@Pshemek2018:
Liderem będą długo, ale czy 20 lat? Coś mi dzwoni, że BMW się chyba mocno elektryfikuje. Ale czy to na pewno BMW, to teraz nie pamiętam. Volkswagen też chce uciekać do przodu po aferze spalinowej. Ale nie wiadomo, ile tam jeszcze trupów w szafie. Patrz: ostatnia wtopa z inhalowaniem NOx małp i ludzi. Niniejszy
tekst to tylko zajawka, bo internet aż huczy. Dają, nomen-omen, czadu chłopaki!
Miałem kiedyś rachunek w XTB. Ale już nie mam. :)
Z tego, co na szybko kojarzę, jeśli to koniecznie musi być broker w Polsce, to masz:
/kolejność przypadkowa i wszystko do weryfikacji, bo piszę po prostu z pamięci, co kojarzę!!!/
- DeGiro. Holendrzy. Chyba obracają prawdziwymi akcjami. Są bardzo tani, ALE żyją chyba właśnie z wypożyczania akcji swoich klientów. A Tesla bywa chyba mocno shortowana. To pozbawia dochodu z wypożyczenia Ciebie, ale od razu zaznaczę, że taki dochód jest marginalny. Majątku na tym nie zrobisz. Ryzyko jest takie, że jeśli druga strona upadnie, nie odda akcji, to zostaniesz znów z gotówką. Akcje wypożyczane są (albo powinny być) pokryte gotówką.
- Lynx. Też Holendrzy. Zdecydowanie obracają prawdziwymi akcjami, bo to white-label broker Interactive Brokers. Czyli naprawdę jesteś w IB, ale umowę masz z firmą pośredniczącą. Przy czym to nie jest agent sensu stricto IB, tylko niezależna firma, która korzysta z ich platformy. Dość skomplikowane. Mam coś analogicznego i gateway do konta jest w Niemczech, kasa w UK, zarządzający tym kramem w Szwajcarii, a broker w Stanach. Czacha dymi. Dzwonią do Ciebie z Niemiec, a listy dostajesz z Zugu. :/ W Lynksie pewnie jest podobnie, tylko gateway jest w Czechach.
- z klasycznych polskich biur maklerskich to:
-- BOŚ. Jeszcze mam tam rachunek, ale się zwijam. Bardzo przywoita obsługa klienta. Mimo zgrzytu, jaki miałem ostatnio. Ale zagranica jest u nich droga, oferta ograniczona i co tu dużo gadać - jednak nie ta liga. Chwaliłem sobie nawet, dopóki... no właśnie! Dopóki nie zobaczyłem, jak to naprawdę powinno wyglądać. Chociaż - z całym szacunkiem - na Twoje potrzeby pasywnego inwestowania może w zupełności wystarczyć. Problem w tym, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. :) O jakim poziomie usługi mówimy? Ano nie działa np. zgłoszenie W8BEN. Dywidendy przychodzą obciążone pełnym podatkiem u źródła. To tak, gdyby Tesla zaczeła kiedyś płacić dywidendę. A kiedyś powinna zacząć! Jeśli Twój plan inwestycyjny się powiedzie. Dlatego radzę od razu sprawdzić przy wyborze biura, jak to u nich jest z withholding tax.
-- DM BZWBK. Onegdaj bardzo fajne biuro. Dawno temu miałem tam przez parę lat rachunek. Ale z czasem obsługa klienta zeszła na psy. Pokłóciłem się z nimi o coś i odszedłem właśnie do BOŚia. Nie wiem, jak jest teraz, ale jak odchodziłem, to taki W8BEN u nich działał. Segregowali klientów na tych, co wypełnili i nie wypełnili i prowadzili dwa rachunki zbiorcze. Genialnie proste. Można? Można. A BOSiowi się nie chce. No ale tu też było drogo, bo w Polsce usługa handlu za granicą jest traktowana jak jakiś super-hiper turbo de lux. Jak w PRL.
@Łukasz: Ciekawa sprawa, że nasi inwestorzy, tak lamentujący nad utratą dostępu do zlecenia WUJ, mają dobrą opinię o takiej basic offer, jak oferta zagraniczna w naszych biurach maklerskich. Hmmmm... Jak powiedział Yoda: "Meditate on this, I will."