PARTNER SERWISU
sacjosav
11 12 13 14 15

GETIN NOBLE (Catalyst)

Marc0101
0
Wpisów: 237
Wysłane: 27 stycznia 2016 14:54:57
Skarb Państwa chce ratować JSW kosztem obligatariuszy

www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...

Za kilka miesięcy może być.

Skarb Państwa chce ratować depozyty w GNB kosztem obligatariuszy.

Jeżeli by kierować się wyłącznie MORALNOŚCIĄ decydentów GNB to bant powinien być całkowicie unicestwiony a jego prezesi zgnić w pierdlu.
Co prawda jak GNB zdechnie to będzie dużo smrodu ale jak mawiał cesarz Witeliusz:
TRUP WROGA ZAWSZE DOBRZE PACHNIE.
A dla każdego moralnego i uczciwego człowieka twór taki jak GNB powinien być wrogiem.

zi
zi
0
Wpisów: 191
Wysłane: 27 stycznia 2016 14:58:00
Najważniejsza rzecz, jakiej nauczyłem się na catalyst, to taka, że każdą wątpliwość należy rozstrzygać na niekorzyść emitenta. A co do całej grupy, to chciałem przypomnieć, że PCZ też miało całą grupę spółek zależnych, po czym Ściborski uznał, że ta spółka, co wyemitowała obligacje (narobiła długu) to jest mu nie potrzebna. I teraz twierdzi, że on nic nikomu nie jest winien.

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 27 stycznia 2016 14:59:41
Nie porównujmy obligacji śmieciowych, do obligacji bankowych wyemitowanych przez 5-6 pod względem wielkości bank w Polsce.

Bercik40
0
Wpisów: 494
Wysłane: 27 stycznia 2016 15:01:16
Przecenione obligacje getina kuszą ale ich nie wezmę. Teraz idea bank ma emitować masakryczna ilość obligacji jak getin to może tym wykupią obligacje getina i się zrolują.

Joker
127
Wysłane: 27 stycznia 2016 15:01:44
Marc0101 napisał(a):

www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...

Za kilka miesięcy może być.

Skarb Państwa chce ratować depozyty w GNB kosztem obligatariuszy.

Jeżeli by kierować się wyłącznie MORALNOŚCIĄ decydentów GNB to bant powinien być całkowicie unicestwiony a jego prezesi zgnić w pierdlu.
Co prawda jak GNB zdechnie to będzie dużo smrodu ale jak mawiał cesarz Witeliusz:
TRUP WROGA ZAWSZE DOBRZE PACHNIE.
A dla każdego moralnego i uczciwego człowieka twór taki jak GNB powinien być wrogiem.

Spełnienie się Waszych wizji jest równoznaczne z zaznaniem w Polsce drugiej Grecji lub Argentyny.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 27 stycznia 2016 15:03:24
Cytat:

Getin nastepny? Wszystko sie moze zdarzyc. hehehe.
Rynek ma zawsze racje, szczegolnie jesli wycenia obligi nisko.

UboatLine tez stal po 80, tuz przed tym jak misiag uciekl z pieniedzmi do USA
Edytowany: 27 stycznia 2016 15:03

zi
zi
0
Wysłane: 27 stycznia 2016 15:07:58
Bercik40 napisał(a):
Przecenione obligacje getina kuszą ale ich nie wezmę. Teraz idea bank ma emitować masakryczna ilość obligacji jak getin to może tym wykupią obligacje getina i się zrolują.

Może i ideabank chce wyemitować masakryczną ilość obligacji, ale musi się jeszcze znaleźć ktoś, kto tę masakryczną ilość będzie chciał objąć. Ale bardziej prawdopodobne jest, że "odetną" spółkę, która narobiła długu. Tak przynajmniej w Polsce prowadzi się "byznesy".

Joker
127
Wysłane: 27 stycznia 2016 15:11:37
Nie wiem w co Wy inwestujecie podają jakieś Uboty, PCZty i inne dziwne spółki.
Ja miałem dwie takie sytuację z Marvipolem i MoBrukiem. Obie zakończone pozytywnie.
Biorąc pod uwagę, że teraz sprawa dotyczy banku jednego z największych w Polsce jestem jeszcze bardziej spokojny.

voyager
0
Wpisów: 131
Wysłane: 27 stycznia 2016 15:12:12
jedno jest w tej chwili pewne. Obligacje GNB kupione w okolicach nominału lub w emisji pierwotnej były nieudaną inwestycją.
Inwestorzy tego banku są aktualnie zakładnikami sytuacji politycznej w kraju, kursu PLN, ratingów itp itd.

Jak dla mnie to bardziej ruletka niż inwestycja :)

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 27 stycznia 2016 15:54:02
Nic dodać, nic ująć

Matrix2015
0
Wpisów: 36
Wysłane: 27 stycznia 2016 18:18:20
Joker, mam do Ciebie kilka pytań,

1. Z jakiego powodu sądzisz, że ludzie nie mają powinni porównywać "wielkiego GNB" do takich podmiotów jak np. PCZ. Przecież obie firmy mają wiele cech wspólnych:
- wywodzą się z Wrocławia
- ich obligacje były/są notowane na Catalyst
- emitowały/emitują obligacje seriami
- wykazywały/wykazują zysk
- mimo notowań na poziomie ok. 80-85% WN ich obligacji na Catalyst - robiły wykupy po ok. 100% WN poza rynkiem
- mają rzeszę wściekłych na nich interesariuszy (pracowników, klientów, inwestorów)

Jak widać - jest co najmniej kilka cech wspólnych...

2. Z jakiego powodu sądzisz, że 5-6 bank pod kątem wielkości aktywów w PL nie może upaść? I czemu sądzisz, że byłby wtedy scenariusz Grecji lub Argentyny - czemu nie np. Portugalii?

Inwestując w takie wynalazki jak bankowe obligacje podporządkowane, na pewno nie jest Ci obca historia Banco Esprito Santo??? Znajdziesz ją np. tutaj: en.wikipedia.org/wiki/Banco_Es...

W skrócie Banco Esprito Santo (BES) ma korzenie sięgające STU KILKUDZIESIĘCIU LAT (jakieś 10 razy większe niż GNB). W 2014 roku (tak - ok. 2 lata temu), bank który był największy pod kątem wielkości w Portugalii (1 miejsce! - to tak jak PKOBP w PL!), nie dał rady dalej funkcjonować i portugalski rząd chcąc nie chcąc musiał podjąć decyzję o wyłożeniu potężnej sumy pieniędzy z kieszeni podatników by ten bank przejąć i zrobić z nim porządek.

Po przejęciu zbankrutowanego wielkiego BES przez portugalskie społeczeństwo, nastąpił etap porządkowania. Bank został podzielony na 2 części - ZŁY BANK i DOBRY BANK. ZŁY BANK składał się po stronie pasywów z akcji, obligacji i obligacji podporządkowanych; a po stronie aktywów z lichej jakości kredytów. DOBRY BANK składał się po stronie pasywów z depozytów, a po stronie aktywów z dobrej jakości kredytów.

Na pewno wiesz też, że obligatariusze i akcjonariusze BES nie byli zachwyceni nowymi porządkami, ale cóż... życie... w końcu ochrona depozytów jest ważniejsza niż jakichś obligacji podporządkowanych...

Na pewno jako światły człowiek znasz język angielski: theportugalnews.com/news/espir...

3. Z jakiego powodu uważasz, że nowa wielka emisja obligacji Idea Banku znajdzie zainteresowanie, a pieniądze z niej pozyskane zostaną użyte do sfinansowania wykupu obligacji Getin Banku?

Obecnie obligacje GNB można kupić po 70-80% WN, co w przeliczeniu - daje YTM na poziomie 10-12%, czyli jakieś 800-1000pb. powyżej stopy wolnej od ryzyka - przyznasz, że to poziom raczej dla obligacji śmieciowych, niż obligacji "wielkiego GNB". Czemu zatem zarządzający funduszami nie rzucają się z gotówką TFI by rozchwytywać te "wspaniałe okazje inwestycyjne"?

4. Pamiętaj, że wciąż jesteś w niezwykle komfortowej sytuacji, mogąc zredukować swoje straty i chroniąc 70-80% swojego kapitału (nie licząc otrzymanych już odsetek), a przy okazji zacząć spokojnie spać. ;)

5. Oczywiście życzę Ci, żeby GNB nie miał żadnych problemów i aby wykupił w terminie swoje obligacje, ale znając życie - nie jestem tego taki pewny... Kiedyś słyszałem taką teorię, że każda firma prędzej czy później zbankrutuje... ;)

CDN...

intelekt
0
Wpisów: 232
Wysłane: 27 stycznia 2016 18:35:30
Cytat:
- mimo notowań na poziomie ok. 80-85% WN ich obligacji na Catalyst - robiły wykupy po ok. 100% WN poza rynkiem

Jakieś dowody w przypadku Getinu? Bo takie teksty bez potwierdzenia to czysta manipulacja.

Tylko proszę nie wklejaj znowu informacji o nabyciu/zbyciu pomiędzy Noble<->Getin.

zi
zi
0
Wysłane: 27 stycznia 2016 20:14:01
Znany jest również przypadek słoweńskiego banku Nova KBM zdaje się on nazywał, który unieważnił swoje akcje. Zwyczajnie zostały one wykasowane na rachunkach maklerskich inwestorów. Czemu więc taki getin nie miałby, idąc za przykładem, unieważnić swoich obligacji, to przecież cudowna metoda na uzdrowienie sytuacji banku.

Joker
127
Wysłane: 27 stycznia 2016 20:52:09
BES popadł w problemy z zupełnie innych powodów: wyborcza.biz/Gieldy/1,122116,1...
Co do reszty to ciężko z takimi argumentami polemizować, bo są bez sensu.

Zgadzam się co do jednego, że istnieje spore ryzyko dla GNB, ale jest to ryzyko o zabarwieniu politycznym, a nie związane jak w BES z nadużyciami wewnątrz grupy.
Czas pokaże kto miał racje. Dla mnie 70% wartości nominalnej to okazja.

Marc0101
0
Wysłane: 27 stycznia 2016 21:30:32
Cały GNB to jedno wielkie nadużycie.
Nie wierzysz to jak nazwać:
1)Twory typu libra czy bezpieczne profity i inne ich syfiaste wynalazki.
prawob2c.pl/2015/03/25/histori...
2) Pozwalanie lub wymuszanie na pracownikach call center okłamywania klientów.
Sam byłem przez nich okłamany 2 razy.
3) Kredyty frankowe na 130% wartości mieszkania z ukrytymi kosztami (spread).
Na co oni liczyli że im to ludzie spłacą. ?????
A może liczyli na to że dzięki bandyckiemu prawu będą tych ludzi zamęczać komornikami i windykatorami aż do śmierci a jak dłużnicy zdechną to zaczną męczyć ich dzieci.
4) Wciskanie naiwnym swoich obligacji jak na catalyst można kupić ich obligi z rentownościami 3-4 razy lepszymi.
Wyobrażam sobie takie rozmowy.
Wie pani mamy super produkt bezpieczne obligacje praktycznie to samo co lokata. love4 love4 love4 Na pewno wspomnieli też że praktycznie takie same obligacje można kupić 20-25 % taniej.
5) Co do polityki to podatek bankowy nie zrobi krzywdy dobrze zarządzanemu bankowi.
Jakby Czaruś nie byłby taki pazerny i niemoralny to dzisiaj nie miałby problemu.
6) Odnośnie franków i przewalutowania. A co będzie jeżeli za rok CHF/PLN będzie np. 1/6.
Lepiej pozbyć się problemu teraz w sposób kontrolowany niż ryzykować.
7) Po za tym nie wiesz co tak naprawdę planuje PIS może oni chcą żeby taki GNB zdechł, przerabiali taki scenariusz w SK-Banku wypalił i wcale nie musi to doprowadzić do upadku innych banków.
8) Sam zredukowałem obligi GNB z 55 do 2 szt. może dokupię ale ostrożnie 3-13 sztuk max.
Kto sieje wiatr ten zbierz burzę teraz dla GNB jest czas burzy.
9)Można zarobić 20-30% przez rok ale stracić 100%.
Joker życzę Ci żebyś trafił te 20% zysku - dla mnie ryzyko jest zbyt wielkie.
10) To przez takie twory jak GNB ludzie nazywają banki BANKSTERAMI jeżeli społeczeństwo się nie opamięta i nie będzie usuwać takiego wynaturzenia to zostanie przez nie stłamszone i zniewolone.
Pozdro salute

sgalant
0
Wpisów: 104
Wysłane: 27 stycznia 2016 21:44:37
Można kupić obligacje skarbowe i mieć 2% rocznie i zastanawiam się dlaczego uczestnicy forum tak opluwają GNB jeśli im nie pasuje po prostu omijają go szerokim łukiem. Sam uważam że z bankructwem GNB to jeszcze trzeba poczekać nie wiem jeśli popełnią jakieś błędy może być różnie.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 27 stycznia 2016 22:07:42
Cytat:
7) Po za tym nie wiesz co tak naprawdę planuje PIS może oni chcą żeby taki GNB zdechł, przerabiali taki scenariusz w SK-Banku wypalił i wcale nie musi to doprowadzić do upadku innych banków.

tym bardziej że własciciel to dla PiS wróg ideowy...

www.money.pl/gielda/wiadomosci...
Edytowany: 27 stycznia 2016 22:08

Marc0101
0
Wysłane: 27 stycznia 2016 23:20:34
A tu macie kolejny przykład jak GNB traktuje ludzi którzy mu zaufali.

Wcale Ci się kolego nie dziwię, bo ja też miałem jeszcze w zeszłym roku sporo obligacji GNB i je sprzedałem. Wyszedłem wprawdzie na małej stracie, ale jak teraz widzę po ile chodzą, to włos się jeży. Mam żal do pracownika GNB, który mnie na nie namówił. Niewiele wiedziałem o Catalyst i mogłem spokojnie sam założyć rachunek maklerski i skupować te obligacje w cenach poniżej 100, a tak dałem się lekko wydymać. Koleś zarobił swoje, ja zostałem z papierami.
Co do decyzji o sprzedaży, to całkowicie Cię rozumiem - to niezabezpieczone papiery i w razie czego mają wartość makulatury. Cholera wie co będzie. Lehman Brothers też był za wielki na upadłość...
www.bankier.pl/forum/temat_re-...

Jak niby ma działać firma której pracownicy oszukują (masowi programowo i za przyzwoleniem)swoich klientów.
Takie coś po prostu musi upaść kiedy zabraknie frajerów.
Nie można traktować ludzi jak debili do wycyckania z kasy i liczyć że się nie zorientują prędzej czy później to musi się załamać.

Joker
127
Wysłane: 28 stycznia 2016 09:20:19
www.money.pl/banki/wiadomosci/...

Niemal książkowe emocje na forach internetowych. Pozytywny sygnał i dla akcji i dla obligacji?
Edytowany: 28 stycznia 2016 09:22

beavis
0
Wpisów: 175
Wysłane: 28 stycznia 2016 10:16:31
Jest jeszcze jedna opcja. NBP uzyje kase z obligacji i akcji aby uratowac bank. Dokladnie to sie wydarzylo w Wloszech w Grudniu. Ja bym getinu nigdy nie dotknal.

www.reuters.com/article/italy-...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

11 12 13 14 15

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,521 sek.

gkpmhvpj
zttwqrin
hqngxnmb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bzukntlf
mxybrcud
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat