009 16:10:50
fidelio77 napisał(a):Chociaż nie wydaje mi się to realne, ale kto ich tam wie, wiesz jacy tam są profesjonaliści w rządzie, nie? Nie wiem jacy w rządzie są profesjonaliści. Jeśli nie są profesjonalistami, sądzę, że przynajmniej wiedzą kogo się zapytać. I to wystarczy. Przy obecnych cenach znaleźliby niejeden fundusz chętny do wejścia w tę spółkę bez radykalnego zwiększania jej ceny podczas skupu. Ale nie sądzę, żeby mieli w obecnych cenach sprzedawać, nawet poza parkietem. Rzucają na razie na rynek sygnał, zresztą nieśmiało robili to już dużo wcześniej.
Edytowany: 12 sierpnia 2009 17:45
|
|
0 Dołączył: 2009-06-29 Wpisów: 42
Wysłane:
12 sierpnia 2009 17:04:46
fidelio77 napisał(a):nocnygracz napisał(a):7 zł? A tak "na serio" to naszemu Lotosowi chyba nie służy obecność w WIG20. Mam wrażenie, że jego los w rękach niemal wyłącznie polskiego kapitału byłby spokojniejszy. Dużo bardziej nie służy mu sprzedaż 13% akcji przez SP. Dziś wyszedłem żeby przeczekać burzę, wrócę jak się sytuacja wyklaruje na rynkach. SP sprzeda Lotos w przyszłym roku. Nie wiadomo jak i nie wiadomo precyzyjnie ile. Można założyć, że odbędzie się to w transakcjach pakietowych jak ostatnio PEKAO S.A. Cieszę się, że już dziś giełda dyskontuje to doniosłe dla Spółki zdarzenie. A tak na poważnie, to myślę, że całe info o tej sprzedaży jest tylko pretekstem, aby zawodowcy sobie kursem pobujali. Jednak patrząc na to z drugiej strony - jest szansa na promocję na Lotosie, więc kto chce, może zagrać w tę ryzykowną grę. Część akcji Lotosu mam w portfelu technicznym, więc jestem na to gotowy a jutro będzie decyzja o kupnie lub sprzedaży.
Edytowany: 12 sierpnia 2009 17:05
|
|
|
|
Wysłane:
12 sierpnia 2009 17:40:11
Dziś można było nawet za 21,8 kupić. Jutro już takich okazji raczej być nie powinno.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-18 Wpisów: 17
Wysłane:
12 sierpnia 2009 18:01:34
Jeśli nie są profesjonalistami, sądzę, że przynajmniej wiedzą kogo się zapytać. I to wystarczy. Przy obecnych cenach znaleźliby niejeden fundusz chętny do wejścia w tę spółkę bez radykalnego zwiększania jej ceny podczas skupu. Ale nie sądzę, żeby mieli w obecnych cenach sprzedawać, nawet poza parkietem. Rzucają na razie na rynek sygnał, zresztą nieśmiało robili to już dużo wcześniej. Ciekawe jaki inwestor (poza funduszami) jest najbardziej porządany przez obecnych akcjonariuszy. Arabowie? Rosjanie? Chińczycy?
|
|
Wysłane:
12 sierpnia 2009 18:03:28
nocnygracz napisał(a):Dziś można było nawet za 21,8 kupić. Jutro już takich okazji raczej być nie powinno. bardzo możliwe. można oczekiwać, że wybicie Lotosika na nowe szczyty będzie bardzo silne.
USA, USA... dziwny jest ten świat.
Edytowany: 12 sierpnia 2009 18:03
|
|
Wysłane:
12 sierpnia 2009 18:04:49
adherent napisał(a):Jeśli nie są profesjonalistami, sądzę, że przynajmniej wiedzą kogo się zapytać. I to wystarczy. Przy obecnych cenach znaleźliby niejeden fundusz chętny do wejścia w tę spółkę bez radykalnego zwiększania jej ceny podczas skupu. Ale nie sądzę, żeby mieli w obecnych cenach sprzedawać, nawet poza parkietem. Rzucają na razie na rynek sygnał, zresztą nieśmiało robili to już dużo wcześniej. Ciekawe jaki inwestor (poza funduszami) jest najbardziej porządany przez obecnych akcjonariuszy. Arabowie? Rosjanie? Chińczycy? a może jednak OFE PZU??
