Notowanie portfela #8 - 3 grudnia 2016Zysk: +1595,88 (było +1846,73 złzł zł, -250,85 zł)
Stopa zwrotu: +7,98% (było +9,23%, -1,25%)
Benchmark: 48474 (+879pkt, +1,84%) WIG dnia 23.09.2016 47865
Okazuje się że ostatnie notowanie portfela było pod koniec września. Czas więc najwyższy na kolejne - przedostatnie w tym roku. Ostatnie będzie około sylwestra - tradycyjnie całoroczne (rozszerzone).

kliknij, aby powiększyćSporo w portfelu się zmieniło od ostatniego notowania, został tylko EEX - choć też nie do końca bo był odkupiony (co niekoniecznie musi być korzystne...). W piątek wszystkie spółki mi spadały co spowodowało obsunięcie stopy zwrotu do wartości jednocyfrowych. Shit happens... Wszystkie pozycje na zysku (choć dwie na iluzorycznym), zobaczymy co będzie z nimi dalej. SLe mam postawione, podstawowe założenie to jednak trzymać.
Transakcje zakończone:
kliknij, aby powiększyćCałkiem spory plus w zakończonych transakcjach, praktycznie tylko jedna większa strata - ale za to kosztowna (OBL). Dlatego najpierw jej analiza:

kliknij, aby powiększyćOrzeł był kupowany na wybiciu a dokładniej na jego kontynuacji. Początkowo całkiem ładnie rósł (podobnie jak ceny ołowiu, których wzrost słusznie przewidziałem). Niestety potem kurs zaczął korektę w której dokupiłem. Błędem było zignorowanie świecy z 13.10. kolejna świeca potwierdziła jej spadkową wymowę i wtedy należało sprzedawać całość pozycji co skończyłoby się na pewno mniejszą stratą. Sprzedałem niżej, co było słuszne bo kurs potem dalej nurkował. Powodem były raczej słabe wyniki które potem spółka opublikowała. Mimo iż wynik słaby (-13%) ogólnie pozycja była prowadzona nieźle i słusznie ucięte zostały straty. Kurs obecnie jest na podobnych poziomach co przy wybiciu SLa.
Najbardziej udanym zagraniem tego okresu był 11B

kliknij, aby powiększyćZnów oczywiście można i należało wejść wcześniej w granicach 85 zł. Spóźnione wejście jednak dało też przyzwoicie zarobić (blisko 20%). Pozycja powiększona raczej w dobrym miejscu, sprzedaż zakładając że obecnie mamy false break/szczyt konsolidacji co oczywiście może być błędnym założeniem jeśli wybicie i trend będzie kontynuowany w następnych tygodniach. Biorąc jednak pod uwagę sporą korelację kursu 11B z CDR (a na tym ostatnie świece zachęcają do korekty) sądzę że słusznie wziąłem zysk.
Portfel w październiku przetrwał korektę, której dołek wypadł na początek listopada. Od tego okresu jego wartość rośnie. Rynek do najłatwiejszych jednak nie należy i nie spodziewam się by w grudniu mocno rósł. Raczej dopiero do nowego roku może coś się zmienić. Biorąc pod uwagę zmianę trendu inflacji w PL jak i słabnące PKB powinniśmy zobaczyć w 1Q 2017 falę wzrostową na naszym rynku na bazie korekty USD i wzrostu surowców.
Plany:
1. Inwestycja w ropę - jest praktycznie na skraju wybicia przy silnym USD, w przypadku jego korekty powinna więc dalej rosnąć i rozpocząć nowy trend (obiecujący oRGR na wykresie)
2. Ew uzupełnienie KGH i ONC - w zależności od ich zachowania
3. Decyzja co do EEX - tu niestety mam wrażenie że walor jest rozgrywany przez "spekułę" a fundamenty nie są zbyt dobre.
Więcej założeń strategicznych i ew zmian w podsumowaniu rocznym ok 31.12.2016. Sam jestem praktycznie "na ukończeniu" rocznej analizy własnych transakcji, więc wnioski mogą być ciekawe. Póki co zapowiada się jednak średni rok z prawie dwucyfrowym wynikiem (więc kilka % powyżej WIG).