PARTNER SERWISU
qdgdwtnt
364 365 366 367 368
baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 18 listopada 2015 10:03:38 przy kursie: 69,99 zł
jurror napisał(a):
@anty-tereso

Jak wspomniałem , ja takich promocji nie pamiętam , co nie znaczy że się nie mylę, co do wypowiedzi prezesa to też spółka raczej nie powala jakością komunikacji z rynkiem. Wiele rzeczy było niejasnych i nieprecyzyjnych w przekazie medialnym ze strony spółki( delikatnie mówiąc), wiec i w tym przypadku może tez tak być.Warto tę kwestię też wyjaśnić , bo kto ma tego pilnować i zadawać pytania, jak nie akcjonariusze lub strony zainteresowane,dotyczące jakości pracy spółki w różnych wymiarach i aspektach operacyjno - rynkowych.

Panowie fakt jest niewątpliwy , że promocja była akurat z tego okresu nie mam screena z pozycji na Steam ale mam zrzut wykresu wartości sprzedaży i wychodzi, że mieliśmy w tym czasie 70-80% poziomu sprzedaży Counter Strike (bo do niego odnosiłem porównania). Nie pamiętam czy byliśmy w TOP 10 ale na pewno w TOP 15. Nie warto dalej o tym dyskutować. A za rachunkość trzeba się wziąć .... bo Teresa nam nie odpuści ..Angel
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 18 listopada 2015 10:04

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 18 listopada 2015 10:18:06 przy kursie: 69,99 zł
Omówienie sprawozdania 11 Bit Studios SA po 3 kwartale 2015 r.

Największym wydarzeniem minionego kwartału była zdecydowanie premiera wersji tabletowej TWOM, choć z punktu widzenia akcjonariuszy równie istotnym wydaje się przejście na MSR i zmiana zasad rachunkowości.

Jeszcze raz podkreślę, że sam akt przejścia na standardy europejskie nie jest sam w sobie przyczynkiem do zmiany zasad. Przypomnę, że lider polskiego gamedevu – CDProjekt stosował stary sposób prezentacji i rozliczania kosztów produkcji jaki stosowała do tego raportu 11B aż do wydania drugiej części Wiedźmina na konsole. A zatem zmiana zasad to dobrowolna decyzja spółki, która być może ma związek z nowym dyrektorem finansowym. Nowa polityka rachunkowości wydaje się znacznie mniej konserwatywna od prowadzonej dotychczas. W obecnej polityce rachunkowości spółka pokazywała zyski dopiero po pokryciu przez sprzedaż pełnych kosztów produkcji. Od 3 kwartału koszty produkcji będą rozliczane w czasie przez okres od 12-18 miesięcy.

Choć sam raport jest znacznie bardziej „dorosły”, to uzgodnienie danych porównawczych według nowej i starej polityki rachunkowości jest po prostu kpiną. Spółka podała jedynie elementy bilansu na koniec zeszłego roku, choć za datę przejścia uznano 1 stycznia 2013r. Zabrakło uzgodnienia elementów rachunku zysków i strat. A co ważniejsze kluczowych informacji. Poza poruszaną na forum kwestią promocji w raportowanym okresie sprawozdanie wydaje się zawierać inne nieścisłości. W raporcie napisano, że:

kliknij, aby powiększyć

Natomiast jeśli zerkniemy na dane za okres 3 kwartału 2014 (3q14) i dany zagregowanych za kwartały 1-3 2014 (3Q14) w nowym i starym raporcie to okazuje się, że powyższa sentencja nie jest do końca prawdziwa.

kliknij, aby powiększyć

Z porównania wynika, że koszty działalności operacyjnej okresów według nowej polityki rachunkowości (NPR) są znacznie niższe od kosztów pokazanych w starej polityce rachunkowości (SPR). Dzieje się tak zarówno jeśli chodzi o dane jednostkowe jaki i skonsolidowane. Jak można sprawdzić poziomu kosztów są w obu politykach zbliżone jeśli w SPR dokonamy korekty o zmianę stanu zapasów, a to prowadzi do wniosku, że spółka w nowej polityce alokuje część poniesionych kosztów na bilnas zamiast pokazywać w RZIS, czyli mamy do czynienia z rachunkiem w układzie mieszanym, a nie stricte porównawczym. Trzeba mieć tego świadomość, bo to ważna zmiana. Innymi słowy w pokazanych kosztach układu rodzajowego, czyli amortyzacji, kosztach pracowniczych, czy usługach obcych NIE MA KOSZTÓW OBECNIE PISANYCH GIER. Owszem znajdują się w nich pewne prace koncepcyjne, traktowane jako działalność badawcza, ale podobnie było w SPR – te koszty także nie były alokowane na zmianę stanu produktów.

Być może nie wszyscy widzą na czym polega zmiana, więc postaram się to jeszcze raz wyjaśnić:
- koszty pisanych gier według NPR są pokazywane jako WNIP w trakcie budowy. Poprzednio było jako produkty w toku na zapasie.
- gry skończone są pokazywane jako WNIP, natomiast według SPR były jako produkty gotowe
- W SPR koszty napisanych gier były rozliczane z zerową marżą do pokrycia całych kosztów produkcji. W trakcie pisania spółka pokazywała je w rzis, ale kapitalizowała na zapasie, a zmiana stanu produktów korygowała przychody. W efekcie przez okres pisania gra nie miała wpływu na wynik. Przez okres sprzedaży do momentu pokrycia kosztów produkcji także nie miała wpływu na wynik. Za to po pokryciu kosztów, każda kolejna generowana sprzedaż była już zyskiem. W obecnej polityce rachunkowości skończone gry są amortyzowane przez okres 12-18 miesięcy. A zatem znając specyfikę rynku i zachowanie konsumentów wiemy, że największa marża będzie w kwartale premiery, natomiast z biegiem czasu będzie spadać nawet jeśli nie będzie obniżek cen – marża maleje wraz z wolumenem sprzedaży, bo koszty są stałe – tak przynajmniej wynika z not – amortyzacja liniowa.

Skoro wiemy z czym mamy do czynienia możemy przejść od omówienia stricte liczb. Przychody w kwartale wyniosły 3,75 mln zł, z czego według zarządu prawie połowa czyli około 1,8 mln to sprzedaż wersji tabletowej. A w związku z tym sprzedaż PC to maksymalnie także 1,8 mln zł. Dla porównania w poprzednim kwartale sprzedaż ta wyniosła 6,3 mln! A zatem spadek przychodów jest naprawdę spory nawet jak weźmiemy pod uwagę, że w tym kwartale była 1 krótka promocja, a nie jak w poprzednim jedna długa i jedna krótka, czy fakt że na kwartał wchodzą dwa miesiące wakacyjne.

W tym miejscu bardzo ciekawie wygląda analiza należności. Jeśli kierować się tylko poziomem należności oznacza to, że sprzedaż na iOS(należności od Apple = 434 tys.) była jednak trochę niższa niż na PC(Należności od Valve+Huble Bundle+GOG =530 tys. zł). Zaskakująco pojawiają się także należności od Koch media. Skoro są należności, to znaczy, że spółka puściła też co najmniej taką kwotę przez przychody. Mało prawdopodobnym wydaje się, aby była to sprzedaż z wersji pudełkowej PC. Najprawdopodobniej umowa z Kochem, który będzie wydawcą TLO:TWOM obejmuje gwarantowane wynagrodzenie plus tantiemy od sprzedaży, przy czym gwarantowane wynagrodzenie jest naliczane po przekroczeniu pewnego etapu prac – np. wersja grywalna, czy oddanie gry do certyfikacji. Wydaje się, że pokazana należność pochodzi właśnie z przekroczeni jakiegoś milestona. Korygując przychody o tę kwotę dostaniemy przychody ze sprzedaży na PC w kwocie 1,8 mln zł, oraz przychody z iOS w kwocie 1,48 mln zł. Ciekawie wygląda w tym wszystkim brak należności od Google, czyli z wersji na Androida. Jedno jest jasne – sprzedaż tabletowa w kwartale premiery była o rząd (10 kronie) wielkości niższa niż sprzedaż na PC także w kwartale premiery.

Jak wspomniałem wcześniej, koszty wykazane w sprawozdaniu dotyczą obecnie( poza amortyzacją) kosztów ogólnych i kosztów sprzedaży – nie ma tam kosztów pisanych obecnie gier. Jeśli z prezentowanego salda kosztów operacyjnych wyłączymy amortyzację to okazuje się bieżące koszty niezwiązane z produkcja gier wzrosły w 3 kwartale ponad 3-krotnie i wyniosły 1,54 mln zł. To już całkiem sporo. Okazuje się, że sprzedaż premierowa wersji tabletowej pozwala jedynie zarobić na utrzymanie firmy. W cały okresie 3 kwartałów wzrost jest także bardzo duży – z 1,1 do 3 mln zł. Spółka podobnie jak zrobiła skok w kwestii produkcyjnej (wydaje dobre i rozbudowane gry) tak zrobiła również skok jeśli chodzi o kulturę organizacji. Lepsze gry są droższe, podobnie jak prowadzenie coraz większej spółki z odpowiednią organizacją. Dyrektor finansowy z pewności swoje kosztuje, podobnie jak prace na sporządzeniem prospektu, ale i tak wzrost kosztów wydaje się mimo wszystko całkiem duży.

Wynik operacyjny okresu oczywiście obciążą amortyzacja jako koszt napisanych i sprzedawanych gier. W związku z tym, że TWOM był relatywnie tani w napisaniu skok amortyzacji wcale nie jest duży. Ale zauważmy, że skoro amortyzujemy gry przez okres 12-18 miesięcy, to znaczy, że w amortyzacji za 3 kwartał 2014 mamy co najmniej obciążenia z co najmniej od okresu 4 kwartału 2013 r., czyli od Anomaly 2 na iOS, Android, PS4; Anomaly Defenders na na iOS i Android. W obecnie raportowanym okresie mamy obciążenia od TWOM na PC wraz z DLC, oraz TWOM na tablety.

Zysk na działalności operacyjnej wyniósł 1,58 mln zł i zawiera ponoć 391 tys. z tytułu rozwiązania rezerwy na Innotech. Kwota ta zmniejszyła saldo pozostałych kosztów operacyjnych, które po 2 kwartale wynosiły 676 tys. zł, a obecnie 342 tys. Przez wynik okresu na poziomie zysku brutto 1,97 mln przeszły też niegotówkowe różnice kursowe – około 410 tys. zł. Spółka w raportowanym okresie pokazała także dość niską stopę podatkową –nieco ponad 7 proc., co prawdopodobnie jest skutkiem rozwiązania rezerwy, która zawyża wynik okresu.

Całkiem dobrze wyglądały za to przepływy operacyjne – spółka w III kwartale wygenerowała 4,6 mln zł gotówki. Co prawda nie ma szczegółowych not do samego 3 kwartału, ale z różnic bilansowych wynika, że to efekt spadku sprzedaży i związanego z nim spadku należności.

Nadal intrygująco wyglądają skapitalizowane koszty gier. Do rozliczenia przez amortyzację pozostaje 1,35 mln kosztów TWOM na PC razem z DLC i wersji na tablety. Za to niezakończone prace rozwojowe to kwota 5,3 mln zł. Co tam się znajduje poza konsolami Industrialem i portem na smartfony nie wiemy, ale prawdopodobne, że 11B pracuje już nie tylko nad Industrialem, ale jeszcze nie ujawniło nowego tytułu. Nie do końca jest też jasne w jaki sposób spółka kapitalizuje koszty konsolowe. Skoro przez wynik przeszły przychody to powinny także przejść koszty pisania. A zatem być może wzrost kosztów ogólnych o których pisałem wcześniej wynika z pisania wersji konsolowej, która traktowana jest jako usługa dla Kocha. To tłumaczyłoby dość wysokie koszty okresu, ale jeszcze bardziej wzmagało ciekawość o zapasy.

Na koniec jeszcze słowo o Games Republic. Segment własnej dystrybucji cyfrowej wygenerował w ciągu 9 miesięcy przychody na poziomie ponad dwa razy większym niż w ubiegłym roku – 427 tys. zł. Niestety wynik tego segmentu cały czas jest ujemny na kwotę 72 tys. zł. Przynajmniej na razie słabo idzie spółce skalowanie tego biznesu, ale przesłanek poprawy poszukamy dopiero przy okazji raportu rocznego, gdzie będzie widać, czy kwartalne straty się zmniejszają.

Podsumowując, ze sprawozdania można wyciągnąć następujące wnioski: sprzedaż PC mocno spadła nawet jak na sezonowość działalności, debiut na tablety był 10 razy gorszy niż na PC, 11B rozlicza już w pewnym sensie na wynik przychody ze sprzedaży wersji konsolowej. Oczywiście powyższe wnioski mają dość kruche podstawy, ale tok rozumowania mam nadzieję, że jest jasny. Za to dużym plusem jest „dorosłe” sprawozdanie i całkiem spora liczba not, co świadczy o wzroście kultury organizacji i dobrze rokuje na przyszłość. Zagadką pozostaje forma pokazywania kosztów produkcji wersji konsolowej.

Wynik za kolejny kwartał także pozostaje niewiadomą. Oczywiście korzystnie wpłynie sprzedaż na smart fony, a być może także rozliczenie kolejnego milestona wersji konsolowej. Pewne obawy budzi za to sprzedaż TMOM na PC (wywołane bardzo niską sprzedażą w raportowanym kwartale).

>> Wyceny automatyczne są tutaj
>> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutaj

Powyższa treść przez 120 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 18 listopada 2015 10:26

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 18 listopada 2015 10:20:45 przy kursie: 69,99 zł
niedźwiedź napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
Wiedza, wiedza, wiedza... Ileż razy można to pisać... Podstawy rachunkowości i sprawozdawczości niestety nadal są niektórym obce... I bynajmniej nie chodzi o rockqa

Jaką książkę byś polecił, która w przystępny sposób pomogłaby zgłębić i uporządkować wiedze na temat rachunkowości w kontekście czytania raportów kwartalnych?

Ja tam żadnej na ten temat nie przeczytałem, więc polecić nie mogę. Wiedza leży na ulicy, a w zasadzie w internecie. Polecam artykuły na SW -tzw samouczki, a także blog Michała Stopki

baks
152
Wysłane: 18 listopada 2015 13:31:56 przy kursie: 69,99 zł
Dzięki Teresa
Dość ciekawy link i w ogóle ciekawe teksty do poczytania na tym blogu - myślę, że warto poświęcić trochę czasu na lekturę. Ja jestem usatysfakcjonowany i wrócę tam jeszcze nie raz.Angel

111496
1
Wpisów: 47
Wysłane: 18 listopada 2015 20:07:45 przy kursie: 69,99 zł
@ anty_teresa
Myśleliście (ekipa SW) może nad sprzedażą omówień pojedynczych raportów?

Kod:
mod: nie ma i nie będzie takiej opcji
Edytowany: 18 listopada 2015 20:10

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 19 listopada 2015 01:08:25 przy kursie: 69,99 zł
Minął tydzień od premiery gry i póki co cena nie uległa zmianie. Jak porówna się komunikat wydany w związku z premierą wersji tabletowej, z komunikatem związanym z premierą wersji smartfonowej to dostrzec można zasadniczą różnicę. O ile w przypadku wersji tabletowej komunikat brzmiał:

Cytat:
W pierwszym tygodniu po premierze gra oferowana będzie w cenie 9,99 USD (lub równowartość) za sztukę. W kolejnych tygodniach cena pojedynczego egzemplarza będzie wynosiła 14,99 USD (lub równowartość).

http://ir.11bitstudios.com/?p=43

o tyle przy okazji debiutu wersji smartfonowej mamy:

Cytat:
W pierwszych dniach po premierze smartfonowy „TWoM” oferowany będzie w cenie 6,99 USD (lub równowartość) za sztukę. W kolejnych tygodniach cena pojedynczego egzemplarza będzie wynosiła 14,99 USD (lub równowartość).

http://ir.11bitstudios.com/?p=625

Jak widać spółka zmieniła politykę cenową i wygląda na to, że póki gra będzie się dobrze sprzedawała, póty cena w górę nie pójdzie.

Liczący zatem na nagły zjazd w rankingach i związany z tym spadek kursu, mogą się tym razem pomylić.

chris_martin
35
Wpisów: 860
Wysłane: 19 listopada 2015 08:09:01 przy kursie: 69,99 zł
@anytteres -

spólka równiez w sensie raportowania wyników gra w pierwszej lidze z CDR -

11bit i CDR to absolutni liderzy rynku game dev---......

skad to dyskonto w wycenie 11bit...wkrótce sie przekonamy..na rynku.

pozdr
Everything you know is wrong.........

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 19 listopada 2015 09:30:48 przy kursie: 73,34 zł
Nie podzielam powyższego stwierdzenia w żadnym aspekcie:
- w sensie raportowania jednak daleko jej do CDR.
- dla mnie liderem rynku jest CDR, potem jest przerwa, jest 11B i Vivid, znów przerwa i cała reszta
- w wycenie nie widzę żadnego dyskonta

rockq
0
Wpisów: 351
Wysłane: 19 listopada 2015 13:20:35 przy kursie: 73,34 zł
Z forum 11 Bit

Cytat:
Dzisiaj, tj. w czwartek 19 listopada, jest ostatni dzień promocji na smartfony z systemem operacyjnym iOS. Promocja na sprzęt z Androidem potrwa tydzień dłużej.

baks
152
Wysłane: 19 listopada 2015 14:07:26 przy kursie: 73,34 zł
Właśnie niedawno myślałem o pochwaleniu decyzji o zmianie strategii i dłuższym utrzymaniu bardzo korzystnej ceny ale jak widzę nie do końca miałem rację. Doszedłem dziś do wniosku, że promocyjna cena może utrzymać się jeszcze kilka dni - spodziewałem się, że testem będzie dzisiejszy wieczór...
Chociaż tyle dobrze, że na Androida będzie preferencyjna cena. Być może jest to spowodowane stosunkowo dobrą sprzedażą (zaskakująco dla nas). Podwyższenie ceny zapewne skłoniłoby część potencjalnych kupców do skorzystania z "tańszej" opcji pirackiej. Sądziłem, że spółka aktywniej będzie walczyć o ten bardzo dobry wynik kwartalny deklarowany w raporcie ...Think
Wszystko wskazuje, że walka zacznie się przed Świętami.

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 19 listopada 2015 15:21:19 przy kursie: 73,34 zł
Dzisiaj na spółce większy ruch. Całkiem spore obroty i niezły wzrost.

Ciekawe co tak nagle skłoniło ludzi do zakupów?

wariatus
0
Wpisów: 49
Wysłane: 19 listopada 2015 17:20:15 przy kursie: 73,34 zł
chimpo napisał(a):
Dzisiaj na spółce większy ruch. Całkiem spore obroty i niezły wzrost.

Ciekawe co tak nagle skłoniło ludzi do zakupów?

Wyglada na to, że impulsem mogła być informacja o walnym, tudzież informacja o przesłankach dla których zwoływane jest walne :)
Edytowany: 19 listopada 2015 17:21

Rekinek
0
Wpisów: 652
Wysłane: 19 listopada 2015 17:47:00 przy kursie: 73,34 zł
Zobaczcie jak to jest. anty-teresa pisze że nie widzi dyskonta jeżeli chodzi o kurs 11Bit, co robię ja mały rekinek? sprzedaje akcje bo przecież anty-teresa wie wszystko lepiej. A tu zonk, po 15min zaczyna się wzrost i ja tracę 5%. Wniosek? Nie zawsze słuchaj anali i przemądrzałych moderatorów. Oczywiście nie sprzedałem a mogłem.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 19 listopada 2015 18:02:30 przy kursie: 73,34 zł
Słuchaj ich tylko wtedy, gdy trafią w ruch rynku!
Kup akcje, które wzrosną. Jeśli nie wzrosną, nie kupuj ich. thumbright

wariatus
0
Wysłane: 19 listopada 2015 18:22:39 przy kursie: 73,34 zł
Rekinek napisał(a):
Zobaczcie jak to jest. anty-teresa pisze że nie widzi dyskonta jeżeli chodzi o kurs 11Bit, co robię ja mały rekinek? sprzedaje akcje bo przecież anty-teresa wie wszystko lepiej. A tu zonk, po 15min zaczyna się wzrost i ja tracę 5%. Wniosek? Nie zawsze słuchaj anali i przemądrzałych moderatorów. Oczywiście nie sprzedałem a mogłem.

Bez przesady, anty_teresa nie napisał, że nie wzrosną. Napisał, że nie widzi dyskonta w wycenie.

Strasznie dużo "inwestorów" myli wartość wyceny z ceną rynkową akcji. Pierwsza nie podlega emocjom i krótkoterminomym trendom/modom. Za to cena rynkowa akcji może być komletnie abstrakcyjna (w jedną i drugą stronę) co akurat często widać w spółkach z branży gier.
Edytowany: 19 listopada 2015 18:22

baks
152
Wysłane: 19 listopada 2015 19:13:07 przy kursie: 73,34 zł
Rekinek napisał(a):

Z tego co pamiętam (jeśli nie jest to zgodne z prawdą to poprawcie) to Teresa jest fundamentalistą a nie technikiem - więc bardziej patrzy na fundamenty spółki a 11bit jest jeszcze "na dorobku" dopiero buduje swoją pozycję i portfolio produktowe stąd wycena fundamentalna i wykres aktualnego AT może się nie pokrywać. Poza tym jak piszą wycena a kurs to czasem są 2 całkiem rózne rzeczy. Przypomnij sobie spory z listopad i grudnia o poziom kursu.

Widać, że informacja o końcu promocji trochę wpłynęła na wzrost sprzedaży w dniu dzisiejszym zarówno na iPad jak i iPhona.

chris_martin
35
Wysłane: 19 listopada 2015 19:16:23 przy kursie: 73,34 zł
anty_teresa napisał(a):
Nie podzielam powyższego stwierdzenia w żadnym aspekcie:
- w sensie raportowania jednak daleko jej do CDR.
- dla mnie liderem rynku jest CDR, potem jest przerwa, jest 11B i Vivid, znów przerwa i cała reszta
- w wycenie nie widzę żadnego dyskonta

widze @antyinteres iż starasz się zachować niezależność analityka od pracodawcy....(i.e.: abonenta SW) - oraz CFO nie wspominając...... Brawo!tak powinien postępowac postępowy analityk
Edytowany: 19 listopada 2015 19:17

wariatus
0
Wysłane: 19 listopada 2015 19:17:06 przy kursie: 73,34 zł
A skoro już dyskutujemy - osobiście wydaje mi się, że dzisiejszy wzrost był pod wpływem informacji o walnym. Tyle tylko, że z informacji o walnym wcale nie wynika nic specjalnego. Ot ma być kilka uchwał o Radzie Nadzorczej i innych statusowych. Czy to w ogóle cokolwiek oznacza? Czy to są np. konieczne dostosowania statutu przed przejściem?

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 19 listopada 2015 19:17:13 przy kursie: 73,34 zł
Czy wskaźniki finansowe spółki zostały już zaktualizowane po raporcie? Wydaje mi się, że nie. Można prosić?
Jestem na Twitterze

chris_martin
35
Wysłane: 19 listopada 2015 19:33:32 przy kursie: 73,34 zł
zarówno na IOS jak i Android - topowe miejsca w US - dzis nawet lepiej niz wczoraj....

sensortower.com/android/us/11-...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

364 365 366 367 368

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,351 sek.

qzzxsdzg
xxbtyfvg
zstrvxqt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jqojdbki
zlpmvmpk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat