marko2015 napisał(a):No i co zeznasz? Że kupiłeś jak sie później okazało trefne obligacje? A może masz jakieś dowody przeciwko firmie lub preziowi? Pytam, bo ja też mam iść jako świadek, tylko że nie wiem po co? Kupiłem i straciłem na tym tak jak i na paru innych tzw. inwestycjach.Co w tej sprawie mogą zaświadczyć obligatariusze poza tym to nie wiem.
marko2015
Każdy, zanim zainwestuje jakiekolwiek pieniądze, powinien dokonać oceny ryzyka inwestycji. Zanim zainwestowałem w obligacje PCZ, starałem się jak najwięcej o tej firmie dowiedzieć. Podobnie inni uczestnicy tego forum. Czytałem komunikaty, raporty dotyczace spółki itd.
Chodzi o to, że:
1)informacje którymi spółka karmiła nas praktycznie do chwili upadłości, jak się okazuje, miały się nijak do rzeczywistości.
2) Zaufaliśmy doświadczonemu biznesmenowi prowadzącemu od ponad 20 lat, prężną firmę (tak się jawiło PCZ w raportach, artykułach prasowych, komunikatach giełdowych etc). Zaufaliśmy członkom rady nadzorczej, w której zasiadali wybitni fachowcy i ludzie godni zaufania. wspomnę tu byłego czlonka Rady Polityki Pieniężnej, senatora RP w dwóch kadencjach i rektora Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu.
3)same okoliczności upadłości są delikatnie mówiąc kontrowersyjne. Tzn majątek spółki "rozszedł sie", wyparował!
4)Niewiem jak Ty, ale ja wielokrotnie probowałem kontaktować się jeszcze przed ogłoszeniem upadłości z ludzmi z PCZ - bezskutecznie. Po prostu od zawsze mieli gdzies ludzi którzy już zainwestowali. Zanim wpłaciłem kasę na maile reagowali niemal natychmiast.
To bezpośrednio co dotyczy obligacji PCZ i co powinno interesować prokuraturę, ale są też wątki w większej skali.
1) Przez upadłość PCZ podobno ludzie stracili możliwość opieki zdrowotnej w niektórych gminach,
2) W skali makro, przykład PCZ, przyczynił się do pogorszenia klimatu inwestycyjnego w Polsce, który tak bardzo leży na sercu Wicepremierowi Morawieckiemu.
Uważam, że jest trochę do opowiedzenia Prokuraturze, czy Policji.
Jak nie wiesz co mówić, to wystarczy że odpowiesz na precyzyjne pytania zadawane przez funkcjonariusza. Dobrze też przed kolejnym przesłuchaniem przypomniec sobie co było w zawiadomieniu do prokuratury, bo takie przecież chyba składałeś jeżeli jesteś wzywany.
Ludzie kupili obligacje, a nie kupony totolotka, chociaż jak przestrzegali niektórzy doświadczeni uczestniczy tego forum, do tego się to sprowadziło.