PARTNER SERWISU
eoyypnew
106 107 108 109 110

E-KANCELARIA GPF (Catalyst)

andrzej_b
0
Wpisów: 34
Wysłane: 24 listopada 2015 14:51:52
zgred napisał(a):
Informacja o opóźnieniu w publikacji sprawozdania za III kw. 2015 r.
biznes.pap.pl/espi/pl/reports/...

Jak zmienili biuro rachunkowe w takiej sytuacji, to nie ma się co dziwić. Ciekawe co było powodem zmiany na gorsze...

markosw
0
Wpisów: 93
Wysłane: 24 listopada 2015 17:54:20
andrzej_b napisał(a):
markosw napisał(a):
Żeby zmienić statut w spółce musi być na to zgoda akcjonariuszy a wątpię, żeby taka uchwała przeszła w sytuacji, gdy Pawłowski ma większość głosów na WZA. Zamiana obligacji na dodatkowe akcje po 1 groszu spowoduje, że jego udział spadnie z ponad 50% do 1%.

Skąd wiesz? Może przejdzie. Aby zwołać WZ, trzeba albo zawnioskować, albo obecny Prezes musi to zrobić.

andrzej_b napisał(a):

Masz w 100% rację. Pytanie jest jeszcze, co jeśli nie konwersja? Moim zdaniem NIC. Masz jakis inny racjonalny pomysł na odzyskanie środków?

W konwersję obligacji na akcje po 1 grosz po zmianie statutu spółki z inicjatywy Pawłowskiego (jedynego obecnie większościowego akcjonariusza) nie wierzę, bo gdyby chciał to zrobić dawno już by to zaproponował aby ratować spółkę. Jak pamiętasz jego pierwsza "hojna" propozycja dla obligatariuszy to była taka, że tylko 25% wartości wszystkich obligacji byłaby zamieniona na akcje i to po 0,1 zł a pozostałe 75% długu z wyemitowanych obligacji ich posiadacze mieliby mu darować. Szybka zmiana decyzji Pawłowskiego w sprawie propozycji układowych na bardziej korzystną dla wierzycieli (brak jakiegokolwiek umorzenia, zamiana 50% wszystkich obligacji na akcje po 0,1 zł a pozostałe obligacje zamienione na 7-letnie obligacje) nastąpiła tylko dlatego, że wzburzeni obligatariusze w krótkim czasie zebrali się w grupę pod przewodnictwem NP, gdzie jednym z celów działania tej grupy była zmiana nie tylko zbójeckich warunków układowych ale i pociągnięcie prezesa EKA do odpowiedzialności karnej. Pawłowski widać ma nieczyste sumienie (jak bardzo to prokuratora obecnie to sprawdza a jej czyności mam nadzieję zakończą się postawieniem zarzutów i sądowym wyrokiem skazującym) skoro z własnej inicjatywy bardzo szybko zmienił pierwszą propozycję układową.

Rozumiem, że w swoim pytaniu masz na myśli nie zwrot 100% zainwestowanego kapitału tylko jego część. Pytanie na które nikt nie zna odpowiedzi to jaka to będzie część. Przypominam, że EKA oprócz obligacji na 28 mln zł ma jeszcze inne zobowiązania a jej obecna działalność bez dalszego dokapitalizowania to w najlepszym wypadku generowanie corocznie niewielkiego zysku. Jeżeli wszystkie obligacje zostaną zamienione na akcje o wartości o 0,1 zł to przy przeznaczeniu co roku całości zysku na dywidendę to 10% tego zysku zgarnie Pawłowski a wielu z nas posiadających obligacje za kilkadziesiąt tys. zł. otrzyma setne części procent tego zysku. Tak więc nie liczyłbym na zwrot 100% kapitału z wypracowywanego zysku bo obawiam się, że może życia braknąć. Pozostaje nadzieja na sprzedaż akcji (znowu pytanie po jakim kursie?), których ilość z obecnych 26,7 mln szt. wzrośnie przy konwersji obligacji na akcje do ok. 300 mln szt.
Edytowany: 24 listopada 2015 18:12

kulcikriu
0
Wpisów: 27
Wysłane: 3 grudnia 2015 22:55:53
Kalashnikov napisał(a):
Panie Tamborski, Pana Spółeczka a zarazem prywatny folwark po raz kolejny zdał egzamin:

Wykluczenie z obrotu e-kancelarii

Cytat:
Wyrzucanie śmieciowych akcji i obligacji bankrutów to standardowa procedura stosowana przez GPW.

