35 Dołączył: 2013-01-21 Wpisów: 860
Wysłane:
7 kwietnia 2018 06:02:45
przy kursie: 230,00 zł
DM BZWBK wycena PLN 316 - moge przeslac na PRIVa... kto wytrzymal od listopada 2014 łapki w gorę ????? Everything you know is wrong.........
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
7 kwietnia 2018 07:45:02
aircanada15 napisał(a):Baks, Far Cry 5 na PC sprzedało zaledwie 1/8 z ogółu kopii. Nie-tra-fio-ny przykład. Wiadomo, że przy tego typie gry wynik ciągną konsole, których jest juz w tej generacji w pip. Wiesiek 3 tez by miał obecnie lepszą sprzedaż. Niemniej FC5 sprzedaje się na steam lepiej od czwórki.
|
|
Wysłane:
7 kwietnia 2018 10:31:14
Wycena dcf 316 natomiast porównawcza 331 Everything you know is wrong.........
|
|
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
7 kwietnia 2018 11:41:12
Utnapisztim napisał(a):Frey napisał(a):spółka przez rok zdołała sprzedać ok. 150 tyś kopii ocenianego tak sobie, prościutkiego, pixelowego Beat Copa W bundlu poszła zdaje się większa połowa z tego, bodaj ok. 60k było przed zbundlowaniem... Racja, ale ktoś musiał zadbać, żeby ta gra się w bundlu znalazła, prawda? Kolejne preview Moonlightera: Cytat:Moonlighter combines a simple business management sim and a rogue-lite dungeon crawler into a charming pixel art package. I personally believe that the elements of both these genres, on top of it being very accessible, makes for a title that is worth looking into as more information comes out. Whether you dream of making a capitalist haven or being a world saving hero, Moonlighter is a game worth looking forward to. www.heypoorplayer.com/2018/04/...
|
|
0 Dołączył: 2017-08-25 Wpisów: 22
Wysłane:
7 kwietnia 2018 12:06:18
Rif napisał(a):Oczywiście, masz prawo siać defetyzm, ale trochę głupio w temacie spółki odnoszącej sukcesy,zamiast w tematach balonów, które nie wydały jeszcze żadnej gry, która byłaby hitem sprzedażowym. Nie jest moją intencją sianie defetyzmu. Poza tym trzeźwe myślenie może być czymś negatywnym chyba tylko w jakiejś sekcie. Stawiam, że to będzie bardzo dobra gra (w swoim gatunku i dla policzalnego targetu odbiorców) i dobrze, a nawet bardzo dobrze w tym targecie się sprzeda. Jednak przez skórę wyczuwam, że wielu ma tutaj zbyt mocno rozbudzone nadzieje i kieruje się inwestorskim myśleniem magicznym. Obecna wycena spółki już dyskontuje spory sukces, a podrzucane za pięć dwunasta przez cwaniaków w czerwonych szelkach wypasione rekomendacje i wyceny to podbudowa do dystrybucji. Subtelne jak żonglerka szyną kolejową. Tak czy siak, dla osób które nie chcą siedzieć na tym papierze kolejnych kilku lat nadchodzi (już nadszedł) czas decyzji.
Edytowany: 7 kwietnia 2018 12:07
|
|
1 Dołączył: 2017-04-24 Wpisów: 31
Wysłane:
7 kwietnia 2018 12:12:55
Na facebookowym profilu gry od paru dni wrzucają zapowiedzi i artykuły naprawdę rzetelnych serwisów jak np. gameinformer albo pcgamer.
Dodatkowo embargo na recenzje ma być zniesione przed premierą, w dzisiejszych czasach to jest równoznaczne z tym że twórcy są pewni jakości swojego tytułu.
|
|
Wysłane:
7 kwietnia 2018 12:33:43
sukces FP bedzie miał znaczenie - > cash w spolce - > skala Projektu 8. jesli sprzeda sie 1 mln kopii FP w 2018 to mamy potezny Projekt 8 - w 2020 Everything you know is wrong.........
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
7 kwietnia 2018 12:35:04
aircanada15 napisał(a):Baks, Far Cry 5 na PC sprzedało zaledwie 1/8 z ogółu kopii. Nie-tra-fio-ny przykład. Nie widziałem rozkładu na poszczególne platformy - ale nie sugerowałem, że Steam był decydującym sprzedawcą a PC platformą. Tak samo było przy Wieśku, że konsole miały przewagę i to sporą chyba 3:1. Chodziło mi przecież o coś innego co podkreśliłem - że świetne gry sprzedadzą się bardzo dobrze. Gracze potrzebują dobrych gier i chcą w nie grać. Pomijam już to jaki jest rozkład opinii. Jedni się zachwycają inni piszą, że FC2 był lepszy zależy od tego co kto lubi w grze. Nie ulega wątpliwości, że od FC4 jest lepsza (raczej...). Gra na pewno mogła być jeszcze lepsza ale odniosła ogromny sukces. Jak widać można zrobić grę która się sprzedaje rewelacyjnie - to dobry prognostyk, że można .... Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
7 kwietnia 2018 12:37:43
chris_martin napisał(a):sukces FP bedzie miał znaczenie - > cash w spolce
- > skala Projektu 8.
jesli sprzeda sie 1 mln kopii FP w 2018 to mamy potezny Projekt 8 - w 2020 No jeśli po sukcesie będą chcieli powiększyć P8 to chyba na 2020 nie zdążą - ale było by to raczej tylko z korzyścią dla gry .... o ile taki sukces z FP uda się osiągnąć. Poczekajmy czas pokaże i to już niedługo. Ale masz rację FP może być kolejnym kamieniem milowym dla spółki tak jak był TWOM. Może nie w tej skali % ale może to być znaczący krok. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
PREMIUM
289 Dołączył: 2014-12-15 Wpisów: 1 947
Wysłane:
7 kwietnia 2018 13:09:41
Według mnie 2 lata na grę rozmiaru Frostpunk to aż nadto przy siłach produkcyjnych Bitów. Kwestia tego by nie rozwlekać prac i nie zmieniać o 30 stopni kierunku w jakim szedł projekt na starcie.
|
|
|
|
Wysłane:
7 kwietnia 2018 13:20:33
@air siły siłami ale jakieś 30 osób będzie robić dodatki do FP - 20 odpada na inne tak więc zostaje na P8 w 2019 40 osób to nie jest dużo. Może pamiętasz ile ludzi w CIG robiło Snipera 3 w spółce było 150 osób a dużą część prac robili zleceniodawcy. Nie wydaje mi się aby S3 był tyle razy większy od FP ... Kluczowe tu jest optymalizowanie sił i zadań. Nie ma nad czym dyskutować. Zobaczymy jak to będzie funkcjonować jak zatrudnią te 20 osób w tym roku. Nic nie wskazuje aby w szczytowym momencie pracowało wyraźnie więcej niż 60 osób przy P8. No chyba, że jak pisał Chris FP sprzeda się wyraźnie ponad przeciętne reco i spółka zechce zrobić z tego grę A+ ... wtedy możliwe zatrudnianie kolejnych 20-30 osób ... tak sądzę Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
0 Dołączył: 2015-03-13 Wpisów: 127
Wysłane:
7 kwietnia 2018 15:17:42
aircanada15 napisał(a):Baks, Far Cry 5 na PC sprzedało zaledwie 1/8 z ogółu kopii. Nie-tra-fio-ny przykład. jakieś wiarygodne źródło?
|
|
1 Dołączył: 2018-03-11 Wpisów: 86
Wysłane:
7 kwietnia 2018 15:59:32
ggn napisał(a):Jednak przez skórę wyczuwam, że wielu ma tutaj zbyt mocno rozbudzone nadzieje i kieruje się inwestorskim myśleniem magicznym. Obecna wycena spółki już dyskontuje spory sukces, a podrzucane za pięć dwunasta przez cwaniaków w czerwonych szelkach wypasione rekomendacje i wyceny to podbudowa do dystrybucji. Subtelne jak żonglerka szyną kolejową. Właśnie czytam sobie o analizie wolumenowej w części edukacyjnej Stockwatcha ( edu.stockwatch.pl/wolumen-czyl...), i trafiłem na pasujący fragment. Cytat:Analogicznie, w czasie dystrybucji Richard Wyckoff wskazuje moment zakończenia trendu wzrostowego i przejścia do ruchu bocznego jako Buying Climax. To wtedy wydawane są wysokie rekomendacje z niebotycznymi cenami docelowymi, a tzw. ulica rusza do zakupów. Trochę się dziwię domom maklerskim, że mają odwagę wydawać tak optymistyczne rekomendacje w sytuacji gdy amerykańskie indeksy po otrzymaniu trzech potężnych ciosów wyglądają jak bokser wagi ciężkiej na chwilę przed nokautem. W tej chwili istnieje bardzo realne ryzyko że indeks S&P w krótkim czasie spadnie na 2200 punktów, a to oznaczałoby że na 2-3 lata zniknie ochota do wyceniania spółek z dużym mnożnikiem C/Z. Już ten fakt powinien tonować targety analityków, ale najwyraźniej w ostatnim wysypie rekomendacji nie o to chodzi.
|
|
Wysłane:
7 kwietnia 2018 17:53:04
@inwestor a czy Twoim zdaniem spółki growe zarabiają na indeksach czy na sprzedaży gier ...? Moim zdaniem to drugie.... W sytuacji gdy nie ma kryzysu gospodarczego .... a nic mi o tym nie wiadomo to nie ma zagrożenia dla poziomu sprzedaży bardzo dobrych gier - kupcy na takie się znajdą - wspomnę tutaj tylko ostatni hit Far Cry 5. Więc uwaga raczej chybiona przynajmniej w przypadku 11bit. Oczywiście zakładamy jak na razie sukces gry - choć każdy za sukces pewnie uzna inny poziom sprzedaży. Co innego indeksy na giełdach a co innego kurs spółki która odnosi sukces. W przypadku sukcesu spadające indeksy nie storpedują kursu - choć mogą wyraźnie osłabić siłę reakcji na ewentualny duży sukces. Każda spółka reaguje na wahania indeksów ale spółki po dużych sukcesach często płyną wbrew prądowi było to widoczne nie jeden raz. Ale co tu dyskutować. Poziomu sprzedaży dziś nikt nie przewidzi w 100% - warto poczekać "na wyrok" graczy ... Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 kwietnia 2018 22:13:35
Póki najnowsza rekomendacja BZWBK nie zostanie upubliczniona, nie możemy chyba o niej wprost dyskutować ? (pytam adminów) Muszę jednak powiedzieć, że zarówno założenia sprzedaży Frostpunka w pierwszym roku, jak i wzmianka o olbrzymim zainteresowaniu tymże, wskazują na niesamowity optymizm, by nie powiedzieć brak fachowości autorów... Brakuje mi tam jakichkolwiek rozważań odnośnie konserwatywnego/ pesymistycznego scenariusza sprzedaży.
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
7 kwietnia 2018 22:33:00
Nie ma chyba zakazu dyskusji o takich rekomendacjach :).
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
7 kwietnia 2018 22:50:10
aircanada15 napisał(a):Póki najnowsza rekomendacja BZWBK nie zostanie upubliczniona, nie możemy chyba o niej wprost dyskutować ? (pytam adminów) Muszę jednak powiedzieć, że zarówno założenia sprzedaży Frostpunka w pierwszym roku, jak i wzmianka o olbrzymim zainteresowaniu tymże, wskazują na niesamowity optymizm, by nie powiedzieć brak fachowości autorów... Brakuje mi tam jakichkolwiek rozważań odnośnie konserwatywnego/ pesymistycznego scenariusza sprzedaży. Rekomendacja poruszyła w zasadzie jedynie temat Frostpunka, a pozostałe dwie gry z wydawnictwa pominęła. Zatem czy te trzy pozycje summa summarum nie są w stanie osiągnąć poziomów wyższych niż zakłada WBK dla FP, czyli 1 1,5 roku ponad 1,5 miliona egzemplarzy?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 kwietnia 2018 23:01:42
Móc może. Jednak jak już panowie zaczęli się bawić w cyferki, to mogliby rozważyć inne scenariusze niż tylko świetna sprzedaż Frostpunka. Ja kibicuję Bitom mocno, ale nie mam na oczach różowych okularów. Rzucanie więc liczbą 1,5 mln w ciągu roku bez żadnego uzasadnienia jest dla mnie zdecydowanie sygnałem, że osoby piszące rekomendację życzą sobie przede wszystkim podbicia ceny akcji. Zresztą podkreślanie roli Agony we fragmencie Playway-owym jest dla mnie gwoździem do trumny jeśli chodzi o postrzeganie tych panów.
|
|
63 Dołączył: 2017-08-01 Wpisów: 914
Wysłane:
7 kwietnia 2018 23:11:04
Wydaje mi się że ta wycena od DM BZWBK jest jednak przedwczesna, profesjonalnie byłoby chyba przyjąć póki co ostrożniejsze założenia sygnalizując istniejące prawdopodobieństwo przewyższenia prognozy, a po premierze je skorygować w górę lub w dół. Być może tak miało być, Agony i Frostpunk miały wyjść pod koniec I kwartału i rekomendacje wydane na początku kwietnia bazowałyby wtedy na pierwszych szacunkowych danych sprzedażowych, ale przesunięcie premier nie spowodowało wewnętrznego zawieszenia wydania rekomendacji. Generalnie na podstawie kilkuletnich obserwacji zauważyłem że poziom sprawdzalności rekomendacji tego DM-u jest oględnie mówiąc mierny, i pozostaje mieć nadzieję, że może psim swędem akurat w przypadku 11B nie okaże się to antywskaźnikiem
Edytowany: 7 kwietnia 2018 23:13
|
|
Wysłane:
8 kwietnia 2018 09:46:33
DM BZ WBK publikuje dwie wersje jezykowe rekomendacji: polska- mniejsza bez analityki i upubliczniona po kilku dniach oraz angielska z analityka i analiza rynku - ta jest nie publikowana / udostepniana. w wersji angielskiej z piatku jest duzo dodatkowych info ktorych nie moge ujawinic - nie jest rekomendacja odtajniona , natomiast nie jest ujeta synergia sukcesu FP i z rozmiarem Projektu 8 - raczej bardzo konserwatynwy profil sukcesu kolejnych gier Everything you know is wrong.........
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.