Mam pytanie do speców od analizy technicznej. Jak sądzicie, czy MNI pokonało górny kanał w długoterminowym trendzie spadkowym? Dlaczego pytam?
Zagajenie :).
W ostatnim czasie sporo akcji (4.220.000 sztuk)dokupiło PTE ING w cenie 1,50 zł za akcję. Sądzę, że była to trochę taka ucieczka z obligacji w akcje (reforma OFE). No, ale ING ma zapewne swoich analityków i ktoś takie działania podjął i wziął za to odpowiedzialność.
www.bankier.pl/wiadomosc/MNI-I...Sprawa druga to umorzenie sprawy z TPSA (o 55 mln. zł) i zwolnienie przez komornika rachunku spółki MNI Telecom (zależna MNI). Mówią też o powrocie do relacji biznesowych z TPSA (co odpowiadało by prawdzie, ale o tym w następnym wątku). Zamiast zatem upadłości podmiotu zależnego, o czym spółka informowała, mamy powrót do niezłych układów z "wierzycielem" i umorzenie sporych pieniędzy.
www.bankier.pl/wiadomosc/MNI-P...W końcu sprawa trzecia. Hyperion (zbrojne ramię MNI :)) podpisuje olbrzymie kontrakty światłowodowe. Dostali Małopolskę a zagięli parol na Wielkopolskę. O ile ten pierwszy projekt mają już "poskładany" i dofinansowany, o tyle widzę, że ofensywa na tym nie poprzestała i chcą więcej. Dodam, że w Małopolsce wykorzystają kanały TPSA (powrót do relacji biznesowych, o których wspomniałem powyżej).
gielda.onet.pl/hyperion-zreali...gielda.onet.pl/hyperion-s-a-po...W końcu są dla MNI również złe, lub po prostu niezbyt dobre informacje. Zrezygnował bowiem p. Marcin Rywin z pełnienia funkcji członka Rady Nadzorczej.
Druga informacja, opuszczenie z dniem 20 września 2013 indeksu sWIG80. Trudno mi ocenić wpływ tej informacji na notowania spółki (o ile w ogóle takowe wystąpią).
Rozpisałem się, ale jestem ciekawy Waszego spojrzenia na temat. Pozdrawiam.