Edytowany: 12 sierpnia 2009 18:06
|
|
Wysłane:
12 sierpnia 2009 18:04:52
adherent napisał(a): Ciekawe jaki inwestor (poza funduszami) jest najbardziej porządany przez obecnych akcjonariuszy. Arabowie? Rosjanie? Chińczycy?
A cóż to za różnica? I tak Skarb Państwa pozostawia sobie większość.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-18 Wpisów: 17
Wysłane:
12 sierpnia 2009 18:05:01
najbardziej porządany przez Nie wiem czy to można wybaczyć Oczywiście zwykle piszę pożądany.
|
|
Wysłane:
12 sierpnia 2009 18:05:54
nocnygracz napisał(a):fidelio77 napisał(a):Chociaż nie wydaje mi się to realne, ale kto ich tam wie, wiesz jacy tam są profesjonaliści w rządzie, nie? Nie wiem jacy w rządzie są profesjonaliści. Jeśli nie są profesjonalistami, sądzę, że przynajmniej wiedzą kogo się zapytać. I to wystarczy. Przy obecnych cenach znaleźliby niejeden fundusz chętny do wejścia w tę spółkę bez radykalnego zwiększania jej ceny podczas skupu. Ale nie sądzę, żeby mieli w obecnych cenach sprzedawać, nawet poza parkietem. Rzucają na razie na rynek sygnał, zresztą nieśmiało robili to już dużo wcześniej. W każdym razie dopóki nie sprzedadzą będzie ta możliwość siała niepewność nad spółką.
|
|
Wysłane:
12 sierpnia 2009 18:07:34
JakubS napisał(a):fidelio77 napisał(a):nocnygracz napisał(a):7 zł? A tak "na serio" to naszemu Lotosowi chyba nie służy obecność w WIG20. Mam wrażenie, że jego los w rękach niemal wyłącznie polskiego kapitału byłby spokojniejszy. Dużo bardziej nie służy mu sprzedaż 13% akcji przez SP. Dziś wyszedłem żeby przeczekać burzę, wrócę jak się sytuacja wyklaruje na rynkach. SP sprzeda Lotos w przyszłym roku. Nie wiadomo jak i nie wiadomo precyzyjnie ile. Można założyć, że odbędzie się to w transakcjach pakietowych jak ostatnio PEKAO S.A. Cieszę się, że już dziś giełda dyskontuje to doniosłe dla Spółki zdarzenie. A tak na poważnie, to myślę, że całe info o tej sprzedaży jest tylko pretekstem, aby zawodowcy sobie kursem pobujali. Jednak patrząc na to z drugiej strony - jest szansa na promocję na Lotosie, więc kto chce, może zagrać w tę ryzykowną grę. Część akcji Lotosu mam w portfelu technicznym, więc jestem na to gotowy a jutro będzie decyzja o kupnie lub sprzedaży. To ja poproszę o link do informacji, że sprzeda w przyszłym roku- widziałeś taki komunikat oficjalny? Bo ja nie. Mogą sprzedać za rok, mogą sprzedać jutro, pojutrze albo za tydzień.
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
12 sierpnia 2009 18:07:57
Lotos, lotosik... Jeden z moich ulubionych niegdyś walorów... Wywaliłem w bessie po 25 PLN ze stratą i już nie odkupowałem... Duży potencjał, jednak póki co niewykorzystany. Pozdrawiam akcjonariuszy i życzę wzrostów. Zwłaszcza znajomych z forum Parkietu Póki co widzę że przychodzą to najbardziej wartościowi dyskutanci.
|
|
Wysłane:
12 sierpnia 2009 18:09:35
adherent napisał(a):najbardziej porządany przez Nie wiem czy to można wybaczyć Oczywiście zwykle piszę pożądany. Za karę dziesięć linijek: Rząd Lotosu nie pożąda ;)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.