PARTNER SERWISU
feyttznp
15 16 17 18 19

W stocks 2016 - portfel pasywnego inwestora vol. 2

tratata
13
Wpisów: 1 033
Wysłane: 12 sierpnia 2016 13:33:04
Z tego co pamiętam to po poprzednich wynikach ASBIS też spadł a zaraz potem wybił nowe szczyty.

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 285
Wysłane: 25 sierpnia 2016 13:00:22
@tratata

Chyba jednak co do ASB miałem rację ;)

Sprzedane dziś cert Lx3 na W20 (-10%). Wyłamanie 1780 nie wygląda najlepiej i pewnie bronić się będą dopiero na 1750 albo jeszcze niżej. Dla pozycji L czekam na wybicie 1850 albo ew dół konsoli (1650).

Kupiony wczoraj za pół pozycji ETF na DAX (bez dźwigni). Dziś oczywiście się korekci, trzymam jednak z SL po 10 000.

CMR bardzo ładnie sobie radzi (nawet nie bardzo miałem gdzie dokupić bo rośnie bez korekty). LKD wyraźnie brak obrotów przez co się kisi...

Małe spółki niestety trochę przez prywatną przerwę mi odjechały a szkoda bo było kilka naprawdę fajnych sygnałów (np KRU,CDR). Pozostaje wziąć się do pracy i znaleźć nowe :).
Edytowany: 25 sierpnia 2016 13:03

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 1 września 2016 21:00:46
Wracam do bardziej energicznych działań (co też pewnie zauważyły osoby piszące do mnie na PW po tempie odpowiedzi ;) - to informacja na wstępie, bo zrobiłem sobie trochę dłuższe "wolne" z okresie wakacji i praktycznie ominęła mnie letnia hossa. Widzę że wiele osób na forum jest ładnie zarobionych, było naprawdę sporo świetnych setupów do gry (zwłaszcza wybić z kontynuacji). Czas więc na zdrową korektę :)

Sprzedaż certu na W20 była dobrą decyzją patrząc na dzisiejszą sesję. DAX kręci się w miejscu, ale kierunek wydaje się być wzrostowy średnio terminowo więc czekam.

Wczoraj i dziś trochę działań na polu futures (docelowo pewnie będzie tego więcej niż było, również krótkich pozycji).

FW40U16 - 1 szt S po 3889 (31.08.2016)

kliknij, aby powiększyć

Nie trzeba było być jasnowidzem by wiedzieć, że po takich praktycznie pionowych wzrostach na mwigu potrzebna jest korekta. Podaż wykorzystała klasyczne miejsce czyli szczyt konsoli. Obecnie mamy spadającą gwiazdę na mocnym oporze i jeśli sesja piątkowa tego nie zmieni wydźwięk jest jasny - negatywny. Zdrowym zasięgiem korekty jest 3660 pkt choć i 3600 mnie nie zdziwi. Powrót do samego dołu konsoli czyli 3250 uznałbym jednak za dużą niespodziankę.

SL przesunąłem dziś na 3902 z wcześniejszego 3952 (kapitałowe 4%) - zwracam uwagę że wykres kontraktu wygląda inaczej. Analizuję jednak index bo to on jest podstawą a nie pochodną. TP wstępnie na 3600 (na indexie). Wartość shorta to prawie 40 000 więc daje dźwignię na portfelu x2.

FPGEU16 - 4 szt S po 11,38 SL 12,13

kliknij, aby powiększyć

PGE po okresie trendu spadkowego przeszło w konsolidację. Z takich konsol bywa że rodzą się nowe trendy wzrostowe. Kurs jednak wyszedł dołem co wykorzystałem na zajęcie pozycji krótkiej na kontrakcie. Wyjście dołem z tej konsoli oznacza kontynuację trendu a z racji że są to nowe minima nawet za bardzo nie ma wsparć na horyzoncie. Indeks WIG-Energia wręcz poraża słabością. SL ciasno bo powrót do konsolidacji oznacza false-breaka. Wzięte pół pozycji - docelowo chcę też mieć tutaj dźwignię x2 (czyli pozycję wartą ok 8k).

CMR week

kliknij, aby powiększyć

Na koniec podsumowanie sytuacji na CMR. 180 zl będące jednym z dawnych oporów (docelowy to szczyt z 2007 - 242 zł) okazał się razem z wynikami dobrym miejscem na korektę. Zobaczymy teraz dokąd kurs zawędruje, możliwe że aż do ok 150 zł gdyż nie ma technicznych wsparć po drodze poza słabym 168 zł. Z racji że mam ciągle tam pół pozycji, korektę będę wykorzystywał do jej uzupełnienia jak i podniesienia później stop lossa. Wyniki na pierwszy rzut oka oceniam neutralnie, ale muszę przeczytać i policzyć na spokojnie co podali :).

The Winner
0
Wpisów: 167
Wysłane: 1 września 2016 21:20:17
Wojetek, mógłbyś spojrzeć na wykres Braster?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 1 września 2016 21:42:09
BRA week

kliknij, aby powiększyć

Szybka odp bo mam go też na celowniku. Po wybiciu z początku sierpnia na dużych obrotach (wręcz książkowe) nastąpiła realizacja zysków (wolumeny + świece z 12 i 16.08), od tego czasu trwa korekta. Dzisiejsza świeca nie wygląda idealnie z racji podażowego górnego cienia, choć wzrost 5% na słabej sesji robi i tak wrażenie. Jeśli cień zostanie zanegowany korpusem wzrostowej kolejnej świecy mamy sygnał że to koniec korekty i wzrosty powinny być kontynuowane do poziomu 34-35zł. W słabszym scenariuszu możliwa korekta ABC (z dzisiejszym B ?) i C na poziomie 19-21 zł. Generalnie jak ktoś ma i kupił np 4.08 to bym trzymał, sam nie mam to celuję w koniec korekty :).

The Winner
0
Wpisów: 167
Wysłane: 1 września 2016 23:25:36
Dzięki :-)
Edytowany: 1 września 2016 23:25

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 2 września 2016 15:47:35
Wojtek, prośba o zerknięcie na LPP :)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 2 września 2016 22:48:57
Spodobało mi się jak kolega z forum pprezes opisuje w swoim portfelu oczekiwania co do swoich zakupów (targety, czas trwania itd.). Postanowiłem więc, że też będę się tutaj dzielił planem co do pozycji portfelowych (TP, SL, gdzie zamierzam dobierać). Jak też widać zmieniłem trochę podejście do handlu - wracam do TP tam gdzie są one logiczne i wynikają z wykresu (co innego w przypadku spółek w silnych trendach bez oporów na drodze - np KRU - tam lepiej sprawdza się podnoszenie SL co potwierdzają dane hist.)

Dziś kolejne zakupy:
Astarta 39 szt po 51.00
SL pod 47
TP 75
Dobieram na wybiciu 56
Risk/Reward = 5:1

AST week

kliknij, aby powiększyć

Trend wzrostowy na AST trwa już od dłuższego czasu i miałem tą spółkę wcześniej w portfelu również konkursowym po wybiciu 38 zł. Ostatnie wybicie z obrotami, była korekta jako powrót do dawnego oporu który teraz jest wsparciem. Staram się to wykorzystać i kupuję blisko wsparcia, druga część pozycji przy potwierdzeniu wybicia więc po przejściu 56 zł.

Kernel 34 szt po 58,37
SL pod 55
TP 80
D: 63
R/R: 6:1

KER week

kliknij, aby powiększyć

To praktycznie kopia AST, nawet ten sam silny index :), również kupione na wsparciu z zamiarem dobrania po wybiciu new high.

Trochę dziś zaskoczył mnie siłą mWIG40 - SL na poziomie 13 pkt jednak zostawiam gdzie był. Rozważam dokupienie CMR, jednak może uda się kupić po 16x,xx :) Dax pozytywnie, czekam na wybicie 10 800 co potwierdzi trend wzrostowy.

LPP week

kliknij, aby powiększyć

Zdecydowanie to nie jest walor, który bym grał ;). Trend spadkowy od dawna, brak oznak jakiejś dłuższej konsoli a i fundamentalnie problem z drogim dolarem. Jedynie do krótkoterminowej spekulacji można rozważyć wykorzystanie wsparcia (dość słabego jednak)na poziomie ok 4200. Zakładając że kurs porusza się w kanale spadkowym i fakt ostatnich dwóch większych popytowych cieni na sesjach spadkowych z 05.08 i 01.09 świadczący o popycie - możliwa jest korekta wzrostowa min. do 4900-5000 zł ew dłuższa aż do górnego ograniczenia kanału jak i starych oporów na 5500 zł. Wsparcie dość blisko więc można uzyskać korzystne R/R jednak to ciągle gra "pod prąd".

Edytowany: 2 września 2016 22:52

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 3 września 2016 08:09:53
Wojetek napisał(a):
Jak też widać zmieniłem trochę podejście do handlu - wracam do TP tam gdzie są one logiczne i wynikają z wykresu

To mnie kolega zaskoczył :)
Na kontraktach TP ok. , ale na akcjach? Nie uważasz, że przy dojściu kursu do oporu, gdzie masz ustawiony TP lepiej mogłoby się sprawdzić zejście na D1 i SL pod świecą atakującą opór? A nóż widelec kurs pójdzie dalej, a SL pod świecą atakująca daje małe ryzyko.

Myślę, że dobrym przykładem będzie JSW i opór na 27,63

kliknij, aby powiększyć

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 3 września 2016 11:21:37
Cytat:
To mnie kolega zaskoczył :)
Na kontraktach TP ok. , ale na akcjach? Nie uważasz, że przy dojściu kursu do oporu, gdzie masz ustawiony TP lepiej mogłoby się sprawdzić zejście na D1 i SL pod świecą atakującą opór? A nóż widelec kurs pójdzie dalej, a SL pod świecą atakująca daje małe ryzyko.

Odnośnie stopów na D1 - w przypadku JSW widziałem jak prowadzone było na SI od 12 zł. Korekta z maja całkowicie ich wybiła wtedy z pozycji (prowadzonej SLami na day), co więcej już do niej nie wrócili. Jak wszystko metoda złap trend i trzymaj ma plusy i minusy. W skrócie:

ZTT:
+ niższe koszta transakcyjne (w jednym trendzie możemy trzymać i kilka lat)
+ potencjalnie ogromne stopy zwrotu (to też może być minus, pisałem już o implozji mózgu tradera/inwestora)
+ mniej pracy przy przy prowadzeniu pozycji (jedynie ustawienie i podnoszenie SLi)
+ mniejsza aktywność jeśli mamy wypełniony portfel (tylko podnosić SLe pozostaje, więc mniej śledzenia rynku)
+ Częściej zbieramy dywidendy jeśli są wypłacane (a mamy spółkę w trendzie).

- możliwe spore dropdowny na wyniku (najczęściej jest tak że jak mamy w trendzie spółki i rosną to wszystkie a jak jest korekta to też na wszystkich i nagle ucieka nam w tydzień, dwa pół zysku wypracowanego w miesiąc/kwartał)
- wymaga większej dyscypliny (zwłaszcza kusi chęć kasowania zysków, szczególnie tych bardzo dużych - czyt. implozja)
- niższa skuteczność względem TP, wg jednego z funduszy który gra podobnie mają oni tylko 15% takich transakcji które dają duże zyski na 42% w ogóle zyskownych.
- trochę to wszystko trwa (trendy najczęściej trwają od 3 miesięcy do 3 lat - jak ktoś oczekuje szybkiego wyniku to może się nie doczekać)
- O ile znamy SL (np 2% na kap) i potencjalne straty to zyski trudno obliczyć. Dlatego trudno szacować R/R - co nie znaczy że nie będzie ono dobre, ba może być znakomite pokroju 10:1 i więcej.

TP:
+ Łatwo obliczyć R/R
+ Większa wymierność wyników i ich przewidywalność
+ Z reguły też jest to szybsza metoda, co dla wielu osób jest plusem bo chcą widzieć zyski częściej
+ Większa skuteczność tradeów (ok. 50-60% hist.) i mniejsze DD
+ Mamy jasny plan co do pozycji, wystarczy się go trzymać (mniej niewiadomych)
+ Potencjalnie więcej setupów do gry (np. gra w konsoli góra/dół, gra w długim trendzie) - to też może być wadą

- Więcej pracy do wykonania przy wejściu w pozycję (nie tylko SLe, ale i dobre TP trzeba wyznaczyć)
- Wyższe koszty transakcyjne, większa aktywność i przez to mniej wolnego czasu
- Potencjalnie niższe stopy zwrotu z transakcji
- Również wymaga dyscypliny - np. przy sprzedawaniu

Sam używam obu metod i obie są dobre i sprawdzone przez lata na różnych rynkach. Obie mają wady i zalety i bardziej zależy od inwestora/tradera jak i rynku która się lepiej na daną chwilę sprawdza. Metoda z TP np. jest faktycznie podstawą na rynkach lewarowanych (futures i fx), ZTT lepsze jest faktycznie na akcjach których trzymanie "nic nie kosztuje". Z racji jednak że setupy na CMR, AST i KER pod ZTT się nie nadają (zbyt długo już są w trendach wzrostowych) ustawiam się na TP. JSW nie wiem czy też bym nie wolał na TP po 27 czy 40 zł sprzedać na oporze, znając średnie fundamenty tej spółki. ZTT świetnie sprawdzi się za to przy spółkach rozwijających się o mocnych fundamentach - wtedy faktycznie wystarczy tylko trzymać i podnosić SL skoro fundamenty są też dobre.
Edytowany: 3 września 2016 11:27

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 4 września 2016 22:15:11
Niezłe podsumowanie !!

Do całości odniosę się w swoim wątku, co by tu nie śmiecić a swoje przemyślenia mieć u siebie.

Nie wiem, czy Kernel to dobry przykład. W punkcie Twojego TP wypada przełamanie All time high. Jeżeli będzie wybicie, to po nim za pewne spora konsolidacja mając na uwadze wcześniejszy długi trend wzrostowy, ale ruszy dalej. Jaki zatem problem postawić SL pod ostatnim dołkiem na D1 przed ewentualnym wybiciem? Poprzez TP kasujemy sobie możliwości sporego zysku.

Oczywiście to dotyczy konkretnej sytuacji na KER. Bo cała reszta założeń dotyczących grania na TP jak najbardziej do mnie przemawia i ma sens.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 5 września 2016 09:12:20
Na KER ATH będzie ok 85, faktycznie już przy 75 może być trudno i ew wejście w konsolę. Póki co jednak jeszcze mają tam "kawałek" ;).

Odnośnie jeszcze metod ZTT vs TP dość ciekawy też w dopasowaniu jest background konkretnej osoby. Jeśli ktoś ma doświadczenia z handlem (realnym :)) to TP będzie dla niego przystępniejsze bo kupił tam tanio, sprzeda tu drożej. ZTT wydaje się lepszy dla osób z zacięciem fundamentalnym, trochę związanych z audytem czy zarządzaniem, które bardziej szukają kierunku na wykresie niż konkretnych poziomów. To takie moje przemyślenie kolejne, którego nigdzie w książkach nie ma (podobnie jak np. podsumowania powyżej).

Domknąłem fut na mWIG40 po 3882, indeks zaskakuje mnie siłą, więc zgodnie z założeniami tego co mocne nie shorcę.

K 1x FW40U16 po 3882 (+60 zł)
Edytowany: 5 września 2016 09:12

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 5 września 2016 10:29:54
Na CMR 168 działa, więc powiększyłem pozycję.

K CMR 11 szt po 171,05 (średnia 160)
Edytowany: 5 września 2016 10:30

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 5 września 2016 18:37:43
Trochę niespodziewanie wszedł do portfela 11bit po 105 zł. Spółkę i wybicie obserwowałem od 88 zł, o dziwo to wybicie było inne od poprzednich bo "ciche" i powolne i jak się okazało udane. Przez to obserwowanie nie kupiłem tylko postawiłem z aktywacją parę dni temu na 105, po cichu jednak licząc że kupię z ręki po 90 zł. Stało się inaczej i muszę dostosować plan - czyli dokupić drugą połowę na korekcie. Pytanie gdzie i kiedy ta nastąpi bo dzisiejsza świeca bardzo mocna i z obrotami.

11B K 19 szt po 105 zł
SL po 94 (11%)

TP oczywiście nie ma, spółka do trzymania tak długo jak będzie w trendzie i robiła ATH. Fundamentalnie ma też jak to nazywam swój "Factor"/"story" czyli Frostpunk (jak i Beatcop). Docelowo najlepiej by było gdyby po te 105 zł jeszcze udało się dokupić drugą część pozycji.

PGE dziś zaskoczyło podbitką, ale może to być tylko powrót do wybitego wsparcia. Obserwuję.
Comarch dokupiony więc ma pełną i czekam na 235-240 zł (50% do ugrania przy obecnej śr)
AST i KER do dokupienia jak zrobią NH. 11bit do dokupienia w korekcie. DAX bez zmian, nie zwiększam. Więcej pozycji raczej nie wejdzie do portfela póki co.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 5 września 2016 19:26:56
JSW brnie w najlepsze, może teraz jakaś analiza po kolejnym +20%? wave
Ktoś to pewnie będzie chciał kupić, innymi słowy ktoś będzie musiał tam kasy wrzucić. Może Chiny? A może już to robią? king
Edytowany: 5 września 2016 19:27

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 5 września 2016 19:39:30
Rośnie faktycznie jak szalone, wchodzenie jednak w taką parabolę na tym etapie to już czysty hazard. Może dojdzie i do 75, choć już przy 50 korekta nie będzie niczym dziwnym. RSI w zakresie niemal 90 na tygodniach a świeczka która dziś wygląda na tygodniach super wzrostowo może zamienić się w doji czy shooting stara w piątek ;). Ktoś kupuje - kto ? stawiałbym na fundusze a nie inwestorów branżowych.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 6 września 2016 12:09:20
11B dziś był po 109, stałem na 106 heh i się nie doczekałem - może później ;).

Kupione 4x S FPGEU16 po 11,56 więc dobrana cała poz.

SL nad 12.
Edytowany: 6 września 2016 12:15

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 7 września 2016 11:18:06
Pewnie się to niektórym osobom nie spodoba ale trudno...

S KER 61,01 (zysk +74 zł +3,71%)
K SOL 1500 szt po 1,30 (SL pod 1,2)

Powód tej podmiany to po pierwsze: fakt że nie chcę dublować sobie setupów, po drugie AST i KER są dość mocno skorelowane. Obroty lepsze były na AST i ta wydaje się lepsza, dlatego zostaje. Uwolnioną gotówkę wrzucam w Solar, póki co za połowę pozycji.

SOL week

kliknij, aby powiększyć

Spółka fundamentalnie "jajec nie urywa". Ale są powody by ją kupić. Przede wszystkim obroty na ostatnich wzrostowych świecach w skali tygodnia - to nie jest przypadek, ktoś mocno kupuje a na korektach nie widać by oddawał. Do tego mieliśmy dywergencję na RSI, jest HL w średnim terminie. Brakuje jedynie NH na tygodniach. Ten będzie dopiero nad 1,4 i wtedy też wykończone zostanie ładne podwójne dno. Dlatego najpierw zakup za połowę, jeśli potwierdzone zostaną dalsze wzrosty podwoję pozycję. Średnia też ładnie zakręca i zdradza ochotę kursu na zmianę trendu. Z minusów to oczywiście podaż "za plecami", bo w końcu praktycznie "nikt na tej spółce jeszcze nie zarobił" i fakt, że konsola jest dość krótka (ledwo prawie roczna). SL dość ciasny, pod świecą atakującą czyli 1,2 (ok 9%). TP ? Minimum 2,5.

Aktualizacja SLi
CMR - pod 167 (już na 3,5% zysku). TP na 240
AST - pod 49
Edytowany: 7 września 2016 11:21

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 7 września 2016 15:37:18
Obserwowany już przez jakiś czas przeze mnie Autopartner dziś wystrzelił po dobrym info dot. nowych filii. Spółka fundamentalnie bardzo zdrowa, dobre wyniki IH2016, technicznie wybicie kontynuacyjne z obrotami na ATH:

APR day (świeży wykres na GPW więc week nie ma sensu jeszcze)

kliknij, aby powiększyć

Nie mam miejsca by wrzucić ją do portfela tutaj (musiałbym się pozbyć DAXa albo FPGE a nie mam sygnału by to zrobić). Więc jedynie informuję że trafiła do prywatnego i też sygnalizuję obiecujące wybicie. Wypełnienie akcjami prywatnego: ok. 70% (zamierzam jedynie dokupować te co już mam)
Edytowany: 7 września 2016 15:56

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 7 września 2016 19:18:06
Wojetek napisał(a):
Rośnie faktycznie jak szalone, wchodzenie jednak w taką parabolę na tym etapie to już czysty hazard. Może dojdzie i do 75, choć już przy 50 korekta nie będzie niczym dziwnym. RSI w zakresie niemal 90 na tygodniach a świeczka która dziś wygląda na tygodniach super wzrostowo może zamienić się w doji czy shooting stara w piątek ;). Ktoś kupuje - kto ? stawiałbym na fundusze a nie inwestorów branżowych.

I jest ewentualna odpowiedź:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/j...

Emisja w przyszłym roku a zapewne musi być po godziwej cenie salute

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

15 16 17 18 19

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,735 sek.

tdztragy
slhvhixn
dxshwtla
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
issqecxf
qjglnkva
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat