PARTNER SERWISU
fnzzdcgz
4 5 6 7 8
lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 24 września 2015 23:31:54 przy kursie: 13,93 zł
Dorzucę i kilka pozycji od siebie

Przede wszystkim

Adam Szyszka "Finanse behawioralne"

Świetna analiza różnorodnych ryzyk i heurystyk, na które narażony jest inwestor. Książka trudna i mocno naukowa. NB.Jak ktoś lubi, to książka została przetłumaczona na j. angielski i można ją kupić na Amazonie za jakąś paskarską cenę.

T. Zaleśkiewicz "Psychologia inwestora giełdowego"

Bardziej przystępne i obrazowe opisy.

D. Kahneman "Pułapki myślenia"

Absolutna podstawa m.in. całych finansów behawioralnych. Autor Noblista. Bez jego prac nie byłoby całej dziedziny wiedzy.

Steve Ward "High Performance Trading"

To chyba zostało ostatnio przetłumaczone na j. polski. 35 strategii inwestowania.

Peter Mallouk "The 5 mistakes every investor makes and how to avoid them"

Praktyczny poradnik tego, jak unikać pułapek, doradców, mitów giełdowych, itp.

G. Dayton "Trade Mindfully"

Nowość. Techniki panowania nad własnym umysłem w zastosowaniu do inwestowania. Praktyczne zasady wynikające z badań Kahnemana. Znacznie lepsze od książki o podobnej tematyce niedawno wydanej ostatnio przez Steve Warda.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 30 września 2015 14:45:42 przy kursie: 13,99 zł
Cytat:
Steve Ward "High Performance Trading"
To chyba zostało ostatnio przetłumaczone na j. polski. 35 strategii inwestowania.

Tak. To się u nas nazywa "Psychologia skutecznego tradingu".

No to dorzućmy jeszcze:

"Spekulację intuicyjną" Curtisa M. Faitha.

Nie tyle o psychologii rynków czy inwestorów, ale trochę o samodoskonaleniu umysłu.
Jak nie być inwestorem - półgłówkiem, czyli wykorzystywać obie półkule mózgu.

I już masz co czytać na jakiś czas :)

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 21 października 2015 08:05:35 przy kursie: 14,37 zł
Formacja różowej wstążki – analiza techniczna BRASTER w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/f...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

marcueus
0
Wpisów: 85
Wysłane: 29 października 2015 19:11:19 przy kursie: 14,59 zł
Proszę teraz z łaski swojej nie usuwac mojego posta i nie banować mnie. Pray

Jak jutro nic się nie zepsuje, to powinniśmy mieć mocne wybicie i w przyszłym tygodniu poziom 18.xx testować Boo hoo!

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 30 października 2015 07:19:05 przy kursie: 14,59 zł
Myślę, że moderatorowi byłoby znacznie łatwiej spełnić Twoją prośbę, gdybyś pisał posty z regulaminem, który przykładowo zakazuje podawania zasięgów cenowych bez uzasadnienia, co z resztą zrobiłeś przy okazji posta z prośbą do moderatora.

marcueus
0
Wysłane: 30 października 2015 16:39:19 przy kursie: 14,50 zł
Panie moderator to ja przepraszam, nie wiedziałem że tym łamie regulamin + ten zasięg co podałem to dla mnie oczywista oczywistość skąd wynika :) No ale niech będzie

to długi termin - minimum test 33 zł

kliknij, aby powiększyć

A teraz krótki termin :

kliknij, aby powiększyć

Teraz spełniam regulamin? salute
Edytowany: 30 października 2015 16:44

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 30 października 2015 16:53:12 przy kursie: 14,50 zł
No, dla Ciebie może oczywista oczywistość, ale skoro piszesz na wątku spółki to nie dla siebie, a dla innych. Dla siebie mamy kroniki, a wątki są do dyskusji. Żeby można było dyskutować trzeba wiedzieć o czym. Wybacz, ale nie każdy jest fanem fal Elliotta :) Ja przykładowo nie jestem, a forum nie nazwa się manniacy.fal.elliota.com/forum_dla_zaawansowanych :P

Teraz jest znacznie lepiej, ale przydałyby się dwa słowa komentarza jeszcze. Tak, tak. Mamy spore wymagania wobec użytkowników.

marcueus
0
Wysłane: 30 października 2015 17:04:43 przy kursie: 14,50 zł
Na Elliocie nie znam się zupełnie Shhh

Generalnie preferuje stare dobre Fibo w przeróżnych postaciach, stąd tez w usuniętych postach wcześniej pisałem o zasięgu ponad 100 zł i terminie padziernik przyszłego roku.

Z Nietoperze którego wkleiłem będzie minimum 33 zł i jak to puści to okolica 50 zł - pozwoli to utworzć ładny spodek (co prawda obroty trochę szwankować będą ale trudno) i z tego spodka byłby zasięg na powyżej 100 zł.

