Rekinek napisał(a):Szutnik napisał(a):Rekinek napisał(a): [....] Co do kursu to mozna sie przyzwyczaić ze tu sie nie zarabia.
Hmm...a ja zawsze myślałem, że akcje zawsze kupuje się po to by na nich zarobić, a nie tylko po to, by być udziałowcem niechby i najwspanialszej firmy
Czego to się człowiek na stare lata nie dowie
Widzisz Szutnik@ to ze napisałeś ponad 1k postów i przeczytałeś ze trzy razy tyle nie świadczy ze wszystko wiesz

A tak na poważnie to chyba proste ze posiadając akcje przez ponad 1.5 roku i nie robiąc kółek niewiele dało sie zarobić. Ale Ty pewnie tylko zarabiasz
Nie ma takiego, kto tylko zarabia. Ale to, że z zarabianiem na 11B będzie kiepsko, dało się przewidzieć już dość dawno temu, co też i robiłem na tym wątku swego czasu.
Tu masz pierwszą z brzegu kopię mojego tekstu z 331 strony tego wątku, a więc już trochę czasu minęło od napisania, prawda?
Cytat:
Wysłane: 27 czerwca 2015 21:28:17 przy kursie: 67,29 zł
[...]
Chyba już wszystkich tutaj zdążyłem znudzić powtarzaniem, ze po tak gigantycznym i zarazem szybkim wzroście najbardziej logicznym zachowaniem akcji jest wejście w dłuższy trend boczny, który zakończy się dopiero wtedy, gdy "drobni" zaczną na potęgę tracić cierpliwość.
A że ten moment wciąż jeszcze daleko przed nami........
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...Gdy 1,5 roku temu wylewałem Ci kubeł zimnej wody na głowę na tym wątku, oskarżałeś
Krewę i mnie o niecne względem wszystkich tutaj zamiary. A tymczasem napisałem wtedy tylko to, że 11B ma najlepszą fazę wzrostów już za sobą i ma sporą szansę na korektę do okolic 50+kilku złotych, co się już w kwietniu'15 potwierdziło:
Cytat:
Wysłane: 2 stycznia 2015 19:21:22 przy kursie: 72,00 zł
@ Rekinek
[...]
Cytat:
no wtedy Koledzy Krewa i Szutnik pochylają się nad tematem i z wielką powagą a wręcz z akcentem kryminalnym/prokuratorskim oświadczają że to bzdury bo przecież rynek wie lepiej i to że dzisiaj akcje rosną prawie 4% to jest naciągnięta sprężyna która lada chwila pęknie a my zatrzymamy się na 50zł
Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem, co napisałem. Napisałem tylko tyle, że jeśli dalszy wzrost ma być zdrowy i długi (a tego zdaje się większość chce, prawda?) to teraz spółce przyda się korekta płaska pomiędzy 50kilka zlotych a 78. Napisałem też, że gdyby ona nie wystąpiła/była zbyt krótka, to w przyszłości, gdzieś na wyższych poziomach rośnie ryzyko gwałtownej wyprzedaży.
[...]
Jak dla mnie jeszcze za wcześnie na skazywanie 11B na zmianę trendu. To jeszcze powinno jakiś czas potrwać, ale najlepszą fazę ta spółka ma już za sobą. Wzrostu z 70 do 420 zł w kilka kolejnych tygodni już nie będzie www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...A więc nie jest tak, że tego przewidzieć się nie dało. O ile pewności nie było (i nigdy jej nie ma), o tyle duże prawdopodobieństwo istniało. Kwestia doświadczenia i nie ulegania ślepym emocjom
Cieszę się,
Rekinek, że Rynek nauczył Cię troszkę pokory i jesteś już grzeczniejszy dla swych polemistów, bo to, co tu do spółki z obywatelem
pieniek1 wywijaliście tak ze 150-200 stron temu to klasa sama w sobie
Teraz jeszcze Pan Rynek musi cię nauczyć o wartości pieniądza w czasie, czyli o tym, że jeśli się przez dłuższy czas na pozycji nie zarabia, to się tak naprawdę traci. Traci się nie tylko na pieniądzu, ale i na doświadczeniu transakcyjnym, co bywa czasem bardziej wartościowe, niż sam pieniądz
Mając obecnie ~50 lat i patrząc na to, jak coraz częściej "biorą z mojej półki" rozumiem to niejako naturalnie i coraz bardziej czuję, że "gram w niedoczasie" ale młodsi tego mogą nie rozumieć...
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)