PARTNER SERWISU
ooblycwt
16 17 18 19 20

VIG (Catalyst)

avocadon
0
Wpisów: 93
Wysłane: 17 marca 2017 18:31:08
Witam Wyglada na to, że to jakaś sitwa. Nie otrzymałem żadnej informacji z Sądu w Katowicach i kart do głosowania. Skandal. Ciekawy jestem ile jeszcze osób w podobnej sytuacji. Nie dziwne, że przegłosowano warunki niekorzystne. O co tutaj chodzi ?
Edytowany: 17 marca 2017 18:34

jotazet
0
Wpisów: 115
Wysłane: 18 marca 2017 13:04:25
Czy są na grupie SW Obligatariusze reprezentowani przez prawnika p. Piotra Skrzyneckiego? Proszę o kontakt na priv.

"Szanowni Państwo,

Nazywam się Piotr Skrzynecki. Jestem radcą prawnym posiadającym ugruntowane doświadczenie w sporach z emitentami obligacji. Jako pełnomocnik reprezentuję grupę piętnastu obligatariuszy w postępowaniu restrukturyzacyjnym PPUH VIG sp. z o.o. przed Sądem Rejonowym Katowice-Wschód w Katowicach.

Zwracam się do Państwa jako ujawnionych przez spółkę PPUH VIG sp. z o.o. wierzycieli z tytułu obligacji serii A i B. Przedstawiona przez spółkę propozycja układowa jest w mojej ocenie rażąco krzywdząca w stosunku do obligatariuszy – zakłada ona konwersję posiadanych przez Państwa obligacji na udziały w spółce. Oznacza to, że zostaną Państwo pozbawieni zabezpieczenia spłaty w postaci hipoteki i poręczeń, a w zamian za to zostaną Państwo udziałowcami mniejszościowymi spółki PPUH VIG sp. z o.o. Jako wspólnicy będą Państwo ponosić konsekwencje ewentualnego fiaska gospodarczego, a nawet upadłości likwidacyjnej (roszczenia wspólników do spółki zaspokajane są w ostatniej kolejności, czyli w praktyce nigdy), ale nie będą mieli Państwo jakiegokolwiek wpływu na decyzje władz spółki (dotychczasowy zarząd spółki planuje zachować co najmniej połowę udziałów w spółce).

Istnieje sposób na powstrzymanie tego rażąco krzywdzącego dla Państwa rozwiązania i uzyskanie realnego wpływu na przebieg postępowania restrukturyzacyjnego spółki."

jotazet
0
Wysłane: 18 marca 2017 13:59:53
Jest tylko tydzień na zgłoszenie zastrzeżeń do "układu" przegłosowanego 17maraca2017 w Sądzie Rejonowym Katowice-Wchód

Ustawa Prawo Restrukturyzayjne

Art. 164. 1. Układ przyjęty przez zgromadzenie wierzycieli zatwierdza sąd, zawierając w sentencji postanowienia
treść układu.
(...)
3. Uczestnicy postępowania mogą pisemnie zgłaszać zastrzeżenia przeciwko układowi. Sąd nie bierze pod uwagę zastrzeżeń
zgłoszonych po upływie tygodnia od dnia przyjęcia układu lub niespełniających wymogów formalnych pisma
procesowego.

Art. 264. 1. O terminie zgromadzenia wierzycieli zwołanego w celu przyjęcia układu sędzia-komisarz zawiadamia
wierzycieli umieszczonych w spisie wierzytelności, jednocześnie doręczając im propozycje układowe, informację
o podziale wierzycieli umieszczonych w spisie wierzytelności ze względu na kategorie interesów, informację o sposobie
głosowania na zgromadzeniu wierzycieli oraz pouczenie o treści przepisów art. 107–110, art. 113 i art. 115–119.
Edytowany: 18 marca 2017 14:18

avocadon
0
Wysłane: 18 marca 2017 19:32:04
Ja chętnie złożę zastrzeżenie do układu. Czy ktoś dysponuje może wzorem zastrzeżenia

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 18 marca 2017 20:10:20
też się dołączę...

jotazet
0
Wysłane: 18 marca 2017 20:17:47
Napiszcie mi na priv. Chyba zdajecie sobie sprawę że nie ma żadnego "wzoru" i trzeba tworzyć samemu. Mam pismo, które może być podstawą ale dotyczy innej spółki i innych argumentów.

jotazet
0
Wysłane: 19 marca 2017 11:29:00
Dla tych co nie dostali nic z Sądu Katowice-Wschód a będą pisać zastrzeżenia. Oficjalny komunikat o z zgromadzeniu wierzycieli ogłoszony w MSiG w lutym.

"Indeks numerów → Rocznik 2017 → Numer 40/2017 (5177) z 27 lutego 2017 r. → Pozycja 7194
IX. OGŁOSZENIA WYMAGANE PRZEZ PRAWO RESTRUKTURYZACYJNE
Pozycja 7194.

PRZEDSIĘBIORSTWO PRODUKCYJNO-USŁUGOWO-HANDLOWE "VIG" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ w Dąbrowie Górniczej
KRS 0000139399, REGON 003442626, NIP 6290013450
SĄD REJONOWY KATOWICE-WSCHÓD W KATOWICACH, VIII WYDZIAŁ GOSPODARCZY KRAJOWEGO REJESTRU SĄDOWEGO, wpis do rejestru: 2002-11-20 r., sygnatura akt: X GRu 1/16/1

Sędzia komisarz zawiadamia, iż w postępowaniu układowym Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Usługowo-Handlowego "VIG" Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością w Dąbrowie Górniczej (sygn. akt X GRu 1/16/1) zwołane zostało Zgromadzenie Wierzycieli w celu głosowania nad układem.

Zgromadzenie Wierzycieli odbędzie się w dniu 17 marca 2017 roku, o godz. 900 w budynku Sądu Rejonowego Katowice-Wschód w Katowicach, ul. Lompy 14.
Głosowanie podczas Zgromadzenia Wierzycieli przeprowadzone zostanie pisemnie oraz ustnie.

Sędzia komisarz zawiadamia również, że w przedmiotowym postępowaniu w zakresie nieobjętym nierozpoznanymi prawomocnie sprzeciwami zatwierdzony został spis wierzytelności."

Pisząc zastrzeżenia należy podnieść, że Obligatariusze nie otrzymali od Sądu propozycji układowych więc jak mieli głosować skoro nie wiedzieli nad czym? Dodatkowo pisząc do Sądu trzeba wnosić o dopuszczenie do postępowania o czym było wcześniej na wątku

mambrozinski
0
Wpisów: 30
Wysłane: 19 marca 2017 16:19:24
Czy ktoś kompetentny może przygotować taki wzór żeby reszta mogła złożyć taki dokument i przegłosować ten układ ?

jotazet
0
Wysłane: 19 marca 2017 17:35:11
Tu macie wniosek o dopuszczenie do sprawy

, 10-06-2016

Sąd Rejonowy Katowice-Wschód w Katowicach
Wydział X Gospodarczy
ul. Lompy 14,
40-040 Katowice

Wierzyciel xxx
adres
PESEL: xxx

Dłużnik: PRZEDSIĘBIORSTWO PRODUKCYJNO-USŁUGWO-
-HANDLOWE „VIG” Sp. z o.o.
z siedzibą w Dąbrowie Górniczej
Ul. Jana II Sobieskiego 7
41-300 Dąbrowa Górnicza
Numer KRS: 0000139399

Sygn. akt X Gru 1/16/1

WNIOSEK WIERZYCIELA
O DOPUSZCZENIE DO UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU
Działając w imieniu własnym, na mocy art. 363.1 Ustawy Prawo Restrukturyzacyjne wnoszę o dopuszczenie mnie do udziału w postępowaniu w sprawie o sygn. akt X Gru 1/16/1. Jednocześnie wykazuję, iż przysługują mi prawa z obligacji wyemitowanych przez dłużnika a jako dowód załączam Świadectwo depozytowe nr….. z dnia xxxxxr potwierdzające, że jestem właścicielem xxx sztuk obligacji wyemitowanych przez dłużnika.
Dodatkowo wnoszę o poinformowanie mnie kogo Sąd ustanowił kuratorem do reprezentowania praw obligatariuszy oraz przesłanie danych teleadresowych kuratora na mój adres domowy.
Z poważaniem

Załączniki:
- Świadectwo depozytowe nr xxx z dnia xxxr

avocadon
0
Wysłane: 19 marca 2017 21:23:44
Ale ja np. byłem dopuszczony do sprawy ale nie otrzymałem zawiadomienia o głosowaniu i warunków układu.

jotazet
0
Wysłane: 19 marca 2017 21:57:12
Wnoś zastrzeżenia co do ważności głosowania. Jako dopuszczony do sprawy Sąd miał obowiązek przysłać propozycje układowe. Ja jak napiszę swoje pismo to na grupie google podeślę. Podeślę też wam pdf z Ustawą Prawo Restrukturyzacyjne. Na razie początek powinien wyglądać tak:

, 10-06-2016

Sąd Rejonowy Katowice-Wschód w Katowicach
Wydział X Gospodarczy
ul. Lompy 14,
40-040 Katowice

Wierzyciel xxx
adres
PESEL: xxx

Dłużnik: PRZEDSIĘBIORSTWO PRODUKCYJNO-USŁUGWO-
-HANDLOWE „VIG” Sp. z o.o.
z siedzibą w Dąbrowie Górniczej
Ul. Jana II Sobieskiego 7
41-300 Dąbrowa Górnicza
Numer KRS: 0000139399

Sygn. akt X Gru 1/16/1

Zastrzeżenia przeciwko przyjętemu układowi
w postępowaniu restrukturyzacyjnym

Działając w imieniu własnym, jako Wierzyciel-Obligatariusz Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Usługowo-Handlowego „VIG” Sp. z o.o. w restrukturyzacji z siedzibą w Dąbrowie Górniczej (dawniej Przedsiębiorstwa Produkcyjno-Usługowo-Handlowego „VIG” Sp. z o.o.; dalej: „Dłużnik”, PPHU,,VIG” Sp. z o.o. ) z tytułu braku wykupu obligacji serii xxx wyemitowanych przez PPUH ,,VIG” Sp. z o.o. na mocy art. 164.3 Ustawy Prawo Restrukturyzacyjne z dnia 15.05.2015 roku zgłaszam poniższe zastrzeżenia przeciwko układowi z dnia 17 marca 2017r głosowanemu na Zgromadzeniu Wierzycieli w siedzibie Sądu Rejonowego Katowice-Wschód w Katowicach i jednocześnie wnoszę:

1. Aby Sąd odmówił zatwierdzenia układu oraz umorzył postępowanie restrukturyzacyjne-postępowanie układowe dłużnika dłużnika PPHU,,VIG” Sp. z o.o. zgodnie z Art. 165 Ustawy Prawo Restrukturyzacyjne z dnia 15.05.2015 roku.......

jotazet
0
Wysłane: 20 marca 2017 10:11:01
Dzwoniłem do Sądu. Okazuje się że za Obligatariuszy głosował...jakiś biegły sądowy. Wygląda to na farsę ale niestety w grze są nasze pieniądze...

avocadon
0
Wysłane: 20 marca 2017 10:49:52
Dzięki za wiadomości chociaż nie najlepsze.

marko2015
2
Wpisów: 103
Wysłane: 20 marca 2017 11:05:16
A ile wynosi opłata od wniesienia zastrzeżenia do głosowania??? No bo nasze sądy nie robią nic za darmo.

jotazet
0
Wysłane: 20 marca 2017 12:16:26
To nieistotne. Możesz zadzwonić do sądu i nam powiedzieć.
Na razie trzeba ich zasypać zastrzeżeniami. Jak wnosisz pismo sam bez prawnika to sąd odpisze i pouczy ile i gdzie masz zapłacić.

jotazet
0
Wysłane: 20 marca 2017 12:55:42
Czy była zgoda Komisji Europejskiej na układ? Kolejny punkt do podniesienia w zastrzeżeniach
ustawa Prawo Restrukturyzacyjne

Art. 118
3. Jeżeli układ określa restrukturyzację zobowiązań dłużnika przez konwersję wierzytelności na akcje lub udziały,
głosowanie nad układem może zostać przeprowadzone tylko w przypadku, gdy na zgromadzeniu wierzycieli zostanie
przedłożona zgoda Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów albo Komisji Europejskiej albo zostanie wykazane,
że zgoda taka nie jest wymagana.

kamilgda
0
Wpisów: 13
Wysłane: 20 marca 2017 14:20:35
Również zadzwoniłem do sądu w Katowicach z pytaniem czemu nie dostałem propozycji układowych
i karty do głosowania.
Otrzymałem odpowiedź, że w imieniu obligatariuszy głosował kurator, a spytawszy o nazwisko
usłyszałem, że to niejaki Andrzej Młynarczyk - mówi Wam coś to nazwisko, była o tym jakaś informacja ?

jotazet
0
Wysłane: 20 marca 2017 15:54:08
No to odpowiedź jakby nie na Twoje pytanie. Ten typ to biegły sądowy i jest na liście biegłych w Sądu. Zadzwoniłem do niego - bezczelnie stwierdził że głosował za układem. Nigdzie nie było ogłoszone że ma reprezentować obligatariuszy a nie znam nikogo z obligatariuszy kto go zna lub kontaktował się z tym osobnikiem. Możecie spróbować sami do niego dzwonić
Rozmawiałem też z rpr P. Skrzyneckim, niestety nie był na zgromadzeniu wierzycieli w piątek. Wygląda na to, że nikogo z obligatariuszy tam nie było więc robili co chcieli żeby przegłosować układ.

Przepisy prawa restrukturyzacyjnego stanowią że jak mamy zabezpieczenie hipoteczne to obligatariuszy z automatu powinien reprezentować Administrator Hipoteki czyli kancelaria radców Łuć Wojtylak. Trzeba w zastrzeżeniach podnosić że osobnik który głosował w naszym imieniu nie miał do tego prawa. Wnosić o to że głosowanie było bezprawne więc Sąd ma odrzucić układ. No i wnosić o pozbawienie tego osobnika praw do reprezentowania obligatariuszy i ustanowienie w tym celu AH.

kamilgda
0
Wysłane: 20 marca 2017 17:49:46
Cytat:
Przepisy prawa restrukturyzacyjnego stanowią że jak mamy zabezpieczenie hipoteczne to obligatariuszy z automatu powinien reprezentować Administrator Hipoteki czyli kancelaria radców Łuć Wojtylak. Trzeba w zastrzeżeniach podnosić że osobnik który głosował w naszym imieniu nie miał do tego prawa. Wnosić o to że głosowanie było bezprawne więc Sąd ma odrzucić układ. No i wnosić o pozbawienie tego osobnika praw do reprezentowania obligatariuszy i ustanowienie w tym celu AH.

Obawiam się, że w tym względzie Seweryn nas ograł bo jak cytowałem w wiadomości na grupie pismo Saleja, to zabezpieczeniem jest hipoteka osoby trzeciej.
Tak, tak - sprawdziłem w-ki emisji i operat i tam hipoteka była na PPUH VIG Sp. z o.o. z siedzibą w Dąbrowie Górniczej, ale z księgi wieczystej i z pisma Saleja do mnie wynika , że zabezpieczenie hipoteczne jest faktycznie na mieniu osoby trzeciej, a nie na mieniu dłużnika.
W KW obecnie właścicielem (użytkownikiem wieczystym) nieruchomości w Myszkowie jest
PRZEDSIĘBIORSTWO PRODUKCYJNO-HANDLOWE POL-KOP Z. SEWERYN SPÓŁKA JAWNA - umowa sprzedaży z grudnia 2013 r.,
a zatem nie ma zastosowania przepis prawa restrukturyzacyjnego :
Art. 363. 2. Jeżeli dla zabezpieczenia praw z obligacji ustanowiono hipotekę na majątku emitenta, prawa i obowiązki obligatariuszy
zabezpieczonych hipoteką w postępowaniu restrukturyzacyjnym wykonuje administrator hipoteki, o którym mowa
w art. 31 ust. 4 ustawy z dnia 15 stycznia 2015 r. o obligacjach (Dz. U. poz. 238).

A ponieważ obecnie hipoteka nie jest na majątku emitenta, to niestety ma zastosowanie ust. 1:

Art. 363. 1. Do reprezentowania praw obligatariuszy sąd ustanawia kuratora. Kuratorem może być również bank,
z którym dłużnik zawarł umowę o reprezentowanie obligatariuszy wobec emitenta. Obligatariusze mogą działać
w postępowaniu restrukturyzacyjnym również osobiście lub przez pełnomocnika, jeżeli zostali dopuszczeni do udziału
w postępowaniu przez sędziego-komisarza. Sędzia-komisarz dopuszcza obligatariuszy do udziału w postępowaniu po
wykazaniu, że przysługują im prawa z obligacji.

kamilgda
0
Wysłane: 20 marca 2017 17:56:34
Cytat:
Jeżeli dla zabezpieczenia praw z obligacji ustanowiono hipotekę na majątku emitenta

PS. no chyba , że ma znaczenie data ustanowienia tej hipoteki na dzień emisji obligacji , to inna sprawa, ale jeśli na moment postępowania restrukturyzacyjnego i głosowania układu, to kicha.
Tutaj musiałby się wypowiedzieć stricte prawnik odnośnie literalnego brzmienia i interpretacji tego zapisu ustawy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

16 17 18 19 20

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,590 sek.

mkfdtloi
jwtovfoa
tlgyiqtq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fzkcdkar
nunzahhy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat