PARTNER SERWISU
qzouayun
11 12 13 14 15

Wirtualna Kronika Szutnika

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 18 stycznia 2015 20:52:53
Analiza 11BIT, update

Dziś zamieszczam tylko 2 wykresy.

Pierwszy:

kliknij, aby powiększyć

i drugi:

kliknij, aby powiększyć

Zdaje się, że na 11B mamy trójkąt zbieżny. Warunkiem potwierdzenia ważności tej figury będzie wybicie górą z trójkąta w nadchodzącym tygodniu, najlepiej do środy, 21.01.
Niestety nie mam teraz czasu na napisanie szczegółowej analizy, zrobię to jutro, prawdopodobnie rano, o ile nie pojawią się jakieś nieoczekiwane trudności z czasem.
Zostawiam obrazki do kontemplacji Angel
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 18 stycznia 2015 20:59:15
Szutnik,
dzięki wielkie za poświęcony czas.

Szutnik
153
Wysłane: 19 stycznia 2015 10:57:14
Tekst do update'u analizy 11B

2 wpisy wyżej znajduje się update mojego widzenia 11B (2 wykresy). Nie miałem czasu obrobić tych wykresów tekstowo i interpretacyjnie, więc robię to teraz.

Jest wysoce prawdopodobne, że korekta płaska na 11B przybrała kształt trójkąta zbieżnego (w literaturze anglosaskiej „contracting triangle”).
Tego typu trójkąt dzieli się na 5 lokalnych ekstremów, które oznaczyłem na wykresach z elliotowskiego nawyku jako a? – e?.

Jedną z cech charakterystycznych prawdziwych trójkątów jest to, że nie sposób jest w nich przeprowadzić linii trendu dokładnie po wszystkich trzech górnych i dolnych ekstremach jednocześnie. W naszym wypadku nie sposób jest przeprowadzić linii, ograniczającej trójkąt od góry ani po wierzchołkach 0- b?-d? (przez 0 oznaczam tu początek trójkąta, czego nie ma na wykresach), ani po dołkach a?-c?-e?, zawsze jeden z wierzchołków nie będzie dotykać linii trendu lub będzie lekko ją przekraczać. To by się zgadzało z tym, co widać na wykresach 11B.
Nawiasem mówiąc, jeśli komuś w trójkącie rysują się ładnie linie trendu po wszystkich ekstremach, powinien zacząć podejrzewać, że figura, którą interpretuje jako trójkąt, najprawdopodobniej nim nie jest. W prawdziwych trójkątach linie trendu przebiegać mogą co najwyżej po 2 górnych lub dolnych ekstremach równocześnie.

Wróćmy do naszego hipotetycznego trójkąta na 11B. Kolejną ważną cechą trójkąta oprócz podzielności na 5 elementów i „niedokładności” linii trendu jest spadek obrotów wewnątrz figury w kierunku punktu zbieżności linii trendu, zwanego apexem trójkąta. I to nam się też zgadza z tym, co widać na wykresie 11B.

Początek trójkąta (szczyt z 15.12.14 przy cenie 78,8 zł) przypada na 38 sesję od dna (pochodna od 0,382) z 21.10.14, będącego początkiem niedawnego ruchu w górę. Z kolei mój hipotetyczny koniec trójkąta (fala e? mówiąc slangiem Elliottowców) przypada na 55 sesję (liczba Fibonacci’ego) od tego dna – mielibyśmy tu więc ładną zgodność z cyklami Greenblatta.

Kolejnym elementem, typowym dla klasycznych trójkątów zbieżnych (a taki na razie widzę na 11B, dopóki rynek tej mojej wizji nie zaprzeczy) jest tendencja do tego, by wybicie z trójkąta następowało na odcinku między 60 a 75% jego długości, licząc między startem a apelem. 11B jest teraz dokładnie w tym miejscu i jeśli to rzeczywiście jest trójkąt, to wybicie z niego powinno nastąpić w tym tygodniu, najlepiej do środy, 21.01. Wybicie będzie ostatecznym potwierdzeniem tego, że mój hipotetyczny trójkąt naprawdę nim jest.

Typowy trójkąt zbieżny jest formacją kontynuacji, co oznacza, że kierunek wyjścia z trójkąta, jako struktury korekcyjnej powinien być kontynuacją trendu, który miał miejsce przed jego powstaniem. W przypadku 11B oznaczałoby to kontynuację ruchu w górę.

Jest kilka orientacyjnych sposobów wyznaczenia zasięgu wybicia z trójkąta i żaden niestety nie jest doskonały. Ja najczęściej korzystam z 2 poniżej opisanych, a pokazanych na wykresach wyżej.

1 Klasyczna analiza techniczna (Edwards, Magee itp.): zasięg wybicia z trójkąta jest co najmniej równy albo większy najszerszemu miejscu trójkąta, odłożonemu w górę od miejsca wybicia z figury. Powyższe daje okolice co najmniej 95 zł. Technikę tę pokazałem na wykresie pierwszym na tej stronie powyżej.
Środowisko elliotowskie włożyło spory wysiłek w rozpracowanie trójkątów i część ludzi z tego środowiska twierdzi, że reguła klasyczna powinna zostać zmieniona na bardziej konserwatywną : wybicie sięga nie mniej niż 75% najszerszego miejsca w trójkącie. Dla 11B byłoby to ok. 89,5-90 zł.

2. Technika pomiarowa J. Greenblatta. Zaobserwował on, że wybicia z trójkąta często kończą się na poziomach Fibonacci’ego, wynikających z odłożenia w kierunku wybicia wydłużeń Fibonacci’ego, dla których podstawą jest odległość cenowa między początkiem trójkąta (punktem 0), a końcem trójkąta, czyli na moich wykresach to e?. Ideę prognozy przedstawia wykres nr 2 powyżej.

Z moich obserwacji wynika, że jeśli wybicie z trójkąta działa wg tego schematu, to najczęściej dociera ono do okolic 2,618 (dla 11B to rejon 100zł), rzadziej do strefy 1,618 (rejon 87 zł) a najrzadziej jest to 4,236 (nie pokazany na wykresie, rejon 120-121zł).

O dalszych konsekwencjach napiszę, gdy moje przypuszczenia okażą się zgodne z prawdą i do wybicia dojdzie. Jak na razie dzisiejsza sesja każe mi zweryfikować oznaczenie końca trójkąta (fala e?) i umieścić je w dzisiejszym minimum notowań (jak dotąd, sesja trwa), tj. 66 zł

"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

nhyt
0
Wpisów: 24
Wysłane: 3 marca 2015 20:59:41
Szutnik napisał(a):
Miałem chwilkę czasu i pobawiłem się wykresem EEX - wnioski wrzucam poniżej, bo naprawdę interesujące:

1. Wczorajszy (17.09.2013) szczyt na EEX intraday wyniósł 52,90 zł.
2. Dno z początku obecnej fali wzrostowej (31.08.2012) to 10,60 zł.

3. Zróbmy krótkie obliczenia: 52,9-10,6 = 42,3 zł.

Wiem - większości z Was nie zapaliła się lampka w głowie na tę liczbę tak jak mi, więc wyjaśniam: przestawmy przecinek o jedno miejsce w lewo i jest 4,23 a stąd już bardzo blisko do 4,236 czyli sześcianu z 1,618

4. Zobaczmy dalej: Od 31.08.12 do 17.09.13 minęło uwaga...382 dni kalendarzowe love4 ! Jeśli i ta liczba nikomu nic nie mówi, to niech weźmie podniesie do kwadratu bazowy współczynnik Fibonacci'ego (0,618) i podniesie do kwadratu
Zaczynacie już to widzieć? Tak właśnie działa rynek! Fundamenty fundamentami, a Fraktal rynkowy porusza się właśnie tak!

5 Teraz już tylko formalność czyli podzielenie 42,3 przez 382. Dwie liczby, związane z Fibonaccim powinny dać 3 związaną i rzeczywiście dały 42,3 / 382 = 0,1107. I znowu sztuczka z przecinkiem, tym razem przesuwam o 2 miejsca w prawo, by dostać 11,07 co jest niemal równe 11,09 czyli 4,236 x 2,618.

Czyż Rynek nie jest czasami zachwycająco piękny???

Wnioski:

- dzisiejsze zachowanie EEX jest usprawiedliwione - najprawdopodobniej wczoraj, 17.09.13 mieliśmy koniec fali wzrostowej, zaczętej 31.08.2012 i przeszliśmy do korekty. Starałem się znaleźć jakieś inne proporcje do innych ruchów - nie udało się. To pozwala przypuszczać, że szczyt z 17.09 nie jest końcem ruchu w górę na EEX a jedynie końcem 382 dniowej fali wzrostowej i po korekcie, która może być dłuższa czasowo, niż się to większości dziś wydaje (0,146 x 382 to aż 55 dni - korekta płaska na EEX może trwać tyle, jeśli nie dłużej!), EEX przynajmniej raz zaatakuje wczorajszy szczyt, a być może go pobije.

Witam,
Gdy czytałem powyższy wpis, nie sądziłem - i chyba mało kto tak myslał - że spadki mogą trwać aż tak długo.
Teraz zdaje się, że sytuacja w firmie zacznie powoli sie klarować jeśli chodzi o uruchomienie zakładu w Astanie. Kurs też zaczyna czuć twardszy grunt pod nogami.
Czy można już mówić o zakończeniu trendu spadkowego, czy 21.01.2015 wystąpił jakis istotny wezeł czasowy, co "mówi" fraktal?

Szutnik
153
Wysłane: 4 marca 2015 11:20:28
Cytat:
Witam,
Gdy czytałem powyższy wpis, nie sądziłem - i chyba mało kto tak myslał - że spadki mogą trwać aż tak długo.
Teraz zdaje się, że sytuacja w firmie zacznie powoli sie klarować jeśli chodzi o uruchomienie zakładu w Astanie. Kurs też zaczyna czuć twardszy grunt pod nogami.
Czy można już mówić o zakończeniu trendu spadkowego, czy 21.01.2015 wystąpił jakis istotny wezeł czasowy, co "mówi" fraktal?

Przykro mi, ale na EEX na razie niczego szczególnie interesującego nie widać. Ot zwykła, niezbyt intensywna bessa. Dwa ostatnie wystrzały (ten z 21.01 i wcześniejszy) wyglądają na podciągnięcia kursu typu "pump & dump" (pompuj i zrzuć) w wykonaniu kogoś większego.
Ten ktoś 2 razy wyciągał spółkę do okolic średniej 200sesyjnej (200SMA) i tam zasypywał podażą Byki. Moje oko razi sztuczność tych ruchów i gdybym to ja był decydentem w KNF, przyjrzałbym się uważniej, czy na EEX nie mamy jakiejś spółdzielni, podkręcającej co pewien czas kurs. Ale to tylko moje odczucie, niekoniecznie prawdziwe.
Jedyna dobra wiadomość jaką mam jest taka, że od stycznia kurs broni "dużej" średniej 200-tygodniowej i dopóki broni można mieć nadzieję, że wąski ruch w bok po styczniowym wyskoku jest akumulacją przed kolejnym wystrzałem ku dziennej 200SMA w stylu podobnym do 2 poprzednich.
Tu chyba ciągle daleko do zmiany trendu.

nhyt
0
Wpisów: 24
Wysłane: 31 marca 2015 22:42:34
Nowe widły Andrewsa?

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 28 kwietnia 2015 11:22:08
@Szkutnik
mamy wreszcie oczekiwaną korektę na 11Bit czy mógłbyś wskazać poziomy do jakich kurs może zejść i ewentualne wsparcia?

Szutnik
153
Wysłane: 7 czerwca 2015 11:24:39
Analiza CDR

CD Projekt ma problem. Ten problem to miejsce powstania majowego szczytu w istotnym węźle czasowym:

kliknij, aby powiększyć

Krotkie wyjaśnienia:
61, 162, 236 i 262 – pochodne od potęg i odwrotności współczynnika Fibonacci'ego (0,618)
108 – liczba Ganna
322 – liczba Lucasa
Wykres tygodniowy

To jest zbyt istotny układ cykli, wskazujący na jedno i to samo miejsce (węzeł), żeby nie miało z tego wyniknąć nic poważniejszego. Moim zdaniem to oznacza większą korektę, której początek dane było nam już zobaczyć.

Krótkoterminowo powinniśmy mieć jednak do czynienia z poprawą sytuacji. Zdaje się, że w najbliższym czasie czeka nas odbicie, niwelujące znaczną część niedawnych spadków. Proszę zauważyć ten dolny cień ostatniej świecy, poniżej dolnego ramienia Wstęgi Bollingera. To działanie popytu, który nie składa broni i powinien teraz atakować:

kliknij, aby powiększyć

Najbardziej typowym rozwiązaniem w ramach tego ataku popytu powinno być dojście kursu do strefy 23,30 – 24,30, gdzie mamy rejon 50-62% zniesienia poprzedzających spadków + średnią 20SMA (środkowa czerwona Wstęgi). Nie można jednak wykluczyć i ataku na wyższe rejony, w tym na prawie sam szczyt, a więc i możliwość utworzenia w przyszłości tzw. „podwójnego szczytu”. Tu jednak zaporą powinno być zawijające się ku dołowi górne ramię Wstęgi Bollingera w okolicach 25,50.

Patrząc jednak bardziej długoterminowo, najprawdopodobniej zaczęliśmy poważniejszą korektę na tej spółce.
Mając z tyłu głowy znane powiedzonko Nielsa Bohr'a: „Prognozowanie to bardzo trudna sprawa, zwłaszcza gdy dotyczy przyszłości”Angel Angel , zaryzykuję jednak tezę, ze na CDR czeka nas dojście do środkowej linii Wideł Andrewsa na ostatnim wykresie i ze powinno nastąpić to pomiędzy 2 niebieskimi kreskami tj. między 13 a 17 zł.
Korekta ta powinna być tzw. korekta płaską, rozciągniętą w czasie, z wieloma spadkami i prawie równie silnymi odbiciami, przy czym z „czarów” wychodzi mi że problemem dla spółki powinien być wrzesień (ktoś tym zaskoczony?Angel )

kliknij, aby powiększyć

Szutnik
153
Wysłane: 8 czerwca 2015 13:13:15
Oczekiwanie na chwilowe dno przeciągnęło się jeszcze na dziś. Dzisiejsza świeca w kształcie młota + jej całkowite wyjście poza wstęgę Bollingera zapowiada silniejsze odbicie w tym tygodniu. Widać jednak wyraźnie, że trzeba było aż wsparcia w okolicach 19,50, by spadki powstrzymaći sprowokować popyt do bardziej zdecydowanych działań.
Takie dzisiejsze zachowanie CDR znacząco zmniejsza szanse na podwójny szczyt, czyniąc najbardziej prawdopodobnym powrót do średniej 20SMA (środkowej we wstędze) jako zasięg tego odbicia.

Szutnik
153
Wysłane: 19 lipca 2015 20:56:49
Od ponad roku obserwowałem powolną akumulację na PBG. Akumulacja, robiona przez Dużych jest zawsze testem cierpliwości dla Małych Angel, ale kto cierpliwie czekał, w końcu się doczekał. Jest wybicie, kończące konsolidację:

kliknij, aby powiększyć

W piątek 17.07 PBG ładnym ruchem przebił linię mediany (środkową) Wideł Andrewsa (zielona strzałka), przy okazji mocno wychodząc poza Wstęgę Bollingera (niebieska), co jest typowe dla wybić.
Proszę zauważyć, jak ładnie wcześniej mediana powstrzymywała próby wyjścia w górę (czerwone strzałki, powodując powstanie długich, górnych cieni:

kliknij, aby powiększyć

Na wykresie tygodniowym zaznaczyłem poważniejsze opory na trasie w górę.
Nie sądzę, by okolice 2,55 zatrzymały wzrosty na dłużej (zielona linia), ale potężna luka sprzed 2 lat, między rejonami ok. 3,60 a 5,0 zł prawie na pewno nie puści od razu z marszu, zapewne prowokując większą korektę. Podejrzewam, że dopiero 2, jeśli nie 3 atak na tę lukę ma szanse być udany:

kliknij, aby powiększyć

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 21 lipca 2015 11:16:17
@ Szutnik
bierzesz pod uwagę wpływ tego aspektu na zachowanie kursu w przyszłości?

www.parkiet.com/artykul/143252...
Projekt uchwały zakłada emisję warrantów dla Jerzego Wiśniewskiego, prezesa i założyciela firmy, które będą uprawniać do objęcia akcji serii I po cenie emisyjnej równej wartości nominalnej, czyli 2 gr. Bieżący kurs to 1,7 zł. Projekt uchwały nie precyzuje, ile akcji serii I ma wypuścić PBG – to zależy od tego, ile papierów zostanie wyemitowanych dla wierzycieli.

Jak czytamy w uzasadnieniu, celem emisji jest przyznanie prezesowi Wiśniewskiemu wpływu na działalność spółki w okresie wykonywania przez nią układu z wierzycielami. Głosowania w sprawie przyjęcia lub odrzucenia układu odbędą się od 3 do 5 sierpnia. Odnośnie do ceny emisyjnej – taka sama ma obowiązywać dla wierzycieli, którzy będą obejmować nowe akcje PBG.

Zgodnie z propozycjami układowymi jedynie najmniejsi wierzyciele odzyskają wszystkie pieniądze. Pozostali – od 8 do 21 proc., do tego w ratach. Kluczowi wierzyciele, oprócz spłaty w gotówce, mają otrzymać akcje PBG, uzyskując łącznie około 75 proc. w podwyższonym kapitale. Zgodnie z wcześniejszymi deklaracjami, udział prezesa Wiśniewskiego ma się skurczyć z 42,2 do prawie 24 proc. Udział obecnych akcjonariuszy poza Wiśniewskim skurczy się do zaledwie 1,4 proc. w podwyższonym kapitale

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 21 lipca 2015 11:16

Szutnik
153
Wysłane: 21 lipca 2015 13:27:59
@ bankrucik

Analiza Techniczna nie zajmuje sięprojektami uchwał, tylko tym, co widać na wykresie.
A wykres jest taki, jaki jest pokazany wyżej.
Możliwe, że np. Mr Rynek już z jakiegoś powodu wie, że Wiśniewski może sobie palcem w bucie pokręcić, a z tej uchwały nic nie będzie, albo możliwe, że wbrew temu, co Ty sądzisz, rynek nie widzi w tej uchwale zagrożenia. Nie jest to dla mnie przedmiotem rozważań.
Mnie nie intersują wiadomości, tylko reakcja kursu na nie, pokazująca się na wykresie.

aurora80
15
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 495
Wysłane: 25 lipca 2015 11:58:46
Szutnik napisał(a):

Rynek surowcowy praktycznie zachowuje się odwrotnie do USD. Jeśli USD się umacnia i jest to silny trend, nie ma co marzyć o wzrostach cen surowców.
Gdzieś w okolicach 2007 – 2011 (zależnie od surowca) skończyła się ponad 10 – letnia hossa na rynkach towarowych. Na węglu był to 2011. Niestety bessy surowcowe mogą być bardzo długie. Poprzednia trwała od 1981 do 1999-2002 (znowu zależnie od surowca). Ta bessa nie jest jeszcze nawet w swojej połowie. Jej podstawowym powodem jest zakończenie się wraz z kryzysem finansowym 2008 tzw. supercyklu kredytowego – obecnie wszyscy są zbyt zadłużeni, by nowy kredyt mógł być siłą napędową wzrostu gospodarczego. Uporządkowanie tej sytuacji zajmie jeszcze dobrych parę lat, podczas których siły deflacyjne będą miały przewagę, co nie będzie dobre dla surowców.

Twoja interpretacja sytuacji surowców z grudnia 2014 r. była trafna. Indeks CRB zbliżył się do dołka z 2009 r., spadki znacząco się pogłębiły. Piszesz, że bessa nie jest jeszcze nawet w połowie, to gdzie widzisz w chwili obecnej poziom, przy którym mogłoby dojść do odwrócenia trendu?

Szutnik napisał(a):

Surowce zaczną drożeć gdy Świat wróci do normalnego wzrostu gospodarczego, nakręcanego nowym kredytem w sektorze prywatnym – mówiąc prościej: drożejące surowce wymagają sił inflacyjnych, których teraz nie ma i jeszcze co najmniej kilka lat nie będzie.

To chyba nie tak prędko. Trudno ogarnąć nawis starych kredytów, a co tu dopiero mówić o nowych. Musiałoby się coś zmienić w światowej gospodarce – mówiąc „coś” mam na myśli częściowe umorzenie starych długów w drodze porozumienia. Przecież większość krajów i tak nie da rady wyjść z tego zadłużenia.

Mocny dolar, taniejące surowce, dług - jakie Twoim zdaniem mogą być długofalowe skutki takiej sytuacji dla rynku akcji? Trend boczny, czy silne spadki?

Szutnik
153
Wysłane: 10 kwietnia 2016 21:09:23
Postanowiłem ponownie uruchomić mój Wirtualny Portfel na money.pl.
Poprzednio byłem zmuszony zamknąć zabawę z braku czasu na doglądanie pozycji. Tegoroczna zmiana mojej sytuacji życiowej pozwala mi znowu wrócić do tej zabawy.

Portfel na money.pl nazywa się Szutnik Nowy i będzie portfelem publicznie dostępnym do przeglądania bez żadnych ograniczeń.

Zasady podobne jak parę lat temu: pozycje długie i krótkie na wszystko, co obracane jest na GPW.

Pozycje zajmowane tylko na podstawie Analizy Technicznej

Startuję ze 100 000 zł wirtualnej gotówki.

W portfelu dla uproszczenia sytuacji nie będę stosował prowizji dla Domu Maklerskiego co z pewnością troszkę poprawi jego stan w stosunku do rzeczywistości, ale lojalnie o tym zawczasu uprzedzam

Nie będzie żadnego dopłacania gotówki - raz wpłacone 100000 i koniec! Pamiętam, że poprzednio musiałem robić ręczne korekty stanu gotówki po transakcjach ze względu na źle dokonywane przez money.pl rozliczenia zysków i strat z instrumentów pochodnych - jeśli znowu zajdzie taka potrzeba, będę to tu szczegółowo wyjaśniał ; nie mam zamiaru "na lewo" dosypywać gotówki, by pokazać, jak to fajnie zarządzam swoim portfelem, ma być tak, jak jest w rzeczywistości, ze wszystkimi ewentualnymi błędami.

Na razie nic w portfelu nie ma, ale wkrótce mam zamiar wstawić dwie pozycje długie na akcjach (tak, wbrew ogólnie niedźwiedziej sytuacji, znalazłem 2 perełki). Są to: Miraculum i Pamapol

Powody gotowości do zakupu wyjaśniłem w poniższych analizach, opublikowanych na AT Trader'ze:

www.attrader.pl/pl/akcje/mirac...

www.attrader.pl/pl/akcje/pamap...

www.attrader.pl/pl/akcje/pamap...

Jeśli znajdę na to czas, będę dodatkowo wrzucać tu obrazki wyjaśniające w szczegółach co i dlaczego robię. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że nie zawsze będzie na to czas, wtedy ograniczę się tylko do krótkiego komentarza w wolnej chwili.

No to startujemy!3some 3some

Szutnik
153
Wysłane: 11 kwietnia 2016 14:36:38

Cytat:
W portfelu dla uproszczenia sytuacji nie będę stosował prowizji dla Domu Maklerskiego co z pewnością troszkę poprawi jego stan w stosunku do rzeczywistości, ale lojalnie o tym zawczasu uprzedzam

Zmieniłem zdanie co do prowizji. Będę stosował standardową i niezmienną prowizję 0,5% przy zakupie akcji, tak symulacja będzie bliższa rzeczywistości.

Pierwszy ruch w portfelu:

Nabycie 2500 sztuk akcji Miraculum za 2,47 zł/szt = 6175 zł + 30,88 zł prowizja = 6205,88 PLN

To dopiero pierwsza transza. Będzie więcej

The Winner
0
Wpisów: 167
Wysłane: 11 kwietnia 2016 14:49:18
Szutnik, a co myślisz o konsolidacji na Brasterze? Czy tutaj nie będzie podobnie?

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 11 kwietnia 2016 15:03:09
Szutnik 0,5% za prowizję to już chyba żaden DM nie zdziera u nas ;). Standardowo jest 0,38% a można nawet mniej (0,29 lub 0,19% nawet).

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 11 kwietnia 2016 16:41:26
Może chodzi o spread czy poślizg cenowy... Tak na szybko sprawdziłem u mnie za ile kupowałem na otwarciu w poniedziałek w porównaniu z piątkowym zamknięciem: średnio o 0,44% drożej.

Szutnik
153
Wysłane: 11 kwietnia 2016 17:10:16
Wojetek napisał(a):
Szutnik 0,5% za prowizję to już chyba żaden DM nie zdziera u nas ;). Standardowo jest 0,38% a można nawet mniej (0,29 lub 0,19% nawet).

Gdy ja siedziałem jeszcze w polskich akcjach, za małe pakiety (poniżej 500 zł) mój DM chciał nawet 2,5%Angel a duże były właśnie 0,5%, dlatego uznałem, że to będzie tyle. I niech już tak pozostanie, nie będę 3 raz zmieniał zdanie ws. prowizji

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 13 kwietnia 2016 14:48:05
Szutnik napisał(a):
wkrótce mam zamiar wstawić dwie pozycje długie na akcjach..... Są to: Miraculum i Pamapol

Stary lis ma niezły węch. PMP +11,89%

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

11 12 13 14 15

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,490 sek.

thmtswzo
bjumzune
tucfnvar
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
acofheok
yvhzkvfk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat