PARTNER SERWISU
xempmreb
1 2 3 4
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 1 maja 2015 14:10:44
Spółka oraz Akcjonariusz Sprzedający zamierzają przydzielić ok. 10% ostatecznej liczby Akcji Oferowanych Inwestorom Indywidualnym chyba, że nie będzie wystarczającego popytu na pozostałe Akcje Oferowane za Cenę Akcji Oferowanych ze strony Inwestorów Instytucjonalnych i odwrotnie

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 1 maja 2015 15:04:52
@antyteresa
Dlaczego inwestorzy instytucjonalni są lepiej traktowani od drobnych? z czego to wynika? w końcu płacimy tę sama cene za akcje a to drobnym odebrano wczesniej zapowiedziana pulę akcji a równie dobrze można było odbrać trochę instytucjom aby zaspokoic popyt ze strony indywidualnych inwestorów w większym stopniu.

Jedyne wytłumacznie jaki mi przychodzi to to że drobnica brała kredyty pod zakup akcji i wprzypadku braku redukcji otrzymała by 100% akcji i na debicie te akcje zostały by sprzedane w celu uzyskania środków na spłatę kredytu.

Miras
PREMIUM
4
Wpisów: 303
Wysłane: 1 maja 2015 15:35:32
Hm, a jaka pewność, że instytucje nie brały na kredyt albo, że nie będą sypały na debiucie ? Żadna . Wszystko zależy od kursu, strategii itd.

" ... i odwrotnie " należy rozumieć, że przy braku popytu wśród indywidualnych może być pula zmniejszona. Tylko, że popyt był i to wielokrotnie większy od przewidzianej puli 10 % !

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 1 maja 2015 18:00:23
GRAF78 napisał(a):
@antyteresa
Dlaczego inwestorzy instytucjonalni są lepiej traktowani od drobnych?

To już pytanie nie do mnie... Z resztą przecież cały czas mamy nierównowagę sił, bo instytucje nie muszą w ciemno wykładać gotówki...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 1 maja 2015 18:02:11
Miras napisał(a):
Hm, a jaka pewność, że instytucje nie brały na kredyt albo, że nie będą sypały na debiucie ? Żadna . Wszystko zależy od kursu, strategii itd.
" ... i odwrotnie " należy rozumieć, że przy braku popytu wśród indywidualnych może być pula zmniejszona. Tylko, że popyt był i to wielokrotnie większy od przewidzianej puli 10 % !

To właśnie nie jest takie oczywiste. Można to rozumieć także w ten sposób, że jak nie będzie popytu u instytucji, to spółka przydzieli więcej drobnym, a jak będzie to przydzieli mniej.

reskh
0
Wpisów: 8
Wysłane: 25 czerwca 2015 09:05:57 przy kursie: 115,20 zł
"UNIWHEELS Group is one of the largest employers in Stalowa Wola region. As at the end of 2014 it employed over 1800 people in two factories – the number of employees increased by over 15% compared to the previous year. Polish employees constitute approx. 78% of UNIWHEELS Group staff complement. The new plant will generate at least 250 additional jobs
in Stalowa Wola"

Moze to malo istotne, ale ja sie zastanawiam czy oni znajda tych 250 pracownikow do nowego zakladu (na marginesie, to teren pod budowe juz zaorany, przejezdzalem obok zakladu calkiem niedawno). Opinia zakladow jest powiedzmy srednia, rotacja wysoka, a jak ja tam pracowalem ponad 5 lat temu, to ludzie po ponad 50km dojezdzali do pracy, bo miejscowi pracowac tam juz nie chcieli... To co trzeba zakladom przyznac, to praca produkcyjna jest ustawiona jak mechanizmy w szwajcarskim zegarku..

maciej_k
0
Wpisów: 96
Wysłane: 13 sierpnia 2015 08:35:18 przy kursie: 120,00 zł
Komentarz do Raportu za H1:

www.uniwheels.com/uwag/fileadm...

Cytat:

Wyniki finansowe I półrocza 2015 UNIWHEELS AG - znaczący wzrost sprzedaży i wyników

•3,9 miliona sprzedanych felg (+11,3% rok do roku) – nowy rekord w historii firmy

•Dwucyfrowy wzrost przychodów do 217 mln EUR oraz zysku EBITDA do 28 mln EUR

•Rozpoczęcie budowy nowego zakładu produkcyjnego w Stalowej Woli Bad Dürkheim,

13 sierpnia 2015:Niemiecki producent felg aluminiowych UNIWHEELS AG, który przeprowadził w kwietniu br. ofertę publiczną i zadebiutował na GPW w Warszawie, opublikował wyniki finansowe za I półrocze 2015.

W okresie styczeń - czerwiec 2015 Grupa UNIWHEELS sprzedała 3,9 mln felg w obu segmentach: OEM (jako dostawca felg dla producentów samochodów) oraz Akcesoriów (łączny wzrost sprzedaży w obu segmentach wyniósł w półroczu 2015 +11,3% rok do roku). W samym II kwartale 2015 sprzedano 2 mln felg (wzrost o 14% rok do roku). 3,9 mln felg w półroczu, jak i 2 mln felg w kwartale są rekordowymi wolumenami sprzedaży w danym okresie w historii Grupy.

W I półroczu 2015 UNIWHEELS AG zanotowała 217 mln EUR przychodów, co oznacza wzrost o 26,8% w stosunku do I półrocza 2014. Zysk EBITDA zwiększył się do 27,9 mln EUR (+30,2%), a zysk netto wzrósł o 67% do 19,3 mln EUR (zawiera jednorazowy dodatni wynik z tytułu wyceny walutowych instrumentów pochodnych w wysokości 2,1 mln EUR).

“Rok 2015 stoi pod znakiem rosnącego popytu na felgi aluminiowe ze strony europejskich producentów samochodów. Nasze zakłady produkcyjne pracują z pełnym wykorzystaniem mocy, a rosnące ceny aluminium mają wpływ z jednej strony na wartość sprzedaży (wyższa jednostkowa cena felgi dla klienta), z drugiej na wysokość ponoszonych kosztów materiałowych” – mówi Ralf Schmid, Prezes Zarządu UNIWHEELS AG.

„W całym 2015 roku oczekujemy jednocyfrowego tempa wzrostu przychodów. Na ich poziom wpływ będzie miał zwiększający się w strukturze sprzedaży udział felg premium (o wyższej cenie) oraz dostosowywanie cen felg do kosztów aluminium. Łącznie spodziewamy się wzrostu wartości sprzedaży rok do roku na poziomie od 15 do 20%”- dodaje.

“Jesteśmy zadowoleni z sytuacji rynkowej i wyników osiągniętych przez naszą Grupę w I półroczu 2015 roku. W całym roku spodziewamy się dynamiki wzrostu zysku EBITDA porównywalnej ze wzrostem sprzedaży. Efektywne zarządzanie kosztowe pozytywnie wpływa na osiągane rezultaty.” – dodaje Dr. Karsten Obenaus, Dyrektor Finansowy i Członek Zarządu UNIWHEELS AG.

pozostałe dane z raportu:

mkamola
0
Wpisów: 98
Wysłane: 29 marca 2016 20:11:10 przy kursie: 142,95 zł
Witam

Nie chcę nadwyrężać intelektualnie zespołu SW
Jednak nie mogę się oprzeć chęci odświeżenia wątku i przedstawienie spółki szerszemu gronu inwestorów, gdyż w mojej ocenie to b dobra spółka, trochę niezauważona.

Wyniki b dobre, nowa inwestycja uruchomiona, dywidenda ok 5%
c/z ok 10

Czy mogę prosić o analizę raportu rocznego?
Wiem, że jest kolejka, nie spieszy mi się
Proszę zakolejkować moją prośbę

Pozdrawiam

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 29 marca 2016 23:47:43 przy kursie: 142,95 zł

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 10 kwietnia 2016 22:04:06 przy kursie: 144,00 zł
Omówienie sprawozdania finansowego GK Uniwheels AG po IV kw. 2015 r.

W związku z tym, że spółka nie wpadła jeszcze w tryby analityczne StockWatch’a skupię się w poniższym omówieniu na tendencjach długofalowych w ujęciu rocznym.

Trzeba przyznać, że Uniwheels rozwija się w dość wysokim tempie, choć nie powinno to do końca dziwić skoro rośnie także sprzedaż samochodów, wszak spółka dostarcza felgi do wiodących producentów aut. W 2015 r. sprzedaż aut osobowych w Europie wzrosła o 9,3 proc. natomiast w Polsce o 8,3 proc. W takim kontekście 8 proc. wzrost wolumenu sprzedaży Uniwheels nie jest zaskoczeniem. W ciągu ostatnich 4 lat przychody spółki rosły średniorocznie w tempie 11 proc., natomiast wolumen z szybkością 7 proc. O ile w poprzednich latach wzrost wolumenu i przychodów był mocno skorelowany, to w 2015 r. nastąpił pewien rozjazd:

kliknij, aby powiększyć

Wolumen sprzedaż zwiększył się o 8 proc. natomiast przychody skoczyły aż o 18 proc. Spółka zjawisko to wyjaśnia zmianą miksu sprzedażowego i wyższym udziałem felg o w większym rozmiarze, przez co i droższych. Niestety przy obecnych aktywach produkcyjnych nie ma wiele miejsca do wzrostu jeśli chodzi o liczbę sztuk, gdyż obecne 3 zakłady produkcyjne pracują już praktycznie pod pełnym obciążeniem. Zdolności produkcyjne obecnych fabryk w Stalowej Woli w jednej w Niemczech wynoszą 8 mln sztuk rocznie, a sprzedaż w tym roku sięgnęła 7,8 mln. Z tego powodu nie może dziwić decyzja zarządu Uniwheels o budowie kolejnej fabryki w Stalowej Woli o zdolnościach 2 mln szt. rocznie. Pierwotnie zakładano uruchomienie pierwszej linii w tym roku, natomiast drugiej w 2018 r. Na skutek coraz lepszych prognoz dla rynku Automotive zarząd spółki przyśpieszył termin realizacji drugiej linii na 2017 r.(pierwsza linia ma być oddana jeszcze tego lata). Coraz wyższy popyt, przychody i wykorzystanie mocy produkcyjnych nie mogło pozostać bez wpływu na wyniki.

kliknij, aby powiększyć

EBITDA wyniosła 58,6 mln zł, co daje wzrost o 27,9 proc. r/r, natomiast EBIT zwiększył się o 38,6 proc. i wyniósł 43,9 mln EUR. Choć koszty rodzajowe wzrosły, to tempo tego wzrostu było niższe niż tempo wzrostu przychodów. O 14 proc. wzrosły koszty pracownicze, a tylko o 9 proc. koszty pozostałe gdzie spółka prezentuje także koszty napraw, koszty sprzedaży, analiz i inne koszty ogólnego zarządu, ale także różnice kursowe.

Dość intrygująco wygląda niemal identyczny udział kosztów surowców, materiałów i energii w przychodach w porównywanych okresach. Pomimo spadku cen aluminium na światowych rynkach i wzrostu marży, koszty surowców (w szczególności aluminium) rosną w bardzo podobnym tempie do sprzedaży. Być może to efekt zabezpieczeń stosowanych przez spółkę, ale pewności nie ma. Trzeba być przygotowanym, że w razie wzrostu cen aluminium na rynku marże spółki mogą się niestety popsuć, ale wszystko zależy tutaj od umów z producentami aut. Być może ceny są w pewien sposób indeksowane. Tak czy owak mamy efekt dźwigni operacyjnej - rośnie wykorzystanie mocy, to rośnie rentowność operacyjna. W przypadku EBITDA stałym, a w zasadzie mniej zmiennym elementem niż przychody powinny być płace i koszty zarządu. W przypadku EBIT dochodzi oczywiście amortyzacja.

kliknij, aby powiększyć

Wynik netto tego roku jest najwyższy spośród ostatnich 4 lat, a co ważniejsze także najzdrowszy. W poprzednich latach spore plusy do wyników dawał wykazywany w przychodach dodatni podatek. Tym razem linia fiskalna jest neutralna dla wyniku, także dzięki działalności w Specjalnych Strefach Ekonomicznych. Na skutek udanego IPO i pozyskanej gotówki znacząco zmniejszyły się także obciążenia z tytułu odsetek od kredytów i spółka zamknęła rok z wynikiem 41 mln EUR zysku netto.

Za wzrostem sprzedaży i przychodów poszły także przepływy. Na poniższym wykresie zobrazowałem przepływ operacyjny zredukowany o wypłacone odsetki od kredytów, czyli zachowując notację z prospektu emisyjnego, która w raporcie rocznym została zmieniona.

kliknij, aby powiększyć

Jak widać spółka wygenerowała ponad 41 mln EUR wolnej gotówki, czyli o 17,7 mln więcej niż w 2014 r. Oczywiście znaczna część wzrostu (ok. 6 mln EUR) wynika z niższych obciążeń odsetkowych. Niestety EBITDA skorygowana o odsetki jest cały czas znacząco wyższa od tak prezentowanych przepływów operacyjnych. A zatem część gotówki grzęźnie w kapitale operacyjnym, co także nie powinno być zaskoczeniem skoro rośnie sprzedaż.

Przy obecnym kursie akcji na poziomie 144 zł kapitalizacja spółki wynosi 1,79 mld zł, natomiast wynik netto (kurs EUR/PLN=4,3) 175 mln zł. Można zatem powiedzieć, że rynek zakłada powtarzalność wyniku. W kontekście budowy trzeciej fabryki w Stalowej Woli i perspektywie zwiększenia mocy produkcyjnych o 25 proc. w ciągu w sumie nie tak długiego czasu w pierwszej chwili taka wstrzemięźliwość rynku może dziwić. Jednak warto o tym pamiętać, że spółka do tej pory nie wykazywała obciążeń podatkowych w wynikach, a zwolnienia podatkowe kiedyś się skończą. Nie mamy także pewności jak zachowają się wyniki przy odbiciu cen surowców, a trzeba pamiętać o tym, że sam rynek samochodowy podobnie jak gospodarka jest cykliczny. Nie bez wpływu na atmosferę jest także afera z fałszowaniem emisji spalin. To są ryzyka, które w przypadku braku materializacji mogą dać impuls do wzrostu kursu akcji.

>> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutaj

Powyższa treść przez 120 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

mkamola
0
Wpisów: 98
Wysłane: 11 kwietnia 2016 07:38:10 przy kursie: 144,00 zł
Dziękuję za analizę
Pomimo wymienionych przez Ciebie ryzyk, które oczywiście są, wydaje się, że w krótkim i średnim terminie to może być dobra inwestycja
Zobaczymy

Dziękuję za omówienie raportu.

Pozdrawiam

darken
0
Wpisów: 32
Wysłane: 12 kwietnia 2016 18:14:47 przy kursie: 147,95 zł
Ja na Twoim miejscu dałbym sobie spokój z inwestycją w Uniwheels
Będzie nowa inwestycja, ale powiększy moce produkcyjne Spółki o 25%, więc przychody wzrosną tylko 25%

Spółka jest dostawcą felg do fabryk montażowych samochodów, a z fabrykami dostawcy części mają umowy długoterminowe i raczej nie możliwe jest podnoszenie ceny części.

Sam pracuje w firmie która produkuje części do samochodów i nie dostajemy podwyżek pensji, bo zarząd spółki informuje nas, że nie podwyższa ceny sprzedawanych części do fabryk, więc nie może dawać nam podwyżek płacy.

Uniwheels nie ma więc dużego pola manewru żeby podnosić swoje zyski przez podnoszenie cen wyrobów.

Przychody po nowej inwestycji wzrosną 25% i zyski wzrosną tylko 25% - nic więcej.

Kurs Spółki urósł już wystarczająco dużo i nowa inwestycja jest już w cenie. Jedyny argument to taki że jest nadal niski wskaźnik cena/zysk - około 10, więc spółka jest tania.

Ja na Twoim miejscu kupiłbym Oponeo, właśnie podali, że w pierwszych tygodniach kwietnia przychody wzrosły im 130% rok do roku.
Zyski za I kwartał 2016 (raport 12 maja 2016) będą rekordowe, bo kurs EUR i GBP w pierwszym kwartale roku bił rekordy, a Spółka sprzedaje 44% opon zagranicę.

28 kwietnia spółka poda raport roczny za 2015 i poda wtedy ile wypłaci dywidendy z zysku za 2015.

W sieci pojawiło się ogłoszenie że szukają konsultantów z językiem niemieckim do dwóch nowych call center spółki w Lublinie i Poznaniu, więc Spółka chce sprzedawać więcej do Niemiec gdzie jest 81 mln mieszkańców, o wiele więcej samochodów, większy dostęp do internetu niż w Polsce.
Jeśli w Polsce jest 38 mln mieszkańców, to rynek niemiecki jest 2,5 krotnie większy.

Oponeo to inwestycja na 2-3 lata.
Prezes zapowiedział, że co roku będzie zwiększał marże sprzedaży opon o 0,5% więc zyski z samego podwyższenia marż będą co roku większe.
Edytowany: 12 kwietnia 2016 18:15

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 12 kwietnia 2016 20:07:58 przy kursie: 147,95 zł
Cytat:
powiększy moce produkcyjne Spółki o 25%, więc przychody wzrosną tylko 25%

Temu przeczy choćby ostatni rok. Nie uwzględniasz zmiany preferencji zamawiających i kupujących
Cytat:
Przychody po nowej inwestycji wzrosną 25% i zyski wzrosną tylko 25% - nic więcej.

To bardzo pesymistyczne założenie.

VooCash
0
Wpisów: 12
Wysłane: 20 maja 2016 10:57:48 przy kursie: 140,50 zł
Witam,

czy ktoś wie w jaki sposób na tym walorze rozliczana jest dywidenda?

Jak wiemy, walne zgromadzenie uchwaliło w dniu 19.05 dywidende 1.65 eur na akcje. Dniem dywidendy jest dzień uchwalenia czyli 19.05, dniem wypłaty jest dzień po uchwaleniu czyli 20.05. Niejasne dla mnie jest to czy będzie odcięcie dywidendy od kursu czy nie? Czy jest w ogóle możliwe i zgodne z zasadami rynku żeby takiego odcięcia nie było?

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 20 maja 2016 17:54:21 przy kursie: 140,50 zł
No proszę, właśnie miałem to pytanie zadać. Ja przynajmniej żadnej dywidendy nie otrzymałem.

contrader_
PREMIUM
1
Wpisów: 230
Wysłane: 21 maja 2016 19:24:21 przy kursie: 140,50 zł
Podpierają się niemieckim prawem, ale to jest jakieś dziwaczne. Skoro dzień ustalenia prawa to 19 maja to dywidendę dostaną posiadacze akcji z 17-ego (?). Czyli wychodzi, że WZA podejmuje decyzję dotyczącą przeszłości na którą akcjonariusze nie mają wpływu. No i dobre pytanie - co z odcięciem. Patrząc na wykres wygląda jakby 18ego niektórzy sami sobie to odcięli

leniuch
2
Wysłane: 24 maja 2016 10:40:51 przy kursie: 144,05 zł
Czy może ktoś wie, co słychać w sprawie tej dywidendy? Ja nic nie otrzymałem. Nawet nie wiem, gdzie zwrócić się z prośbą o wyjaśnienie.

VooCash
0
Wysłane: 25 maja 2016 09:39:43 przy kursie: 144,15 zł
Ja dostałem dywidendę, w piątek 20 maja była już na koncie. 1.65 EUR/akcje pomniejszone o podatek wypłacone w PLN. Tytuł operacji na koncie: Wypłata dywidendy netto UNIWHEELS 73,63%. Wychodzi więc ponad 26% podatku ale za to dywidenda nie została odcięta od kursu.
Ja akcje UNW mam na koncie IKZE, nie wiem jak by było na normalnym rachunku maklerskim, czy był by pobrany jeszcze jakiś inny "polski" podatek? Zastanawia mnie tez czy była by jakaś możliwość ubiegania się o zwrot podatku na podstawie umów międzynarodowych o unikaniu podwójnego opodatkowania??

leniuch
2
Wysłane: 25 maja 2016 09:45:15 przy kursie: 144,15 zł
W jakim BM masz konto? Możesz powiedzieć w jakim okresie miałeś akcje?

Co do tych umów, to wydaje mi się, że strasznie dużą stawkę ci policzyli, taka jest z Niemcami podpisana?

VooCash
0
Wysłane: 25 maja 2016 09:51:10 przy kursie: 144,15 zł
IKZE mam w BOŚu a akcje trzymam od debiutu. Stawka podatku spora ale pokrywa się z tym co można znaleźć w necie na temat wysokości podatku od dywidendy w Niemczech. Czekam na informację od kogoś posiadającego normalny rachunek maklerski kto dostał dywidendę, jaki podatek w takiej sytuacji jest naliczony.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,972 sek.

jshywoip
ysqxodlq
erxjhwxe
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
powfobsj
ptfgscer
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat