PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
28 listopada 2016 17:57:19
przy kursie: 6,73 zł
Cytat:musi to być wycena robiona przez osobę trzecią, umiejącą zrobić wycenę przedsiębiorstwa kilkoma sposobami w sposób zupełnie obiektywny. 1. Nie ma czegoś takiego jak obiektywna wycena akcji. Każda wycena równa się założenia, założenia i jeszcze raz założenia do modelu. Założenia, czyli subiektywna opinia na temat tego, jak będzie wyglądała przyszłość.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 58
Wysłane:
28 listopada 2016 18:26:54
Nie ma czegoś takiego jak wycena przedsiebiorstwa? - to na jakiej podstawie się wycenia spółki które nie są notowane na gpw? czy wycenianie spólki na podstawie sredniej z ostatnich 3 miesiecy jest fair?- i czy jak ma się do prawdziwej wyceny przedsiębiorstwa... Większych farmazonów nie słyszałem! Spólka powinna byś wyceniona kilkoma metodami( majątkowa, mnożnikowa, dochodowa itd) i na ich podstawie robiona śrdnia wycena i napewno nie przez podmiot dominujący w spółce notowanej na gpw, bo wiadomo że może szacować na swoją korzyśc! A nie jak teraz mamy prawo złodziejskie! I proszę mi nie pisać, że tak jest w Usa i nie wiadomo gdzie! Cedrob chce skupić akcje - niech skupi sobie z rynku przynajmniej aby uzyskać te 90% ( a czemu z rynku?- bo spółka jest notowana i niech każdy ma takie same prawa). Cena jest taka za ile reszta udziałowców godzi się oddać akcję - anie przymusowa cena. Za drogo by było lub za tanio dla stron to na rynku do transkacji kupna sprzedazy by nie doszło! Zadam pytanie: To na jakiej podstawie według Ciebie powinno się wyceniać spółkę? Zresztą to i tak teraz to nic nie zmieni, żadne tutaj gadania na ten temat teraz nie pomogą... jest jak jest -- Przypominam o akcji zbierania kontaktów do porozumienia - nie dla wezwania! Mój telefon ( ANGIELSKI): (0044)7935649618 email: marc211@wp.pl ( proszę w treści wpisać: ilość posiadania akcji i kontakt ( telefon i adres mailowy, miasto zamieszkania)
Edytowany: 28 listopada 2016 18:43
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
28 listopada 2016 19:32:32
farmazonow? Przepraszam bardzo ale te wycenę masz robiona codziennie - przez transakcje akcjonariuszy. Jedni sprzedają inni kupują po CENIE. To jest najbardziej miarodajna wycena przez transakcję na rynku. To, że Ty się z czymś nie zgadzasz nie oznacza, że to Ty masz rację. Każdy średnio rozgarniety potrafi z miejsca zrobić wycenę na +50 proc i -50 proc. Ale to będzie zawsze wycena jednej osoby. Być może nawet takiej której zapłaciła spółka. BTW z rynku nie można skupować akcji jak się chce. To określa ustawa. Widzę, że wszedłes na rynek nie znając zasad tego rynku. Ale krzyczysz, że to złodziejstwo...