Na zachodzie mamy mega hossę do 2 połowy 2018 roku (to ustalił sobie rynek w 2009 roku, w jaki sposób pisać nie będę bo bym musiał post na 4 strony walnąć i bym poleciał za spamowanie - kto chce wiedzieć to pisać na priva) Motorem hossy są tam spółki biotech i social networks. Braster jako, że ma unikalną technologię, do tego jest w branży biotech i zaczyna się u nas hossa ( Pis u władzy - jak w 2005) to technika powinna się zrealizować salute

sasky
PREMIUM
49
Wpisów: 2 767
Wysłane: 20 listopada 2015 08:46:19 przy kursie: 12,35 zł
Pogorszenie stanu pacjenta – analiza techniczna Braster w porannym Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

marcueus
0
Wysłane: 20 listopada 2015 22:26:46 przy kursie: 13,20 zł
Heh, AT na Stockwatchu schodzi troszeczkę na manowce Anxious

Podwójny dołek z ukształtowaniem Harmonicznym na jeszcze więszym Nietoperzu jest pogorszeniem sytuacji d'oh! d'oh! d'oh!

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 listopada 2015 23:24:08 przy kursie: 13,20 zł
Wydaje mi się, że na SW żaden ze sporządzających AT nie stosuje formacji harmonicznych. BTW, gdzie Ty tego nietoperza widzisz?

kliknij, aby powiększyć

Jeśli to ma być taki, to ni w ząb nie pasuje mi CD - nie jest harmoniczna od BC

Jeśli chodzi o podwójny dołek, to żeby powstała formacja musi być przełamany szczyt, czyż nie? Na razie więc nie może być o nim mowy. Może powstanie, a może nie. Na podwójny czy nawet potrójny dołek często liczą trzymający papiery w długoterminowym trendzie spadkowym z chwilowym przystankiem konsolidacji :)
Edytowany: 20 listopada 2015 23:28

marcueus
0
Wysłane: 21 listopada 2015 00:35:14 przy kursie: 13,20 zł
Podwójny dołek na spółkach które mają podstawy rosnąć to podstawa. No i jeszcze :) Na Brasterku przedewszystkim mieliśmy klasyczny ruch 7,5 ->25 -> 11 z retestem teraz dołka.

Co do Nietoperza to już pokazuję - ma on silne podstawy na czasówkach, więc tym bardziej jest wiążący :)

kliknij, aby powiększyć

a tutaj na innej spółeczce, podobne zachowanie cenowe

kliknij, aby powiększyć

ChiefMike
0
Wpisów: 575
Wysłane: 21 listopada 2015 22:57:16 przy kursie: 13,20 zł
Czy jest Sens robić analizę techniczną Startupu który nie generuje kasy ? Moim zdaniem NIEd'oh!

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 22 listopada 2015 11:51:14 przy kursie: 13,20 zł
Jest, o ile oczywiście występuje odpowiednia płynność. Nie tylko wyniki spółki wpływają na wycenę, ale także oczekiwania, a w zasadzie przede wszystkim oczekiwania.

Hedgetrader
0
Wpisów: 2
Wysłane: 22 listopada 2015 19:06:40 przy kursie: 13,20 zł
A co ma wspólnego jedno z drugim ??

Oczywiście że jest!

W AT liczy się płynność obrotu, odpowiednia liczba uczestników rynku i odpowiednio długa historia notowań.
To czy spółka wyniki publikuje czy nie, czy są to zyski czy straty nie ma żadnego znaczenia !

marcueus
0
Wysłane: 2 grudnia 2015 20:54:07 przy kursie: 14,45 zł
Mam nadzieję, że już nikt nie ma wątpliwości co do tego czy mieliśmy podwójne dno czy też nie. :) Jutro powinna być kontynuacja ruchu i bardzo ważna informacja z PW thumbright

I jak tak patrzę na wykres to jest nawet szansa, że obecny ruch to wielki spodek jednak będzie. Wszystko się w praniu jednak okaże :)

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 2 grudnia 2015 21:22:28 przy kursie: 14,45 zł
No ja mam wątpliwości co do tego "podwójnego dna". Formacja W występuje w trendzie spadkowym, a na Brasterze mamy do czynienia z trendem bocznym - wystarczy spojrzeć na przebieg średnich.
Poza tym o ukształtowaniu się podwójnego dna można mówić dopiero po przełamaniu linii szyi a tutaj nic takiego nie miało miejsca.

marcueus
0
Wysłane: 3 grudnia 2015 08:55:42 przy kursie: 14,45 zł
Krewa oczywiście masz 100% racji, tylko wtedy cała AT na spółkach jest o kant stołu do rozbicia. Bo tylko AT na spx działa zawsze :) Piszesz, że się kupuje jak przebije linie szyi, a ja napiszę - nie prawda. Ile to widziałem fałszywych przebić. Jeśli już kupować to po udanym teście od góry linii szyi thumbright Ale to może być kolejny test itd.

Co dalej, na Brasterze była fala korekcyjna w dół do Sierpniowego dołka, to co teraz było to klasyczny Higher Low". Średnio rozgarnięty inwestor szuka własnie takiego "HL" do otworzenia pozycji z SL poniżej poprzedniego "Lowest Low". Teraz od sierpnia mamy nową falę do góry. Pytanie tylko czy to jest fala nr.3 czy 5 salute

marcueus
0
Wysłane: 3 grudnia 2015 15:33:00 przy kursie: 14,44 zł
Malutkie info, które dużo zmienia thumbright

Braster może wejść do USA wcześniej niż w '18; nie wyklucza emisji akcji
14:31 | 03-12-2015
03.12. Warszawa (PAP) - Braster przygotowuje się do wprowadzenia na rynek USA urządzenia Braster Tester i może to nastąpić wcześniej niż we wstępnie zakładanym 2018 roku - powiedział Marcin Halicki, prezes spółki. Dodał, że firma nie wyklucza w przyszłości kolejnej emisji akcji.
"Polska jest tylko przystankiem, na którym chcemy przetestować nasze urządzenie. W 2017 roku chcemy rozpocząć wchodzenie na rynki zagraniczne, w pierwszym okresie myśleliśmy o Niemczech i Wielkiej Brytanii, ale aktualnie rozważamy również możliwość wcześniejszego wejścia na rynek amerykański" - powiedział prezes.
"To jest długi i skomplikowany proces, ale my pracujemy nad nim już teraz. W strategii wejście do USA jest zaplanowane na 2018 rok, ale jesteśmy optymistycznie nastawieni i jeżeli będzie to możliwe to będziemy chcieli wejść na ten rynek szybciej" - dodał.
Jak wcześniej podawano, początkowo urządzenie będzie sprzedawane na rynku polskim, a w 2017 roku spółka chce stopniowo wchodzić na nowe rynki i rozszerzać dystrybucję na kraje Unii Europejskiej, zwłaszcza na rynki niemiecki i brytyjski.
"W kraju chcemy prowadzić sami sprzedaż, także poprzez własną stronę internetową. Na zachodzie natomiast chcemy pozyskać silnych partnerów lokalnych, aby pomogli nam rozprowadzać produkt" - powiedział prezes.
Jak dodał, w zakresie dystrybucji w kraju Braster może nawiązać współpracę z Neucą, która ogłosiła w listopadzie założenia strategii rozwoju segmentów związanych z ochroną zdrowia: sieci przychodni, badań klinicznych i telemedycyny. Podstawową działalnością Neuki jest hurt farmaceutyczny.
Prezes pytany czy środki pozyskane z emisji wystarczą na wdrożenie i sprzedaż produktu w kraju i za granicą, odpowiedział: "Na dzisiaj wygląda na to, że tak".
W maju Braster pozyskał od inwestorów, wliczając koszty emisji, 39 mln zł brutto.
Prezes nie wykluczył w przyszłości kolejnej emisji akcji rzędu "kilku milionów złotych", ale perspektywa czasowa - jak zaznaczył - będzie zależna od wyników sprzedaży Testera.
Braster podtrzymał, że uruchomienie wielkoseryjnej produkcji urządzenia Braster Tester i jego sprzedaż może nastąpić w drugiej połowie 2016 roku.
"Uruchomiliśmy linię produkcyjną. Najbliższe kilka miesięcy to okres testowania, kalibracji (...). W drugiej połowie 2016 roku powinniśmy ruszyć z produkcją masową i sprzedażą" - powiedział prezes.
Produkt ma być dostępny w aptekach, sieciach apteczno-drogeryjnych oraz w sprzedaży internetowej.
Prezes podtrzymał także plan wdrożenia programu motywacyjnego, o którym 21 grudnia zdecyduje walne zgromadzenie.
Program motywacyjny Brastera zakłada m. in. kryterium operacyjne, jakim jest sprzedaż urządzenia na poziomie co najmniej 10 tys. sztuk na rynku polskim w 2016 roku oraz sprzedaż na poziomie 50 tys. sztuk w kraju i za granicą w roku kolejnym. (PAP)
sar/ osz/

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 3 grudnia 2015 15:41:12 przy kursie: 14,44 zł
marcueus napisał(a):
Piszesz, że się kupuje jak przebije linie szyi, a ja napiszę - nie prawda.

Mógłbyś przytoczyć ten fragment, w którym ja piszę, iż kupuje się po przełamaniu linii szyi?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,183 sek.

lqpjnkyr
vbgaqmfc
mulqwzip
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mxrbgvqb
ibkpkwcs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat