PARTNER SERWISU
ucoscdsi
67 68 69 70 71

PCZ (Catalyst)

dr andrew
5
Wpisów: 194
Wysłane: 20 września 2016 13:14:49
marko2015 napisał(a):
No i co zeznasz? Że kupiłeś jak sie później okazało trefne obligacje? A może masz jakieś dowody przeciwko firmie lub preziowi? Pytam, bo ja też mam iść jako świadek, tylko że nie wiem po co? Kupiłem i straciłem na tym tak jak i na paru innych tzw. inwestycjach.Co w tej sprawie mogą zaświadczyć obligatariusze poza tym to nie wiem.

marko2015

Każdy, zanim zainwestuje jakiekolwiek pieniądze, powinien dokonać oceny ryzyka inwestycji. Zanim zainwestowałem w obligacje PCZ, starałem się jak najwięcej o tej firmie dowiedzieć. Podobnie inni uczestnicy tego forum. Czytałem komunikaty, raporty dotyczace spółki itd.
Chodzi o to, że:
1)informacje którymi spółka karmiła nas praktycznie do chwili upadłości, jak się okazuje, miały się nijak do rzeczywistości.
2) Zaufaliśmy doświadczonemu biznesmenowi prowadzącemu od ponad 20 lat, prężną firmę (tak się jawiło PCZ w raportach, artykułach prasowych, komunikatach giełdowych etc). Zaufaliśmy członkom rady nadzorczej, w której zasiadali wybitni fachowcy i ludzie godni zaufania. wspomnę tu byłego czlonka Rady Polityki Pieniężnej, senatora RP w dwóch kadencjach i rektora Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu.
3)same okoliczności upadłości są delikatnie mówiąc kontrowersyjne. Tzn majątek spółki "rozszedł sie", wyparował!
4)Niewiem jak Ty, ale ja wielokrotnie probowałem kontaktować się jeszcze przed ogłoszeniem upadłości z ludzmi z PCZ - bezskutecznie. Po prostu od zawsze mieli gdzies ludzi którzy już zainwestowali. Zanim wpłaciłem kasę na maile reagowali niemal natychmiast.

To bezpośrednio co dotyczy obligacji PCZ i co powinno interesować prokuraturę, ale są też wątki w większej skali.

1) Przez upadłość PCZ podobno ludzie stracili możliwość opieki zdrowotnej w niektórych gminach,
2) W skali makro, przykład PCZ, przyczynił się do pogorszenia klimatu inwestycyjnego w Polsce, który tak bardzo leży na sercu Wicepremierowi Morawieckiemu.

Uważam, że jest trochę do opowiedzenia Prokuraturze, czy Policji.

Jak nie wiesz co mówić, to wystarczy że odpowiesz na precyzyjne pytania zadawane przez funkcjonariusza. Dobrze też przed kolejnym przesłuchaniem przypomniec sobie co było w zawiadomieniu do prokuratury, bo takie przecież chyba składałeś jeżeli jesteś wzywany.

Ludzie kupili obligacje, a nie kupony totolotka, chociaż jak przestrzegali niektórzy doświadczeni uczestniczy tego forum, do tego się to sprowadziło.
Edytowany: 20 września 2016 13:24

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 20 września 2016 16:19:24
catalyst to jest totolotek
Edytowany: 20 września 2016 16:36

remix1977
2
Wpisów: 426
Wysłane: 20 września 2016 16:38:31
Przepraszam, że zalinkuję do swojego bloga, ale proponuję, abyś zeznając poprosił prokuraturę o sprawdzenie ruchów na udziałach dokonanych na kilka miesięcy przez nie spłaceniem obligacji:

www.rynekobligacji.com/2015/04...

daleki jestem od wyciągania jakichkolwiek wniosków, od tego jest właśnie prokuratura żeby sprawdzić, czy takie działania mają znamiona wyprowadzania majątku z firmy.
Możesz też poprosić o sprawdzenie przez prokuraturę i KNF dlaczego kurs akcji PCZ przez długi czas, był
tak wysoki, pomogło to spółce w ruchach na majątku, czy ktoś wpływał na ten kurs czy też nie.

sprawa prosta nie jest i może trwać długo, ale od determinacji prokuratury i osób zeznających zależy jak się rozwinie
pozdrawiam

Marek Butelka
0
Wpisów: 171
Wysłane: 20 września 2016 20:05:32
Włodarze wehikułu znów uderzają w groteskowe tony. Po złym banku, złych "osobach zainteresowanych", syndyku oraz złych samorządach przyszedł czas na niedobrą Platformę Obywatelską i konspiracyjne skrywaną miłość do PIS (sic!). Chyba zwrócę się do autora bloga o kopię tego listu.

Kuriozalna miłość

Kuriozalna i dziwna sytuacja miała miejsce podczas ostatniej sesji Rady Powiatu. W pewnym momencie Wielce Czcigodna Pomyłka Powiatu zaczęła odczytywać pismo, jaki Polskie Centrum Zdrowia we Wrocławiu, raczyło wystosować do ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobry. W piśmie tym jeden z szefów bankruta wylewał żale PCZ – u na – ogólnie rzecz ujmując – prześladowania i szykany, jakich PCZ doznawał ze strony „platfusowej” partii podczas jej rządów.

Trzeba tu nadmienić, że radość Wielce Czcigodnej Pomyłki podczas czytania tego pisma była niepisana. Słuchacze mogli się m.in. dowiedzieć, że platfusowa partia ich gnębiła, ale oni i ich pracownicy zawsze byli za PiS z powodu czego niewymiernie cierpieli.

robert-mazulewiczii.blogspot.c...

I jeszcze inny artykuł: elka.pl/content/view/81210/77/...

Edytowany: 20 września 2016 20:10

dziekan-k1
0
Wpisów: 30
Wysłane: 21 września 2016 09:45:42
Były czasy, gdy ludzie kupowali sobie szlachectwo, różne tytuły hrabiów, markizów itp. Niech sobie Ściborski będzie nawet konsulem /wystawia świadectwo tym, których ma reprezentować/, ale na miły Bóg, niech nie używa tytułu "honorowy", bo ten osobnik o honorze nie ma pojęcia.

dr andrew
5
Wysłane: 21 września 2016 09:57:48
robertokot25 napisał(a):

W praktyce, tak to wygląda :(

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 21 września 2016 11:10:44
ten kto jeszcze nie skumał tego czym jest catalyst to zrozumie ale jak już będzie za późno - nauka niestety czasami kosztuje - jednego mniej drugiego więcej - żeby jeden mógł porządnie zarobić to wielu musi się zrzucić.
Edytowany: 21 września 2016 11:12

czesm
0
Wpisów: 8
Wysłane: 22 września 2016 16:28:35
Mój tata (jako posiadacz obligacji) dostał właśnie wezwania na policję na przesłuchanie w sprawie obligacji PCZ.
Czy ktoś z Was był już na takim przesłuchaniu?
Czego oczekuje Policja?

Czy ktoś z Was mógłby krótko podsumować podstawowe zarzuty w stosunku do PCZ (może to z zawiadomienia SII)?
Z góry dziękuję za pomoc!

EMERYT
0
Wysłane: 22 września 2016 20:01:44
Przesłuchania prowadzone są na zlecenie KW Policji wydział przestępstw gospodarczych we Wrocławiu.Przesłuchiwani są obligatariusze w całej Polsce.Należy zabrać na przesłuchanie dokumenty potwierdzające ilość posiadanych obligacji oraz podać kwotę wierzytelności.Pytania zadaje prowadzący/są już przygotowane/.

młody_inwestor
0
Wpisów: 11
Wysłane: 22 września 2016 21:20:32
czesm napisał(a):
Mój tata (jako posiadacz obligacji) dostał właśnie wezwania na policję na przesłuchanie w sprawie obligacji PCZ.
Czego oczekuje Policja?

Czy ktoś z Was mógłby krótko podsumować podstawowe zarzuty w stosunku do PCZ (może to z zawiadomienia SII)?

Nie ma co panikować, tylko zadzwonić przed terminem i zapytać jakich dokumentów oczekują.

młody_inwestor
0
Wpisów: 11
Wysłane: 22 września 2016 21:30:45
dr andrew napisał(a):
robertokot25 napisał(a):

W praktyce, tak to wygląda :(

Mam wrażenie, że gorzej niż totolotek, bo tam jaki nadzór jest. A w tym przypadku instytucje nadzoru jakieś były? Bo to nie pierwsza spółka, która tuż przed wykupem obligacji upada.

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 23 września 2016 12:24:43
czesm napisał(a):
Czego oczekuje Policja?

kliknij, aby powiększyć

siergiej
0
Wpisów: 24
Wysłane: 24 września 2016 14:48:43
Czego oczekuje policja odpowiedzi na te pytania, trzeba było jeszcze kopie dowodu osobistego taty wkleić może Sciborski będzie już wszystko wiedział nic ten naród nie potrafi otrzymać w tajemnicy chłopa ścigają, a tu zgredek daje na forum pytania z policji, a niech ma w końcu sprytnie zarobił kasę to pomóżmy mu pokazując w co gra policja i prokuratura , brawo zgredek masz tam dwa paragrafy wrzuć w google to się dowiesz jakie zarzuty stawia mu policja.
Super nie zapomnij po wizycie taty na policji dokładnie na forum opisać jak tata odpowiadał na pytania.

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 24 września 2016 16:19:15
siergiej...

uwierz mi... jeśli ja dotarłem do listy pytań to pan Ś. miał je duuuużo wcześniej ode mnie...

EMERYT
0
Wysłane: 24 września 2016 21:01:21
Jeżeli każda osoba otrzymuje przygotowane pytania w czasie zeznania, to po co była potrzebna publikacja pytań na forum !!! ???.

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 25 września 2016 12:40:13
Nie popadajmy w skrajności. Publikacja tych pytań w żaden sposób nie wpłynie na przebieg sprawy. Nawet publikacja odpowiedzi niczego nie zmieni, bo co to za tajemnica, że ktoś kupił w emisji pierwotnej czy na Catalyst... Kiedy kupił, po ile, jaki był termin wykupu.. Plizzz.. czy to jest jakaś wiedza tajemna?
Znaczna część pytań to zawracanie doopy obligatariuszom. Takie informacje śledczy mają w WEO.
I jeszcze takie kwiatki...
Cytat:
a. Opisać tu dywidenda, jakie są odsetki od zadłużenia

Obligatariusz powinien tylko dostarczyć potwierdzenie, że ma papiery - ile i jakie i ile spółka jest mu jeszcze winna pieniędzy.
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Marek Butelka
0
Wpisów: 171
Wysłane: 25 września 2016 13:23:54
@sasky Nazbierają kilometry akt, z wiedzą która jest powszechnie znana i wynika wprost z dokumentów i zapisów w urzędach, a najbardziej żałosne w tym wszystkim jest to, że później sędziom i tak nie będzie chciało się tego czytać. W normalnych krajach wytarczy przesłuchanie kilku najważniejszych poszkodowanych i potwierdzenie zarzutów, a reszty jakiejś drobnicy się nie bada, bo szkoda na to pieniędzy i czasu. Poziom niektórych pytań faktycznie masakryczny. Ktoś kto je układał nie ma pojęcia o spółkach i obligacjach. Prawdopodobnie jest to nawet jakiś szablon. Odeślę ich do prawnika, jak zresztą radził, jeśli dostanę wezwanie. Mnie szkoda na to nerwów.
Edytowany: 25 września 2016 13:41

bzdkas
PREMIUM
4
Wpisów: 366
Wysłane: 29 września 2016 19:32:46
Czy ktoś był przesłuchiwany po raz drugi i czy pytania były takie same jak za pierwszym razem? Bo jak tak to po co wzywają ponownie?

dr andrew
5
Wysłane: 29 września 2016 20:29:12
Zeznawałem dokładnie rok temu na Prokuraturze, a w przyszłym tygodniu mam się stawić na Policji.
Jeżeli pamięć mnie nie myli, to pytania są takie same. Chociaż nie jestem pewien, czy rok temu nie było ich więcej.

Napewno tą samą dokumentację muszę zabrać ze sobą teraz co rok temu.
Edytowany: 29 września 2016 20:32

zi
zi
0
Wpisów: 191
Wysłane: 30 września 2016 10:06:26
To takie pie..nie. Prokuratura będzie zbierała dowody przez lata i czekała na przedawnienie. Jak już lata upłyną to prokuratura zdecyduje się postawić zarzuty, a sąd postępowanie umorzy z uwagi na przedawnienie. I sąd będzie miał rację, bo inaczej wg obecnego prawa nie będzie mógł postąpić. Gdyby prokuratura zdecydowała się wysłać wniosek do sądu o zabezpieczenie majątku prezesów na poczet przyszłych odszkodowań to zupełnie by to inaczej wyglądało.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

67 68 69 70 71

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,532 sek.

ejbmyzyf
wfhqppzx
gwlvijpb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dviomoqf
etsenbfr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat