jqalaeer
Advertisement
PARTNER SERWISU
qjdkvkun
mkamola

mkamola

Ostatnie 10 wpisów
cze anty_teresa

poproszę o analizę spółki
dość prosty i przejrzysty model biznesowy

po analizie kilku raportów kwartalnych moje wnioski:

1) spółka skoncentrowała się na core biznesie i ładnie sobie w tym radzi
"Dodatkowo, zdobycie pierwszego miejsca w polskim rankingu partnerów Microsoft Dynamics AX, uzyskanie
tytułu Partnera Roku 2016 w kategorii Dynamics AX, dołączenie w lipcu 2016 roku do grona Microsoft
Dynamics Inner Circle (60 najważniejszych strategicznych partnerów Microsoft w skali świata - 1%
wszystkich partnerów, którzy wyróżniają się wynikami biznesowymi oraz skutecznością wdrażanych
rozwiązań) potwierdza powyższe założenie."

2) zdecydowanie zredukowano stałe koszty zatrudnienia co widać w cyfrach i ilości etatów - ogromne spadki r/r i dalszy progres kw/kw

3) spółka niemalże w całości spłaciła zadłużenie finansowe (zostało w długoternimowych zob 322 tys)

4) wartości w niezafakturowanych jeszcze usługach pozwalają oczekiwać, że kolejny kwartał powinien być ok, nie mówię o poprawie wyniku sprzed roku, bo to akurat łatwe (III kw 15 był fatalny) ale w mojej ocenie jeszcze szansa na plus w III kw - chyba najgorszym w tej branży

5) jeśli w całym roku 2016 uda się uzyskać netto 1,5-1,7 mln - konserwatywne założenie? a ebitda ok 2 mln to spółka wydaje się bardzo tania z szansą na 100% wzrost kursu w ciągu 6-9 mscy

6) spółka generuje gotówkę, nie widzę żadnych "sztuczek"

proszę o analizę

dziękuję

pzdr

Nie ma problemu
Dziękuję

anty teresa

proszę o analizę
bo chyba już robisz ostatnie prosby a moja Tobie umknęła?

pzdr

fakt, 11, zapomniałem o wiatrakach

dzięki za analizę

pozdrawiam!

anty teresa

to będzie moja druga i ostatnia prośba o analizę raportu po sezonie wyników za I kw
w mojej ocenie spółka godna uwagi, generująca dobre wyniki
przechodzi w ręce menadżerów i obniżają wartość nominalną jakby przygotowywali grunt pod dywidendy w przyszłości

stabilny biznes, po wpadce z opcjami już sprawa wyczyszczona i zaksięgowana w IV kw 2015
wyniki za I kw wydają się b czyste i oczekuję tutaj dobrej zmiany

proszę o analizę raportu za I kw i ocenę wyceny rynkowej spółki

w moim przekonaniu przy powtarzalności wyników (a historycznie te są raczej powtarzalne za ostatnich kilka kw) jest szansa, że spółka może generować 50gr/ akcja rocznie
przepływy ok itp

ciekaw jestem Twojej analizy

szukam perełek ale bez Twojej pomocy nie wejdę grubiej :)
żarcik

pzdr

anty_teresa

kawał dobrej roboty
że Ty znalazłeś tylko te wątpliwe 5 mln :) to się nadziwić nie mogę :)
i nawet nieruchomości nie są napompowane

piszę to bez złośliwości

gram pod wynik min 1,5 mln na plus w II kw bez żadnych sztuczek
sprzedaż zapasów kupionych po b niskich cenach i normalna działalność

a czy tak będzie?
nie wiem
pod to zagrywam

dzięki, że poświęciłeś czas i dokonałeś dokładnej analizy
po zdjęciach i linku mam wrażanie, że sam nie mogłeś uwirzyć dlaczego to jest notowane po 2,5? :)

a poważnie to wiadomo, że jak ze spółki wyparowuje po 0,5 pln wartości rocznie a czasem więcej to wartość aktywów topnieje

wiadomo, że spółka cykliczna i tendencje cen złomu i wyrobów mogą się odwrócić w każdej chwili ale jak gram pod mega wystrzał po wynikach za II kw

i to wszystko

warto zauważyć, że po odliczeniu akcji skupionych, tych w obrocie jest 5,75 x 2,5 to wycena jest bliżej 14 niż 15 mln ale to drobiazg

nie chcę się mylić, ale Twoja ocena zapasów w stalprofil jest chyba trochę nie fair wobec Drozapolu bo tamta firma ma min 2 nogi biznesu a jedna z nich kuleje

"Kluczowym celem zmian w ZRUG Zabrze, dokonywanych w poprzednich okresach, było
osiągnięcie rentowności w roku 2016. Obecnie, w sytuacji dalszego przesuwania przez Gaz-
System S.A. harmonogramu przetargów na budowę gazociągów w ramach bieżącej perspektywy
inwestycyjnej, kluczowe znaczenie ma ograniczenie kosztów bieżącego funkcjonowania
i utrzymanie niezbędnego potencjału wykonawczego ZRUG Zabrze S.A. do czasu pojawienia się
nowych projektów inwestycyjnych. Przejściowo taka sytuacja rynkowa skutkuje niedoborem
przychodów koniecznych do pokrycia bieżących kosztów działalności ZRUG, co może mieć
negatywny wpływ na wyniki finansowe spółki ZRUG Zabrze S.A. i Grupy także w przyszłych
okresach."

dlatego wybrałem drozapol

zobaczymy

jeszcze raz dziękuję!

cześć

fajnie, jutro będę szukał info na prawym pasku w analizach :)
dziękuję

zerknij proszę na aktywa dostępne do sprzedaży
jak to ocenisz jestem ciekaw
wycena itp

WK robi wrażenie w stosunku do wyceny rynkowej

pzdr

anty_teresa

od dawna nie prosiłem o analizę raportu
tylko czytam :)

proszę o analizę raportu za I kw
zarząd w komentarzu do raportu mówi, że nawet negatywny wpływ kursu EURO i USD nie przeszkodzi w osiągnięciu dobrych wyników ze sprzedaży zapasów w II kw, bo ceny wyrobów ze złomu były bardzo ok

proszę, pochyl się nad tematem, bo z dystrybutorów stali to właśnie ten temat obstawiam i gram pod miłą niespodziankę w II kw

WK też daje do myślenia

bardzo proszę o szybką analizę raportu
tak poza kolejką :) bo od DTP nie miałem okazji z Tobą się trochę posprzeczać :)

pozdrawiam!

Dziękuję za analizę
Pomimo wymienionych przez Ciebie ryzyk, które oczywiście są, wydaje się, że w krótkim i średnim terminie to może być dobra inwestycja
Zobaczymy

Dziękuję za omówienie raportu.

Pozdrawiam

Witam

Nie chcę nadwyrężać intelektualnie zespołu SW
Jednak nie mogę się oprzeć chęci odświeżenia wątku i przedstawienie spółki szerszemu gronu inwestorów, gdyż w mojej ocenie to b dobra spółka, trochę niezauważona.

Wyniki b dobre, nowa inwestycja uruchomiona, dywidenda ok 5%
c/z ok 10

Czy mogę prosić o analizę raportu rocznego?
Wiem, że jest kolejka, nie spieszy mi się
Proszę zakolejkować moją prośbę

Pozdrawiam

Dziękuję za analizę

Czyżby jedno z wymienionych ryzyk się materializowało? :)

www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...

Pozdrawiam

Witam,

Poproszę o analizę wyników za 2015 r
oraz potencjalne zagrożenia dla inwestora strategicznego

Pozdrawiam!

cze

po udanym, choć cena zaproponowana nie powala, zagraniu pod wezwanie na DTP
czas na voxel

chyba już powinno być blisko finiszu, jeśli do przejęcia ma dojść

za parkiet.com

www.parkiet.com/artykul/145699...

cena wspominana w artykule to 250 - 300 mln
przyjmując dolną granicę mielibyśmy ponad 23,5 pln na akcję

oczywiście należy się liczyć z komunikatem, że rozmowy się zakończyły i nie doszło do porozumienia z potencjalnymi inwestorami ale przy wynikach ponad 14 mln zysku za 2015 rok spadki mogą sprowadzić wg mnie kurs do 16 pln?

ostatnio po krótkiej przygodzie > 21 kurs dynamicznie spadł w okolice 17 pln i odbił na 20, teram mamy nieco ponad 18

w mojej ocenie warto zagrać pod wezwanie z ceną > 20 pln

co sądzicie?

pzdr

i wiele już wiemy

tylko cena nie taka, jakiej oczekiwałem

anty_teresa, jak oceniasz szanse na podniesienie ceny w wezwaniu?
wiem, ze to spekulacje ale czy one są zabronione?

pionier i aegon mają wg mnie (dane z walnego) mają ok 11,2%
kluczowe wydaje się zachowanie byłego zarządu

pzdr

jest komunikat

nie wiem dlaczego nie wpisali pioniera?
mi wychodzi równe 5%
akcje w 4 różnych fumduszach pionier

W głosowaniu tajnym oddano ważnych głosów z 21.645.366 akcji, co stanowi 60,60% w kapitale zakładowym, łączna liczba ważnych głosów wynosi 21.645.366. Głosów „za” oddano 17.668.566, przy 10.000 głosach „przeciw” i przy 3.966.800 głosach „wstrzymujących się”.
Przewodniczący stwierdził, że uchwała została podjęta.

za paged, jamco nie było
reszta to aegon, pionier i 3 inwestorów indywid

nie podpisał na liście przy jednym subfunduszu?

nie wiem o co kaman

co do pozytywnych scenariuszy to ja rozważam też te mniej pozytywne ale stosunek ryzyka do nagrody jest dla mnie ok

pzdr

analizie bdm a nie vestor, sorki

"Nie rozumiem waszego toku myślenia. Dlaczego zakładacie, że PAGED sprzeda Spółkę z zyskiem tj. powyżej 5 zł i jednocześnie wskazujecie, że fundusze wychodzą ze Spółki poniżej tej kwoty?"

a mało to na rynku transakcji gdzie fundusze robią "dziwne" rzeczy?
jak wyjście z 11bit
www.money.pl/gielda/komunikaty...

wysypali się i kurs urósł 600% :)

dla mnie fund to jak każdy inwestor, może mają lepsze narzędzia analityczne, kontakty na rynku ale jak mają umorzenia jednostek to nie mogą poczekać tylko sprzedają

taka prawda

ja sądzę jak w analizie vestor, że paged chciał pokazać zyk na tej transakcji

z drugiej strony nie sądzę aby amerykanie zaproponowali 4 pln! :)

ale może dali 5 więc z premią a paged chciał 7 (do konsolidacja, bo nominał portfela to ponad 3,25 mld itp) argumenty mieli

dla mnie ważne że padła propozycja to znaczy że badanie spółki wypadło ok
to dla mnie najważniejsze a czy teraz coś wyjdzie czy nie - zobaczymy

ja ilość akcji wziąłem z raportu za III kw i zetawianie w necie
jeśli po 31 grudnia to faktycznie obrotu takiego chyba nie było ale jeśli od newsa w PB to 1-2 dnia były spore pakiety po 4,5-4,6

dzisiaj ładnie an razie to wygląda
badałem rano to ukryciak był spory na 4,4 ale teraz to już pewnie na każdympoziomie będzie ukryte S

czyżby ktoś wiedział coś?

zobaczymy, dzięki za te fragmenty

jeden z moich kolegów ma teorię, że może być "próbne wezwanie" ogłoszone przez paged na wszystkie akcje z ceną ok 4,5 spełniającą tylko wymogi prawne, z minimalną premią aby wysondować, czy inni akcjonariusze będą skłonni wyjść z akcji

ale ja to odrzucam
wychodzi Pionier i stąd barak jakichkoliwiek wzrostów ale wczorajsza sesja może być przełomem ze względu na ten pakiet

jeszcze w raporcie za III kw miał 3 340 320 czyli 9,35%

na NWZA było jeśli dobrze policzyłem 1 785 700 czyli równo 5% więc spadek z 9,35 do 5 a nie musieli zaraportować i to wg mnie poszło w rynek, najwięcej po 4,4-4,6 tuż po infie w PB z listopada, część do Aegon, który na walnym miał 2,17 mln

czy to już koniec i zostaną z 5%
wątpię
ostatnio do zera sypali na rank

o 30 tys mniej akcji zarejestrował też Jamico

czy pionier mógł zarejestrować część akcji?
oczywiście tak ale fundy raczej tak nie robią

po NWZA jeszcze nie ma komunikatu o akcjonariuszach uczestniczących w walnym ale dzisiaj powinien być chyba, że spółka o tym zapomniała :)

więc podsumowując, odrzucam teorie spiskowe
pionier musi wysypać ile chce czy do zera? nie wiem
jak przekroczą w dół 5% to się dowiemy

a my musimy czekać
może Kruk się obok tego zakręci?

nie było żadnej rozmowy
co rozumiem, bo każdy powinien mieć równy dostęp do informacji
nic nie wiem w tej materii poza tym, co mogliśmy przeczytać w raportach czy PB

pomijając wczorajsze NWZA które było ok ale żadnych informacji tajemnych nie było
to wg mnie spółka powinna w ciągu 1-2 msca podać informację podobną do Kredyt Inkaso, jakie strategicznie ma podejście czy rozwój samodzielny i jak to ma wyglądać czy są otwarci na przejęcie czy nie?
sądzę, że może szybciej kruk coś zaoferuje niż amerykanie :) ale to gdybanie bo kruk pewnie kupiłby tylko pakiety wierzytelności a amerykanie też przejęli struktury, pracowników

ostatnio dowiedziałem się (nie wczoraj podczas NWZA) że ogromną wartością przy zakupie pakietów od firmy windykacyjnej jest baza danych kontaktowych przy każdej sprawie bo to powoduje, że często są aktywowane lub przyspieszane sprawy które my już mamy w bazie poprzez rozwinięcie bazy kontaktowej do klientów

to ponoć b duża wartość dodana dla firmy która przejmuje np Kruk, Presco
nigdy o tym wczesniej nie myślałem :)

czekamy na jakiś sygnał
nic nowego chyba nie wymyślimy :(

pzdr

cze

byłem dzisiaj na NWZA i krótko tylko napiszę, że przeszedł kandydat zgłoszony przez Paged, a Aegona został odrzucony

miłe, profesjonalne spotkanie, 3 inwestorów indywidualnych i 2 fundy (aegon i pionier) i pełnomocnik paged

było miło ale oprócz fajnie przeprowadzonego walnego nie było dyskusji itp

zobaczymy

w kontekście ewentualnego zamieszania wokół Kredyt Inkaso widać procesy konsolidacyjne w branży i mam nadzieję, że DTP samo się w te procesy włączy czy jako przejmujący czy przejmowany

na razie więcej się pewnie nie dowiemy i trzeba czekać

pozdrówka!

te zmiany są dla mnie niezrozumiałe
i nie wiem czy nie ma jakichś sporów o kierunek rozwoju, przejęcie itp

karty rozdaje paged ale prezes i członkowie zarządu w mojej ocenie skutecznie kierowali spółką

może po odwołaniu prezesa, członkowie zarządu "solidarnie" odeszli sprzeciwiając się niejako tej decyzji?

szkoda, jak przeczytałem ten wywiad to jakoś polubiłem gościa

akcjonariat.pl/start-aktualnos...

On był za przejęciem, tak czytam raport
Czy coś się zmieniło?

dla mnie zaporowa może być ewenatualnie cena jaką chciałby Paged bo kupowali akcje w drugim rzucie po 7 pln
www.bankier.pl/wiadomosc/Paged...

pierwsze akcje były po 2,34
8.222.298,00 - paged

czyli mamy średnią < 5 pln

ale teraz paged ma 17 a nie 18 mln akcji więc zapewne z pierwszej transzy coś sprzedawali i średnia wychodzi wyższa (gdzieś czytałem o 5,7)

nie wiem czy do przejęcia dojdzie
ja pod to gram ale komunikaty mi się nie podobają :(

pzdr

oczywiście mam na myśli PRA Group
pulsinwestora.pb.pl/4361611,70...

w 2014 we współpracy z GetBack i KredytInkaso sfinansowali w większości (70%) przejęcie portfela wierzytelności od Getin noble Zródła w necie mówią o wartości nominalnej 1,1 ale niektóre 2 mld pln

w 2015 i niczym nie czytałem

poniżej link do fajnej analizy gdzie ten podmiot można trochę poznać
www.nwai.pl/e-cms/ob.php/Polsk...

https://www.pragroup.pl/kariera/

"Po
przejęciu w 2014r. norweskiej spółki Aktiv Kapital AS (przy wskaźnikach
2013EV/ERC=0,68x, 2013EV/EBITDA = 5,33x), która pozwoli PRA Group na
rozwój w Europie, kolejnym krokiem jest wejście do krajów CEE poprzez
dokonanie pierwszej inwestycji właśnie w Polsce. Uważamy, iż z dużym
prawdopodobieństwem może spełnić się scenariusz, w którym PRA
Group zdecyduje się na zwiększenie skali działalności w Polsce oraz na
przejęcie Kredyt Inkaso, z którym aktualnie współpracuje."

to oczywiście tylko gdybanie ale dla mnie ma to sens, aby PRA przejęło DTP - od razu ma strukturę, portfel wierzytelności itp

zobaczymy

komunikat z 11.12

a dzisiaj

przypuszczam zatem, że ocena portfeli wierzytelności przebiegła pomyślnie

spółka generuje wpłaty od klientów na poziomie 15 mln+ ostatnio więc jest się nad czym pochylić dla inwestora
potencjalnie przejmuje pakiet ponad 3 mld nominalnie portfeli wierzytelności generujących (zakładam) 60 mln wpływów rocznie w najbliższej przyszłości

cena 250 mln za taką spółkę? w mojej ocenie jest ok

spółka wg analizy wyceniana na 6,4

pulsinwestora.pb.pl/4362221,46...

plus premia za przejęcie i mamy 7 pln ;)

wydaje mi się, że zapłacenie 250 mln pln przy obecnym kursie usd ca. 4pln (nie zapominajmy o tym, że za usd amerykanie dostają więcej złotówek) jest dla nich ok

podkreślam, że powyższe dywagacje to moje myślenie życzeniowe, ale kruk - presco i cena bestu za 33% kredytink
daje do myślenia

presco też notowane było < 3 pln aby po info rosnąć na 6+

zobaczymy
wg mnie wszystko na dobrej dordze ale najważniejsze czyli warunki transakcji + cena przed nami :(

pzdr

anty
wezwanie mam na myśli jeśli Amerykanie dogadają się z paged na 50+proc

patrz Teresa

co do rywalizacji z kruk to też mam na myśli już przejęty przez Amerykanów i zdjęty z gpw podmiot

Łatwiej zacząć będąc 10 razy mniejszym niż kruk niż od zera

ja nie ukrywam że gram pod wezwanie bo to dla mnie sensowne z punktu widzenia amerykańskiej firmy przy zaletach i wadach ftp

wszystkiego dobrego w 2016 r

nie znam się ale chyba jak ktoś chce > 50% to musi ogłosić wezwanie
mylę się?

co do Twojej oceny to zgadzam się z nią
ale może to wynika z mojego zaangażowania w spółkę :)

cze

jak oceniacie szansę na wezwanie na akcje DTP?
dzisiaj komunikat, że paged jest pod progiem 50%
może osiągnięcie min 50% w wezwaniu jest warunkiem rozmów z inwestorem i paged skupi do 50+ aby zapewnić o sukcesie przejęcia spółki? podczas gdy inni akcjonariusze nie odpowiedzą na wezwanie?

przyznam że gram pod scenariusz wezwania tutaj

jeśli wartość nominalna wierzytelności ok 3,25 mld miałaby być wskazówką do wyceny spółki (transakcja kruk i presco) to ok 8% tej kwoty daje nam ok 260 mln minus dług 44 = 216/ 35,7 mln akcji = 6,05

A pakiety DTP na pierwszy rzut oka są "świeższe" niż presco i spółka zaczęła w końcu mieć b sensowne wpłaty z tego portfela

Gdzie czytałem, że Paged średnio płacił za akcję ok 5,7 pln

Aby deal był dla nich dobry to powinni coś na tym zarobić więc cena 6+ wydaje się sensowna

Z łakomych kąsków na rynku niewiele zostało za małe pieniądze a zakup spółki od razu z sensownym portfelem wierzytelności, z dobrymi wpłątami generowanymi przez te portfele to od razu zajęcie dobrej pozycji w branży a nie budowanie spółki od zera

Wystarczy dobra umowa z obecnym zarządem + pakiet motywacyjny dla nich i kadry i można walczyć z Krukiem

To takie dywagacje
A jak Wy to oceniacie?
Będzie przejęcie i wezwanie czy nie?

pzdr

Wszystkiego najlepszego w 2016r!!!!!!

anty_teresa

a jaki parytet Ty obstawiasz?
wiem, że to gdybanie ale inwestowanie to również założenia i ryzyko, że tak nie będzie
2:1?

i pytanie z innej beczki
czy sądzisz, że dojdzie do przejęcia DTP? jakie są Twoje odczucia?

pzdr

Emisji nie rozumiem teraz, więc nie będę się mądrzył
ale skup był chyba alternatywą dla dywidendy

Skupili a potem okazało się, że księgowy coś kwestionował wypłatę dywidendy w 2015 z powodu tego skupu z 2014 i spółka odkupiła te akcje aby umożliwić wypłatę dywidendy - było chyba 11 gr

piszę z głowy, więc wybaczcie pomyłki, jeśli są

Ale po co ta emisja po 62 gr? nie wiem
spółka ma kasę aby finansować inwestycje w inkubatory itp

chyba, że emisja na inwestycje a w kwietniu info o dywidendzie 20gr na akcję :)

zobaczymy

dziękuję za uwagi
faktycznie nie ma nazw emitentów i trudno to ocenić
dzięki

anty_teresa

znowu prośba o analizę bilansu
wg mojego rozeznania spółka ma wartość likwidacyjną (płynne aktywa obrotowe - całkowite zadłużenie) na poziomie ponad 3,5 pln/ akcja

rozumiem problemy domów maklerskich itp ale w mojej ocenie spółka broni się przed spadkiem poniezej zera w wynikach więc nie powinna szybko "przejadać" posiadanych aktywów

proszę o Twoje uwagi

zerknij do raportu za II kw i rocznego czy widzisz coś niepokojącego? w bilansie?
wyniki mogą być różne - strata 0,5 mln w tym roku albo plus to wiadomo

ale wg mojego osądu aktywa płynne - śr pieniężne itp zdecydowanie przewyższają aktualną wycenę rynkową
czy się mylę?

pozdrawiam

anty_teresa

czy mogę Ciebie albo inną osobę z zespołu poprosić o info jak wyceniane są pakiety wierzytelności w bilansie?
jak w FF czy jak w PRESCO?

proszę o wyjaśnienie tej kwestii

spółka wydaje się ciekawa

pzdr

kasują dalej? po niższej cenie?

i przez wehikuł, aby optymalnie podatkowo wyszło

dla mnie to negatywny znak, ale to subiektywna opinia

po 68 jak kasowali to miałem podobne zdanie baks, ale po 61 kolejna paczka - znaczy przejęcia nie będzie? sukces industrial wątpliwy?

pytania można mnożyć, a jak będzie zobaczymy

pzdr

Dziękuję za odpowiedź

Co do wykupu to podaję za obligacje .pl

"Seria E.
Każdy Obligatariusz może, poprzez pisemne zawiadomienie, żądać wykupu posiadanych przez obligatariusza
obligacji, gdy (wybrane):
a) podmiot z grupy dokona transakcji z podmiotem trzecim (za wyjątkiem podmiotów z grupy), w ramach pojedynczej transakcji lub kilku powiązanych lub kilku niepowiązanych transakcjach, zbycia lub rozporządzenia jakąkolwiek częścią swojego majątku o wartości przekraczającej kumulatywnie w danym roku obrotowym 1% skonsolidowanych kapitałów własnych emitenta,
..."

Tak interpretuję, że powinni wykupić

Wzrost kursu sugeruje, że ktoś wiedział
Na GPW to nie pierwszy i nie ostatni raz niestety :(

Sporo ostatnio się dzieje

PS. Wiem, że to nie ten wątek ale jak oceniasz 33% przejęcie KredytInkaso przez Best w kontekście spadku kursu z 35 na 28 - transakcja po 42 Może to okazja na rynku - kupno akcji KredytIn teraz?

I może na koniec
Może teraz pora na FF :)

Cze

A jak wtedy wygląda kwestia obligacji?
Wydaje się, że sprzedaż pakietów musi wiązać się z wykupem obligacji - warunki emisji
Czy tak?

Czy dobrze rozumiem, że jeśli cena będzie 220 mln max pomniejszona o odzyski (jak mniemam za okres od dnia podpisania umowy do jej finalizacji zakładamy 30 października)

Czy to oznacza, że spółka z długiem 60 mln a długiem netto ok 44 mln na koniec I poł 15 dostanie załóżmy 200 mln minus dług = załóżmy 150 mln czyli jej wartość obecna to 7,5 pln? / akcja

Czy dobrze to ogarniam?

Proszę o info

W takiej sytuacji szykowałaby się MEGA dywidenda albo wezwanie na wszystkie akcje i wycofanie spółki?
Czy zakładasz może inne scenariusze?

pzdr

IIF ma do wykupienia obligacje na 2,5 mln chyba w listopadzie
W mojej ocenie to jedyna przyczyna scashowania

pzdr

anty_teresa, pochyliłbyś się nad spółką?
poproszę o analizę wyników za I kw

w mojej ocenie spółka po różnych "przygodach" ma obecnie w portfelu ciekawe aktywa, w większości wyceny mozna zweryfikować na gpw i wydają się nieprzewartościowane

wg bilansu aktywa to ok 100 mln, zadłużenie zero a wycena 2,4 zamiast 4 jeśli nie dalibyśmy dyskonta - tak to naiwnie czytam

jeśli nie masz czasu na analizę to zerknij chociaż na bilans i portfel inwestycji (Gekoplast, onico, symbio, duon i kilka innych)

jeśli dobrze czytam i załozymy, ze wyceny tych spółek na gpw mają ouzasadnienie to może warto kupić kilka akcji :)

pzdr

i jest 4,2, znacznie lepiej niż oczekiwałem

jutro dzida!

terasa poproszę o analizę z wyjasnieniem rozliczeń międzyokresowych 2,2 w zobowiązaniach - co to jest?

pzdr

a jednak będą jutro?
www.admiral-boats.com/pl/aktua...

a tutaj wcześniej znalazłem
www.kdpw.pl/pl/Uczestnicy/ONP/...

co za komunikowanie się z rynkiem :(

czy ktoś może już wie czy obligacje zapadające dzisiaj zostały spłacone?

np nota 28 świadczenia pracownicze

i mam jeszcze wątpliwość o koszty ogólnego zarządu - za cały 2014 są niższe niż za I-III kw 2014
skąd to wynika?

czyli wg Ciebie rozwiązanie rezerw w którym momencie RZiS się ujawnia?

dzięki za pomoc

a jak ma się do wyniku rozwiązanie rezerw w dwóch miejscach na ponad 10 mln
czy to wpływa na RZiS czy tylko na bilans

poproszę kogoś mądrego o komentarz do wyników

czy to z podstawowej działalności bo aż trudno w to uwierzyć

pzdr

Dziękuję za analizę!

dzięki, czekam niecierpliwie :)

pzdr

dokładnie

Czy mogę prosić o analizę wyników za IV kw 2014?

Z góry dziękuję

Cze

Nie jestem znawcą branży i nie wiem dużo o spółce
Dla mnie wzrost z 1,6 na 2-2,2 był fundamentalnie uzasadniony
Branża radzi sobie b dobrze (Monnari, Gino itp.), Solar zaraportował wzrost sprzedaży r/r za grudzień, mówi o redukcji kosztów i wydaje się realne, że pobije wynik IV kw 2013 zatem wynik roczny może dać ok 20gr/ akcja

Patrząc na wycenę np. Monnari wg mnie uzasadnione teraz jest wycena 2-2,2 ale jeszcze trzeba poczekać na potwierdzenie trendu w kolejnych mscach, który potiwerdzi wzrost sprzedaży

Wtedy wyższa wycena też będzie ok

Ruch powyżej 2,5 mnie zaskoczył ale takie prawo rynku, każdy postrzega sytuację nieco inaczej, ktoś ewidentnie to zbiera

pzdr

Witam,

Pracowałem kiedyś w spółce kupującej wiele usług w USD
Jeśli sprzedajemy usługę X z marżą Y przy kursie Z, to zakład, że kupimy 2x Z jeśli kurs padnie jest jak najbardziej ok!
Wiele razy, dysponując wolną gotówką dokonywaliśmy zakupu walut nawet jeśli nie były aktualnie potrzebne, bo świadcząc usługi byliśmy zadowoleni z poziomu marży przy aktualnym kursie a im niższy tym lepiej

W drugą stronę oczywiście marża spada ale tutaj można "zarobić" na spekulacji

Może nie do jest to super, że spółka jak piszecie "spekuluje" ale konstrukcja wydaje się dla mnie bardzo ok Nic złego w tym nie widzę jeśli nie będzie rosło znaczenie "spekulacji" w kolejnych kwartałach

Pzdr

Dodruku nie można zrobić poniżej wartości nominalnej, a UBT ma 1pln
Dobroć pokazał, robiąc emisję 5 gr wyżej :)

Swoją drogą to dla mnie zastanawiające czy ta emisja wypali

Będę kibicował i oby wyszło, bo szkoda obligatariuszy i akcjonariuszy

ale mi tutaj nie pasuje to, że akcje sypane były niżej (ok, część > 1pln) ale prawdziwy obrót był po 60-80 gr po to aby objąć po 1 pln i to ponad 4 mln

I teraz - może emisja będzie na ponad 4 mln akcji a objętych zostanie np. 650 tys? potrzebnych na spłatę obligów we wrześniu? albo okręt zatonie bo nie było chętnych na akcje?

Objęcie emisji za ponad 4 mln będzie sygnałem, że warto powrócić do obserwowania spółki, bo teraz to za dużo wskazuje na to, że dzieje się b źle

Case study - Kopahaus, obecnie Polfa każą zakładać możliwość braku wykupu - zobaczymy, do 30 września sporo czasu a wykup 10tego chyba

Pzdr

Zgadzam się Płynnościowa sytuacja spółki jest napięta
Prognoza w moim odczuciu jest zrobiona pod emisję obligacji, która właśnie przeprowadza spółka, próbuje przeprowadzić, zobaczymy czy się uda

Dla porównania podam Kopahaus - wyniki są rewelacyjne ale........ podobnie jak w Nanotel problemem jest troska inwestorów czy ten domek się nie przewróci

Pozdrawiam

Dziękuję za omówienie
Cenne uwagi zawsze w cenie

Dzięki!

Dzięki!

Staram się nie zarzucać Cię wszystkimi pytaniami a ta spółka ostatnio wpadła mi w oko i wygląda sensownie na tle rynku

Będę wdzięczny i czekam do jutra z wypiekami na twarzy ;)

Pzdr

anty_teresa,

czy mogę poprosić o omówienie wyników za III kw tej spółki? będę wdzięczny
pomimo przesunięcia w kalendarzu Świąt spółka wypracowała wg mnie bardzo dobre wyniki
jeśli w IV kw zrobią 2 mln a wydaje się to realne to obecna wycena wydaje się atrakcyjna

jesteś dobry w znajdowaniu minusów :) dlatego proszę o analizę Ciebie

detal generuje coraz większą część przychodów, spółka niezadłużona, zapowiedź wypłaty dywidendy ok 5% obecnej wartości

będę wdzięczny jeśli nad tym się pochylisz (po Helio będzie łatwiej)

dzięki

Pzdr

Dzięki, Panowie nie doceniacie uroków języka polskiego? Giełda to nie wszystko, dbajmy o ogólny rozwój intelektualny, nie bądźmy ascetami w tej materii :)

Pozdrawiam

Dziękuję - jak zwykle krytycznie i to cenię!

Pozdrawiam

PS. "Ascetyczne" w odniesieniu do skąpej informacji w raporcie to chyba nie można tak powiedzieć? :) i nie chodzi mi że skąpe informacje ale taki epitet pierwszy raz czytam w odniesieniu do rzeczy a nie ludzi ale sam nie wiem

anty_teresa, jak znajdziesz chwilę to poproszę o analizę raportu za I kw
Masz wszystko na świeżo to powinno być łatwo

Wg mnie raport jest ok, nie ma żadnych cudów poniżej wyniku na sprzedaży i wygląda wszystko sensowanie
Wartość likwidacyjna ok 5,5 zł - podobnie jak wycena dzisiaj

Wynik 1,7 netto wydaje się nad wyraz "czysty" Ciekawe, jak Ty to opiszesz. Marża przy rosnącej sprzedaży mogłaby być na poziomie netto > 1,5% ale jest jak jest

Czy dobrze czytam, że pozbyli się akcji Vistula? Są jakieś obligacje - nie wiesz czyje? Almy?

No nic, proszę o Twoją ocenę Spółka wydaje się senswona ale może czegoś nie widzę.

No i na razie ani słowa o dywidendzie czy skupie a kaski trochę jest - tak na 30 gr minimum :)

Miłego weekendu

Umowa została zawarta - komunikat gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/arc...

Zatem jeden z czynników niepewności zniknął

Ja spokojnie czekam na wyniki za I kw - po nich będziemy mądrzejsi i oczywiście zwołanie WZA - może jednak dywidenda :) Jakby zaproponowali 50 gr to może być sygnał do ruchu w górę.

Pzdr

Dziękuję za omówienie wyników
W przeciwieństwie do 4fun tutaj piszesz lepiej niż ja to oceniam :)

"Granie" akcjami zawsze, w każdej spółce, będę oceniał źle ale mam nadzieję, że skoro nastąpiło przekwalifikowanie aktywa to już się go pozbyli - wycena na rynku była dobra w I kw 14

Ze spadającą marżą, nieznacznie ale jednak, masz 100% racji. Ale nie jest to spadek drastyczny a rosnące przychody mają szansę wygenerować podobne wyniki r/r Jak patrzę na cały 2013 to w IV kw widzę poprawę wyników (tutaj nie było zdarzeń jednorazowych) i szansę na min 6 mln z core'u więc pozytywnie oceniam spółkę na tle rynku

Jeden z akcjonariuszy poinformował o zejściu poniżej 5% i mam wrażenie, że presja od wyników za IV kw do dzisiaj wynika z chęci wyjścia z reszty akcji przez rynek, a że spółka niepłynna to wygląda to mizernie

Wartość likwidacyjna to ponad 5 pln więc rozsądnie oceniając spółkę, szanse na spadek w mojej ocenie są mniejsze niż na wzrost kursu w kolejnych miesiącach, a czy tak będzie - zobaczymy

PO wynikach za I kw :)

Pzdr

Dziękuję za analizę
Wygląda to gorzej niż sam oceniałem

Dziękuję!

Bonzai

Dziękuję za opinię

Zgadzam się, że wiele zależy od poziomu dywidendy. Czytałem raport za 2012 i tam też pisali, że Zarząd planuje przeznaczenie części zysku za 2012 a finalnie stanęło na 2,5 ale były fundy, które wg mojego doświadczenia, często wnioskują o dywidendę i to wyższą niż proponuje spółka

Jeśli napisali teraz 30% a bilans wygląda naprawdę ok i stać ich na min 1 pln na akcję chyba, że wyniki za I-II kw 2014 będą naprawdę złe, czego nie przewiduję

Dlaczego? - bo lubimy z żoną posłuchać rebel.tv :))) Miła muzyczka tam teraz jest grana

Pzdr

anty_teresa

W moim poście nie ma złośliwości, choć można go tak odczytać.
Chyba nie można pisać o swoich pozycjach na akcjach na forum ale teraz opis ma dla mnie mniejsze znaczenie (wiadomo dlaczego) :)

Przed zajęciem pozycji myślałem, że ktoś spojrzy krytycznym okiem

Dzięki i naprawdę nie ma problemu

Co do Twojej oferty to..... będę wdzięczny za Krakchemię lub 4fun za IV kw - wykorzystam Twoją chwilę słabości, że tak napisałeś

Wybierz, która bardziej Tobie pasuje :)

Z góry dziękuję!!!

Na ostatnich sesjach 6 było sufitem, bo stało tam ok 50 kilo ale sprzedający się wycofał ale wyżej nikt nie chce brać, bo zapewne jak urośnie kilka procent to będzie sruuuuuuuu na 6

Mnie przekonują wyniki za IV kw i spodziewam się, że ten rok spółka z core wypracuje więcej niż 6 mln (bez oneoffów)

Dodatkowo jakoś trudno mi sobie wyobrazić sytuację, aby Pan Mazgaj nie zdecydował o dywidendzie czy skupi skoro akcje Vistuli miały być sprzedane a kurs w I kw temu sprzyjał

Zobaczymy

Pzdr

Witam,

Proszę o Wasze opinie o spółce przy aktualnej wycenie - 13 pln

Wg mnie jest atrakcyjna mimo wszystkich trudności, jakie stoją przed spółką IV kw mimo niższych przychodów okazał się całkiem dobry jeśli chodzi o rentowność biznesu.
Spółka nastawia się na nowoczesne rozwiązania, obecność w internecie itp. Wg mnie jest szansa, że utrzyma poziom przychodów w dobrym czasie w cyklu koniunkturalnym na rynku reklamy

W liście do akcjonariuszy Zarząd zapowiada rekomendowanie 30% zysku na dywidendę, więc min 50 gr na akcję Finalna wysokość dyw będzie zależała od głownego akcjonariusza, bo fundy raczej już nie będą miały szansy nacisku skoro 2 się skróciły

Czy w Waszej opinii nie jest tanio - historycznie ok 1,7 zł na akcję Czy 2014 będzie aż tak słaby aby kurs wynosił 13 pln?

W mojej ocenie spółka wygląda nieźle na tle rynku i jeśli wyniki I kw będą porównywalne do tych z 2013 to jest godna uwagi BGŻ obniżając rekomendaję i tak dał wycenę ponad 19 pln, a kutrs poniżej 13 i na S było ok 15 kilo w piątek po 12,98-12,99 w okryciu

Problemem płynność

Pzdr

Dziękuję za brak analizy raportu za IV kw :)
Już nie jest mi potrzebna

Pzdr

Witam

Co sądzicie o spółce przy obecnym kursie?
W mojej ocenie IV kw był całkiem udany i gdyby fundusz nie wychodził na siłę, często ustawiająć ukryte zlecenie na poziomie 6 pln to powinno być wyżej

Ciekaw jestem Waszej opinii

Wskaźnikowo spółka ok, jedna z tańszych na głównym rynku. Wartość likwidacyjna ok 5,3 pln
Czy oczekujemy skupu albo dywidendy?

Spółka planowała chyba zbyć akcje Vistuli - taka wzmianka w raporcie, jeśli zrobili to w I kw to gotówka na kontach znalazłaby się i na skup 1 mln akcji i na dywidendę ale jakoś zwlekają w tym roku z WZA, Pan Mazgaj nic nie mówi itp.

Jakieś opinie?

Wg mnie spółka za 6 pln godna uwagi

Pzdr

OK, będę wdzięczny za analizę

Pozdrawiam

Witam,

Przeglądam raporty za IV kw i jest kilka spółek, które podały bardzo dobre wyniki - Euco, Grajewo, Atende ale w mojej ocenie Euco jest niedowartościowane - szczególnie, biorąc pod uwagę, jak wynika z wywiadu i wyników za IV kw spodziewaną poprawę w biznesie

Wybrałem Euco z prośbą o analizę raportu za IV kw

Anty_teresa - jak masz czas to może Ty?

Z góry dziękuję!!!

Jak do tej pory w mojej ocenie, Grajewo (i może Elektrotim) naprawdę pokazały super wyniki za IV kw
W Grajewie na każdym poziomie RZiS imponujące wzrosty. Brawo za redukcję kosztów - chciałoby się rzec - w końcu!

Wyniki bajka. Jeśli ceny drewna utrzymają się na niskim poziomie to kwartalny wynik powtarzalny mógłby być w granicach 25-35 netto a to implikowałoby wycenę ....

Zobaczymy

Kod:
mod: prośba o więcej konkretów - zamiast super! brawo! bajka! - przydałyby się jakieś liczby, dynamiki...

Spółka podała rewelacyjne wyniki, ale głównie dzięki znacznemu ograniczeniu kosztów. Przychody niższe, wynik na sprzedaży podobny ale niżej w RZiS jest super Ciekawe, jaka dzisiaj reakcja rynku - wg mnie powinna być pozytywna

Pzdr

dziękuję za Pana opinię.

Wyliczenia segmentowe są opisywane dalej, porównywane z IV kw 2012 - jakoś nie mogę się przekonać, że ten raport jest ok :( ale cóż taka już moja natura

Czy koszty nieprzypisane mogą maleć?

OK, życze powodzenia posiadaczom

Gdyby udało się Panu ustalić ze spółką kwestię rozbieżności w wynikach segmentów a danymi w RZiS to będę zobowiązany Wg mnie kluczem jest pytanie o koszty nieprzypisane i dlaczego to zostało odwrócone?

Pzdr

Dziękuję za omówienie
Mam jednak sporo wątpliwości

1) poszczególne segmenty wygenerowały ok 2 mln na plus vs III kw 2013 - spółka podaje te wyniki - segment IT i telemetrii plus, tele i pozostała minus - czy nie należy czytać wyników przez pryznat tych cyfr, bo potem jest, że.... uwzględniając rezerwy na zapasy, należności itp. mamy spory plus

2) proszę zerknąć na 27-28 stronę raportu za III i IV kw - mamy koszty nieprzypisane w III kw - minus 5,9 a w IV narastająco minus 1,8??? Czy tutaj właśnie nie jest kruczek do właściwego czytania raportu tzn działalność podstawowa kuleje, ale rozwiązanie rezerw (może na spór z ZUS, który spółka wygrała) spowodowało poprawienie wyniku o kilka mln zł?

Jeśli segmenty wynenerowały w IV kw 2 mln to kluczem jest właściwe zinterpretowanie zmiany kosztów nieprzypisanych z 5,9 na 1,8 w ciągu IV kw

Proszę o info jak Pan to odczytuje?

Pzdr

Dziękuję!
Ale żebyś pracował w sobotę - tego nie chciałem :)

Twoje szacunki i analiza pokrywają się z moimi. Brak zimy pozytywnie wpłynął na poziom przychodów, co pozwoli wypracować b dobre wyniki za IV kw - szacowałem 1,5 mln netto Gdyby tak się stało, spółka wydaje się atrakcyjna. Pojawiły się wywiady z właścicielem spółki (główny akcjonariusz), który wspomina o ożywieniu i informacje o zwiększaniu (dość dynamicznym) taboru

Dodatkowo był komunikat o zwrocie przez właściciela pożyczki, której udzieliła mu spółka. Spłata byłą możliwa dzięki transakcji sprzedaży pakietu 300 tys akcji po 6,8 - poprawi to płynność spółki Dzięki za cenne uwagi w tym zakresie.

Podsumowując, jeśli ożywienie w 2014 stanie się faktem, wydaje się, że TransPolonia powinna to odczuć - wzrost przychodów w III i IV kw to dobry prognostyk Gdyby tak się stało oceniam, że spółka (wskaźnikowo) jest interesująca i może być perełką w 2014 r

Gdyby Twoje przewidywania okazały się trefne 1,7 mln to mamy c/z = 10

Ważniejsze od wyników za IV kw i rocznych, będą dla mnie teraz przychody za kolejne miesiące - mamy bardzo niską bazę ale pojawiła się zima :) Ciekawe będzie porównanie - wzrosty ok 80-100% r/r dawałyby podstawę do dobrej oceny perspektyw spółki na 2014

Dziękuję jeszcze raz i odezwę się dopiero po wynikach z prośbą o jakieś analizy :))))

Pozdrawiam

Super, proszę zatem o krytyczną analizę i już nie śmiecę na ABC innym tematem
Proszę zwróć uwagę na przychody za IV kw - spółka je raportuje Czy na ich podstawie możesz zaprognozować wynik za IV kw? Ciekaw jestem Twojej opinii

Dziękuję i cierpliwie czekam

Pozdrawiam

anty_teresa

Prosiłem dawno temu o analizę wyników Trans Polonia i nic :(

Widzę, że reagujesz na prośby świeże a moja prośba zamieszczona na wątku i wysłana na priv, bez odzewu :(

Czy to dlatego, że spierałem się z kolegą na wątku Paged czy też dlatego, że Ergis i Delko analizowałeś i mój limit się wyczerpał.

Proszę o analizę Trans Polonia lub obniżenie abonamentu :) o 50% :) jeśli będę gorzej traktowany niż inni użytkownicy :)

Pozdrawiam cały zespół!

Kurs powyżej szczytu w cenach zamknięcia 38,50
Cierpliwi chyba nie mają powodu narzekać.
Po tych cenach można rozważać wyjście, ale......

Pozdrawiam

Zupełnie zapomniana spółka

Wyniki III kw bajkowe

Bardzo proszę o omówienie wyników, co może przybliży spółkę szerszemu gronu inwestorów.
Spółka publikuję wyniki sprzedaży za III kw

Proszę zwrócić uwagę w analizie na potencjalne zagrożenia, jeśli występują, dla powtarzalności wyników na poziomie wyniku na sprzedaży, operacyjny, netto

W moim odczuciu, przy zachowaniu pozytywnej tendencji na poziomie sprzedaży - wyniki za IV kw mogą być porównywalne do III kw ze względu na dobrą pogodę (mamy już 17 grudnia) i nawet przy zwiększonych kosztach finansowych (leasing) + być może słabe ostatnie 2 tyg grudnia (Święta) spółka ma szansę pokazania 2 mln netto za IV kw

Przy ożywieniu gospodarczym, zwiększeniu taboru itp. spółka w mojej ocenie ma szansę być gwiazdą 2014 spośród najmniejszych firm na głównym rynku

Proszę o analizę

Pozdrawiam

Witam,

Na stronie 13 są wyniki segmentów - tak, ale do raportu skonsolidowanego jako zysk netto podmiotu dominującego za 9 mscy dodane jest 10 mln a nie 20 więc trudno powiedzieć, że 10 mln w 49 mln zysku to 40% :)

Załóżmy konserwatywnie, że z 49 mamy 39 starego Pagedu + 15 za IV kw - ja patrzę na możliwy wynik roczny, a Pan dodaje IV kw 2012 - to istotna róznica która przekłada się na ocenę kursu

39+15 = 54 mln - daje to c/z ok 11 a to nie jest przesadzona wycena

Piszę już naprawdę konserwatywne liczby :) Giełda patrzy w przyszłość i widać poprawę, którą Pan dobrze opisuje - 11 mln, 12 mln, 18 mln w III kw Skoro mamy wyrażny trend to nawet przy czynnikach negatywnych oczekuję, że mniej niż 15 trudno się spodziewać.

Dziękuję za merytoryczną analizę

Pozdrawiam

Witam,

Pozwolę sobie nie zgodzić się z analizą w ostatnich akapitach. Odrzućmy biznes DTP w całości, choć przecież wycena DTP na rynku świadczy o tym, że ten biznes ma jakąś wartość i nie jest kulą u nogi w holdingu. Przyznaję jednak, że kwestie księgowania i wyniku w DTP mogą pochodzić z przeszacowania wartości nabywanych pakietów wierzytelności, więc też dla ułatwienia pomijam w ogóle ten segment.

ale...

Segment sklejkowy - core - generuje i ładny przyrost sprzedaży i BARDZO dobre wyniki na poziomie Ebitda, Ebit i netto Jeśli założymy 18 mln wyniki za III kw z tego segmentu i brak strat w pozostałych (zakładam, że część meblowa wygeneruje zero w 2014 r, co jest dość prawdopodobne a wręcz konserwatywne) x 4 = 72 a liczba akcji 15,2 mln = 4,73 na akcję

Załóżmy realistycznie 15x 4 = 60 mln / 15,2 x 10 = 3,95

Wiem, że nie tylko wskaźnik c/z się liczy ale on akurat wypada bardzo przyzwoicie i nie wiem dlaczego autor wskazuje na przewartościowanie. Segment sklejkowy nie ma aż takich wahan sezonowych, że nie można założyć że wynik segment nie może wynieść w 2014 60 mln i więcej

Chyba nie rozumiem też jak autor wyliczył, że DTP daje 40% do wyniku bo chyba na poziomie przychodów się konsoliduje ale na poziomie netto jest wykazany zysk podmiotu dominującego i tutaj "tylko" 10 mln pochodi z DTP a nie 40% na 49 mln?? Jeśli się mylę, proszę o wyjaśnienie, bo prześledziłem raporty i 40% mi nie wyszło

Pozdrawiam!

Dziękuję za analizę
O dziwo nawet pozytywna spod ręki anty_teresa :)

Miłego dnia

Wiem, że macie sporo pracy ale poproszę o analizę wyników za III kw w wolnej chwili
anty_teresa znasz już spółkę - może znajdziesz czas?

Wyniki r/r bardzo dobre ale w III kw oczekiwałem więcej Przychody nie zachwycają ale nie bardzo rozumiem zachowanie kursu
Przy niezłym rynku i niezłych wynikach spadek z 8 na 6,9?

Będę wdzięczny za analizę

Pzdr

Witam

Posiadam akcje tej spółki od jakiegoś czasu po raporcie za I poł 2013

Kod:
mod: wielka prośba o nie informowanie o fakcie posiadania lub nie posiadania akcji na wątkach spółek. od omawiania portfeli i transakcji Użytkowników są Kroniki.

Ale nie o tym.......

anty_teresa czy mogę prosić o Twoje omówienie wyników za III kw - innych nie chcę, bo jeszcze nie będą krytyczne o się zawiodę :) Dziękuję!

Pzdr

Dziękuję.

Pozdrawiam!

Witam,

Spółka niezauważona ale może to się zmieni

Poproszę o analizę raportu

anty_teresa - może Ty? zawsze znajdziesz coś negatywnego :) np. przepływy?

Fajna analiza Paged, dzięki!

Pozdrawiam

OK, wszystko jasne
Dziękuję za pomoc w interpretacji wyników!

Pzdr

Chyba nie rozumiem, zerknij proszę na 36 str raportu - na dzień 30 czerwca 2013 mamy rezerwy na 1,77 mln a na dzień 30 czerwca 2012 0,94 mln
Jak porównuję to z I kw to mamy odpowiednio 0,84 i 0,66

Stąd przyjęte przeze mnie założenie, że faktycznie te pół miliona to dodatkowa "rezerwa generalna" czyszcząca :)

Ale może ja źle czytam raport :( co jest prawdopodobne oczywiście

Witam,

Wiadomo, że nie jestem w 100% obiektywny, bo posiadam papiery, ale Twoje omówienia są zawsze negatywne? :) Żartuję

Generalnie się zgadzam, ale odpisy wzrosty ponadprzeciętnie, powtarzalne ok, ale chyba tutaj było jakieś dodatkowe "czyszczenie". Co do kosztów pracowniczych - zgoda, ale może jakieś premie (nazwane prowizjami :) były wypłacane za wyniki za 2012 po podsumowaniu roku (raporcie rocznym) - to tylko domniemania, szkoda, że raporty są dość skąpe.

Ale ok, generalnie zgadzam się z Twoją opinią - mniejsze odpisy i niższe zatrudnienie bez premii :) dałoby wyższy zysk a to dla akcjonariusza jest ważniejsze niż dobre samopoczucie pracowników marketingu :))))

Nadal postrzegam spółkę pozytywnie w porównaniu z wycenami polskich dystrybutorów.

Miłego dnia!

Dziękuję! Jak zwykle krytycznie, może nawet nieco na wyrost :)
Brak w omówieniu informacji o dodatkowym odpisie na należności 0,5 mln o czym jest w raporcie i wynika z liczb jeśli porównamy r/r
Ponadto spółka gęsto się tłumaczy ze wzrostu kosztów, na co zwracasz b słusznie uwagę, ale chyba faktycznie muszą ponosić większe koszty rozwoju w związku z promocją swoich marek

W mojej opinii potencjał wzrostu jeszcze jest i fakt, najważniejsze będzie kolejne półrocze w ocenie spółki - ma się pojawić pozytywny przepływ gotówki (wywiad), koszty mają już być bardziej pod kontrolą i mają tak już nie rosnąć (raport)

Zobaczymy

Rynek byczy, co sprzyja wzrostom

Poczekam na rozwój sytuacji na całym rynku z wiarą w spółkę i jej własne marki - bardzo dobrze oceniane

Miłego

Fajnie, że to Ty Krytycznie oceniłeś/łaś? TFONE, więc tutaj spodziewam się podobnie, ale to dobrze, może coś mnie przekona do wyjścia po tych cenach :)

Pzdr

Kolejny bardzo fajny kwartał spółki
Może tym razem eksperci z SW się nad nim pochylą? Proszę o omówienie

Pzdr

Panie Pawle.

Dziękuję za precyzyjne informacje

Z mojej strony ostatnie pytanie. Z czego wynikają aż tak wysokie cyfry:

Złomowanie towarów / 624 382,79
Utworzenie rezerwy na zapasy / 252 840,51

I czy te pozostałe koszty będą powtarzalne w kolejnych okresach aż w tak dużych wartościach czy związane to było z jakąś jednorazową operacją? Rozumiem, że będą tutaj jakieś wartości, ale czy aż tak wysokie?

Będę wdzięczny za wyjaśnienie

Miłego dnia

Witam,

Właśnie :) Patrząc w przyszłość powinno być lepiej r/r i pod to w mojej ocenie warto się ustawiać. Oczywiście nie jestem super obiektywny bo mam akcje :)

"Daje to skorygowany C/Z na poziomie 24, co już tak atrakcyjnie nie wygląda.
Jak widać ocena całego wyniku zależy od oceny wyniku na pozostałej działalności w tym kwartale. Jeśli uznamy go za powtarzalny to mamy tak jak napisałem C/Z na poziomie 25. Jeśli jest to zdarzenie jednorazowe, to około 11 z możliwością poprawy w drugim i trzecim kwartale."

Do tego fragmentu się głównie odnosiłem. Mógłby brzmieć np.:

"Zakładając utrzymanie marż w kolejnych kwartałach i brak negatywnych wydarzeń jednorazowych, otrzymamy oczekiwany wynik netto z core'u na poziomie 3-4 mln. Przy realizacji tego optymistycznego scenariusza mamy c/z około 7, co oznacza, że kurs ma duży potencjał wzrostu"

Ale rozumiem, że taki fragment opiera się na optymistycznych założeniach :))))))))

Miłego dnia

Witam,

Rozumiem (chyba) analizę, ale w mojej ocenie pozostałe koszty - nawet nie wyjaśnione precyzyjnie są lepsze niż pozostałe przychody operacyjne wyjaśnione :)

Gdyby to było jednorazowe to byłoby super!!!!!!! Porównując 1 kw 13/ 1 kw 12 dałoby to dodatkowo brutto do wyniku ok 800 tys

Spółka w mojej ocenie zdecydowanie poprawiła model działania, marże itp.

Na poziomie jednostkowym pozostałe koszty < 600 tys więc głównie coś się wydarzyło na poziomie grupy

Podsumowując, gdyby spółka poradziła sobie w najgorszych okresach - II i II kw aby wygenerować ok 0,5 mln na plus (co jest możliwe jak popatrzymy na II-III kw 2012) to mamy ok 1,5 + 1,5 za IV kw i mamy 3 mln netto

Szybko porównując do wycen Action, ABC Data to mamy jeszcze spory potencjał do wzrostu, a rynek gra pod to, co będzie, a nie co było

Pzdr

Witam,

Kolejna zapomniana spółka z extra wynikami, może analiza dla przypomnienia :) spółka dla forumowiczów SW

Pzdr

Witam,

Odświeżę wątek.
Spółka zapomniana a moim zdaniem pokazała b dobre wyniki

Czy można prosić o analizę z uwzględnieniem wygasającej prawdopodobnie ulgi remontowej :)

Pzdr

Dziękuję za analizę

"Spółka powinna z tej kwoty wypłacić dywidendę tym bardziej, że wysokie saldo środków pieniężnych utrzymuje się już rok czasu."

Faktycznie liczyłem też na dywidendę ale chyba się przeliczę.

Pzdr

Proszę o analizę tych REWELACYJNYCH WYNIKÓW ze szczególnym zwróceniem uwagi na pozycję gotówki w kasie i wartość likwidacyjną spółki

RAPORT SZOKUJĄCO POZYTYWNY

Gratulacje
Kurs duszony w przedziale 6-6,3 przez długi czas ukrytymi zleceniami S
Wczoraj obroty 80 kilo, dzisiaj kosmos :)
Kiepskie zamknięcie ale zobaczymy jutro

Zgadzam się ze wszystkim co napisałeś, sam brałem po 6,2

gornictwo.wnp.pl/bumech-moze-o...

www.tvncnbc.pl/kondycja-branzy...

Spółka b nisko wyceniana ale wile zagrożeń - największe - płynność :(
W mojej ocenie byłoby super rozwodnienie i 8,3 mln akcji ale nowy kombajn w sprzedaży, refinansowanie zadłużenia na kredyt bankowy i będzie ok

Wynik 10-12 mln w 2013 realny, w tym roku bałem się, że odwołają prognozy i może przez odpisy będzie nawet księgowo strata w IV kw a tutaj prezes zapowiada, że max ok 2,5 mln poniżej prognozy (3,5 rezerw, w tym 1 mln zakładany) więc wychodzi 7,5? przy 6,3 akcji - wygląda to aż za dobrze :)

No i ta IDEA :)

Pzdr i trzymam kciuki

PS. Fasing - jestem sceptyczny choc spółkę czasowo miałem i dała zarobić ale.... czy będzie dużo wyżej - ciekawe jakie wyniki za IV kw?

wapkil

Masz 100% racji Kazdy patrzy na bilans i interpretuje, a te interpretacje mogą być bardzo różne
Chciałem tylko, trochę prowokacyjnie, przedstawić optymistyczny punkt widzenia, gdyż wielu tutaj pisze o spółce jakby za 3 msce miała składać wniosek o upadłość likwidacyjną :)

Jeśli raport za III kw będzie zgodny z komentarzem zarządu czyli zafakturowanie i rozliczenie części kontraktów to może się okazać, że mamy spłacone 3 mln z krótkoterminowych. Zapasy spadną do 4, nalezności nadal ok 5 = 9 mln

I bilans może być obrotowe 9, zobowiązanie krótkie 7, długie 3 i będzie git. Jak jeszcze z sprzedadzą działkę za 1,5 mln to będzie się bilansować i wszyscy odetchną a Ci co biorą za 90% będą zwycięzcami

Oczywiście scenariusz negatywny ma także szanse na realizację i sprzedający teraz będą triumfować

Chcę powiedzieć, że z bilansu nic strasznego jeszcze nie wynika i prawdopodobieństwo wersji optymistycznej wynosi ok 50% a nie 5% :)))))))

Pzdr

Ja nie patrze na bilans poprzez aktywa trwałe, bo 14,77 mln to udziały w spólkach zależnych - wartość tylko księgowo duża, odpada.
Działka 1,7 mln i NWZA, więc chyba plan sprzedaży? leasingu? co może dać spółce załóżmy 1,5 mln gotówki

Patrze tylko i wyłącznie na aktywa obrotowe kontra wszystkie zobowiązania. I tutaj nie widzę tej tragedii :)

jw napisałem daje to, w porównaniu do bilansu rocznego, gdzie to wszystko jest dość dokładnie opisane jakieś 12 mln aktywów obrotowych, skoro 5 mln to nalezności to 7 zapasy i wszystko rozgrywa się o to, czy to tylko sposób księgowania czy faktycznie niedobory w kasie

Ja raczej optymistycznie to widze, kończą się projekty duże (umowy z 2010 i 2011 r) a tam są naprawdę sensowne kwoty - jeden chyba na 8,5 mln coś dla służby zdrowia.

Jak pracowałem w X firmie to wiem, że taki kontrahent państwowy płaci i nie widzę tutaj zagrożenia dla nalezności - większość to państwowe podmioty, ale płaci np. w terminie 60 dni :(((

Więc jak mamy 12 mln - nalezności + zapasy kontra 13,5 mln zobowiązań z czego 10 krótkoterminowych to wg mnie tragedii nie ma, jeśli np. w zapasach są poniesione koszty prac, towary (sprzęt licencje) np. na 1 mln a zaraz będzie fv na 1,5 mln :) - w raporcie za II kw jest info, ze tak będzie w III kw

Jak popatrzymy na raport roczny, poprzedni rok raporty + I kw 2012 to te poziomy - aktywa obrotowe, zob. krótkie i długie były naprawde na różnych poziomach a spółka funkcjonowała bez żadnych problemów (nic nie słyszałem o niej negatywnego :)

Oczywiście nie wiemy wszystkiego, ale bilans nie jest zły w tej spółce.

W najgorszym wypadku emisja 3 mln akcji po 1 zł i po sprawie :))) - bilans będzie jak marzenie - żartuję :)

Pzdr

Witam,

Nie do końca rozumiem panikę.
Wszystko wydaje się układać w całość w raporcie i nie wzbudza mojego niepokoju.
Oczywiście wolałbym zysk 1 mln i same zobowiązanie długoterminowe najlepiej po terminie wykupu obligacji ;))))))

Aktywa ponad 30 mln, a ok 12 to obrotowe czyli nalezności ale i zapasy.

Zobowiązanie z tytułu należności dla dostawców stabilne.

Przekwalifikowanie zobowiązań z długo na krótkoterm ok - w raporcie rocznym są opisane niektóre kredyty pod konkretne pzedsięwzięcia i jeden z nich chyba jest na 1,75 wymagalny na 30 czerwca 2013 Reszta zapewne z kolejnych pod inne umowy

Zabowiązanie ogółem na bezpiecznym poziomie.

Patrzę na to spokojnie. Jak spółka sprzeda nieruchomość, bo chyba pod to jest to NWZA to złapie oddech :)

Załóżmy 5 mln należności, 7 mln zapasy, towary.

W tym kwartale zobowiązanie rosną o 1,1 a obrotowe o 1 mln - reszta to ta strata. Może zakup licencji, sprzętu pod konkretny projekt.

Skoro bank udziela np. 1,75 mln kredytu pod konkretny projekt to chyba jest jakiś harmonogram spłaty i jak projekt jest rozliczony to część nalezności idzie na konto banku.

Podsumowując, wygląda na to, że spólka jest w tarkcie realizacji wielu kontraktów, które będą w większości rozliczone w ciągu najbliższych 12 mscy - wzrost zobowiązań którkoterminowych ale i wzrotst aktywów obrotowych (zapasy)

Spółka chyba fatycznie rozlicza etapami prace na zasadzie - wykonaliśmy etap X - fv 1 mln i to dopiero są zależności - poczytajcie raport za I kw :((( to trochę inaczej niż Betacom czy inne co znam

Długoterminowe to obligi

Jedyne co mnie martwi to brak kolejnych dużych kontraktów jak w 2011 r :((((

Pzdr

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 21 marca 2018 05:19:48
Liczba wpisów: 98
[0,02% wszystkich postów / 0,02 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,676 sek.

muyeznvz
aqnqikpl
ctdhkhgz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ustghvkk
eekjrorm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat