bankrucik napisał(a):SMS korzysta głównie z innych kanałów dystrybucji pożyczek więc ten zakaz reklamy im nie zaszkodzi.. może nawet ułatwi działanie
zresztą można sprawdzić teraz. w goglach, ja wpisałem "pożyczka chwilówka" i nie znalazłem oferty sms
Reklamy w wyszukiwarce google (ale również coraz częściej we wszystkich innych kanałach online) mają mocno zindywidualizowany charakter - to że ty nie widzisz, nie znaczy że nie zobaczy ktoś inny.
Możesz nie być w grupie docelowej kampanii SEM, reklamodawca może też nie przeznaczać na ten cel wystarczająco wysokich kwot by być wysoko w wynikach wyszukań w kampanii reklamowej lub świecić się na 100% wskazań do słów kluczowych. Ich serwis może być gorzej przygotowany pod kątem google'a niż konkurencji i stąd mogą być na dalszych stronach w wynikach organicznych wyszukań. Nie wiem czy zauważyłeś, ale nawet jeśli korzystasz z dwóch urządzeń, wpisując to samo hasło w google jest duża szansa, że na każdym dostaniesz zupełnie inny zestaw wyszukań.
bankrucik napisał(a):jak google przestanie emitować reklamy firm pożyczkowych to będzie to super info dla SMSKREDYT który ma inne kanały dystrybucji
Ta zmiana dotyczyć będzie z tego co wiem tylko części rynku (m.in. Wonga, Vivus, Zaplo). I prawdopodobnie najbardziej na niej zyska wcale nie SMS Kredyt, tylko Provident

, czyli lider rynku, który ma ratalny system spłat z możliwością rozłożenia spłaty powyżej 60 miesięcy i z tego powodu najprawdopodobniej nie obejmie go przywoływana zmiana.
Poza tym patrząc od drugiej strony - jeśli w/w firmy pożyczkowe inwestują po kilka lub kilkanaście mln złotych rocznie w polskim google, to może warto zastanowić się, czy pozbawione możliwości inwestycji w tym kanale, nie przeniosą budżetów do innych kanałów marketingowych (tych, w których nie były dotąd tak aktywne, a w których zaczną rywalizować mocniej z SMS Kredyt). Just sayin...