PARTNER SERWISU
mhbsschn
130 131 132 133 134

Kiedy dno bessy?

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 25 sierpnia 2009 12:38:38
a ja spokojnie patrzę jak codziennie jest coraz wyżej,
i nie rusza mnie nic king

dzisiaj dobre dane z Polski - sprzedaż detaliczna wzrosła o 5,7%
myślę że gospodarka zaczyna ostro przyśpieszać. A giełda nie będzie obojętna.

przemek_f
0
Wpisów: 166
Wysłane: 25 sierpnia 2009 13:46:11

Ja dalej trzymam S-ki. Wygląda na to że jestem jedynym niedźwiedziem na tym forum który pozostał na rynku...

Najbardziej martwi mnie umacniająca się złotówka pachnąca kolejnym cudo-fixingiem.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 25 sierpnia 2009 15:33:27
tadekmazur napisał(a):
W sumie to ta megabessa mnie złamała.

Będę strasznie żałował jeśli znikniesz z naszego życia.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 25 sierpnia 2009 15:34:39
przemek_f napisał(a):

Ja dalej trzymam S-ki. Wygląda na to że jestem jedynym niedźwiedziem na tym forum który pozostał na rynku...

Najbardziej martwi mnie umacniająca się złotówka pachnąca kolejnym cudo-fixingiem.

Wlasnie tez to obserwuje podejrzewam ze jutro moze byc atak na 2400.

Taurus80
0
Wysłane: 25 sierpnia 2009 15:36:28
Maniek napisał(a):
tadekmazur napisał(a):
Już nie mam żadnych akcji. Co za ulga.
Wpakowałem się w to bagno pod koniec stycznia 2008. Miałem sporo szczęścia bo moje straty na dzień dzisiejszy są akceptowalne. Zdecydowałem się je definitywnie podjąć i pożegnać się z rynkiem.
Nie wierzę w znaczące wzrosty w ciągu najbliższych miesięcy, a nawet jeśli będą to nie ma sprawy.

W sumie to ta megabessa mnie złamała. Wchodząc po sporej zwale wydawało mi się że jestem cwany. Liczyłem się ze zjazdem do 2500, a nawet 2300. Było jak było. Na szczęście w miarę rozsądnie lub szczęśliwie się przegrupowywałem i wynik jest daleko lepszy niż mógłby być. Gdy było naprawdę ciężko to się trzymałem, ale teraz gdy mogę odpuścić bo straty stały się akceptowalnymi to bardzo chętnie odpuszczam.

Sorry za takie bezpośrednie pytanie, ale mam rozumieć że pod koniec stycznia kupiłeś akcji za cała kasę?

Ja weszlem 6 stycznia za polowe i na poczatku lutego za reszte i jestem zadowolony

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 25 sierpnia 2009 15:50:59
tadekmazur napisał(a):
Już nie mam żadnych akcji. Co za ulga.
Wpakowałem się w to bagno pod koniec stycznia 2008. Miałem sporo szczęścia bo moje straty na dzień dzisiejszy są akceptowalne. Zdecydowałem się je definitywnie podjąć i pożegnać się z rynkiem.
Nie wierzę w znaczące wzrosty w ciągu najbliższych miesięcy, a nawet jeśli będą to nie ma sprawy.

W sumie to ta megabessa mnie złamała. Wchodząc po sporej zwale wydawało mi się że jestem cwany. Liczyłem się ze zjazdem do 2500, a nawet 2300. Było jak było. Na szczęście w miarę rozsądnie lub szczęśliwie się przegrupowywałem i wynik jest daleko lepszy niż mógłby być. Gdy było naprawdę ciężko to się trzymałem, ale teraz gdy mogę odpuścić bo straty stały się akceptowalnymi to bardzo chętnie odpuszczam.

Tadek, odpocznij i wracaj do nas po korekcie, która prędzej czy później nadejdzie.
Masz wiedzę, masz talent do pisania (wyjatkowo dobrze się Ciebie czyta), trudno nie zajmować wobec Twoich postów i postaw jakiejś pozycji (choćby opozycji Angel ).

Myślę (i mam nadzieję), że odczytywanie Twego posta jako próby definitywnego wycofania się ze SW to nadinterpretacja. Jak nie chcesz to nie miej akcji, ale swoimi przewidywaniami nas proszę obdarzaj. TO JEST TWÓJ WĄTEK!

A poza tym jakoś przywiązałem się do Ciebie, tak to działa.

PS: Ale większej korekty spodziewam się i tak dopiero jesienią.

martinezo
0
Wpisów: 498
Wysłane: 25 sierpnia 2009 15:57:49
tadekmazur napisał(a):
ale teraz gdy mogę odpuścić bo straty stały się akceptowalnymi to bardzo chętnie odpuszczam.

Ale w ogóle(na razie) dajesz sobie spokój z giełdą? - z daleka od notowań, wiadomości o spółkach, poziomów indeksów, itp?
Szkoda by było twoich komentarzy. Najpierw zniknął opennetpr, teraz Ty?
No ale w sumie to rozumiem, że człowiek musi niekiedy dać odpocząć psychice i się na jakiś czas "oddalić" od ciągłej presji, walki, problemów, itp...

Powoli do celu

Vox
Vox
297
Wysłane: 25 sierpnia 2009 16:32:39
wzialem S na fixie. (2311)
jankesi chyba dzisiaj sell on good news (konsumenci)
Edytowany: 25 sierpnia 2009 16:33

Artur
0
Wpisów: 418
Wysłane: 25 sierpnia 2009 16:53:39
Sprzedalem wiekszosc akcji i chyba na jakis czas zostane obserwatorem. Korekta jest chyba blisko,
poniewaz prawie wszystko co kupilem w ostatnim miesiacu, wystrzelilo do przodu jak torpeda, np.
immoeast, techmex, orcogroup. Nie jestem az taki dobry. Te wzrosty sa coraz bardziej oparte na emocjach,
a to oznacza bliski koniec. Jankesom zaczyna brakowac chyba paliwa. Mozliwe, ze ta minihossa nie
zakonczy sie szalenczymi wzrostami, tylko bedzie konsolidacja a potem jazda w dol.
Ja w kazdym razie pasuje.

Vox
Vox
297
Wysłane: 25 sierpnia 2009 17:30:46
Cytat:
Drobnica na fali!
PB
Andrzej Stec

Drobni inwestorzy wracają ławą na parkiet. Ich udział w obrotach zbliża się do rekordu z hossy 2007 roku. To wyniki najnowszego badania GPW.

jak widać, jak rośnie wszyscy zarabiają Boo hoo!

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 25 sierpnia 2009 17:35:07
Dzięki za sympatyczne słowa. Jednak zajmowanie się giełdą gdy się na niej nie gra jest bez sensu.
Ja swoją grę zakończyłem po półtora roku. Wydaje mi się że to dobry moment bo grac na kontraktach nie zamierzam, a wątpię w dalsze wzrosty w krótkim, średnim i długim terminie. W bardzo długim to będą na pewno, ale tu chodzi o lata.

Wydaje mi się że baardzo długo nie będziemy wyżej niż obecnie.
1.Euforia jest niesamowita. To wróży konkretne spadki.
2.Gospodarka amerykańska i europejska mają trwale przetrącony kręgosłup. Następne 12 miesięcy będzie dobre i to właśnie dyskontujemy. Jednak potem przyjdzie czas redukcji deficytów i podniesienia stóp procentowych. W najlepszym wypadku będzie z tego stagnacja, w najgorszym powtórka z kryzysu.
3.Polska chyba znacznie lepiej, ale i tak bardzo ucierpimy od flałty u naszych głównych partnerów. W przyszłym roku wzrost będzie jeszcze kiepski, a potem wcale nie musi wzrosnąc. Będzie to zależało od skali problemów Zachodu.
4.To nie jest tak że minął kryzys i wszystko będzie dobrze. Długi publiczne i nierównowagi ogromne. Wcale nie idą dobre czasy.

Taurus80
0
Wysłane: 25 sierpnia 2009 17:47:03
tadekmazur napisał(a):
Dzięki za sympatyczne słowa. Jednak zajmowanie się giełdą gdy się na niej nie gra jest bez sensu.
Ja swoją grę zakończyłem po półtora roku. Wydaje mi się że to dobry moment bo grac na kontraktach nie zamierzam, a wątpię w dalsze wzrosty w krótkim, średnim i długim terminie. W bardzo długim to będą na pewno, ale tu chodzi o lata.

Wydaje mi się że baardzo długo nie będziemy wyżej niż obecnie.
1.Euforia jest niesamowita. To wróży konkretne spadki.
2.Gospodarka amerykańska i europejska mają trwale przetrącony kręgosłup. Następne 12 miesięcy będzie dobre i to właśnie dyskontujemy. Jednak potem przyjdzie czas redukcji deficytów i podniesienia stóp procentowych. W najlepszym wypadku będzie z tego stagnacja, w najgorszym powtórka z kryzysu.
3.Polska chyba znacznie lepiej, ale i tak bardzo ucierpimy od flałty u naszych głównych partnerów. W przyszłym roku wzrost będzie jeszcze kiepski, a potem wcale nie musi wzrosnąc. Będzie to zależało od skali problemów Zachodu.
4.To nie jest tak że minął kryzys i wszystko będzie dobrze. Długi publiczne i nierównowagi ogromne. Wcale nie idą dobre czasy.

Tadek jak tak czytam mam wrazenie ze z jednego konta pisza 2 zupelnie rozne osoby.
Najpierw jestes za wzrostami tlumaczac to iz wszelkie wskazniki gospodarcze rosna i tak bedzie,
a teraz widzisz besse a w najlepszym wypadku kiszonke przez dlugi czas ( najdziwniejsze jest dla mnie to ze obie te tezy potrafisz zargumentowac) niestety nie wiem ktora strone rynku obstawiasz dlugoterminowo.

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 25 sierpnia 2009 18:33:47
Taurus80 napisał(a):

Tadek jak tak czytam mam wrazenie ze z jednego konta pisza 2 zupelnie rozne osoby.
Najpierw jestes za wzrostami tlumaczac to iz wszelkie wskazniki gospodarcze rosna i tak bedzie,
a teraz widzisz besse a w najlepszym wypadku kiszonke przez dlugi czas ( najdziwniejsze jest dla mnie to ze obie te tezy potrafisz zargumentowac) niestety nie wiem ktora strone rynku obstawiasz dlugoterminowo.

Pisałem o wzrostach które właśnie się kończą, a teraz piszę o nadchodzących spadkach.
Wcale nie uważam że sprowadzą nas bardzo nisko. Jednak IMHO droga na północ jest odcięta.
Trochę spadków, potem nudny dłuugi horyzont. Może za dwa lata wrócę na rynek akcji. Teraz większego sensu nie widzę.
Teraz jest dobry czas tylko dla tych bardzo aktywnie zmieniających spółki i pozycje. Oczywiście pod warunkiem że są w tym bardzo dobrzy. Ja nie jestem.
Bez odbioru.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 25 sierpnia 2009 18:49:48
Vox napisał(a):
wzialem S na fixie. (2311)
jankesi chyba dzisiaj sell on good news (konsumenci)

Ja też. Ale po koledze bym się nie spodziewał.Not talking

@ Tadek
Jeszcze bardziej bym się nie spodziewł takiej decyzji!!!!!! jaką dzisiaj obwieściłeś.
Sam nie raz miałem takie momenty, jednak po chwili refleksji - wracałem (choć to może z przyczyn nałogu. Tak giełda to poniekąd nałóg).
Pamiętasz? Kedyś na innym wątku i Ty i Ja i Inni StocWatchersi przekonywaliśmy pewnego "gościa" (sympatycznego zresztą) by nie odchodził po bessie w samym dołku, argumentując, że zaliczył spadki w pełni, więc musi odrobić w hossie.
Tym samym argumentem odnoszę się tym pytaniem do Ciebie.
Pamiętasz? Dno wielce prawdopodobnej bessy (moim niedźwiedzim zdaniem na 99,99%) udało nam się uchwycić kiedyś na tym wątku w parę minut po jego wystąpieniu i uczcić je wirtualną "popijawą"?
To był precedens w mojej ocenie w szerszej skali. thumbright

Ogólnie to podpisuję się też w pełni pod postem NocnegoGracza.

Odpocznij i wracaj, by razem z Nami walczyć z grubasami, aż po dzień sądu ostatecznego.wave

Taurus80
0
Wysłane: 25 sierpnia 2009 18:50:39
tadekmazur napisał(a):
Taurus80 napisał(a):

Pisałem o wzrostach które właśnie się kończą, a teraz piszę o nadchodzących spadkach.
Wcale nie uważam że sprowadzą nas bardzo nisko. Jednak IMHO droga na północ jest odcięta.
Trochę spadków, potem nudny dłuugi horyzont. Może za dwa lata wrócę na rynek akcji. Teraz większego sensu nie widzę.
Teraz jest dobry czas tylko dla tych bardzo aktywnie zmieniających spółki i pozycje. Oczywiście pod warunkiem że są w tym bardzo dobrzy. Ja nie jestem.
Bez odbioru.

Zrozumielem :) wiec zycze milego odpoczynku i do szybkiego zobaczenia. Tak calkiem nie zostawiaj gieldy i zagladaj czasem.
Poza tym mysle ze wybrales wlasciwy moment na spasowanie. Tez mysle ze w przyszlym tyg spasuje i poprzygladam sie z boku :)

martinezo
0
Wysłane: 25 sierpnia 2009 19:43:56
Taurus80 napisał(a):
Tez mysle ze w przyszlym tyg spasuje i poprzygladam sie z boku :)

Hmmm... Coraz więcej osób z SW o tym wspomina. W TV natomiast optymizm coraz większy... Gdzieś czytałem, że któryś fund namawia, żeby cały portfel trzymać w akcjach. Powoli "Kowalscy" wracają do funduszy. Czyli przyspieszamy. Czyżby znowu forumowicze tego serwisu przewidzieli punkt zwrotny?Think

Powoli do celu

nocnygracz
0
Wysłane: 25 sierpnia 2009 20:01:40
tadekmazur napisał(a):
Może za dwa lata wrócę na rynek akcji. Teraz większego sensu nie widzę.
Bez odbioru.

Aż bym się z Tobą założył o te "za dwa lata". Moim zdaniem (jeśli byś tak zrobił) straciłbyś w tym czasie dużo dobrego i prawdopodobnie wrócił na poziomach sporo wyższych od obecnych. Chyba, że będziemy już w trakcie kolejnej korekty/bessy (może będzie się ona dopiero zaczynać). Tak czy owak "w międzyczasie" 3000 na WIG20 powinno paść.

Szkoda tego "Bez odbioru".
Pozdrawiam.

PS: A i jeszcze coś. Mocna decyzja, wyraźnie "masz jaja" skoro potrafisz takie podejmować. Na szczęście tylko krowy nie zmieniają ...
Opowiadanie o tym, że bessa Cię złamała odbieram jako - nie pierwszy raz w Twoim przypadku - nadmierną samokrytykę. Przez bessę przeszedłeś dostojnie. Straty psychicznie już są odległe, ale pamiętasz, że były bolesne, buntujesz się nie wtedy gdy było bardzo źle, ale teraz, gdy czujesz, że możesz znów coś stracić.

martinezo
0
Wysłane: 25 sierpnia 2009 20:08:45
tadekmazur napisał(a):

Bez odbioru.

Hej, co... To może chociaż w szachy z nami pograjthumbright

Powoli do celu

nocnygracz
0
Wysłane: 25 sierpnia 2009 20:20:14
Vox, moje Ty dziecko hossy, jak interpretujesz obecną koncentrację pozycji na futach?

Vox
Vox
297
Wysłane: 26 sierpnia 2009 12:24:10
a z tym dałem sobie spokój.
odwróciłem S po 2269, teraz L

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

130 131 132 133 134

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,584 sek.

hfehnpmz
vrczivkf
epccuuxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qsedqxvz
yhkkoakx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat