Cytat:Przepisy prawa restrukturyzacyjnego stanowią że jak mamy zabezpieczenie hipoteczne to obligatariuszy z automatu powinien reprezentować Administrator Hipoteki czyli kancelaria radców Łuć Wojtylak. Trzeba w zastrzeżeniach podnosić że osobnik który głosował w naszym imieniu nie miał do tego prawa. Wnosić o to że głosowanie było bezprawne więc Sąd ma odrzucić układ. No i wnosić o pozbawienie tego osobnika praw do reprezentowania obligatariuszy i ustanowienie w tym celu AH.
Obawiam się, że w tym względzie Seweryn nas ograł bo jak cytowałem w wiadomości na grupie pismo Saleja, to zabezpieczeniem jest hipoteka osoby trzeciej.
Tak, tak - sprawdziłem w-ki emisji i operat i tam hipoteka była na PPUH VIG Sp. z o.o. z siedzibą w Dąbrowie Górniczej, ale z księgi wieczystej i z pisma Saleja do mnie wynika , że zabezpieczenie hipoteczne jest faktycznie na mieniu osoby trzeciej, a
nie na mieniu dłużnika.
W KW obecnie właścicielem (użytkownikiem wieczystym) nieruchomości w Myszkowie jest
PRZEDSIĘBIORSTWO PRODUKCYJNO-HANDLOWE POL-KOP Z. SEWERYN SPÓŁKA JAWNA - umowa sprzedaży z grudnia 2013 r.,
a zatem nie ma zastosowania przepis prawa restrukturyzacyjnego :
Art. 363. 2. Jeżeli dla zabezpieczenia praw z obligacji ustanowiono
hipotekę na majątku emitenta, prawa i obowiązki obligatariuszy
zabezpieczonych hipoteką w postępowaniu restrukturyzacyjnym wykonuje administrator hipoteki, o którym mowa
w art. 31 ust. 4 ustawy z dnia 15 stycznia 2015 r. o obligacjach (Dz. U. poz. 238).
A ponieważ obecnie hipoteka nie jest na majątku emitenta, to niestety ma zastosowanie ust. 1:
Art. 363. 1. Do reprezentowania praw obligatariuszy sąd ustanawia kuratora. Kuratorem może być również bank,
z którym dłużnik zawarł umowę o reprezentowanie obligatariuszy wobec emitenta. Obligatariusze mogą działać
w postępowaniu restrukturyzacyjnym również osobiście lub przez pełnomocnika, jeżeli zostali dopuszczeni do udziału
w postępowaniu przez sędziego-komisarza. Sędzia-komisarz dopuszcza obligatariuszy do udziału w postępowaniu po
wykazaniu, że przysługują im prawa z obligacji.