Dobra, doszedłem do ładu z bazą danych. Mogę wstawiać obrazki.
Nietrudno domyślić się, że skoro zająłem krótkie na FW20, to oczekuję spadków "ciężkich" polskich spółek. Argumentacja poniżej.
1.
Zacznijmy od Zagranicy. Mógłbym dać 10 wykresów, będzie tylko 1. Francuski CAC40 dzienny jako dobry technicznie przykład:

kliknij, aby powiększyćIndeks doszedł do ważnego miejsca: równocześnie średnia 200sesyjna (obserwowana przez Dużych), linia mediany wideł Andrewsa (zielona) + testowanie luki. Do tego poziom 61,8% zniesienia fali spadkowej od listopada'15, który jest równocześnie poziomem 50% zniesienia całości spadków na tym indeksie od kwietnia 2015 (nie pokazałem, by nie zaciemniać). Kluczowa strefa. Dotknięcie 200SMA w ważnym czasowo węźle. Wg mnie Europa Zach. na 75% skończyła odbicie od lutego'16, a USA na 60%. Możliwe jeszcze podbicia przed FED w tym tygodniu (26-27.04)
2.
Przejdźmy do WIG20. Na początek wykres tygodniowy:

kliknij, aby powiększyćWg mnie cały ruch w górę na W20 od stycznia'16 nie był niczym innym, jak nawrotką do ważnego przełamanego wsparcia z lat 2011-12 (czerwona linia) i jej testem od dołu. Testem nieudanym, a skoro tak, to czas wrócić do dominującego trendu spadkowego.
Parę czasówek. Uwaga - wszystkie wykresy czasówek są zrobione po czwartkowej sesji (nie obejmują piątku), ale w tygodniowych to w ogóle nie przeszkadza, w dziennych myślę ze też nie.
Najpierw wyjaśnienia:
47,123 - liczby z szeregu Lucasa
13, 144, 233 - liczby z szeregu Fibonacci'ego
62, 236, 147 (146+1) - pochodne od współczynnika Fibonacci'ego (0,618) i jego potęg (np. 0,236)
126 - (127-1) pochodna od pierwiastka z 1,618 (1.272)
162, 263 (262+1) 424 - pochodne od 1,618 i potęg tego współczynnika Fibonacci'ego (2,618 i 4,236)
Aby nie zaciemniać, pokazałem tylko najważniejsze relacje.
Na początek tygodniowe. Obie wskazują na ważność szczytu z końca marca i zeszłotygodniowego.
Szczyt z końca marca:

kliknij, aby powiększyćNajważniejszy w tym układzie cykl to 236 tygodni od dna z września 2011, reszta jest tylko potwierdzeniem, że to nie przypadek.
Zeszłotygodniowy szczyt, na którym otwierałem krótkie pozycje:

kliknij, aby powiększyćTu najważniejszy jest układ 263 tygodni od szczytu z wiosny 2011, reszta potwierdza.
Teraz wykresy dzienne. Czasówka dla szczytu z końca marca 2016:

kliknij, aby powiększyć233 sesje od ostatniego ważnego szczytu + 47 sesji od styczniowego dna "robią" ważność szczytu z 30-31.03
Czwartkowy szczyt:

kliknij, aby powiększyćTu najistotniejszy jest 62 sesja od dna.
Na koniec WIG20 w układzie dziennym, obrazek typowej AT:

kliknij, aby powiększyćProszę zwrócić uwagę, jak dokładnie "od góry" układają się w silny opór średnia 200sesjna (zielona, 200SMA), górna linia Wstęgi Bollingera (różowe) i znana nam z wykresu tygodniowego czerwona linia odpowiadająca przełamanym wsparciom z 2011 i 2012 r.
Na razie Wstęga Bollingera układa się idealnie poziomo, co sugeruje kierunek raczej w bok niż ostro w dół, ewentualnie leciutko w dół i w bok. Przejście do silniejszych spadków zapewne dopiero gdzieś w maju, choć impulsem do przyspieszenia może być już koniec posiedzenia FED 27.04.2016
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)