|
|
|
|
Wysłane:
28 listopada 2016 19:56:05
Odnośnie "squezzeout" nie wiedziałem - jakbym wiedział to bym nie inwestował na rynku na którym panują takie zasady, mój bład. Nie musisz mi pisać, że akcję są wycenianie codziennie przez rynek - to jest oczywiste. Mnie chodzi o wycenę, godziwej ceny w przypadku próby wezwania sprzedaży akcji przez drobnych - to jest dla mnie złodziejstwo, na co się zapewne większość uczestników rynku się ze mną zgodzi. Mam wrażenie, że ten portal przyklaskuję podmiotom w spółkach, które robią wezwanie i wzywają do sprzedaży akcji po wycenie z ostatnich 3 miesięcy w czasie bessy jakby to była najbardziej miarodajna wycena przedsiębiorstwa. Najwięksi inwestorzy, którzy inwestują na rynkach często powtarzają, że rynek się myli wyceniając często spółki za wysoko albo za nisko w zależności od nastrojów - na czym zarabiają. Ustawy są po to aby je zmieniać, mają służyć i pomagać ludziom a nie okreslonej grupie, ustawy uchwalanę są przez osoby co o biznesie nie mają za dużego pojęcia, wszelkiej maści polityków, urzędników itd. -- Przypominam o akcji zbierania kontaktów do porozumienia - nie dla wezwania! Mój telefon ( ANGIELSKI): (0044)7935649618 email: marc211@wp.pl ( proszę w treści wpisać: ilość posiadania akcji i kontakt ( telefon i adres mailowy, miasto zamieszkania)
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
28 listopada 2016 20:28:49
lukasz211 napisał(a):Odnośnie "squezzeout" nie wiedziałem - jakbym wiedział to bym nie inwestował na rynku na którym panują takie zasady, mój bład A gdzie inwestowałbyś? W USA? W Wielkiej Brytanii? W Niemczech? A może w Rosji? Tam też fukcjonuje wykup przymusowy
|
|
Wysłane:
28 listopada 2016 20:36:21
Czy ja się nie jasno wyrażam - nie wiedziałem po prostu, że po takiej wycenie się wzywa do squezzout. Dobrze, ze chociaż wokół nas są fachowcy, że znają wszystkie przepisy, reguły na każdym rynku bez względu na szerokość geograficzną! -- Przypominam o akcji zbierania kontaktów do porozumienia - nie dla wezwania! Mój telefon ( ANGIELSKI): (0044)7935649618 email: marc211@wp.pl ( proszę w treści wpisać: ilość posiadania akcji i kontakt ( telefon i adres mailowy, miasto zamieszkania)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 listopada 2016 21:36:37
lukasz211 napisał(a): Odnośnie "squezzeout" nie wiedziałem - jakbym wiedział to bym nie inwestował na rynku na którym panują takie zasady, mój bład. Sęk w tym, że nie tylko tego nie wiedziałeś. Nie wiedziałeś także, że bardzo podobne regulacje są na innych rynkach. Teraz już wiesz i w związku z tym tam też byś nie inwestował? To może tzreba było się najpierw dowiedzieć, a potem inwestować? Nie wiedziałeś także, że próg 33 i 66 proc. można przekroczyć TYLKO w wyniku wezwania. Że tego wymaga także zwiększenie zaangażowania o 5 czy 10 proc. w konkretnym terminie - bo przecież zastanawiałeś się dlaczego nie skupują tego z rynku. I nie chodzi mi wcale o to, że czegoś nie wiesz, bo każdy czegoś tam nie wie, tylko o to jak się odnosisz: Że złodziejstwo, że farmazony itd. lukasz211 napisał(a): Nie musisz mi pisać, że akcję są wycenianie codziennie przez rynek - to jest oczywiste. Mnie chodzi o wycenę, godziwej ceny w przypadku próby wezwania sprzedaży akcji przez drobnych - to jest dla mnie złodziejstwo, na co się zapewne większość uczestników rynku się ze mną zgodzi.
Właśnie o ten ton: To jest złodziejstwo. Przecież w wezwaniu nikt nie przykłada pistoletu. Uważasz, że cena jest za niska to nie sprzedajesz. Jeśli tak uważa większość mniejszościowych, to się wezwanie nie powiedzie. Zauważ przecież, że muszą odpowiedzieć na to wezwanie instytucje, czyli podmioty profesjonalne, takie jakby robiły tę "wycenę". Jak cena jest poniżej ich wewnętrznych wycen to nie sprzedadzą. Wolny rynek, jego emanacja po prostu. Tych minimalnych cen w wezwaniu w ustawie mogłoby nawet nie być. lukasz211 napisał(a): Mam wrażenie, że ten portal przyklaskuję podmiotom w spółkach, które robią wezwanie i wzywają do sprzedaży akcji po wycenie z ostatnich 3 miesięcy w czasie bessy jakby to była najbardziej miarodajna wycena przedsiębiorstwa. Najwięksi inwestorzy, którzy inwestują na rynkach często powtarzają, że rynek się myli wyceniając często spółki za wysoko albo za nisko w zależności od nastrojów - na czym zarabiają.
Masz złe wrażenie. Napisałem przecież, że cena w wezwaniu jest niska prawda? Ale rynkowe transakcje są najbardziej odpowiednią miarą wyceny przedsiębiorstwa. Czy wyceniając spółkę do IPO porównujesz do transakcji poza rynkiem, czy do transakcji na rynku? Widziałem już też takich co mówili, że polski rynek nie umie wycenić spółki i poszli na rynki zagraniczne - Serinus. Jak weszli to okazało się, że Kanadyjczycy też nie umieją wyceniać. Chciałbyś, żeby teraz ktoś nie pozwolił skupić akcji po takiej a nie innej cenie - żeby to była wycena sporządzona, a nie wartość rynkowa. Tylko, że jak sobie popatrzysz na rekomendacje, to one są sprzedaj w dołkach bessy i kupuj na szczytach hossy najczęściej. Jakoś fundusze rzadko kiedy biją indeksy, a to dokładnie tacy sami pracownicy robiliby te wyceny. A co jeśli z takiej wyceny wyszłaby cena niższa niż obecna kapitalizacja? Przyjąłbyś taki werdykt bez mrugnięcia okiem? Wystarczy zerknąć jakie były wyceny z dwóch ostatnich rekomendacji - obydwie poniżej 5 zł... www.stockwatch.pl/gpw/gobarto,... lukasz211 napisał(a): Ustawy są po to aby je zmieniać, mają służyć i pomagać ludziom a nie okreslonej grupie, ustawy uchwalanę są przez osoby co o biznesie nie mają za dużego pojęcia, wszelkiej maści polityków, urzędników itd.
Przepraszam, ale to jest rynek, a nie socjalizm. Tu każdy chce kupić tanio i sprzedać drogo. Także większościowi akcjonariusze. Dlaczego oni mają nie próbować kupić spółki tanio? A może powinien być zakaz robienia IPO po cenie większej niż z WK? No weź się zastanów... Ty byś chciał, ale oni nie mogą? Jak się jednak okazuje, ze kupiłeś akcje drogo, a nie tanio, to winni są wszyscy inni a nie Ty?
|
|
Wysłane:
29 listopada 2016 15:27:10
przy kursie: 6,85 zł
Każdy wiele rzeczy może nie wiedzieć ( zawsze można sprawdzić, nikt nie jest chodzącą encyklopedią), nawet Ty, raz piszesz tak: "2. Ale można także zrobić sam delisting. Można przegłosować dematerializację i wycofanie z obrotu dysponując 4/5 głosów na WZA. A zatem wystarczy 80 proc. Wtedy też do przymusowego wykupu potrzeba większej liczby akcji - 95 proc." potem: "A Faktycznie. 90 proc. dzięki" Zresztą nieważn i nie o to chodzi tutaj aby wyszukiwać i pokazywąć sobie jakieś błedy, niedomówienia! To nie było moją intencją. Szanuję i cenię wiedzą posiadaną przez moderatorów stockwatcha. "Teraz już wiesz i w związku z tym tam też byś nie inwestował? " - teraz to ja tylko inwestuję w swoją firmę a nie w czyjeś biznesy. " Przecież w wezwaniu nikt nie przykłada pistoletu. Uważasz, że cena jest za niska to nie sprzedajesz." - tylko, że jak się powiedzie i zdobędą ponad 90% to wtedy jedynie moich praw co do udawadniania, że cene nie była godziwa mogę dochodzić na drodze sądowej,a to się wiąże z poświęcaniem mojego cennego czasu i pieniędzy. "Wystarczy zerknąć jakie były wyceny z dwóch ostatnich rekomendacji - obydwie poniżej 5 zł..." - nigdy nie zwracałem uwagi na rekomendację analityków i nie polecam innym, zazwyczaj jest tak, że jak oni piszą kupuj to trzeba już sprzedawać i na odwrót. Fundusz się obkupi albo zamierza sprzedać i potem rekomenduję... Każdy gra do swojej bramki! Dla mnie złodziejstwem, farmazonem jest cena w wezwaniu i tutaj tego zdania nie zmienię! Jak są zawirowania na rynku i akcje tracą czasami ponad 50% to nie znaczy, że wartość spółki nagle stopniała o połowę. "A może powinien być zakaz robienia IPO po cenie większej niż z WK" - nigdy nie wspominałem o IPO, jak się znajdują chętni to proszę bardzo niech kupują - wolny rynek. Wycena przedsiębiorstwie z średniej ostatnich 3 miesięcy to jest nonsens! Czasami jest zastój, tak jak wcześniej wspomniałem jakieś zawirowania czy też bessa, brak ruchu na danym walorze i to ma sie nijak do prawdziwej wyceny przedsiębiorstwa - sprytni mogą to jedynie wykorzystywać do osiągania zysków. "Jak się jednak okazuje, ze kupiłeś akcje drogo, a nie tanio, to winni są wszyscy inni a nie Ty?" - to ja inwestuję i ja jestem odpowiedzialny za swoję decyzję i tak samo każdy inwestor na rynku, nikogo nie obwiniam! Bez znaczenia jest czy ja kupiłem tanio czy drogo, mam prawo do swojego zdania i uważam jak większość drobnych akcjonariuszy, że wycena w wezwaniu jest za niska. W tym przypadku kupiłem za drogo - ale do tej kwestii to tylko do siebie mogę mieć pretensję. Myślę, że dalsze dyskusję czy cena jest za niska należy pozostawić to akcjonariuszom, którzy mam nadzieję nie zgłoszą się na wezwanie i w tym celu organizujemy porozumienie. Dziękuję za pomoc -- Przypominam o akcji zbierania kontaktów do porozumienia - nie dla wezwania! Mój telefon ( ANGIELSKI): (0044)7935649618 email: marc211@wp.pl ( proszę w treści wpisać: ilość posiadania akcji i kontakt ( telefon i adres mailowy, miasto zamieszkania)
Edytowany: 29 listopada 2016 15:35
|
|
PREMIUM
Wysłane:
29 listopada 2016 21:02:07
Cytat:Cytat:Przecież w wezwaniu nikt nie przykłada pistoletu. Uważasz, że cena jest za niska to nie sprzedajesz - tylko, że jak się powiedzie i zdobędą ponad 90% to wtedy jedynie moich praw co do udawadniania, że cene nie była godziwa mogę dochodzić na drodze sądowej,a to się wiąże z poświęcaniem mojego cennego czasu i pieniędzy. No właśnie. Kilkudziesięciu, kilkuset inwestorów, w tym co najmniej jeden profesjonalny uznaje że cena w wezwaniu jest godziwa. Ty odwrotnie. I teraz skąd przekonanie, że jakiś biegły wyceni te akcje wyżej? Skąd go wziąć? Bo liczba Buffetów jest skończona i ograniczona :) Bo uprawnień do wycen, czyli maklerów jest sporo, ale oni w ostatnich rekomendacjach pokazywali wyceny niższe... No skąd wziąć tego co wie lepiej niż Ci co kiedyś włożyli w to swoje realne pieniądze? To naprawdę proste pytanie. Cytat:Dla mnie złodziejstwem, farmazonem jest cena w wezwaniu i tutaj tego zdania nie zmienię! Jak są zawirowania na rynku i akcje tracą czasami ponad 50% to nie znaczy, że wartość spółki nagle stopniała o połowę Widzisz, Ty uważasz (tak mnie się wydaje), że wartość to liczba. A to nie jest prawda. Bo ta liczba jest efektem założeń jakiejś osoby. Założeń trafnych lub nie trafnych, bo dotyczących przyszłości i ewentualnie grupy porównawczej. Te założenia każdy ma inne i stąd różnie wychodzi wycena. Pewnym wyśrodkowaniem jest cena rynkowa - a wartość to tak naprawdę przedział wynikający choćby z arkusza. Z samych wcześniej przywołanych przez Ciebie metod wychodzi przedział, który jakoś próbujesz odwzorować liczbą. Mało tego w rekomendacjach też masz tak naprawdę rozstrzał, bo w każdej jest badanie na wrażliwość parametrów. Po tym wstępie widzisz, że nie da się powiedzieć w punkt ile jest warta spółka? Decyzja zależy zawsze do sprzedającego i kupującego. Jeśli większość uznaje, że cena x jest godziwa to zawiera po niej transakcję. Jeśli nie, to nie zawiera. Dlaczego Twoim zdaniem wszystkie spółki nie mają zbliżonego wskaźnika C/Z? Dlaczego dla jednych spółek jest 5 a dla innych 500? Wartość to rzecz bardzo względna, płynna i niedookreślona. I mylisz się. Wartość spółki potrafi się zmieniać bardzo dynamicznie. Ty trochę ją utożsamiasz z wartością księgową, a to błąd... Tak czy owak mnie też się wydaje, że obecna oferowana cena jest niska i nie sądzę aby wezwanie po tej cenie się udało. Nie zmienia to jednak faktu, że z tego przypadku można wyciągnąć wnioski. Może nie Ty, bo jak deklarujesz na rynek nie wrócisz, ale inni którzy na tej operacji stracą.
|
|
38 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 907
Wysłane:
29 listopada 2016 23:31:00
Sądzę, że poza wyceną najbardziej istotna jest strategia dominującego właściciela. Jedną z możliwości - całkiem prawdopodobnej - jest przy nieudanym wezwaniu zrezygnowanie z dalszego wezwania, a z pewnością nie podwyższanie ceny w wezwaniu. Działania Cedrobu trwają od dłuższego czasu i jakoś nie wydaje mi się, by kierowała nimi jakaś super pilność. Jeżeli w wezwaniu nie uda się skupić wielu akcji, można pozostawić je swojemu losowi, co przy znacznie obniżonej płynności doprowadzi w miarę upływu czasu do spadku ceny. Już teraz, przy dominującym udziale Cedrobu obroty nie są wielkie, a przed ogłoszeniem wezwania kurs trzymał się bliżej 5-5,5 zł. Dlatego akcji może się pozbyć TFI. Jeżeli ktokolwiek pozostanie z większym pakietem, nie będzie go mógł łatwo zbyć. Po jakimś czasie można będzie ogłosić kolejne wezwanie, ale po niższej cenie. Ta strategia wydaje mi się być bardziej prawdopodobna w przypadku, gdy nastąpi mobilizacja przeciwników wykupu po obecnie oferowanej cenie. W końcu, po drugiej stronie transakcji znajdują się ludzie, którzy też potrafią liczyć pieniądze. Cedrob pokazał już, że potrafi być cierpliwy. Nawoływania do protestu mogą więc odnieść także skutek odwrotny do zamierzonego.
Dlatego, sądzę, że posiadacze większych pakietów akcji (< 5%) mogą odpowiedzieć pozytywnie. Cena 6,70 podana w wezwaniu to cena, jakiej akcje nie osiągały od ok. połowy 2014 r. Dla wielu akcjonariuszy będzie to dodatkowy impuls do pozytywnej odpowiedzi na wezwanie. Obowiązująca po 17 grudnia cena 6,15 zł też jest wyższa od przeciętnej ceny z ostatniego okresu notowań. Nie liczyłem ceny średniej za okres poprzedzający wezwanie, ale ile czasu należałoby utrzymywać cenę np. powyżej 7 zł, by zmusić do podniesienia ceny średniej, od której ustala się maksymalne ceny na wezwaniu? Ile by to kosztowało?
Dla mnie, sprawa wydaje się być przesądzona. Spółka zniknie z GPW - taka ostatnio panuje tendencja i za kilka lat cały nasz grajdół może przekształcić się w sterowaną przez spółki państwowe wydmuszkę - wcale nie żartuję. Popatrzcie na niespotykaną skalę wezwań! Brakuje amunicji i argumentów by odwieść spółki od wychodzenia z giełdy; sądzę, że wielką rolę odgrywają tu bardzo nieudani prezesi z ostatnich lat chociaż problem jest na pewno głębszy.
Osobiście, żegnam naprawdę dobrą spółkę. Nie raz dało się na niej zarobić. Byłem też kiedyś w ich zakładzie. Byli naprawdę świetni. Zapewne teraz też będą dobrzy, ale już poza GPW. Należy im życzyć powodzenia "na nowej drodze życia".
Edytowany: 29 listopada 2016 23:31
|
|
|
|
5 Dołączył: 2010-12-20 Wpisów: 267
Wysłane:
30 listopada 2016 06:53:39
Strategia dominującego właściciela? Kolega legs opisał jedną z możliwości. To ja opiszę drugą, jak dla mnie również prawdopodobną... Rozpoczynamy wezwanie z niskiej wyceny. Tak ostatnimi czasy wezwania rozpoczął Graal i Pepees (spółki również z branży spożywczej). W trakcie wezwania (po rozmowach) następuje podniesienie ceny o 25 do 30 % (właśnie niedawne przypadki Graala i Pepees)i fundusze odpowiadają na wezwanie. Wycena po podwyższeniu we wszystkich przypadkach jest poniżej 1 zł za wk (niska rentowność). Wszyscy zadowoleni. Fundusze zadbały o wycenę a Cedrob kupi akcje.
Co do średniej rynkowej to wszyscy wiemy o niewidzialnych rękach rynku. Pan Rynek (jak mawia klasyk) dzisiaj wycenia spółkę na tyle a za jakiś czas na wiele mniej... a może na wiele więcej. Taki urok rynku. Ostatnimi czasy JSW i rynek węgla. Celon Pharma sprzedana za 16,7 a dzisiaj okolice 22 zł, przykłady można mnożyć...Pan Rynek jest himeryczny - DZISIAJ DAJĘ TYLE, A JUTRO TO SAMI ZOBACZYCIE Co by to było, gdyby Rynek cały czas wyceniał spółki w sposób przewidywalny. Czy czasami rynek nie oferuje nam czapki śliwek za nasze akcje, a czasami chce nas ozłocić za te same akcje.
Ale mamy też wyceny majątkowe i mnożnikowe. Próbujemy oszacować przyszłe zyski. W obu przypadkach wycena (m.innymi zrobiona tutaj przez Anty Teresę)jest wyższa niz 6,70 zł. Wynosi ona 8,40 zł i 9 zł za akcję GOBARTO. Do tego powinna być premia za wycofanie spółki z obrotu publicznego, powinno się odbyć z premią, czyli mamy okolice 10 zł za akcję GOBARTO.
Proszę zauważyć, ze następuje bardzo duża poprawa wyników u GOBARTO. Trzeci kw 2016 był wyśmienity (jak na sezonowość spółki to był nawet rewelacyjny)a przed nami najlepszy kw dla branży. Jest także duża szansa na otwarcie rynku chińskiego dla polskiego mięsa
Myślę, że docelowo GOBARTO zniknie z GPW, a z ceną wezwania dużo wyższą (okolice 10 zł). Ale jeśli Cedrob nie dogada się z funduszami to nadal będzie GOBARTO notowane i wyceniane. Przykład Dębicy jest tutaj bardzo na miejscu.
Osobiście czekam na opinię PZU, OFE i TFI na warunki wezwania. Mam nadzieję, że zawalczą o wycenę bo 6,70 "jak na moje oko i czucie" wydaje się wycena na bardzo niskim poziomie.
|
|
0 Dołączył: 2016-11-30 Wpisów: 3
Wysłane:
30 listopada 2016 10:39:39
przy kursie: 6,77 zł
wycena jest zbyt niska - zgadzm się
|
|
0 Dołączył: 2009-10-08 Wpisów: 7
Wysłane:
2 grudnia 2016 11:19:35
przy kursie: 6,72 zł
Ludzie Cedrobu i Gobarto robią deal życia, za kilka lat jak wróci koniunktura, pomieszają trochę w aktywach, zmienią nazwę i wprowadzą spółkę z powrotem na giełdę z wyceną 30zł za akcję. Robią tak, bo mogą, skoro obecna władza tyle gadająca o uczciwości i zwalczaniu korupcji im przyklaskuje.
|
|
5 Dołączył: 2010-12-20 Wpisów: 267
Wysłane:
4 grudnia 2016 09:36:38
przy kursie: 6,72 zł
Ceny wieprzowiny w listopadzie na rynku amerykańskim poszły o kilkanaście % w górę. Nawiązując do postu powyżej, widać że wraca koniunktura na ten rynek. Ostatnie wzrosty co niektórych klas surowców zaskakują swoja dynamiką...Może czas na wieprzowinę? Cały czas oczekuje stanowiska PZU (jako największego akcjonariusza po cedrobie)w sprawie wezwania i ceny akcji. Wezwanie wycofujące Sokołow z obrotu na GPW odbyło się na poziomie - c/wk=1,6 i c/z=25 ... Czekamy na Gobarto, oczywiście inne czasy, inna rentowność ale wycena na tym poziomie jest nie powinna być przyjęta przez akcjonariuszy.
Edytowany: 4 grudnia 2016 09:37
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
9 grudnia 2016 16:05:19
przy kursie: 6,68 zł
Jak nie po dobroci to emisją... CEDROB złożył do zarządu Gobarto wniosek o zwołanie walnego. Głosowanie będzie dotyczyło m.in. uchwały przygotowującej do emisji nowych akcji bez prawa poboru, dematerializacji akcji i wycofania spółki z giełdy. Cytat:Jedna z uchwał przygotowanych na NWZA Gobarto dotyczy obniżenia kapitału zakładowego w drodze zmniejszenia wartości nominalnej akcji do 6,00 zł, z jednoczesnym podwyższeniem kapitału zakładowego w drodze emisji akcji serii B, przy wyłączeniu prawa poboru. Cena emisyjna akcji wyniesie 6,00 zł, natomiast liczba emitowanych akcji to 18 533 486 sztuk, czyli będą one stanowić 66,7% akcji obecnie istniejących. Emisja zostanie skierowana do firmy CEDROB, a ewentualny udział w niej innych inwestorów będzie ostatecznie uzależniony od decyzji Zarządu i zgody Rady Nadzorczej Spółki. www.stockwatch.pl/komunikaty-s...Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
Edytowany: 9 grudnia 2016 16:18
|
|
5 Dołączył: 2012-03-02 Wpisów: 1 225
|
|
0 Dołączył: 2009-09-03 Wpisów: 1 107
Wysłane:
9 grudnia 2016 16:22:53
Pogański kraj, pogańskie obyczaje.
Czyli Cedrob na chwilę kupi akcje, przekroczy 90%, wykupi pozostałych przymusowo, wycofa spółkę z rynku. Potem, już poza rynkiem Gobarto skupi akcje do umorzenia, kupi oczywiście świeżo wyemitowane na potrzeby wyjścia z GPW od Cedrobu. Cedrob odzyska gotówkę, spłaci kredyt jaki wziął pod emisję i .... będzie zadowolony. Zapłaci trochę odsetek do banku i prowizję... ale to śmiech.
Republika bananowa. Powinien być zakaz przekroczenia 90% w akcjach poprzez nową emisję, którą sam dla siebie uchwala.
Transparentny rynek ! Ja p.... ę. Szlag mnie trafia jak widzę takie akcje. Gdzie KNF?
Dzisiaj było już info o wyciskaniu na TFOne, tam też zrobił wszystkich. Sprzedać drogo, wycisnąć tanio.
Edytowany: 9 grudnia 2016 16:39
|
|
PREMIUM
Wysłane:
9 grudnia 2016 16:32:03
O ile wezwanie samo w sobie było moim zdaniem OK, to już emisja akcji jest po prostu ...stwem. Jedyną obroną jest chyba sprzeciw zaprotokołowany na WZA i droga sądowa.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
9 grudnia 2016 17:06:26
Anty, głęboko wierzę, że nie chciałeś nazwać tego mistrzostwem, tylko próbowałeś nawiązać do potomstwa damy nieciężkiego prowadzenia się.
|
|
5 Dołączył: 2012-03-02 Wpisów: 1 225
Wysłane:
9 grudnia 2016 17:37:47
no mistrzostwo to też jest... nieźle to sobie wymyślili...
|
|