Standardowe to powinno być ukrzyżowanie Pawłowskiego do góry nogami.
Wyrzucanie spółek "nadmuchanych" z GPW to bagatelizowanie sprawy i stawianie "grubej kreski", ale proszę pamiętać Panie Tamborski, że pieniądze za wprowadzenie na GPW tych gniotów pochodzą z kradzieży, w świetle prawa zatem jest Pan odpowiedzialny za współudział i doprowadzenie inwestorów do bankructwa.

Paweł Tamborski zrezygnował z funkcji prezesa GPW

www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...

Podziękujmy panu prezesu. Odchodzi.

Edit: link nie działał
Edytowany: 3 grudnia 2015 23:05

mirawa
0
Wpisów: 11
Wysłane: 4 grudnia 2015 10:25:12
Czy ostatnio dostał ktoś propozycję podpisania pełnomocnictwa od radcy prawnego celem reprezentowania go przed sądem w przedmiocie zmiany trybu postępowania upadłości likwidacyjnej na postępowanie układowe? Jeśli tak to co sądzicie o tej propozycji układu.

epol
0
Wpisów: 6
Wysłane: 4 grudnia 2015 20:50:39
ja dostałem takie 03. grudnia podpisane przez radce i nowego prezesa ktory w liscie zapowiada ze juz od stycznia społka bedzie miala zyski ....tylko trzeba dac jej szanse...:)

flat17c
0
Wpisów: 6
Wysłane: 4 grudnia 2015 21:30:11
mirawa, epol Ja wczoraj (tj. 03.12.2015) również otrzymałem takie pismo i chciałbym dowiedzieć się jak należy ustosunkować się do tej propozycji.

Może Pan Rafał podpowie jak należy postąpić w tej sytuacji ?

francyk
0
Wpisów: 14
Wysłane: 4 grudnia 2015 22:34:22
Przyłączam się do zapytania przedmówcy by Pan Rafał K. poinstruował co dalej z tym robić.

Piotrek76
0
Wpisów: 29
Wysłane: 5 grudnia 2015 13:23:48
Witam

Też dostałem propozycję układu. Dla mnie jest bardzo pozytywnym sygnał że spółka może stać się rentowna. W takim przypadku jedyne co jest dla niej ciężarem to nasze wierzytelności. Niestety moim zdaniem propozycja układu, która wybitnie jest ukłonem w stronę obligatariuszy, którzy głośno wyrażali swoje opinie nt konwersji 1:1 przy emisji akcji o nominale 1 gr. W takim przypadku na giełdzie, po stronie sprzedażowej arkusza, pojawi się ok 3mld akcji o wartości 1gr, i kursie 1 gr. Taki nawis nie sprzeda się latami, poza tym spółka już jest na liście alertów GPW, jeszcze kilka kwalifikacji (może ktoś jak ma czas policzyć ile) i pożegnamy się z parkietem, więc scalenie jest nieuniknione, wtedy czeka nas wodospad, dopiero później może powolne budowanie wartości... Dlatego jestem owszem za konwersją 1:1 ale dla akcji o nominale 10 gr, wtedy każde 10 gr wierzytelności daje jedną akcję. TO "tylko" dodatkowe 300 mln akcji, ale jeśli ktoś będzie chciał sprzedać swoją wierzytelność za 10, 20% wartości będzie mógł to zrobić, kto cierpliwy będzie mógł czekać na lepsze czasy. Jestem nawet za opcją by część długu była zamieniona na jakieś obligacje.

Generalnie - układ tak, ale moim zdaniem wymaga jeszcze dopracowania.

Piotrek

sgalant
0
Wpisów: 104
Wysłane: 5 grudnia 2015 13:27:42
Problem jest jeden czy Pawłowski mając akcje uprzywilejowane one zawsze będą sprawiały że będzie miał większość bo wtedy jakikolwiek układ nie ma sensu a jeśli po zamianie obligacji na akcje każdy będzie równe szanse tzn. uprzywilejowane akcje będą proporcjonalne do kapitału czy gra będzie fer a rynek rozstrzygnie kto będzie właścicielem Ekancelari to będzie sytuacja ok i można się zgodzić.

Piotrek76
0
Wpisów: 29
Wysłane: 5 grudnia 2015 13:35:07
Fakt, akcje uprzywilejowane są problemem, dobrze by było gdyby Metchilda wyszła z tej "inwestycji". Szkoda że prawo upadłościowe nie daje takiego uprawnienia syndkowi...

markosw
0
Wysłane: 5 grudnia 2015 22:38:31
Również otrzymałem ww. list od radcy prawnego, który w trosce o moje finanse nadwyrężone przez trefną inwestycją w obligi EKA, zafundował mi zaadresowaną już kopertę zwrotną z naklejonym znaczkiem.

Informacje zawarte w liście są bardzo ogólnikowe, na zasadzie "wychodzimy na prostą", "wkrótce EKA będzie rentowna", "lepiej zgódź się pan na zamianę obligów na akcje bo z likwidacji spółki i tak żadnych pieniędzy nie dostaniesz". Na podstawie takich informacji to ja na pewno teraz nie udzielę żadnych zgód na pełnomocnictwo i zamianę swoich obligacji na groszowe akcje. Powinny być jakieś konkrety, aktualna sytuacja finansowa w liczbach, wyliczenia, prognozy zysków. Czekam na sprawozdanie z działalności EKA za III kwartał, którego publikacja została przesunięta na termin do 30 listopada a którego to dokumentu wciąż nie ma i wtedy się zastanowię. Pozostaje jeszcze sprawa Pawłowskiego. Powstaje pytanie, czy moja zgoda na tę propozycję nie zostanie wykorzystana przez niego do obrony w procesie sądowym (mam nadzieję, że prokuratura prowadząca obecnie śledztwo postawi mu zarzuty i skieruje sprawę do sądu), że doszło do pewnego rodzaju ugody, czy zadośćuczynienia z wierzycielem a tego bym nie chciał. Zdecydowanie wolałbym, żeby ten pan dobrowolnie zwrócił te miliony wyprowadzone ze spółki o które upomina się syndyk (taki zastrzyk finansowy zmieniłby diametralnie sytuację EKA jak i naszą) a jeżeli tego nie zrobi to aby Pawłowski za swoją działalność poszedł na długie lata za kratki, nawet za cenę nieodzyskania przeze mnie nawet tej cząstki zainwestowanych pieniędzy w EKA, bo na całość to chyba nikt nie liczy.

1mariusz
0
Wpisów: 46
Wysłane: 6 grudnia 2015 07:18:30
Zarządca masy upadłości spółki E-kancelaria Grupa Prawno-Finansowa S.A. w upadłości układowej ("Spółka", "EKA", "Wzywający") informuje, iż w dniu 17 sierpnia 2015 r. za pośrednictwem Poczty Polskiej przesłał do Sądu Rejonowego dla Wrocławia-Fabrycznej, Wydział V Gospodarczy wnioski o zawezwanie do próby ugodowej przeciwko: 1. Uni call Service Sp. z o.o. i Mariuszowi Pawłowskiemu o zapłatę kwoty 2.189.103 PLN w związku z bezskutecznymi w stosunku do masy upadłości przekazami pieniężnymi (pożyczkami) i odpowiedzialności z tego tytułu Członka Zarządu; 2. Uni call Service Sp. z o.o. i Mariuszowi Pawłowskiemu o zapłatę kwoty 7.416.347 PLN w związku z bezskutecznymi w stosunku do masy upadłości przekazami pieniężnymi i odpowiedzialności z tego tytułu Członka Zarządu; 3. Mariuszowi Pawłowskiemu i Janowi Miśko o zapłatę kwoty 7.377.765 PLN w związku ze szkodą z tytułu transakcji zbycia przez EKA akcji EX-DEBT S.A. i odpowiedzialności z tego tytułu Członka Zarządu i przewodniczącego Rady Nadzorczej;
co dalej dzieje się w tej sprawie

markosw
0
Wysłane: 6 grudnia 2015 10:29:57
Pewnie nic nie dzieje się w tej sprawie. Na pewno tej kasy Pawłowski dobrowolnie nie oddał bo byłaby jakaś informacja na ten temat ze spółki. Jeżeli wejdzie komornik na majątek Pawłowskiego, aby odzyskać te pieniądze o które dopomina się syndyk, to może się okazać, że żadnego majątku tam nie ma. Są różne sposoby żeby ukryć swój dorobek życia np. dłużnik przed podjęciem czynności przez komornika mógł nagle w przypływie dobroci serca przepisać ten majątek na członków swojej rodziny. Niestety taka jest rzeczywistość w naszym kraju. Teraz pan radca prawny pokrzywdzonym wierzycielom przesyła listy z ogólnikami, w którym proponuje się obligatariuszom ochłap w postaci akcji po 1 groszu spółki wydrenowanej z pieniędzy, walczącej o przetrwanie. Z treści tego listu nie dowiemy się jaka jest dokładnie aktualna sytuacja finansowa spółki wydmuszki bez kapitału a które to informacje są niezbędne aby podjąć tak ważną decyzję. Całkiem możliwe, że po naszej zgodzie na tę propozycję wkrótce ta spółka upadnie, a wtedy nasz status jako akcjonariuszy (właścicieli) spółki, który jest dużo gorszy niż obligatariuszy, spowoduje to, że wówczas na pewno nie odzyskamy żadnych pieniędzy z jej likwidacji.
Edytowany: 6 grudnia 2015 10:34

aksu
0
Wpisów: 193
Wysłane: 6 grudnia 2015 13:45:01
No to chyba oczywiste że Pawłowskiemu opcja z zamiana na akcje to jak wygrać w totka. Spółka bez długu, w której dalej ma większościowy pakiet i robi de facto co chce. Może mianować siebie Prezesem z pensją 0,5m jak przed upadłością i co mu Państwo zrobią? Nikt go po sądach nie będzie ciągał za jakieś wierzytelności, kursem akcji też sobie posteruje jak dusza zapragnie i wszystko dzięki Wam love4

markosw
0
Wysłane: 6 grudnia 2015 16:02:15
Chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na to, że list zachęcający obligatariuszy do zamiany wierzytelności na groszowe akcje napisał obecny prezes EKA wybrany przez Radę Nadzorczą, w której w dalszym ciągu zasiada teść oraz matka Pawłowskiego a także prezes Leonidas Capital. Być może nowy prezes EKA ma szczere intencje ja mam jednak bardzo ograniczone zaufanie i obawy czy zgoda na propozycję zamiany obligów w akcje EKA nie jest tak jak pisze mój przedmówca, głównie w interesie Pawłowskiego, zwłaszcza w obliczu grożącej mu odpowiedzialności karnej wobec działania na szkodę wierzycieli. Przyjęcie oferowanej propozycji zamiany obligów na akcje może zdjąć z Pawłowskiego tę odpowiedzialność bo po prostu nie będzie już żadnych wierzycieli, gdyż dobrowolnie zgodzili się na zaspokojenie swoich roszczeń groszowymi akcjami spółki balansującej na progu rentowności.
Też bym tak chciał, wziąć kredyt z banku na parę milionów, kupić za 10 000 zł warzywniak a w ramach roszczeń banku zaproponować mu że w ramach ugody w miejsce zwrotu tych milionów będzie współwłaścicielem tego warzywniaka.

metso
0
Wpisów: 2
Wysłane: 6 grudnia 2015 16:43:50
markosw napisał(a):
Też bym tak chciał, wziąć kredyt z banku na parę milionów, kupić za 10 000 zł warzywniak a w ramach roszczeń banku zaproponować mu że w ramach ugody w miejsce zwrotu tych milionów będzie współwłaścicielem tego warzywniaka.

Zapomniałeś jeszcze w propozycji postawić warunek, że jeżeli bank nie wyrazi zgody na taką ugodę to nie otrzyma jakichkolwiek pieniędzy z likwidacji tego warzywniaka. Angel
Podejrzewam, że bank po otrzymaniu takiej propozycji ugodowej wpadłby w taką furię, że do końca życia byłbyś ścigany i nękany przez windykatorów póki nie oddałbyś tych milionów.

metso
0
Wpisów: 2
Wysłane: 6 grudnia 2015 21:35:47
markosw napisał(a):
Również otrzymałem ww. list od radcy prawnego, który w trosce o moje finanse nadwyrężone przez trefną inwestycją w obligi EKA, zafundował mi zaadresowaną już kopertę zwrotną z naklejonym znaczkiem.

Są jednak dobrzy ludzie na tym świeciethumbright

Krzychu46
0
Wpisów: 7
Wysłane: 7 grudnia 2015 09:56:52
Witam
Ja też dostałem propozycję od nowego Prezesa. Nie skorzystam z niej. Dlaczego: 1. Nie daje żadnych gwarancji zwrotu choć części kapitału w rozsądnym czasie. 2.Prowadzi do pogorszenia mojej sytuacji jako dłużnika/najpierw obligatariusze , potem akcjonariusze/.3.Umorzenie długu jest korzystne dla byłego prezesa i jego ekipy. Dla mnie nawet ważniejsze niż odzyskanie kapitału jest przyczynienie się do tego , by były prezes znalazł się tam , gdzie jego miejsce , czyli w więzieniu. Oddłużenie spółki wytrąca argumenty przeciw byłemu prezesowi. Nie ma długu - nie ma zarzutów o defraudację środków. 3. Tak długo jak prezes i jego rodzina są współwłaścicielami spółki i mają realny wpływ na jej działanie , nie jestem zainteresowany układem. Mam nadzieje , że z moją odpowiedzią zapozna się też nowy Zarząd EKA. Pozdrawiam .salute

markosw
0
Wysłane: 7 grudnia 2015 16:22:32
Zgadzam się z Krzychem46 w 100%. Dla mnie również najważniejsze jest: ukaranie Pawłowskiego (który ma dużo więcej do stracenia w przypadku braku zawarcia ugody niż my) oraz odzyskanie wyprowadzonych ze spółki blisko 17 mln zł o które upominał się syndyk w sierpniu br. Minęło pół roku i cisza w tym temacie. Pokrzywdzeni wierzyciele nie są informowania przez nowego prezesa EKA o dalszych postępach w tej sprawie, ale co tam, widocznie ta kwota kilkunastu mln zł nie jest taka istotna w obecnej sytuacji EKA i jej wierzycieli. Najważniejsze teraz jest tylko to, żeby obligatariusze jak najszybciej udzielili pełnomocnictwa, wyrażając zgodę na zaproponowaną im "jedynie słuszną" formę ugody, której to zawarcie jest równoznaczne ze zrzeczeniem się przez nich jakichkolwiek roszczeń w zamian za mgliste obietnice odzyskania zainwestowanych środków w nieokreślonej przyszłości. Jednocześnie jest ostrzeżenie, że jak się ta propozycja nie podoba to nastąpi likwidacja spółki i brak zwrotu kasy.
Mam nadzieję, że adresaci tego listu będą jednak potraktowani poważniej, gdyż należy im się jednak więcej informacji i wyjaśnień a także powinna być im dana możliwość negocjacji warunków ewentualnej przyszłej ugody.

np
np
0
Wpisów: 118
Wysłane: 7 grudnia 2015 19:08:39
Witam,

Proszących o treść pisma w korespondencji PW odsyłamy na nasz uruchomiony FB profil. Nie udostępniamy żadnych pełnomocnictw gdyż w żaden sposób nie utożsamiamy się z zawartymi w piśmie faktami i propozycjami układowymi. Pisma zostały wysłane organom prowadzącego śledztwa dotyczącego EKA

Pozdrawiam
Rafał Koźlak
NOMAD Partners
Edytowany: 7 grudnia 2015 19:09

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

106 107 108 109 110

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,737 sek.

cibhxfzz
lruvgvfg
oppcjnlg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 138,84 zł +380,69% 96 138,84 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
whafhhpj
jdpejimi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat