klhnhjkk
Advertisement
PARTNER SERWISU
ahnmgnyc
48 49 50

Portfel pasywnego inwestora - Wojetek's stocks

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 12 grudnia 2015 09:12:41
www.proshares.com/funds/perfor...

Rozumiem że chodzi o taki rodzaj produktu który w przypadku długiej pozycji jest nieco korzystniejszy niż w przypadku krótkiej.

Generalnie zasada jest dość prosta- jeśli złapałeś trend to go pilnujesz i wyciskasz do końca. Kombinowanie w jego środku i szukanie nowych miejsc na zajęcie pozycji prawie zawsze kończy się pozostaniem poza rynkiem albo z nową pozycją z odległym stopem/stratą z racji korekty w trendzie. Przykład w pewnym sensie sam tutaj dostarczyłem - po młocie 4.12 widząc chęci do odbicia i chcąc skasować zysk wyszedłem 120 pkt wyżej niż obecnie jest index. Owszem zarobiłem (podejrzewam też że chęć do skasowania zysku wynikała jednak z zbyt dużej ekspozycji portfela na ten kontrakt) ale mógłbym ten wynik jeszcze poprawić nie robiąc nic tylko trzymając zgodnie z trendem do dziś.

W twoim przypadku o ile jest podobnie jak w modelowych przykładach (czyli -10% i -10% to te -19% ok) prawdopodobnie więcej zarobisz trzymając zgodnie z trendem (aż do jego odwrócenia w średnim terminie) niż szukając górek i dołków. W przypadku trendu wzrostowego przy takim instrumencie wybór byłby jeszcze bardziej oczywisty.
Edytowany: 12 grudnia 2015 09:14

aurora80
15
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 495
Wysłane: 12 grudnia 2015 10:29:18
A propos naszej rozmowy o dywergencji. Czy można uznać, że została ona zrealizowana na Amice (wykres tygodniowy)? Czy dalej jest „czynna” i będzie tak dopóki kurs nie przebije od dołu linii trendu na RSI ew. nie wyjdzie z niej bokiem?
Pytam, bo od niższego szczytu na RSI, ustanowionego w ramach dywergencji, wskaźnik mocno zniżkował. Nie chodzi mi o to, czy to sygnał czy nie, tylko czy dywergencja już została zrealizowana czy jeszcze trwa?;)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 12 grudnia 2015 11:33:27
Cytat:
Pytam, bo od niższego szczytu na RSI, ustanowionego w ramach dywergencji, wskaźnik mocno zniżkował. Nie chodzi mi o to, czy to sygnał czy nie, tylko czy dywergencja już została zrealizowana czy jeszcze trwa?;)

Uznaję że trwa tak długo jak mamy trend wzrostowy na wykresie a spadkowy na RSI - stąd dywergencja. W przypadku gdy kurs przejdzie w trend spadkowy dywergencja "zrealizuje" się, w przypadku gdy RSI zrobi higher low (przy trwającym trendzie wzrostowym dalej) dywergencja zostanie zanegowana. Dobry przykład to dywergencja na SP500 - tam ciągle trwa i prawdopodobnie zrealizuje się gdy index wejdzie w trend spadkowy (utrata wsparć na 1900).
Edytowany: 12 grudnia 2015 11:34

knoker
0
Wpisów: 47
Wysłane: 12 grudnia 2015 11:57:30
Wojetek napisał(a):
www.proshares.com/funds/perfor...

Rozumiem że chodzi o taki rodzaj produktu który w przypadku długiej pozycji jest nieco korzystniejszy niż w przypadku krótkiej.

Generalnie zasada jest dość prosta- jeśli złapałeś trend to go pilnujesz i wyciskasz do końca. Kombinowanie w jego środku i szukanie nowych miejsc na zajęcie pozycji prawie zawsze kończy się pozostaniem poza rynkiem albo z nową pozycją z odległym stopem/stratą z racji korekty w trendzie. Przykład w pewnym sensie sam tutaj dostarczyłem - po młocie 4.12 widząc chęci do odbicia i chcąc skasować zysk wyszedłem 120 pkt wyżej niż obecnie jest index. Owszem zarobiłem (podejrzewam też że chęć do skasowania zysku wynikała jednak z zbyt dużej ekspozycji portfela na ten kontrakt) ale mógłbym ten wynik jeszcze poprawić nie robiąc nic tylko trzymając zgodnie z trendem do dziś.

W twoim przypadku o ile jest podobnie jak w modelowych przykładach (czyli -10% i -10% to te -19% ok) prawdopodobnie więcej zarobisz trzymając zgodnie z trendem (aż do jego odwrócenia w średnim terminie) niż szukając górek i dołków. W przypadku trendu wzrostowego przy takim instrumencie wybór byłby jeszcze bardziej oczywisty.

Dzięki za odpowiedź
Liczę na mocny trend w dół i dodatkowo aprecjacje USD/PLN. Zobaczymy czy teoria Dowa ma jeszcze sens :D

aurora80
15
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 495
Wysłane: 12 grudnia 2015 12:37:31
Wojetek napisał(a):

Uznaję że trwa tak długo jak mamy trend wzrostowy na wykresie a spadkowy na RSI - stąd dywergencja. W przypadku gdy kurs przejdzie w trend spadkowy dywergencja "zrealizuje" się, w przypadku gdy RSI zrobi higher low (przy trwającym trendzie wzrostowym dalej) dywergencja zostanie zanegowana. Dobry przykład to dywergencja na SP500 - tam ciągle trwa i prawdopodobnie zrealizuje się gdy index wejdzie w trend spadkowy (utrata wsparć na 1900).

SP500 to dowód na to, że rozbieżność nie może być sygnałem samym w sobie w dłuższym okresie, ale w innych sytuacjach działa. Już wyjaśniam, co mi chodzi.

Gdyby zająć pozycję krótką dokładnie w momencie, kiedy kurs ustanowił wyższy szczyt (świeca na zamknięciu), a RSI niższy dołek, to można wchodzić w pozycję z SL powyżej szczytu na wykresie cenowym (hipotetyczny przykład z Amicą).

To działa nawet na wykresie miesięcznym (wiem, to interwał nie do handlu, ale podaję jako przykład): DAX w czerwcu 2007 r. i DAX w marcu 2015 r. – wchodzimy w kwietniu stawiając SL powyżej knota świecy z marca. Dokładnie to wchodzimy w kwietniu, bo musimy poczekać na zamknięcie miesięcznej marcowej świecy. (W tym przypadku akurat wybiłoby SL w kwietniu, choć potem zgodnie z dywergencją zachował się kurs). Nieważne, chodzi o sam mechanizm;)

Widzę więc, że dywergencja najskuteczniejsza jest w samym momencie powstania - kiedy połączymy szczyty i dołki cenowe z tymi na oscylatorze, punkt w punkt. I to obojętnie, w jakim horyzoncie czasowym.

I chociaż teraz na Amice dywergencja nadal trwa (tak jak uznajesz), bo mamy trend cenowy wzrostowy, a RSI idzie w dół, ale już nie można podjąć decyzji o wejściu wyłącznie o dywergencję. W tym momencie jako sygnał nie ma wartości, poza tym, że informuje o słabnięciu trendu.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 14 grudnia 2015 14:08:47
Kontynuacja bessy w najlepsze. Po mWIG40 sygnał bessy dziś dał sWIG80 czyli mamy komplet. W wolnej chwili wrzucę szerszą analizę (wiem w w-end miała być ale nie był zbyt "wolny").

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 15 grudnia 2015 18:25:17
W Find low czerwono (co mnie szczególnie nie dziwi), dorzucam dziś na close po 6,08 x 329 szt Orzel Bialy - próba wykorzystania dołu konsoli (plus popytowe cienie). SL 5,38 (10%)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 17 grudnia 2015 10:46:26
Szybka decyzja w FL - skoro odbija to nie może bez FLa - FW20Z1520 x 1 long po 1819. Zobaczymy czy to będzie dobra decyzja czy zaraz nie zawrócą. Plan - trzymać do wygaśnięcia w piątek, SL 1798. Póki co komplet zieleni na akcjach w FL, niektóre już wyszły na plus. Nie zostało wiele sesji do końca rok ale może wynik będzie dodatni ;). Szkoda jedynie GTN że wyleciał a teraz ładnie odbija :/
Edytowany: 17 grudnia 2015 10:49

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 18 grudnia 2015 09:04:51
SL na FW20Z1520 na break even czyli 1820.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 18 grudnia 2015 13:49:01
Domykam kontrakt w FL na 1850 pkt, zysk 604 zł (31 pkt). Powód decyzji - przejście w konsolidację na godzinowym, z której podejrzewam wyjdą albo z wejściem USA na rynek albo w ostatniej godzinie koszykami - a nie chcę sprawdzać w którą stronę to nastąpi ;p
Edytowany: 18 grudnia 2015 13:50

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 18 grudnia 2015 16:39:20

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 18 grudnia 2015 21:27:05
O 14:00 to taki pewny tego nikt nie był. Do ugrania było jeszcze 12 pkt jak się okazuje, mimo to nie narzekam - z zysku trzeba się cieszyć :). Poza tym zostały pozycje akcyjne - które wychodzą powoli na plus. Do końca roku niewiele czasu, potem analiza FL - możliwe że w słabym dla niej momencie bo np za rok WIG20 będzie dużo wyżej (albo i nie...). Obecny układ jednak zapowiada dalsze wzrosty - może nawet do poziomu 2000 pkt choć to by było naprawdę czytelne. Moim zdaniem obecnie widzimy low volume rally. W realnym portfelu czekam więc na dobre miejsce na shorta.
Edytowany: 18 grudnia 2015 21:32

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 19 grudnia 2015 21:30:08
low volume rally - fajny termin. Ale czy to nie jest też kwestia nadchodzącego końca roku?

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 20 grudnia 2015 11:12:27
prawdopodobnie chodzi o strojenie okienek. na PKOBP wolume między 16-17 był większy niż przez pozostałą część dnia, mimo to kurs utrzymał status quo. Gdyby nie ten rzut kupujących to mielibyśmy scenariusz o którym kilka godzin wcześniej pisał Wojetek. Możliwe, że do świąt sesje będą wyglądać podobnie.

Keczler
1
Wpisów: 105
Wysłane: 20 grudnia 2015 11:31:54
Wolumen był większy, bo trzy wiedźmy były. Od poniedziałku zapewne obroty i ich rozłożenie w ciągu dnia wrócą do normy.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 20 grudnia 2015 23:02:26
Po 3W na koniec roku to obroty są standardowo mizerne. Tezę o low volume rally ukułem bardziej na podstawie obserwacji wcześniejszych dni z odbicia.

Przechodząc do analizy:

SP500 week

kliknij, aby powiększyć

Średnia SMA 30t powoli nachyla się w dół, przebite zostało dołem wsparcie na 2016 pkt (a psychologiczne 2000 pkt jest na wyciągnięcie ręki niedźwiedzi). Obstawiam jednak że przyszły tydzień jeszcze nie da rozstrzygnięć - mamy przed sobą dwa niepełnowymiarowe tygodnie świąteczne, przed większym spadkami też będą chcieli się uchronić zarządzający w ramach window dressing. Wątpliwym natomiast wydaje się powrót w kierunku szczytów na 2130 pkt - po krótkoterminowym przeczekaniu kierunek powinien być dalej spadkowy minimum do testu 1870 pkt. Na obecną chwilę to kluczowy i oczywisty poziom - jeśli zostanie przełamany bessa na rynku amerykańskim będzie nagłaśniania w mediach.

DAX week

kliknij, aby powiększyć

W końcu DAX wyrysował coś bardziej przewidywalnego ;). Wsparcie na ok 10100 zadziałało, bariera psychologiczna z okrągłego poziomu 10k też nie padła. Spodziewałbym się umiarkowanych wzrostów w krótkim terminie - może nawet testu 11400. Dalsze możliwe scenariusze to albo uznanie że obecnie mamy rozbudowaną korektę płaską ABC i możliwy dalszy powrót do wzrostów. Albo co bardziej prawdopodobne przy "docisku" podażowym ze strony USA - pogłębienie spadków poniżej 9300 pkt w dalszym horyzoncie. Wiele będzie zależało od ew wybicia oporu na 11400.

WIG20 week

kliknij, aby powiększyć

Wyrysowałem dość optymistyczną wersję dla W20 to jest low volume rally dalej - aż do testu od dołu 2000 pkt. Byłoby to bardzo łaskawe rozwiązanie pozwalające na wyjście w dobrym momencie bykom jak i zajęcie ponowne pozycji do gry na spadki. Przy obecnym wyprzedaniu i słabych nastrojach taki scenariusz wydaje się możliwy, pisano by o udanej formacji przenikania itp. Możliwe też jest uspokojenie na poziomach bliżej 1900 pkt tak by średnia "dogoniła" index. W długim terminie jednak trend jest oczywisty i dużo bardziej realny wydaje się test ok 1500 lub 1300 pkt w 2016 roku. Generalnie jednak obecnie nie zajmowałbym nowych krótkich pozycji.

mWig40 week

kliknij, aby powiększyć

Po wyłamaniu 3500 mWIG40 dał sygnał bessy i zmiany trendu na spadkowy. Zwracam uwagę na fakt że w konsolidacji na nim jesteśmy praktycznie od początku 2014 roku (wtedy skończyło się łatwe zarabianie na maluchach i średniakach). Wybicie dołem z tak długiej konsolidacji powinno na dłużej zmienić trend, a średnie spółki w przeciwieństwie do W20 mają z czego spadać. Obecnie jednak możliwe jest krótkoterminowe odbicie w okolice 3600, przynajmniej o takie się aż "prosi". Opadająca średnia i spory potencjał spadkowy długoterminowo czynią mWIG40 najciekawszym shortem na 2016 rok. Oczywiście wybicie 3790 neguje spadkowy układ (na to jednak szanse są małe).

Swigu80 nie wklejam bo sytuacja dość podobnna - niższy dołek jednak z popytowym cieniem. Możliwe podobnie jak na mWIG40 odbicie krótkoterminowe gdzieś w okolice 13000 pkt (jako ostatni punkt sprzedaży). Niestety kontraktów ani innych instrumentów do gry na spadki na ten index nie ma.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 24 grudnia 2015 09:55:40
Scenariusz wzrostowo-odbiciowy się póki co w najlepsze sprawdza...

Wszystkim czytelnikom kroniki życzę wesołych Świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku :)

oraz samych udanych inwestycji w 2016 roku :)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 31 grudnia 2015 12:39:56
Wczoraj mieliśmy ostatnią sesję w 2015 roku, co oznacza również zakończenie projektu Find LOW.

Podstawową informacją jest fakt że nie udało mi się znów stracić :P. Mimo iż przeczuwałem że tak właśnie eksperyment się zakończy straty nie ma, jest nawet mały zysk co na tle indexów tym bardziej mnie dziwi (grane były tylko przecież pozycje długie). Zamykając portfel 30.12 wygląda to tak:

kliknij, aby powiększyć

1,25% w pół roku to poziom słabej lokaty, ktoś mógłby powiedzieć że bez tego całego ryzyka więcej można uzyskać i jest to prawda. Podejrzewam też że przy kontynuacji trendu spadkowego na GPW (a na to się zanosi) wynik portfela w końcu byłby ujemny.

Zestawienie transakcji

kliknij, aby powiększyć

Nie ma tutaj zaskoczenia dla mnie. Na 68 transakcji tylko 13 było zyskownych (zaledwie 19%). Oznacza to że raz na 5 razy udało się zarobić. Skąd więc dodatni wynik ? Warto zwrócić uwagę na MM. Poza stratą na kontrakcie na FW40 (gdzie koncertowo spartaczyłem przeginając z dźwignią) straty są w granicach 100-200 zł (5-10% na pozycję) zyski to średnio 400 zł więc 20% co daje 2:1 lub 4:1 Z/R.

To jest nauka dla każdego opracowującego system. Można mieć niską trafność systemu, ale jeśli bierze się duże zyski a małe straty, w długim terminie taki system powinien zarabiać. W przypadku trendowego grania trafność z moich doświadczeń jest w granicach 40-60% co oznacza że stosując się do reguły Zysk/Ryzyko 3:1 zwyczajnie musimy zarabiać mniej lub więcej w długim terminie.

kliknij, aby powiększyć

W szczytowym okresie portfel był 13% na plusie - spore zaskoczenie dla mnie, późniejsze przyśpieszenie spadków na W20 plus błąd na FW40 wynikiem mocno zachwiały.

W przypadku FL i szukaniu dołków teoria jest naprawdę bajkowa. Powinno to wyglądać tak:

kliknij, aby powiększyć

Kupujemy na wsparciu, mamy odbicie i zarabiamy najlepiej wychodząc w dobrym momencie (akurat KER rósł później dużo dalej).

W praktyce bywa np. tak:

kliknij, aby powiększyć

Wsparcie pada, a dołek jest tworzony gdy nas już na walorze nie ma bo wyleciał SL. Szczególnie bolesne jest to na rynkach terminowych. Podobnie np w portfelu "przerobił" mnie Getin.

Drugim problemem jest kiedy sprzedawać. Teoretycznie zakładając że kupiliśmy w dołku należy trzymać tak długo aż trend się nie zmieni jeśli jest wzrostowy. Częściej jednak kupując jeszcze w trendzie spadkowym mamy tylko korektę a potem powrót do spadków. Dobrze byłoby wyjść w porę ;). Tutaj chyba jedyna możliwość rozsądnego zarządzania pozycję to w przypadku wzrostów przesunięcie na BEP, a branie zysku dopiero zgodnie z zasadą 3:1 lub 4:1. W przypadku brania małych zysków narażamy się na przedwczesne wyjście.

Najlepiej system moim zdaniem sprawował się na kontraktach. Tu w przypadku zachowania MM i szukaniu swingów wzrostowych wyglądało nieźle. Podobnie na akcjach większych spółek które po silnych wyprzedażach potrafiły odbić. Gorzej było z małymi spółkami - tam wyraźnie widać że przywiązanie do trendu jest większe, prawdopodobnie z powodu braku kapitału spekulacyjnego który chciałby uczestniczyć w odbiciu.

Podsumowując - FL to ciekawa strategia dla osób z kontrariańskim zacięciem, zachowując odpowiedni money management może być zyskowna. Najlepszym miejscem do jej używania są indeksy (bo one nie bankrutują) oraz duże płynne spółki gdzie jest kapitał spekulacyjny i płynność. Sam nad tą strategią zamierzam jeszcze popracować, eksperyment uważam za pożyteczny udowadniający doskonale że branie dużych zysków i małych strat zgodnie z giełdowym porzekadłem (hoduj zyski, tnij straty) ma sens.

Jak pisałem, w nowym roku w kronice będą spore zmiany. Powrót do korzeni i "pasywnego" zgodnego z trendem inwestowania które chyba mi najlepiej wychodzi ;). Odnośnie pytań o bloga - sam jeszcze nie znam odpowiedzi - well we see.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 11 stycznia 2016 11:05:30
Pozycja do nowego portfela (W stocks 2016) - 2x S FJSWH16 po 9,78 (2 x 100 szt = wart ok 2000 zł, gra bez dźwigni). SL 10,71 (9,5%). Czekam na możliwość dobrania drugiej części pozycji ok 10.00. Szczegóły pozycji jak i zasad nowego portfela będą w nowym wątku. Zdaję sobie sprawę z faktu że nie każdemu chce się przebijać przez 50 stron tego ;).
Edytowany: 11 stycznia 2016 11:08

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 11 stycznia 2016 11:41:36
Wątek do nowego portfela, założonego w raz ze startem 2016 roku -> www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...
i sam portfel myfund.pl/index.php?baza=12722...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

48 49 50

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,318 sek.

rtfcogqz
fqoyqcev
wpwjxzob
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gumegepu
qdufnmlz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat