PARTNER SERWISU
nborwhjx
68 69 70 71 72

PCZ (Catalyst)

bzdkas
PREMIUM
4
Wpisów: 366
Wysłane: 30 września 2016 11:26:49
dr andrew napisał(a):
Zeznawałem dokładnie rok temu na Prokuraturze, a w przyszłym tygodniu mam się stawić na Policji.
Jeżeli pamięć mnie nie myli, to pytania są takie same. Chociaż nie jestem pewien, czy rok temu nie było ich więcej.

Napewno tą samą dokumentację muszę zabrać ze sobą teraz co rok temu.

A ja nie bede przynosil po raz kolejny tych samych dokumentow. Przyniose oswiadczenie, ze rok temu w tym a tym dniu zostalem przesluchany i odpowiedzialem na wszystkie pytania. I nie mam nic wiecej do dodania. Chyba tak mozna? Po co prokuraturze i sadowi duplikowac akta?

cas
cas
0
Wpisów: 18
Wysłane: 30 września 2016 14:02:51
Wy sobie jaja robicie, przestańcie psioczyć!

Widzę słomiany zapał, przez miesiąc pokrzyczeli, potupali nogami, a teraz po roku jednemu się nie chce iść bo już był, drugi ciężko ponownie 5 kartek przynieść, a trzeci nie bo nie.

Ruszcie 4litery z krzesła i idzie na tą policje i przestańcie się tutaj wygłupiać tymi komentarzami.

EMERYT
0
Wpisów: 8
Wysłane: 30 września 2016 14:51:51
Prokuratura prowadzi oddzielne śledztwo na wniosek osób zgłaszających przestępstwo. Policja PG prowadzi przesłuchania wszystkich obligatariuszy z urzędu aby nadać im status osób pokrzywdzonych przez zarząd PCZ S.A!! Ponowne zeznania są wskazane !!

dr andrew
5
Wpisów: 194
Wysłane: 30 września 2016 14:55:48
O przepraszam cas!
Ja wcale nie psiocze Shame on you

Jakis czas temu, tuż po otrzymaniu potwierdzonej wiadomości o "nowych" przesłuchaniach, pisałem
cyt

dr andrew napisał(a):
bzdkas napisał(a):
Ja już byłem przesłuchiwany, ale to było bardzo dawno temu. Są jakieś nowe przesłuchania? Ja co miałem zeznać to zeznałem i nic nowego do powiedzenia nie mam.

A jednak są nowe przesłuchania. To dobrze. to pewnie wytyczne prokuratora generalnego w sprawie przestepstw finansowych zaczynaja działać ;)

mogę zeznawać drugi, trzeci, a jak będzie trzeba to dziesiąty raz.
jeżeli to ma się przyczynić że do mentora i jego wspolników zapukają o 6 rano to mogę zeznawać codziennie. no, co drugi dzień.

i to podtrzymuję.
To że dostajemy wezwania przyjmuję za dobrą wiadomość Angel
Edytowany: 30 września 2016 15:01

młody_inwestor
0
Wpisów: 11
Wysłane: 2 października 2016 00:47:36
W ubiegłym roku ja nie byłem wzywany nigdzie, więc chyba nie wszystkich obligatariuszy wzywano. Być może teraz mają pełną listę. Jeśli dostanę wezwanie to pójdę, w końcu kupiłem obligacje PCZ, aby otrzymać zwrot pieniędzy zainwestowanych, a nie dałem moich pieniędzy zarządowi tej firmy w formie prezentu pod choinkę.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 2 października 2016 09:05:59
Mnie wzywali i przesłuchiwali w warszawskiej prokuraturze w 2015 ( i nawet sympatyczna młoda Pani prokurator wydawała się mieć co nieco rozeznania w sprawach finansowych). Teraz mam wezwanie na wtorek na policję więc oczywiście idę. Natomiast co do stwierdzenia, że obecne przesłuchania mogą być wynikiem jakichś specjalnych instrukcji od samego Pana Zbyszka w sprawie przestępstw finansowych to akurat w kontekście PCZ odczucia mam raczej ambiwalentne. Biorąc pod uwagę pozycję obecnego wiceministra sprawiedliwości w Opolu, to bezczelne lansowania p. Ściborskiego jako gwiazdy 'śniadań biznesowo-dyplomatycznych' czy gości specjalnych na imprezach organizowanych i/lub sponsorowanych przez miasto Opole właśnie wprawia mnie w osłupienie. No ale może ja się zwyczajnie nie znam i to jakieś nowe metody śledcze i taka 'przynęta' żeby go zwabić i aresztować wreszcie ku uciesze przekręconych obligatariuszy ?

Reiden
0
Wpisów: 33
Wysłane: 2 października 2016 09:37:34
Ja tez bylem niedawno wzywany w powyższym celu. Niestety sposób w jaki to było przeprowadzone pokazuje raczej brak zaangażowania,i że właściwym organom bardziej zależy na "odpykaniu" sprawy. Na wezwaniu nie było, żadnej informacji o co chodzi żadnego nakierowania (wystarczyło by chociaż hasło PCZ), ani sygnatury sprawy. Żebym nie zaglądał na to forum zupełnie bym się nie spodziewał pytań. A co może powiedzieć człowiek bez przygotowania? Kiedy kupiłem pierwsze obligacje, kiedy ostatnie? Tak w biegu to nie byłbym nawet w stanie podać ile tych obligacji mam, co najwyżej w przybliżeniu.

Oczywiście, można pójść jeszcze raz, ale po co marnować czas i biegać tam i z powrotem.

dr andrew
5
Wysłane: 6 października 2016 22:27:33
W sumie to nie ma co się ekscytować.

Przecież jak ktoś nie chce iść na zeznania, to może nie iść.Not talking
Nic się nie stanie

jest co prawda taka adnotacja na wezwaniu
cyt.
"ART. 177 par.1KPK - Każda osoba wezwana w charakterze świadka ma obowiązek stawić się i złożyć zeznania.
ART. 285 par.1KPK - Na świadka, biegłego, lub tłumacza, który bez usprawiedliwienia nie stawił się na wezwanie organu prowadzącego postępowanie albo bez zezwolenia tego organu wydalił się z miejsca czynności przed jej zakończeniem, można nałożyć karę pieniężną w wysokości do 3000 zł.
par 2. W wypadkach określonych w par1 można ponadto zarządzić zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie świadka. Zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie biegłego, tłumacza i specjalisty stosuje się tylko wyjątkowo. W stosunku do żołnierza stosuje się art.247 par3."

ale można nie iść i nic się nie stanie.
Romuald Ś. nawet do sądu nie chodzi na zeznania płaci trójaka i nic sie nie dzieje.Whistle

Tak więc jak ktoś nie chce, to przecież nie musi nigdzie chodzić.

Coś tam przesłuchujący mnie funkcjonariusz wspominał, o możliwości utraty statusu pokrzywdzonego przez PCZ w przypadku nie stawienia się na wezwanie, ale może nie każdemu na tym zależy.

Jest na wezwaniu podawany nr telefonu do prowadzącego postępowanie więc jak ktoś chce, może sobie zadzwonić i rozwiać wszelkie wątpliwości. Swoje i prowadzącego...
Edytowany: 6 października 2016 22:34

dr andrew
5
Wysłane: 7 października 2016 21:42:56
Jaskolek,

Ja to wiem,
miało być ironicznie. Pod kątem tych co to się niby buntują że nigdzie nie idą.

Przecież wiadomo że każdy i tak pójdzie, bo 3000 to jednak 3000 (nie każdy jest Romualdem, że go stać)
Pozatym jeżeli, faktycznie niestawienie się grozi utrata statusu poszkodowanego, to od razu można podziękować i powiedzieć że się tej kasy nie chce.
Raczej nikt tego nie zrobi.

Pozdrawiam

Marek Butelka
0
Wpisów: 171
Wysłane: 11 października 2016 22:57:22
Na koniec starosta przytoczył pismo członka zarządu PCZ-tu Stanisława Pachołka do ministra sprawiedliwości Zbigniewa Ziobry – Myślę, że uzmysłowi to państwu z kim mamy do czynienia. Oto jego fragment: Zarząd PCZ S.A. w upadłości likwidacyjnej we Wrocławia pragnie zwrócić Pana uwagę na nieprawidłowości mające miejsce w ramach toczącego się postępowania upadłościowego PCZ S.A., których efektem może być pozostawienie kilkuset tysięcy pacjentów Dolnego Śląska bez dostępu do świadczeń medycznych. Na wstępie Zarząd pragnie przypomnieć o istniejącym od kilkunastu lat szacunku dla idei oraz programy Prawa i Sprawiedliwości. Środowisko związane z grupą Kapitałową PCZ, której spółką-matką jest PCZ S.A. w trakcie dotychczasowych kampanii wyborczych wspierały i głosowały zawsze na kandydatów tego ugrupowania, co w regionie Dolnego Śląska wielokrotnie budziło nie zadowolenie a wręcz ataki i szykany ze strony PO. To pracownicy medyczni Grupy w trakcie kampanii w 2005 roku podejmowali we własnych placówkach Śp. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego, pomimo jednoznacznego sprzeciwu lokalnych władz. Ideały wyznawane przez Prawo i Sprawiedliwość zawsze stanowiły też podwaliny budowy polityki Grupy Kapitałowej PCZ, która dążyła do jak najszerszego udostępniania wysokiej klasy świadczeń medycznych. Od dłuższego czasu spółki medyczne Grupy kapitałowej PCZ, w tym również spółka-matka, stały się obiektem ataków osób powiązanych z Platformą Obywatelską, w szczególności za pośrednictwem Narodowego Funduszu Zdrowia.

www.powiat-sredzki.pl/PL/1000/...

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 12 października 2016 08:58:08
No to chyba mamy już odpowiedź dlaczego jak nastała 'dojna zmiana' podejrzany Ściborski zaczął się lansować i być lansowany w mateczniku zastępcy Pana Zbyszka a i we Wrocku ponoć coraz częściej pokazuje się publicznie, w tenisa grywa itp. Jak zeznawałam teraz na policji wspomniałam o dziwnym paradoksie: z jednej strony szumnych zapowiedziach zwalczania przekrętów finansowych a z drugiej bezczelnemu lansowaniu się i lansowaniu przez organa administracji lokalnej związane z 'dojną zmianą' faceta wobec którego ponoć Prokuratora Krajowa prowadzi postępowanie. A teraz takie 'kwiatki'. To może wkurzeni okradzeni obligatariusze napiszą do Pana Zbyszka Z swoje listy?

dr andrew
5
Wysłane: 22 października 2016 21:41:09
Od 4 października zarządcą tymczasowym w postępowaniu PCZ S.A. jest Zimmerman Filipiak Restrukturyzacja S.A. w Warszawie.

spółka ma na swojej stronie przewidziane miejsce gdzie mają ukazywać się wybrane informacje dot. postępowania upadłościowego. zamieszczam link
zimmermanfilipiak.pl/postepowa...

zi
zi
0
Wpisów: 191
Wysłane: 23 października 2016 11:17:07
Ale w PCZ to nie ma już czego szukać, jakby tam był jeszcze jakikolwiek majątek, to Ściborski z pewnością zadbałby o jego wyprowadzenie. Kasy trzeba szukać na drodze sądowej u samego Ściborskiego i jego pachołków.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 23 października 2016 13:36:53
a czy temat powrotu tych aktywów do spółki został zamknięty? Według mnie na tym trzeba się skupić, że to wyprowadzenie było nieskuteczne, lewe i trzeba to cofnąć.

Mimo, że osobiście na obligach tej spółki wyszedłem podczas notowań to szlag mnie trafia równo jak słyszę hasło PCZ. A że przejeżdżam obok głównej siedziby dosyć często to ten stan trwa i trwa.

Słabość naszego państwa i małych obywateli względem tych większych powoduje, że na obligi wielu, wielu firm patrzę sceptycznie i nie zamierzam wracać na ten rynek. Orlen itp OK, reszta dla mnie nie istnieje.

Marek Butelka
0
Wpisów: 171
Wysłane: 23 października 2016 16:06:37
@addison

Ustawowe znamię, stanowiące skutek przestępstwa oszustwa określonego w art. 286 § 1 kk, wypełnione zostaje wtedy, gdy sprawca, działając w sposób opisany w tym przepisie, doprowadza inną osobę do rozporządzenia mieniem, które jest niekorzystne z punktu widzenia interesów tej osoby lub innej osoby pokrzywdzonej. Powstanie szkody w mieniu nie jest koniecznym warunkiem do przyjęcia, że doszło do tak pojmowanego niekorzystnego rozporządzenia. (Wyrok Sądu Najwyższego – Izba Karna z dnia 30 sierpnia 2000 r. V KKN 267/2000)

karne-prawo.pl/index.php/2015/...

tronuser
0
Wysłane: 30 listopada 2016 12:21:10
Czy firma Nomad Partners dołączyła do firm, które ogłosiły upadłość??

centrumzdrowia
0
Wpisów: 20
Wysłane: 3 grudnia 2016 20:34:04
Też się nad tym zastanawiam - brak odpowiedzi na 2 maile...
Chyba trzeba jechać do Bydgoszczy.

dr andrew
5
Wysłane: 5 grudnia 2016 12:59:31
Brak odpowiedzi na maile o niczym jeszcze nie świadczy.

Druga z kancelarii reprezentująca wierzycieli PCZ też nie odpowiada na maile.
tzn odpowiada, że odpowie i cisza.

Zastanawiające jest jednak, że przez 5 dni od kiedy pojawił się wpis Pana tronusera z pytaniem o upadłość Nomad Partners, Pan Rafał Koźlak nie zdementował, ani wogóle nie wypowiedział się w tym temacie.
Zdawał się być na bieżąco z wpisami na forum.

Chociaż z drugiej strony przez ponad miesiąc nie pojawiły się żadne wpisy, więc nie bardzo jest co śledzić...
Edytowany: 5 grudnia 2016 13:02

tronuser
0
Wysłane: 6 grudnia 2016 20:11:49

Niestety brak kontaktu z p. Koźlakiem i kimkolwiek z Nomad Partners trwa już od dłuższego czasu. Nikt nie odbiera telefonów, na fb jest prośba o kontakt ze strony jednego pana z 15 października i cisza...

Co ciekawe żaden z syndyków zajmujących się sprawą PCZ, zarówno poprzedni Kancelaria Piątkowski, Szczerbiński jak i Zimmermann, Filipiak nie mają z nim kontaktu...

Obligatariusze d. PTI również nie mają kontaktu z tym panem...

Wymieniać dalej?

DRIVER77
0
Wpisów: 641
Wysłane: 6 grudnia 2016 21:38:02
Dziwię się ze wogóle tyle czekacie. Zostać wydymanym na obligach i zostac wydymanym drugi raz przez jakąś pseudo kancelarię czy jak ich tam zwał to porażka. Po dwóch dniach bez odpowiedzi odrazu uderzył bym na policję,a później do prokuratury. Ktoś tu ewidentnie żeruje na czyjejś krzywdzie.
Ludzie nie bądźcie frajerami.
Nomad czy jak im tam dobrze wiedział że nikt nie odważy się się działać po upadłości czy nie wypłacalności trefnych spółek,więc i zapewne wierzy że w ich sprawie nic im nie zrobicie.
Mi się wydaje że to grube oszustwo i wcale bym się nie zdziwił gdyby w Bydgoszczy nikogo juz nie było.
Gdyby byli wporządku przynajmniej odpisaliby ,,sorry ale nie udało się zdziałać"
Brak odpowiedzi=wał.
Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

68 69 70 71 72

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,386 sek.

ujdgrjvr
zcqnjosy
ovvabyun
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vrkefcwu
mhovfety
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat