0 Dołączył: 2015-06-06 Wpisów: 650
Wysłane:
26 kwietnia 2018 10:11:57
przy kursie: 12,40 zł
aircanada15 napisał(a):Emisja 300 tysięcy akcji w w celu pozyskania nowych inwestorów strategicznych ? To jakiś dowcip ? Przyjmując cenę 10 zł daje to 3 mln zł. To mają być nowi (liczba mnoga) inwestorzy strategiczni ? To się nazywa emisja akcji w celu pozyskania gotówki na bieżącą działalność. 1.Skąd wiesz po ile będzie ta emisja? O tym po ile ona będzie zapewne dowiemy się, na chwilę chwile przed zapisami, do których jeszcze trochę czasu będzie , a kto wie co sie do tego okresu może wydarzyć na Farmie ( np z materiałami na temat WW3 itp) , co może miec znaczący wpływ na cenę akcji. 2. Skąd wiesz , ze ci nowi strategiczni już nie są na akcjonariacie i ze to nie oni mieszają w kotle od jakiegoś czasu ? Jeśli są to te 300 K to tylko taka wisienka na torcie, mającą zapewnić hajs dla spółki. Bo zgadzam się że 3 mln PLN (gdyby emisja była po 10 PLN) dla takiej spółki jak Farma to pryszcz. Z tego typu emisji parę lat temu dużo mniejsze spółki jak BLO czy VVD zgarniały 10 mln PLN keszu na zapewnienie finansowania, a nie miały az takiego FEEDBACKU jaki ma WW3. Jeśli ci nowi już tu są , to te 300 K akcji będzie wpływało tylko na jakąś średnia kursową ich pakietów.proponowałbym przeczytać komunikat ze strony prezesów 11 bit gdy sypali akcjami na rynku, tam tez była mowa o zaopatrzeniu długoterminowych akcjonariuszy w akcje.Tych akcji tez nie było DUŻO jeśli patrzy się na ich ilość, a kasa popłynęła nie do spółki ale na ich prywatne konta.I cxo teraz 11 bit kosztuje po paru latach prawie 300 PLNów a nie jakieś 70 PLN po których sypali część swoich akcji. 3. Niektórzy inwestorzy patrzą na spółki z dłuższej perspektywy , dlatego w krótkim wymiarze czasowym mogą być różne zawirowania kursowe rynkowe, ważniejsze jest jaki potencjał maja te pakiety w dłuższym terminie, Jeśli WW3 na prawdę będzie przełomem dla spółki jak myślisz czy wycena 70- 100 mln kapitalizacji będzie adekwatna? Patrząc na wypowiedzi ludzi z Farmy nie tylko prezesów ale i na FB, widze pewne podobieństwa do przekazu płynącego z 11 bit w 2014 roku przed TWOM, Zarówno jeśli chodzi o oficjalne komunikaty i opisy ( zawarte np w raportach okresowych z tamtego czasu) jak tez i wypowiedzi na Forum 111 bit studio. 4. Tutaj jest kwestia 2 rzeczy albo faktycznie to jest WAŁ, albo WW3 ma szanse być przełomem dla spółki. Biorąc pod uwagę fakt ze F51 , działa od 2005 roku ma jednak trochę gier na swoim koncie , że to nie jest jednak spółka krzak , że jednak od LAT utrzymują się jakoś na rynku ze swoja działalnością operacyjną, nie sądze ze to jest tak grubo szyty WAŁ. Ale oczywiście pewności nikt nie ma. A jeśli to nie jest wał to te ruchy na rynku na wolumenach mogą zapowiadać to co zapowiadały tego typu ruchy na innych spółkach , gdy potem następowały wzrosty. jak CIG z 2010 przed premierą S1 jak BLO z 2014/2015 roku ( grdy w grę wchodziła podobna emisja) przed LOF i potem observerem. itp itd. Jak jest czas pokaże. jedno wiem na pewno grubasy potrafią wymęczyć akcjonariat , maja czas środki ku temu żeby skutecznie stosować presje psychologiczna na reszcie drobnego akcjonariatu , po to żeby odpowiedni przepływ aktywów zainicjować. I tak z jednej strony potrafili trzymac 11 bit przez 2 lata( 150 mln kapitalziacji) w konsoli po ok 70 PLN a z drugiej strony potrafili pod S3 ( który miał bardzo średni feedback) pojechać z cigiem na 300- 400 mln kapitalizacji. na długo przed debiutem S3, BA potrafili nawet wrzucić do CIGA 20 mln pln z emsji bo z płynnością było krucho przed debiutem S3 na rynku. A czemu nie skoro nawet 20 mln PLN to dla grubasów( finansowych) jak splunąć tak na dobra sprawę.
Edytowany: 26 kwietnia 2018 10:12
|
|
Wysłane:
26 kwietnia 2018 11:06:30
lelo-pakero napisał(a):Ja bym radził zastanowić się nad mocno niepokojącą chronologią zdarzeń w spółce. 1. Pokazanie WW3 wyłącznie kilku mało znaczącym youtuberom. 2. Publiczne pianie z zachwytu przez tych jegomości - porównania do Battlefielda i PUBG. 3. Brak jakichkolwiek materiałów, screenshotów, gameplaya, trailera dla szerokiej publiczności. 4. Sprzedaż akcji przez prezesa zarządu. 5. Info o emisji akcji.
Masz racje , wiele rzeczy tu może wzbudzać wątpliwości wręcz strach, powiem więcej one są na rynku, widać to zarówno po tym jak ustawia się" popyt" i jaka jest przewaga podaży na rynku ostatnimi czasy. To widać też po forach , nie jest tajemnica ze ogólnie panuje delikatnie rzecz mówiąc " niepewność", a pytań jest mnóstwo. Jednak nie zgodziłbym się ,że FEEDBACK był od mało znaczących ktosiów, bo ekipa od JA.ROCK , PPE.pl czy Kromka( szczególnie jesli chodzi o FPSy) to raczej nie są mało znaczące " ekipy" w polskim growym światku. Farm był też na szerszym pokazie w wawie w grudniu, tyle ze wtedy mało ludzi było zainteresowanych obejrzeniem gry bo na kursie było jak było. Ci co byli co widzieli wtedy materiały twierdzą że to co widzieli były cool, nawet pewien sceptyk z innego forum twierdzi ze wyglądało to świetnie ale...( no i tu pojawiały się rożne ale.... które w sumie kończy się tym stwierdzeniem że farma to bankrut i powinna kosztować parę PLNów o ile nie grosze. ). Ja osobiście pamiętam do dzis ta mocna niepewność tez w przypadku 11 bit. Gdy podaż była widocznai masakrująca popyt ( nie na taka skale bo spółka była dużo mniej płynna ), Tu masz zachowanie kursu z 11 bit z 2014 roku pzred debiutem TWoM pomimo ze miał fajny feedback.  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 26 kwietnia 2018 11:17
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
26 kwietnia 2018 12:47:44
jurror napisał(a):Moim zdaniem sytuacja wygląda tak: planowana roszada wymiana akcjonariatu "Erne" na innych nowych strategicznych zaczęła się realizować. Tyle ze w miedzy czasie poszły newsy z zamknietego pokazu dla prasy z MEga pozytywnym feedbackiem. Na rynku zaczęli pakować sie w akcje wielu " przypadkowych akcjonariuszy" . W marcu przemielono 40% ogólnej liczby akcji (52% FF), ale komunikatów o wejściu jakoś brak. To aż tak dużo było "przypadkowych"?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2016-03-02 Wpisów: 124
Wysłane:
26 kwietnia 2018 13:15:41
|
|
Wysłane:
26 kwietnia 2018 13:41:44
krewa napisał(a):jurror napisał(a):Moim zdaniem sytuacja wygląda tak: planowana roszada wymiana akcjonariatu "Erne" na innych nowych strategicznych zaczęła się realizować. Tyle ze w miedzy czasie poszły newsy z zamknietego pokazu dla prasy z MEga pozytywnym feedbackiem. Na rynku zaczęli pakować sie w akcje wielu " przypadkowych akcjonariuszy" . W marcu przemielono 40% ogólnej liczby akcji (52% FF), ale komunikatów o wejściu jakoś brak. To aż tak dużo było "przypadkowych"? W 2014 po debiucie TWOM od 17.11.2014 - do 17.12.2014 ( czyli w miesiąc) przeszło 2 mln akcji. I teraz tez ci mogę zadać pytanie Kto kupował wtedy skoro dopiero w 2016 Pierwszy i jedyny jak do tej pory FUND sie ujawnił na 11 bit ? I teraz skoro zadajesz tego typu pytania w temacie F51 , to jak wyjaśnisz ta sytuacje na 11 bit? czy wtedy Też był tak rozdrobniony akcjonariat, że cały ff trafił w ręce drobnicy? jeden grubas wysypał resztówki po ok 15 PLN ( to było ofe) , a inni łykali byli to zarówno drobni jak i grubsy. Potem grubasy zasponsorowały długą konsolidacje żeby ustawić akcjonariat w lepszych proporcjach. Jeśli pytasz mnie w temacie Farmy to uważam że sporo drobnych się pakowało, ale grubasy tez są co widac po wystaw\kach na podaży. Game dev to jeden z najbardziej dochodowych obszarów z naszego BANANA , każdy widzi jakie moga byc stopy zwrotu na kursach akcji jesli jakieś projekty odnoszą sukcesy. I teraz jesli idzie taki FEEDBACK ze strony Utuberów( streamerów) na których jest oprate w sumie obecnie PR gier tak w Ogóle ( nie chodzi o ww3 i farmę), to chyba to logiczne, że tego typu informacje spowodowały reakcje rynku ,również drobnych akcjonariuszy. Co oczywiście nie świadczy że to ONI wysupłali już prawie ponad 40 MLN PLN w ciągu 2 miesięcy żeby taki obrót robić na spółeczce z NC, u nas drobny z każdym rokiem jest coraz słabszy bo rynek jest fatalny, tylko nieliczni mogą mieć większy hajs . A juz na pewno nie wystawiaja tak garesywnie i mocno takiej podazy jaka tu ma miejsce od pewnego czasu. Nie znam proporcji drobnych/ grubych którzy wchodzili w kwity, wiem tylko że tu wszedł kapitał spory od początku roku tu obrócono ok 50 MLn pln, to więcej niż obrócono na PLW, tyle że PLW urósł o jakieś 300 MLN w tym okresie a F51 o jakieś 40 MLN PLN na chwilę obecna. Proporcje są takie średnia sesyjna PLW wynosi ok 570 K , srednia sesyjna F51 wynosi ok 630 K. Kapitalziacja PLW wynosi ponad 600-700 MLn , kapitaliacja F51 ok 70-100 MLn . wiec albo to jest mega ubiór w akcje leszczy którzy kapitałem nie grzeszą na rynku raczej, albo tu po prostu cos ciekawego sie dzieje jesli chodzi o powazniejsze zmiany na akcjonariacie , tak jak to kiedyś było na innych tego typu spółkach growych których po raz kolejny nie będę wymieniał.
Edytowany: 26 kwietnia 2018 13:42
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 kwietnia 2018 13:53:12
77% obrotów na NC generują inwestorzy indywidualni aka "leszcze, którzy kapitałem nie grzeszą"
|
|
Wysłane:
26 kwietnia 2018 14:01:56
I z tym się zgodzę ,tylko weź pod uwage jaka jest Średnia obrotów na tych 400 spółkach na NC.
Ale są takie spółki spółki na NC w które czasami pakuje się tez gruby kapitał, tak było np z 11 bit po sukcesie TWOM gdy był jeszcze na NC , tak było np z BLO gdzie fundy wchodziły też ( ale to juz była zupełnie inna skala grania i obrotów dużo mniejsza niż w stosunku do np 11 bit). Wiec statystycznie faktycznie może tak wychodzić, bo np OFiaki mają zakaz inwestowania na NC, ale wiesz jak to jest ze statystyką ? Statystycznie rzecz biorąc w każdej rodzinie na ziemi powinien być chińczyk lub hindus, i co JEST? Także statystyka - statystyką, ale to w detalach i szczegółach tkwi przysłowiowy "diabeł".
Edytowany: 26 kwietnia 2018 14:08
|
|
Wysłane:
26 kwietnia 2018 14:32:42
Żeby była jasność, JA tez mam dużo wątpliwości , widzę tu wiele potencjalnych negatywnych sytuacji, tez mam bardzo dużo pytań na które nie mam 100% odpowiedzi.
Ale tego typu pytania miałem tez i na innych spółkach np na 11 bit, dziwiłem sie w 2014 dlaczego to nie rośnie skoro takie pozytywne infa idą jeśli chodzi o odbiór gry i kurs de facto przez wiele miesięcy dołował zamiast pod debiut TWOMa rosnąc. Bałem sie wtedy , zastanawiałem się czy skoro " rynek ma zawsze rację" to czy faktycznie będzie lipaz TWoMem. Potem się zastanawiałem dlaczego kurs tak stoi długo w konsolidacji skoro tak dobra i długa ma monetyzację TWoM, dlaczego tylko 150 Mln kapitalizacji chociaż powinien mieć sporo wyższą, potem były inne pytania o nierealizowany w zapowiedziach z 2015 roku rozwój 11 bit, dlaczego z Industrialem się tak bujają. Potem zastanawiałem sie dlaczego WATCHDOG sypał kwitami w rynek po ok 140-150 PLN. Pytań zawsze jest dużo, zawsze są niewiadome, zawsze są wątpliwości , pewności nigdy nie ma. Te różne pytania co do 11 bit były zarówno po 10 PLN jak i po 70 pln czy po 150 PLN, a teraz kurs jest blisko 300 PLN. Te różne pytania i wątpliwości które inni użytkownicy SW przedstawiają w temacie F51 też nie są mi obce.Ale taki jest rynek . Zawsze istnieje ryzyko, co dobitnie pokazuje np przypadek GBK gdzie jeszcze niedawno sciągnęli prawie 800 mln kasy z rynku, pokazywali fajne wyniki, ścigali a nawet prześcigali w pozyskiwaniu długów KRU, a teraz ? Teraz są tam gdzie są i nie jest to przyjemne miejsce dla nikogo, ani dla akcjonariuszy , ani dla obligatoriuszy i prawdopodobnie też to nie będzie miłe miejsce dla byłego prezesa Kondrada.( przynajmniej mam taka nadzieje po tych jego wystepach w TV itp itd), bo powinien on ponieść konsekwencje i to mocne, nawet ku przestrodze innych.
Edytowany: 26 kwietnia 2018 14:37
|
|
12 Dołączył: 2009-11-14 Wpisów: 698
Wysłane:
26 kwietnia 2018 15:35:54
Przecież to materiał z przed dwóch miesięcy. Wklejał go jurror na 52 stronie wątku. Skończ to naganianie, bo to już niesmaczne jest. www.youtube.com/watch?v=RoOAsp...
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2018 09:07:31
przy kursie: 12,86 zł
ja zobaczyłam ją po raz pierwszy wczoraj- sorry jeśli nie widziałam wcześniej- nie naganiam
Edytowany: 27 kwietnia 2018 09:08
|
|
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2018 09:25:49
przepraszam "za starocie" (niezamierzone) w ramach rekompensaty następna po WW3 propozycja F51 It's April 26th, 1:23 AM Ukrainian time. Exactly this date and time the Chernobyl nuclear catastrophe has started. The melted core of burning Reactor No. 4 mixed with the other chemical substances to create the highly radioactive material that didn't exist anywhere in the world besides the Chernobyl. ' And we're going to tell you the story of chernobylite, conspiracy, horror, survival, love, and obsession in a form of the video game. ' It's just the beginning. We're a game development team from Poland that is spending a lot of time in Chernobyl Exclusion Zone to gather all data and materials required to make the ultimate survival horror experience of Chernobyl catastrophe. We want to bring you a deep, emotional story, engaging survival and horror experience, and a visually stunning recreation of Chernobyl area achieved with detailed 3D scanning of rich game world, beautifully rendered in Unreal Engine 4. ' Follow us if you like to visit the Chernobyl like it never was before. With next months, besides of photos and movies we're taking on our trips to Chernobyl Zone, we'll be showing materials from in-game environment and teasing the story and characters. Oby tak to wyglądało jak zapowiadają. www.instagram.com/p/BiApM42B6b...
|
|
0 Dołączył: 2018-04-27 Wpisów: 31
Wysłane:
27 kwietnia 2018 21:27:22
Z fanpage na facebook-u: "Zapraszamy Inwestorów Indywidualnych do udziału w Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu gdzie zaprezentowana zostanie najnowsza wersja naszej gry #WorldWar3." "Dla inwestorów indywidualnych zarejestrowanych na Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu przygotowana zostanie prezentacja materiałów marketingowych oraz najnowszej wersji gry World War 3. Zachęcamy do kontaktu z właściwym Domem Maklerskim do dnia 05.05.2018." Żródło: www.thefarm51.com/zapraszamy-a...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 kwietnia 2018 21:45:18
Z artykułu 406 Kodeksu Spółek Handlowych: Cytat:§ 1. Prawo uczestniczenia w walnym zgromadzeniu spółki publicznej mają tylko osoby będące akcjonariuszami spółki na szesnaście dni przed datą walnego zgromadzenia (dzień rejestracji uczestnictwa w walnym zgromadzeniu). Mogliby przynajmniej w sposób właściwy sformułować zaproszenie
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2018 21:59:24
@krewa tak z ciekawosci, co miał Twój post wnieść merytorycznego?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 kwietnia 2018 22:04:35
Chociażby to, że autorem zaproszenia jest laik, co nie świadczy o spółce szczególnie dobrze.
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2018 22:21:44
czepianie się aby czepiać. Jest podany termin jak byk:
"Zachęcamy do kontaktu z właściwym Domem Maklerskim do dnia 05.05.2018"
a spółka nie musi pisać na facebook, że ktoś musi posiadać akcje aby się zapisać na walne.
Cytując ogłoszenie o Walnym z EBI:
"W celu uczestnictwa w Zgromadzeniu akcjonariusze powinni zwrócić się, nie wcześniej niż po opublikowaniu niniejszego ogłoszenia i nie później niż w pierwszym dniu powszednim po record date (tj. 7 maja 2018 roku), do podmiotów prowadzących ich rachunki papierów wartościowych, o wystawienie imiennego zaświadczenia o prawie uczestnictwa w Zgromadzeniu."
|
|
Wysłane:
4 maja 2018 11:36:41
przy kursie: 14,10 zł
jak myślicie, jest to dobry pomysł? ja jestem na tak www.parkiet.com/Technologie-i-...Na 21 maja zwołano walne zgromadzenie akcjonariuszy The Farm 51. Będzie decydować o emisji do 300 tys. akcji. – Podjęliśmy decyzję, że nasz najważniejszy obecnie tytuł „World War 3" chcielibyśmy wydać samodzielnie.
|
|
PREMIUM
289 Dołączył: 2014-12-15 Wpisów: 1 947
Wysłane:
4 maja 2018 17:17:43
Oczywistym wydaje się, że żaden wydawca nie zauważył tego ogromnego potencjału, w przeciwnym przypadku Farma pochwaliłaby się komu to nie odmówili :)
|
|
6 Dołączył: 2011-02-23 Wpisów: 178
Wysłane:
4 maja 2018 23:32:38
To jest akurat dość niepokojące. Szukają kasy w obligacjach, szukają w akcjach- obiecywali, że nowej emisji nie będzie- a wystarczyłoby niby podpisać umowę na USA lub Azję za 10 mln i spokój na rok. Hmm.. podejrzanie to zaczyna wyglądać i najgorsze, że znowu nie byli słowni, a liczyłem, że coś tam w łepetynach się poprawiło. Nadal prywatny folwark...
|
|
1 Dołączył: 2010-09-11 Wpisów: 47
Wysłane:
5 maja 2018 01:26:54
Scarry napisał(a):tak na marginesie to coś juz ze dwa lata mijają jak firma nie umie doliczyć się sprzedanych kopii niszowego Deadfalla.... choć solennie obiecywano rozliczenie z pierwszym kwartałem 2015.
Typowe. Dużo hałasu w obietnicach, potem kompromitująca cisza.
a raport... kto by się tam przejmował akcjonariuszami... lepiej pokrzyczeć parę haseł: GetEven! (wszyscy urrrrra), REality51! (urrrraaa )..... już za rok, dwa albo trzy. Tak trzy lata temu Scarry podsumował ówczesny "etap rozwoju" Spółki. Doczekaliśmy się etapu: WW3. Urrrrraa!
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.